2006.IV.16. Ferencváros – Újpest: 1-2

A hosszabbításban fordított az Újpest
Az Újpest nyerte a 23. forduló zárómérkőzését. A találkozón sokáig vezetett a Ferencváros, ám a hosszabbításban az Újpest Kovács Zoltán és Rajczi Péter góljaival megfordította az állást. Saskőy Szabolcs három játékost is kiállított: Böjte Attila, Sorin Botis és Kovács Zoltán is eltiltásra számíthat.


Ferencváros – Újpest: 1-2 (1-0)
Üllői út, 9.369 néző, vezette: Saskőy Szabolcs (dr. Kovács P., Heibl)

Ferencváros: Kemenes – Bognár, Botis, Tímár, Balog Z. – Szalai (Fitos 73.), Lipcsei, Leandro (Budovinszky 49.), Laczkó – Tőzsér, Bajevski (Bartha 87.)
vezetőedző: Gellei Imre

Újpest: Vlaszák – Vermes (Kőhalmi 64.), Böjte, Vanczák, Füzi – Hullám (Kovács Z. 59.), Tóth B., Sándor Gy. (Cariati 79.), Tóth N. – Rajczi, Tisza
vezetőedző: Mészöly Géza

Gól: Lipcsei (19. – 11-esből) illetve Kovács Z. (90+2.), Rajczi (90+6. – 11-esből)
Sárga lap: Lipcsei (12.), Bajevski (33.), Tímár (58.) illetve Sándor Gy. (1.), Böjte (44.), Vanczák (71.), Rajczi (90+2.)
Kiállítva: Botis (90+5.) illetve Böjte (90.), Kovács Z. (a mérkőzés után)

Már az első percben egy kemény belépő borzolta a kedélyeket, amikor is Sándor György csúszott rá Lipcsei Péterre.

Az első komoly lehetőség az újpestiek előtt adódott, amikor is Sándor felrúgása miatt a tizenhatos vonaláról jutottak szabadrúgáshoz. A jobbösszekötő helyéről Tóth Norbert végezte el a szabadrúgást, ám nem találta el a kaput.

A 19. percben megszületett a Ferencváros vezető gólja: Szalai egy testcsellel becsapta Tóth Balázst, ám az Erős Károlyt helyettesítő középpályás elhúzta a lábát. Lipcsei büntetőjébe ugyan még belenyúlt Vlaszák, ám hárítani nem tudott.

A 27. percben Sándor György válaszolhatott volna, ám ballábas lövése kevéssel elkerülte a bal alsó sarkot. Nem sokkal később Tisza szabadrúgása is ígéretes volt, de ő kapu fölé lőtt.

A 39. percben az első remek újpesti támadás futott a pályán, ám Rajczi visszagurítását Hullám lőtte kapu mellé óriási helyzetben.

A második félidő elején kényszerűségből cserélnie kellett Gellei Imrének: Leandro és Laczkó összefejelt, előbbi helyére Budovinszky állt be, míg utóbbi egy kötéssel a fején folytathatta a játékot. Leandro az orvosi diagnózis alapján agyrázkódást és orrcsonttörést szenvedett.

Az 59. percben Mészöly Géza megpróbált javítani csapata támadójátékán és a fiatal Hullám helyett a rutinos Kovács Zoltán állt be. A hajrában az argentin Lucas Cariati is lehetőséget kapott Sándor helyén.

Az utolsó percekben a már négy csatárral felálló Újpest nagy energiákat mozgósított az egyenlítésért, ezzel lehetőséget hagyva a hazaiaknak a kontrára.

A 90. percben a meglóduló Laczkót Böjte leterítette, megkapta második sárga lapját és a pirosat is.

Hiába került emberhátrányba az Újpest, a csereként beállt Kovács Zoltán egy rövid mentés után kapásból kilőtte Kemenes kapujának jobb alsó sarkát.

És még nem volt vége: Kovács Zoltán vett le egy szabadrúgást, kapura lőtt, Kemenesen átcsorgott a labda, ám a gólvonalról Botis kiütötte azt. A román védő piros lapot kapott, a megítélt büntetőt Rajczi értékesítette.

A lefújás után Saskőy Szabolcs játékvezető még kiállította Kovács Zoltánt.

A Ferencváros – akárcsak a múlt héten a Győr ellen – ezúttal is a lefújás előtt engedte ki a kezéből a győzelmet, most azonban pontot sem sikerült szereznie.

