2004.XI.10. Ferencváros – Pécsi MFC: 1-1

Fradi: nem elég megsétáltatni a mezt


Ferencváros – Pécsi MFC: 1-1 (1-0)
Üllői út, 3.500 néző, vezette: Fábián Mihály (Gyarmati, Márkus)

Ferencváros: Szűcs L. – Vukmir, Gyepes, Leandro (Kiss Gy. 79.) – Zavadszky (Sowunmi 73.), Rósa D., Lipcsei, Huszti – Penksa (Tőzsér 65.) – Bajevski, Vagner
vezetőedző: László Csaba

Pécsi MFC: Németh G. – Dienes, Szabados, Szekeres (Horváth Gy. 46.) – Pavicevic, Bajusz (Berdó 58.), Szögedi (Baumgartner 75.), Kóczián – Pest, Kulcsár – Montvai
vezetőedző: Nagy Tamás

Gól: Gyepes (5.) illetve Baumgartner (84.)
Sárga lap: Gyepes (36.), Vagner (47.), Huszti (86.) illetve Szögedi (35.), Kulcsár (80.)

NS-jegyzokonyv-20041110Papírforma. A futballban jól ismert ez a fogalom, és bár időnként az esélytelenebb csapat is szerezhet meglepetést, ezen az estén túl sok minden szólt a Ferencváros mellett.

A régmúlt statisztikáit böngészve például az derült ki, hogy a pécsieknek az eddigi 42 Üllői úti fellépésükön csak hat döntetlenre és három győzelemre futotta a 33 vereség mellett. És ha mindehhez hozzátesszük, hogy a mérkőzéseken 104-32 a gólkülönbség a zöld-fehérek javára, illetve, hogy a fordulót megelőzően a Fradi dupla annyi pontot és több mint kétszer annyi találatot jegyzett, mint Nagy Tamás együttese, akkor érthető, miért fogalmaztak úgy a ferencvárosi játékosok a meccs előtt: a PMFC ellen kötelező a győzelem.

S lám a vendégek még át sem lépték a felezővonalat, egy potya ízu góllal már meg is szerezte a vezetést a Ferencváros. Előnyük tudatában nem rohantak fejetlenül előre Lipcsei Péterék, többnyire inkább kényelmesen paszszolgattak a középpályán és a pécsi 16-os előterében, arra várva, hogy ismét hibázzanak a vendégek. Éles kritikával illethetnénk a Pécset, amely az első félidőben jóformán semmit nem csinált (két távoli, ám veszélyt egyáltalán nem jelentő lövési kísérletet nyugodtan nevezhetünk semminek…), de hiába vezetett a bajnokegyüttes, a hazaiakat is el lehetett marasztalni. Mégpedig azért, mert a mérkőzéshez csupán asszisztáló ellenféllel szemben sem törekedtek arra, hogy kiszolgálják a közönséget. Nem akadt egyetlen kiemelkedő teljesítmény sem a zöld-fehérek között, s erre a címvédő végül rá is fizetett.

Azt csak sejthettük, a két szakvezető milyen instrukciókkal látta el a játékosokat a szünetben, mindenesetre a találkozó az első félidő lagymatag, unalmas iramában folytatódott. A PMFC vezetőedzője ugyan becserélte az idei szezonban huzamosan gyengén teljesítő támadóját, Horváth Gyulát, ám mindössze ennyi jelezte a vendégek egyenlítési szándékát. A pályán mindebből sokáig semmi nem látszott meg, így továbbra is alárendelt szerepet játszottak a pécsiek.

Jelentős fordulatot hozhatott volna az a büntető, amelyet a semmiből harcolt ki a vendégcsapat, de a labda mögé álló Pest Krisztián nem élt a felkínált lehetőséggel, viszont az is igaz, hogy Szucs Lajos bravúrral hárította a 11-est. Ami mindenképpen elismerésre méltó, főként azért, mert a ferencvárosi kapusnak egészen addig nem akadt komoly védenivalója a találkozón. Pest Krisztián viszont joggal foghatta a fejét…

Aki azt remélte, hogy a megijesztett fradisták bedarálják ellenfelüket, újfent csalódnia kellett, hiszen elmaradtak a várt rohamok. Elképzelhető persze, hogy a hazaiak még a lábukban érezték a Feyenoord elleni hajtós, valamint a Debrecen elleni olykor brutális mérkőzéseket, de ez nem jelenthet mentséget a mostani gyatra produkcióra. Időnként már szórványos füttyel és bekiabálással fejezték ki nem tetszésüket a ferenvárosi szurkolók – ennél bizony ők is többet vártak kedvenceiktől.

Ezek után elképzelhető, milyen szitok áradat és füttykoncert zúdult a ferencvárosi játékosokra, amikor a hajrában váratlanul egyenlített a Pécs. Zárásként azért azt is jegyezzük meg, hogy a valós tudása alatt teljesítő Fradi ellen megérdemelten szerzett gólt és ezzel egy pontot a PMFC, így a papírforma is odalett…

20041110-pecs-nagytamas

Nyilatkozatok:

László Csaba: – Számomra elfogadhatatlan és értékelhetetlen, ahogy a csapatom ehhez a mérkőzéshez hozzá állt. Azt hiszem sok mentalitást ismertem meg az elmúlt hónapokban, de ma is láttam egy újabbat. Ma bemutattuk, hogy mit hívhatunk mától Feyenoord-szindromának. Azt, amit ma láttunk: amikor elhisszük azt, hogy egy jó meccs után leborul előttünk az egész magyar futball. Hát ez nem így van. A Pécs ma győzelmet érdemelt volna a hozzáállása és a bátorsága miatt, és örülnünk kell, hogy nem kaptunk ki, mert mi azt is megérdemeltük volna. A mérkőzés előtt az öltözőben felhívtam a játékosok figyelmét, hogy az egyik legnehezebb meccsünk lesz a mai. Amikor erről beszéltem, több ember mosolygott. Akkor tudtam, hogy ma pontokat fogunk veszíteni. A mai két pontot nem a pályán, hanem az öltözőben veszítettük el, és ez az én hibám is. Amikor most a csapatot kritizálom, akkor magamat is kritizálom. Meg kell értetnem a játékosokkal, hogy miként kell viselkedniük egy ilyen meccs kapcsán. Amikor azt gondoljuk, hogy megsétáltatjuk a mezt a pályán, amikor nem helyezzük nyomás alá az ellenfelet, és csak keresztbe passzolgatunk, akkor egy Ferencváros nem tud nyerni. Mi nem olyan csapat vagyunk, amelyik akkor is nyer, ha nem teszi ki a szívét a pályára. Rövid idő telt el a lefújás óta, de kérdezte már tőlem újságíró, hogy lesz–e szankció, megbünetetem–e a játékosokat, és az én válaszom egyértelműen az, hogy nem. Nem büntetnem kell őket, hanem segíteni nekik. Segíteni, hogy újra úgy gondolkodjanak, mint három hete, vagy mint a Feyenoord meccs előtt. Most az árnyékos oldalra kerültünk egyik pillanatról a másikra. Vezetjük ugyan a bajnokságot, de alig van előnyünk, és a saját közönségünk jogosan kritizált bennünket. Az árnyékban vagyunk, de közösen kell újra kisétálnunk a fényre. Ez pedig nem úgy megy, hogy büntetek. Akit büntetnek, az félni kezd. Nekem nem kellenek félő játékosok, nekem profi módon gondolkodó, felemelt fejű, a hibáikat kijavító, sikert akaró játékosok kellenek. Az a dolgunk, hogy közösen megtaláljuk a kivezető utat a mostani gödörből. Most sokat beszéltem a csapatomról és a hibáinkról, de természetesen nem akarom kisebbíteni a Pécs érdemeit. Gratulálok a játékukhoz és a pontszerzésükhöz. Megérdemelték az egy pontot, sőt azt mondom talán többet is érdemeltek volna. Sajnos.

Nagy Tamás: – Két ellentétes félidőt láthattunk. Az elsőben teljesen átengedtük a területet a Fradinak, játékban, labdabiztonságban is kevesekvoltunk. A fordulás után ennek az ellenkezője történt, elszántan, bátran futballoztunk, és ennek meglett az eredménye, hiszen ki tudtuk hozni azt a meccsből, ami benne volt. Gratulálok ugyanakkor a Ferencvárosnak a bajnokságban és a nemzetközi kupában eddig nyújtott teljesítményéhez, és szorítok a csapatnak a további sikerekért, hiszen a Fradi európai sikere egyben a magyar labdarúgás sikere is.

