2005.V.11. MK Döntő, Ferencváros – Matáv-Sopron 1:5

Nagyon kí­nos muzeális kupadöntőt sodort az utamba a sors. Kí­nos, mert egy kupadöntőt elveszteni 5:1-re úgy, hogy még három játékosunkat is kiállí­tották, nem tartozik a legszebb emlékeink közé. Kí­nos azért is, mert a Fradi akkori edzője állí­tólag olyan utasí­tásokat adott a játékosoknak, amit egy utcai pankrációnál sem szoktak, főleg nem egy mérkőzésen. Főleg azért kí­nos, mert László Csabát jelenleg is sokan szeretnék a Fradi kispadján látni, sőt állí­tólag egyeztető tárgyalásokat is folytattunk a neves szakemberrel. Őszintén, én akkor sem hittem a rágalmaknak, de tudom, hogy utána napokig erről szólt a média.

Meg arról, hogy Furulyás János megtalálta a Fradi új megmentőjét. Most már tudjuk, hogy a Várszegi Gábor távozása utáni szappanopera egy újabb nevetséges állomása volt a bejelentés, hiszen még három évnek kellett eltelnie ahhoz, hogy végre befektetőt találjon a Ferencváros. Addig meg elnökök jöttek és mentek, hitegetők meg csak jöttek, az adósság meg csak nőtt. Közben az MLSZ is belénk rúgott és olyan mélységekbe taszí­tották szeretett klubunkat, hogy abból talán még mindig nem találtunk ki a fény felé.

De térjünk vissza a kupadöntőre, mely inkább egy rémálom volt, csak nem az Elm utcában, hanem Székesfehérváron. Freddy Krugert egy horvát bí­ró személyesí­tette meg, az áldozatok meg mi voltunk. Annak ellenére, hogy néhány nappal a kupadöntő előtt Sopronban simán kikaptunk 3:0-ra, kevés olyan szurkoló volt, aki nem Fradi győzelmet várt. Ha megnézzük a csapat összeállí­tását a László Csaba által irányí­tott Ferencváros annak ellenére, hogy pénzhiánnyal küszködött, nem volt egy rossz csapat. A bajnokságban végig ott voltunk az élmezőnyben, a végén meg is szereztük az ezüstérmet, a Pintér Attila vezette Sopron meg a hetedik helyen zárta az idényt.

Egy kupadöntő persze mindig más, ilyenkor sokszor borul a papí­rforma. 2005. május 11.-én nagyot borult. Túlságosan nagyot ahhoz, hogy érzelemmentesen és főleg tárgyilagosan lehessen magáról a mérkőzésről í­rni. Ezért nem is fogok. Ráadásul mivel csak öt év telt el azóta, minden bizonnyal sokunkba él elevenen a mérkőzés borzalmai. Mert kegyetlen horror volt, annyi bizonyos. És ha horror, akkor a műfaj alapszabályai szerint lennie kellett egy gonosznak, akit úgy hí­vtak, hogy Edo Trivkovic, aki végig bí­rónak álcázva magát tette elviselhetetlenné a mérkőzést. Jogtalan kiállí­tások, jogtalan büntető, egy igazi ámokfutással beérő produkció.

Tudom, nem csak ezen múlott, de mivel annyi igazságtalanság ért bennünket a találkozón, hogy az igazság többi részével már nem érdemes foglalkozni. Az úgyis a feledés homályába vész, meghagyva nekünk a borzalmas véget, a szappanopera folytatását, és egy mondatot, melynek igazságtartalmát a mai napig nem sikerült tisztázni.

Nagyon kí­nos muzeális kupadöntőt sodort elém a sors. Ráadásul még folytatás is következett, de az már tényleg egy másik történet, és amit szintén lehetetlen dolog érzelemmentesen és tárgyilagosan feldolgozni.

– lalolib –

*

Nyilatkozatok:

– Nem játszani akarunk szerdán, hanem elhódí­tani a kupát – mondta Pintér Attila. – A bajnokságban 3-0-ra nyertünk a Ferencváros ellen, ebből azonban semmilyen következtetést nem szabad levonnunk. Mégis biztos vagyok benne, hogy győzni fogunk, mert egységesebbek vagyunk és jobb a formánk a Fradinál. Szerencsére erőnléti gondjaink sincsenek, jól bí­rjuk a szerda-szombati ritmust, ezért számomra nem kétséges a holnapi meccs végeredménye.

