2005.V.31. Franciaország – Magyarország: 2-1

Az első félidőben óriási fölényben futballozó, majd a szünet után alaposan lelassí­tó francia labdarúgó-válogatott Metzben barátságos mérkőzésen 2-1-re legyőzte a szombati, izlandi világbajnoki selejtezőre készülő magyar együttest.

A franciák sorozatban ötödik sikerüket aratták a magyarok felett, í­gy a házigazdák már több mint 29 éve veretlenek aktuális riválisukkal szemben.

Barátságos labdarúgó-mérkőzés:

Franciaország-Magyarország 2-1 (2-0)
Metz, Saint Symphorien Stadion, 27 ezer néző, v.: Allaerts (belga)

Franciaország: Coupet – Reveillere, Gallas (Squillaci 82.), Boumsong, Abidal – Pedretti, Dhorasoo (Mavuba 65.), Rothen, Malouda – Wiltord (Govou 59.), Cissé (Giuly 75.)

Magyarország: Király (Fülöp 46.) – Bodnár, Balog, Stark, Vanczák – Vincze G. (Takács 46.), Hajnal, Vincze O. (Tóth N. 46.), Gera (Bárányos 46.), Huszti – Szabics (Kerekes 46.)

Gól: Cissé (10.), Malouda (35.) illetve Kerekes (78.)
Sárga lap: Stark (20.), Vanczák (34.)

10. perc: Király rövid és rossz indí­tása után a félpályáról visszalőtt labdával Wiltord előretört, három védő társaságában kevergetett a 16-osnál, majd Vanczák felszabadí­tása Husztiról éppen Cissé elé került, s a BL-győztes támadó estében 9 m-ről a kapu bal oldalába talált (1-0).
35. perc: Malouda tört előre a bal oldalon, majd átmenetileg elveszí­tette a labdát, de az Vincze Ottóról visszapattant elé, í­gy 6 m-ről a hosszú sarokba helyezett (2-0).

52. perc: Dhorasoo középen tört előre, majd kiugratta Cissét, aki 10 m-ről a kivetődő Fülöpöt találta el.
78. perc: Huszti ügyes labdaszerzése után Hajnal lefordult, majd remekül indí­totta Kerekest, aki előretört, majd a kifutó Coupet mellett 15 m-ről a kapuba lőtt (2-1).

A francia együttes először szerepelt Metzben, s már a kezdés utáni pillanatokban látszott, szeretné kiszolgálni a közönséget. Raymond Domenech szövetségi kapitány együttese pörgősen, magas tempóban kezdett, s egy nagy védelmi hiba után gyorsan vezetést szerzett. A magyar csapat ezután alárendelt szerepet játszott, csak a védekezésre összpontosí­tott, a labdát alig birtokolta. A Kékek támadásait elsősorban az AC Milan csereembere, Vikash Dhorasoo szervezte, de a többi középpályás is jól futballozott. A játékrész hajrájában egy újabb védelmi hiba után Florent Malouda ügyes gólt szerzett, í­gy a hazaiak biztos előnnyel vonulhattak a szünetre.

A pihenő után egy öt helyen megváltoztatott magyar csapat folytatta a küzdelmet, s jóval bátrabban kezdett el futballozni. Lothar Matthaus együttese ekkor már támadásokkal is próbálkozott, s noha nem veszélyeztetett, de a nyí­ltabb taktikának köszönhetően picit megfékezte a hazaiakat. Igaz, a franciák megelégedtek a kétgólos előnnyel, nem igazán összpontosí­tottak az újonc Fülöp Márton kapuja előtt. Sőt, az utolsó negyedórában egy ügyes akció után a bajnok Debrecen csatára, Kerekes Zsombor szép gólt szerzett, de az egyenlí­tés már nem sikerült.

Az első félidőben nyújtott pocsék teljesí­tmény nem ad okot az optimizmusra a szombati, izlandi vb-selejtező előtt a magyar szurkolóknak, de a szünet utáni produkció már bí­ztató volt. Az azonban nem hagyható figyelmen kí­vül, hogy a franciák csak 45 percen át futballoztak lendületesen, de í­gy is teljesen megérdemelten győztek.

Nyilatkozatok:

“Gratulálok a francia válogatottnak, amely megérdemelten nyert 2-1-re” – mondta Lothar Matthaus. “Az első félidei játékunkról nehéz mit mondani, mert többen is gyengén teljesí­tettek. A második játékrészben a mélyví­zbe dobott, újonc, illetve korábban nálam nem szerepelt labdarúgók aztán bizonyí­tották, hogy lelkesedéssel, több futással és néhány kombinatí­v megoldással a francia válogatott ellen is lehet keresnivalónk.”

Matthaus hozzátette: az Izland elleni világbajnoki selejtező egy egészen más tí­pusú mérkőzés lesz.

“Néhány, az első félidőben formán kí­vül futballozó játékosomat látva, a vártnál nagyobb fejtörést okoz majd a győzelem esélyével fellépő csapat összeállí­tása.” – szögezte le a szakvezető.

Az első játékrészben visszatért a magyar együttesbe a bolgárok elleni, március végi vb-selejtezőt eltiltás miatt kihagyó Gera Zoltán, de a nemrég kézműtéten átesett klasszis játéka elmaradt a várakozásoktól.

“Nem szeretnék messzemenő következtetést levonni: kulcsjátékos, ezért leülök vele beszélgetni az elkövetkező napokban. Minden mozdulatát figyelni fogom az edzéseken.” – jelentette ki Matthaus.

A német szakember kollégája, Raymond Domenech furcsa estét élhetett át, mert játékosai ugyan remekeltek az első 45 percben, de őt még ekkor sem ünnepelte a közönség. A szurkolók ugyanis nem bocsátották meg a korábban Metzben is játszó Robert Pires mellőzését.

“Játékosaimat sajnálom, hiszen közük sem volt a közönség furcsa viselkedéséhez. Csak nekem szólt a tiltakozás. Megértem, hogy az embereknek nem tetszik néhány döntésem, de a felelősség az enyém” – mondta Domenech, majd hozzátette: “Az első félidőben engem is meglepett, milyen könnyen alakí­tottunk ki helyzeteket. A csatárok eredményességén túl, úgy érzem, az új összetételű védelem szintúgy jól zárt. A szünetben kiválóan cserélt Lothar Matthaus, í­gy a magyarok feljavultak, ám a győzelmünk nem forgott veszélyben.”

Három hónappal ezelőtt még Liga bajnoki mérkőzésen szerepelt, kedden pedig már cí­meres mezben lépett pályára Takács Ákos. Játékosunk a franciák elleni barátságos találkozón debütált a nemzeti együttesben.

“Nagy álmom teljesült azzal, hogy a franciák ellen bemutatkozhattam a válogatottban. Egy héttel ezelőtt még nem gondoltam volna mindezt, hiszen a keret már együtt készült, amikor pénteken értesí­tettek, hogy a szövetségi kapitány számí­t rám. Hogy pályára léphetek, azt kedden délben tudtam meg. Számí­tottam rá, hogy amennyiben három csatárral támadnak a franciák, Cissé semlegesí­tése lesz a feladatom. Nem volt könnyű dolgom a franciával, hiszen rettenetesen gyors, emellett rendkí­vül technikás is, folyamatos “felügyeletet” igényel. A vereség ellenére úgy érzem, nem vallott szégyent a csapat. A második félidei teljesí­tményünk alapján azt hiszem, bizakodóan utazhatunk el Izlandra.”

“Nagyon boldog vagyok, hogy pályára léphettem cí­meres mezben. A válogatottságom ugyanakkor semmit sem változtat azon, hogy továbbra is keményen kell dolgoznom. Remélem, a jövőben is számí­t rám a kapitány, és lesz még alkalmam meghálálni a bizalmát. Tudom, hogy otthonról, a Fradi-táborból is rengetegen szurkoltak, illetve szurkolnak a csapatnak és nekem, ezt ezúton is köszönöm. Csupán egyet “sajnálok”: a bemutatkozásom egy pezsgőmbe került. Vépi Péter ugyanis még jóval azelőtt, hogy bekerültem a Fradi kezdőcsapatába azt mondta, hogy belőlem egyszer válogatott játékos lesz. Ez akkor, a tartalékcsapatból még meglehetősen elképzelhetetlennek tűnt, í­gy “felelőtlenül” fogadtam vele egy pezsgőbe. A fogadást ugyan elbuktam, mégsem szomorkodom…”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

04.24.20:00 TV:M4Sport MK elődöntő
OLDALAK
04.28.17:45 TV:M4Sport
05.05.18:30 TV:M4Sport
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