2004.XI.25. UEFA csoportkör, Schalke 04 – Ferencváros: 2-0

Fradi: ajándék gólok a Schalkénak

Nyilatkozatok:

Lisztes Krisztián: – A Schalke játékoskerete nagyon jó, ennek ellenére a bajnokságban nem az elvárásoknak megfelelÅ‘en teljesített a csapat. A szezon elején sok volt a jövés-menés, és még nem érett össze a gárda, Ralf Rangnick személyében azonban egy igazi „professzor” került a kispadra, akinél mindenki a helyére került. Játékosként nem nyújtott kiemelkedÅ‘t, edzÅ‘ként azonban nagyon érti a szakmáját. A gelsenkircheniek gyengébb rajtjában közrejátszhatott Ailton halványabb szereplése is. Egykori csapattársam sokáig nem igazán tudott beilleszkedni új együttesébe, és az sem tett jót neki, hogy egy kiállítás után 4 meccsre eltiltották. Most azonban újra eredményes, és ez a többiekre is jó hatással van. A Ferencvárosnak nem kell feltartott kézzel utaznia a Schalke otthonába, hiszen a garantált telt ház ellenére, hazai pályán nem mindig félelmetesek a kék-fehérek. SÅ‘t, elég gyakran bénítja Å‘ket az óriási hangulat, ezért azt mondom, hogy a Fradinak lesz keresnivalója az AufSchalke Arénában.

Ralf Rangnick: – Egy gyÅ‘zelemmel nagyot lépnénk elÅ‘re. Be akarjuk biztosítani a továbbjutást, ehhez pedig mindenképpen nyernünk kell. A Ferencváros agresszíven játszik és szervezetten védekezik, ezért sok türelemre lesz szükségünk a védÅ‘fal áttöréséhez. Ellenfelünk még hazai pályán, a Feyenoord ellen is a stabil védekezésre építette taktikáját, ezért várhatóan holnap is visszahúzódik majd a kapuja elé. Természetesen a mérkÅ‘zésig még több meccsét is megnézzük a Ferencvárosnak, de úgy gondolom, hogy alapvetÅ‘en rajtunk múlik a végeredmény. Ha úgy játszunk, mint szombaton a Leverkusen ellen idegenben, akkor meglehet a gyÅ‘zelem.

László Csaba: – A Schalke világklasszis támadókkal rendelkezik, elég ha csak Ailton vagy Sand nevét említem, és a középpályán is több kiváló képességű, támadó felfogású játékos szerepel. Ha beállnánk védekezni, az biztos vereséget jelentene számunkra – mondta vezetÅ‘edzÅ‘nk. – A legjobb védekezés a támadás, ezért a holnapi mérkÅ‘zésen azon leszünk, hogy kihasználjuk a Schalke gyengéit. Ilyen, hogy az amúgy nagyszerű csatárok és középpályások visszafelé nem igen védekeznek, magukra hagyva ezzel a hátsó sort, amely így könnyebben zavarba hozható.

A mérkőzés:

Schalke 04 – Ferencváros: 2-0 (2-0)
Gelsenkirchen, AufSchalke Aréna, 51.179 nézÅ‘, vezette: Colombo (Thoison, Martinez – franciák)

Schalke 04: Rost – Kläsener (Poulsen 46.), Bordon (Waldoch 40.), Krstajic, Pander – Asamoah, Vermant, Kobiasvili – Lincoln - Sand (Altintop 46.), Ailton
vezetőedző: Ralf Rangnick

Ferencváros: Szűcs L. – Vukmir, Lipcsei, Gyepes, Leandro – Zavadszky, Kapic, Rósa D., Huszti (TÅ‘zsér 66.) – Bajevski (Sowunmi 83.), Penksa (Vagner 72.)
vezetőedző: László Csaba

Gól: Gyepes (15. – öngól), Kobiasvili (40.)
Sárga lap: Gyepes (51.)

A ferencvárosiak azt ígérték, hogy bátran, nagy elszántsággal futballoznak majd, és ezzel nem is volt baj. Az első percektől kezdve a mezőnyben egyenrangú ellenfele volt a magyar bajnok a Schalkénak, azonban jött a 15. perc, és… És jött Gyepes Gábor kapitális hibája.