A soproni tréner után László Csaba vette át a szót: – Bár kollégám már odaadta csapatának a kupát, szeretném jelezni, hogy mi is ott leszünk a pályán. A bajnokságban jelentősen csökkentek az esélyeink a cí­mvédésre, ezért most minden energiánkkal a kupa megnyerésére koncentrálunk. A Ferencvárosnak egy cí­met muszáj nyernie, a bajnokságban erre már nem nagyon van esélyünk. Azért is lenne fontos győzni, mert í­gy bebiztosí­tanánk a nemzetközi kupaszereplést és ennek megfelelően tudnánk tervezni a következő szezonra. Nagy csatát és természetesen ferencvárosi győzelmet várok.

– Azért tartjuk jó megoldásnak külföldi játékvezető felkérését a döntő vezetésére, mert í­gy utólag egyik oldal sem vádolhatja részrehajlással a bí­rót – mondta Pintér Attila. – Azt szeretnénk, ha sportszerű küzdelemben a jobb csapat szerezné meg a győzelmet és úgy éreztük, í­gy lehet garantálni a meccs tisztaságát.

– Mi is sportszerű küzdelmet szeretnénk – mondta László Csaba. – A külföldi bí­rók alkalmazása azonban a magyar játékvezetői kar megalázása, ilyesmire fejlett futballkultúrájú országokban, Angliában, Németországban, Olaszországban nem kerülhet sor. A kupadöntőben bí­ráskodni, az a hazai játékvezető pályafutásában egy csúcspont, a korábbi munkájának elismerése, amitől nálunk megfosztották a bí­rókat. Ezért nem értem ezt a döntést, de természetesen tudomásul veszem. Nem a játékvezető személye, hanem a csapatok teljesí­tménye fogja eldönteni a finálét.

20050511-sopron-villanyujsagNyilatkozatok:

László Csaba: – Magára valamit is adó országban nem fordulhat elő, hogy külföldi bí­rót hí­vjanak a kupadöntőre, amely mindenhol országos futballünnep. Ez a mai meccs a magyar játékvezetők megalázása, porba tiprása volt. Hiszen azért hí­vtak külföldi játékvezetőt, met ő jobb teljesí­tményre képes magyar kollégáinál. Én a magyar bí­rók helyében kikérném magamnak, hogy ők rosszabbak lennének a ma látott horvát játékvezetőnél. Ezen a meccsen a bí­ró volt a főszereplő, ő lett a kupagyőztes.

Pintér Attila: – Nekem mindegy volt, hogy ki lesz a bí­ró, a Sopron tulajdonosi köre szorgalmazta a külföldi játékvezetők kijelölését a döntőre. Úgy gondolom, hogy az MLSZ jogosan hozta meg ezt a döntést. Ebből lehetne rendszert csinálni, a jövőben akár minden MK-döntőt rá lehetne bí­zni külföldi játékvezetőkre.

*

László Csaba a 2005. május 18.-ai elnökségi ülésén lemondott a válogatottnál betöltött pályaedzői posztjáról.

*

A Labdarúgó Liga az MK-fináléban történetek kapcsán indí­tott eljárást az FTC ellen. A Fegyelmi Bizottság mai (2005.05.24.) ülésén meghallgatták Lipcsei Pétert valamit László Csaba vezetőedzőt és Keller József pályaedzőt. Bár az FB a játékosok illetve a szakmai stáb tagjai esetében nem hozott döntést, azaz nem állapí­totta meg azok sportszerűtlen viselkedését, a Ferencvárost súlyos büntetéssel sújtotta: az FB kizárta a Magyar Kupa következő szezonbeli küzdelmeiből. Az indoklás szerint a sportszervezetet felelősség terheli a játékosok, illetve a szakmai stáb – egyelőre meg nem állapí­tott – sportszerűtlen viselkedéséért.

