2008.VIII.11. Ferencváros – Tököl: 6-2

Comeback, 1. rész: gólfesztivált rendezett a Ferencváros együttese

A Ferencváros magabiztos győzelmet aratott a labdarúgó másodosztály Keleti csoportjának hétfői összecsapásán a Tököl ellen. Az 1. forduló záró mérkőzésén Ferenczi István mesterhármast szerzett, mellette Paul Shaw volt kétszer eredményes a Fradiban. A vendégcsapatban Csabai Tamás, Gasparik András és Gálhidi Gergő talált be, apró szépséghiba azonban, hogy utóbbi játékos saját kapusát mattolta. A vége 6–2 lett.

Ferencváros – Tököl: 6-2 (2-1)
Albert stadion, 8.000 néző, vezette: Bognár Tamás (Kovács Z., Kepe)

Ferencváros: Holczer – Fülöp N., Dragóner, Csiszár, Szkukalek – Fitos (Bartha 46.), Lipcsei, Ashmore, Downing (Tóth B. 59.) – Shaw, Ferenczi
kispad: Pintér B., Souare, Moussa, Lamine, Pisanjuk
vezetőedző: Robert Davison

Tököl: Balázs – Gálhidi (Mojzes 64), Vedres, Kurucsai, Medgyesi – Palásti (Csabai 71.), Vejmola, Horváth B., Csépe – Varga L. (Kása 32.), Gasparik
kispad: Beke, Böröndi, Kis A., Csönge
vezetőedző: Gyimesi László

Gól: Shaw (10., 63.), Ferenczi (45+1., 59., 82.), Gálhidi (47. – öngól) illetve Gasparik (20. – 11-esből), Csabai (75.)
Sárga lap. Szkukalek (50.), Dragóner (60.) illetve Medgyesi (58.), Csépe (60.), Kurucsai (67.), Mojzes (70.)
Kiállítva: Vedres (80.)

Amikor 2006-ban a Jászapáti ellen története első másodosztályú mérkőzését játszotta a Ferencváros nem sokan gondolták, hogy két év múlva is a Keleti csoportban sínylődik majd a budapesti gárda. Pedig a sors ezt a lehetőséget tartogatta a zöld-fehéreknek.

Illetve dehogyis. A Fradi nem sínylődött, hanem egész egyszerűen szárnyalt a bajnoki nyitányon, és többek közt Ferenczi István mesterhármasának köszönhetően 6–2-re verte a Tökölt.

A gólgyártást Paul Shaw kezdte meg már a találkozó 10. percében. A méltán rettegett Ferenczi-Shaw csatárkettős ötven százaléka remek akció végén szerezte meg a Ferencváros első találatát az új idényben. James Ashmore remek testcsellel hagyta, hogy Lipcsei Péter passza elguruljon a ritka hajú angol csatárhoz, aki higgadtan megszelidítette a labdát, majd klinikai pontosságú lövéssel vette be Balázs Levente kapuját.

A Ferencváros „comeback” fantázianévvel ellátott hadjárata tehát jól kezdődött, ám nem ennyire optimálisan folytatódott.

20081103-20080811-tokol-tothbA 20. percben Gasparik András csinált két „nagyronaldós” biciklicselt, amit Dragóner Attila nehezen, leginkább sehogysem tudott lekövetni. A középpályás aztán feldobta magát Fülöp Noel mellett, a játékvezető pedig megette a remek színészi alakítást, és büntetőt ítélt. A sértett a tizenegyesnél higgadt, és a mi fontosabb, eredményes volt.

A rettegés aztán úrrá lett a Fradi játékosain, akik a félidő hátralévő részében kapura veszélytelenül játszottak. Egy szerencsés találat azonban a legjobbkor segítette ki a zöld-fehéreket.

Az első félidő utolsó percében az új igazolás, Ferenczi István elé került a labda, aki remek mozdulattal, jobb külső csüddel továbbította a labdát a vendég(üres)kapuba – 67 centiméterről, de az is lehet, hogy volt vagy egy méter is a távolság.

A gól pedig teljesen összetörte a Tökölt, amely a második félidőben már nem tudta a lépést, illetve a szárnycsapást tartani a zöld sasokkal.

