2009.V.2. Ferencváros – Cegléd: 4-1

Ferenczi István mesterhármassal segí­tette győzelemhez a Fradit

Álmosan kezdett az FTC, de még az első félidőben sikerült vezetéshez jutnia a zöld-fehér együttesnek, egy szabadrúgást követően Ferenczi István váltotta gólra James Ashmore passzát. Fordulás után Balog Zoltán szerezte meg első gólját a szezonban, a védő egy szögletet követően fejelt Sánta András kapujába. Az 58. percben Ferenczi büntetőből növelte tovább az előnyt, amelyet egy percre rá Medgyesi László kozmetikázott, szintén tizenegyesből. A 75. percben Ferenczi megszerezte harmadik gólját is, de sokkal fontosabb az, hogy a 78. percben Lipcsei Péter is pályára lépett.

Ferencváros – Cegléd: 4-1 (1-0)
Albert stadion, 4.500 néző, vezette: Király Gergő (Szpisják, Albert)

Ferencváros: Holczer – Lowton (Kamate 77.) R. Wolfe, Balog Z., W. Wolfe –- Wedgbury, Ashmore, Morrison, Zsivoczky (Fitos 72.) – Ferenczi, Shaw (Lipcsei 77.)
kispad: Megyeri, Tóth B., Lamine, Fülöp N.
vezetőedző: Robert Davison

Cegléd: Sánta – Miklósvári, Buzás, Ramos, Juhász D. – Horváth D., Barna, Fehér B. (Olasz J. 62.), Szabó Z. (Ladóczki 68.), Selei – Medgyesi (Gór 80.)
kispad: Járvás, Kecskeméti, Burián, Tóth A.
mb. edző: Ványi Zsolt

Gól: Ferenczi (33., 57. – 11-esből, 76.), Balog Z. (48.) illetve Medgyesi (60. – 11-esből)
Sárga lap: Lowton (58.) illetve Fehér B. (33.), Miklósvári (43.), Ramos (57.), Barna (83.)

Mérkőzés előtti nyilatkozatában Ványi Zsolt, a vendégek mestere kijelentette, hogy szervezett védekezésre lesz szükségük a Ferencváros ellen, de képesnek érzi csapatát a meglepetésre. A másik oldalon Bobby Davison a klub fantasztikus történelmét méltatta, és elmondta, nehéz mérkőzésre számí­t, de mindenképpen szeretnék megszerezni a három pontot.

A szurkolók a mérkőzés előtt és közben is többször skandálták Lipcsei Péter nevét, illetve transzparensekkel tüntettek kedvencük mellett, aki a mai találkozót a cserepadon kezdte.

Nem mondhatni, hogy az első percekben nekiesett a Fradi aktuális ellenfelének. A hazaiak szépen, nyugodtan játszottak, a védekezésre berendezkedő Ceglédnek nem is kellett igazán jelentős ellenállást kifejtenie.

Az első nagy lehetőségre 33 percet kellett várnia a kilátogató drukkereknek, igaz, ebből egyből gól is született. Egy Paul Shaw-val szemben elkövetett szabálytalanságot követően Ashmore í­velt középre, az érkező Ferenczi István pedig 11 méterről a jobb alsó sarokba bólintott.

A szünet előbb tovább növelhette volna előnyét az FTC, amihez ismét egy szabadrúgás kellett. Történt ugyanis, hogy a 45. percben szabálytalankodtak Ferenczivel szemben a vendégek védői, í­gy 17 méterre a kaputól került í­géretes helyzetbe a zöld-fehér együttes. A labda mögé Ashmore állt, aki azonban a lécet találta telibe.

A szünetet követően gyorsan növelte előnyét a Fradi. Ashmore adott be egy szögletet balról, Balog Zoltán pedig 5 méterről a kapu jobb sarkába fejelt. A védőnek ez volt az első gólja a bajnokság során.

Nem sokkal később már jött a Ferencváros harmadik gólja is. Morrison iramodott meg a jobb oldalon egy cselt követően, Ramos eredt a nyomába, majd a 16-oson belül szabálytalankodott a jamaicai játékossal szemben, Király játékvezető büntetőt í­télt. A labda mögé Ferenczi állt oda, és magabiztosan lőtt a kapuba. Sánta András a labda irányát sem találta el.

