Muzeális lapszemle: 2005.V.11. MK Döntő, Ferencváros – Matáv-Sopron 1:5

Nagyon kínos muzeális kupadöntőt sodort az utamba a sors. Kínos, mert egy kupadöntőt elveszteni 5:1-re úgy, hogy még három játékosunkat is kiállították, nem tartozik a legszebb emlékeink közé. Kínos azért is, mert a Fradi akkori edzője állítólag olyan utasításokat adott a játékosoknak, amit egy utcai pankrációnál sem szoktak, főleg nem egy mérkőzésen. Főleg azért kínos, mert László Csabát jelenleg is sokan szeretnék a Fradi kispadján látni, sőt állítólag egyeztető tárgyalásokat is folytattunk a neves szakemberrel. Őszintén, én akkor sem hittem a rágalmaknak, de tudom, hogy utána napokig erről szólt a média.

Meg arról, hogy Furulyás János megtalálta a Fradi új megmentőjét. Most már tudjuk, hogy a Várszegi Gábor távozása utáni szappanopera egy újabb nevetséges állomása volt a bejelentés, hiszen még három évnek kellett eltelnie ahhoz, hogy végre befektetőt találjon a Ferencváros. Addig meg elnökök jöttek és mentek, hitegetők meg csak jöttek, az adósság meg csak nőtt. Közben az MLSZ is belénk rúgott és olyan mélységekbe taszították szeretett klubunkat, hogy abból talán még mindig nem találtunk ki a fény felé.

De térjünk vissza a kupadöntőre, mely inkább egy rémálom volt, csak nem az Elm utcában, hanem Székesfehérváron. Freddy Krugert egy horvát bíró személyesítette meg, az áldozatok meg mi voltunk. Annak ellenére, hogy néhány nappal a kupadöntő előtt Sopronban simán kikaptunk 3:0-ra, kevés olyan szurkoló volt, aki nem Fradi győzelmet várt. Ha megnézzük a csapat összeállítását a László Csaba által irányított Ferencváros annak ellenére, hogy pénzhiánnyal küszködött, nem volt egy rossz csapat. A bajnokságban végig ott voltunk az élmezőnyben, a végén meg is szereztük az ezüstérmet, a Pintér Attila vezette Sopron meg a hetedik helyen zárta az idényt.

Egy kupadöntő persze mindig más, ilyenkor sokszor borul a papírforma. 2005. május 11.-én nagyot borult. Túlságosan nagyot ahhoz, hogy érzelemmentesen és főleg tárgyilagosan lehessen magáról a mérkőzésről írni. Ezért nem is fogok. Ráadásul mivel csak öt év telt el azóta, minden bizonnyal sokunkba él elevenen a mérkőzés borzalmai. Mert kegyetlen horror volt, annyi bizonyos. És ha horror, akkor a műfaj alapszabályai szerint lennie kellett egy gonosznak, akit úgy hívtak, hogy Edo Trivkovic, aki végig bírónak álcázva magát tette elviselhetetlenné a mérkőzést. Jogtalan kiállítások, jogtalan büntető, egy igazi ámokfutással beérő produkció.

Tudom, nem csak ezen múlott, de mivel annyi igazságtalanság ért bennünket a találkozón, hogy az igazság többi részével már nem érdemes foglalkozni. Az úgyis a feledés homályába vész, meghagyva nekünk a borzalmas véget, a szappanopera folytatását, és egy mondatot, melynek igazságtartalmát a mai napig nem sikerült tisztázni.

Nagyon kínos muzeális kupadöntőt sodort elém a sors. Ráadásul még folytatás is következett, de az már tényleg egy másik történet, és amit szintén lehetetlen dolog érzelemmentesen és tárgyilagosan feldolgozni.

– lalolib –

*

Nyilatkozatok:

– Nem játszani akarunk szerdán, hanem elhódítani a kupát – mondta Pintér Attila. – A bajnokságban 3-0-ra nyertünk a Ferencváros ellen, ebből azonban semmilyen következtetést nem szabad levonnunk. Mégis biztos vagyok benne, hogy győzni fogunk, mert egységesebbek vagyunk és jobb a formánk a Fradinál. Szerencsére erőnléti gondjaink sincsenek, jól bírjuk a szerda-szombati ritmust, ezért számomra nem kétséges a holnapi meccs végeredménye.

