2004.IX.16. UEFA selejtező, Millwall – Ferencváros: 1-1

Fradi: kőkemény londoni ütközet

Nyilatkozatok:

László Csaba (a sorsolás után): – A londoniak bejutottak az Angol Kupa döntőjébe, ami hatalmas bravúr és ez jól jellemzi az erejüket. Anglia a futball őshazája, az ottani meccsek hangulata semmi mással nem hasonlítható össze. Információim szerint a Millwall tipikus angol futballt játszik, ami hihetetlenül sok futásra épül. Ésszel kell legyőznünk a Millwallt. Annak örülök, hogy idegenben kezdünk. A meccsig hátralévő két és fél hétben igyekszünk minél több információt beszerezni ellenfelünkről.

Ray Wilkins: – Kaphattunk volna könnyebb ellenfelet is. A Ferencváros a magyar bajnok, óriási nemzetközi rutinnal rendelkezik. Nagyon nehéz mérkőzésekre számítunk. A két csapatnak azonosak az esélyei, az dönt, hogy a két meccsen éppen ki nyújt jobb teljesítményt. A Millwall számára a Den-ben egy kétgólos győzelem kapott gól nélkül tökéletesen megfelelne.

Dennis Wyse: – Lehet, hogy a szurkolóinknak hétköznap túl későn kezdődik a meccs, vagy irritálják őket a megszokottnál szigorúbb biztonsági intézkedések. Nekünk nem szabad ezzel foglalkoznunk. Óriási lehetőség előtt állunk. A csoportkörbe jutás újabb négy mérkőzést és további jelentős bevételeket jelentene számunkra, arról nem is beszélve, hogy nemzetközi hírnévre tennénk szert, ami hosszútávon is rengeteget jelent egy olyan kiscsapat számára, mint a miénk. Hiszek a fiúkban, akik az első perctől az utolsóig harapni fognak. Meg kell nyernünk a mai mérkőzést. Ha nagyon muszáj, akkor általában nyerünk, ezért bizakodva várom a meccset.

László Csaba: – Alaposan felkészültünk az ellenfélből. Azon leszünk, hogy eggyel kevesebb angol csapat maradjon az UEFA Kupában. Mindent megteszünk azért, hogy a csütörtöki meccsen olyan eredményt érjünk el, melynek köszönhetően már ne 50-50 százalék legyen a két együttes továbbjutási esélye, hanem mi számítsunk a párharc favoritjának.

A kezdőcsapatot László Csaba szokásához híven csak a mérkőzés napján a taktikai megbeszélés után adja meg, annyit azonban elárult, hogy várhatóan két csatárral kezdünk és Lipcsei Péter olyan szerepkörben játszik majd, ami meglepetést okoz majd a szurkolóknak és reményeink serint az ellenfélnek is.

A mérkőzés:

Millwall – Ferencváros: 1-1 (0-0)
The Den, London, 11.667 néző, vezette: Delevic (Tomicic, Cupic – szerbek)

Millwall: Stack – Muscat, Lawrence, Ward, Simpson – Elliott, Wise, Morris (Cogan 36.), Livermore – Moore (Ifill 78.), Harris (Dichio 81.)
játékos-edző: Dennis Wyse

Ferencváros: Szűcs L. – Vukmir, Gyepes, Botis – Balog Z. (Zavadszky 92.), Kapic, Rósa D., Tőzsér – Lipcsei – Bajevski (Sowunmi 80.), Vagner (Penksa 71.),
vezetőedző: László Csaba

Gól: Wise (66.) illetve Lipcsei (78.)
Sárga lap: Muscat (43.) illetve Kapic (10.), Rósa D. (22.), Botis (38.), Balog Z. (60.), Tőzsér (71.)

A Millwall biztonsági főnöke semmit sem bízott a véletlenre. A ferencvárosi szurkolókat órákkal a kezdés előtt bekísérték az egyenruhások a lelátóra, ahol a 120 magyarnak nem egy szektor, hanem a lelátó teljes északi szegletét lezárták.

Az utcán minden gyanús közeledőt igazoltattak a roppant udvarias rendőrök, így aztán a két tábor legjobb összecsapása a bemelegítés közben zajló hangpárbaj volt, amit később a szinte maroknyi fradista hősiesen, de tökéletesen esélytelenül vívott meg 12 ezer angol ellen.

Sajátos harcot vívott egymással a két vezetőedző is, ugyanis alaposan megleptek mindenkit, aki korábban a várható összeállításokon törte a fejét, ugyanis a végső megoldásokra rajtuk kívül alighanem senki sem gondolt. László Csaba például két csatárral kezdett, Alekszander Bajevszki is bekerült a kezdők közé, arra gondolva, hogy így nagyobb az esély a labda megtartására, és kisebb nyomás nehezedik majd a védelemre. Az persze különösebben nem érdekelte az angolokat, ők a kezdést követően azonnal nekiestek a Ferencvárosnak. A várt módon hosszan ívelték a labdát a két erőszakos csatárnak, akik azt zömmel visszajátszották az érkezők elé, vagy a szélső középpályások próbáltak a védelem hátába kerülni. A hazai szurkolók már egy passzt is hálásan üdvözöltek, annak viszont jóval kevésbé örültek, amikor kedvenceik elveszítették a labdát. Ez szerencsére gyakran előfordult, mert a magyar védelem elég jól tette a dolgát – be kell ismerni, olykor a durvaságtól sem riadt vissza -, és habár szinte végig a Millwall kezdeményezett, a fölény meddő maradt.

A Ferencvárosban egyébként igen érdekes szerepkörben játszott a bajnokiban középhátvédként futballozó Lipcsei Péter, ezúttal a két csatár és a középpályások között rengeteget futva igyekezett labdát szerezni és egy füst alatt szemmel tartotta az angolok játékos-edzőjét, Dennis Wise-ot is Az első félidőt több ideges jelenet zárta, a játékosok kölcsönösen nem kímélték egymást, így a játékvezető energiáját felemésztette a rendcsinálás…

Semmit sem változott a játék a szünet után, ha csak annyiban nem, hogy negyedórát követően néhányszor a Ferencváros is ellátogatott a hazai tizenhatos környékére, ám ezek a kísérletek enyhén szólva nem hozták rá a frászt az angolokra. Zömmel továbbra is azzal teltek a percek, hogy Millwall erőből próbálta meg legyűrni a Fradit, a magyar csapat pedig keményen, szervezetten védekezett és hárította a nem túl fantáziadús támadásokat. Aztán egy jól helyzett szabadrúgás – Dennis Wise játékos-edző mutatta meg, hogyan kell belerúgni a labdába – után mégis siker koronázta a házigazdák erőfeszítéseit, vezetést szereztek, majd monotonon daráltak tovább. A magyar csapat pedig szemlátomást nem akart túlságosan kockáztatni, ám igyekezett gyakrabban veszélyeztetni, de továbbra is óvatosan hátul nem fellazulva tette. Ám így is bejött a számítása, hiszen a hajrá megkezdése előtt Lipcsei Péter ugyancsak szabadrúgásból egyenlített és ezzel igen kedvező helyzetbe hozta a Ferencvárost, amely döntetlennel utazhat haza, ráadásul az idegenben lőtt gól is javítja az esélyeit.

Nyilatkozatok:

László Csaba: – Természetesen jó lett volna nyerni, de így sem kell elégedetlenkednünk, hiszen a továbbjutás szempontjából az 1-1 nem rossz eredmény – mondta a szakvezetőnk. – A Millwallhoz hasonló csapatok legyőzéséhez, elsősorban mentálisan kell rengeteget fejlődnünk. Összességében gratulálok a csapatnak, hiszen Angliában életben tartották a reményt a továbbjutáshoz, és otthon saját közönségünk előtt dől el, hogy sikerül-e az, amit elterveztünk. A csapat nevében is szeretném megköszönni a szurkolók segítségét, akik ide is elkísértek, és remélem, szerencsésen hazaérnek. Mostantól a vasárnapi meccsre kell koncentrálnunk, de már jó pár hete hozzászokhattunk, hogy a nemzetközi kupában és a bajnokságban is teljesítenünk kell.

Ray Wilkins, a Millwall másodedzője érthető módon nem volt boldog, bár szerinte csapata győzelmet érdemelt volna. – Szerettük volna kapott gól nélkül lejátszani a mérkőzést, de sajnos ez nem sikerült. Mostantól már nem mi vagyunk a párharc esélyesei, mivel sajnos nem tudtuk kihasználni a helyzeteket, pedig ezt a találkozót gólokkal kellett volna nyernünk. A Ferencváros nagyobb rutinnal rendelkezik a nemzetközi porondon, és az ellenfél játékosai azt is jobban tudták, hogy miként kell kezelni a játékvezetőt. Azt gondolom, hogy a bíró több esetben sajnos a mi kárunkra tévedett. Nem szabad azonban búslakodnunk, a visszavágón mindent megteszünk azért, hogy kiharcoljuk a továbbjutást.

NS-20040917-03-20040916

(Az nso.hu és a Ferencváros hivatalos honlapja alapján)

2 hozzászólás a(z) 2004.IX.16. UEFA selejtező, Millwall – Ferencváros: 1-1 bejegyzéshez

 • ftc.hu: Csapatunk nagyon értékes 1-1-es döntetlent ért el az UEFA Kupa első fordulójának első mérkőzésén a Millwall otthonában. A végig nagyon feszült hangulatú, küzdelmes mérkőzésen mindkét együttes szabadrúgásból talált a kapuba. A mi gólunkat csapatkapitányunk, Lipcsei Péter szerezte.

  Millwall – Ferencváros: 1-1 (0-0)
  The Den, London, 11.709 néző, vezette: Delevic (Tomicic, Cupic – szerbek)

  Millwall: Stack – Muscat, Lawrence, Ward, Simpson – Elliott, Harris (Dichio 81.), Wise, Livermore – Morris (Cogan 36.), Moore (Ifill 78.)

  Ferencváros: Szűcs L. – Vukmir, Botis, Gyepes – Balog Z. (Zavadszky 92.), Rósa, Kapic, Tőzsér – Lipcsei – Vágner (Pensa 71.), Bajevski (Sowunmi 81.)

  Gól: Wise (66.) illetve Lipcsei (79.)
  Sárga lap: Muscat (42.) illetve Kapic (11.), Rósa (22.), Botis (38.), Balog Z. (60.), Tőzsér (70.)

  Amint az várható volt, a házigazdák óriási lendülettel kezdték a meccset. A Millwall többet birtokolta a labdát, játékosai nagyon harcosak, agresszívek, helyenként durvák voltak. A mieink igyekeztek minden téren felvenni a versenyt a hazaiakkal. A rengeteg szabálytalanság miatt nem alakult ki folyamatos játék, de az idő jelentős részében a mi térfelünkön pattogott a labda. Az első negyed órában Szűcsnek egyszer kell Szűcsnek egy komoly védeni valója volt, az 5. percben óriási bravúrral ütötte ki a bal felső sarok elől Elliott fejesét. A Millwall a későbbiekben nem nagyon jutott a kapunk közelébe, ezért játékosai a távoli lövéseket erőltették, melyek után több szögletet is elvégezhettek. Ezek főleg akkor jelentettek veszélyt, ha a rövid saroknál valaki továbbcsúsztatta a labdát, de védőink Szűccsel közösen visszaverték ezeket a próbálkozásokat is. A játékrész hajrájában mi szorítottuk be az angolokat, több szögletet is elvégezhettünk, de gólt nem sikerült szereznünk.

  A második 45 percben sem változott a játék képe. Megint az angolok kezdtek aktívabban, mi viszont szervezetten, zártan védekeztünk. A 66. percben Wise szabadrúgásgóljával megszerezték a vendéglátók a vezetést (1-0). A mieink a bekapott gól után sebességi fokozatot váltottak, gyorsabban és nyíltabban kezdtünk el játszani. Több tetszetős támadást is vezettünk, sajnos azonban egy pontatlan passz, vagy az utolsó pillanatban közbenyúló védő miatt nem tudtunk a kapuba találni. Egészen a 79. percig, amikor a Bajevski buktatásáért megítélt szabadrúgást Lipcsei lőtte 25 méterről a jobb sarokba (1-1). A hajrában okosan tartottuk a labdát, az angolok hiába próbáltak meg mindent, nem tudtak a kapunk közelébe jutni. A mieink egy roppant harcos, hamisítatlan kupacsatában értek el rendkívül értékes 1-1-es döntetlent.

 • 93
  Vége a mérkőzésnek! Csapatunk nagyon kedvező helyzetből várhatja a két hét múlva sorra kerülő Üllői úti visszavágót.
  92
  Harmadsor cseréltünk. Balog helyett Zavadszky lépett pályára.
  91
  Szépen járattuk a labdát az angol kapu előtt, végül Balog 18 méterről a kapu fölé lőtt.
  89
  Dichio visszaguraítása után Elliott 16 méterről laposan lőtt, Szűcs gyors vetődéssel vdett.
  86
  Tőzsér indította Sowunmit, aki elől Stack felszedte a labdát.
  83
  Szűcs remek ütemben mozdult ki egy beadásra és elütötte a labdát, közben a levegőben ütközött Elliott-tal. A hazaiak játékosa rövid ápolás után tudta folytatni a játékot.
  81
  Csere mindkét oldalon. Nálunk Bajevski helyett Sowunmi, a hazaiaknál Harris helyett Dichio állt be.
  79
  Egyenlítettünk!! Bajevskit buktatták 25 méterre a kaputól. Lipcsei remek félmagas lövéssel a jobb sarokba csavarta a labdát, Stack beleért a lövésbe, de hárítani nem tudott (1-1).
  78
  Újabb csere a hazaiaknál. Moore helyett Ifill folytatja.
  76
  Cogan beadása után arris 13 méterről a kapunk fölé fejelte a labdát.
  74
  Penksa futott el a bal szélen, egy remek visszahúzós csel után keresztbe ívelt és Balog estében, anélkül, hogy a labda lepattant volna, 15 méterről kapásból alig lőtt a kapu fölé.
  71
  Először cseréltünk. Vágner helyett Penksa lépett pályára.
  70
  Tőzsér visszahúzta Muscatot, amiért sárga lapot kapott.
  68
  Lipcsei 18 méteres lövése után egy közbenyúló lábról a labda az alapvonalon túlra pattant.
  66
  Vezet a Millwall. Wise végzett el szabadrúgást 20 méterre a kapunktól és a bal sarokba csavarta a labdát (1-0).
  62
  Wise szöglete után Szűcs a levegőben ütközött Warddal, a labda Elliott elé pattant, aki közelről a léc alá bombázott, de a bíró érvénytelenítette a találatot, mert Ward a levegőben meglökte kapusunkat.
  60
  Balog nem engedte, hogy elvégezzen a Millwall egy szabadrúgást, amiért ő is sárga lapot kapott.
  56
  Harrist ugraták ki Vukmir és Gyepes között, de az asszistens beintésére a bíró les miatt lefújta a támadást.
  53
  Tőzsér végzett el szabadrúgást a tizenhatos baloldali sarkáról. Elcsavarta a labdát a sorfal felett, amely a hálót érintve elkerülte a kaput.
  49
  Wise szöglete után a továbbcsúsztatott labdát a hosszú oldalról Muscat emelte vissza a kapu elé, de Szűcs kiütötte a labdát.
  46
  Elkezdődött a második félidő. A szünetben egyik oldalon sem volt csere.
  45
  Megkerült Thoas meze! Miután a műsorközlő bemondta, hogy a videofelvételek alapján meg fogják találni az elkövetőt, a tettes visszaszolgáltatta a mezt.
  45
  Kicsit késik a második félidő kezdése, mert az UEFA ellenőre jelenleg a játékvezetőkkel arról egyeztet, hogy Thomas milyen mezben lépjen pályára. Vagy szám nélküliben fog játszani, vagy egy számot rajzolnak a hátára. A rendezők közben a biztonsági kamera felvételét tanulmányozzák, hátha megtalálják az elkövetőt.
  45
  Az első félidő hajrájában a hazai szurkolók folyamatosan fenyegették a kispadunkon ülőket, Sowunminak pedig ellopták a mezét.
  45
  Gyepes lábát a szünetben folyamatosan kezelték, de egyelőre vállalja a folytatást. Ha le kell majd cserélni, akkor Lipcsei húzódik vissza a védelem közepére, és Leandro vagy Kiss György lép majd pályára.
  45
  Az utolsó két percben három szögletet végezhettünk el, majd a negyedik előtt a játékvezető lefújta a félidőt.
  42
  Wise gyomron vágta Vágnert, mert csatárunk nem adta azonnal oda neki a labdát. A bíró nem látta az esetet, ami után nagy lökdösődés alakult ki a pályán. A bíró helyreállította a rendet, majd sárga lapot adott a reklamáló Muscatnak.
  38
  Botis csúnyán szabálytalankodott Muscattal, amiért teljesen jogosan kapott sárga lapot.
  36
  Először cseréltek a hazaiak. Morris helyett Cogan állt be.
  35
  Wise 35 méterről lőtt a kapu mellé.
  32
  Muscat 25 méteres lapos lövését Szűcs magabiztosan védte.
  29
  Tőzsér lőtte be laposan a labdát a bal oldalról a tizenhatoson belülre, de Ward felszabadított.
  25
  Rósa végzett el gyorsan egy szabadrúgást, a védők mögé belőtt labdát Vágner elől a kapujából kifutó Stack szerezte meg.
  22
  Rósa tartott rá Wise lábára, ő is sárga lapot kapott.
  18
  Elliott 30 méteres léc alá tartó lövését Szűcs szép vetődéssel ütötte a kapunk fölé.
  14
  Balog indította Bajevskit, de csatárunk nem érte el az oldalvonal előtt a labdát.
  11
  Kapic buktatta Simpsont, amiért sárga lapot kapott. Ademnek ez volt a harmadik figyelmeztetése az UEFA Kupában, ezért a budapesti visszavágón nem játszhat.
  10
  Wise buktatta Vágnert a felezővonalnál, majd a fldön fekvő csatárunkat Morris rúgta meg a labdával. Az eset után kisebb lökdsődés alakult ki a pályán, de a bíró hamar helyreállította a rendet.
  8
  Wise végzett el szabadrúgást 24 méterre a kapunktól. A sorfal mögé ívelte a labdát Moore-hoz, aki szerencsénkre nem tudta lekezelni az átadást.
  5
  Wise szöglete után Szűcs ütötte az alapvonalon túlra a labdát. A második söglet után Elliott fejelt kapura, de Szűcs óriás bravúrral a bal felső sarok elől az alapvonalon túlra tolta a labdát.
  3
  Lipcsei átadása után egy védőről Bajevskihez került a labda, csatárunk 15 méterről lőtt, de Lawrence közbevetődve blokkolta a lövést.
  1
  Elkezdődött a mérkőzés.
  .
  Bajevski fordult le Wardról, de a bíró serint támadónk eltolta ellenfelét, ezért a Millwall végezhetett el szabadrúgást saját térfelének a közepéről.
  .
  A csapatok kijöttek a pályára. A mieink tiszta fehérben, az angolok tiszta kékben játszanak.
  .
  A melegítés végén Gyepes Gábornak újra megvizsgálták a lábát, de nincs akadálya védőnk játékának. László Csaba az öltzőben arra hívta fel játékosaink figyelmét, hogy nemcsak magukért kell ma küzdeniük, hanem az egész magyar futballért. Védőink arról beszéltek egymással, hogy a csúszós talajon kerülni kell minden kockázatos megoldást. A mieink arra számítanak, hogy az elején a házigazdák nekünk rontanak és az első 10 perc várhatóan nagyon nehéz lesz.
  .
  A hazai vezetők nagyon barátságosak, mosolygósak, látszik rajtuk, hogy igazi ünnepnap számukra ez a nap és mindent megtesznek azért, hogy minden kívánságunkat teljesítsék.
  .
  A csapatok már a pályán melegítenek. A kezdésig még 20 perc van hátra.
  .
  Szurkolóink megpróbálják hangerőben felvenni a versenyt a hazaiakkal. Drukkereink nagyon lelkesek, de ha a hazaiak is rázendítenek, akkor hangosabbak a mieinknél.
  .
  A nézőtéren mintegy 12 ezer szurkoló lehet. A fedett lelátó nagyon felerősíti a drukkerek hangját. Ha a hazaiak elkezdenek énekelni, akkor egészen félelmetes a stadion hangulata.
  .
  A pálya szélén szolgálatot teljesítő biztonsági őrök egyenként bemutatkoztak szakmai stábunknak és azt mondták, ha a kispadon ülők veszélyben érzik magukat, akkor nyugodtan szóljanak nekik.
  .
  A hazaiak összeállításával kapcsolatban László Csaba elmondta, hogy több meglepetést is tartalmaz a Millwall felállása. Bekerült a csapatba Kevin Muscat. Az ausztrál válogatott játékos áprilisban az FA Kupa elődöntőjében szenvedett súlyos térdsérülést, azóta nem lépett pályára, most pedig a kezdőtzenegyben kapott helyet. Az is váratlan, hogy kimaradt a középpályás Serioux, aki Balog Zltánnál is nagyobb bedobásokra képes, akár 35-40 méterre is el tudja dobni a labdát. A harmadik váratlan húzás a csatársorban Moore szerepeltetése. A fiatal futballista eddig csak elvétve jutott szóhoz a Millwall első csapatában.
  .
  Lipcsei Gábor és Eisemann László az ötözőben gyúrja játékosainkat. Hagyományosan Gyepes Gábor feküdt fel először a gyúrópadra. Az öltözőnk annyira kicsi, hgy komoly nehézséget okozott a gyúrópadok elhelyezése. Végül az egyiknek a zuhanyzóban, a másiknak a WC előtt találtak helyet.
  .
  Szurkolóink megérkeztek a stadionba. Egyelőre alig száz angol drukker van a stadionban, ők azonban hatalmas füttyel fogadták szurkolóinkat.
  .
  Az öltözőben kellemes meglepetés várta játékosainkat. Mindenkinek a helyére odatettek a házigazdák egy műsorfüzetet, amely a mai meccs alkalmából készült. A színes kiadványban valamennyi futballistánk képe és statisztikája (válogatott meccsek, bajnokik, gólok) megtalálható volt, ezenkívül külön interjú készült a lapban László Csaba vezetőedzővel, Lipcsei Péter csapatkapitánnyal és egykori támadónkkal, Gera Zoltánnal, aki jelenleg Angliában, a West Bromwich Albion csapatában játszik.
  .
  Csapatunk már megérkezett a találkozó helyszínére, sőt játékosaink már túlvannak a pályabejáráson. A házigazdák folyamatosan locsolják a gyepszőnyeget. A nedves talaj a gyors játéknak és a távoli lövéseknek kedvez.
  .
  Köszöntjük kedves szurkolóinkat! A nagy érdeklődésre való tekintettel több mint másfél órával a kezdés előtt elkezdjük a Millwall elleni UEFA Kupa-meccsünkről élő közvetítésünket.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

  TFU_20020100_Fma_001 - 0018
OLDALAK
Ranglisták és statisztikák:
Következik: 12.12.21:00 EL csoportkör Ludogorec-FTC (TV:Sport1)
Következik: 12.15.18:00 DVTK-FTC (TV:M4sport)
VVK 50 – A kupasiker 14 legszebb pillanata
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső Utánpótlás Emléktornák
FACEBOOK:
HOST