2004.IX.16. UEFA selejtező, Millwall – Ferencváros: 1-1

Fradi: kőkemény londoni ütközet

Nyilatkozatok:

László Csaba (a sorsolás után): – A londoniak bejutottak az Angol Kupa döntőjébe, ami hatalmas bravúr és ez jól jellemzi az erejüket. Anglia a futball őshazája, az ottani meccsek hangulata semmi mással nem hasonlí­tható össze. Információim szerint a Millwall tipikus angol futballt játszik, ami hihetetlenül sok futásra épül. Ésszel kell legyőznünk a Millwallt. Annak örülök, hogy idegenben kezdünk. A meccsig hátralévő két és fél hétben igyekszünk minél több információt beszerezni ellenfelünkről.

Ray Wilkins: – Kaphattunk volna könnyebb ellenfelet is. A Ferencváros a magyar bajnok, óriási nemzetközi rutinnal rendelkezik. Nagyon nehéz mérkőzésekre számí­tunk. A két csapatnak azonosak az esélyei, az dönt, hogy a két meccsen éppen ki nyújt jobb teljesí­tményt. A Millwall számára a Den-ben egy kétgólos győzelem kapott gól nélkül tökéletesen megfelelne.

Dennis Wyse: – Lehet, hogy a szurkolóinknak hétköznap túl későn kezdődik a meccs, vagy irritálják őket a megszokottnál szigorúbb biztonsági intézkedések. Nekünk nem szabad ezzel foglalkoznunk. Óriási lehetőség előtt állunk. A csoportkörbe jutás újabb négy mérkőzést és további jelentős bevételeket jelentene számunkra, arról nem is beszélve, hogy nemzetközi hí­rnévre tennénk szert, ami hosszútávon is rengeteget jelent egy olyan kiscsapat számára, mint a miénk. Hiszek a fiúkban, akik az első perctől az utolsóig harapni fognak. Meg kell nyernünk a mai mérkőzést. Ha nagyon muszáj, akkor általában nyerünk, ezért bizakodva várom a meccset.

László Csaba: – Alaposan felkészültünk az ellenfélből. Azon leszünk, hogy eggyel kevesebb angol csapat maradjon az UEFA Kupában. Mindent megteszünk azért, hogy a csütörtöki meccsen olyan eredményt érjünk el, melynek köszönhetően már ne 50-50 százalék legyen a két együttes továbbjutási esélye, hanem mi számí­tsunk a párharc favoritjának.

A kezdőcsapatot László Csaba szokásához hí­ven csak a mérkőzés napján a taktikai megbeszélés után adja meg, annyit azonban elárult, hogy várhatóan két csatárral kezdünk és Lipcsei Péter olyan szerepkörben játszik majd, ami meglepetést okoz majd a szurkolóknak és reményeink serint az ellenfélnek is.

A mérkőzés:

Millwall – Ferencváros: 1-1 (0-0)
The Den, London, 11.667 néző, vezette: Delevic (Tomicic, Cupic – szerbek)

Millwall: Stack – Muscat, Lawrence, Ward, Simpson – Elliott, Wise, Morris (Cogan 36.), Livermore – Moore (Ifill 78.), Harris (Dichio 81.)
játékos-edző: Dennis Wyse

Ferencváros: Szűcs L. – Vukmir, Gyepes, Botis – Balog Z. (Zavadszky 92.), Kapic, Rósa D., Tőzsér – Lipcsei – Bajevski (Sowunmi 80.), Vagner (Penksa 71.),
vezetőedző: László Csaba

Gól: Wise (66.) illetve Lipcsei (78.)
Sárga lap: Muscat (43.) illetve Kapic (10.), Rósa D. (22.), Botis (38.), Balog Z. (60.), Tőzsér (71.)

A Millwall biztonsági főnöke semmit sem bí­zott a véletlenre. A ferencvárosi szurkolókat órákkal a kezdés előtt bekí­sérték az egyenruhások a lelátóra, ahol a 120 magyarnak nem egy szektor, hanem a lelátó teljes északi szegletét lezárták.

Az utcán minden gyanús közeledőt igazoltattak a roppant udvarias rendőrök, í­gy aztán a két tábor legjobb összecsapása a bemelegí­tés közben zajló hangpárbaj volt, amit később a szinte maroknyi fradista hősiesen, de tökéletesen esélytelenül ví­vott meg 12 ezer angol ellen.

Sajátos harcot ví­vott egymással a két vezetőedző is, ugyanis alaposan megleptek mindenkit, aki korábban a várható összeállí­tásokon törte a fejét, ugyanis a végső megoldásokra rajtuk kí­vül alighanem senki sem gondolt. László Csaba például két csatárral kezdett, Alekszander Bajevszki is bekerült a kezdők közé, arra gondolva, hogy í­gy nagyobb az esély a labda megtartására, és kisebb nyomás nehezedik majd a védelemre. Az persze különösebben nem érdekelte az angolokat, ők a kezdést követően azonnal nekiestek a Ferencvárosnak. A várt módon hosszan í­velték a labdát a két erőszakos csatárnak, akik azt zömmel visszajátszották az érkezők elé, vagy a szélső középpályások próbáltak a védelem hátába kerülni. A hazai szurkolók már egy passzt is hálásan üdvözöltek, annak viszont jóval kevésbé örültek, amikor kedvenceik elveszí­tették a labdát. Ez szerencsére gyakran előfordult, mert a magyar védelem elég jól tette a dolgát – be kell ismerni, olykor a durvaságtól sem riadt vissza -, és habár szinte végig a Millwall kezdeményezett, a fölény meddő maradt.

A Ferencvárosban egyébként igen érdekes szerepkörben játszott a bajnokiban középhátvédként futballozó Lipcsei Péter, ezúttal a két csatár és a középpályások között rengeteget futva igyekezett labdát szerezni és egy füst alatt szemmel tartotta az angolok játékos-edzőjét, Dennis Wise-ot is Az első félidőt több ideges jelenet zárta, a játékosok kölcsönösen nem kí­mélték egymást, í­gy a játékvezető energiáját felemésztette a rendcsinálás…

Semmit sem változott a játék a szünet után, ha csak annyiban nem, hogy negyedórát követően néhányszor a Ferencváros is ellátogatott a hazai tizenhatos környékére, ám ezek a kí­sérletek enyhén szólva nem hozták rá a frászt az angolokra. Zömmel továbbra is azzal teltek a percek, hogy Millwall erőből próbálta meg legyűrni a Fradit, a magyar csapat pedig keményen, szervezetten védekezett és hárí­totta a nem túl fantáziadús támadásokat. Aztán egy jól helyzett szabadrúgás – Dennis Wise játékos-edző mutatta meg, hogyan kell belerúgni a labdába – után mégis siker koronázta a házigazdák erőfeszí­téseit, vezetést szereztek, majd monotonon daráltak tovább. A magyar csapat pedig szemlátomást nem akart túlságosan kockáztatni, ám igyekezett gyakrabban veszélyeztetni, de továbbra is óvatosan hátul nem fellazulva tette. Ám í­gy is bejött a számí­tása, hiszen a hajrá megkezdése előtt Lipcsei Péter ugyancsak szabadrúgásból egyenlí­tett és ezzel igen kedvező helyzetbe hozta a Ferencvárost, amely döntetlennel utazhat haza, ráadásul az idegenben lőtt gól is javí­tja az esélyeit.

Nyilatkozatok:

László Csaba: – Természetesen jó lett volna nyerni, de í­gy sem kell elégedetlenkednünk, hiszen a továbbjutás szempontjából az 1-1 nem rossz eredmény – mondta a szakvezetőnk. – A Millwallhoz hasonló csapatok legyőzéséhez, elsősorban mentálisan kell rengeteget fejlődnünk. Összességében gratulálok a csapatnak, hiszen Angliában életben tartották a reményt a továbbjutáshoz, és otthon saját közönségünk előtt dől el, hogy sikerül-e az, amit elterveztünk. A csapat nevében is szeretném megköszönni a szurkolók segí­tségét, akik ide is elkí­sértek, és remélem, szerencsésen hazaérnek. Mostantól a vasárnapi meccsre kell koncentrálnunk, de már jó pár hete hozzászokhattunk, hogy a nemzetközi kupában és a bajnokságban is teljesí­tenünk kell.

Ray Wilkins, a Millwall másodedzője érthető módon nem volt boldog, bár szerinte csapata győzelmet érdemelt volna. – Szerettük volna kapott gól nélkül lejátszani a mérkőzést, de sajnos ez nem sikerült. Mostantól már nem mi vagyunk a párharc esélyesei, mivel sajnos nem tudtuk kihasználni a helyzeteket, pedig ezt a találkozót gólokkal kellett volna nyernünk. A Ferencváros nagyobb rutinnal rendelkezik a nemzetközi porondon, és az ellenfél játékosai azt is jobban tudták, hogy miként kell kezelni a játékvezetőt. Azt gondolom, hogy a bí­ró több esetben sajnos a mi kárunkra tévedett. Nem szabad azonban búslakodnunk, a visszavágón mindent megteszünk azért, hogy kiharcoljuk a továbbjutást.

NS-20040917-03-20040916

(Az nso.hu és a Ferencváros hivatalos honlapja alapján)

2 hozzászólás a(z) 2004.IX.16. UEFA selejtező, Millwall – Ferencváros: 1-1 bejegyzéshez

 • ftc.hu: Csapatunk nagyon értékes 1-1-es döntetlent ért el az UEFA Kupa első fordulójának első mérkőzésén a Millwall otthonában. A végig nagyon feszült hangulatú, küzdelmes mérkőzésen mindkét együttes szabadrúgásból talált a kapuba. A mi gólunkat csapatkapitányunk, Lipcsei Péter szerezte.

  Millwall – Ferencváros: 1-1 (0-0)
  The Den, London, 11.709 néző, vezette: Delevic (Tomicic, Cupic – szerbek)

  Millwall: Stack – Muscat, Lawrence, Ward, Simpson – Elliott, Harris (Dichio 81.), Wise, Livermore – Morris (Cogan 36.), Moore (Ifill 78.)

  Ferencváros: Szűcs L. – Vukmir, Botis, Gyepes – Balog Z. (Zavadszky 92.), Rósa, Kapic, Tőzsér – Lipcsei – Vágner (Pensa 71.), Bajevski (Sowunmi 81.)

  Gól: Wise (66.) illetve Lipcsei (79.)
  Sárga lap: Muscat (42.) illetve Kapic (11.), Rósa (22.), Botis (38.), Balog Z. (60.), Tőzsér (70.)

  Amint az várható volt, a házigazdák óriási lendülettel kezdték a meccset. A Millwall többet birtokolta a labdát, játékosai nagyon harcosak, agresszí­vek, helyenként durvák voltak. A mieink igyekeztek minden téren felvenni a versenyt a hazaiakkal. A rengeteg szabálytalanság miatt nem alakult ki folyamatos játék, de az idő jelentős részében a mi térfelünkön pattogott a labda. Az első negyed órában Szűcsnek egyszer kell Szűcsnek egy komoly védeni valója volt, az 5. percben óriási bravúrral ütötte ki a bal felső sarok elől Elliott fejesét. A Millwall a későbbiekben nem nagyon jutott a kapunk közelébe, ezért játékosai a távoli lövéseket erőltették, melyek után több szögletet is elvégezhettek. Ezek főleg akkor jelentettek veszélyt, ha a rövid saroknál valaki továbbcsúsztatta a labdát, de védőink Szűccsel közösen visszaverték ezeket a próbálkozásokat is. A játékrész hajrájában mi szorí­tottuk be az angolokat, több szögletet is elvégezhettünk, de gólt nem sikerült szereznünk.

  A második 45 percben sem változott a játék képe. Megint az angolok kezdtek aktí­vabban, mi viszont szervezetten, zártan védekeztünk. A 66. percben Wise szabadrúgásgóljával megszerezték a vendéglátók a vezetést (1-0). A mieink a bekapott gól után sebességi fokozatot váltottak, gyorsabban és nyí­ltabban kezdtünk el játszani. Több tetszetős támadást is vezettünk, sajnos azonban egy pontatlan passz, vagy az utolsó pillanatban közbenyúló védő miatt nem tudtunk a kapuba találni. Egészen a 79. percig, amikor a Bajevski buktatásáért megí­télt szabadrúgást Lipcsei lőtte 25 méterről a jobb sarokba (1-1). A hajrában okosan tartottuk a labdát, az angolok hiába próbáltak meg mindent, nem tudtak a kapunk közelébe jutni. A mieink egy roppant harcos, hamisí­tatlan kupacsatában értek el rendkí­vül értékes 1-1-es döntetlent.

 • 93
  Vége a mérkőzésnek! Csapatunk nagyon kedvező helyzetből várhatja a két hét múlva sorra kerülő Üllői úti visszavágót.
  92
  Harmadsor cseréltünk. Balog helyett Zavadszky lépett pályára.
  91
  Szépen járattuk a labdát az angol kapu előtt, végül Balog 18 méterről a kapu fölé lőtt.
  89
  Dichio visszaguraí­tása után Elliott 16 méterről laposan lőtt, Szűcs gyors vetődéssel vdett.
  86
  Tőzsér indí­totta Sowunmit, aki elől Stack felszedte a labdát.
  83
  Szűcs remek ütemben mozdult ki egy beadásra és elütötte a labdát, közben a levegőben ütközött Elliott-tal. A hazaiak játékosa rövid ápolás után tudta folytatni a játékot.
  81
  Csere mindkét oldalon. Nálunk Bajevski helyett Sowunmi, a hazaiaknál Harris helyett Dichio állt be.
  79
  Egyenlí­tettünk!! Bajevskit buktatták 25 méterre a kaputól. Lipcsei remek félmagas lövéssel a jobb sarokba csavarta a labdát, Stack beleért a lövésbe, de hárí­tani nem tudott (1-1).
  78
  Újabb csere a hazaiaknál. Moore helyett Ifill folytatja.
  76
  Cogan beadása után arris 13 méterről a kapunk fölé fejelte a labdát.
  74
  Penksa futott el a bal szélen, egy remek visszahúzós csel után keresztbe í­velt és Balog estében, anélkül, hogy a labda lepattant volna, 15 méterről kapásból alig lőtt a kapu fölé.
  71
  Először cseréltünk. Vágner helyett Penksa lépett pályára.
  70
  Tőzsér visszahúzta Muscatot, amiért sárga lapot kapott.
  68
  Lipcsei 18 méteres lövése után egy közbenyúló lábról a labda az alapvonalon túlra pattant.
  66
  Vezet a Millwall. Wise végzett el szabadrúgást 20 méterre a kapunktól és a bal sarokba csavarta a labdát (1-0).
  62
  Wise szöglete után Szűcs a levegőben ütközött Warddal, a labda Elliott elé pattant, aki közelről a léc alá bombázott, de a bí­ró érvénytelení­tette a találatot, mert Ward a levegőben meglökte kapusunkat.
  60
  Balog nem engedte, hogy elvégezzen a Millwall egy szabadrúgást, amiért ő is sárga lapot kapott.
  56
  Harrist ugraták ki Vukmir és Gyepes között, de az asszistens beintésére a bí­ró les miatt lefújta a támadást.
  53
  Tőzsér végzett el szabadrúgást a tizenhatos baloldali sarkáról. Elcsavarta a labdát a sorfal felett, amely a hálót érintve elkerülte a kaput.
  49
  Wise szöglete után a továbbcsúsztatott labdát a hosszú oldalról Muscat emelte vissza a kapu elé, de Szűcs kiütötte a labdát.
  46
  Elkezdődött a második félidő. A szünetben egyik oldalon sem volt csere.
  45
  Megkerült Thoas meze! Miután a műsorközlő bemondta, hogy a videofelvételek alapján meg fogják találni az elkövetőt, a tettes visszaszolgáltatta a mezt.
  45
  Kicsit késik a második félidő kezdése, mert az UEFA ellenőre jelenleg a játékvezetőkkel arról egyeztet, hogy Thomas milyen mezben lépjen pályára. Vagy szám nélküliben fog játszani, vagy egy számot rajzolnak a hátára. A rendezők közben a biztonsági kamera felvételét tanulmányozzák, hátha megtalálják az elkövetőt.
  45
  Az első félidő hajrájában a hazai szurkolók folyamatosan fenyegették a kispadunkon ülőket, Sowunminak pedig ellopták a mezét.
  45
  Gyepes lábát a szünetben folyamatosan kezelték, de egyelőre vállalja a folytatást. Ha le kell majd cserélni, akkor Lipcsei húzódik vissza a védelem közepére, és Leandro vagy Kiss György lép majd pályára.
  45
  Az utolsó két percben három szögletet végezhettünk el, majd a negyedik előtt a játékvezető lefújta a félidőt.
  42
  Wise gyomron vágta Vágnert, mert csatárunk nem adta azonnal oda neki a labdát. A bí­ró nem látta az esetet, ami után nagy lökdösődés alakult ki a pályán. A bí­ró helyreállí­totta a rendet, majd sárga lapot adott a reklamáló Muscatnak.
  38
  Botis csúnyán szabálytalankodott Muscattal, amiért teljesen jogosan kapott sárga lapot.
  36
  Először cseréltek a hazaiak. Morris helyett Cogan állt be.
  35
  Wise 35 méterről lőtt a kapu mellé.
  32
  Muscat 25 méteres lapos lövését Szűcs magabiztosan védte.
  29
  Tőzsér lőtte be laposan a labdát a bal oldalról a tizenhatoson belülre, de Ward felszabadí­tott.
  25
  Rósa végzett el gyorsan egy szabadrúgást, a védők mögé belőtt labdát Vágner elől a kapujából kifutó Stack szerezte meg.
  22
  Rósa tartott rá Wise lábára, ő is sárga lapot kapott.
  18
  Elliott 30 méteres léc alá tartó lövését Szűcs szép vetődéssel ütötte a kapunk fölé.
  14
  Balog indí­totta Bajevskit, de csatárunk nem érte el az oldalvonal előtt a labdát.
  11
  Kapic buktatta Simpsont, amiért sárga lapot kapott. Ademnek ez volt a harmadik figyelmeztetése az UEFA Kupában, ezért a budapesti visszavágón nem játszhat.
  10
  Wise buktatta Vágnert a felezővonalnál, majd a fldön fekvő csatárunkat Morris rúgta meg a labdával. Az eset után kisebb lökdsődés alakult ki a pályán, de a bí­ró hamar helyreállí­totta a rendet.
  8
  Wise végzett el szabadrúgást 24 méterre a kapunktól. A sorfal mögé í­velte a labdát Moore-hoz, aki szerencsénkre nem tudta lekezelni az átadást.
  5
  Wise szöglete után Szűcs ütötte az alapvonalon túlra a labdát. A második söglet után Elliott fejelt kapura, de Szűcs óriás bravúrral a bal felső sarok elől az alapvonalon túlra tolta a labdát.
  3
  Lipcsei átadása után egy védőről Bajevskihez került a labda, csatárunk 15 méterről lőtt, de Lawrence közbevetődve blokkolta a lövést.
  1
  Elkezdődött a mérkőzés.
  .
  Bajevski fordult le Wardról, de a bí­ró serint támadónk eltolta ellenfelét, ezért a Millwall végezhetett el szabadrúgást saját térfelének a közepéről.
  .
  A csapatok kijöttek a pályára. A mieink tiszta fehérben, az angolok tiszta kékben játszanak.
  .
  A melegí­tés végén Gyepes Gábornak újra megvizsgálták a lábát, de nincs akadálya védőnk játékának. László Csaba az öltzőben arra hí­vta fel játékosaink figyelmét, hogy nemcsak magukért kell ma küzdeniük, hanem az egész magyar futballért. Védőink arról beszéltek egymással, hogy a csúszós talajon kerülni kell minden kockázatos megoldást. A mieink arra számí­tanak, hogy az elején a házigazdák nekünk rontanak és az első 10 perc várhatóan nagyon nehéz lesz.
  .
  A hazai vezetők nagyon barátságosak, mosolygósak, látszik rajtuk, hogy igazi ünnepnap számukra ez a nap és mindent megtesznek azért, hogy minden kí­vánságunkat teljesí­tsék.
  .
  A csapatok már a pályán melegí­tenek. A kezdésig még 20 perc van hátra.
  .
  Szurkolóink megpróbálják hangerőben felvenni a versenyt a hazaiakkal. Drukkereink nagyon lelkesek, de ha a hazaiak is rázendí­tenek, akkor hangosabbak a mieinknél.
  .
  A nézőtéren mintegy 12 ezer szurkoló lehet. A fedett lelátó nagyon felerősí­ti a drukkerek hangját. Ha a hazaiak elkezdenek énekelni, akkor egészen félelmetes a stadion hangulata.
  .
  A pálya szélén szolgálatot teljesí­tő biztonsági őrök egyenként bemutatkoztak szakmai stábunknak és azt mondták, ha a kispadon ülők veszélyben érzik magukat, akkor nyugodtan szóljanak nekik.
  .
  A hazaiak összeállí­tásával kapcsolatban László Csaba elmondta, hogy több meglepetést is tartalmaz a Millwall felállása. Bekerült a csapatba Kevin Muscat. Az ausztrál válogatott játékos áprilisban az FA Kupa elődöntőjében szenvedett súlyos térdsérülést, azóta nem lépett pályára, most pedig a kezdőtzenegyben kapott helyet. Az is váratlan, hogy kimaradt a középpályás Serioux, aki Balog Zltánnál is nagyobb bedobásokra képes, akár 35-40 méterre is el tudja dobni a labdát. A harmadik váratlan húzás a csatársorban Moore szerepeltetése. A fiatal futballista eddig csak elvétve jutott szóhoz a Millwall első csapatában.
  .
  Lipcsei Gábor és Eisemann László az ötözőben gyúrja játékosainkat. Hagyományosan Gyepes Gábor feküdt fel először a gyúrópadra. Az öltözőnk annyira kicsi, hgy komoly nehézséget okozott a gyúrópadok elhelyezése. Végül az egyiknek a zuhanyzóban, a másiknak a WC előtt találtak helyet.
  .
  Szurkolóink megérkeztek a stadionba. Egyelőre alig száz angol drukker van a stadionban, ők azonban hatalmas füttyel fogadták szurkolóinkat.
  .
  Az öltözőben kellemes meglepetés várta játékosainkat. Mindenkinek a helyére odatettek a házigazdák egy műsorfüzetet, amely a mai meccs alkalmából készült. A szí­nes kiadványban valamennyi futballistánk képe és statisztikája (válogatott meccsek, bajnokik, gólok) megtalálható volt, ezenkí­vül külön interjú készült a lapban László Csaba vezetőedzővel, Lipcsei Péter csapatkapitánnyal és egykori támadónkkal, Gera Zoltánnal, aki jelenleg Angliában, a West Bromwich Albion csapatában játszik.
  .
  Csapatunk már megérkezett a találkozó helyszí­nére, sőt játékosaink már túlvannak a pályabejáráson. A házigazdák folyamatosan locsolják a gyepszőnyeget. A nedves talaj a gyors játéknak és a távoli lövéseknek kedvez.
  .
  Köszöntjük kedves szurkolóinkat! A nagy érdeklődésre való tekintettel több mint másfél órával a kezdés előtt elkezdjük a Millwall elleni UEFA Kupa-meccsünkről élő közvetí­tésünket.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
10.02. 16:30 m4 Sport
EL-csoportkör 10.06. 18:45 M4 Sport
FOTELSZURKOLÓ
10.09. 18:00 M4 Sport
EL-csoportkör 10.13. 21:00 M4 Sport
10.16.17:45 M4Sport
MK: 10.19. 13:00, M4 Sport
10.22. 18:30 M4 Sport
Novák Dezső
EL-csoportkör 10.27. 21:00 M4 Sport
EL-csoportkör 11.03. 18:45 M4 Sport