A soproni tréner után László Csaba vette át a szót: – Bár kollégám már odaadta csapatának a kupát, szeretném jelezni, hogy mi is ott leszünk a pályán. A bajnokságban jelentősen csökkentek az esélyeink a címvédésre, ezért most minden energiánkkal a kupa megnyerésére koncentrálunk. A Ferencvárosnak egy címet muszáj nyernie, a bajnokságban erre már nem nagyon van esélyünk. Azért is lenne fontos győzni, mert így bebiztosítanánk a nemzetközi kupaszereplést és ennek megfelelően tudnánk tervezni a következő szezonra. Nagy csatát és természetesen ferencvárosi győzelmet várok.

– Azért tartjuk jó megoldásnak külföldi játékvezető felkérését a döntő vezetésére, mert így utólag egyik oldal sem vádolhatja részrehajlással a bírót – mondta Pintér Attila. – Azt szeretnénk, ha sportszerű küzdelemben a jobb csapat szerezné meg a győzelmet és úgy éreztük, így lehet garantálni a meccs tisztaságát.

– Mi is sportszerű küzdelmet szeretnénk – mondta László Csaba. – A külföldi bírók alkalmazása azonban a magyar játékvezetői kar megalázása, ilyesmire fejlett futballkultúrájú országokban, Angliában, Németországban, Olaszországban nem kerülhet sor. A kupadöntőben bíráskodni, az a hazai játékvezető pályafutásában egy csúcspont, a korábbi munkájának elismerése, amitől nálunk megfosztották a bírókat. Ezért nem értem ezt a döntést, de természetesen tudomásul veszem. Nem a játékvezető személye, hanem a csapatok teljesítménye fogja eldönteni a finálét.

20050511-sopron-villanyujsagNyilatkozatok:

László Csaba: – Magára valamit is adó országban nem fordulhat elő, hogy külföldi bírót hívjanak a kupadöntőre, amely mindenhol országos futballünnep. Ez a mai meccs a magyar játékvezetők megalázása, porba tiprása volt. Hiszen azért hívtak külföldi játékvezetőt, met ő jobb teljesítményre képes magyar kollégáinál. Én a magyar bírók helyében kikérném magamnak, hogy ők rosszabbak lennének a ma látott horvát játékvezetőnél. Ezen a meccsen a bíró volt a főszereplő, ő lett a kupagyőztes.

Pintér Attila: – Nekem mindegy volt, hogy ki lesz a bíró, a Sopron tulajdonosi köre szorgalmazta a külföldi játékvezetők kijelölését a döntőre. Úgy gondolom, hogy az MLSZ jogosan hozta meg ezt a döntést. Ebből lehetne rendszert csinálni, a jövőben akár minden MK-döntőt rá lehetne bízni külföldi játékvezetőkre.

*

László Csaba a 2005. május 18.-ai elnökségi ülésén lemondott a válogatottnál betöltött pályaedzői posztjáról.

*

A Labdarúgó Liga az MK-fináléban történetek kapcsán indított eljárást az FTC ellen. A Fegyelmi Bizottság mai (2005.05.24.) ülésén meghallgatták Lipcsei Pétert valamit László Csaba vezetőedzőt és Keller József pályaedzőt. Bár az FB a játékosok illetve a szakmai stáb tagjai esetében nem hozott döntést, azaz nem állapította meg azok sportszerűtlen viselkedését, a Ferencvárost súlyos büntetéssel sújtotta: az FB kizárta a Magyar Kupa következő szezonbeli küzdelmeiből. Az indoklás szerint a sportszervezetet felelősség terheli a játékosok, illetve a szakmai stáb – egyelőre meg nem állapított – sportszerűtlen viselkedéséért.

