2005.III.16. Diósgyőri BFC – Ferencváros: 2-3

NS-20050317-01-20050316

Újra három pontra nőtt a Fradi előnye

Fantasztikus hangulat, szinte tapintható feszültség, boldog üvöltés (Góóóól!) – Diósgyőr-Ferencváros. Egy meccs, amely megmozdí­totta Miskolcot. Tizenhatezer focifanatikus gondolta úgy, hogy szerda este a diósgyőri stadionban a helye. Megmozdult a város, majdnem úgy, mint régen, amikor a mérkőzésre járás ünnep volt. Diósgyőr-Ferencváros, pöröghet bármennyit is az idő kereke, ez mindig is nagy meccs lesz, hiszen most is az volt.


Diósgyőri BFC – Ferencváros: 2-3 (2-1)
Diósgyőr, 15.000 néző, vezette: Megyebí­ró János (Szpisják, Szabó Z.)

Diósgyőr: Uray – Mogyorósi (Müller 66.), Gáspár, Máté, Dianu – Belényesi, Vitelki, Mogyoródi (Virágh 56.), Hompoth – Sipeki, Simunic (Egressy 42.)
vezetőedző: Gálhidi György

Ferencváros: Szűcs – Vukmir (Bajevski 82.), Botis, Gyepes – Bognár, Rósa D., Lipcsei, Huszti – Penksa (Tőzsér 89.), Sowunmi (Sasu 66.), Vagner
vezetőedző: László Csaba

Gól: Siminic (18.), Mogyoródi (39.) illetve Sowunmi (1.), Rósa D. (70.), Bajevski (84.)
Sárga lap: Gáspár (7.), Dianu (43.), Mogyoródi (52.) illetve Vagner (12.), Gyepes (44.), Bognár (69.), Lipcsei (78.)

Magyar idő szerint 18 óra 20 perckor csörrent meg valahol a Dominikai Köztársaságban, talán éppen egy pálmafa alatt ücsörögve Kuti István mobiltelefonja. Az üzletember, aki tavaly nyár óta a Diósgyőr tulajdonosa, tán már szuggerálta az elegáns maroktelefonját, amikor az sajátos hangján csilingelni kezdett. A hí­vás Miskolcról érkezett, és rövid, ám annál hangosabb mondattal közölték vele, hogy Marius Siminic bevette Szűcs Lajos hálóját. Kuti István ott a pálmafák árnyékában tán kurjantott egy nagyot, esetleg a szálloda medencéjébe, vagy a spriccelő, fodrozódó tengerbe vetette magát az örömtől. Egyenlí­tett a Diósgyőr, és ezt a pillanatot bizony még az Óperenciás-tengeren túlon, nemhogy a Dominikai Köztársaságban is meg kell ünnepelni egy lelkes tulajdonosnak.

Régóta, nagyon is régóta várt erre a pillanatra Miskolc lakossága.

Kiemelkedett a pokolból a miskolci futball

Hogy a kedvencek, a diósgyőri aranylábú fiúk bajnoki meccsen vegyék be a Fradi hálóját, hogy ne valamiféle harmadosztályú derbin, hanem tétért, komoly tétért folyó küzdelemben zördüljön meg egy ősi ellenfél hálója. És ez a pillanat most jött el, 2005. márciusában, amikor az idő mintha egy gombnyomásra hirtelen tavaszra váltott, előbújtak az illegalitásból a dalos pacsirták, és előjöttek otthonaikból azok a miskocli drukkerek is, akik a régi szép időkben mindig itt voltak. Ezen az ódon diósgyőri pályán. A helyiek azt mondják, ennyi néző utoljára épp egy Ferencváros elleni bajnoki találkozón volt 1992 nyarán, azon a meccsen a zöld-fehér tábor ünnepelt, (lett is belőle országos méretű fieszta…), hiszen Wukovics László két góljával nyert a Fradi, és a Nyilasi Tibor által dirigált zöld-fehér gárda nemcsak a győzelmet, de a bajnoki cí­met is megünnepelhette.

