2004.X.17. Újpest – Ferencváros: 1-1

Az Újpest tovább üldözheti a Fradit

Nyilatkozatok:

Robert Vagner: – Ez egy igazi derbi lesz. Kellemes emlékeim vannak a Megyeri útról, de ez a múlt. Nem szoktam foglalkozni az ellenfél drukkereivel. Csak a játékra figyelek. Nekem az a dolgom, hogy gólokat szerezzek, a szurkolóknak pedig, hogy biztassák a saját csapatukat. Az, hogy ilyenkor az ellenfél játékosait alkalmanként szidják, ez is hozzátartozik a mérkőzéshez. Sokkal jobban zavar, hogy újra délelőtt kell játszanunk. A Fradi-Újpest Magyarországon csúcsrangadó, ennek függvényében különösen kellemetlen ez. Én is általában gólt várok magamtól, úgyhogy ezzel nincs gond. De a csapat sikere mindennél fontosabb….

László Csaba: – Már nagyon várom a mérkőzést az ősi rivális ellen. – Ez az a találkozó, ami előtt nem kell plusz motiváció a játékosok számára. Remélem minél kevesebb egyéni hibát vétünk, és bí­zom benne, hogy nem szakad meg a jó sorozatunk. Tisztában vagyok vele, hogy ez a rangadó az én számomra sem lesz egyszerű. Egy győzelemmel sokat nyerhetünk, vereségre pedig, gondolni sem akarok.

A mérkőzés:

Újpest FC – Ferencváros: 1-1 (0-1)
Szusza stadion, 4.520 néző, vezette: Szabó Zsolt (Hegyi, Kispál)

Újpest FC: Vlaszák – Grósz, Tamási, Juhár, Vanczák – Erős K., Farkas B. – Simek (Kőhalmi 86.), Bükszegi (Polonkai 68.), Tóth N. – Rajczi
vezetőedző: Mészöly Géza

Ferencváros: Szűcs L. – Vukmir, Gyepes, Botis – Rósa D., Kapic, Zováth (Kiss Gy. 94.), Huszti – Lipcsei (Tőzsér 92.) – Sowunmi (Bajevski 61.), Vagner
vezetőedző: László Csaba

Gól: Rajczi (49.) illetve Botis (42.)
Sárga lap: Tamási (13.), Erős K. (24.), Grósz (67.) illetve Kapic (25.), Huszti (76.), Lipcsei (76.)

Pocsék idővel köszöntött Budapestre vasárnap, az ember ilyenkor egész nap ki sem mozdulna a paplan alól, hacsak nem nem vár rá egy hófehérbe öltözött menyasszony vagy nem rendeznek Újpest-Fradi rangadót.

Mert í­gy van ez már időtlen idők óta: ha a lilák és a zöldek mérkőznek, akkor lehet eső, lehet sár, esetleg jég vagy trópusi hőség, a szurkoló nekiindul, hogy közelről nézhesse a rangadók rangadóját. Korábban, amikor még a lilák a Fazekas, Göröcs, Bene, Dunai II, Zámbó csatársorral rohamoztak, fel nem merült volna egyetlen újpesti drukkerben sem, hogy ilyen kilátástalan időben (tegnap nemcsak hogy megállás nélkül zuhogott, emellett kabát alá kúszó hideg is volt…) otthon maradjon, de a ferencvárosiak is í­gy voltak ezzel, akár a Szőke, Varga, Albert, Rákosi, Fenyvesi ötös fogat támadott, akár Nyilasi Tiborék villogtak.

A ví­zözön ellenére remek volt a talaj

Ma más időket élünk, a futballunk érdeklődés szintjén nyomába sem érhet bármilyen valóságshow-nak, ám az emberek mégsem fordultak el teljesen a sportágtól. Legalább 2000 ferencvárosi szurkolt teli torokból, s velük szemben csaknem 3000 újpesti tette ugyanezt, igazi futballhangulatot varázsolva. S hiába spriccelt két napja megállás nélkül az eső, ez nem fogott ki a talajon: az újpesti stadion fűtengere csúszósnak tűnt ugyan, ám tökéletes állapotban volt.

