2004.X.3. Ferencváros – Matáv-Sopron: 4-1

Még Szűcs Lajos is gólt rúgott

Nyilatkozatok:

Tóth Mihály: – Nem mondom, hogy gólt szerzek, mert sohasem ígérgetek. Nehéz dolgunk lesz, hiszen Magyarország egyik – ha nem a –legerősebb játékoskeretével rendelkező csapatának otthonában lépünk pályára, de ettől még nem kell megijednünk. Mostani helyzetünk hasonló az Újpesti meccset megelőzőhöz. Akkor senki sem gondolta volna, hogy elhozzuk a három pontot a Megyeri útról – én sem. Ehhez képest simán, 4-1-re nyertünk. Nem mondom, hogy ez így lesz az Üllői úton is, abban azonban bízom, hogy sikerül legalább egy pontot szereznünk. Legalább egyet….

A mérkőzés:

Az első félidő előtt a kezdőrúgást egykori játékosunk, a 70 éves Szabó László végezte el. Szabó László óriási tehetségnek számított, 1953-ban tagja volt az UEFA –torna győztes magyar ifi válogatottnak. A Ferencvárosban 94 mérkőzésen lépett pályára, azonban 1956-ban egy súlyos térdsérülés miatt vissza kellett vonulnia.

Ferencváros – Matáv-Sopron: 4-1 (2-0)
Üllői út, 5.043 néző, vezette: Makai János (Gyarmati, Heibl)

Ferencváros: Szűcs L. – Vukmir, Lipcsei, Botis – Zavadszky, Gyepes, Rósa D., Leandro – Tőzsér (Penksa 46., Somorjai 77.) – Bajevski (Sowunmi 66.), Vagner
vezetőedző: László Csaba

Matáv-Sopron: Molnár L. – Földvári, Debnár, Bagoly, Szekeres T. – Lazic – Sira, Fehér Z., Bárányos (Sifter 78.), , Szabó O. (Balaskó 46.) – Tóth M.
edző: Dajka László

Gól: Vagner (31.), Bajevski (33.), Szűcs L. (70. – 11-esből), Sowunmi (80.) illetve Debnár (49.)
Sárga lap: Vagner (32.), Botis (43.), Fehér Z. (51.) illetve Földvári (57., 64.)
Kiállítva: Földvári (64.)

A mérkőzésre ráhangoló taktikai értekezlet előtt Balog Zoltán odament a Ferencváros szakvezetőjéhez, László Csabához, és megkérte, hogy hagyja ki őt a kezdőcsapatból. Az újabban a fedezetsor jobb szélén futballozó játékos arra hivatkozott, hogy a Millwall elleni múlt csütörtöki UEFA-kupa-csata kiszívta minden erejét, és a pillanatnyi mentális meg fizikai állapotában képtelen lenne bármit is hozzátenni a Ferencváros produkciójához. Mi több, azt is felvetette: talán még a kispadra sem kellene leülnie. Ez utóbbi óhaját a vezetőedző nem teljesíthette, a kezdő tizenegyben azonban Zavadszky Gábor kapott helyet. Lehetne most persze azt elemezgetni: ha egy második ligás angol klubbal vívott ütközet annyira lenullázza a magyar válogatott keretének egyik tagját, hogy az adott labdarúgó két és fél nappal később kénytelen lemondani a fellépést, akkor miféle szakmai állapotok uralkodhatnak a honi futballban. S vajon mi lesz majd a magyar bajnokkal az őszi folytatásban, amikor a Millwallnál nívósabb ellenfelekkel kell megmérkőznie a nemzetközi porondon, miközben itthon bajnoki és Magyar Kupa-találkozók sora is vár rá. De nézzük inkább a történet egy másik olvasatát: a Fradi futballistájának volt annyi szakmai tartása, becsülete, hogy nem próbálta csalni a futballt, végigalibizni a meccset, hanem a csapat érdekeire tekintettel önként átadta a helyét.

