2003.XI.22. MTK Hungária – Ferencváros: 1-1

Dragóner Attila pontot mentett

“Óvatos első félidőt láthatott a közönség, bár ebben az időszakban mi vezettünk” – “A szünet után feljavultunk, és Dragóner fejes gólja után azt hittem, győztesen távozunk”


MTK Hungária – Ferencváros: 1-1 (1-0)
Hidegkuti stadion, 4.000 néző, vezette: Ábrahám Attila (Georgiou, Tompos)

MTK Hungária: Végh -– Molnár Z., Komlósi (Zabos 46., Pisont 79.), Juhász R., Füzi – Zavadszky, Pusztai, Jezdimirovic, Rednic (Czvitkovics 79.) – W. Silva, Illés
vezetőedző: Egervári Sándor

Ferencváros: Szűcs L. – Vukmir, Dragóner, Kiss Gy. – Kriston, Zováth, Lipcsei, Leandro – Rósa D. (Sasu 56.), Gera – Tököli
szakmai igazgató: Garami József

Gól: Illés (20.) illetve Dragóner (67.)
Sárga lap: Pusztai (27.)

A kivonulásnál a játékoskijáróban megjelent egy világsztár futballista. Egy klasszis, egy olyan csatár, aki a világ bármely együttesébe befért volna a Botafogótól a Fiorentinán át a Milanig. Nem túlzás ez Sándor Károllyal kapcsolatban, de Csikar ragaszkodott az MTK-hoz, itt lett belőle közönségkedvenc. Olyan egyéniség, aki immár néhány nappal 75. születésnapja előtt is közönségkedvenc a Hungária körúti stadionban. Szóval, a nyirkos időben egyszer csak kisétált az öltözőből, odaadta a kalapját Fülöp Ferenc klubigazgatónak, és meghatottan vette át a 75-ös számú kék-fehér dresszt, majd végezte el a kezdő rúgást.

Gera Zoltán, akinek rendbe jött a válogatott meccsen összeszedett sérülése, gyorsan főszerepet kaphatott volna, ám egy gyors vendégakció végén a 16-oson belül meglehetősen furcsa szerelési kí­sérlet nyomán esett a földre, de Ábrahám Attila továbbot intett. Csakúgy, mint nem sokkal később Molnár Zoltán ellen – ugyancsak a büntetőterületen belül – elkövetett furcsa becsúszás után. Itt is, ott is elmaradt a tizenegyes, de ez a tény sem paprikázta fel igazán a főszereplőket. Meglehetősen egysí­kú futballt láthatott a publikum, rengeteg technikai hibával és sok-sok eladott labdával. Aztán jött egy gól. Furcsa találat volt, annyi szent, és már szálltak is az ég felé a kék és fehér lufik, ölelte egymást boldogan az MTK-tábor. A Fradi megpróbált nagyobb sebességre kapcsolni, de valahogy nem érezték az ütemet a ferencvárosiak. A közönség mégsem unatkozott, mert hol a kék-fehér, hol pedig a zöld-fehér tábor szidta kórusban Ábrahám Attilát, aki nem élete csúcsformájában vezette az amúgy nem túl nehéz mérkőzést. A hajrára aztán felpörögtek az események, a tehetséges csatárból védővé avanzsáló Juhász támadóerényeit csillogtatva ziccerlabdával hozta helyzetbe Tököli Attilát, aki elhúzott a kapujából kifutó Végh mellett, majd hibázott… Tökölivel kapcsolatban meg kell jegyezni, nem találja helyét a pályán, mintha önbizalomhiánnyal küszködne. Visszatért a Fradiba – de nem ugyanaz a Tököli, aki a botrány előtt zöld-fehér szerelésben rúgdosta a gólokat. Hogy mikor talál magára, és hogy ezt a Fradiban teszi-e avagy eladják őt, ahogy a háttérből hallani, azt most még nem tudni. Mint ahogy az is érdekes lehet, hogy a télen milyen változások várhatók a legutóbbi bajnoknál, lesz-e szövetségi kapitány Egervári Sándorból (amire jelentős esélye van…), és akkor jön-e Lőrincz Emil meg a kihelyezett bodajki légió.