A rossz idő ellenére futballra ingerelt minden, nem véletlenül mondta a meccs előtt az újpesti pályaedző, Véber György: “Nyerünk kettő egyre. A kedvesem minden meccs előtt jósol, s eddig rendszerint eltalálta az eredményt.”

A tipp most nem jött be, de Véber Györgyöt – aki maga is játszott lila-fehér szerelésben jó néhány Újpest-Fradi meccset – vigasztalhatja, a rangadón a döntetlen is siker.

Minden labdáért küzdöttek a játékosok

És akkor máris a meccsnél tartunk: aligha bánta meg az a mintegy 5000 drukker, aki kijött a derbire. Kilencven percen át küzdött, hajtott a két csapat, s most túlzás nélkül leí­rhatjuk, minden egyes labdáért brusztoltak a főszereplők, fradisták és újpestiek egyaránt odatették magukat, nem kí­mélve saját testi épségüket sem. Győzni mindenáron! – szólt a jelszó mindkét oldalon. A játékosok pedig ennek szellemében tették a dolgukat. Az első félidőben veszélyesebbnek tűnt az Újpest, ugyanis a hazaiak akciói gyorsabbak, megkomponáltabbak voltak, ám a lehetőségek sorban kimaradtak. Hiába harcolt ki mezőnyfölényt a pálya közepén a lila-fehér gárda, hiába húzott el Simek Péter a jobb, Tóth Norbert a bal oldalon, többször is a ferencvárosi védők mögé kerülve, a vezető találat csak nem jött. Gól született viszont válaszként a másik oldalon, méghozzá Sorin Botis szemfülessége, no meg a hazai védelem kapitális hibája révén. Zengett-zúgott a Fradi-tábor, de taps kí­sérte az öltözőbe a lilákat is.

A lelkesedésért cserébe nagy taps járt

20041117-ujpest-csapatkepA második játékrészben tovább folytatódott a hatalmas küzdelem, a végig zuhogó eső sem zavarta meg a futballistákat abban, hogy olykor látványos akciókkal rukkoljanak ki. Hazai szinten közönségszórakoztató játékot láthattunk, bár nem a szép futball, sokkal inkább a küzdőjelleg dominált, és ennek a megalkuvás nélküli futballnak volt eredménye a lilák egyenlí­tő találata is: Rajczi Péter és Szűcs Lajos találkozója, és a furcsa í­vben szálló labda eredményezte a bajnoki évad eddigi legfurcsább gólját.

Azok a szurkolók, akik nem csupán gyalázkodás kedvéért vettek jegyet, még ezen a rosszkedvű, eső áztatta vasárnapon is futballünnepként élhették meg a lilák és a zöldek csatáját. És amitől igazán szép ez a játék, végül mindkét edző úgy érezte a meccs után, az övéi voltak jobbak…

(Az nso.hu és a Ferencváros hivatalos honlapja alapján)

2 hozzászólás a(z) 2004.X.17. Újpest – Ferencváros: 1-1 bejegyzéshez

  • ftc.hu: Csapatunk rendkí­vüli körülmények között, óriási csatában 1-1-es döntetlent ért el a presztí­zsrangadón az Újpest otthonában.

    Újpest – Ferencváros: 1-1 (0-1)
    Megyeri út, 7.000 néző, vezette: Szabó Zs. (Hegyi, Kispál)

    Újpest FC: Vlaszák – Grósz, Tamási, Juhár, Vanczák – Simek (Kőhalmi 85.), Erős, Farkas, Tóth N. – Bükszegi (Polonkai 68.), Rajczi

    Ferencváros: Szűcs L. – Vukmir, Botis, Gyepes – Rósa, Kapic, Zováth (Kiss Gy. 93.), Huszti – Lipcsei (Tőzsér 92.) – Vágner, Sowunmi (Bajevski 62.)

    Gól: Rajczi (49.) illetve Botis (43.)
    Sárga lap: Tamási (13.), Erős (24.), Grósz (67.) illetve Kapic (25.), Huszti (76.), Lipcsei (76.)

    A szakadó esõ és a hideg idõ ellenére nagyon izgalmas, élvezetes meccset játszott egymással a két csapat. A házigazdák birtokolták többet a labdát a találkozó elején, mi gyors ellentámadásokkal veszélyeztettünk.

    Az elsõ helyzetet mi hagytuk ki. A 12. percben Lipcsei távoli lövése után a vizes labda kicsúszott Vlaszák kezébõl, de az újpesti kapus a kapu fölé tudta tolni a labdát. A hazaiak fõleg a két szélrõl próbáltak veszélyeztetni, folyamatosan lõtték be a kapunk elé a labdákat, de védõink jó helyezkedésének köszönhetõen ezek a beadások nem okoztak gondot. A hazai szurkolók folyamatos huhogással provokálták játékosunkat, Sowunmi Thomast, érdekes módon az újpesti mûsorközlõ többszöri felszólí­tás ellenére sem figyelmeztette a hazai drukkereket, minden felszólí­tás alkalmával a két tábort kérte sportszerû buzdí­tásra. Az elsõ veszélyes hazai helyzet a 34. percben maradt ki, amikor Rajczi közeli lövését Szûcs nagy bravúrral védte. A lehetõ legjobb lélektani pillanatban, a szünet elõtt két perccel megszereztük a vezetést. Rósa beadása után Botis vette le a labdát, amit sarokkal maga elé tett, majd közelrõl Vlaszák mellett a hálóba helyezett (0-1). A gól után azújpesti táborból különbözõ tárgyak repültek be a pályára, egy mûanyag üveggel eltalálták Sowunmit, a tizenegyes pontnál pedig egy gerely fúródott a földbe. A szünetben a pályáról levonuló Lipcsei Pétert egy újpesti rendezõ inzultálta. Nem volt könnyû elviselni a különbözõ atrocitásokat, szerencsére a mieink csak a játékkal törõdtek a folytatásban is.

    A második játékrész elején szerencsés találattal egyenlí­tettek a hazaiak. Rajczi egyedül lépett ki, Szûcs megpróbálta elrúgni elõle a labdát, amely azonban a csatár lábáról a hálóba hullott. Folytatódott az újpesti rendbontás. Az 55. percben félbe kellett szakí­tani a mérkõzést, mert a kirúgás elvégzése elõtt a hazai szektorból kövekkel dobálták meg kapusunkat. Két aszfaltdarab is berepült a játéktérre, amit a negyedik játékvezetõ átadott a liga ellenõrének. Reméljük a kövek és egyéb tárgyi bizonyí­tékok nem “vesznek el” a fegyelmi tárgyalásig. Két perc szünet után folytatódott a mérkõzés. A 61. percben Gyepes szerezhetett volna vezetést, de védõnk két gyönyörû csel után alig lõtt a felsõ sarok mellé. Nagy iramú, változatos volt a meccs. Mindkét csapat gyõzelemre játszott, szerencsére a futballisták függetlení­tették magukat a pályán kí­vüli nemkí­vánatos eseményektõl. A 90. percben Szûcs bravúros mozdulattal ütötte ki a csereként beállt Kõhalmi lövését. A botrányok miatt a mérkõzés 96 percig tartott, de újabb gól már nem esett.

    Az Újpest többet támadott, nekünk voltak nagyobb helyzeteink, a döntetlen igazságosnak mondható.

  • 96
    Vége a mérkőzésnek.
    94
    Tóth í­velt keresztbe a bal oldalról, Polonkai visszaemelte a labdát a kapunk elé, amit Rajczi elől Szűcs húzott le.
    93
    Harmadszor cserélünk. Zováth helyett Kiss áll be.
    92
    Másodszor cserélünk. Lipcsei helyett Tőzsér lép pályára.
    90
    Kőhalmi 15 méterről, éles szögből lőtt, Szűcs a rövid sarok elől ütötte ki az alapvonalon túlra a labdát.
    89
    Bajevski beadása után Huszti csúsztatott 12 méterről kapura, Vlaszák megfogta a labdát.
    87
    Rósa beadása után Vágner közelről kapura perdí­tette a labdát, amit Vlaszák megfogott.
    85
    Cserél az Újpest. Simek helyett Kőhalmi áll be.
    82
    Huszti remek csellel csapta be a bal oldalon Grószt, de a beadásnál lecsúszott a lábáról a labda, amely Vlaszák kezébe hullott.
    80
    Farkas í­velte be a labdát a tizenhatoson belülre, de ott csak Szűcs tartózkodott, aki magabiztosan lehúzta a labdát.
    76
    Huszti szabálytalankodott Simekkel, amiért sárga lapot kapott. Lipcsei vitatta az í­télet jogosságát, amiért ő is sárga lapot kapott.
    75
    Polonkai kényszerí­tőzött Rajczival, a visszakapott labdával betört a tizenhatoson belülre, lövése azonban a közbenyúló Gyepes lábáról az alapvonalon túlra pattant. A szöglet után Tamási fejese alig kerülte el a kapunkat.
    72
    Rósa szöglete után a bal oldalról Botis emelte vissza a labdát, amit Huszti átengedett Lipcseinek, csaptkapitányunk éles szögből leadott lövése azonban elakadt Juhárban.
    68
    Cserélt az Újpest. Bükszegi helyett Polonkai jött be.
    67
    Bajevski két védőt is kicselezett, amikor Grósz egy bodicsekkel a földre vitte, amiért jogosan kapott sárga lapot.
    66
    Farkas 25 méterről a kapunk fölé lőtt.
    63
    Simek gurí­tott középre a jobb oldalról, Erős kapásból lőtt, a labda azonban elakadt a közbevetődő Zováthban.
    62
    Először cserélünk. Sowunmi helyett Bajevski állt be.
    61
    Gyepes ét gyönyörű csel után 20 méterről alig lőtt a bal felső sarok fölé.
    59
    A negyedik játékvezető most adta át a liga ellenőrének azokat az aszfalt darabokat(!!), melyekkel Szűcsöt megpróbálták eltalálni a hazai huligánok.
    57
    Két perc szünet után folytatódik a mérkőzés.
    55
    A játékvezető időlegesen félbeszakí­totta a játékot.
    54
    Simek végzett el szabadrúgást 25 méterről, a labda alig kerülte el a bal sarkot. Szűcs nem tudta elvégezni a kirúgást, mert a kapuja mögül az újpesti szurkolók kövekkel kezdték el dobálni. Egyelőre áll a játék.
    51
    Lipcsei végzett el szabadrúgást 23 méterre a kaputól, de a labda lepattant a sorfalról. Huszti szerezte meg a labdát, balról megpróbált beadni, de a labda lepattant Juhár kezéről, vétlen kezezés volt.
    49
    Egyenlí­tett az Újpest. Bükszegi ugratta ki Rajczit, Szűcs kifutott a kapujából, megpróbálta elrúgni a labdát, de pont Rajczi lábát találta el, ahonnan a labda a kapunkba pattant (1-1).
    48
    Vukmir beadása után Vlaszák fogta meg a labdát.
    46
    Elkezdődött a második félidő.
    45
    A pályáról evonuló Lipcsei Pétert a játékoskijáróban az egyik újpesti rendező inzultálta. László Csaba a szüentben azt kérte játékosainktól, hogy csak a játékra koncentráljanak és passzoljanak pontosabban. Egyelőre nem cserélünk. Ha az Újpest módosí­t a taktikáján, akkor elképzelhető, hogy átállunk a 4-4-2-es felállásra, de az első 5-6 percben nem változtatunk.
    45
    Vége az első félidőnek.
    44
    Simek beadása után az előrevetődő Bükszegi lábáról a kapunk fölé pattant a labda.
    43
    Vezetünk!!! Rósa beadása után a labda Botis elé pattant, aki sarokkal maga elé tette a labdát, majd 5 méterről a hálóba helyezett (0-1). A gól után az újpesti drukkerek különböző tárgyakat dobáltak be a kapu elterébe, egy műanyag üveg eltalálta Sowunmi karját. Egy gerely(!) is berepült a pályára, amely a tizenegyes pontnál fúródott a földbe.
    40
    Farkas letaglózta Rósát. Az újpesti játékosnak nem ez volt az első súlyos sportszerűtlensége, de továbbra is megúszta sárga lap nélkül.
    38
    Az újpesti drukkerek változatlanul huhognak, ha Sowunmihoz kerül a labda. A negyedik játékvezető kérésére a műsorközlő ismét sportszerű szurkolásra kérte mindkét(!) tábort. Reméljük, a lefújás után nem minket büntetnek meg rasszista megnyilvánulások miatt.
    37
    Lipcsei passzolt Rósához, aki egyből Vágnerhez továbbí­tott, Vágner a tizenhatoson belül lőtt, de a labda a közbenyúló Tamásiról a kapu mellé pattant.
    34
    Simek futott el a jobb oldalon, középre lőtt labdáját Rajczi 7 méterről, kapásból kapura lőtte, Szűcs gyors vetődéssel, óriási bravúrral védett.
    32
    Vágner 18 méterről ballal lőtt, de a labda Tamási sarkáról az alapvonalon túlra pattant.
    30
    Rósa futott el a jobb oldalon, beadása után Sowunmi fejjel csak beleérni tudott a labdába, de nem tudta a kapu felé irányí­tani.
    27
    Tóth passzolt Rajczihoz, aki 10 méterről fordulásból a kapu fölé lőtt.
    25
    Kapic feltartotta Bükszegit, Adem is besárgult.
    24
    Erős buktatta Husztit, amiért ő is sárga lapot kapott.
    22
    Az újpesti drukkerek folyamatosan huhognak Sowunmi labdaérintéseinél. A negyedik játékvezető megkérte a rendezőket, hogy szólí­tsák fel a drukkereket a huhogás beszüntetésére. A műsorközlő ezt mondta be: “A két szurkolótábort megkérnénk a sportszerű szurkolásra!” A hazai drukkerek ezután ismét huhogtak.
    21
    Lipcsei 28 méteres lövése után a labda felpattant a közbelépő Juhár lábán, de Vlaszák ennek ellenére védett.
    19
    Tóth próbálta meg kiugratni Rajczit, de Gyepes remek helyezkedéssel lefülelte az átadást.
    15
    Tóth futott el a bal szélen, beadása után a labda alig szállt el a középen egyedül érkező Rajczi feje fölött.
    13
    Tamási nyújtott lábbal beleszállt Vágnerbe, jogosan kapott sárga lapot.
    12
    Lipcsei 18 méterről fordulásból lőtt, a léc alá tartó labdát Vlaszák meg akarta fogni, de kicsúszott a kezéből a labda, azonban mielőtt behullott volna a hálóba, a kapus a kapu fölé tolta.
    9
    Tóth beadása után Rajczi 6 méterről a kapu fölé csúsztatta a labdát.
    8
    Huszti í­velt be szabadrúgást a jobb oldalról, Vágner 7 méterről fejelt kapura, Vlaszák vetődve megfogta a labdát.
    7