László Csaba megint önkritikát gyakorolt

A pihenés ugyanakkor másokra is ráfért volna, de mivel a teljes szereplőgárdát nem cserélhette ki László Csaba, a taktikát igyekezett a csapat állapotához igazítani. Így a hosszú sérülésből visszatért Lipcsei Pétert a bekksor közepére vonta vissza, Gyepes Gábort pedig előretolta a középpályára. S amikor a majd egy évet kihagyó Gyepesnek fogyni kezdett az ereje, helyet cserélt Lipcseivel, később pedig megint előrelépett a középpályára; e váltásokra a meccs folyamán többször is sor került. Tőzsér Dánielt pedig a fedezetsor bal oldaláról a csatársor mögé, középre vezényelte át, mégpedig azzal a feladattal, hogy igyekezzen labdát szerezni, illetve próbálja távolról veszélyeztetni a Matáv kapuját. Ám a török Galatasaraytól hazatért utánpótlás-válogatott gyakorlatilag csődöt mondott, erőtlenül botorkált a gyepen. Utóbb László Csaba tiszteletre méltó önkritikával magára vállalta a felelősséget a 19 éves fiatalember gyatra produkciójáért, mondván: eleve nem lett volna szabad erőltetnie az ő játékát sem… Érdemes megemlíteni, hogy a szakember nem először vallotta meg kalapemelést érdemlő őszinteséggel a nyilvánosság előtt a szakmai tévedését.

Nyilatkozatok:

László Csaba (a Ferencváros szakvezetője): – A Sopron ma abszolút partner volt abban, hogy nyílt meccset játsszon a két csapat, hiszen ellenfelünk nem állt be védekezni, hanem megpróbált támadó focit játszani. Az első 20 percben nem nagyon tudtunk mit kezdeni a Sopron játékával, sőt ők kerültek ziccerbe, ám Szűcs bravúrral védett. Ez fontos momentuma volt a találkozónak, hiszen ha az a helyzet bemegy, akkor teljesen másképp alakult volna a meccs. Ezután lőttünk két szép gólt, bár a Sopron még szépíteni tudott. A kiállítás után már nem volt kérdéses a meccs kimenetele, próbáltuk méginkább támadni, és örülök, hogy négy gólt tudtunk szerezni a Sopron ellen, amely egészen biztosan fog még sikereket elérni, ha ilyen bátor játékot játszanak továbbra is. A 11-esről annyit, hogy az is közrejátszott abban, hogy a Szűcs rúghatta, hogy előtte a gólnál hibázott, de szeretném hozzátenni, hogy ő is a kijelölt rúgók között van, és a játékosok most úgy egyeztek meg, hogy Lajos rúgja a büntetőt. Ismét próbáltunk néhány játékost pihentetni. Balog Zoli – abszolút profi módon – maga kérte, hogy ezúttal tekintsek el a játékától, hiszen nincs olyan állapotban, hogy hasznára tudjon lenni egy ilyen nehéz meccsen. Lipcseit és Gyepest úgy próbáltuk meg „kímélni”, hogy időnként helyet cseréltek egymással a védelemben és a középpályás. Abban viszont én hibáztam, hogy Tőzsér Danit ma nem kellett volna pályára küldenem, hiszen ma abszolút nem tudott hozzátenni a csapat játékához. Bár most elvileg olyan poszton játszott, ahol kevesebbet kellett dolgoznia, mint csütörtökön, de ennek ellenére hibás döntés volt a beállítása. Ez az edző felelőssége is egyben, hiszen egy fiatal játékost könnyen tönkre is lehet tenni. Dehát dolgozunk, és aki dolgozik, az hibázik is. Mindenestre gratulálok a csapatomnak, hogy egy komoly nemzetközi tétmeccs után 4-1-re nyertünk, ami annak ismeretében különösen jó eredmény, hogy a Sopron hasonló helyzetben nemrégiben ugyanilyen arányban nyert a Megyeri úton. A Sopronnak sok sikert kívánok a folytatáshoz.

Dajka László (a Sopron edzője): – A Ferencváros megérdemelten nyert, de a gólkülönbséget túlzottnak érzem. Minden edzőnek és játékosnak vannak gyenge napjai, ma Makainak is az volt. Tudtuk, hogy ellenfelünk csütörtökön kupameccset játszott, ám a Ferencvárosnak az Üllői úton nem szabad csak úgy nekiugrani. Az első gólig szervezetten futballoztunk, sőt volt egy nagy helyzetünk is, ami sajnos kimaradt. A Fradi viszont ezután gyorsan szerzett két gólt, amivel gyakorlatilag eldőlt a meccs.