Nyilatkozatok:

Gellei Imre (az FTC edzője): – A csapat hozzáállásával elégedett vagyok, sajnálom, hogy végül vereséggel zártunk. Leandro sérülése nagyon rosszul jött, mert át kellett szerveznünk a csapat addig jól működő védekezését. A második félidőben egyáltalán nem törekedtünk arra, hogy védekezzünk, így alakult a játék. Az Újpest meddő fölénye ellenére a hajrában volt 2-3 olyan lehetőségünk, amiből illett volna betalálni, és akkor meglett volna a győzelem. Az újpestiek jó ha „megjegyzik” ezt a meccset, hiszen ilyen szerencséje egy csapatnak egy életben egyszer akad.

Mészöly Géza (az Újpest szakvezetője): – Az első félidőben nagyon visszafogottak voltunk, 40 percet kellett várni arra, hogy egy kontra végén eljussunk az ellenfél kapujához. Ebből kértem többet a szünetben a játékosoktól. Kellő hittel futballoztunk fordulás után, és végül a hosszabbításban sikerült a győzelem. Az első gólunk után a negyedik játékvezető meg is kérdezte tőlem, folytatódjon-e a meccs, vagy inkább legyen vége. Mondtam, játsszuk le az előzetesen megadott „ráadásperceket”, sőt húzzunk még rá kettőt, mert akkor megnyerjük a meccset. Örülök, hogy így lett, ezt a sikert az égieknek is köszönhetjük.

Gellei Imre ehhez annyit tett hozzá, az Újpest sokkal inkább kapott segítséget egy földi embertől, mint az „égből.”

A Ferencváros szakvezetője újságírói kérdésre, mely szerint tervezi-e a Ferencváros, hogy „leiratkozzon” Saskőy játékvezetővel, annyit mondott.

– Mi nem tervezünk ilyesmit, vezesse az a meccseket, akit arra kijelölnek.

*

Mint ismeretes, a Magyar Labdarúgó Szövetség Fellebviteli Bizottsága pénteken meghozta dr. Füzi Ákossal, az Újpest játékosával kapcsolatos határozatát. Eszerint a játékos három nemzetközi barátságos mérkőzésen nem léphet pályára. A döntés egyben azt is jelenti, hogy Füzi Ákos bajnoki szerepléséhez fűződő, más első osztályú csapatok által megfogalmazott kifogások megalapozatlannak bizonyultak.

A Ferencváros labdarúgó csapata, szakmai stábja és az FTC Labdarúgó zRt. vezetése – a Fradi érdekeinek maradéktalan védelme mellett – mindig is annak volt a híve, hogy a mérkőzéseket lehetőleg a pályán elért eredmények döntsék el. Így volt ez a múlt vasárnap, az Újpest elleni mérkőzés esetében is. Köztudomású, hogy a találkozó az FTC számára balszerencsésen végződött. Különösen a második gól előtti helyzet szabályosságának megítélésében tértek el a vélemények.

A bírói döntést a sajtóban is markáns bírálatok érték. Ennek ellenére, a labdarúgó csapat és a részvénytársaság vezetése minden körülményt mérlegelve arra hajlott, hogy ezúttal is hű marad a sportszerűség alapelveihez, s tudomásul veszi a pályán született eredményt. Időközben megszületett az MLSZ Fellebviteli Bizottságának döntése, amely mindenki számára egyértelművé tette a Füzi Ákos szerepeltetésével kapcsolatos jogi helyzetet.

A Ferencváros vezetése úgy véli, amennyiben az MLSZ Fellebviteli Bizottságának határozata hamarabb született volna meg, elejét lehetett volna venni minden, ezen ügyhöz kapcsolódó bizonytalanságnak.

FTC Labdarúgó zRt.

2006.04.22.

(Az nso.hu és a Ferencváros hivatalos honlapja alapján)

2 hozzászólás a(z) 2006.IV.16. Ferencváros – Újpest: 1-2 bejegyzéshez

 • ftc.hu: Az őszi mérkőzéshez hasonlóan ezúttal is komoly játékvezetői segédlettel nyert az Újpest a derbin. Saskőy játékvezető 1-0-s vezetésünknél nem adott meg egy teljesen nyilvánvaló 11-est csapatunknak, majd ezt tetézte azzal, hogy a második félidő végén, a hatperces hosszabbításban egy újpesti szabálytalanság után továbbengedte a játékot, majd büntetőt ítélt a vendégeknek.