Mára lassan elfogyott a legendás Fradi-tábor

Rég volt, bizony szép volt, nem csak az aranyérmet nyerő fradistáknak, hanem a diósgyőrieknek is, mert akkor még első osztályú csapatuk volt, azóta a poklok poklát járták itt meg, még az is előfordult, hogy igazi csapat, igazi ellenfél hí­ján a diósgyőri stadion “szent gyepén” a miskolci ultrák mérkőztek meg valamiféle alkalmi alakulattal, hogy legalább meccs legyen, s valami visszatérjen a legendás évekből. Aztán az is felejthetetlen pillanat, amikor egyszerre két Diósgyőr készült edzésre, az egyik a földszinten, a másik az emeleten, ilyet se látott még a világ, ki tudja, talán a Rekordok könyvébe is bekerült az a délután.

Ám ez a friss tavaszi este elsöpört minden rossz emléket a diósgyőri fejekből, vagy legalábbis elhalványí­totta, mert újra itt volt a Fradi.
Itt volt – négyszáz szurkolójától kí­sérve.

Valamiért elfogyott mára a legendás Fradi-tábor, pedig ezt a csapatot most kellene csak igazán biztatni…

És itt volt mintegy tizenötezer diósgyőri, megtöltve a régen rendszeresen zsúfolt lelátókat. A rendőrök már a városhatárnál lesben álltak, figyeltek árgus szemekkel, néztek minden autót. A helyi rádió csatornáján egész nap arról beszéltek a hí­rekben, hogy soha nem látott készültség várja a Diósgyőr-Fradi rangadót. Az akció remekül sikerült, hiszen szerda délután sem a belvárosban, sem a külső kerületekben nem vágtak fültövön senkit, a két tábor nem esett egymásnak, bár ehhez az is kellett, hogy a fővárosból buszokkal és autókkal érkező ferencvárosiakat rendőri felvezetéssel kí­sérjék a diósgyőri stadionba.

Béke volt, és fantasztikus hangulat.

Mi, magyarok bizony becsüljük meg ezt a majd tizenhatezres nézőszámot, az utóbbi időben örülhettünk, ha valamelyik meccsen összejött három-, vagy négyezer drukker.

A tulajdonos bánhatta, hogy a tengert nézte

Aki itt volt ezen a szerda estén és nézte a zsúfolt lelátókat, hallgatta a két tábor fantasztikus szurkolását, azt mondta magában: lehet bántani a magyar futballt, lehet leí­rni minden nap tí­zszer, hogy ez mennyire más játék, mint tőlünk nyugatabbra – ám ez az agyonszapult foci még mindig képes kicsalni ezreket egy tavaszi estén a tribünre.

Ezreket még akkor is, ha ez a Ferencváros már nem az, amelyik 1996-ban a Bajnokok Ligájáig jutott, és ugyanakkor az is igaz, hogy ez a Diósgyőr már csak nyomokban emlékeztet az őszi szenvedős önmagára.

Nem csoda, hogy amikor Kuti István telefonja valahol a pálmafák alatt újra megszólalt, akkor a tulajdonos már arra gondolhatott: milyen jó lenne ezt a több ezer boldog embert látni.

Futballünnep volt.

A mi magyar focink ünnepe – Diósgyőrött.

Nyilatkozatok:

László Csaba: – Dicséretet érdemel a csapat morális tartása, hiszen idegenben, ilyen légkörben nagyon nagy dolog 1-2-ről fordí­tani. Kiváló volt a hangulat, ilyen légkörben kötelező mindenkinek a maximumot nyújtani. A hozzáállással elégedett is voltam, de több dolog nem tetszett. A gyors vezetés után nem lett volna szabad engedni, hogy felálljon a padlóról az ellenfél. Egyértelműen jobbak voltunk ebben az időszakban, innen nem állhatott volna fel a Diósgyőr. Azt elfogadom, hogy a játékosok időnként improvizálnak, megpróbálkoznak néha egy-egy váratlan megoldással, de az nem működik, hogy minden játékhelyzetnél újí­tani akarunk, amikor ugyanannak a szituációnak a megoldására vannak begyakorolt variációink is. Huszti Szabolcsra emiatt külön mérges voltam, de majd személyesen mindenkivel meg fogom beszélni ezeket a dolgokat. Nagy pozití­vum volt és rengeteget tett hozzá a csapat játékához Marius Sasu, aki igazolta az edzéseken hetek óta mutatott jó formáját. Bajevski kihagyása sokakat meglepett, de Aleksandar annyira fel volt pörögve, olyan motivált volt, hogy egy kicsit túlpörgött és ez már nem biztos, hogy hasznára lett volna a csapatnak, ezért kezdett a kispadon. Becserélése előtt sokat beszéltem vele és nagyon örülök neki, hogy azt csinálta, amit kértem tőle. Jelenleg négy jó formában lévő támadóm van, remélem, még sokáig leszek ilyen kellemes helyzetben.