A második félidő futballt hozott, annak persze a magyaros változatát, de a jobbik fajtából! A két csapat egyértelműen a győzelemre tört, és ez ekkor már érdekes, helyzetekben bővelkedő folytatást hozott. Előbb az MTK veszélyeztetett többet, aztán fokozatosan átvette a játék irányí­tását a Ferencváros. Igaz, ehhez kellett Garami József cseréje is. Marius Sasut küldte pályára a zöldek mestere, és a román csatár ezúttal sokat és veszélyesen mozgott. Jöttek előre a vendégek, és egyre hangosabb lett az addig jobbára visszafogottan szurkoló Fradi-tábor. Hát még amikor Dragóner látványos fejes góllal egyenlí­tett! Az MTK ezekben a percekben ijedten futballozott. Ekkor egyértelműen kiegyeztek volna az ikszszel a hazai drukkerek (ami persze aligha jelenthetett igazi örömet egy Fradi elleni hazai derbin…), ám a hazai kedvencek a hajrában újra megrázták magukat. Volt egy olyan perc, amikor minden megfordult, és csak Szűcs Lajos egy perc alatt bemutatott két bravúrján múlott, hogy nem megint a kékeknél volt az előny. Drámai perc volt az, előbb Illés Béla fejesét, majd Zavadszky Gábor erős lövését hárí­totta az FTC kapusa, aki addig jobbára csak közeli szemlélője volt a találkozónak.

Végül maradt az igazságos döntetlen, s mindez azt jelenti, hogy a magyar labdarúgás újabb szomorú hete után talán csak igazán egy városban örülhetnek felhőtlenül: mégpedig Siófokon. A két pesti nagycsapat döntetlenje ugyanis azt jelenti, hogy az amatőr Balaton FC vezet egy körrel a pontvadászat idei vége előtt a mi dédelgetett profijaink előtt…

Percről percre

20031122-mtk-csapatkep20. perc: Rednic jobb oldali szöglete után Szűcs Lajos csak kitenyerelni tudta a labdát. Pusztai egy átvétel után a balösszekötő helyéről, 14 méterről, jobb lábbal, kapura lőtt, és a labda a középen álló Illés jobb lábáról a bal felső sarokba vágódott. 1–0
24. perc: Leandro középről, 21 méterről végezhetett el szabadrúgást, ballábas csavarása után a bal felső sarok felett hagyta el a labda a játékteret.
45. perc: Juhász Roland középen 30 méterről röviden adott haza, Tököli elvitte a labdát a kapujából kifutó Végh mellett, a büntetőterületen belülről, a jobbösszekötő helyéről 14 méterről, jobb lábbal kapura gurí­tott, ám a visszafutó Juhász a gólvonal előtt becsúszva szögletre mentett.

52. perc: Lipcsei a jobb oldalról jól adott középre, a hosszú oldalon érkező Tököli pedig öt méterről a jobb felső sarok fölé fejelte a labdát.
67. perc: Lipcsei jobb oldali szögletére Dragóner és Juhász emelkedett középen, a Ferencváros védője nyerte végül a párviadalt és nyolc méterről a bal sarokba bólintotta a labdát. 1–1
77. perc: Zavadszky a balösszekötő helyéről, 17 méterről, bal lábbal, kapura lőtt, Szűcs vetődve hárí­totta a jobb alsó sarokba tartó labdát.
83. perc: Molnár a jobbösszekötő helyéről, mintegy 25 méterről í­velt kapu elé, Illés teljesen egyedül érkezett, öt méterről kapura fejelt, Szűcs azonban bravúrral védett. Nem szabadult fel azonban a Fradi kapuja, mert érkezett Zavadszky, 13 méterről, jobb lábbal, lőtt, Szűcs pedig szögletre mentett.

Fény és árnyék

Ritka, ha az ember magyar pályán világklasszist ünnepelhet, aki, mondjuk, nem spanyol, német vagy angol származású, hanem a mi fiunk. Bár egy 75 esztendős úrra “a mi fiunk” kifejezés aligha illik, de Sándor Csikar bizony, legyen akár százéves is, örökifjúnak számí­t. Olyan sportembernek, akit még a Ferencváros szurkolótábora is vastapssal köszönt. Szép jelenet volt, figyelmes gesztus.