*

Az FTC Rt. igazgatósága mai (2005.06.03.) több mint kétórás ülésén pénzbüntetéseket szabott ki a Magyar Kupa döntőjében történtek után. Az ülés után az igazgatóság közleményt adott ki:

Az FTC Labdarúgó Részvénytársaság Igazgatósága a Magyar Kupa 2005. május 11-i döntőjén történtekkel kapcsolatban megállapítható felelősség mértékének megfelelően az alábbi döntést hozta.

László Csaba vezetőedző 1.000.000,- Ft pénzbüntetés
Keller József másodedző 300.000,- Ft pénzbüntetés
Haaz Ferenc technikai vezető 100.000,- Ft pénzbüntetés
Lipcsei Péter csapatkapitány 100.000,- Ft pénzbüntetés
Rósa Dénes labdarúgó 50.000,- Ft pénzbüntetés
Szűcs Lajos labdarúgó 50.000,- Ft pénzbüntetés
Kapic Adem labdarúgó 50.000,- Ft pénzbüntetés
Tepszics Ignác cégvezető írásbeli figyelmeztetés

A pénzbüntetések befizetése a 2004/2005. évi bajnokságért járó juttatások teljes kifizetésekor, és az ezzel egyidejűleg történő elszámoláskor esedékes.

Mindezek mellett az Igazgatóság úgy határozott, hogy a 2005/2006. évi bajnokságtól kezdődően a szerződésekbe a jelenleginél szigorúbb mértékű szankciókat építenek be a sportszerűtlen magatartásért.

Az Igazgatóság a határozatok meghozatalakor figyelembe vette a Magyar Labdarúgó Liga Fegyelmi Bizottságának határozatait is.

László Csaba: – Elfogadom az igazgatóság döntését. Örülök, hogy sikerült lezárni ezt az ügyet, most már előre szeretnék nézni. A következő szezonban fontos és nehéz feladatok várnak ránk, minden energiámmal ezekre koncentrálok.

*

Zoran Kuntic: – Botrányos volt. Nem tudom, ki mit mondott, vagy miért is történt ez az egész, csak azt tudom, hogy szégyenletes volt. A Milan 3-0-ról vesztette el a BL-döntőt, az olaszok mégis sportszerűen viselték a vereséget. A Ferencváros Magyarország legnagyobb és legeredményesebb klubja, amelynek egyetlen tagja sem viselkedhet így a pályán, vagy a kispadon sem. Erre nem vevők a szurkolók sem, és azt sem szabad elfelejteni, hogy egy csapat minden meccsen újra és újra a saját imázsát építi fel. Amit egy ilyen meccsel teljesen lerombol.

2 hozzászólás a(z) Muzeális lapszemle: 2005.V.11. MK Döntő, Ferencváros – Matáv-Sopron 1:5 bejegyzéshez

 • ftc.hu: Sopron – Ferencváros: 5-1 (3-0)
  Székesfehérvár, 4.000 néző, vezette: Trivkovic (Novosel, Grgec) – horvátok

  Ferencváros: Szűcs – Takács, Gyepes, Botis, Huszti – Penksa, Kapic, Lipcsei, Rósa – Bartha (Udvarácz 46.), Sowunmi

  Sopron: Balogh – Fehér Z., Horváth A., Szekeres, Szabó – Balaskó (Somorjai 72.), Pintér, Bárányos (Földvári 82.), Lazic – Tóth M., Sira (Csordás 72.)

  Gól: Lipcsei (49.) illetve Tóth M. (13.), Bárányos (38.), Balaskó (44. – 11-esből, 57.), Horváth (73.)
  Sárga lap: Lipcsei (44.), Szűcs (45.), Kapic (56., 66.), Sowunmi (78.) illetve Fehér (30.), Pintér (47., 79.), Bárányos (48.)
  Kiállítva: Rósa (38.), Szűcs (44.), Kapic (66.) illetve Pintér (79.)

  Csapatunk a Magyar Kupa döntőjében 5-1-es vereséget szenvedett a Soprontól.

  A mai mérkőzés azonban csak 30 percig szólt a futballról, utána a horvát játékvezető, Edo Trivkovic lépett elő főszereplővé. A bíró egy vitatható gól után kiállította a reklamáló Rósa Dénest, majd egy szabályos becsúszó szerelés után tizenegyest ajándékozott a Sopronnak, az értékesített büntető után pedig kapusunkat, Szűcs Lajost küldte el zuhanyozni.