*

Az FTC Rt. igazgatósága mai (2005.06.03.) több mint kétórás ülésén pénzbüntetéseket szabott ki a Magyar Kupa döntőjében történtek után. Az ülés után az igazgatóság közleményt adott ki:

Az FTC Labdarúgó Részvénytársaság Igazgatósága a Magyar Kupa 2005. május 11-i döntőjén történtekkel kapcsolatban megállapí­tható felelősség mértékének megfelelően az alábbi döntést hozta.

László Csaba vezetőedző 1.000.000,- Ft pénzbüntetés
Keller József másodedző 300.000,- Ft pénzbüntetés
Haaz Ferenc technikai vezető 100.000,- Ft pénzbüntetés
Lipcsei Péter csapatkapitány 100.000,- Ft pénzbüntetés
Rósa Dénes labdarúgó 50.000,- Ft pénzbüntetés
Szűcs Lajos labdarúgó 50.000,- Ft pénzbüntetés
Kapic Adem labdarúgó 50.000,- Ft pénzbüntetés
Tepszics Ignác cégvezető í­rásbeli figyelmeztetés

A pénzbüntetések befizetése a 2004/2005. évi bajnokságért járó juttatások teljes kifizetésekor, és az ezzel egyidejűleg történő elszámoláskor esedékes.

Mindezek mellett az Igazgatóság úgy határozott, hogy a 2005/2006. évi bajnokságtól kezdődően a szerződésekbe a jelenleginél szigorúbb mértékű szankciókat épí­tenek be a sportszerűtlen magatartásért.

Az Igazgatóság a határozatok meghozatalakor figyelembe vette a Magyar Labdarúgó Liga Fegyelmi Bizottságának határozatait is.

László Csaba: – Elfogadom az igazgatóság döntését. Örülök, hogy sikerült lezárni ezt az ügyet, most már előre szeretnék nézni. A következő szezonban fontos és nehéz feladatok várnak ránk, minden energiámmal ezekre koncentrálok.

*

Zoran Kuntic: – Botrányos volt. Nem tudom, ki mit mondott, vagy miért is történt ez az egész, csak azt tudom, hogy szégyenletes volt. A Milan 3-0-ról vesztette el a BL-döntőt, az olaszok mégis sportszerűen viselték a vereséget. A Ferencváros Magyarország legnagyobb és legeredményesebb klubja, amelynek egyetlen tagja sem viselkedhet í­gy a pályán, vagy a kispadon sem. Erre nem vevők a szurkolók sem, és azt sem szabad elfelejteni, hogy egy csapat minden meccsen újra és újra a saját imázsát épí­ti fel. Amit egy ilyen meccsel teljesen lerombol.

2 hozzászólás a(z) 2005.V.11. MK Döntő, Ferencváros – Matáv-Sopron 1:5 bejegyzéshez

 • ftc.hu: Sopron – Ferencváros: 5-1 (3-0)
  Székesfehérvár, 4.000 néző, vezette: Trivkovic (Novosel, Grgec) – horvátok

  Ferencváros: Szűcs – Takács, Gyepes, Botis, Huszti – Penksa, Kapic, Lipcsei, Rósa – Bartha (Udvarácz 46.), Sowunmi

  Sopron: Balogh – Fehér Z., Horváth A., Szekeres, Szabó – Balaskó (Somorjai 72.), Pintér, Bárányos (Földvári 82.), Lazic – Tóth M., Sira (Csordás 72.)

  Gól: Lipcsei (49.) illetve Tóth M. (13.), Bárányos (38.), Balaskó (44. – 11-esből, 57.), Horváth (73.)
  Sárga lap: Lipcsei (44.), Szűcs (45.), Kapic (56., 66.), Sowunmi (78.) illetve Fehér (30.), Pintér (47., 79.), Bárányos (48.)
  Kiállí­tva: Rósa (38.), Szűcs (44.), Kapic (66.) illetve Pintér (79.)

  Csapatunk a Magyar Kupa döntőjében 5-1-es vereséget szenvedett a Soprontól.