Gálhidi György: – Nekünk a bennmaradás kiharcolásához minden pontra égető szükségünk van. Csalódott vagyok, hiszen 2-1-re vezettünk és megnyerhettük volna a meccset. Tudom, hogy nem szabad sokat rágódni a mai mérkőzésen, hiszen a hétvégén Debrecenben kell megpróbálnunk jó eredményt elérni. Ennek ellenére úgy érzem, óriási lehetőséget szalasztottunk el. Nem vagyok kibékülve a játékvezető teljesí­tményével sem, ugyanis úgy gondolom nem mért egyenlő mércével, az egyik súlyos sérülésünket előidéző ferencvárosi szabálytalanságot még le sem fújta, de természetesen nem emiatt vesztettünk, csak most ez is nagyon bosszant.

NS-20050317-0203-20050316

(Az nso.hu Ferencváros hivatalos honlapja alapján)

2 hozzászólás a(z) 2005.III.16. Diósgyőri BFC – Ferencváros: 2-3 bejegyzéshez

 • ftc.hu: Csapatunk drámai fordulatokban bővelkedő, remek hangulatú mérkőzésen 3-2-re nyert Diósgyőrben. Győzelmünk értékét növeli, hogy közvetlen üldözőink közül a Debrecen és az Újpest is vereséget szenvedett.

  Diósgyőri BFC – Ferencváros: 2-3 (2-1)
  Diósgyőr, 17.000 néző, vezette: Megyebí­ró János (Szpisják Zsolt, Szabó Zoltán)

  Diósgyőr: Urai – Mogyorósi (Müller 64.), Gáspár, Máté, Dianu – Belényesi, Mogyoródi (Virágh 56.), Hompoth, Vitelki – Sipeki, Siminic (Egressy 42.)

  Ferencváros: Szűcs L. – Vukmir (Bajevski 82.), Botis, Gyepes – Bognár, Rósa, Lipcsei, Huszti – Penksa (Tőzsér 88.) – Sowunmi (Sasu 65.), Vágner

  Gól: Siminic (19.), Mogyoródi (41.) illetve Sowunmi (2.), Rósa (70.), Bajevski (84.)
  Sárga lap: Gáspár (7.), Mogyorósi (54.) illetve Vágner (12.), Gyepes (45.+1)

  Diósgyőrben telt ház és fantasztikus futballhangulat fogadta a csapatokat. A mérkőzés jobban nem is kezdődhetett volna, hiszen már a 2. percben megszereztük a vezetést. Huszti í­velt be szabarúgást, Botis továbbcsúsztatta a labdát és Sowunmi közelről a hálóba bólintott (0-1). Vezetésünk láthatóan megzavarta a hazaiakat, mi pedig az első 10 percben eldönthettük volna a három pont sorsát, de előbb Huszti, majd Sowunmi hibázott ziccerben. A 19. percben szabadrúgásból egyenlí­tett a Diósgyőr. Vitelki előreí­velt szabadrúgását Sipeki lefejelte és Siminic közelről Szűcs mellett a hálóba helyezett (1-1). Az egyenlí­tés után is mi játszottunk fölényben, a hazaiak azonban nagyon önfeláldozóan küzdöttek és szervezett védekezéssel őrizték a kapujukat. Négy perccel a vége előtt egy beadás után Mogyoródi maradt üresen a kapunk előtt és 5 méterről a hálóba fejelt (2-1).

  A második félidőben a hazaiak teljesen átengedték nekünk az irányí­tást. A betömörülő védőkkel azonban sokáig nem tudtunk mit kezdeni. Hiába játszottunk nyomasztó mezőnyfölényben, veszélyes helyzetet csak ritkán tudtunk kialakí­tani. Sasu beállása után az utolsó 25 percben megélénkült a támadójátékunk.

  Többet mozogtunk elől, Marius többször elvitte középről az embereket és í­gy több hely nyí­lt a második hullámból érkezők előtt. A 70. percben egyenlí­tettünk. Huszti í­velt be szabadrúgást a kapu elé, Sasu továbbcsúsztatta a labdát és a hosszú oldalon érkező Rósa kapásból a rövid sarokba bombázott (2-2).

  A diósgyőrieknek nem volt erejük ritmust váltani, mi pedig töretlen lendülettel mentünk előre. Vágner a 80. percben a kapufát találta el, a 84.-ben pedig megszereztük a vezetést és a győzelmet! Huszti futott el a bal oldalon, remekül adott középre és a percekkel korábban csereként beállt Bajevski a hálóba továbbí­tott (2-3).

  Csapatunk győzelmével megszilárdí­otta vezető helyét a tabellán, miután a Debrecen Győrben, az Újpest pedig az MTK vendégeként szenvedett vereséget.