  A második félidőben Adem Kapic kiállítása jogos volt, hiszen légiósunk durva szabálytalanságot követett el, de ekkor már minden eldőlt. Az MLSZ nagyot hibázott, amikor külföldi játékvezetőket hívott a Magyar Kupa-döntőre. Kiváncsiak vagyunk, hogy az illetékesek között lesz-e valaki, aki a mai botrányos játékvezetés miatt elnézést kér majd a Ferencvárostól, illetve azoktól a szurkolóinktól, akik elutaztak Székesfehérvárra és akiket az MLSZ meggondolatlan döntésének következtében egy horvát bíró megfosztott egy enmlékezetes kupadöntőtől. A kupafinálé helyett egy bohózat szereplői voltunk és tartunk tőle, hogy születnek még “vicces” döntések a mai fináléval kapcsolatban.

  Azért is sajnáljuk nagyon a történteket, mert az első 30 percben, amikor a játék volt a főszereplő, kifejezetten élvezetes, jó meccset láthattunk. Mi irányítottunk, de a soproniak két gyors kontrából két gólt szereztek és elképzelhető, hogy játékvezetői segítség nélkül is megőrizték volna előnyüket.

  A második félidőben Balaskó olyan szabadrúgásgólt szerzett, amiről évek múlva is lehetne beszélni a mai kupadöntő kapcsán. Az MLSZ és Edo Trivkovic azonban gondoskodott arról, hogy a mai mérkőzés után a soproniak öröme sem legyen felhőtlen. Gratulálunk a Sopron első kupagyőzelméhez, sok sikert kívánunk ellenfelünknek a következő szezonban az UEFA Kupában, de biztosak vagyunk benne, hogy a soproniak is jobban örültek volna egy olyan győzelemnek, melyet egyenlő feltételek biztosítása mellett érnek el és melynek jogosságát senki nem vonhatja kétségbe.

  A Ferencváros már a mérkőzés előtt jelezte, hogy nem ért egyet külföldi bírók alkalmazásával, nem örülünk neki, hogy igazunk lett.

  Reméljük, az MLSZ vezetői felhőtlenül jól érzik magukat a meccs utáni banketten.