Rögtön a játékrész elején Downing lépett ki egy remek kontratámadás végén, majd miután kapusba lőtt labdája ismét elé került, a menteni igyekvő Gálhidi Gergő saját kapujába passzolta a labdát. Legyünk azért igazságosak: az esetet lesállás előzte meg.

A Fradi-parádé aztán folytatódott. Bartha László az 54. percben remekül vitte keresztbe a labdát a védővonal előtt, majd ahogy annak idején az Arsenalban Dennis Bergkamp indította oly sokszor Fredrik Ljungberget, úgy szöktette Ferenczit. A végeredmény: újabb FTC-gól.

És aztán jött az ötödik: ezúttal Shaw volt közelről eredményes, amire ugyan még érkezett egy tököli válasz – Csabai Tamás volt eredményes –, esélye azonban nem volt a pontszerzésre a vendégeknek.

Az utolsó szakasz kérdése már csak az volt, melyik Fradi-támadó szerez mesterhármast, és hogy mi lesz a találkozó végeredménye.

A válaszok: Ferenczi és 6-2.

Nyilatkozatok:

A mérkőzést követően Bobby Davison boldogan nyilatkozhatott. – Amikor tavasszal 1-1-et játszottunk a Tököl ellen, itt volt a családom, de az elmaradt győzelem miatt nem telt el felhőtlenül a hétvége – mondta a vezetőedzőnk. – Most viszont minden összejött, az első fordulóban még nem számítottam ilyen jó játékra. Amikor kihirdettem a kezdő 11-et, láttam, hogy, akik nem kerültek be, csalódottak voltak. Mondtam nekik: ha valaki nem bizonyít a kezdők közül, akkor ők következnek. A pályára lépő játékosok azonban meghálálták a bizalmat, remekül játszottak.

Gyimesi László (Tököl): – Sikerült egy szép estét szereznünk a Ferencvárosnak, igaz nem erre készültünk. Csapatuk dicséretet érdemel, hiszen 3-1 után sem álltunk be védekezni, bátran támadtunk, így hátul sokszor kinyíltunk, amit az ellenfelünk megbüntetett. Nagy különbség van a mostani és a tavaszi Ferencváros között, a jelenlegi sokkal nagyobb önbizalommal játszik, és amit tud, azt meg is valósítja.

Ferenczi István: – Azt gondolom, hogy a nyitómeccsen bebizonyosodott a foci egyik nagy alapigazsága – mondta Ferenczi a 100%Fradinak. – Méghozzá a futballhoz szerencse kell. Most nem panaszkodhattam, hiszen a gólok előtt szerencsém volt, nem volt igazán nehéz dolgom. Hazudnék, ha azt mondanám, hogy azt terveztem, hogy mesterhármassal indítok majd, inkább két kisebb célom volt: lőjem meg az első gólomat, meg ha lehet, ne rúgjam fejen magamat hazai közönség előtt… A közönség reakciója is fantasztikus volt, örülök, hogy szeretettel fogadtak. Elégedetlen így nem lehetek, de tudom azt is, hogy nekem folyamatosan bizonyítanom kell, de az mindenképpen jót tesz, hogy már nem kell görcsölnöm amiatt, hogy mikor lövöm meg az első gólomat. Természetesen szeretném folytatni a sorozatot vasárnap is, de a győzelem az elsőszámú cél.

(Az nso.hu, a Ferencváros hivatalos honlapja és az MLSZ Adatbankja alapján)

2 hozzászólás a(z) 2008.VIII.11. Ferencváros – Tököl: 6-2 bejegyzéshez

 • ftc.hu: Sima győzelemmel kezdtük az őszi idényt. Bár az első félidőben sokáig 1-1 volt az állás, végül 6-2-re vertük a Tökölt. Ferenczi triplázott, Shaw is kétszer talált a kapuba, de Downing is eredményes volt.

  Ferencváros – Tököl: 6-2 (2-1)
  Albert stadion, 7.000 néző, vezette: Bognár T. (Kovács Z., Kepe)

  Ferencváros: Holczer – Fülöp, Dragóner, Csiszár, Szkukalek – Fitos (Bartha 46.), Lipcsei, Ashmore, Downing (Tóth B. 58.) – Ferenczi, Shaw

  Tököl: Balázs – Gálhidi (Mojzes 62), Vedres, Kurucsai, Medgyesi – Palásti (Csabai 72.), Vejmola, Horváth B., Csépe – Varga L. (Kása 33.), Gasparik

  Gól: Shaw (10., 62.), Ferenczi (45., 55., 83.), Downing (47.) illetve Gasparik (21. – 11-esből), Csabai (78.)
  Sárga lap. Szkukalek (48.), Dragóner (60.) illetve Medgyesi (57.), Csépe (60.), Kurucsai (63.), Mojzes (68.)
  Kiállítva: Vedres (79.)