Aleksandar Bajevski: – Amikor a Győrrel – az én gólom ellenére – 5-2-re kikaptunk az Üllői úton és a szurkolók a hazai gólszerzőket ünnepelték, akkor átfutott az agyamon a gondolat, de jó lenne, ha engem is így ünnepelnének a góljaim után. Máshol Magyarországon ilyennel nem találkoztam, de szerencsére az Üllői úti stadionban már kétszer is betaláltam, és utána a nevemet kiálthatta a közönség, így egy kisebb „álmom” megvalósult. Siófokon sokat voltam sérült, gyakorlatilag nem is volt olyan időszak az elmúlt fél évben, amikor százszázalékos erőállapotban voltam. Ennél nagyobb gondot jelentett, hogy a csapat alapvetően a védekezésre építette a taktikáját és gyors ellentámadásokkal próbált zavart okozni a kapu előtt. Nem volt jó döntés Siófokra szerződni, hiszen nekem egyáltalán nem feküdt ez a stílus. Nem vagyok annyira gyors, nekem a pozíciós játék, a felállt védelem kijátszása megy jobban. Azt hiszem, jól összeillünk a Fradival, hiszen ez a játékrendszer jobban passzol hozzám, ráadásul itt minden adott a fejlődésemhez. Mindent megteszek azért, hogy szurkolóink elégedettek legyenek velem. Ha lövöm a gólokat, és jól játszom, akkor szeretni fognak, ha nem, akkor nem, ilyen egyszerű a helyzet. Eddig úgy érzem, nem okoztam csalódást, hiszen rövid idő alatt háromszor is betaláltam, de az én teljesítményemnél is fontosabb a csapat eredményessége. A legjobb az lenne, ha annyi gólt tudnék szerezni, hogy azzal megnyerjük a bajnokságot és a Magyar Kupát, az UEFA Kupában pedig jussunk tovább. De ha nem szerzek több gólt, viszont minden meccsen adok két gólpasszt, és ennek köszönhetően valósítjuk meg céljainkat, akkor sem leszek csalódott. Egyébként nekem nagyon sokat jelent a szurkolóink szeretete, ezért minden gólomat nekik ajánlom.

Sowunmi Thomas: – Azt hiszem, nincs is szükség arra, hogy többet játsszak, ha ennyi idő is elég a gólhoz. – Félretéve a tréfát, természetesen én is szeretnék több lehetőséget kapni, bár minden egyes percnek örülök, amit most is a pályán tölthetek. 20-25 percnyi játék azért már valamire elég, hiszen fel lehet venni a ritmust, igazából a 4-5 perces beállásokkal nem nagyon tud mit kezdeni az ember, pláne ha csatárról van. Az átlagom azonban szerencsére így is jó, sőt még jobb is lehetne, hiszen a Sopron ellen akár duplázhattam volna is. Megpróbáltam elfektetni a kapust, ami sikerült is, ám az egyik soproni védő az utolsó pillanatban még valahogy közbelépett. Nagyon jól esett egyébként, hogy amikor jelezték a kispadról, hogy beállok, a szurkolók végig tapsoltak az oldalvonal mellett, amíg oda nem értem.

(Az nso.hu és a Ferencváros hivatalos honlapja alapján)

2 hozzászólás a(z) 2004.X.3. Ferencváros – Matáv-Sopron: 4-1 bejegyzéshez

 • ftc.hu: Csapatunk a Millwall elleni szenzációs siker után ezúttal az Arany Ászok Ligában is remek teljesítményt nyújtva teljesen megérdemelten nyert 4-1-re a Sopron ellen.

  Ferencváros – Matáv-Sopron: 4-1 (2-0)
  Üllői út, 3.000 néző, vezette: Makai (Gyarmati, Heibl)

  Ferencváros: Szűcs L. – Vukmir, Gyepes, Botis – Zavadszky, Rósa, Lipcsei, Leandro – Tőzsér (Penksa 46., Somorjai 76.) – Vágner, Bajevski (Sowunmi 65.)