 • 90
  Vége, reméljük a horvát játékvezetőt nem látjuk többé…
  85
  Egy szöglet után Huszti fejelhetett öt méterről, fölé.
  82
  Penksa jó labdája után Huszti ziccerben a kapusba lőtt.
  79
  Pintér fejbe rúgta Lipcseit, második sárga, majd piros a soproninak.
  78
  Sowunmi rúgta fel Szekerest, sárga.
  73
  Egy szöglet után a kifejelt labdát Horváth lőtte kapura, ami megpattant egy lábon és a bal sarokban kötött ki.(1-5)
  72
  Kettőscsere a Sopronnál: Balaskó és Sira le, Somorjai és Csordás be.
  66
  Már csak nyolcan vagyunk. A horvát “ámokfutó” felmutatta Kapicnak a második sárga lapot, majd jött a piros.
  65
  9 emberrel is becsületesen küzdenek a mieink. Sowunmi kicselezett két soproni védőt, majd kiosztott egy “esernyőt” is, de a védők blokkoltak.
  61
  Nem tudni, hogy ki kérte fel ezt a horvát játékvezetőt a Magyar Kupa dirigálására, de ténykedése méltatlan az MK fináléjához. Félő, hogy Trvkovic ámokfutása miatt botrányba fulladhat a mérkőzés.
  57
  Balaskó 18 méterről a bal felsőbe küldött egy szabadrúgást. A Szűcs helyén védő Udvarácz mozdulni sem tudott a jól eltalált labdára.(1-4)
  52
  Rósa Dénes: “A Sopron második gólját szabálytalanság előzte meg, a játékvezető a szájába is vette a sípot, de nem fújt. Ezt követően megkérdeztem tőle, hogy miért nem, ezért sárgát adott, majd megtapsoltam és felmutatta a pirosat.”
  Szűcs Lajos: “Mindenki láthatta, hogy jogtalan volt a Sopron büntetője. Megkérdeztem, hogy miért adott 11-est, erre sárgát kaptam. Ezt követően korrekt játékvezetésre kértem, és jött a piros. Érthetetlen..”
  49
  GÓL! A 17 méteres szabadrúgást Lipcsei küldte a bal alsóba. Gyerünk fiúk!!!!!!!!!!
  48
  Bárányos 17 méterre a kaputól szájba rúgta Botist, sárga.
  47
  Lipcsei 23 méteres szabadrúgása lepattant a sorfalról.
  46
  Elkezdődött a második félidő.
  45
  Vége az első félidőnek.
  45
  Szűcs Lajos reklamált a játékvezetőnél, amiért sárgát kapott, kapusunk tovább reklamált, villant a piros is. László Csabát is elküldték a kispadról.
  44
  10 emberrel is többet birtokoljuk a labdát. Egy kontra után Lipcsei fantasztikus becsúszással mentett. A horvát játékveztő azonban óriásit hibázott, és 11-est adott. Balaskó belőtte a büntetőt. Ez egy nagyon rossz játékveztő….(0-3)
  39
  A gól után a játékvezető szövegért kiállította Rósát. Eszméletlenül nehéz 50 perc vár ránk.
  38
  Igazságtalan játék a foci. Egy kiugratás után Bárányos 13 méterről átemelte a labdát a kimozduló Szűcs fölött. Ez volt a Sopron második lehetősége… (0-2)
  35
  Egykapuzunk. A Sopron a gólja óta már legalább kétszer járt a térfelünkön…
  32
  Lipcsei szabdrúgását Balogh Botis elé öklözte, aki két méterről a kapu fölé fejelt. Óriási helyzet volt.
  28
  Eddig rendkívül igazságtalanul alakul a mérkőzés. Hiszen, amíg a soproniak egy helyzetből egyet értékesítettek, addig mi több lehetőséget is elpuskáztunk. Nem beszélve arról, hogy az ellenfélnél csak másodpercekre van a labda.
  25
  Trivkovic játékvezetőnek minden egyes alkalommal rá kell szólnia Balogh kapusra, amikor nála van a labda, mivel látványosan húzza az időt.
  23
  Sowunmi a soproniak kapusával együtt ugrott fel egy labdáért, a játékvezető azonban úgy ítélte meg, hogy a támadónk szabálytalankodott, pedig nem is. Az eset után a soproni tábor “huhogni” kezdett. Úgy látszik Sopronban nem sikerült elhallgattatnunk a rasszizmust. Szomorú…
  21
  Óriási a fölényünk. Negyedik szögletünk után Huszti gurított vissza Penksához, aki 18 méterről a jobb alsó sarkot vette célba, de Balogh ismét védett.
  18
  Lipcsei fantasztikus labdája után Huszti egyedül vezethette volna a labdát a kapusra, a horvát játékvezető azonban tévesen, lesen megállította a támadásunkat. Ejnye…
  17
  Huszti szöglete után Gyepes közelről a kapu fölé bólintott.
  15
  Lipcsei jobb oldali szöglete után Botis fejelt 9 méterről, Balogh azonban a jobb alsó sarok elől mentett. Labdabirtoklás az első negyedóra után: 59%-41% a mi javunkra.
  13
  Sajnos vezet a Sopron. Szabó adott középre, Tóth pedig 11 méterről a bal sarokba fejelt. (0-1)
  11
  Sowunmi ment el a bal oldalon, az alapvonalról középre adott, Takács 10 méterről belsővel lőtt, Balogh védett.
  8
  Lipcsei 25 méterről eresztett meg egy hatalmas bombát, Balogh bravúrral szögletre ütötte a labdát. Szép volt Peti!
  6
  Gyepes ugratta volna ki Sowunmit, a labda azonban egy picit hosszú volt, így a kapujából kimozduló Balogh felszedte a labdát.
  4
  Penksa fejelhetett volna öt méterre a kaputól de Szekeres megelőzte.
  2
  Szabó Ottó adott középre balról, Szűcs jól mozdult ki a kapujából és oldalra öklözte a labdát.
  1
  A Himnusz után kezdetét vette a kupadöntő. Mi indítottuk útjára a labdát.
  .
  Már csak 10 perc és kezdetét veszi a tavasz számunkra legfontosabb mérkőzése. Ha nyerünk, a bajnokság végeredményétól függetlenül, biztos, hogy jövőre is indulhatunk európai kupában. Mindent bele srácok!!!!HAJRÁ FRADI!!! HAJRÁ FRADI!!!
  .
  A mieink a pályán melegítenek. A kispadra Udvarácz, Bognár, Vukmir, Tőzsér, Vágner, Bajevski, valamint Nógrádi ülhet le.
  .
  Új, egyedi háttérképekkel bővült a 100%Fradimobil tartalma.
  Színes háttérképek: (400 Ft+ÁFA;Info:061-422-3490; aktív WAP-szükséges!)