Érdemes lenne megkérdezni az illetékesektől, miért van szükség már-már háborús készültségre az MTK–Fradi meccs előtt. Miért kell a meccsre induló kisgyerekek, fiúk, unokák kezét szorongató drukkereknek marcona lovasrendőrökkel szembetalálkozniuk a Hungária körút sarkán, amikor lassan már néző sem lesz a lelátókon. Fő a biztonság, de azért ezt is át kellene értékelni…

Nyilatkozatok:

Egervári Sándor az MTK vezetőedzője: – Óvatos első félidőt láthatott a közönség, bár ebben az időszakban mi vezettünk. Sajnos a folytatásban éppen akkor kaptunk gólt, amikor már kezdtem magabiztosabbnak érezni a csapatomat. A hajrára ismét felpörögtünk, de Szűcs Lajos kiváló teljesí­tményt nyújtott.

Garami József a Ferencváros szakmai igazgatója: – Jól kezdtünk, de szerencsétlen gólt kaptunk, s a fiúk ebben az időszakban többet hibáztak. A szünet után feljavultunk, és Dragóner fejes gólja után azt hittem, győztesen távozunk. A végén az MTK-nak is voltak lehetőségei, ezért reális eredmény született.

Dragóner Attila: – Reálisnak tartom a döntetlent, hiszen itt is-ott is voltak helyzetek. Szerencsére sikerült betalálnom, Lipcsei Peti remek szögletébe csak bele kellett „szaladnom”. Egy-két, az MTK 16-osán belül történt esetet mindenképpen visszanézek majd videóról.

(Az nso.hu és a Ferencváros hivatalos honlapja alapján)

2 hozzászólás a(z) 2003.XI.22. MTK Hungária – Ferencváros: 1-1 bejegyzéshez

  • ftc.hu: Döntetlennel zárult az örökrangadó: jó iramú, változatos mérkőzésen 1-1-es döntetlen született. A mieink valamivel jobban futballoztak ellenfelüknél, Geráék több helyzetet dolgoztak ki, mint a hazaiak, ám sajnos csak egy alkalommal sikerült bevenni Végh kapuját. Ez Dragónernek sikerült a 66. percben.

    MTK – Ferencváros: 1-1 (1-0)
    Hidegkuti stadion, 4.500 néző, vezette: Ábrahám (Georgiou, Tompos)

    MTK: Végh -– Molnár, Juhász, Komlósi (Zabos 46., Pisont 78.), Pusztai –- Zavadszky, Jezdimirovic, Rednic (Czvitkovics, 78.), Füzi – Silva, Illés

    Ferencváros: Szűcs L. – Kriston, Vukmir, Dragóner, Kiss Gy. – Rósa (Sasu 56.), Lipcsei, Zováth, Leandro – Gera, Tököli

    Gól: Pusztai (19.) illetve Dragóner (66.)
    Sárga lap: Pusztai (24.)

    A találkozó előtt a kezdőrúgást az MTK legendás játékosa, Sándor Károly végezte el, aki szerdán ünnepli 75. születésnapját. A mérkőzést mi kezdtük aktí­vabban, több lehetőségünk volt, ám az utolsó pillanatban mindig tisztázni tudtak a kék-fehér védők. Aztán a 19. percben a semmiből szerzett vezetést az MTK: Rednic szöglete után Szűcs bokszolta ki a labdát, sajnos pont Pusztai elé, aki 15 méterről lőtt, a labda megpattant Dragóner lábán és a felső sarokban kötött ki (1-0).
    A gól után sem változott a játék képe; mi irányí­tottunk, és dolgoztuk ki a helyzeteket, ám nem sikerült betalálni. Az első játékrész utolsó 5 percében teljesen beszorult az MTK, mi pedig kétszer is gólt szerezhettünk volna: előbb Tököli próbálkozását a gólvonalról rúgta ki Juhász, majd Gera veszélyeztetett sarokkal. 1-0-s hazai vezetéssel fordultak a csapatok.

    A második játékrészt az MTK is aktí­van kezdte, de mi is sorra vezettük az akciókat. A 65. percben újra a gólvonal elől mentettek a hazaiak: Sasu próbálkozása akadt el Füziben. Jött aztán a 66. perc és a megérdemelt egyenlí­tés: Lipcsei szögletét Dragóner fejelte a hálóba (1-1). A folytatásban is lüktető volt a játék, mindkét gárda szerette volna begyűjteni a három pontot, igaz a védekezésre is ügyeltek a játékosok. Ebből kifolyólag főleg távoli lövésekkel veszélyeztettek a csapatok, ám Lipcsei próbálkozása kevéssel elkerülte a kaput, mí­g Zavadszky löketét Szűcs védte. Kapusunk a hajrában még bemutatott két bravúrt: előbb Illés, majd Zavaszky gólszerzési kí­sérletét hiúsí­totta meg. Újabb gól már nem esett, í­gy a rangadó 1-1-es döntetlennel zárult. Garami József irányí­tása alatt sorozatban az ötödik tétmeccsen maradtunk veretlenek a kék-fehérek otthonában.

    Csapatunk í­gy megőrizte három pontos előnyét az MTK előtt. A tabellán a második helyen állunk holtversenyben a Debrecenben győzelmet arató Balaton FC-vel, ám a siófokiak az egymás elleni eredményeknek köszönhetően átvették a vezetést.

    Garami József: – Jól kezdtünk, az elején jól pörögtünk, sajnos azonban ez a lendület nem tartott ki az első 45 perc végéig. Balszerencsés gólt kaptunk, hiszen a labda a lövés után megpattant egy lábon, ezért nem lehetett megfogni. A második félidőben megérdemelten egyenlí­tettünk, utána mindkét csapat nyí­ltan játszott, de nekünk volt több helyzetünk, ezért úgy érzem, közelebb álltunk a győzelemhez.

    Egervári Sándor: -- Óvatosan kezdtünk, a gól után megnyugodott a csapatom. A második félidőben fokozatosan javult a teljesí­tményünk, a Ferencváros akkor egyenlí­tett, amikor úgy éreztem, már nem lehet baj. A hajrában mindkét csapat kitámadott, a befejezésekkel azonban nem volt szerencsénk, ezért maradt a döntetlen, ami összességében igazságosnak mondható.

  • 90
    Ábrahám hosszabbí­tás nélkül vetett véget az örökrangadónak.
    86
    Illés kifejelt labdáját Zováth lőtte el egyből 30 méterről, ám az a kapu mellé szállt.
    81
    Most Szűcs remekelt: először Illés 7 méteres fejesét ütötte ki, majd Zavadszky ismételt, kapusunk azonban szögletre mentett a léc alól.
    80
    Egy “középreadás” után Gera elől mentett az utolsó pillanatban Juhász.
    78
    Kettőscsere a hazaiaknál: Pisont és Czvitkovics állt be, Rednic és a korábban szintén csereként pályára lépő Zabos számára pedig már véget ért a meccs.
    76
    Zavadszky 18 méterről tüzelt, Szűcs szépen védett a jobb alsó sarok előtt.
    75
    Sasu csapott (volna) le Molnár bedobására az elmélázó Pusztai mellett, ám végül az utolsó pillanatban tisztáztak a hazai védők.
    71
    Lipcsei lőtt 18 méterről remekül, Végh csak nézte a labdát, amely sajnos kevéssel elkerülte a kaput. Veszélyes löket volt.
    70
    Tököli próbált meg harcosan labdát szerezni, ám Juhászt rúgta meg. A hazai védő nem is reklamált, mivel nem találta szándékosnak csatárunk belépőjét.
    69
    Gera csúsztatása után Juhászban akadt el a labda -- úgy tűnt, hogy a védő kezében.
    68
    Végh az utolsó pillanatban szerezte meg a labdát a kilépő Tököli elől.
    66
    Dragóner egyenlí­tett: egy szögletet követően hét méterről a kapuba bólintott (1-1). Ezt megelőzően is kishí­ján megvolt az egyenlí­tés, ám Sasu lövését Füzi a gólvonalról vágta ki.
    63
    Illés tört be a 16-oson belülre, ám Szűcs kivetődött, és megszerezte előle a labdát.
    61
    Gera és Zabos ugrottak fel a labdáért, a levegőben összefejeltek, az MTK védője ápolásra szorult.
    56
    Először cseréltünk: Sasu folytatja Rósa helyett.
    55
    Megvolt az MTK első komoly lehetősége: Rednic beadása után Juhász veszélyeztetett, Szűcs bravúrral védett.
    51
    Egy párharc során Zabos találta el Gera térdét, aki az oldalvonalhoz sántikált, majd rövid “kezelés” után folytatni tudta a játékot.
    49
    Lipcsei beadása után Tököli csúsztatott, a labda épphogy elkerülte a kaput -- sajnos továbbra sincs meg az egyenlí­tés.
    46
    Az MTK megkezdte a második félidőt. A hazaiaknál Zabos váltotta Komlósit.
    45
    Komlósi szólt Szilágyi doktornak, hogy fáj a térdszalagja, í­gy a hazaiak védője valószí­nűleg nem tudja folytatni a játékot.
    45
    Vége az első félidőnek. Jobban játszottunk az első 45 percben, ám mégis az MTK szerzett vezetést -- a semmiből, egy balszerencsés találat után.
    44
    Újabb lehetőség maradt kihasználatlanul: a szögletet követően Gera sarokkal próbálkozott, ám a labda elakadt a hazai védőkben. Szép próbálkozás volt.
    44
    A meccs legnagyobb helyzete maradt ki: Juhász hazadására Tököli csapott le, elvitte a labdát Végh mellett, ám a visszafutó Juhász a gólvonal elől még menteni tudott.
    41
    Rósa szabályosan szerelte Füzit, aki ezután feldobta magát, Ábrahám pedig sí­polt. Nem történt szabálytalanság, pedig Rósa egyedül lódulhatott volna meg.
    38
    Lipcsei beadása után Rósa lőtt egyből, a labda Juhász kezéről Kiss elé pattant, aki 14 méterről a kapu fölé emelt.
    36
    Egy szabadrúgás után Rednic lőtt 24 méterről, ám a labda egy méterrel a léc fölött hagyta el a játékteret.
    33
    Rósa késett egy ütemet a becsúszásnál, és rátartott Pusztai lábára.
    29
    Most Gera játszotta meg Leót, aki 15 méterről lőtt, ám Komlósiban elakadt a labda.
    28
    Az aktí­van játszó Leandro ugratta ki a jó helyzetben lévő Gerát, aki centikkal késett le az átadásról.
    27
    Leo szerzett labdát, majd középre csavart. Tököli megelőzte a kilépő Véghet, ám már nem tudta tökéletesen irányí­tani a labdát, és fölé fejelt.
    24
    Kristont Pusztai tartóztatta fel, aki megkapta a meccs első sárgáját.
    23
    Az MTK most teljesen visszahúzódott a saját térfelére.
    22
    Leandro egy szabadrúgás után 20 méterről csavart kevéssel a bal felső sarok fölé.