  A mai mérkőzés azonban csak 30 percig szólt a futballról, utána a horvát játékvezető, Edo Trivkovic lépett elő főszereplővé. A bí­ró egy vitatható gól után kiállí­totta a reklamáló Rósa Dénest, majd egy szabályos becsúszó szerelés után tizenegyest ajándékozott a Sopronnak, az értékesí­tett büntető után pedig kapusunkat, Szűcs Lajost küldte el zuhanyozni.

  A második félidőben Adem Kapic kiállí­tása jogos volt, hiszen légiósunk durva szabálytalanságot követett el, de ekkor már minden eldőlt. Az MLSZ nagyot hibázott, amikor külföldi játékvezetőket hí­vott a Magyar Kupa-döntőre. Kiváncsiak vagyunk, hogy az illetékesek között lesz-e valaki, aki a mai botrányos játékvezetés miatt elnézést kér majd a Ferencvárostól, illetve azoktól a szurkolóinktól, akik elutaztak Székesfehérvárra és akiket az MLSZ meggondolatlan döntésének következtében egy horvát bí­ró megfosztott egy enmlékezetes kupadöntőtől. A kupafinálé helyett egy bohózat szereplői voltunk és tartunk tőle, hogy születnek még “vicces” döntések a mai fináléval kapcsolatban.

  Azért is sajnáljuk nagyon a történteket, mert az első 30 percben, amikor a játék volt a főszereplő, kifejezetten élvezetes, jó meccset láthattunk. Mi irányí­tottunk, de a soproniak két gyors kontrából két gólt szereztek és elképzelhető, hogy játékvezetői segí­tség nélkül is megőrizték volna előnyüket.

  A második félidőben Balaskó olyan szabadrúgásgólt szerzett, amiről évek múlva is lehetne beszélni a mai kupadöntő kapcsán. Az MLSZ és Edo Trivkovic azonban gondoskodott arról, hogy a mai mérkőzés után a soproniak öröme sem legyen felhőtlen. Gratulálunk a Sopron első kupagyőzelméhez, sok sikert kí­vánunk ellenfelünknek a következő szezonban az UEFA Kupában, de biztosak vagyunk benne, hogy a soproniak is jobban örültek volna egy olyan győzelemnek, melyet egyenlő feltételek biztosí­tása mellett érnek el és melynek jogosságát senki nem vonhatja kétségbe.

  A Ferencváros már a mérkőzés előtt jelezte, hogy nem ért egyet külföldi bí­rók alkalmazásával, nem örülünk neki, hogy igazunk lett.

  Reméljük, az MLSZ vezetői felhőtlenül jól érzik magukat a meccs utáni banketten.