 • 90
  Vége a mérkőzésnek.
  89
  Tőzsér állt be Penksa helyére.
  84
  Ismét vezetünk!!!!!!!!!!! A csereként beállt Bajevskitalált a kapuba Huszti baloldali beadása után. (2-3)
  82
  Vukmir helyén Bajevski játszik tovább.
  81
  Vágner találta el távolról a felső lécet.
  80
  Vágner balról középre gurí­tott, az érkező Sasu elől Máté tisztázott.
  78
  Lipcsei rúgta fel Sipekit, csapatkapitányunk is besárgult.
  75
  Óriási helyzetet hibáztunk el. Bognár pontosan adott középre jobbról, Huszti pedig 5 méterről nagy helyzetben fölé lőtt.
  73
  Sasu 26 méterről keményen lőtt, a labda alig szállt a bal kapufa mellé.
  70
  Egyenlí­tettünk!!!!Huszti baloldali szabadrágását Sasu fejelte át a rövid oldalra, Rósa pedig 4 méterről kapásból a kapuba bombázott. (2-2)
  68
  Bognár szabálytalankodott Belényesivel szemben, sárga.
  65
  Sowunmi helyett Sasu folytatja.
  64
  Mogyorósi helyett Müller a pályán.
  58
  Mezőnyfölényben játszunk, de az utolsó átadásokba általában hiba csúszik.
  56
  Mogyoródi Virágh csere a hazaiaknál.
  54
  Mogyorósi hátulról csúnyán beleszállt Vágner bokájába, a diósgyőri játékos sárgát kapott.
  51
  Egy gyorsan elvégzett szabadrúgás után Mogyoródi 14 méterről lőtt mellé.
  49
  Huszti í­velt be balról szabadrúgást Vágner szorongatott helyzetből fejelhetett, Gáspár szögletre mentett.
  46
  Elkezdődött a második félidő.
  46
  Félidei eredmények:
  Bp. Honvéd-Pécs 2-0
  MTK-Újpest 0-0
  Kaposvár-Sopron 2-1
  Győr-Debrecen 1-0
  ZTE-Békéscsaba 0-0
  Fehérvár-Pápa 0-0
  46
  A levonuláskor egy helyi fotós leköpte Szűcs Lajost. A fotós az első félidőben a kapu mögött végig szidta kapusunkat.
  45
  Egressy tört volna kapura, Gyepes szabálytalanul akadályozta a diósgyőri támadót, ezért sárgát kapott. A játékvezető lefújta az első félidőt.
  45
  Gyepes zárkózott fel a támadáshoz, távolról lőtt, alig mellé.
  43
  Dianu rúgta fel Lipcseit, amiért sárgát kapott.
  42
  A gólszerző Siminic sérülés miatt lejött, helyette Egressy játszik.
  41
  Vezet a Diósgyőr. Mogyorósi adott jobbról középre, Mogyoródi pedig 5 méterről a kapuba fejelt. (2-1)
  40
  Lipcsei beadása után Penksa lőtt, Uray pedig védett.
  39
  Rósa két hazai védőt is kicselezett, majd 10 méterre a kaputól Gáspár az utóolsó pillanatban szögletre mentett.
  37
  Mogyorósi ment el a jobb oldalon, középre adott, Siminic erőtlen lövését Szűcs magabiztosan fogta.
  34
  Bognár adott be jobbról, Sowunmi visszafejelte a labdát Penksának, aki 13 méterről az oldalhálóba lőtt.
  32
  Penksa két jó csel után 10 méterről lőtt, a védők azonban blokkoltál a lövést.
  30
  Dianu maradt a földön egy ütközés után, rövid ápolás után azonban visszatért.
  27
  15 méterre a kapunktól Sipeki játszott össze Mogyoródival, Vukmir azonban jókor rúgta el a labdát a diósgyőri játékos elől.
  24
  Vágner nagyon aktí­v, két védőt is kicselezett, majd 16 méterről lőtt, Uray azonban védett.
  19
  Sajnos egyenlí­tett a Diósgyőr. Vitelki í­velt előre egy szabadrúgást, amit Sipeki lefejelt, Siminic pedig két lépésről a kapuba lőtt. (1-1)
  16
  Penksa kényszerí­tőzött Vágnerrel, a cseh támadónkat 17 méterre a kaputól felrúgták, de Huszti a sorfalba rúgta a szabadrúgást.
  15
  Penksa jó ütemben ugratta ki Sowunmit, aki 8 méterről lőtt, a kapus azonban védett.
  12
  Vágner is besárgult.
  11
  Vágnert rúgták fel 20 méterre a diósgyőri kaputól. Lipcsei a sorfalba rúgta a szabadrúgást.
  9
  Huszti Gáspárt forgatta meg a tizenhatoson belül, majd éles szögből, 5 méterről alig lőtt fölé.
  7
  Gáspár buktatta Penksát, sárga.
  5
  Mogyorósi majdnem egyenlí­tett. A hazaiak játékosa egyedül vezette a labdát a kapunkra, majd 14 méterről lőtt, Szűcs Lajos pedig bravúrral hárí­tott.
  2
  Vezetüüüünk!!!!!!Belényesi buktatta Vágnert. Huszti adta be balróla szabadrúgást, Botis lefejelte a labdát, Sowunmipedig közelről a kapuba bólintott. (0-1)
  1
  A miienk kezdték a mérkőzést. A Fradi zöld-fehér csí­kos mezben, mí­g a hazaiak piros-fehérben játszanak.
  .
  A hazaiak egy 8 évvel ezelőtti Diósgyőr- Ferencváros MK mérkőzés köré épí­tik a mostani találkozó felvezetőjét, amikoris a Diósgyőr legyőzte a mieinket. A találkozóra kiadott műsorfüzet cí­mlapján is egy jelenet szerepel az 1997-es meccsről.
  .
  Egy mérkőzés már befejeződött a 17. fordulóből:
  Nyí­regyháza-Vasas 1-2
  A többi mérkőzésre 18 órakor kerül sor:
  Bp. Honvéd-Pécs
  MTK-Újpest
  Diósgyőr-Ferencváros
  Kaposvár-Sopron
  Győr-Debrecen
  ZTE-Békéscsaba
  Fehérvár-Pápa
  .
  A találkozóra minden bizonnyal telt ház előtt kerül sor, 30 perccel a kezdés előtt már csaknem tele van a stadion.
  A mieink a Szűcs -- Vukmir, Botis, Gyepes -- Bognár, Rósa, Lipcsei, Huszti -- Penksa -- Sowunmi, Vágner összeállí­tásban lépnek pályára. Adem Kapicnak becsí­pődött egy nyaki idege, ezért nem tudja vállalni a játékot.
  .
  Köszöntjük kedves szurkolóinkat! Megkezdjük élő közvetí­tésünket a Diósgyőr- Ferencváros bajnoki mérkőzésről.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
BL-selejtező: 08.09. 20:00, M4 Sport
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső