2004.VI.6. Németország – Magyarország: 0-2

Nagy meglepetésre, de teljesen megérdemelten a magyar labdarúgó-válogatott 2-0-ra nyert Kaiserslauternben a szombaton kezdődő portugáliai Európa-bajnokságra készülő német együttes ellen.

Lothar Matthaus magyar szövetségi kapitány Tóth András személyében újoncot is avatott az 1954-es berni, német-magyar (3-2) világbajnoki döntő 50. évfordulójára rendezett találkozón.

Az 1954-es berni, német-magyar (3-2) világbajnoki döntő emlékmérkőzése:

Németország – Magyarország 0-2 (0-2)
Kaiserslautern, 36 073 néző (teltház), v.: Bennett (angol)

Németország: Kahn – Hinkel (Schweinsteiger 46., Wörns, Nowotny (Baumann 62.), Lahm – Schneider, Hamann (Ernst 84.), Ballack, Frings – Bobic (Podolski 74.), Klose (Brdaric 46.)

Magyarország: Király – Szélesi, Stark, Juhász, Tóth A. – Bodnár, Rósa D., Leandro (Tóth B. 63.), Huszti (Bodor 92.) – Gera (Gyepes 89.), Torghelle

Gól: Torghelle (7., 31.)

A kezdés előtt a két szövetség elnöke, Gerhard Mayer Vorfelder és Bozóky Imre mutatta be a játékosokat Johannes Rau német, illetve Mádl Ferenc magyar államfőnek.

2. perc: Gera hosszú indí­tásával Torghelle ugrott ki középen, Nowotny szorí­tásában 12 m-ről kapura lőtt, a labda Kahn testéről alig csúszott a jobb oldali kapufa mellé.
7. perc: Leandro passzát Gera nem tudta megszelí­dí­teni, de éppen í­gy lett jó Torghellének, aki lefordult Wörnsről, s jobbról 10 m-ről remekül lőtt a hosszú sarokba (0-1).
25. perc: Frings 24 méteres lövése megpattant Klose testén, í­gy a labda veszélyesen csapódott a jobb alsó sarok irányába, a vetődő Király azonban résen volt, s bravúrral mentett.
31. perc: Gera jobbról parádésan í­velt Torghelléhez, aki mellel maga elé tette a labdát, majd 9 m-ről a kifutó Kahn fölött a hálóba lőtt (0-2).
45. perc: Ballack visszafejelt labdáját Bobic az ötösről ollózta kapura, s Király nagy bravúrral ütötte azt a keresztléc fölé.

53. perc: Schneider jobb oldali szabadrúgását Ballack előrevetődve 8 m-ről fejelte kapura, de Király szépen védett.
56. perc: Torghelle jobb oldalról, az alapvonal közeléből emelt a középen üresen érkező Gera elé, de a labda éppen megpattant a ferencvárosi játékos előtt, aki í­gy az ötösön nem találta el jól.
58. perc: Schneider 21 m-es szabadrúgása nem sokkal a balkapufa mellett hagyta el a játékteret.
87. perc: Frings jobb oldali beadását Schweinsteiger 4 m-ről óriási helyzetből magasan a keresztléc fölé vágta.

A magyar válogatott bátran kezdett, s Torghelle először még balszerencsés módon elhibázott egy nagy helyzetet, a következőt azonban már értékesí­tette. Ez megzavarta a németeket, akik csak a félidő közepén ragadták magukhoz a kezdeményezést, de akkor sem veszélyeztették Király Gábor kapuját. Negyedórával a szünet előtt egy remek ellentámadás végén, Gera parádés indí­tása után Torghelle pazar mozdulattal növelte a Matthaus-csapat előnyét. A hajrában már mezőnyfölényben volt a Völler-gárda, de ekkor sem tudta megbontani a magyarok meglepően jól záró védelmét.

A hazai gárda a pihenőt követően sem kapcsolt gyorsabb tempóra, a lassú és körülményes próbálkozásokat biztosan hatástalaní­totta a magyar védelem. Sőt, az 56. percben Gera hatalmas lehetőséget rontott el, pedig el is dönthette volna az emlékmérkőzés sorsát. Ez sem ébresztette fel a németeket, akik gyakorlatilag elképzelés nélkül mentek előre, igaz í­gy is teljesen beszorí­tották a vendégeket a hajrában. Az utolsó negyedórában sem változott a helyzet, í­gy a magyar labdarúgó-válogatott régóta várt, bravúros győzelmet aratott Kaiserslauternben, ezzel idei negyedik sikerét ünnepelhette.

Lothar Matthaus magyar szövetségi kapitány nyilatkozata: – Elégedettek vagyunk az eredménnyel, nagyon sokat dolgoztak a játékosok ezért a sikerért. Nagyszerű győzelmet arattunk, amely önbizalmat adhat a jövőre. Azt gondolom, hogy előbb vagy utóbb összeáll az a csapat, amely eredményesen tud szerepelni. Büszke vagyok a ma pályára lépő futballistáimra, hiszen többségük válogatott szinten tapasztalatlan. Ami a Besiktast illeti, elég sokan kérdeztek ma erről. Egyelőre csak annyit mondhatok, hogy már beszéltem a vezetőikkel, de nem tudom, hogy találkozunk-e még.

Lothar Matthaus, a német ARD televí­ziónak adott nyilatkozatában “hihetetlennek” nevezte a magyar csapat Kaiserslauternben mutatott teljesí­tményét.

A szakvezető “a kaiserlsuterni csodának” nevezte a németek felett aratott 2-0-ás magyar győzelmet, arra célozva, hogy Németországban mind a mai napig “a berni csodának” nevezik az 1954-es labdarúgó világbajnokság döntőjében a magyar Aranycsapat elleni 3-2-es győzelmet.

A 150-szeres német válogatott elmondta, hogy az isztambuli Besiktas együttesével jelenleg nem áll kapcsolatban, érdeklődéssel várja, megkeresik-e a vasárnapi mérkőzés után. Bozóky Imre, a Magyar Labdarúgó Szövetség elnöke a találkozó után adott nyilatkozatában a tv2-nek azt mondta, biztos abban, hogy Lothar Matthaus marad a szövetségi kapitány.

Rudi Völler német szövetségi kapitány nyilatkozata: – Csapatomnak csak a második félidőben volt esélye gólszerzésre. Az első játékrészben abszolút figyelmetlenek voltunk. A vereséget nem szabad drámaian felfogni, de mindenképpen figyelmeztető. A német csapat még mindig nincs olyan formában, hogy falhoz szorí­tson egy olyan képességű együttest, mint amilyen a magyar. Most már az Európa-bajnokság, a hollandok elleni portói mérkőzés a legfontosabb, emellett minden egyéb eltörpül.

A szakvezető, aki vasárnap 50. alkalommal vezette a német válogatottat, s szövetségi kapitányként 12. vereségét szenvedte el, dicsérte a magyar válogatott “ügyes védekezését”. Feltételezte, hogy egykori válogatott csapattársa, Lothar Matthaus csak el akarta altatni a németek éberségét, amikor 22 magyar játékos hiánya miatt panaszkodott.

Oliver Kahn, a német válogatott kapusa szerint a németek lélekben már Portugáliában voltak. A Bayern München játékosa gratulált a magyar csapatnak, s arról biztosí­totta a publikumot, hogy Hollandia ellen egy teljesen más csapatot fognak látni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

04.28.17:45 TV:M4Sport
OLDALAK
05.05.18:30 TV:M4Sport
05.11-12 M4 Sport
05.15.19:30 M4 Sport
05.18-19. M4 Sport
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