  Már a 10. percben vezetést szereztünk: egy szép támadás végén Shaw kapta vissza a labdát, majd 13 méterről a bal felső sarokba lőtt (1-0). Majd Ferenczi került helyzetbe, de Balázs védett. Némileg váratlanul egyenlített a Tököl: a vendégek büntetőből találtak be a 21. percben. Ez megfogta csapatunkat, bár Ferenczi tíz perccel később majdnem vezetést szerzett, de megint védte közeli perdítését a vendégkapus. Kisebb lehetőségek után a lehető legjobbkor szereztünk vezetést: egy lepattanót a 45. percben Ferenczi értékesített (2-1).

  Fordulás után jött a még jobb folytatás: Downing préselt be egy labdát a kapuba, és ezzel egyből 3-1 lett. Ha eddig kérdéses lett volna, ki nyerheti a mérkőzést, ezután már nem volt az: hatalmas fölényben futballozott együttesünk, sorra vezettük az akciókat, egyes periódusokban nagyon tetszetősen futballoztunk. Shaw az 50. percben még centikkel tévesztett, de öt perccel később megvolt a negyedik: Bartha jó passzát Ferenczi juttatta a hálóba, a rendkívül gyenge teljesítmény nyújtó bírók némi tanakodás után adták meg a gólt (4-1). Hét perccel később ott volt az ötödik: egy szöglet után a berobbanó Shaw lőtt a hálóba. Negyedórával később megszületett a második vendéggól: Holczer ugyan belekapott Csabai lövésébe, de a labda átvánszorgott a gólvonalon (5-2). Jutott még gól a végére is: a hajrában Lipcsei kicselezte a teljes tököli védelmet, majd Ferenczi elé emelt, aki 3 méterről a kapuba helyezett (6-2), ezzel kialakult a végeredmény.

  Győzelmünkkel egyből a tabella élére álltunk.