    19
    Vezet az MTK. Balszerencsés gólt kaptunk: Rednic szöglete után Szűcs bokszolta ki a labdát, sajnos pont Pusztai elé, aki 15 méterről lőtt, a labda megpattant Dragóner lábán és a felső sarokban kötött ki (1-0).
    15
    Leandro indult volna meg, ám Jezdimirovic nagyon csúnyán közbelépett, több méterről csúszott be. Ábrahám utoljára figyelmeztette a légióst, a következő belépőért már sárga jár.
    11
    Gera harcosan lépett ki a védők közül, ám Molnár az utolsó pillanatban közbelépett: becsúszva szerelte a már lövésre készülő Gerát, majd Végh kaparintotta meg a labdát. Ez volt az első igazán komoly lehetőség a meccsen.
    8
    Először próbálkozott az MTK: Silva lépett volna ki, ám Szűcs felszedte előle a labdát.
    7
    A mieink eddig többet kezdeményeznek, de komolyabb helyzet még nem alakult ki Végh kapuja előtt.
    3
    Dragóner és Silva egymás mezét rángatta, Ábrahám mindkét játékost szóban figyelmeztette.
    2
    Mi kezdtünk aktí­vabban: Kriston húzott el a jobb szélen két ember között, majd középre passzolt, a kivetődő Végh felszedte a labdát csatáraink elől.
    1
    Elkezdődött a meccs, mi kezdtük a találkozót.
    .
    Sándor Károly elvégezte a kezdőrúgást, í­gy most már kezdődhet az örökrangadó.
    .
    Most jönnek ki a csapatok a pályára Sándor “Csikar” vezetésével, akit tapssal fogadott a teljes stadion.
    .
    Gera a mai meccsen kötéssel a lábán fog játszani, illetve a sportszára is a térde „fölé” ér, amely valamelyest védi a sérült részt.
    .
    A találkozó előtt a kezdőrúgást az MTK legendás játékosa, Sándor Károly végzi majd el, aki szerdán ünnepli 75. születésnapját.
    .
    A játékosok is befejezték a melegí­tést. Ábrahám Attila ezt “kihasználva” Adem Kapichoz lépett, és a szerdai pótselejtezőről kérdezősködött. A meccs bí­rája sajnálkozását fejezte ki Ademnek a szlovének búcsúja miatt, és további sikereket kí­vánt játékosunknak.
    .
    A lelátón egyre többen foglalnak helyet, jelen pillanatban mintegy ötezren vannak a stadionban. A szurkoink számára kijelölt szektorokba folyamatosan érkeznek a drukkerek.
    .
    Szűcs már befejezte a melegí­tést, nemsokára a többiek is “végeznek”.
    .
    Egervári Sándor csapat a következő: Végh – Molnár, Juhász, Komlósi, Pusztai – Zavadszky, Jezdimirovic, Rednic, Füzi -- Silva, Illés. A kék-fehéreknél Kovács, Zabos, Pisont, Lengyel és Czvitkovics áll bevetésre készen a kispadon.
    .
    Nagy örömünkre az utolsó pillanatban változott csapatunk összeállí­tása: Gera Zoltán vállalni tudta a játékot. Támadónk a válogatott meccsen sérült meg szerdán: Gera nekiütközött az egyik reklámtáblának, amely felsértette a térdén a bőrt. A mieink összeállí­tása a következő: Szűcs -- Kriston, Vukmir, Dragóner, Kiss Gy. -- Rósa, Lipcsei, Zováth, Leandro -- Gera, Tököli.Kezdőcsapatunkban csak egy légiós kapott helyet.
    A kispadon ezúttal az alábbi játékosok ülnek majd: Udvarácz, Szkukalek, Botis, Kapic, Bognár, Penksa és Sasu.
    .
    A két csapat játékosai már egy ideje a pályán melegí­tenek, elsőként Szűcs Lajos jött ki az öltözőből. Kapusunkat drukkereink részéről -- ezúttal is -- nagy taps fogadta.
    .
    A 15. fordulóból már csak az örökrangadó van hátra. Az eddigi öt találkozón az alábbi eredmények születtek: Videoton-Lombard 1-2, Újpest-Pécs 1-1, Sopron-ZTE 2-1, Debrecen-Balaton FC 0-1, Békéscsaba-Győr 2-0.
    .
    Köszöntjük kedves szurkolóinkat! Rövidesen kezdődik az MTK elleni örökrangadónk. Az idei bajnokságban már sikerült legyőznünk az MTK-t, hazai pályán 2-1-re vertük a kék-fehéreket. Nemrégiben MK-találkozón a Hidegkuti-stadionban is sikerült a győzelem, akkor szintén 2-1 lett a végeredmény a javunkra.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

04.28.17:45 TV:M4Sport
OLDALAK
05.05.18:30 TV:M4Sport
05.11-12 M4 Sport
05.15.19:30 M4 Sport
05.18-19. M4 Sport
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