  Matáv-Sopron: Molnár – Földvári, Debnár, Bagoly, Szekeres – Fehér, Bárányos (Sifter 78.), Lazic, Szabó (Balaskó 46.) – Sira, Tóth

  Gól: Vágner (30.), Bajevski (34.), Szűcs L. (70. – 11-esből), Sowunmi (80.) illetve Debnár (48.)
  Sárga lap: Vágner (31.), Botis (43.) illetve Földvári (56., 63.)
  Kiállítva: Földvári (63.)

  Az első félidő előtt a kezdőrúgást egykori játékosunk, a 70 éves Szabó László végezte el. Szabó László óriási tehetségnek számított, 1953-ban tagja volt az UEFA –torna győztes magyar ifi válogatottnak. A Ferencvárosban 94 mérkőzésen lépett pályára, azonban 1956-ban egy súlyos térdsérülés miatt vissza kellett vonulnia.

  Nem kezdtük nagy iramban a meccset, a vendégek pedig igyekeztek kihasználni átmeneti fásultságunkat és óriási lendülettel vetették magukat a küzdelembe. Nem álltak be védekezni és az elsõ 20 percben jobban és veszélyesebben játszottak nálunk. László Csaba előbb Gyepest szerepeltette középhátvédként, majd negyed óra elteltével Lipcsei jött vissza a védõ sorba és Gyepes lépett fel a középpályára. A két játékos a késõbbiekben is többször helyet cserélt egymással. Mi lassan, sok passzal építettük fel akcióinkat, a vendégek hosszú indításokkal, a széleken próbáltak védõink mögé kerülni. A “levegõben lógott” a vendégek vezetõ gólja, amikor váratlanul mi jutottunk elõnyhöz. A 30. percben szabadrúgáshoz jutottunk 20 méterre a kaputól. Rósa nem várta meg, hogy a játékvezetõ kimérje a 9 métert, hanem egybõl kiugratta Vágnert, aki 13 méterrõl a hálóba lõtt (1-0). A gól láthatóan megfogta a vendégeket, mi pedig kihasználtuk az átmeneti zavart és négy perccel késõbb Bajevski 17 méteres bombagóljával megnyugtató elõnyre tettünk szert (2-0).

  A második játékrészben ismét kitámadtak a vendégek, akik három csatárral jöttek ki a folytatásra, ezzel is jelezve, hogy még nem adták fel. A 48. percben csökkentették is akülönbséget, Debnár távoli lövése a késõn vetõdõ Szûcs mellett került a hálóba (2-1). A gól után fokoztuk az iramot, amit a vendégek nehezen tudtak követni. A 61. percben Bajevskit Molnár, a soproniak kapusa elsodort a tizenhatoson belül, de nem kaptuk meg a nyilvánvaló 11-est. Két perccel késõbb Földvári buktatta Gyepest és mivel a soproni játékosnak már volt egy sárga lapja, a bíró kiállította. Három perccel késõbb újabb büntetõtõl fosztott meg minket Makai. Gyepest a nyakánál fogva húzták vissza a tizenhatoson belül, de a bíró ezúttal is továbbot intett. A 70. percben már befújta a tizenegyest (ami ezúttal nem biztos, hogy az volt). Zavadszky tolta el a labdát ellenfele mellett a tizenhatoson belül, majd nagyot esett, Makai ezúttal 11-est ítélt, amit Szûcs magabiztosan értékesített (3-1). Az utolsó negyed órában sem csökkentettük a tempót, amiben döntõ érdemei voltak a csereként beállt Sowunminak. Thomas a 80. percben gyönyörû góllal biztosította be végleg a gyõzelmünket. Vágner sarokkal passzolt Leandróhoz, aki egybõl Sowunmi elé ívelte a labdát, aki megvárta, míg egyet pattan a labda, majd 13 méterrõl védhetetlenül lõtt a hálóba (4-1). Sowunmi három perccel késõbb majdnem ismét betalált, de pár centivel a kapu mellé lõtt. A hajrában már a közönségnek is játszott a csapat, percekig tartottuk úgy a labdát, hogy a vendégek nem tudtak hozzáérni.

  Csapatunk ekkora különbséggel is megérdemelten nyert és változatlanul magabiztosan vezetünk a bajnokságban.

 • 92
  Vége a mérkőzésnek! Csapatunk megérdemelten nyert 4-1-re és továbbra is magabiztosan vezetünk a bajnokságban.
  91
  Sowunmi tört be harcosan a jobb szélen a tizenhatoson belülre, laposan a kapu elé lőtte a labdát, amiről Vágner alig maradt le.
  89
  Debnár visszajött a pályára.
  88
  Lipcsei futott el a jobb szélen, visszagurított középre, 18 méterre a kaputól Gyepes vette volna át a labdát, amikor Debnár hátulról, páros lábbal beleszállt védőnkbe, aki ráesett a soproni játékos fejére. Makai továbbot intett és scak akkor állította meg a játékot, amikor látta, hogy mindkét játékos ápolásra szorul. Gyepi pár másodperc múlva folytatni tudta a játékot, a soproni futballistát viszont a vonalon kívül kell ápolni.
  83
  Leandro remek ütemben ugratta ki Sowunmit, aki egy lövőcsellel becsapta Molnárt, majd 13 méterről centiméterekkel lőtt a kapu mellé.
  80
  Bent van a negyedik is! Vágner sarokkal passzolt Leandróhoz, aki egyből Sowunmi elé emelt, Thomas megvárta, hogy egyet pattanjon a labda, majd 13 méterről a bal sarokba lőtt (4-1). A soproniak legutóbbi budapesti kirándulása is 4-1-es eredménnyel zárult, csak akkor Újpesten a soproniak nyertek ilyen különbséggel.
  78
  Cseréltek a vendégek is. Bárányost Sifter váltotta fel.
  76
  Penksa kapott rúgást a bokájára és nem tudja folytatni a játékot. Marek helyett Somorjai állt be.
  70
  Ismét kettővel vezetünk. Zavadszky tört előre jó cselekkel, majd a tizenhatoson belül átesett ellenfele lábán, Makai 11-est ítélt. A büntetőt Szűcs a jobb sarokba lőtte (3-1).
  68
  Leandro szöglete után a Molnárról lepattanó labdát Gyepes próbálta meg megjátszani, de a nyakánál fogva visszahúzták, Makai azonban a nyilvánvaló 11-es helyett továbengedte a játékot.
  65
  Másodszor cseréltünk. Bajevski helyett Sowunmi lépett pályára.
  63
  Gyepes tolta el a labdát Földvári mellett, a soproni játékos becsúszva csak védőnk lábát találta el. Földvári sárga lapot kapott, de mivel volt már egy figyelmeztetése, el kellett hagynia a pályát.
  61
  Egy előrevágott labdát Bajevski eltolt a kivetődő Molnár mellett, a nagy lendülettel érkező kapus pedig elsodorta csatárunkat. A játékvezető tizenegyes helyett továbbot intett.
  60
  Gyepes 25 méteres lövése után a labda kipattant Molnár kezéből, de mielőtt Vágner odaért volna, a kapus menteni tudott.
  56
  Földvári buktatta Bajevskit, amiért sárga lapot kapott.
  48
  Szépített a Sopron. Debnár végzett el szabadrúgást 30 méterről. Lapos lövése után a jobb sarokban kötött ki a labda, Szűcs későn vetődött a lövésre (2-1).
  46
  Elkezdődött a második félidő. Mindkét oldalon egy csere volt. A mieinknél Tőzsér helyett Penksa, a vendégeknél Szabó helyett Balaskó állt be.
  45
  Vége az első félidőnek.
  43
  Lazic próbálta meg kicselezni Botist, de védőnk becsúszva, kézzel elütötte a labdát, amiért sárga lapot kapott.
  41
  Rósa végzett el szabadrúgást 24 méterről, a bal szélről. Megpróbálta a bal felső sarokba csavarni a labdát, de Molnár jól helyezkedett és lehúzta a labdát.
  38
  Földvári beadása után Tóth továbbcsúsztatta a labdát, amit Szabó a hosszú oldalon nem ért el.
  36
  Tóth passzolt Szekereshez, aki az ötös sarkáról keresztbe lőtte a kapunk előtt a labdát.
  34
  Bent van a második!! Gyepes passzolt Bajevskihez, aki 17 méterről óriási gólt lőtt a jobb felső sarokba (2-0).
  31
  Vágner megrúgta Fehért, amiért sárga lapot kapott.
  30
  Vezetünk! Tőzsért buktatták 20 méterre a kaputól. Rósa nem várta meg, hogy a bíró kimérje a 9 métert, hanem azonnal szöktette Vágnert, aki 13 méterről lőtt és a labda Debnár lábát érintve a jobb sarokba vágódott (1-0).
  28
  Vukmir a tizenhatos sarkáról adta be a labdát, melyet Bagoly Vágner elől Molnár kezébe fejelt.
  23
  Szabó balről belőtt labdája a becsúszva menteni igyekvő Botis karjáról pattant vissza, de mivel nem volt szándékos kezezés, Makai továbbot intett.
  21
  Vágner 20 méterről alig lőtt a jobb sarok mellé.
  18
  Zavadszky beadása után a hosszú oldalról Leandro fejelte vissza középre a labdát, melyet Bagoly Bajevski elől fejelt ki a kapu előteréből.
  16
  Vágner egy csel után a bal oldalról ívelte be a labdát a kapu elé, melyet az egyedül felugró Bajevski sajnos nem ért el.
  14
  Sira futott el a jobb oldalon, középre gurított, Bárányos egy lövőcsel után 12 méterről lőtt, Szűcs gyors vetődéssel ütötte ki a labdát a jobb sarok elől.
  10
  Bárányos tört be a tizenhatoson belülre, de Lipcsei remek ütemű szereléssel megállította a vendégek játékosát.
  7
  Leandro három ellenfelét is kicselezve a bal szélen betört a tizenhatoson belülre, lövése után azonban a labda a közbenyúló Bagoly lábáról Molnár kezébe pattant.
  4
  Bárányos próbálta meg kiugratni Tóthot, de Lipcsei lefülelte az átadást.
  1
  Elkezdődött a mérkőzés. Mi indítottuk útjára a labdát.
  .
  Kivonultak a csapatok a pályára. Dajka László, a soproniak vezetőedzője a játékoskijáróban egyenként gratulált valamennyi futballistánknak az UEFA Kupa-sikerhez.
  .
  A két együttes befejezte a melegítést. Perceken belül kezdődik a mérkőzés.
  .
  Az első félidő előtt a kezdőrúgást egykori játékosunk, a 70 éves Szabó László végzi el. Szabó László óriási tehetségnek számított, 1953-ban tagja volt az UEFA –torna győztes magyar ifi válogatottnak. A Ferencvárosban 94 mérkőzésen lépett pályára, azonban 1956-ban egy súlyos térdsérülés miatt vissza kellett vonulnia.
  .
  Tavaly óriási sikere volt a Családi Szektor-akciónak. A nagycsaládosoknak idén is lehetőségük van arra, hogy a 15-ös szektorból ingyen nézzék meg csapatunk hazai bajnokiját.
  .
  A két csapat mezőnyjátékosai is a pályán melegítenek. A lelátón egyelőre kb. ezren lehetnek.
  .
  Adem Kapic kiállítása utáni eltiltás, Huszti Szabolcs és Bognár Zsolt sérülés miatt nem léphet ma pályára. László Csaba támadó szellemű együttest küld pályára, hiszen csak egy védekező középpályás szerepel csaptunkban és ő is Lipcsei Péter. A mieink összeállítása:Szűcs -- Vukmir, Gyepes, Botis -- Zavadszky, Rósa, Lipcsei, Leandro -- Tőzsér -- Vágner, Bajevski, a kispadon Udvarácz, Kiss, Balog, Zováth, Somorjai, Sowunmi és Penksa foglal helyet.
  .
  Köszöntjük kedves szurkolóinkat! Rövidesen kezdődik csapatunk hazai bajnokija a Sopron ellen.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

  TFU_20020100_Fma_001 - 0018
OLDALAK
Ranglisták és statisztikák:
Következik: 02.01.17:00 Kisvárda-FTC (TV:M4 Sport)
EL-csoportkör 2019
VVK 50 – A kupasiker 14 legszebb pillanata
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső Utánpótlás Emléktornák
FACEBOOK:
HOST