2004.IV.18. MTK – Ferencváros: 1-0

Szűcs Lajos új hazai góltalansági rekordot állított fel az örökrangadón. Kapusunk hálója 768 percen át maradt érintetlen. Két sorozat azonban megszakadt a Hidegkuti-stadionban. Lajos hosszú idő után gólt kapott, csapatunk pedig elveszítette tavaszi veretlenségét. A mérkőzést ugyanis az MTK nyerte Pisont 69. percben lőtt góljával. A mieink nyolc emberrel fejezték be a rangadót, hiszen Juhos Attila mindhárom védőnket, azaz Bognárt, Vukmirt és Botist is kiállította.


MTK – Ferencváros: 1-0 (0-0)
Hungária krt, 4.000 néző, vezette: Juhos (Gyarmati I. T., Tumó)

MTK FC: Végh -– Zabos (Czvitkovics 46.), Juhász, Janjic -– Pisont (Kemon 91.), Jezdimirovic, Zavadszky, Rósa H., dr. Füzi -– Silva (Vati 73.), Torghelle

Ferencváros: Szűcs L. – Bognár, Vukmir, Botis – Kriston (Dragóner 72.), Lipcsei, Somorjai (Rósa D. 36.), Kiss Gy. – Gera, Tököli, Leandro (Sasu 75.)
vezetőedző: Pintér Attila

Gól: Pisont (69.)
Sárga lap: Torghelle (19.), Jezdimirovics (62.), Janjic (66.) illetve Dragóner (78.)
Kiállítva: Torghelle (90.) illetve Bognár (54.), Vukmir (85.), Botis (87.)

Mi kezdtük aktívabban az örökrangadót. Az első öt percben kétszer is veszélyeztettünk: a 4. percben Gera 12 méteres, földre “pattintott” lövését bravúrral védte Végh, majd egy perccel később a berobbanó Tököli elől mentettek az utolsó pillanatban a védők. A folytatásban is mi irányítottuk a játékot, az MTK alig-alig jutott el a 16-osunkig. Az első félóra végén újra beszorítottuk a hazaiakat: először Tököli szerzett kis híján gólt, majd Leandro 15 méteres bombája vágódott le a lécről. A 34. percben is volt okunk az ünnepre: Szűcs Lajos MAGYAR REKORDER lett, kapusunk megdöntötte Bodnár László 18 éves góltalansági csúcsát. Lajos még egy ideig gól nélkül őrizte kapuját: ebben a kapufa is segítségére volt, hiszen Zavadszky 14 méteres, ballábas csavarása a kapuvasat találta telibe a 39. percben. Gyakorlatilag ez volt a hazaiak első komoly lehetősége. Ez szerencsére kimaradt, így az első játékrész gól nélkül ért véget.

A fordulás után aztán bátrabban kezdett az MTK: a csereként beálló Czvitkovics találta el a kapufát. A másik oldalon Tököli veszélyeztetett, ám lövésébe az utolsó pillanatban Janjic „belelépett”. Az 54. percben aztán a későbbiekre nézve sorsdöntő eset történt: Bognár és Torghelle párharca után előbbit kiállította Juhos. A két játékos erősen rángatta egymást, a játékvezető úgy ítélte meg, hogy Bognár utolsó emberként szabálytalankodott. Az MTK vérszemet kapott a kiállítástól, ám Szűcs a helyén volt: Juhász, Czvitkovics, majd Silva veszélyes próbálkozását védte bravúrral. A 69. percben aztán kapusunk sajnos úgy járt, mint Oliver Kahn a 2002-es vb döntőn. Számos bravúrja után egy peches gólt kapott: Pisont 17 méteres lapos lövése – Szűcs kezét is érintve – kötött ki a kapunkban (1-0). A folytatásban 10 emberrel is megpróbálkoztunk az egyenlítéssel: elsősorban Tököli jelentett veszélyt a hazai kapura, ám előbb fejesét, majd a szinte alapvonalról leadott lövését hárította bravúrral Végh. A 85. percben aztán eldőlt a meccs, Vukmir is piros lapot kapott, majd két perccel később Botis is a kiállítás sorsára jutott. Az utolsó percben aztán szépített az MTK – legalábbis a piros lapok terén: Torghellét állította ki Juhos “csúnya beszédért”. Az eredmény már sajnos nem változott, így elszenvedtük első vereségünket tavasszal.

Nyilatkozatok:

Pintér Attila: – A bajnokságban az első gólt kaptuk, és először győztek le bennünket, de azt kell mondjam, hogy ebben a körülmények is közrejátszottak. Nyolc embert könnyebb megverni, mint tizenegyet. A mérkőzésen csapatom komplett védelmét kiállították, ami nemcsak a mai 90 percet határozta meg, hanem a rájátszás következő találkozóira is kihatással lehet. Vissza kell még néznem az eseteket videóról, de azt hiszem, hogy a meccs fordulópontja az a jelenet volt, amikor az MTK 16-osán belül szabálytalankodtak Gera Zoltánnal szemben, és a játékvezető 11-es helyett „továbbot” intett, az ellentámadásnál pedig kiállította Bognár Zsoltot. A kiállítást megelőzően úgy láttam, hogy Torghelle szabálytalankodott először Bognárral szemben. Szorosabb lett a bajnokság, aminek lehet, hogy vannak olyanok, akik örülnek, vannak, akik nem. Mi nem számolgatunk, csináljuk tovább a dolgunkat. A csapat büszke lehet Szűcs Lajos rekordjára, hiszen a magyar futballban eddig példátlan sorozatot ért el. Ezen kívül arra is büszkék lehetünk, hogy még nyolc emberrel is méltó ellenfelek voltunk, és megtettünk mindent az egyenlítésért.

Egervári Sándor: – Az első félidő kiegyenlített küzdelmet hozott. A másodikban a kiállítások előtt is veszélyesebben játszottunk, több nagy helyzetet kihagytunk. A kiállításokról az a véleményem, hogy ha valaki utolsó emberként szabálytalankodik, akkor azért a világon mindenhol piros lapot adnak. Ha ketten követnek el ilyen szabálytalanságot, akkor kétszer kell felmutatni a piros lapot. Nagyon örülök a győzelemnek, csapatom végig fantasztikusan küzdött.

Szűcs Lajos: -A sorozatok általában végetérnek egyszer, nálam ma jött el ez a pillanat. Sajnálom, hogy az én hibámból értékes pontokat vesztettünk. Nálam sokkal jobb kapusok is kaptak már potyagólt. Elég csak Oliver Kahnt említeni, aki a világbajnoki döntőben, illetve ebben a szezonban a Real Madrid elleni Bajnokok Ligája-negyeddöntőben hibázott. Nekem még rengeteget kell fejlődnöm, hogy elérjem Kahn szintjét, ezért talán nálam is megbocsátható, ha becsúszik egy-egy hiba. Természetesen büszke vagyok arra, hogy 768 percig nem kaptam gólt, de ez nem csak rajtam, hanem a védőkön is múlt, akik mellett az ellenfél csatárai csak ritkán kerültek helyzetbe. Jó dolog góltalansági csúcstartónak lenni, de nem kell ezt túlragozni.

Lipcsei Péter: – Nem tagadom, hogy még ma is a tegnap történtek hatása alatt vagyok, és egyelőre nem tudom megemészteni a történteket. Tegnap egy olyan labdarúgó mérkőzésen vettünk részt, ahol csak rajtunk ferencvárosi játékosokon múlt, hogy a játék nem fajult háborúvá. Az MTK játékosai minket megfélemlítve, provokálva játszottak a kezdetektől fogva, különösen Torghelle, akitől ez egyébként már megszokott. Torghelle abba rúgott bele, aki szembejött vele, és azt sértegette, aki a közelébe került. Többször szóltunk neki, kértük az MTK játékosait is, hogy próbálják visszafogni, de hiába. Amikor Somorjait agyonrúgta egyszerűen nem hittem el, hogy a pályán maradhat. Sajnos nem jelentett számunkra elégtételt, hogy a meccs legvégén leküldte őt a bíró, ezt korábban kellett volna megtenni. Ami viszont a kiállítást követően történt, az minden képzeletet felülmúlt. Azt hittem hogy Torghelle lehajtott fővel lekullog a pályáról és csendben marad, vagy csak bocsánatkérésre nyitja ki a száját, és megköveti Somorjait. Ehelyett engem vádol azzal, hogy leköptem. Ebből egy szó sem igaz. A kiállításnál egyébként nem is voltam a közelben. Valóban köptem, de még csak nem is Torghelle irányába, hanem fel a levegőbe, és utána annyit mondtam neki, hogy „Ez a véleményem rólad.” Ezt ma is vállalom, s ez volt a legkevesebb azok után, ahogy ő velem viselkedett. Egyfolytában trágár hangon ócsárolt, durvábbnál durvább sértéseket vágott a fejemhez, a családtagjaimat sem kímélte, én pedig többször kértem, hogy ezt fejezze be. A mai Nemzeti Sportban megjelentekről pedig csak annyit mondhatok, hogy én nem nyilatkoztam az újságnak, és nem tudom, hogy az újságíró mi alapján írta meg a cikkét. Egyelőre nem tudom, hogy részemről milyen folytatása lesz az ügynek. Dolgoznak bennem az indulatok, nem szeretnék elhamarkodottan dönteni, de biztosan nem hagyom ennyiben a vasárnap történteket.

(A Ferencváros hivatalos honlapja alapján)

Egy hozzászólás a(z) 11111010100ejegyzéshez

 • 93
  Vége a mérkőzésnek.
  91
  Pisont helyett Kemon lépett pályára.
  90
  Szépített az MTK -- legalábbis a piros lapok terén. Torghellét állította ki Juhos “csúnya beszédért”.
  87
  A harmadik védőnket is kiállították: Rósa harcolt Botissal, majd elesett, ezért a román védő piros lapot kapott.
  85
  Vukmirt is kiállította Juhos. A játékvezető szerint védőnk szándékosan ütötte meg Torghellét.
  80
  Tököli szinte az alapvonalról lőtt kapura, a kapujából kissé kint álló Végh még bravúrosan visszalépett, és lábbal hárítani tudott.
  78
  Dragóner -- Torghellével szemben elkövetett -- belépője sárgát ért.
  76
  Rósa jobboldali beadása után Tököli fejelt veszélyesen 5 méterről, ám Végh bravúrral védte a visszafejelt a labdát.
  75
  Sasu Leandro helyére állt be.
  73
  Újonc az MTK-nál: Silva helyett Vati lépett pályára.
  73
  Valószínűleg Marius Sasu is be fog állni.
  69
  Sajnos Szűcs úgy járt, mint Oliver Kahn a 2002-es vb döntőn. Rengeteg bravúrt mutatott be, de egy peches gólt kapott: Pisont 17 méteres lapos lövése kötött ki a kapunkban (1-0).
  66
  Janjic kapott sárgát.
  66
  Lipcsei pontrúgása után Gera próbálkozott nehéz szögből az ollózással, ám a labda a kapu fölött hagyta el a játékteret.
  65
  Czvitkovics szöglete után Janjic fejelt, ám a gólvonalon álló Rósa mentett.
  64
  Szűcs védett kétszer is nagy bravúrral. Először Czvitkovics cselsorozata után hárított, majd a kipattanó után Silva ismételt 6 méterről, a léc alól azonban a szögletre mentett kapusunk.
  62
  Jezdmirovics rúgott Gera után a félpályánál, ezért sárgát kapott.
  61
  Juhász 25 méteres bombáját Szűcs ütötte ki a léc alól. Látványos védés volt.
  55
  Pintér Attila egyből jelezte Dragóner Attilának, hogy készüljön, mert becseréli őt.
  54
  Bognár és Torghelle rángatta egymást, majd az MTK támadója elesett. Juhos úgy ítélte meg, hogy Bognár utolsó emberként szabálytalankodott, és ezért védőnk piros lapot kapott.
  48
  Tököli lépett ki a leshatárról, és a kaputól 8 méterre már lőtt volna, ám Janjic az utolsó pillanatban közbelépett. Óriási mentés volt.
  47
  Czvitkovics egyből észrevétette magát: 16 méterről egy jó csel után ballal remekül helyezte a labdát, ám a kapufát találta el.
  46
  Megkezdődött a második félidő. A hazaiaknál Czvitkovics Péter állt be Zabos helyére.
  45
  A magyar rekorder Szűcs Lajos 744 góltalan perccel az abszolút világranglista 159. helyén áll.
  45
  Vége az első játékrésznek.
  43
  A tartalékjátékvezető felmutatta a két perces hosszabbítást jelző táblát.
  39
  Zavadszky szépen vett át egy labdát a kaputól 14 méterre, majd jobbal lőtt, próbálkozása a kapufáról vágódott le. Ez volt az MTK első komoly lehetősége.
  37
  Közben kiderült, hogy Somorjainak a térde fáj.
  -- Az egyik MTK-játékos egy összecsapásnál alámrúgott -- mondta Somorjai. -- A jobb térdem nagyon erősen fáj, ezért nem tudtam tovább folytatni a játékot.
  36