  További tartalmak: Csengőhang Háttérkép I. Háttérkép II. Videó
  Minden letöltéssel segíted az erdélyi Szent József Gyermekotthon árváit is!

  .
  Szurkolóink küzül már mintegy 1500-an elfoglalták helyüket a fehérvári stadionban. A soproni szurkolók jóval kevesebben vannak.
  .
  Dobbanjon meg a Fradi-szíved minden csörgésnél!
  Fradi-induló:
  MONO csengőhangként:
  Küldd az FT28755-ös kódot a 06-90-635-545-es számra!
  POLIFÓNIKUS csengőhangként:
  Küldd az FT37575-ös kódot a 06-90-635-545-es számra!
  VALÓDI hangzásban:
  Küldd az FT16050-ös kódot a 06-90-629-444-es számra!
  Hajrá Fradi! (az FTC.hu nyitózenéje):
  MONO csengőhangként:
  Küldd az FT28790-ös kódot a 06-90-635-545-es számra!
  POLIFÓNIKUS csengőhangként:
  Küldd az FT37590-ös kódot a 06-90-635-545-es számra!
  VALÓDI hangzásban:
  Küldd az FT16055-ös kódot a 06-90-629-444-es számra!
  Action: Zöldinduló (Aléaléaléaléó):
  MONO csengőhangként:
  Küldd az FT28814-ös kódot a 06-90-635-545-es számra!
  POLIFÓNIKUS csengőhangként:
  Küldd az FT37599-ös kódot a 06-90-635-545-es számra!
  A csengőhangok letöltésének technikai feltételeiről bővebben ITTolvashatsz.

  .
  László Csaba egy órával a mérkőzés kezdete előtt kijelölte a kezdőcsapatát a Sopron elleni Magyar Kupa döntőre.
  Hosszú idő után ismét a kezdőben kap helyet Marek Penksa, a fiatalok közül Takács, valamint Bartha kap lehetőséget a mérkőzés elejétől. A mieink a Szűcs- Takács, Gyepes, Botis, Huszti- Penksa, Kapic, Lipcsei, Rósa- Bartha, Sowunmi összeállitásban lépnek pályára.
  .
  Lipcsei vagy Szekeres hetedszer? László először vagy Pintér másodszor? A Ferencváros huszonegyedszer vagy a Sopron először? Legkésőbb három óra múlva választ kaphatunk ezekre a kérdésekre. Reméljük a végén a mieink örülhetnek, és a gyenge bajnoki szereplést fantasztikus kupagyőzelemmel feledteti a csapat.
  Szeretettel köszöntjük kedves olvasóinkat, szurkoljuk ki együtt a huszonegyediket. HAJRÁ FRADI!!!!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

  TFU_20020100_Fma_001 - 0018
OLDALAK
Ranglisták és statisztikák:
Következik: 12.08.15:45 FTC-PAFC (TV:M4sport)
Következik: 12.12.21:00 EL csoportkör Ludogorec-FTC (TV:Sport1)
VVK 50 – A kupasiker 14 legszebb pillanata
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső Utánpótlás Emléktornák
FACEBOOK:
HOST