 • 90
  Vége, szép volt fiúk!
  89
  A közönség felállva tapsol.
  84
  Most nagyon szépen játszunk. A 16-os előtt szinte a fél csapat a labdához ért, addig passzolgattunk, végül Sahw csavart a felső sarok mellé.
  83
  Lipcsei kicselezte a teljes tököli védelmet, majd Ferenczi elé emelt, aki 3 méterről a kapuba helyezett (6-2).
  79
  Vedres kapott pirosat egy durva belépőért.
  79
  Bartha, majd Tóth tüzelt veszélyesen.
  78
  Egy védelmi hiba után Csabai tisztán lőhetett nagy helyzetből, Holczer beleért, de túljutott a labda rajta, a kapus még lábbal menteni próbált, de már csak a gólvonal mögül sikerült neki (5-2).
  72
  Palásti-Csabai csere.
  68
  Mojzes sárgát kapott.
  65
  Ashmore ballábas, lapos lövését védte a vendégkapus.
  63
  Kurucsai is sárgát kapott.
  62
  Egy szöglet után a berobbanó Shaw lőtt a hálóba (5-1).
  62
  Gálhidi helyére Mojzes érkezett.
  60
  A brutálisan becsúszó Csépe csak sárgát kapott, és Dragóner is, valószínűleg reklamálásért kaphatta a bíró szerint, mert ő biztosan nem szabálytalankodott az esetnél.
  58
  Downing-Tóth Bence csere.
  57
  Medgyesi kapott sárgát.
  55
  Megvan a negyedik. Bartha jó cselek után Ferenczi elé tálalt, aki a védőket megelőzve talált 8 méterről a bal sarokba. A partjelző lest intett, végül a bíró hosszas tanakodás után megadta a találatot (4-1).
  50
  Shaw fordult rá egy labdára, 17 méterről gyönyörűen lőtt centikkel az alsó sarok mellé.
  49
  Szkukalek sárgát kapott. Előtte a sok tököli szabálytalanság egyszer sem ért lapot.
  47
  Jó kezdés! Egy villámgyors támadás végén Ashmore játszott Downing elé, ám úgy tűnt, elveszíti a labdát nagy helyzetben, de valahogy csak a kapuba birkózta (3-1).
  46
  Fitos helyén Bartha folytatja a második félidőben.
  45
  Megvan a vezetés, a legjobbkor. Egy jobbról belőtt labda után Shaw próbálkozott, majd a lepattanó Ferenczi elé került, aki a bal sarokba helyezett (2-1). Vége a félidőnek.
  42
  Bognár minden kétes helyzetben ellenünk ítél, a közönség folyamatosan szidja.
  42
  Egy kontra után Csépe került helyzetbe, 15 méterről ballal lőtt is, Holczer szépen védett vetődve.
  37
  Lipcsei nyesett el egy szabadrúgást a sorfal mellett, Balázs kiütötte a bal sarok elől a labdát.
  33
  Kása váltotta Vargát.
  31
  Majdnem megvolt a vezető gól. Fitos jól adott középre, Ferenczi estében lőtt, Balázs hatalmas bravúrral védett.
  23
  Egy baloldali beadás után Varga fejelt jócskán a kapu fölé-mellé.
  22
  Shaw piszkált bele egy lövésbe, veszélyes volt.
  21
  Gasparik belőtte, 1-1. Előtte Dragónert cselezte ki a Gasparik, majd Fülöp húzta vissza őt.
  20
  Tizenegyest rúghat a Tököl.
  15
  Ferenczi került helyzetbe, éles szögből lőtt is laposan, de a vendégkapus védett.
  14
  Ferenczi elől mentett jól a kifutó Balázs.
  10
  Megvan a vezetés! Egy szép támadás végén Shaw kapta vissza a labdát, majd 13 méterről a bal felső sarokba lőtt (1-0).
  8
  Shaw már visszatért, és Lipcsei visszatett labdája után lőtt is 17 méterről, de jócskán kapu mellé.
  4
  Shawt vitték le hordággyal, ápolni kell.
  1
  Mi kezdtünk, a Nagyvárad tér felöli kapura támadunk.
  .
  A játéktéren elbúcsúztatták Haáz Ferencet, a technikai vezető nyolc év után távozik az FTC-től.
  .
  Egy kellemetlen “közjáték” a kezdés előtt: az FTC zRt. 12 000 darab ComeBack pólót rendelt a meccsre, és ez annak ellenére idő előtt elfogyott, hogy a stadionban mintegy hétezren vannak, hiszen voltak, akik többet vettek a pólókból a kérések ellenére. Ők sajnos ferencvárosi szurkolótársaikkal szúrtak ki, akik alighanem emiatt keserű szájízzel távoznak a meccsről. Remélhetőleg, az eredmény miatt biztosan nem…
  .
  Az Albert-stadionban mintegy 7000 néző várja a kezdést.
  .
  Kezdőcsapatunk a következő: Holczer -- Fülöp, Dragóner, Csiszár, Szkukalek -- Fitos, Lipcsei, Ashmore, Downing -- Ferenczi, Shaw.
  .
  Csapatunk 19 órakor a Tököl elleni kezdi meg harmadik évadját az NB II-ben. A közvetítésünk 18.55-kor kezdődik.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

  TFU_20020100_Fma_001 - 0018
OLDALAK
Ranglisták és statisztikák:
FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉSEK

Január 10., péntek, 17.30: 
FTC–KRC Genk (belga I. o.)
Január 11., szombat, 15.00: 

FTC–Union Berlin (német I. o.)
Január 15., szerda, 15.00: 
FTC–Arminia Bielefeld (német II. o.)
Január 16., csütörtök, 16.00: 
FTC–Köln U21 (német)
Január 20., hétfő, 13.00: 
FTC–SV Wehen Wiesbaden (német II. o.)
Január 20., hétfő, 17.30: 
FTC–CFR Cluj (román I. o.)

Következik: 01.25.14:55 FTC-Paks (TV:M4sport)
EL-csoportkör 2019
VVK 50 – A kupasiker 14 legszebb pillanata
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső Utánpótlás Emléktornák
FACEBOOK:
HOST