  Somorjainak aláfordult a bokája, ezért nem tudta folytatni a játékot. Helyette Rósa Dénes állt be, így végre létrejött a testvérháború.
  34
  Szűcs Lajos a MAGYAR REKORDER 733 perccel. Kapusunkat közönségünk “Lajos, Lajos!” rigmussal köszöntötte.
  33
  Szűcs beállította a magyar csúcsot.
  32
  Gera szabadrúgása lepattant a sorfalról, majd támadónk ismételt, ám lövése elgurult a jobb alsó sarok mellett.
  29
  Leo szerzett labdát Juhásztól, majd 15 méterről ballal lőtt, ám bombája a lécről vágódott a kapu fölé. Nagy helyzet volt.
  29
  Szűcs már második a hazai ranglistán: megdöntötte egykori hálóőrünk, Szamossy Antal 1918-1919-ben felállított 727 perces rekordját.
  28
  Leandro labdáját Janjic próbálta meg elrúgni Tököli elől, ám az a támadónkra pattant, ám ezt követően elgurult a bal alsó sarok mellett.
  25
  A kapujából remek ütemben kilépő Szűcs szedte fel a labdát a kiugró Zavadszky elől.
  23
  Továbbra is mi vagyunk a kezdeményezőbbek, de az MTK most jobban összpontosít a védekezésére.
  19
  Torghelle kapta a meccs első sárgáját: a támadó csúnyán felrúgta Somorjait térfelünk közepén.
  17
  Az előző esetnél Szűcsnek a fültövénél sértette fel a bőrt Silva cipőjének az orra.
  14
  Szerencsére Szűcs “felépült” az ápolás után.
  13
  Kapusunk közben a földön fekszik: Szűcs az utolsó pillanatban mentett a kapujából kilépve, ám a Botissal harcoló Silva fejbe rúgta őt az eset közben.
  13
  Szűcs Lev Jasin 1963-1964-es rekordját is megdöntötte. Érdekesség, hogy a mérkőzésen kint lévő összes fotós Szűcs kapuja mögött foglal helyet.
  10
  Az első tíz percben mi játszottunk aktívabban, az MTK még nem nagyon veszélyeztetett.
  5
  Újabb jó lehetőség: Gera beadását az utolsó pillanatban rúgták ki a berobbanó Tököli elől.
  4
  Az első komoly helyzetet mi dolgoztuk ki: Kriston remekül húzott el a jobb szélen, majd laposan középre adott, és az érkező Gera 12 méteres, földre “pattintott” lövését bravúrral védte Végh.
  2
  Egy részsiker: Szűcs Lajos már megdöntötte a brazil világbajnok, Taffarel korábbi góltalansági rekordját. Reményeink szerint a meccs alatt több alkalommal is be tudunk majd számolni arról, hogy melyik világhírű kapust előzte meg éppen Szűcs, sőt bízunk abban, hogy sikerül a magyar csúcsdöntés is.
  1
  Gera két remek csellel forgatta be a védőket, de aztán Juhász szerelt.
  1
  Elkezdődött a meccs, mi kezdtünk.
  .
  A lelátón mintegy négyezren foglalnak helyet.
  .
  Már a csapatok is bementek az öltözőbe, így hamarosan kezdetét veszi a 191. örökrangadó.
  .
  A kapusok már befejezték a melegítést.
  .
  A sérülése után visszatérő, ám a mai meccset a kispadon visszatérő Dragóner Attila a fejét “csóválva” sétált ki a pályára. A játékostársak ugyanis folyamatosan ugratják őt. -- Gera Zolinak, Tököli Attilának és Lipcsei Petinek is volt hozzám egy-két kedves szava -- mondta védőnk. -- Gerzson arra kért, hogy szedjem össze a labdákat, Tököli azt kérte, hogy hozzam már ki a cipőjét, míg Peti odaadta az öltözőkulcsot, hogy majd zárjam be az öltözőt… Nem baj, most legalább megtanulom, milyen nehéz a cserejátékosok dolga…
  .
  A felsőházban szombaton két mérkőzést játszottak: a Balaton FC egy pontot szerzett Újpesten (1-1), míg a Debrecen Sopronban nyert 3-2-re. A DVSC hátránya így két pont velünk szemben, de reményeink szerint a meccs után ez újra öt pont lesz.
  .
  Több, a mai meccsen hiányzó labdarúgónk is elfoglalta már a helyét a nézőtéren. Megérkezett Adem Kapic, és két fiatal labdarúgónk, Nógrádi Árpád és Szalai Tamás is helyet foglalt már.
  .
  Mint ismert, Szűcs Lajos tavasszal még nem kapott gólt bajnoki meccsen. Kapusunk hálója utoljára ősszel zördült meg – s azóta már 699 perc telt el a bajnokságban. Lajos vasárnap 18 éves honi csúcsot dönthet meg. Amennyiben az örökrangadó 34. percéig nem kap gólt, akkor teljesítménye egy perccel jobbnak bizonyul Bodnár László 1986-ban beállított rekordjánál. A pécsi hálóőr hálója akkor 732 percig maradt érintetlen.
  Szűcsöt még ketten előzik meg ezen a téren: a Ferencváros egykori kapusa Szamossy Antal az 1918/19-es idényben 727 percen át nem kapott gólt, míg a csepeli Fatér Károly kapuja 714 percig volt bevehetetlen 1970-ben.
  A magyar kapusok közül Babócsy András a rekorder 882 perccel, de ő nem idehaza, hanem Finnországban érte el ezt a remek teljesítményt, méghozzá András Vilnrotter néven 2002 nyarán.
  .
  A mieink csíkos mezben, zöld nadrágban és sportszárban játszanak a mai meccsen.
  .
  A hazaiak így állnak majd fel: Végh – Zabos, Juhász, Janjic – Pisont, Jezdimirovic, Zavadszky, Rósa H., dr. Füzi – Silva, Torghelle. A kék-fehérek kispadján Kovács, Lengyel, Kemon, Czvitkovics, Elek, Vati ül majd. A hazaiaknál a megengedettnél eggyel kevesebb játékos van a kispadon, köztük idén először Czvitkovics Péter, aki télen együttesünkben is pályára lépett egy meccs erejéig.
  .
  Egy helyen változott csapatunk összeállítása a Vasas elleni kupameccshez képest.
  Visszakerült az együttesbe a szerdán sárga lapok miatt hiányzó Leandro de Almeida, így Marek Penksa a kispadon ül majd. Az MTK elleni kezdőcsapatunk így a következő: Szűcs -- Bognár, Vukmir, Botis -- Kriston, Lipcsei, Somorjai, Kiss Gy. -- Gera, Tököli, Leandro.
  A kispadon Udvarácz, Dragóner, Balog, Károlyi, Penksa, Sasu és Rósa Dénes áll bevetésre készen.
  .
  Ebben a pillanatban mezőnyjátékosaink is a “pályára léptek” Lipcsei Péter vezetésével. A mieink a kezdőkörben megtapsolták a stadionban jelenlévő ferencvárosi drukkereket, akik elénekelték a Fradi-indulót.
  .
  A csúcsdöntésre készülő Szűcs Lajos pár perce már a pályán melegít Józsa Miklós kapusedző és Udvarácz Milán társaságában.
  .
  Köszöntjük Kedves szurkolóinkat! Hamarosan kezdődik az örökrangadó a Hidegkuti-stadionban.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

  TFU_20020100_Fma_001 - 0018
OLDALAK
Ranglisták és statisztikák:
Következik: 12.08.15:45 FTC-PAFC (TV:M4sport)
Következik: 12.12.21:00 EL csoportkör Ludogorec-FTC (TV:Sport1)
VVK 50 – A kupasiker 14 legszebb pillanata
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső Utánpótlás Emléktornák
FACEBOOK:
HOST