A 16-szoros válogatott védő fél év alatt immár harmadszor szerencsétlen mozdulattal ért a labdához, és fejéről az védhetetlenül vágódott Szűcs Lajos kapujába.

Helyzet nélkül rúgott tehát gólt a közönség által alaposan feltüzelt hazai együttes, de érdekes módon ez a balszerencsés találat még inkább megnyugtatta a magyarokat.

A ferencvárosi középpályások viszonylag gyorsan eljuttatták a labdát Frank Rost kapujáig, sőt gólt ígérő helyzet is akadt, azonban éppen ez bosszulta meg magát… Hiába védett Szűcs Lajos parádésan Aílton lövésénél, a védelem figyelmetlensége miatt Levan Kobiasvili kettőre növelte a Schalke előnyét.

Bosszankodott is a lelátó fradista része, köztük az utolsó pillanatban megérkező Tököli Attila is, aki a Gelsenkirchentől nyolcvan kilométerre található Köln városának a lakója, és a másodosztályban szereplő 1. FC Köln magyar légiósa.

Hiába tűnt bátornak a Ferencváros, hiába bizonyította, hogy tudnak annyit a futballból, mint a németek, mindez eredményességgel nem párosult. Az 1997-ben UEFA-kupát nyert Schalke 04 labdarúgói tehát megnyugtató előnnyel mehettek az öltözőbe, László Csaba pedig törhette a fejét, miként is tudná felrázni a játékosait, milyen taktikával lephetné meg a magabiztosan futballozó hazaiakat.

Két elkerülhetÅ‘ gól lelki terhével jött ki az öltözÅ‘bÅ‘l a magyar bajnok – a hazaiak pedig az ajándékba kapott találatok utáni könnyedséggel. S bár a folytatásban is mindent megtettek a zöldek, és lelkes szervezett játékuknak köszönhetÅ‘en mezÅ‘nyben továbbra is partiban voltak, ám a Schalke nagyszerű futballja azért fel-felvillant.

A magyar bajnokegyüttes tagjai becsülettel tették a dolgukat, látszott, egyáltalán nem féltek a nagyobb nevektÅ‘l, azonban a különféle játékelemek kidolgozásakor feltűnÅ‘ volt a különbség: magyar oldalról több volt a rontott a passz. S éppen ez az a hiány – mármint a gyors futás közbeni labdabiztonság -, ami a legnehezebben pótolható.

A lelátón több nyugati csapat megfigyelője is helyet foglalt. Huszit Szabolcs futballját francia és persze angol csapatoktól lesték, de információink szerint Leandro iránt is van érdeklődő. Természetesen ez foglalkoztatja most legkevésbé a ferencvárosiakat, sokkal fontosabb, hogy a vereségen túltegye magát a csapat, és szerdán a Puskás Ferenc-stadionban legyőzze a svájci FC Baselt.

Az a meccs dönthet arról, hogy továbbléphet-e a Ferencváros az UEFA-kupa A felségjelű csoportjából.

Hat nap múlva nem szabad kikapni…

Az A csoport állása:

1. Schalke 3 2 1 0 4-1 7 p.
2. Feyenoord 2 1 1 0 4-1 4 p.
3. Hearts 3 1 0 2 2-5 3 p.
4. Basel 2 0 1 1 2-3 1 p.
5. Ferencváros 2 0 1 1 1-3 1 p.

Nyilatkozatok:

László Csaba: – A meccs után az öltözÅ‘ben síró játékosokat találtam, de nincs mit tenni, mostantól a Honvéd elleni bajnokinkra, majd azt követÅ‘en a Basel elleni összecsapásra kell koncentrálnunk, amelyet mindenképp meg kell nyernünk. Nem játszottunk rosszul, sajnos balszerencsés gólokat kaptunk. Az elÅ‘re játékkal nem volt különösebb gond, viszont hátul több hibát is elkövettünk, saját térfelünkön nem minden esetben tudtuk megtartani a labdát. Azt gondolom, játékunkkal nem okoztunk csalódást a szurkolóinknak, akiknek szeretném megköszönni, hogy Németországba is velünk tartottak, és végig biztattak. Bízom benne, hogy jövÅ‘ szerdán a Basel elleni találkozó után nekik, és nekünk is jobb kedvünk lesz…