  Ferencváros – Újpest: 1-2 (1-0)
  Üllői út, 9.369 néző, vezette: Saskőy (Kovács P., Heibl)

  Ferencváros: Kemenes – Balog Z., Tímár, Botis, Leandro (Budovinszky 48.) – Szalai (Fitos 73.), Bognár, Lipcsei, Laczkó – Bajevski (Bartha 84.), Tőzsér

  Újpest: Vlaszák – Tóth B., Böjte, Vermes (Kőhalmi 64.), Füzi – Hullám (Kovács Z. 60.), Vanczák, Sándor Gy (Cariati 78.), Tóth N. – Tisza, Rajczi

  Gól: Lipcsei (19. – 11-esből) illetve Kovács Z. (93.), Rajczi (96. – 11-esből)
  Sárga lap: Lipcsei (11.), Bajevski (32.), Tímár (59.) illetve Sándor Gy. (1.), Vanczák (71.)
  Kiállítva: Botis (95.) illetve Böjte (89.), Kovács Z. (a mérkőzés után)

  Igen bátor játékkal kezdtük a mérkőzést. Csapatunk teljesen megérdemelten szerzett vezetést a 19.percben: Szalait buktatták a tizenhatoson belül, a játékvezető tizenegyest ítélt, amelyet Lipcsei értékesített, vezetéshez juttatva ezzel csapatunkat. A félidő végére kiegyenlítetettebbé vált a játék, mindkét oldalon akadtak helyzetek, gól azonban nem esett – amiben a játékvezetőnek is szerepe volt. A 45. percben teljesen egyértelmű újpesti kezezés után maradt néma Saskőy játékvezető sípja.

  A folytatás igen szerencsétlenül alakult csapatunk számára: alig kezdődött el a második játékrész, amikor Laczkó és Lenadro összefejeltek. Utóbbi nem is tudta folytatni a játékot. Sokáig mezőnyjáték folyt a pályán, majd a hajrában felgyorsultak az események. A rendes játékidő letelt eleőtt tíz főre fogyatkozott a vendég együttes, miután Böjte megkapta második sárga lapját is. Saskőy játékvezető hatpercet hosszíbbatott, amelybe belefért egy újabb kiállítás és két gólt. Előbb a csereként beálló Kovács Zoltán találatával egyenlített az Újpest, majd a 95.percben Saskőy játékvezető tizenegyest ítélt a vendégeknek, Botisnak pedig piros lapot mutatott fel. A büntetőt Rajczi értékesítette, s ezzel 2-1-re nyert az Újpest.

  A mai meccsen bebizonyosodott, hogy az Újpest semmivel sem jobb csapat a jelenlegi Ferencvárosnál. Ugyanakkor az is biztosan kijelenthető, hogy csupán az ellenünk lejátszott két mérkőzésen több ponthoz is a játékvezetők segítették hozzá a bajnokság éllovasát.

 • 96
  A mérkőzés lefújását követően Kovács Zoltán piros lapot kapott.
  96
  Vége a mérkőzésnek, 2-1-re nyert az Újpest.
  96
  Fitost letaglózták -- ezért nem járt piros lap…
  Saskőy játékvezető újra főszereplő tudott lenni…
  96
  Vezet az Újpest! Rajczi értékesítette a büntetőt. 1-2
  95
  Tizenegyest kapott az Újpest, Botis pedig piros lapot kapott.
  95
  Fitos beadása után Lipcsei fejelhetett 7 méterről, a labda a bal kapufa mellett hagyta el a játékteret.
  94
  Rajczi kapott sárga lapot reklamálásért.
  93
  Egyenlített az Újpest!Egy jobboldali támadás végénKovács Zoltán bevette a kapunkat. Ezzel 1-1…
  90
  Hat perc hosszabbítás következik.
  89
  Laczkó mutatott be szép cseleket, Böjte nem tudott vele mit kezdeni, letaglózta. z újpesti megkapta második sárga lapját, így mehetett zuhanyozni.
  87
  Bartha eldönthette volna a mérkőzést. Fitos passzolt remek ütemérzékkel támadónkhoz, aki egy visszacsel után 15 méterről alszák felett átemelte a labdát -- sajnos a kapu felett is…
  85
  Szurkolóink ma is kitesznek magukért: folymatosan szól a “hajrá Fradi”!
  84
  Bajveski helyén Bartha folytatja.
  81
  Saskőy játékvezetőnél továbbra sem tudunk párharcokat nyerni…
  79
  Licsep szöglete után Tímár fejelt kevéssel a kapufa mellé. A labda még meg is pattant a talajon, nem sok hiányzott…
  78
  Harmadszor cserélt az Újpest: Sándor helyén Cariati bizonyíthat.
  75
  Ezúttal Balog Zoltánt kell ápolni. Zoli egy párharc után szerencsétlenül ért földet, úgy tűnik, a bordáját fájlalja.
  73
  Gellei Imre Fitost küldi pályára Szalai helyén.
  71
  Vanczák állította meg szabálytalanul Tőzsért. Az újpestinek villant is a sárga.
  64
  Kőhalmi folytatja Vermes helyén.
  64
  Az utóbbi percekben sajnos fölényben játszanak a vendégek. Szurkolóink érzik is, hogy szükség van a biztatásukra, és folyamatosan buzdítják csapatunkat.
  63
  Tisza vette célba a kapunkat 15 méterről, a labda egy védőn megpattant, és végül szöglettel jöhetett az Újpest, amely után sikerült tisztáznunk.
  60
  Csere a vendégeknél: Hullám helyett Kovács Zoltán kap lehetőséget.
  59
  Tímár kapott sárga lapot a Rajczival szembe elkövetett szabálytalansága miatt.
  57
  Balog merészkedett előre, hagyta, hogy pattanjon előtte egyet a labda, majd 18 méterrről kapura rúgta. A kemény, ám középre tartó lövést Vlaszák hárította.
  48
  Leandro sajnos nem tudja tudja folytatni a játékot, játékosunkat úgy kellett letámogatni a pályáról. A helyére Budovinszky állt be (Botis húzódik ki a baloldalra).
  Laczkó -- egyelőre úgy tűnik -- képes továbbjátszani, játékosunk vérző fejére egy hatalmas “turbán” került.
  46
  Laczkó és Leandro ugrottak a labdáért, játékosaink összefejeltek, mindkettőjüket ápolni kell.
  46
  Folytatódik a mérkőzés.
  45
  Egyértelmű tizenegyest mulasztott el befújni a játékvezető: Tőzsér szöglete után Tímár fejelt 7 méterről, a labda jól láthatóan az újpesti védő kezében akadt el. Nyilvánvalóan büntetőt kellett volna ítélni, a játékvezető sípja meg is szólalt -- a félidő végét jelezte…
  44
  Szép cselek után Laczkó ugratta volna ki a félpályánál Bajevskit, aki így egyedül törhetett volna kapura, ám Böjte beleért a labdába -- szószerint. Az újpesti sárga lapot kapott az ígéretes akciónkat meghiúsítő kezezésért.
  43
  Először jutottunk szabadrúgáshoz ígéretesebb helyről: Tőzsér állt a tizenhatos vonalába lehelyezett labda mögé, beadását azonban a kapujából kilépő Vlaszák felszedte.
  39
  az első igazán veszélyes újpesti támadásra 39 percet “kellett várni”. Egy baloldali támadás végén Rajczi passzolt Hullámhoz, aki szorongatott helyzetből lőtt, ám labdája vagy 2 méterrel a jobb kapufa mellett hagyta el a játékteret.
  35
  Bajevski tört be jó cselekkel a tizenhatoson belülre, ahol támadónk a földre került. A játékvezető sípja néma maradt, ám ezúttal valóban úgy tűnt, hogy Vanczák nem szabálytalankodott játékosunkkal.
  32
  Bajevski szabálytalankodott Tóth Norberttel szemben, játékosunk sárga lapott kapott.
  30
  Az első félóra végére kiegyenlíttebb lett a játék. A kezdéshez képest valamelyest feljebb jött az Újpest.
  Egyértelműen látszik, hogy ellenfelünk nagyon figyel a baloldalunkra. Az elmúlt hetekben Laczkó és Leandro egyaránt kiváló teljesítményt nyújtott, így az újpestiek rájuk különösen vigyáznak.
  27
  Legalább a tizedik pontrúgást végezhette el az Újpest a mi térfelünkön. Egyelőre nem tudunk úgy párharcot vívni, hogy abból ne a vendégek jöhetnének szabadrúgással. Ezúttal Tisza állt a labda mögé, 25 méterről leadott lövése azonban ha kevéssel is, de a kapunk fölé ment, Kemenes ezúttal is “rajta volt” a lövésen.
  24
  Sándor vette célba a kapunkat 22 méterről kissé jobbról, ballábas lövésén “rajta volt” Kemenes, a labda azonban vagy egy méterrel elkerülte a kapunkat, így Szabolcsnak nem kellett játékba avatkoznia.
  19
  Vezetünk! Bajevski két szép csel után Szalaihoz továbbított, aki Tóth Balázs buktatott, Saskőy játékvezető pedig tizenegyest ítélt. bünetető jogosságát bizonyítja, hogy Vlaszák nem a játékvezetőhöz rohant reklamálni, hanem saját csapattársához: Tóth alapos szidást kapott a buta megmozdulásáért.
  A labda mögé ezúttal is Lipcsei Péter állt, aki a jobbra mozduló Vlaszák mellett lőtt a jobb sarokba. Az újpesti kapus ugyan beleért a labdába, hárítani azonban nem tudta Lipcsei jól helyezett lövését. Ezzel 1-0.
  13
  Igen kecsegtető helyről jutott szabadrúgáshoz az Újpest a kapunktól 17 méterre kissé jobbra. Tóth Nobert a labdát méterekkel a jobb felső sarok fölé lőtte.
  11
  Lipcsei kapott sárga lapot a térfél közepén elkövetett szabálytalanságért.
  10
  Balog beadása után kissé érthetetlenül a játékvezető lökést látott, így lefújta akciónkat, pedig Tőzsér a kapu bal alsó sarkába lőtt -- igaz, már egyértelműen a sípszó után.
  9
  Tőzsér indította a jobboldalpn Szalait, aki még a vonal elől élesen középre adott, Vlaszák azonban kivetődve felszedte a labdát az érkező Bajevski elől.
  6
  Bajevski vitt fel a labdát, majd a kapu elé érkező Tőzsérhez továbbított volna, ám Böjte kifejelte előle a labdát.
  5
  Bedobás után Szalaihoz került a labda, aki lefordult védőjéről, majd 16 méterről lőtt. A pattogós, nem túl erős, a kapu közepébe tartó labdát biztosan fogta Vlaszák.
  1
  Húsz másodpercet kellett várni a mérkőzés első jelentősebb eseményére: Lipcsei indult volna meg az újpesti kapu felé, amikor Sándor hátulról kiméletlenül felrúgta. Az újpesti jogosan kapott sárga lapot.
  1
  A mieink indították útjára a labdát. Csapatunk a Springer szobor felöli kapura támad, és a már megszokott, zöld, “szerencse” mezben játszik. A vendégek lila-fehér cskíos felsőben léptek pályára.
  .
  Húsvét alkalmából László Atya intézett néhány szó a szurkolókhoz, majd felhangzott a Himnusz.
  .
  Minkét oldalon akad elitiltás miatt hiányzó játékos: a mieink részéről Jovánczai oltán, a vendégektől Erős Károly kényszerült a lelátóra.
  .
  Csereként Szabó K., Bartha, Budovinszky, Csepregi, Fitos, Horváth D. valamint Lazic kaphat lehetőséget.
  .
  Csapatunk a következő összeállításban kezdi a rangadót:Kemenes-Balog, Tamár, Botis, Leandro-Szalai, Bognár, Lipcsei, Laczkó-Bajevski, Tőzsér
  .
  Folyamatosan érkeznek szurkolóink a stadionba. A Nagyvárad tér felöli kapu mögötti rész már csaknem megtelt. Szurkolóink oda egy transzparenst is kifeszítettek “Hagyomány és minőség 1899 óta” felirattal.
  .
  A két egyesület közösen kiadott közleményben kérte a szurkolótáborokat a sportszerűtlen viselkedéstől való tartózkodásra.
  .
  Az újpesti szurkolók fél tíz óta folyamatosan érkeztek stadionunkhoz, mostanra valamennyien elfoglalták helyüket a vendégszektorban -- amely így meg is telt.
  .
  A találkozó játékvezetője Saskőy Szabolcs lesz.

  .
  Köszöntjük Szurkolóinkat! Hamarosan kezdődik a 204.bajnoki összecsapás a FErencváros és az Újpest között.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

  TFU_20020100_Fma_001 - 0018
OLDALAK
Ranglisták és statisztikák:
Következik: 08.25.18:00 Puskás-FTC (TV:M4)
Következik: 08.29.20:00 EL PLAY-OFF FTC-FK Suduva (TV:M4)
VVK 50 – A kupasiker 14 legszebb pillanata
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső Utánpótlás Emléktornák
FACEBOOK:
HOST