 • 90
  Vége, reméljük a horvát játékvezetőt nem látjuk többé…
  85
  Egy szöglet után Huszti fejelhetett öt méterről, fölé.
  82
  Penksa jó labdája után Huszti ziccerben a kapusba lőtt.
  79
  Pintér fejbe rúgta Lipcseit, második sárga, majd piros a soproninak.
  78
  Sowunmi rúgta fel Szekerest, sárga.
  73
  Egy szöglet után a kifejelt labdát Horváth lőtte kapura, ami megpattant egy lábon és a bal sarokban kötött ki.(1-5)
  72
  Kettőscsere a Sopronnál: Balaskó és Sira le, Somorjai és Csordás be.
  66
  Már csak nyolcan vagyunk. A horvát “ámokfutó” felmutatta Kapicnak a második sárga lapot, majd jött a piros.
  65
  9 emberrel is becsületesen küzdenek a mieink. Sowunmi kicselezett két soproni védőt, majd kiosztott egy “esernyőt” is, de a védők blokkoltak.
  61
  Nem tudni, hogy ki kérte fel ezt a horvát játékvezetőt a Magyar Kupa dirigálására, de ténykedése méltatlan az MK fináléjához. Félő, hogy Trvkovic ámokfutása miatt botrányba fulladhat a mérkőzés.
  57
  Balaskó 18 méterről a bal felsőbe küldött egy szabadrúgást. A Szűcs helyén védő Udvarácz mozdulni sem tudott a jól eltalált labdára.(1-4)
  52
  Rósa Dénes: “A Sopron második gólját szabálytalanság előzte meg, a játékvezető a szájába is vette a sí­pot, de nem fújt. Ezt követően megkérdeztem tőle, hogy miért nem, ezért sárgát adott, majd megtapsoltam és felmutatta a pirosat.”
  Szűcs Lajos: “Mindenki láthatta, hogy jogtalan volt a Sopron büntetője. Megkérdeztem, hogy miért adott 11-est, erre sárgát kaptam. Ezt követően korrekt játékvezetésre kértem, és jött a piros. Érthetetlen..”
  49
  GÓL! A 17 méteres szabadrúgást Lipcsei küldte a bal alsóba. Gyerünk fiúk!!!!!!!!!!
  48
  Bárányos 17 méterre a kaputól szájba rúgta Botist, sárga.
  47
  Lipcsei 23 méteres szabadrúgása lepattant a sorfalról.
  46
  Elkezdődött a második félidő.
  45
  Vége az első félidőnek.
  45
  Szűcs Lajos reklamált a játékvezetőnél, amiért sárgát kapott, kapusunk tovább reklamált, villant a piros is. László Csabát is elküldték a kispadról.
  44
  10 emberrel is többet birtokoljuk a labdát. Egy kontra után Lipcsei fantasztikus becsúszással mentett. A horvát játékveztő azonban óriásit hibázott, és 11-est adott. Balaskó belőtte a büntetőt. Ez egy nagyon rossz játékveztő….(0-3)
  39
  A gól után a játékvezető szövegért kiállí­totta Rósát. Eszméletlenül nehéz 50 perc vár ránk.
  38
  Igazságtalan játék a foci. Egy kiugratás után Bárányos 13 méterről átemelte a labdát a kimozduló Szűcs fölött. Ez volt a Sopron második lehetősége… (0-2)
  35
  Egykapuzunk. A Sopron a gólja óta már legalább kétszer járt a térfelünkön…
  32
  Lipcsei szabdrúgását Balogh Botis elé öklözte, aki két méterről a kapu fölé fejelt. Óriási helyzet volt.
  28
  Eddig rendkí­vül igazságtalanul alakul a mérkőzés. Hiszen, amí­g a soproniak egy helyzetből egyet értékesí­tettek, addig mi több lehetőséget is elpuskáztunk. Nem beszélve arról, hogy az ellenfélnél csak másodpercekre van a labda.
  25
  Trivkovic játékvezetőnek minden egyes alkalommal rá kell szólnia Balogh kapusra, amikor nála van a labda, mivel látványosan húzza az időt.
  23
  Sowunmi a soproniak kapusával együtt ugrott fel egy labdáért, a játékvezető azonban úgy í­télte meg, hogy a támadónk szabálytalankodott, pedig nem is. Az eset után a soproni tábor “huhogni” kezdett. Úgy látszik Sopronban nem sikerült elhallgattatnunk a rasszizmust. Szomorú…
  21
  Óriási a fölényünk. Negyedik szögletünk után Huszti gurí­tott vissza Penksához, aki 18 méterről a jobb alsó sarkot vette célba, de Balogh ismét védett.
  18
  Lipcsei fantasztikus labdája után Huszti egyedül vezethette volna a labdát a kapusra, a horvát játékvezető azonban tévesen, lesen megállí­totta a támadásunkat. Ejnye…
  17
  Huszti szöglete után Gyepes közelről a kapu fölé bólintott.
  15
  Lipcsei jobb oldali szöglete után Botis fejelt 9 méterről, Balogh azonban a jobb alsó sarok elől mentett. Labdabirtoklás az első negyedóra után: 59%-41% a mi javunkra.
  13
  Sajnos vezet a Sopron. Szabó adott középre, Tóth pedig 11 méterről a bal sarokba fejelt. (0-1)
  11
  Sowunmi ment el a bal oldalon, az alapvonalról középre adott, Takács 10 méterről belsővel lőtt, Balogh védett.
  8
  Lipcsei 25 méterről eresztett meg egy hatalmas bombát, Balogh bravúrral szögletre ütötte a labdát. Szép volt Peti!
  6
  Gyepes ugratta volna ki Sowunmit, a labda azonban egy picit hosszú volt, í­gy a kapujából kimozduló Balogh felszedte a labdát.
  4
  Penksa fejelhetett volna öt méterre a kaputól de Szekeres megelőzte.
  2
  Szabó Ottó adott középre balról, Szűcs jól mozdult ki a kapujából és oldalra öklözte a labdát.
  1
  A Himnusz után kezdetét vette a kupadöntő. Mi indí­tottuk útjára a labdát.
  .
  Már csak 10 perc és kezdetét veszi a tavasz számunkra legfontosabb mérkőzése. Ha nyerünk, a bajnokság végeredményétól függetlenül, biztos, hogy jövőre is indulhatunk európai kupában. Mindent bele srácok!!!!HAJRÁ FRADI!!! HAJRÁ FRADI!!!
  .
  A mieink a pályán melegí­tenek. A kispadra Udvarácz, Bognár, Vukmir, Tőzsér, Vágner, Bajevski, valamint Nógrádi ülhet le.
  .
  Új, egyedi háttérképekkel bővült a 100%Fradimobil tartalma.
  Szí­nes háttérképek: (400 Ft+ÁFA;Info:061-422-3490; aktí­v WAP-szükséges!)