Ralf Rangnick: – Ez egy igazi „munkás” gyÅ‘zelem volt. Tudtuk, hogy nem lesz könnyű dolgunk, hiszen a Ferencváros egy jó csapat. Több mérkÅ‘zését is láttam a magyar bajnoknak, ezért nem tudtak meglepetést okozni számunkra, de a Ferencváros veresége ellenére is jól játszott. Azt gondolom, hogy nem szerencsés gyÅ‘zelmet arattunk, hiszen a két gólunkon kívül is volt három-négy nagy helyzetünk. Három forduló után hét pontunk van, mostani sikerünkkel nagy lépést tettünk a továbbjutás felé.

Zavadszky Gábor: – Az elsÅ‘ félidÅ‘ben könnyebb dolgom volt, a baloldalon a középpályán nem védekezett túlságosan a Schalke, hátul pedig a fiatal Pandert többször is sikerült átjátszanom. Az egyik ilyen szituáció után gólt is szerezhettem volna, ám Rost nagy bravúrral védte a hosszú sarokra leadott lövésemet. Azt hiszem, nem nagyon tudtam volna jobban helyezni a labdát, de bánt, hogy nem sikerült kiegyenlíteni, hiszen akkor minden másképpen alakulhatott volna. A második félidÅ‘ben egyszerűen megváltozott a játék képe, a Schalke többet támadott, így nem tudtam annyit hozzátenni a játékhoz, a nagy iramú meccs végére a védekezés felÅ‘rölte az erÅ‘met.

NS-20041126-02-20041125

NS-20041126-03-20041125

NS-20041126-04-20041125

(Az nso.hu és a Ferencváros hivatalos honlapja alapján)

2 hozzászólás a(z) 2004.XI.25. UEFA csoportkör, Schalke 04 – Ferencváros: 2-0 bejegyzéshez

 • ftc.hu: Csapatunk balszerencsés, 2-0-ás vereséget szenvedett Gelsenkirchenben a Schalke 04 elleni UEFA Kupa-csoportmeccsen.

  Schalke 04 – Ferencváros: 2-0 (2-0)
  AufSchalke Aréna, Gelsenkirchen, 51.179 néző, vezette: Colombo (Thoison, Martinez) – franciák

  FC Schalke 04: Rost – Kläsener (Poulsen 46.), Bordon (Waldoch 42.), Krstajic, Pander – Kobiasvili, Lincoln, Vermant – Ailton, Sand (Altintop 46.), Asamoah

  Ferencváros: Szűcs L. – Vukmir, Lipcsei, Gyepes, Leandro – Zavadszky, Rósa, Kapic – Penksa (Vágner 72.), Bajevski (Sowunmi 84.), Huszti (Tőzsér 65.)

  Gól: Gyepes (16. – öngól), Kobiasvili (41.)
  Sárga lap: Gyepes (51.)

  A házigazdák óriási lendülettel kezdtek, az első tíz percben teljesen beszorítottak minket, de hiába birtokolták többet a labdát és rányították a játékot, nem tudtak gólhelyzetet kialakítani. A 10. perctől kiegyenlítettebb lett a játék, mi is többször eljutottunk a hazaiak kapujáig, de komoly lehetőség előttünk sem adódott, csak Bajevskinek volt egy távoli lövése, amely a kapu fölé szállt. A 16. percben teljesen váratlanul és hihetetlen szerencsével szereztek vezetést a hazaiak. Bedobás után a hazai támadóknak túl magas volt a labda, amelyért csak Lipcsei és Gyepes ugrottak fel és védőnk sajnos a saját kapunkba csúsztatta a labdát (1-0). A vezető gól után is nagyon fegyelmezetten, szervezetten játszottunk, mezőnyben egyenrangú ellenfeli voltunk a német gárdának és a párharcokat is ugyanolyan arányban nyertük meg ellenfelünkkel. A 36. percben Zavadszky lövése után a labda túljutott Roston, de a védőknek sikerült felszabadítaniuk, két perccel később pedig Lipcsei jobb felső sarok felé csavarodó szabadrúgását védte Rost. Kifejezetten jól játszottunk, amikor ismét rúgattunk egy gólt az ellenféllel. Szabadrúgás után Leandro röviden fejelte hátra a labdát, amit Ailton elcsípett, de lövését Szűcs óriási bravúrral védte, a kipattanó óriási kavarodás után Kobiasvilihez pattant, aki külsővel a bal sarokba lőtt (2-0).

