2007.II.21. Rapid – Ferencváros: 1-2

NS-20070222-01-20070221

Fradi-szlogen: danke, Rapid!

Az NB II Keleti csoportjában szereplő és a tabella élén álló Ferencváros szerdán osztrák testvérklubjával, a Rapid Wien csapatával játszott edzőmérkőzést. A túra jól sikerült, hiszen a Gellei Imre edzette zöld-fehérek győztesen hagyták el a legendás Hanappi-stadiont.

Ikerklubok. A Ferencváros és a Rapid Wien egyaránt 1899-ben alakult, mindkét egyesület címerében a zöld és a fehér szín jelenik meg, és hát mind az FTC, mind pedig a Rapid bajban van. Miközben a Fradi-drukkerek azért aggódnak hétről hétre, hogy imádott egyletük megszűnik, az osztrák csapat szurkolói „csak” amiatt dühöngenek, hogy a gárda botladozik a bajnokságban: a nyolcadik helyről várja a tavaszi folytatást. Hatalmas különbség!

Ikerklubok. Ahogyan az jó testvérektől elvárható, ha az egyik bajban van, a másik a segítségére siet. Amikor a Rapid vezetői, játékosai, drukkerei tudomást szereztek a magyar rokon anyagi gondjairól, habozás nélkül mentőakcióba kezdtek. A klub „Rettet Ferencváros!” (mentsétek meg a Ferencvárost) felirattal ellátott pólót dobott piacra, s az eladott ruhadarabokból befolyó összeget – bár még nincs végleges elszámolás, eddig négymillió forintot tesz ki – átutalta a Fradi számlájára. De hogy ne csak pénzügyi, hanem szakmai téren is megpróbáljon segíteni az osztrák egyesület, a bajnoki rajt előtti utolsó edzőmérkőzést a magyar zöld-fehérekkel vívta.

„Amikor megtudtuk, hogy a Ferencvárosnak ilyen súlyos anyagi gondjai vannak, azonnal léptünk – mondta Rudolf Edlinger, a Rapid Wien elnöke. – Pólókat gyártattunk, és szurkolói gyűjtést szerveztünk. Tudjuk, ez csupán aprópénz a magyar klub tartozásaihoz mérve, de ilyen helyzetben minden egyes euró jól jön. Mivel a szerdára tervezett edzőmérkőzést korábban lemondta az ellenfél, jó ötletnek tűnt, hogy a Fradival játsszunk. Legutóbb tíz éve mérkőzött meg egymással a két csapat, így ideje volt egy újabb randevúnak. Gondoltuk, ha drukkereink saját szemükkel látják a magyar csapatot, talán adakoznak még egy kicsit…”

Erre meg is volt a lehetőségük mind a Rapid-, mind az FTC-rajongóknak: a Hanappi-stadion ajándékboltjába a felkészülési mérkőzés előtt csoportosan érkeztek a fradisták, és alaposan átbogarászták az ajándéktárgy-kollekciót, hátha rábukkannak még egy-két „Rettet Ferencváros!” feliratú pólóra. Az üzletben azonban már hetekkel ezelőtt elfogyott a dressz, ám a stadion főbejáratánál volt még néhány utcai árus, akinek nejlonszatyrából előkerült egy-egy darab. „Az utolsó kettőt hoztuk el – mutatta büszkén a már a mellén feszülő felsőt egy ferencvárosi fanatikus. – Tíz euróba került, s bár kétezer-ötszáz forint kicsit sok egy szimpla pólóért, de hát mégiscsak a Fradiról van szó…”

Nemcsak a Magyarországról érkezők húzták magukra a becses ruhadarabot: hattagú helyi társaság várakozott a beléptetőrendszernél, s minden Rapid-szurkolón a Fradit segítő póló volt.

„Borzasztó lehet ez a helyzet a Fradi-drukkereknek – mondta az egyik drukker. – Mi nem a második vonalban játszunk, de már azt is nehezen viseljük, hogy nem a bajnoki címért küzdünk. Az egyetlen, ami némiképp vigasztal bennünket, hogy a címvédő Austria Wien még rosszabbul szerepel, kieső helyen áll…” A felkészülési összecsapás kezdő rúgása előtt egyedül a Ferencváros labdarúgói által magasra emelt „Danke, Rapid!” feliratú transzparens jelezte, hogy nem tétmeccset játszik a két gárda. Egyébként minden igazi meccshangulatra utalt – majd 2500 szurkoló várta és kápráztatta el lenyűgöző koreográfiával a csapatokat. A drukkerek egyébként végig fantasztikus hangulatot varázsoltak a Hanappi-stadionba, énekeltek, tapsoltak, lengették zöld-fehér zászlóikat. A meccs szünete aztán ismét az adakozás jegyében telt el. A Fradi megsegítésére a rendezők két pénzgyűjtő dobozt is végighordoztak a hazai szurkolók között, hogy aki teheti, néhány euróval támogassa a haldokló magyar klubot.

A pénz mellett a siker is rájuk fért, így a fradisták teljes meggyőződéssel ismételhették: danke, Rapid!

A mérkőzés:

Rapid – Ferencváros: 1-2 (1-0)
Bécs – Hanappi stadion, 2.500 néző, vezette: Lechna

Rapid Wien:

I. félidő: Payer – Vorisek, Valacsovics, Hiden, Katzer – Hofmann, Bejbl, Kavlak, Boskovics – Bazina, Kincl
II. félidő: Hedl – Dober, Eder, Burgstaller, Sara – Kulovits, Hlinka, Katzer, Ümit Korkmaz – Thonhofer, M. Bilics

Ferencváros: Kemenes – Ferencz, Dragóner, Lipcsei, Balog Z. – Bartha (Fitos 36.), Lazic, Deme, Laczkó Zs. – Horváth D. (Jovánczai 46., Brettschneider 62.), Tököli

Gól: Kincl (20.) illetve Tököli (60.), Laczkó (72.)
Sárga lap: Dragóner (10.), Tököli (22.)

A hazaiak azonnal magukhoz ragadták a kezdeményezést, elsősorban a jobb oldalukon voltak aktívak, Hoffman elfutásai rendre veszélyt jelentettek. Az első negyedórában Bazina hagyta ki a legnagyobb helyzetet, lövését Kemenes védte. Fölényben játszott a Rapid, és ennek meg is lett az eredménye: a 20. percben Bazina ugratta ki a leshatáron Kinclt, aki nem hibázott (1-0). A folytatásban sem sokat változott a játék képe, a mieinknem nem feküdt a hazaiak agresszív letámadása. A Rapidnak voltak még lehetőségei, de nem változott az állás.

Fordulás után a hazaiak új csapattal álltak fel, de a bécsiek cseresorát is jó játékosok alkották, köztük Mate Bilic vagy a szlovák válogatott Hlinka. Mi kezdtük jobban a második félidőt: előbb Jovánczai veszélyeztetett, majd egy szép támadás végén Deme kishíján egyenlített. Ami neki nem sikerült, az összejött Tökölinek, aki a 60. percben egy szép egyéni alakítás végén egyenlített. Nem sokkal később egy sérülés miatt tíz főre fogyatkoztak a hazaiak, és mi gyorsan kihasználtunk az emberelőnyt: Laczkó lőtte ki a 72. percben a hosszú sarkot. A folytatásban még Tököli veszélyeztetett kétszer is, de újabb gól már nem született, így 2-1-re megnyertük a felkészülési találkozót a Hanappi-stadionban.

Nyilatkozatok:

Gellei Imre szerint két teljesen ellentétes félidőt láthattak a szurkolók.

– Az első félidőben a Rapid alapcsapata játszott, és sajnos nem igazán “ízlett” együttesünknek az a kemény letámadás, amit a hazaiak alkalmaztak – mondta szakvezetőnk a 100%Fradinak. – Nem nagyon tudtunk ezzel mit kezdeni, megérdemelten vezetett az első félidő után a Rapid. A szünetben igyekeztünk rendezni a sorokat, egyre jobban ráéreztünk a játék ízére, agilisan, gólratörően futballoztunk, valahogy úgy, ahogy a hazaiak az első félidőben játszottak. A felkészülés vége felé közeledünk, így egyre nagyobb jelentősége van az eredményeknek, örülök, hogy egy nemzetközi meccsen idegenben tudtunk nyerni, remélem a folytatás is hasonló lesz. Szeretném megköszönni a találkozóra kiutazó drukkereknek azt, hogy hétköznap is velünk tartottak, és szurkolásukkal erőt adtak a csapatnak.

Sokszor volt már része hasonló élményben. Amikor azt kérdeztük Radek Bejbltől, a Rapid Wien cseh labdarúgójától, futballozott-e már olyan felkészülési mérkőzésen, amelyen extázisban lévő kétezer-ötszáz szurkoló biztatta a feleket, az arénát füstfelhő, a lelátót pedig zászlóerdő borította, elmosolyodott. Az ötvenszeres válogatott középpályás többek között megfordult a francia Lens csapatában és a spanyol Atlético Madridban, így nem csoda, hogy kapásból sorolt fel néhány olyan edzőmeccset, amelyen több tízezren szurkoltak és varázsoltak feledhetetlen hangulatot a stadionokba. Azt azonban a nagyszerű játékos is elismerte, nem mindennapi, hogy majd ezer drukker hét közben is képes elkísérni kedvenceit egy másik országba – felkészülési összecsapásra…

„Szerepeltem már jó néhány szenzációs légkörű találkozón, de ez az edzőmeccs is emlékezetes marad – mondta a Ferencváros elleni edzőmérkőzés után Radek Bejbl. – Dicséretes, hogy a Ferencváros drukkerei ilyen lelkesek, ahogy a csapat mellett állnak, mégpedig jóban-rosszban egyaránt. A meccs előtt az öltözőben beszélgettünk a társaimmal, akkor tudtam meg, milyen nagy bajban van a magyar klub.”

A harmincöt éves labdarúgónak cseh csapattársa, Marek Kincl mesélte el, hogy a Fradi a Rapid Wien testvérgárdája, és amikor meghallotta, hogy munkaadója segíteni próbál a magyar egyesületen, örömmel vállalta a játékot. A futballista kisebb sérüléssel bajlódott a héten, és a vezetőedző Peter Pacult azt javasolta neki, hagyja ki a szerdai mecccset. Ám ő a játék mellett döntött. „Nagyon szép gesztusnak tartom, hogy a klubom segíteni próbál a Ferencvároson – folytatta Radek Bejbl. – Sajnálatos, hogy egy csapat anyagi gondok miatt kényszerül alacsonyabb osztályban szerepelni. A magyarok teljesítményén nem is látszott, hogy az együttes a második vonalban szerepel. Persze a végeredmény csalóka, mert mi a második félidőben tartalékcsapatunkkal álltunk fel. Ami pedig minket illet: a csapat gyengén szerepelt az ősszel, de még nincs veszve semmi, könnyedén felkapaszkodhatunk. Azért igazoltam a Rapidhoz, mert Bécs közel van az otthonomhoz. Jól érzem itt magam, és bízom benne, hogy még évekig szolgálhatom az osztrák klubot.”

NS-20070222-0203-20070221

(Az nso.hu, a Ferencváros hivatalos honlapja és a Nemzeti Sport alapján)

2 hozzászólás a(z) 2007.II.21. Rapid – Ferencváros: 1-2 bejegyzéshez

 • Gellei Imre: „Gyors futballt kell játszani”
  Bár több csapatnál is megfordult Gellei Imre, hiszen dolgozott Zalaegerszegen, a Vasasnál, az MTK-nál, Siófokon s aztán a válogatott szövetségi kapitányaként is, a szerdaihoz hasonló élményben azonban csak elvétve volt része. Edzőmérkőzésen Bécsben ezernél is több fradista éltette csapatát, és a drukkerek úgy ünnepelték a 2–1-re nyerő Lipcsei Péteréket, mint amikor legutóbb, 2004-ben a bajnoki elsőségért járó aranyérmeket akasztották a nyakukba.
  – Rég láttuk ilyen mosolygósnak.
  – Felemelő érzés a bécsihez hasonló légkörű mérkőzésen kispadon ülni – mondta Gelei Imre. – Közönségünk jelesre vizsgázott – igaz, a drukkerekre eddig sem lehetett panasz, hiszen az NB II-ben is végig kitartottak mellettünk –, míg a csapatban bebizonyították a fiatalok, hogy számíthatunk rájuk.
  – Milyen tanulságokkal szolgált a találkozó?
  – Elsősorban azzal, hogy fiatal játékosaink számára világossá vált, hogy mennyivel gyorsabban, agresszívabban és tudatosabban futballoznak külföldön, mint nálunk. Nincs idő a gondolkodásra, gyors, pontos futballt kell játszani. Az első félidőben kicsit görcsösen játszottunk, nyilván a mérkőzés adta hangulat, no meg a négyórás buszozás is rányomta bélyegét a teljesítményekre. Aztán ahogy oldódott a feszültség, egyre jobban ment. Külön öröm, hogy mindkét gólunkat remek akció és kitűnő egyéni teljesítmény előzte meg.
  – Ismeretes, hogy továbbra is nagy a pénztelenség a klubnál. Ezt bizonyítja, hogy az átigazolási időszakban csupán egy játékost szerződtethetett a csapat. Kérdés, hogy Jeremiás Buz erősítést jelent-e…
  – Két labdarúgóval tárgyaltunk, Hegedűs Gyulával és Jeremiás Buzzal. Végül valóban kényszerűségből csak a bal oldali védőként és középpályásként is bevethető argentint szerződtettük. Sajnálom, mert elégedett voltam Hegedűs Gyula játékával is, de nincs mit tenni, egyelőre ennyire futotta.
  – Mit gondol, az NB II Keleti csoportjában élen végezhet a Ferencváros?
  – Rövid lesz a válaszom: azért dolgozunk, hogy feljussunk az élvonalba.
  – Úgy tudjuk, a bécsi fellépéssel még nem ért véget a ferencvárosi hakni…
  – Hakninak azért nem nevezném, hiszen szerdán Bécsben, csütörtökön pedig Sopronban is meghívásnak teszünk eleget.

 • 90
  Vége a meccsnek, 2-1-re nyertünk.
  86
  Brettschneider ugratta ki remekül Tökölit, aki 12 méterről alig lőtt a bal sarok mellé.
  74
  Tököli forgatta meg a 16-oson belül a védőket, majd lőtt, de a próbálkozásban nem volt meg a kellő erő, a hazai portás védeni tudott.
  72
  Gyorsan góllá érett az előnyünk. Laczkó tört be a 16-oson belülra, majd szépen lőtte ki a hosszú sarkot (1-2).
  65
  Kulovic ütközött Brettschneiderrel, a hazai játékos nem is tudta tovább folytatni, a hazaiak tízen maradtak újabb cserelehetőség híján.
  62
  Jovánczait térdsérülés miatt le kellett cserélni, helyére Brettschneider állt be.
  60
  Tököli “kupadöntős” góljával egyenlítettünk. Jovánczai két védő közül fejjel ugratta ki támadónkat, aki egy “visszacsellel” lerázta őrzőjét, majd szépen a rövid sarokba lőtt (1-1.
  56
  Hlinka húzott el a szélen, majd Bilic elé tálalt, aki 9 méterről, senkitől sem zavartatva lőtt kevéssel a bal alsó sarok mellé.
  54
  Jobban kezdtünk. Egy Tököli, Laczkó, Jovánczai, Deme összjáték után utóbbi 13 méterről lőtt centikkel a bal sarok mellé.
  48
  Deme ugratta ki Jovánczait, aki kissé kisodródott helyzetből lőtt, a hosszú sarokra tartó lövést védte a kapus.
  46
  Elkezdődött a második félidő. A hazaiak teljes csapatot cseréltek, míg nálunk Jovánczai folytatja Horváth helyett.
  45
  Vége az első félidőnek, a hazaiak eddig jobban, veszélyesebben játszanak.
  42
  Egy bedobás után Tököli befelé vezette a labdát a 16-os előtt, majd lőtt, de a hazai kapus védett.
  40
  Vorisek távoli lövése veszélyesen csapódott lefelé, de végül nem sokkal a léc fölé ment a labda.
  36
  Barthát lecserélte Gellei, helyén Fitos folytatja.
  30
  A hórihorgas Kincl került helyzetbe, de a kapu mellé bólintott.
  29
  Dragóner vezette a labdát, majd 26 méterről lőtt, de jócskán a kapu fölé.
  25
  Hoffman 22 méterről lőtt laposan, Kemenes a jobb sarok elől tisztázott.
  22
  Tököli kapott sárgát.
  20
  Vezet a Rapid. Bazina ugratta ki a leshatáron Kinclt, aki nem hibázott (1-0).
  19
  Aktívabb a Rapid, elsősorban a mi baloldalunkon próbálkoznak. Újra Hoffman adott középre, de beadásáról Kincl épphogy lemaradt.
  15
  Bazina került helyzetbe, 15 méterről lőtt is, Kemenes a felső sarok elől ütötte el a labdát.
  12
  Vorisek 28 méterről lövésre szánta el magát, de célt tévesztett.
  10
  Dragóner szabálytalankodott Kinclvel szemben, ezért sárgát kapott.
  8
  Újra Hoffman adott be, ám az üresen álló Boskovic szerencsére jócskán kapu fölé fejelt.
  5
  Lazic végzett el szögletet, meg is találta Dragóner fejét, aki azonban a kapu fölé bólintott.
  2
  Hoffman beadása Bazina fejelt a kapu fölé.
  1
  Elkezdődött a meccs, mi kezdtünk.
  .
  A két csapat a mintegy 400 Fradi szurkoló buzdítása mellett vonult be a pályára, a mi játékosaink Danke Rapid drapival a kezükben.
  .
  A mieink összeállítása a következő: Kemenes -- Ferencz, Dragóner, Lipcsei, Balog -- Bartha, Lazic, Deme, Laczkó -- Tököli, Horváth.
  .
  Köszöntjük kedves szurkolóinkat! Csapatunk 14 órakor a Rapid Wien ellen lép pályára a Hanappi-stadionban. Élő közvetítésünk 13.55-kor kezdődik.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

  TFU_20020100_Fma_001 - 0018
OLDALAK
Ranglisták és statisztikák:
Következik: 12.12.21:00 EL csoportkör Ludogorec-FTC (TV:Sport1)
Következik: 12.15.18:00 DVTK-FTC (TV:M4sport)
VVK 50 – A kupasiker 14 legszebb pillanata
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső Utánpótlás Emléktornák
FACEBOOK:
HOST