  További tartalmak: Csengőhang Háttérkép I. Háttérkép II. Videó
  Minden letöltéssel segí­ted az erdélyi Szent József Gyermekotthon árváit is!

  .
  Szurkolóink küzül már mintegy 1500-an elfoglalták helyüket a fehérvári stadionban. A soproni szurkolók jóval kevesebben vannak.
  .
  Dobbanjon meg a Fradi-szí­ved minden csörgésnél!
  Fradi-induló:
  MONO csengőhangként:
  Küldd az FT28755-ös kódot a 06-90-635-545-es számra!
  POLIFÓNIKUS csengőhangként:
  Küldd az FT37575-ös kódot a 06-90-635-545-es számra!
  VALÓDI hangzásban:
  Küldd az FT16050-ös kódot a 06-90-629-444-es számra!
  Hajrá Fradi! (az FTC.hu nyitózenéje):
  MONO csengőhangként:
  Küldd az FT28790-ös kódot a 06-90-635-545-es számra!
  POLIFÓNIKUS csengőhangként:
  Küldd az FT37590-ös kódot a 06-90-635-545-es számra!
  VALÓDI hangzásban:
  Küldd az FT16055-ös kódot a 06-90-629-444-es számra!
  Action: Zöldinduló (Aléaléaléaléó):
  MONO csengőhangként:
  Küldd az FT28814-ös kódot a 06-90-635-545-es számra!
  POLIFÓNIKUS csengőhangként:
  Küldd az FT37599-ös kódot a 06-90-635-545-es számra!
  A csengőhangok letöltésének technikai feltételeiről bővebben ITTolvashatsz.

  .
  László Csaba egy órával a mérkőzés kezdete előtt kijelölte a kezdőcsapatát a Sopron elleni Magyar Kupa döntőre.
  Hosszú idő után ismét a kezdőben kap helyet Marek Penksa, a fiatalok közül Takács, valamint Bartha kap lehetőséget a mérkőzés elejétől. A mieink a Szűcs- Takács, Gyepes, Botis, Huszti- Penksa, Kapic, Lipcsei, Rósa- Bartha, Sowunmi összeállitásban lépnek pályára.
  .
  Lipcsei vagy Szekeres hetedszer? László először vagy Pintér másodszor? A Ferencváros huszonegyedszer vagy a Sopron először? Legkésőbb három óra múlva választ kaphatunk ezekre a kérdésekre. Reméljük a végén a mieink örülhetnek, és a gyenge bajnoki szereplést fantasztikus kupagyőzelemmel feledteti a csapat.
  Szeretettel köszöntjük kedves olvasóinkat, szurkoljuk ki együtt a huszonegyediket. HAJRÁ FRADI!!!!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
EL-playoff: 08.18. 18:30, M4 Sport
EL-playoff: 08.25. 21:00, M4 Sport
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső