2004.VII.3. Nagy Norbert Emlékmérkőzés, Hajdúnánás – Ferencváros: 1-3

20040703-hajdunanas-csapatkepA Hajdúnánás elleni edzőmérkőzésünk szomorú apropója Nagy Nobert halálának évfordulója. Egykori játékosunk 2003 májusában autóbalesetben hunyt el.

A csapatkapitány is elérzékenyült

Botrány ide, balhé oda, minden kétséget kizáróan a Ferencváros az ország legnépszerűbb labdarúgócsapata. Ez bebizonyosodott szombat délután Hajdúnánáson is, ahol a bajnoki- és kupací­mvédő együttes vendégeskedett: jóval a mérkőzés megkezdése előtt hosszú sorok kí­gyóztak a pénztárak előtt, a gépkocsiktól alig lehetett megközelí­teni a sportlétesí­tményt.

Természetesen tudjuk, nem csupán a zöld-fehérek vonzották a látogatókat, hanem az a tiszteletteljes megemlékezés is, amelyet a város szülöttének, a tavaly elhunyt, a korábban a Ferencvárosban is szereplő Nagy Norbert tiszteletére rendeztek. A találkozó előtti emléktábla-avatáson Nagy Mihály, az elhunyt labdarúgó édesapja, valamint felesége, Edit asszony és gyereke, Márk fogadta a ferencvárosi és a helyi részvétnyilvání­tók kézfogásait. Bár egy éve történt tragédia (az akkor Szombathelyen játszó labdarúgó autóbalesetben hunyt el), nemcsak a hozzátartozók szeméből csordult ki a könny, hanem bizony Lipcsei Péter – aki jó barátságban volt a középpályással – szintén a szemét törölgette a megemlékezés után.

A szomorúságot aztán feledtette a melegí­teni induló játékosokat fogadó taps, és a hangos zrikálás, ami leginkább Leandrónak szólt, nyilván az elhí­resült pintéri “beszólás” miatt. Mint arról szombati lapszámunkban í­rtunk: a ferencvárosi labdarúgók nyí­lt levélben állí­tották, hogy a csapat csütörtökön kirúgott edzője “buzi brazilnak” nevezte a magyar válogatottban is bemutatkozó Leandrót; az edző persze tagadta a vádakat, bár a szombat reggeli Napkelte cí­mű műsorban annyit elismert, hogy egyszer talán kicsúszhatott a száján hasonló megjegyzés, de ezt nem bántó szándékkal tette…

20040703-emlektablaA menesztésébe nem nyugodott bele Pintér Attila, pereskedni kezd, és úgy hí­rlik, nem csupán a klubbal, hanem a jó hí­rét sértő játékosokkal is…

A történtek ellenére szombat délután már láthattunk mosolygós Fradi-futballistákat is. Egyébiránt azon túl, hogy a labdarúgócsapatot működtető részvénytársaság igazgatósága rendkí­vüli felmondással eltávolí­totta Pintér Attilát a kispadról, s Farkas József pályaedzővel pedig közös megegyezéssel szerződést bontott, más “jelentős esemény” nem történt a klubnál. Ha csak azt nem számí­tjuk, hogy a szombati hajdúnánási barátságos mérkőzésen Gera Zoltán nem a megszokott helyén futballozott. Az ideiglenesen megbí­zott edző, Keller József döntése szerint a válogatott támadó irányí­totta ezúttal a csapatot. Gera Zoltán pedig “megszabadulva béklyóitól” felszabadultan, nagy kedvvel, ám kissé öncélúan futballozott, de ez most csak keveseknek szúrt szemet.

Ezúttal nagy csend volt a kispadon

A kispadon csendben, hang nélkül üldögélő Keller Józsefet sem zavarta a játékos teljesí­tménye, hiszen a félidőben már 2–1-re vezetett a csapat az NB III középmezőnyébe tartozó Hajdúnánás ellen. Minden valószí­nűség szerint Keller József számára csak ez a meccs jutott, és mint azt a mérkőzésen megjelenő Tepszics Ignác sportigazgatótól megtudtuk: rohamtempóban edzőt keresnek a csapat élére, ám “a királyválasztás” nem a sportigazgató feladata, mint korábban, úgy ezúttal is a Ferencváros Rt. igazgatóságáé a döntő szó (sürget az idő, hiszen július 28-án már Bajnokok Ligája selejtező-mérkőzést játszik a csapat).

Huszti Szabolcs góllal tért vissza

Visszatérve az edző menesztéséhez…

A Ferencváros labdarúgói úgy gondolják, a Pintér Attilával kapcsolatos közleményről már felesleges beszélni, szeretnék elfeledni a történteket. így van ezzel Leandro is, a futballista nem foglalkozik az üggyel, és nem is nyilatkozott arról…

Hiányzott a szombati emlékmeccsről a betegeskedő Szűcs Lajos, s nem játszott a térdét fájlaló Adem Kapic, továbbá Bognár Zsolt és Balogh Zoltán. Kezdőként kapott helyet a csapatban a Matáv Sopronnál fél évig kölcsönben szereplő, szintén válogatott Huszti Szabolcs, aki a második félidőben gólt lőtt.

A mérkőzés:

Hajdúnánás – Ferencváros: 1-3 (1-2)
Hajdúnánás, 1.500 néző, vezette: Veres (Resán, Kiss)

Hajdúnánás: Gencsi – Nagy Z. (Horváth 76.), Papp, Tar, Botos – Gombkötő, Bartha, Kondora, Ember – Szemán J., Szemán P.

Ferencváros: Szabó K. (Berki 46.) – Takács Á., Vukmir, Botis, Leandro (Szkukalek 46.) – Rósa D. (Béress 76.), Lipcsei (Csepregi 65.), Gera (Szalai 46.), Huszti – Sowunmi (Nógrádi 46.), Sasu (Brettschneider 76.)

Gól: Szemán (45.) illetve Sasu (20.), Sowunmi (35.), Huszti (79.)
Sárga lap: Takács Á. (28.), Bartha (33.)

20040703-hajdunanas-kellerNagy iramban kezdtük meg az egykori játékosunk, Nagy Norbert emlékére megrendezett találkozót, már a harmadik percben megszerezhettük volna a vezetést, ám Botis fejesét a hazaiak kapusa, Gencsi bravúrral “kipiszkálta” a léc alól. A 20. percben azonban már ő is tehetetlen volt, ekkor Gera passzából Sasu lőtt hálóba. A 35. percben Sowunmi fejesével kettőre növeltük az előnyünket, a gólpasszt ismét Gera jegyezte. Gyorsan megszerezhettük volna a harmadik gólunkat is, ám Rósa lövése centiméterekkel ugyan, de elkerülte a kaput. A félidő végén erősen vitatható tizegyeshez jutottak a hazaiak ( a sértett (?) lesről indult). A büntetőt Szabó Kálmán hárí­totta, ám az újabb hajdúnánási próbálkozást már nem védhette, ezzel a szünet előtt szépí­tettek a hazaiak.

A második félidőben több játékost is le, illetve becserélt a Ferencváros kispadján vezetőedzőként először helyet foglaló Keller József, a kapuban például lehetőséget kapott a ferencvárosi nevelésű Berki Krisztián, a felnőttek között pedig debütált ifi A csapatunkból a juniorok közé frissen felkerült Béress, Brettschneider és Csepregi. A második játékrészben is a mieink irányí­tottak, előbb Szkukalek, majd Huszti szerezhetett volna gólt. Közben kétszer is jogosnak tűnő tizenegyestől fosztott meg bennünket a játékvezető, akcióból mégis meglett a harmadik gólunk: Szkukalek szerzett harcosan labdát, beadásába Huszti épphogy bele tudott érni, ám ez is elég volt ahhoz, hogy a kapus mellett a hálóba jusson a labda. Az utolsó percekben megint Huszti előtt adódott lehetőség, ám az eredmény már nem változott: Hajdúnánás – Ferencváros 1-3. A győzelem mellett három újonc, Béress, Brettschneider és Csepregi bemutatkozásának is örülhettünk. A találkozó nagyszerűen szolgálta a mieink felkészülését a következő szezonra, hiszen ellenfelünk végig szí­vósan küzdött.

Nyilatkozatok:

Keller József, megbí­zott edző: – Nehéz egy ilyen mérkőzésről szakmai véleményt formálni több okból is – mondta ideiglenes vezetőedzőnk. – Ez volt az első felkészülési meccsünk, amelyről ráadásul több játékosunk is hiányzott. Ezen a találkozón nem az eredmény volt a legfontosabb, hanem a tisztelgés. Tisztelgés a Ferencváros egykori játékosa, Nagy Norbert emléke előtt.

A mérkőzésen több fiatal tehetségnek is lehetőséget adott Keller József. Takács Ákos, Nógrádi Árpád és Szalai Tamás már nem ismeretlenek a Fradi-tábor előtt, ellenben Béress, Brettschneider és Csepregi most debütált a felnőtt csapatban.

– Mindhárom játékos húzóembere volt a bajnoki cí­met szerzett ifi A csapatunknak, és mindhárman most került fel a juniorcsapatunkban. Ez a mérkőzés kiváló alkalom volt, hogy „teszteljük” őket. Nem okozott csalódást egyikük sem, í­gy elképzelhető, hogy a következő edzőmeccseinken is szerepet kapnak.

(Az nso.hu és a Ferencváros hivatalos honlapja alapján)

Egy hozzászólás a(z) 11111010100ejegyzéshez

  • 91
    A mérkőzés lefújása után a mintegy 1500 szurkoló nagy tapssal köszönte meg a csapatoknak a küzdelmes játékot, ami a nagy hőségben különösen dí­cséretes.
    Jól kezdtük tehát a 2004/05-ös szezont, az első mérkőzésünkön lelkes, és néhol tetszetős játékkal megérdemelten nyertünk.
    90
    Véget ért a mérkőzés.
    86
    Az utóbbi percekben Huszti a legaktí­vabb játékosunk, most ismét ő került gólhelyzetbe: 15 méterről a bal alsó sarkot vette célba, erős lövését Gencsi csak kiütni tudta, ám mielőtt a kipattanóra lecsaphatott volna valaki, a kapus felszedte a labdát.
    83
    Huszti több jó csellel is becsapta a hazai védőket, és már a tizenhatoson belül volt, amikor szabálytalanul szerelték. Az ismét jogosnak tűnő tizenegyes helyett szögletet í­télt a játékvezető…
    81
    Huszti indí­tásával Szalai indult meg a kapu felé, majd 17 méterről lőtt, ám a hazaiak kapusa biztosan fogta a közepes erősségű lövést.
    79
    Góóóól! Szöglet után Szkukalek szerzett harcosan labdát, beadására Huszti érkezett, s bár szinte csak ujjheggyel tudott beleérni a lövésbe, ez épp elég volt ahhoz, hogy a kaous mellett a hálóba lőjjön. Reméljük, a Sopronból visszatérő játékosunk hamarosan tétmeccsen is eredményes lesz a Ferencváros szí­neiben.
    77
    Huszti keveredett át a jobb oldalra, majd jobbal 17 méterről a kapura lőtt, ám a labda kevéssel a kapu fölött szállt el.
    76
    Csere mindkét oldalon. A hazaiaknál Nagy helyére Horváth állt be, nálunk pedig Rósa és Sasu helyére két újonc érkezett Béress és Brettschneider személyében.
    69
    Takács került gólhelyzetbe a tizenhatoson belül, a hazaiak egyik védője pedig egyértelműen felvágta őt. A szabálytalanságot mindenki jól látta -- kivéve a játékvezetőt- , és mivel lelkes védőnk a reklamálás helyett próbálta visszaszerezni a labdát, a jogos tizenegyes elmaradt.
    65
    Lipcsei helyére Csepregi állt be. Ez a fiatal játékos első mérkőzése a Ferencváros felnőtt csapatában.
    59
    Igazán veszélyes helyzet egyik kapu előtt sem alakult ki az elmúlt percekben, ennek ellenére a szurkolótáborok továbbra is nagy lelkesedéssel figyelik a mérkőzést.
    54
    Rósa végzett el szögletet, úgy tűnt, hogy a védők tisztázni tudnak, ám Huszti szemfülesen lecsapott a labdára, majd Nógrádihoz továbbí­tott, ám csatárunk elől Gencsi felszedte a labdát.
    51
    Egy kipattanó labdát Szkukalek lőtte kapura, ám a 17 méteres kapás lövés centikkel a jobb alsó sarok mellé ment. A szép lövést nagy tapssal jutalmazta a közönség.
    48
    Szkukalek játszik baloldali középpályást, Huszti pedig hátrébb húzódott Leandro helyére.
    47
    Keller József, aki először ül a Ferencváros kispadján, mint vezetőedző négy játékost cserélt le, illetve be.
    A remekül védő Szabót Berki váltotta a kapuban, Sowunmi helyére Nógrádi érkezett. Gera és Leo helyén pedig Szalai illetve Szkukalek kap lehetőséget.
    46
    Elkezdődött a második félidő.
    45
    Véget ért az első félidő. Csapatunk 2-1-es vezetéssel mehet “pihenőre”.
    45
    Szemán csaknem másfél méteres lesről tört kapura, Vukmir becsúszva próbálta szerelni, amit a játékvezető szabálytalannal vélt, í­gy tizenegyest í­télt. A labda mögé a sértett állt, ám lövését Szabó bravúrral hárí­totta, sőt még az újabb próbálkozást is, ám a harmadik lövéssel szemben már ő is tehetetlen volt, í­gy szépí­tettek a hazaiak.
    43
    Ismét a hajdúnánásiak veszélyeztettek. Botis mellett vitte el a labdát Bartha, majd Vukmir mellett 16 méterről kapura lőtte. Szabó rajta volt a lövésen, ám közbe avatkoznia nem kellett, a labda mintegy másfél méterre az alsó sarok mellé ment.
    41
    A jobb oldalon vezettek támadást a hazaiak, és már-már úgy tűnt, hogy védőink tisztázni tudnak, ám Vukmir olyan szerencsétlenül fejelt a labdába, hogy Szabó Kálmán csak óriási barvúrral tudta megmenteni csapatunkat az öngóltól.
    40
    Gerával szabálytalankodtak a kaputól 20 méterre. A szabadrúgást gyorsan elvégezte a “sértett”, legurí­tásából Huszti tört kapura, aki 11 méterről vette célba a felső sarkot. Az erős lövést Gencsi nagy bravúrral kiütötte a léc alól.
    39
    Leandro futott el a baloldalon, beadásszerű lövését a bal alsó sarok elől ütötte ki Gencsi. A kipattanóra Rósa érkezett, akinek lövése centikkel ugyan, de célt tévesztett.
    35
    Már kettővel vezetünk. Huszti vitte fel a labdát, majd Gerához passzolt. Gerzson két gyönyörű csel után ballal középre centerezett, a labdára érkezett Sowunmi, aki 5 méterről a kapuba fejelt.
    33
    Huszti felvágásáért Bartha kapott sárga lapot.
    32
    Egy védőkről lecsorgó labdát Sasu gyönyörű mozdulattal, fordulásból kapura lőtt, ám a kapus nem különben szép vetődéssel kiöklözte a lövést. Az újabb kipattanóra Sowunmi érkezett, ám az ő lövéséből sem növeltük előnyünket.
    30
    Ismét Takács került a középpontba, védőnket ezúttal kellett, ám szerencsére nem sérült meg komolyan, í­gy már vissza is tért a pályára.
    28
    Az egyik baloldalon kilépő hazai középpályást Takács próbálta szerelni -- szabálytalan eszközökkel, ezért játékosunk sárga lapot kapott.
    26
    Formás jobboldali támadást vezettünk: Rósa passzolt Sasuhoz,majd a labda Takácshoz került, aki beadás helyett a kapuralövést választotta. Lelkesen játszó védőnk labdája azonban nem jelentett nagy veszélyt a kapura.
    20
    Megvan a 2004/05-ös szezon első ferencvárosi gólja! Gera küzdött meg a labdáért, amelyet a kilépő Sasuhoz továbbí­tott, csatárunk pedig a kilépő kapus fölött a hálóba lőtt.
    18
    Újabb ferencvárosi helyzet maradt ki. egy kapu előtti kavarodás után Sasuhoz karült a labda, aki önzetlenül Husztihoz passzolt. Fiatal játékosunk a betömörülő védők között, a kaputól 7 méterre lövésre szánta el magát, a labdát egy a gólvonalon álló hazai védő hárí­totta.
    15
    Bár továbbra is mi irányí­tunk, a hazaiaknak is vannak lehetőségeik. Kondora 20 méterről eleresztett középre tartó lövését Szabó biztosan védte.
    13
    Gera Sasuhoz passzolt, aki Sowunmit hozta helyzetbe. Csatárunk 7 méterről lőtt, Gencsi épphogycsak beleérni tudott a lövésbe, ám ez is elég volt hozzá, hogy a labda a kapufára menjen. A meccs eddigi legnagyobb helyzete volt.
    11
    Gyönyörű akciót vezettek a mieink. A saját tizenhatosunknál szereztünk labdát, amelyet egyérintős játékkal egyészen az ellenfél tizenhatosáig vittünk. Sajnos az utolsó passzba Sowunmi révén hiba csúszott, í­gy a lövés elmaradt. Szép támadás volt.
    8
    Az első hazai helyzet Szemán J. előtt adódott, ám a csatár lövése jócskán a hosszú sarok mellé ment.
    6
    Továbbra is mi támadunk. Huszti bedobását követően Gera játszott Takácshoz, aki 24 méterről vette célba a kaput, ám a labda mintegy két méterrel a kapu fölött hagyta el a játékteret.
    3
    Nagy iramban kezdődik a találkozó. Három perc alatt három szögletet végeztünk el. Az első után Huszti 14 méterről kapásból lőtt, ám a labda elakadt az egyik hazai védőben. A második saroklövést követően Botis fejelt, ám Gencsi a léc alól még ki tudta piszkálni a labdát. A harmadik szöglet -- az előzőekhez képest -- nem jelentett komoly veszélyt a hazaiak kapujára, ekkor a védők tisztáztak.
    A parázs pillanatokat követően a hajdúnánási szurkolók szóltak Gencsi kapusnak, hoyg figyeljen, mert mégiscsak a Fradi az ellenfél…
    1
    Ebben a pillanatban megkezdődött csapatunk első felkészülési mérkőzése a 2004/05-ös szezonban.
    A hazaiak indí­tották útjára a labdát.
    .
    A mérkőzés előtt egy perces néma felállással adóznak Nagy Norbert emlékének a jelenlévők.
    .
    A Ferencváros történetében harmadoszor lép pályára a hajdúsági városban.
    A találkozó kezdete előtt Hajdúnánás lakói sok sikert kí­vántak az új idényre “Magyarország legnagyobb és legnépszerűbb” csapatának.
    .
    Hajdúnánás egy közel 20 ezres város, nyáron azonban jóval többen “lakója” van, hiszen hí­res termálvizes fürdője rengeteg turistát vonz. A város csapata az Nb III. Tisza-csoportjában szerepel.
    .
    Mí­g a csapatok melegí­tenek, a szurkolókat mazsorettek szórakoztatják. A pálya körül egyébként egyre többen vannak.
    .
    A megemlékezés után a csapatok már nem mentek be az öltözőbe, hanem megkezdték a bemelegí­tést a pályán.
    .
    A Ferencváros nevében Lipcsei Péter helyezett el koszorút a Nagy Norbert tiszteletére felállí­tott emlékhelyen, majd a csapat tagjai részvétüket fejezték ki egykori játékosunk édesapjának, feleségének és fiának. Szurkolóink Fradi sálakat helyeztek el a koszorók köré, hogy ezzel is méltóképp emlékezzenek meg az egy éve elhunyt Nagy Norbertről.
    .
    Véget ért a megemlékezés, amelyen természetesen csapatunk is részt vett. A tavaly tragikus hirtelenséggel elhunyt Nagy Norbertről Hajdúnánás nevében a város képviselője, Boros Mihály emlékezett meg. A képviselő felsorolta egykori játékosunk eredményeit, úgy mint 17-szeres válogatottság, több mint 200 élvonalbeli mérkőzés, és hozzátette, Hajdúnánás büszke rá, hogy a Ferencváros 28 bajnoki cí­méből kettőben városunk szülöttének is része volt. Boros Mihály felidézte Nagy Norbert első mérkőzést a felnőttek között(amelyre egyébként maga is jól emlékszik, hiszen Nagy Norbert csapattársa volt). Nagy nevét már ezen a meccsen megjegyezték a Hajdúnánásiak, hiszen ollózva gyönyörű gólt szerzett. Mint azt a képviselő mondta, már ekkor sejteni lehetett, hogy a játékos nem itt, Hajdúnánáson fejezi be pályafutását.
    .
    A mai mérkőzésen még pályára fog lépni, ám a jövő heti edzéseket kihagyja majd Dragan Vukmir, védőnk ugyanis meghí­vót kapott hazája válogatottjába. A szerb-montenegrói csapat július közepén Japánban vesz részt egy nemzetközi tornán. Dragan először öltheto majd magára a cí­meres mezt.
    .
    Szűcs és Udvarácz távollétéban tehát a bajnoki cí­met szerzett juniorcsapatunk hálóőre, Szabó Kálmán védi majd a kapunkat. A kispadon a felkészülést a Ferencvárosnál megkezdő Berki Krisztián “vár bevetésre”. A 24 éves kapus Ferencváros-nevelés, legutóbb a Balaton FC-ben védett.
    .
    Ideiglenesen kinevezett vezetőedzőnk, Keller József már kijelölte a kezdőcsapatot. Ezek szerint a Szabó-Takács, Botis, Vukmir, Leandro-Rósa, Lipcsei, Huszti-Gera-Sowunmi, Sasutizenegy kezdi meg az új idény első -- felkészülési -- mérkőzését.
    A találkozón -lévén barátságos mérkőzés -- korlátlan számú cserére van lehetőség, és ezzel valószí­nűleg élni is fogunk. A tervek szerint a második félidőre beáll Szalai, Nógrádi és Szkukalek is, valamint lehetőséget kap majd a bajnokságot nyert U19-es együttesünkből a juniorok közé frissen felkerült Béress, Brettschneider és Csepregi is.
    .
    Kisebb-nagyobb sérülések miatt több játékosunk is hiányozni fog a mai mérkőzésről. Adem Kapic és Somorjai Tamás térdsérülés után lábadoznak, Károlyi Sándor távolmaradásának az oka pedig combizomhúzódás. Nem utazott el a csapattal Zováth Jánosra és Kiss György, valamint két kapusunk, Szűcs Lajos és Udvarácz Milán sem. Bár utóbbi három sérülése nem súlyos, a rásérülés elkerülése miatt ők kihagyják a mai találkozót.
    .
    A Hajdúnánás elleni edzőmérkőzésünk szomorú apropója Nagy Nobert halálának évfordulója. Egykori játékosunk 2003 májusában autóbalesetben hunyt el.
    A város lakói Hajdúnánás egyik leghí­resebb szülöttjének egy emléktáblát kí­vánnak készí­tettni, a mérkőzés bevételét, ennek létrehozására fordí­tják.
    .
    Együttesünk mintegy másfél órával a mérkőzés kezdete előtt, fél kettőkor érkezett meg a hajdúsági városba, ahol a programok már délelőtt elkezdődtek. Nem rég fejeződött be egy öregfiúk mérkőzés, és hamarosan kezdetét veszi a megemlékezés a Ferencváros egykori játékosáról, Nagy Norbertről.
    .
    Köszöntjük kedves szurkolóinkat! Csapatunk ma Hajdúnánáson játssza le az új szezon első felkészülési mérkőzését.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

03.31.18:00 TV:M4Sport
04.03.20:00 M4 Sport MK-negyeddöntő
OLDALAK
04.07.14:45 M4 Sport
04.14.16:30 M4 Sport
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