  nyíltabban játszani, aminek következtében a gyors hazai csatároknak is több helyük maradt a kontrázásra. Mezőnyben továbbra is teljesen egyenrangú ellenfelek voltunk, de a Schalke kétgólos előnye birtokában zártabban védekezett, ezért csak ritkán jutottunk el a kapu közelébe, a hazaiaknak viszont több veszélyes támadása is volt. A 70. percben csökkenthettük volna a különbséget, de Lipcsei szabadrúgása után Rost óriási bravúrral védett. A házigazdáknál a csereként beállt Altintop, illetve Ailton és Asamoah kerültek helyzetbe, de Szűcs többször is remekül avatkozott közbe, vagy Gyepes mentett az utolsó pillanatban. A 79. percben Kapic remek lövését védte Rost. Az utolsó tíz percben is mentünk előre, de veszélyes helyzetet már nem tudtunk kialakítani, a hazaiak megőrizték előnyüket.

  Csapatunk a mérkőzés nagy részében mezőnyben egyenrangú ellenfele volt a Schalkénak, a két nagyon balszerencsés gól azonban meghatározta a játék képét.

 • 93
  Vége a mérkőzésnek.
  92
  Poulsen emelte be a labdát a tizenhatoson belülre, amit Asamoah fejjel továbbcsúsztatott, Ailton 12 méterről a kapufát találta el, de a játékvezető jelezte, hogy a brazil csatár lesen állt.
  89
  Ailton szerzett labdát a tizenhatosunk előtt, egyből lőtt, de a labda a közbelépő Gyepes lábáról a kapunk mellé pattant.
  85
  Gyepes két szép csellel betört a tizenhatoson belülre a bal oldalon, a beadásnál azonban sajnos lecsúszott a lábáról a labda, ami az oldalhálóban kötött ki.
  84
  Harmadszor cseréltünk. Bajevski helyett Sowunmi lépett pályára.
  83
  Poulsen beadása után Asamoah 5 méterről fejelt a kapu mellé.
  82
  Kobiasvili kényszerítőzött Ailtonnal, majd a visszakapott labdát az alapvonaltól laposan középre lőtte, Gyepes gyönyörű becsúszással mentett szögletre Ailton elől.
  81
  Vágner tört be a tizenhatoson belülre, éles szögből lőtt, Rost lábbal védett, a labda Bajevski elé pattant, akinek lövését szintén védte a német kapus.
  79
  Kapic 18 méteres lövését Rost gyors vetődéssel fogta meg a bal sarok előtt.
  74
  Rósa keresztbeívelése után Leandro kapásból lőtt, de a labda keresztbe elment a kapu előtt.
  72
  Másodszor cseréltünk. Penksa helyett Vágner állt be.
  71
  Lincoln átadásával Ailton lépett ki, majd éles szögből lőtt, Szűcs óriási bravúrral mentett szögletre.
  70
  Lipcsei végzett el szabadrúgást a bal oldalról, 27 méterről. A bal felső sarok felé csavart labdáját Rost óriási bravúrral tolta szögletre.
  67
  Tőzsér 28 méteres szabadrúgása után a sorfalról Lipcsei elé pattant a labda, csapatkapitányunk egyből Rósához passzolt, aki 16 méterről a jobb sarokba lőtte a labdát, sajnos a játékvezető les miatt érvénytelenítette a találatot. Játékosunk valóban kb. 30 centivel a védők mögött állt.
  65
  Először cseréltünk. Huszti helyett Tőzsér állt be.
  61
  Asamoah Gyepes és Lipcsei között betört a tizenhatoson belülre, majd 8 méterről a kapunk fölé emelt.
  59
  Altintop tört be a tizenhatoson belülre, majd Ailtonhoz passzolt, akinek félmagas kapáslövését Szűcs kiütötte.
  57
  Altintop egy lövőcsel után a tizenhatos vonaláról a kapu fölé bombázott.
  54
  Rósa ugratta ki Bajevskit, de kicsit hosszú volt az indítás és Rost fel tudta szedni a labdát.
  51
  Gyepes ütközött Asamoah-val a jobb oldalon, az ötössel egy magasságban az oldalvonal közelében. Asamoah nagyot esett, Gyepes sárga lapot kapott.
  50
  Zavadszky 26 méterről ballal váratlanul lőtt, a labda alig kerülte el a kaput.
  49
  Altintop 32 méteres lövése alig kerülte el a bal sarkot.
  47
  Lincoln 30 méteres szabadrúgása után Szűcs gyönyörű vetődéssel ütötte ki a labdát a jobb felső sarok elől.
  46
  Elkezdődött a második félidő. A hazaiak valamennyi cserelehetőségüket kihasználták. Sand helyett Altintop, Kläsener helyett Poulsen játszik. Nálunk nem volt csere.
  45
  Vége az első félidőnek. Sajnos a Schalke úgy vezet 2-0-ra, hogy gyakorlatilag nem volt komoly helyzete.
  42
  Cseréltek a hazaiak. Bordon helyett Waldoch állt be.
  41
  Rúgattunk még egy gólt a Schalkéval. Leandro röviden visszafejelt labdájával Ailton egyedül tört kapura, de Szűcs óriási bravúrral védte a lövést. A kipattanó labda hatalmas kavarodás után Kobiasvili elé került, aki 15 méterről külsővel laposan a bal sarokba lőtt (2-0).
  39
  Beszorítottuk a hazaiakat. Az elmúlt három percben a Schalke nem tudott kijönni a térfeléről.
  38
  Lipcsei végzett el szabadrúgást 28 méterre a kaputól. A sorfalon megpattanó labdát Rost a jobb felső sarok előtt fogta meg.
  36
  Kapic passza után Zavadszky remek csellel betört a tizenhatoson belülre, lövésébe Rost beleért, de a labda a kapu felé gurult, a berobbanó Bajevski elől azonban Krstajic elrúgta a labdát. Óriási helyzet volt.
  33
  Penksa gurított Zavadszkyhoz, aki a tizenhatos jobboldali sarkáról a kapu fölé csavarta a labdát.
  29
  Lincoln kapu elé lőtt labdája Gyepes lábáról a kapunk fölé pattant.
  26
  Penksa két védő között betört a tizenhatoson belülre, éles szögből lőtt, de a labda a becsúszó Bordon lábáról az alapvonalon túlra pattant.
  23
  Leandro tört előre nagy lendülettel a bal oldalon, éles szögből 25 méterről lőtt, de a labda levágódott Kläsenerről.
  21
  Sand 26 méterről alig lőtt a jobb sarok mellé.
  18
  Kapic cselezgetett a jobb oldalon, majd a kapu elé emelt, de Rost megfogta a labdát.
  16
  Vezet a Schalke. Bedobás után csak Gyepes és Lipcsei ugrottak fel a labdáért, amely Gyepi fejéről a jobb sarokba pattant, hihetetlenül balszerencsés gólt volt (1-0).
  14
  Ailton tört be a tizenhatosunkon belülre a jobb szélen, keresztbe lőtte a labdát a hosszú sarokhoz, melyről csak centiméterekkel maradt le a bevetődő Asamoah.
  13
  Lincoln lőtt be élesen szabadrúgást a kapunk elé a jobb oldalról, de Lipcsei fejjel szögletre mentett.
  12
  Bajevski egy gyönyörű visszahúzós csel után 23 méterről a kapu fölé lőtt.
  11
  Vukmir passzával Zavadszky futott el a jobb szélen, középre gurított, Huszti azonban nem találta el a labdát. Először jutottunk el a hazaiak kapujáig.
  10
  Ailton 20 méterről alig fél méterrel bombázott a kapu fölé.
  9
  Pander ugratta ki Ailtont, aki elől Szűcs jó ütemű kifutással és bátor vetődéssel szerezte meg a labdát.
  7
  Bordon végzett el szabadrúgást 30 méterre a kapunktól, de lövése levágódott a sorfalunkról.
  6
  Lincoln indította Asamoaht, de hosszú volt a labda, amit Szűcs könnyedén megfogott.
  4
  A hazaiak birtokolják többet a labdát. Eddig csak egyszer léptük át a felező vonalat, de a hazaiak előtt sem adódott gószerzési lehetőség.
  1
  Elkezdődött a mérkőzés. A hazaiak indították útjára a labdát.
  .
  Most jönnek ki a csapatok a pályára. A mieink tiszta zöldben, a hazaiak kék-fehérben lépnek pályára.
  .
  Korábban a Ferencváros nevében csapatkapitányunk, Lipcsei Péter kívánt jobbulást a Schalke játékosának. A nemzetközi viszonylatban is ritka sportszerű gesztus nagyon pozitív fogadtatásra talált Németországban és a Schalke szurkolói több száz köszönő levelet küldtek a Ferencváros részére és azt ígérték, hogy óriási szeretettel fogadják majd a mieinket és ezt maximálisan be is tartották.
  .
  Szurkolóink egy hatalmas transzparenst emeltek fel, melyen ez állt: “Marco van Hoogdalem, man darf nie aufgeben”, ami azt jelenti, hogy “Marco van Hoogdalem, soha nem szabad feladni”. A hazai drukkerek vastapssal köszönték meg ezt a sportszerű gesztust. Van Hoogdalem, a Schalke játékosa gyógyíthatatlan májbetegsége miatt kényszerült pályafutása befejezésére.
  .
  Mint ismert, Albert Flórián, Szűcs Lajos és Rákosi Gyula a helyszínen tekinti meg az összecsapást. A már sokat látott legendák is elhűltek az AufSchalke látványától, nagyon tetszik nekik az Aréna. Alberték iránt meglehetősen nagy az érdeklődés, a legendák bíznak a mieink eredményes játékában ezen az estén is.
  .
  Az A csoport másik meccsén a Basel a Hearts-t fogadja, számunkra a legkedvezőbb eredmény vélhetően egy döntetlen lenne. A Herts két meccs után 0 pontos, a Basel pedig éppen a Schalke otthonából csent el egy pontot.
  .
  A hazaiak gyümölcstállal és csokoládés süteménnyel kedveskedtek a mieinknek. A képen látható hölgyek a csapat megérkezésekor megjelentek, és az öltözőbe kikészítették a finomságokat.
  .
  Ellenfelünknek nincs eltiltott játékosa, sőt még két sárga lappal rendelkező futballista sem található a Schalkéban. Nálunk Botis nem játszhat ma három sárga miatt. Balog Zoltánnak, Dragan Vukmirnak és Robert Vágnernek két-két sárga lapja van. Ha közülük valaki kap ma még egyet, akkor a sorsdöntő, Basel elleni meccset kell majd kihagynia. Egyelőre csak Vukmir van veszélyben, miután Balog és Vágner nem tagja a kezdőcsapatnak.
  .
  László Csaba megtartotta utolsó eligazítását az öltözőben. Ennek értelmében Vukmir feladata lesz Ailton kikapcsolása, míg Gyepes Sanddal csatázik majd.
  .
  A mieink ebben a pillanatban kifutottak a pályára melegíteni. A stadion egyharmada telt eddig meg, a vendégszektort már megtöltötték a ferencvárosi szurkolók.
  .
  Az Eisemann-Lipcsei Gábor gyúrópáros nemrégiben kezdte el gyúrni a játékosokat.
  .
  A mieink összeállítása következő: Szűcs -- Vukmir, Lipcsei, Gyepes, Leandro -- Zavadszky, Rósa, Kapic -- Penksa, Bajevski, Huszti, így az előzetes várakozásokkal ellentétben Tőzsér Dániel és Balog Zoltán nem került a kezdőcsapatba.
  .
  A mieink nemrégiben már meg is érkeztek a stadionba. A csapatot egy hatalmas, minden igényt kielégítő öltöző várta, amelynek mérete 3-4-szer nagyobb az itthon megszokottnál.
  .
  Köszöntjük Kedves szurkolóinkat! Csapatunk ma második meccsét is lejátssza az UEFA Kupa A csoportjában. Ellenfelünk, a Schalke két meccsén négy pontot gyqjtött be, míg nekünk egy pontunk van a Feyenoord elleni döntetlen után.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

OLDALAK