2003.X.11. EB selejtező, Magyarország – Lengyelország: 1-2

A magyar labdarúgó-válogatott kikapott Lengyelországtól, s ezzel csak a 4. helyen zárt az Európa-bajnoki selejtezők 4. csoportjában, mindössze San Marinót megelőzve.

Európa-bajnoki selejtező, 4. csoport:

Magyarország – Lengyelország 1-2 (0-1)
Puskás Ferenc-stadion, 15 ezer néző, v.: Manuel Enrique Mejuto Gonzalez (spanyol)

Magyarország: Király – Bódog, Dragóner, Juhár – Böőr, Lipcsei (Gera 46.), Dárdai, Lisztes, Füzi Á. – Szabics, Fehér M. (Kenesei K. 64.)

Lengyelország: Dudek – Klos, Bak, Rzasa – Zewlakow, Sobolewski, Mila (Kosowski 53.), Szymkowiak (Lewandowski 86.), Krzynówek – Niedzielan (Saganowski 89.), Rasiak

Gól: Szabics (48.) illetve Niedzielan (11., 62.)
Sárga lap: Lisztes (45.), Juhár (70.), Bódog (92.) illetve Sobolewski (39.)

11. perc: az óvatos kezdés után hidegzuhany a Gellei-csapatnak: Rasiak kiváló ütemben ugratta ki Niedzielant, aki középen elfutott, s 15 m-ről lőtt a vetődő Király mellett a kapu közepébe (0-1).
21. perc: az első hazai lehetőség végén Szabics éles szögből az oldalhálóba lőtt.
32. perc: Szabics 25 m-ről elképesztő erővel a kint álló Dudek felett a keresztlécre bombázott. Gólt érdemelt volna a parádés lövés.
36. perc: Dárdai emelése után Böőr középre fejelte a labdát, a nagy lendülettel érkező Fehér kapura továbbí­totta azt, Rzasa a gólvonalról mentett.
37. perc: a jobb oldalon elfutó Böőr szép csellel ment el Rzasa mellett, majd 14 m-ről fölé lőtt.
41. perc: röviden szabadí­tottak fel a vendégek, Lisztes passza után Dárdai 18 m-ről fölé lőtt.

48. perc: gyorsan eredményt hozott a lendületes hazai kezdés, Füzi középen megindult, majd a jobb oldalon üresen álló Szabicshoz passzolt, aki néhány lépés után 15 m-ről a hosszú sarokba lőtt (1-1).
62. perc: a lesre állí­tással ismét rosszul próbálkozó magyar védők mellett Niedzielan ugrott ki Rasiak indí­tásával, kicselezte Királyt, majd bal oldalról a kapuba lőtt (1-2).
67. perc: Kenesei 22 m-ről váratlanul lőtt, s a labda a késve, de még időben mozduló Dudekről pattant az alapvonalon túlra.
76. perc: Sobolewski 19 m-ről lőtt fölé.
78. perc: Kenesei kiugorhatott volna, ehelyett elhamarkodottan 21 m-ről lőtt, Dudek vetődve védett.
79. perc: egy előrevágott labdára Dudek, Bak és Kenesei futott, a kapus felszabadí­tó rúgása a magyar csatárról a kapu felé pattant, de a lengyel védő még a gólvonal előtt mentett.

Az első 20 perc a vártnál rosszabbul alakult a magyar együttes számára, az ideges játékosok rengeteget hibáztak. Ráadásul a 11. percben egy gyors ellentámadást kihasználtak a lengyelek, pedig addig ők sem remekeltek. A folytatás sem hozott lényeges változást, az első félóra végén Szabics mégis egyenlí­thetett volna, de balszerencsés volt. Ettől megélénkült a hazai csapat, néhány percen belül Fehér és Böőr is gólt rúghatott volna. Folyamatos magyar támadásokat láthatott az egyre lelkesebb közönség, de a szünetig eredmény nélkül.

Parádésan sikerült a magyar csapat nyitánya a második félidőben: Füzi remek felfutása után Szabics ismét bebizonyí­totta, jelenleg egyértelműen a magyar futball kimagasló egyénisége, nem mellesleg 6. válogatottsága alkalmából hatodszor volt eredményes.

Ezután ritmust váltottak a vendégek, de igazi helyzetet nem alakí­tottak ki, majd jött Niedzielan, s váratlanul a Janas-csapat szerzett ismét vezetést. A gól percekre lebéní­totta a hazaiakat, a lendületes játék helyett tanácstalanság volt a jellemző. A hajrára gyakorlatilag a semmit sem érő döntetlenért kellett volna harcolnia a magyar válogatottnak, de a fáradt játékosok rengeteg hibával futballoztak, nem veszélyeztették Dudek kapuját.

A végén már nem változott az eredmény, ami azt jelentette, hogy a magyar labdarúgó-válogatott csak a negyedik helyen végzett csoportjában.

A csoport végeredménye:

1. Svédország 8 5 2 1 19- 3 17
2. Lettország 8 5 1 2 10- 6 16
3. Lengyelország 8 4 1 3 11- 7 13
4. Magyarország 8 3 2 3 15- 9 11
5. San Marino 8 – – 8 0-30 0

Svédország már Eb-résztvevő, Lettország pótselejtezőt játszhat.

Gellei Imre, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya: – Gratulálok a lengyeleknek. Amí­g az ellenfelünk kihasználta a védelem két óriási hibáját, addig mi kihagytuk a ziccereinket. így egyetlen nagy világeseményre sem lehet kijutni. A szerződésem az év végén lejár, a folytatásról a szövetség vezetőinek kell dönteniük.

Pawel Janas, a lengyel labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya: – Drámai, igazán jó mérkőzést ví­vott egymással a két gárda. Mindkét együttes nagyszerűen futballozott és sajnálom, hogy a győzelmünk mit sem ér a svédországi találkozó eredményének tudatában.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

VIII. Novák Dezső utánpótlás emléktorna 2024.01.20.
OLDALAK
12.03.17:45 FTC-Mezőkövesd és 12.06.19:30 Mezőkövesd-FTC TV:M4Sport
12.10.18:00 M4 Sport
EKL: 12.14.18:45 FTC-Fiorentina TV: M4Sport
Categories
12.17.16:00 M4 Sport
FOTELSZURKOLÓ