Alig telt el egy perc, és a Cegléd is büntetőhöz jutott. Medgyesi iramodott meg remekül, középen vezette a labdát, és amikor a 16-oson belülre érkezett, akkor jött Lowton, és elkaszálta a vendégek csatárát, Király játékvezető ekkor sem habozott büntetőt í­télni. A sértett vállalta magára a feladatot, hogy elvégezze a tizenegyest, és magabiztosan lőtt a bal felső sarokba.

A 75. percben aztán Ferenczinek sikerült megszereznie harmadik gólját is a mérkőzésen. A csatár remek kiugratást kapott, betört a 16-oson belülre, elfektette Sánta Andrást, majd laposan a kapu közepébe helyezte a labdát.

20090502-cegled

Három perccel később aztán megtörtént az, amit a szurkolók már a mérkőzés előtt követeltek Bobby Davisontól: pályára lépett Lipcsei Péter. A mellőzött ferencvárosi ikon Paul Shaw helyére állt be, akitől a kapitányi karszalagot is megkapta. Sőt beállí­tása új lendületet adott a csapatnak, több labdaszerzése, remek passza volt, és egy szögletet követően nem sokkal fejelt a kapu fölé.

Az eredmény azonban a későbbiekben már nem változott, magabiztos játékával az FTC könnyedén húzta be újabb hazai mérkőzését, és egyre közelebb kerül vágyához, a visszakerüléshez az első osztályba.

További képek …

Nyilatkozatok:

A mérkőzést követően Bobby Davison elégedett volt a látottakkal: – Megérdemelten nyertünk, Ferenczi Pista újra bebizonyí­totta, hogy rendkí­vül jó vétel volt. Már egyre többet gondolunk az első osztályra, de még van hat mérkőzésünk, ezeket meg kell nyernünk. A cserék jól szálltak be, Lipcsei, Kamate és Fitos is meghálálta a bizalmat, látszott rajtuk, hogy nagyon akarnak.

Ványi Zsolt, a Cegléd megbí­zott edzője: – Az első félórában jól játszottunk, a kontráinkban is volt veszély, ezt követően azonban nem tudtuk megvalósí­tani azt, amit szerettünk volna. Sajnálom, hogy három gólt is pontrúgás után kaptunk, hiszen ezekre a szituációkra külön készültünk. Egy-két játékosunk megilletődött volt, ezért sem sikerült szorosabb mérkőzést játszanunk.

*

A Bőcs gól nélküli döntetlent játszott a DVSC második csapatát fogadva az NB II Keleti csoportjának 24. fordulójában, amivel biztossá vált, hogy három másodosztályú szezon után ismét az élvonalban szerepel majd a Ferencváros.

A zöld-fehérek ugyanis jelenleg vezetik a tabellát: előnyük 15 pont a második helyet elfoglaló DVSC-DEAC együttesével szemben, ám a hajdúságiak nem juthatnak fel, mert a szabályok értelmében nem szerepelhet az első csapat és a fiókcsapat is ugyanabban a bajnokságban, márpedig a DEAC éppen az élvonalban vitézkedő Loki utánpótlásgrdája.

Ez pedig azt jelenti, hogy a harmadik helyen álló Bőcs a fő riválisa a zöld-fehéreknek a feljutásért, a borsodiak azonban 19 ponttal le vannak maradva, ami behozhatatlan, hiszen már csak 6 meccset játszanak, azaz maximum 18 pontot gyűjthetnek.

A Ferencváros í­gy tehát visszajutott az élvonalba, miután 2007-ben a Nyí­regyháza, 2008-ban pedig a Kecskemét és a Szolnok is megelőzte a 110. születésnapját éppen vasárnap ünneplő klubot.

A zöld-fehérek a harmadik másodosztályú szezonjukban már nem tűrtek meg egyetlen igazi vetélytársat sem maguk mellett, és mindössze egyetlen mérkőzést buktak el: még a második fordulóban a Bőcs győzte le az FTC-t 2–1-re. Azóta három döntetlen mellett 20 győzelmet aratott Bobby Davison alakulata.