Szűcs Lajos (idén ez már a harmadik 11-es volt, amit hárított): – Megmondom őszintén, nem nagyon foglalkoztat, hogy én hogyan teljesítek, a lényeg az, hogy a csapat nyerjen. Most ez nem sikerült, pedig mindenki elhiheti nekem, hogy inkább belementem volna abba, hogy berúgja a Pécs a 11-est, csak szereztük volna meg a három pontot. Sajnos a végén hibáztunk, így rendkívül értékes két pontot vesztettünk. Én személy szerint mindenhol győzelemre játszok, úgyhogy a hátralévő két meccsünkből hat pontot kell szereznünk, és akkor őszi elsőként zárhatunk.

(Az nso.hu és a Ferencváros hivatalos honlapja alapján)

2 hozzászólás a(z) 2004.XI.10. Ferencváros – Pécsi MFC: 1-1 bejegyzéshez

 • ftc.hu: Hiába szerzett csapatunk Gyepes góljával már az 5. percben vezetést, a pécsiek a 87. percben egyenlítettek és bár a játék összképe alapján nem szolgáltak rá, végül mégis egy ponttal távozhattak stadionunkból.

  Ferencváros – Pécs: 1-1 (1-0)
  Üllői út, 5.000 néző, vezette: Fábián (Gyarmati, Márkus)

  Ferencváros: Szűcs L. – Vukmir, Gyepes, Leandro (Kiss Gy. 84.) – Zavadszky (Sowunmi 73.), Rósa, Lipcsei, Huszti – Vágner, Bajevski, Penksa (Tőzsér 65.)

  Pécs: Németh – Bajusz (Berdó 57.), Szabados, Dienes, Szekeres (Horváth 46.) – Pavicevic, Szögedi, Kulcsár, Kóczián – Montvai, Pest

  Gól: Gyepes (5.) illetve Baumgartner (85.)
  Sárga lap: Gyepes (37.), Vágner (48.), Huszti (87.) illetve Szögedi (35.), Kulcsár (81.)

  A vendégek nagyon óvatosan kezdtek, teljesen átengedték nekünk az irányítást. Már a 3. percben vezethettük volna, de Bajevski elől az utolsó pillanatban sikerült menteniük a pécsi védőknek. Két perccel később már vezettük. Huszti szöglete után a védőkről lepattanó labdát Gyepes kapásból ellőtte, szerencsére rosszul találta el a labdát, amely így a nagy lövésre számító védők és Németh mellett a gólvonal mögé gurult (1-0). A vendégek vezetésünk után sem változtattak taktikájukon, továbbra is visszahúzódtak a térfelükre, a mieink pedig nyugodtan adogatva építették fel támadásainkat. Nem volt nagy az iram, a pécsiek, szervezetten jól védekeztek, mi beadásokkal és távoli lövésekkel igyekeztünk veszélyeztetni. A legveszélyesebb kisérlete Leandrónak volt a 23. percben, amikor alig bombázott a jobb felső sarok mellé. Leandrónak a későbbiekben is voltak veszélyes távoli kapáslövései, de a labda – esetenként pár centivel – de elkerülte a kaput. A 43. percben az egész mérkőzés legszebb akcióját vezettük. Lipcsei a felezővonaltól hajszálpontos íveléssel indította Husztit, aki megvárta, míg egyet pattan a labda, majd középre emelt, a remek ütemben érkező Zavadszky azonban a felső kapufára fejelte a labdát.

  A második játékrészre egy támadóbb felfogású Pécs jött ki, amit bizonyít, hogy Nagy Tamás a vendégek szakvezetője a védő Szekeres helyett egy csatárt, Horváthot küldte pályára. Továbbra sem volt nagy az iram, a pécsiek több időt töltöttek a térfelünkön, mint az első 45 percben, ezáltal csatárainknak is több helyük maradt az ellentámadásokra. A 60. percben Vukmir a tizenhatoson belül a karjánál fogva lerántotta Pestet, amiért a vendégek jogosan kaptak 11-est. Pest lövését azonban Szűcs kiütötte, majd Horváth közeli ismétlését is hárította. A kihagyott tizenegyes megzavarta a pécsieket, a következő percekben több ígéretes támadást is vezettünk, amikor létszámfölényben vihettük a pécsi kapu felé a labdát, de sajnos ezek az akciók minden alkalommal elhaltak egy-egy rossz átadás, vagy jó ütemben közbelépő pécsi védő miatt. Már úgy tűnt, hogy nem változik az eredmény, a pécsiek is beletörődtek az egygólos vereségbe, amikor a 85. percben a kapunk előtt ide-oda pattogó labdát nem tudtuk elrúgni és Baumgartner közelről a hálóba talált. A pécsiek óriási szerencséjüknek és a mi figyelmetlenségünknek köszönhetően elvittek egy pontot az Üllői útról. Csapatunkból a mai meccsen sajnos Gyepes, Huszti és Vágner is megkapta harmadik sárga lapját, így egyikük sem játszhat Zalaegerszegen.

 • 92
  Vége a mérkőzésnek.
  90
  A negyedik játékvezető két perc hosszabbítást jelzett.
  87
  Huszti az oldalvonalnál buktatta Berdót, amiért sárga lapot kapott. Sajnos neki is ez volt a harmadik sárgája, ezért ő sem játszhat Zalaegerszegen.
  85
  Egyenlített a Pécs. Óriási kavarodás után Berdótól Baumgartnerhez pattant a labda, aki közelről a hálóba továbbított (1-1).
  84
  Harmadszor cseréltünk. Leandro helyett Kiss jött be.
  83
  Tőzsér szabadrúgása után a kapu előtt tömörülő védőkről Gyepes elé pattant a labda, akinek lövését kétszer blokkolták, majd védőnk harmadszor a kapu fölé bombázott.
  81
  Kulcsár kapott sárga lapot.
  79
  Huszti szöglete után Gyepes fejesét követően a gólvonalon álló Dienes fejelte ki a labdát.
  78
  Tőzsré végzett el szabadrúgást a tizenhatos jobboldali sarkáról. A rövid sarokhoz csavart labdáját Gyepes a kapu fölé csúsztatta.
  75
  Harmadszor cseréltek a vendégek. Szögedi helyett Baumgartner lépett pályára. És egy részeredmény a Megyeri útról: a 75. percben Újpest-Honvéd 1-1.
  73
  Másodszor cseréltünk. Zavadszky helyett Sowunmi állt be.
  70
  Huszti beadása után Kócziánról Zavadsky elé pattant a labda, középpályásunk 14 méteres kapáslövését azonban Németh gyors vetődéssel megfogta.
  67
  Huszti szöktette remekül Leandrót a bal oldalon, Leo egyből középre lőtte a labdát, amit a kivetődő Németh szerzett meg a berobbanó csatáraink elől.
  65
  Először cseréltünk. Penksa helyett Tőzsér állt be.
  63
  Lipcsei ívelt be szabadrúgást a jobb oldalról, Gyepes 6 méterről a kapu fölé fejelte a labdát.
  60
  Pest egy kényszerítő után visszakapott labdával betört a tizenhatoson belülre, de Vukmir a karjánál fogva lerántotta, 11-es! A büntetőt Pest végezte el, jobb sarokra tartó lövésétSZŰCS KIÜTÖTTE, MAJD HORVÁTH KÖZELI ISMÉTLÉSÉT IS HÁRÍTOTTA!
  57
  Másodszor cserélt a Pécs. Bajusz helyett Berdó lépett pályára.
  54
  Vukmir passzolt Bajevskihez, ő egyből Penksához továbbított, Marek pedig 3 méterről a kapu mellé lőtt, de közben az asszisztens már lest jelzett.
  51
  Rósa ladájával Vágner tört be a bal oldalon a tizenhatoson belülre, 12 méterről lőtt, de a labda fél méterrel elkerülte a bal alsó sarkot.
  48
  Vágner rúgta meg Bajuszt, amiért sárga lapot kapott. Mivel csatárunknak ebben a szezonban ez már a harmadik figyelmeztetése, nem játszhat a következő bajnokinkon Zalaegerszegen.
  47
  Kóczián ívelt be szabadrúgást a kapunk elé, Horváth az ötös sarkáról fejelt kapura, de Szűcs magabiztosan megfogta a labdát.
  46
  Elkezdődött a második félidő. A szünetben a pécsiek cseréltek. Szekeres helyett Horváth állt be.
  45
  Vége az első félidőnek.
  43
  Gyönyörű támadást vezettünk. Lipcsei a felezővonaltól hajszálpontos labdával indította Husztit, aki miután egyet pattant előtte a labda, a bal oldalról középre emelt, a remek ütemben érkező Zavadszky pedig 7 méterről a felső kapufára fejelte a labdát, a lepattanót a védők kivágták. Szurkolóink vastapssal jutalmazták a támadást.
  40
  Vágner átadása után Gyepes 25 méterről lőtt, de a labda elkerülte a pécsi kaput.
  37
  Gyepes szabálytalankodott 22 méterre a kapunktól, amiért sárga lapot kapott. A szabadrúgást Pest végezte el, lövése egy méterrel elkerülte a jobb sarkot.
  35
  Szögedi a felező vonalnál belerúgott Lipcseibe, amiért sárga lapot kapott.
  34
  Huszti a tizenhatos jobb oldali sarkától a hosszú sarok felé csavart egy szabadrúgást, Bajusz a gólvonal előtt fejjel tisztázott, a labda Leandro elé pattant, aki kapásból, 17 méterről a jobb sarok mellé bombázott.
  31
  Kóczián ívelt be szabadrúgást a jobb oldalról a kapunk elé, de Szűcs magabiztosan lehúzta a labdát.
  26
  Kóczián 26 méterről váratlanul lőtt, a labda egy méterrel elszállt a kapunk fölött.
  23
  Leandro szerzett harcosan labdát a pécsi térfél közepén, bemutatott két jó cselt, majd 22 méterről alig lőtt a jobb felső sarok mellé.
  22
  Megvolt az első pécsi kapura lövés. Szögedi tört be a tizenhatoson belülre, 12 méterről lőtt, de Szűcs megfogta a labdát.
  21
  Rósa 23 méterről lőtt, a labda megpattant a közbelépő Bajusz lábán, de Németh így is hárítani tudott.
  19
  Leandro baloldali beadása után Dienes fejelte ki a labdát.
  15
  Huszti vezette végig a labdát az egész pályán a bal oldalon, majd az alapvonal közeléből középre passzolt, de Németh kivetődve elcsípte a labdát.
  10
  Huszti végzett el szabadrúgást az alapvonal közeléből a bal szélről. Hátraívelte a tizenhatos vonalára a labdát, amit Lipcsei kapásból, félmagasan rálőtt, de a lövés kivágódott egy védőről, Leandro kapásból ismételt, de az ő lövését is blokkolták.
  8
  Kulcsár egy csel után a tizenhatosunk sarkáról a kapunk elé ívelte a labdát, de Gyepes fejjel szögletre mentett.
  5
  Vezetünk!! Huszti szöglete után a labda Gyepes elé pattant, aki fordulásból, kapásból lőtt, de rosszul találta el a labdát, amely a nagy lövésre számító Németh és a védők között a gólvonal mögé gurult (1-0).
  4
  Rósa szöglete után Németh röviden ütötte ki a labdát, Huszti 10 méterről kapásból lőtt, a labda alig kerülte el a jobb sarkot.
  3
  Bajevski kényszerítőzött Husztival, a visszakapott labdával betört a tizenhatoson belülre, de Szabados becsúszva szögletre mentett.
  1
  Elkezdődött a mérkőzés. A pécsiek indítottákl útjára a labdát. Az első félidőben mi támadunk a Springer-szobor felőli kapura.
  .
  Ebben a pillanatban jönnek ki a csapatok a pályára. A mieink zöld-fehér csíkos mezben, zöld nadrágban és zöld sportszárban játszanak majd, a pécsiek piros-feketében lépnek pályára.
  .
  A csapatok befejezték a melegítést. Rövidesen kezdődik a mérkőzés.
  .
  A Kommunikációs Iroda új kezdeményezéssel szeretne szurkolóink kedvében járni. Minden hazai meccsünk előtt két szurkolónk hozhatja be a Fradi-címeres, illetve a 28. bajnoki címünket jelképező zászlókat. Zászlóvivőnek e-mailben az ftc@ftc.hu címen, vagy levélben a 100% Fradi színes hetilap címén (1458 Budapest, Pf. 105.) lehet jelentkezni. A zászlóvivőket sorsolás útján választják ki. A mai mérkőzésünkön apa és fia lengeti a két zászlót. Sátly János hétfőn lesz 44 éves és 31 éve jár Fradi-meccsekre, ha teheti, vidékre is elkíséri a csapatot. Fia, Balázs 17 esztendős és 3 éves kora óta látogatja csapatunk mérkőzéseit.
  .
  A mai mérkőzésen új labdával játszanak a csapatok. A Total 90 Aerow Hi-Vis, a Nike legújabb fejlesztése, amelyet a spanyol első osztályban és az angol élvonalban is használnak. A Nike tervezői alapos kutatást végeztek arra vonatkozóan, hogy melyek az emberi szem számára legjobban látható és beazonosítható színek. A Nike így olyan labdát fejlesztett ki, melynek nagy része az erős kontrasztú sárga színben készült, míg a körmintája az ettől elütő kék lett. A Hi-Vis labdának rengeteg előnyös tulajdonsága van, például a minta révén a labda oldalsó perifériás látásban jobban észrevehető és gyenge fényviszonyok között is jól látható. Ezen kívül gyorsabb, mint más labdák, és nagyobb biztonsággal lehet vele célba találni. Reméljük utóbbi tulajdonságát játékosaink is megtapasztalhatják a mai mérkőzésen.
  .
  László Csaba sérülés miatt a mai meccsen nem számíthat Sorin Botis, Adem Kapic és Zováth János játékára. Közel egy hónap után ismét tagja a kezdőtizenegynek Zavadszky Gábor. A mieink összeállítása: Szűcs -- Vukmir, Gyepes, Leandro -- Zavadszky, Rósa, Lipcsei, Huszti -- Vágner, Bajevski, Penksa. A kispadon Udvarácz, Bognár, Kiss, Csepregi, Somorjai, Tőzsér és Sowunmi ül majd.
  .
  Tavaly óriási sikere volt a Családi Szektor-akciónknak. A nagycsaládosoknak idén is lehetőségük van arra, hogy a 15-ös szektorból ingyen nézzék meg csapatunk hazai bajnokijait. A mai mérkőzést, csakúgy, mint a Pápa elleni meccsünket a nagycsaládosok és a IX. kerületi iskolák diákjai mellett a Siketek Sport Klubjának tagjai is a 15-ös szektorból nézik végig. Mellettük innen biztatják csapatunkat a Gödi Piarista Szakiskola és Gimnázium tanulói is.
  .
  Már a mezőnyjátékosok is a pályán melegítenek.
  .
  Tartalék csapatunk már lejátszotta a pécsiek elleni bajnokiját. A fiatalok Tarcsa, Béres és Nógrádi góljaival 3-1-re nyertek, amihez gratulálunk!
  .
  A két együttes kapusai már a pályán melegítenek.
  .
  A pécsiek kalandos körülmények között érkeztek meg stadionunkba. A pesti dugóban elakadtak és 30 percet késtek. Emiatt felmerült, hogy esetleg a mérkőzés is később kezdődik, de a vendégek jelezték, hogy számukra ez a kis közjáték nem okoz különösebb problémát és tőlük nyugodtan kezdődhet az eredeti időpontban, 18 órakor a találkozó.
  .
  Köszöntjük kedves szurkolóinkat! Hamarosan kezdődi csapatunk Arany Ászok Liga-mérkőzése a Pécs ellen.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

  TFU_20020100_Fma_001 - 0018
OLDALAK
Ranglisták és statisztikák:
Következik: 11.24.18:00 FTC-ZTE (TV:M4sport)
Következik: 11.28.18:55 EL csoportkör FTC-Espanol (TV:Sport1)
VVK 50 – A kupasiker 14 legszebb pillanata
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső Utánpótlás Emléktornák
FACEBOOK:
HOST