    Az újpesti szurkolók a megbeszélt 5 perc helyett már 4 perc elteltével levették azt a drapit, melyet mindkét tábor kifeszí­tett és elkezdték szidni csapatunkat. A mi drukkereink a megállapodást betartva 5 percig szótlanul tartották a drapit, majd a Fradi-indulót énekelték el.
    6
    Simek laposan kapu elé lőtt labdája elcsúszott Rajczi előtt.
    5
    Kapic indí­tásával Sowunmi lépett volna ki, de Tamási a tizenhatos előtt becsúszva szerelni tudott.
    3
    Kapic 25 méterről lőtt, a középre tartó labdát Vlaszák megfogta.
    1
    Elkezdődött a mérkőzés. Az újpestiek indí­tották útjára a labdát.
    .
    A csapatok kijöttek a pályára. A mieink zöld-fehér csí­kos mezben, fehér nadrágban és fehér sportszárban, a hazaiak tiszta lilában játszanak. Mindkét tábor kifeszí­tett egy transzparenst, melyen ez állt: “A nézettség a hangulat ellen, 11.30.”
    .
    A kivonulás előtt Szűcs Lajos azt kérte védőinktől, hogy a csúszós, vizes talajra való tekintettel ne cselezzenek hátul, kerüljék a kockázatos megoldásokat. László Csaba Zováth Jánossal vette át mégegyszer a legfontosabb tudnivalókat. Robert Vágner utolsóként lépett ki az öltözőnkből. Csatárunkon látszik, mennyire fontos neki a mai meccs, nem is lehet szólni hozzá, csak a feladatára koncentrál.
    .
    A mieink befejezték a melegí­tést. A pályáról levonuló Szűcs Lajost folyamatosan szidták az újpesti szurkolók, a játékoskijáróba érő Lipcsei Pétert megdobták egy szotyis zacskóval, Sowunmi Thomast pedig néhány újpesti drukker huhogással provokálta.
    .
    A kapuk mögötti szektorok mindkét oldalon majdnem megteltek. Eddig a hangpárbajt a mi szurkolóink nyerték.
    .
    Csapatunk négy éve nem nyert a Megyeri úton, reméljük, ma megszakad ez a sorozat is.
    .
    A mieink az elmúlt szezonban Pintér Attila irányí­tásával mindkét Újpest elleni meccsüket 1-0-ra elvesztették. Ilyesmire előtte utoljára 1994-ben volt példa. A két gárda rivalizálása során a lila-fehérek soha nem tudtak háromnál többször egymásután nyerni. Bí­zunk benne, hogy ezúttal három sikerig sem jutnak el.
    .
    A csapatok már a pályán melegí­tenek és a lelátón is egyre jobb lesz a hangulat.
    .
    Játékosaink a pályabejárás során örömmel tapasztalták, hogy a szakadó eső ellenére a gyepszőnyeg nagyon jó állapotban. Vizes, de nem mély a talaj.
    .
    Közvetí­tésünket Birminghamben Gera Zoltán is figyelemmel kí­séri. Egykori csatárunkat szurkolóink nevében is sok szeretettel köszöntjük!
    .
    Huszti Szabolcs sérülése után ma tér vissza csapatunkba. Először lesz kezdő ebben a szezonban Sowunmi Thomas, aki csereként már két gólt szerzett a bajnokságban. A mieink összeállí­tása: Szűcs -- Vukmir, Botis, Gyepes -- Rósa, Kapic, Zováth, Huszti -- Lipcsei -- Vágner, Sowunmi. A kispadon Udvarácz, Takács, Kiss, Zavadszky, Leandro, Tőzsér és Bajevski foglal helyet.
    .
    Csapatunk és szurkolóink is rendben megérkeztek a Megyeri úti stadionba.
    .
    Köszöntjük kedves szurkolóinkat! Hamarosan kezdődik csapatunk Újpest elleni rangadója.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

03.31.18:00 TV:M4Sport
04.03.20:00 M4 Sport MK-negyeddöntő
OLDALAK
04.07.14:45 M4 Sport
04.14.16:30 M4 Sport
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