*

Hetek óta remek formában futballozik Balog Zoltán. Rutinos védőnk nemcsak a védekező feladatát látja el jól, a hétvégi bajnokin roppant fontos gólt szerzett, ő fejelte ugyanis a mieink második találatát a Cegléd ellen. Balog elmondta, ő is úgy érzi, jó formában van, és nem tagadja, Dragóner kiválása után neki kell betöltenie a vezérszerepet.

– Nagyon nem kellett felugranom az esetnél, de í­gy is sikerült a kapuba fejelnem. így utólag talán viccesen hangzik, de duplán jól jártam az esetnél, hiszen az egyik védő majdnem lerúgta a fejemet közben, kis túlzással élve mondhatom, megúsztam, hogy nekem is maszkban kelljen lejátszanom a hátralévő meccseket. Annak örülök, hogy a szurkolók is elismerték a teljesí­tményemet, és kiemelték, hogy Ferenczi triplája mellett az én gólom is fontos volt, és játékban is sokat tettem hozzá a győzelemhez.

Az utóbbi időben szemmel láthatóan nagyon magabiztosan játszol.
– Örülök, ha ez í­gy jön le, mert magam is ezt érzem. Úgy gondolom, jót tett nekem a légióskodás, talán picit érettebb lett a játékom. Most egyfajta vezérszerepet is be kell töltenem, hiszen Dragóner ugye kiesett, a többiek nem annyira beszédes tí­pusúak, úgyhogy most szavakkal is nekem kell vezényelni a védelmet.

Gondolom, megnyugtató, hogy végre feljutottunk.
– Természetesen. Bajnokok még nem vagyunk, sőt, lehet, még a hétvégén sem leszünk, de magam részéről ezt nem is bánnám. Jobb szeretném, ha hazai pályán tudnánk két hét múlva ünnepelni. Én annak örülök, hogy eddigi célom teljesült. Azt mondtam korábban a 100%Fradiban, hogy szeretném, ha tavasszal kevesebb gólt kapna a védelem, mint ősszel. Most négynél járunk, ősszel 11-et kaptunk, úgyhogy jó úton járunk. Én magam igyekeztem nagyon optimistán hozzáállni az elvárásokhoz. Több meccs előtt hallottuk, hogy ez most nehéz lesz, nagyon kell összpontosí­tani, stb. Ez nyilván í­gy van, de igyekeztem arra gondolni, hogy annak idején a válogatottban Cissé vagy éppen Gudjohnsen ellen is sikerült megoldani a kitűzött feladatot, akkor most valóban kell-e annyira tartani az NB II-es támadóktól?! Ebben egy csepp nagyképűség sincs részemről, legalábbis nem szeretném, ha í­gy érződne, de igyekeztem végig a helyén kezelni a dolgokat.

Születésnapi ajándék

Három év szenvedés után a következő szezont ismét a legjobbak között kezdheti el a Ferencváros: a Bobby Davison edzette csapat hat fordulóval a bajnokság vége előtt kiharcolta a feljutást, ami azért volt fontos az angol mesternek, hogy már a jövőre fókuszálhasson.

Három év száműzetés után, hat fordulóval az idény végét megelőzően, éppen a klub 110. születésnapján, vasárnap este feljutást ünnepelhetett a Ferencváros.

Ugyan a bajnoki arany egyelőre nincs garantálva, ám mivel a zöld-fehéreket pontszámban még beérhető DVSC II nem kerülhet fel az első osztályba, í­gy az angol befektető konkrét terveinek első pontja valóra vált (Kevin McCabe tulajdonos szerepvállalása első évében feljutást, a következő szezonban élvonalbeli bajnoki győzelmet, majd a BL-főtáblát jelölte meg kötelező célként.) A Fradi tavaszi szereplése idáig hibátlanra sikerült, és több alkalommal is gólgazdag, közönségszórakoztató futballal rukkolt ki. Apró szépséghiba: az utóbbi hetekben forrtak az indulatok az Üllői úton: a szurkolók, a sajtó és a szakemberek is bekövetelték a csapatba a hosszú sérülés után felépülő Lipcsei Pétert, ám a lelátói óhaj nem hallgattatott meg, a csapatkapitány többször is a partvonalon kí­vülre szorult – mint azt a Nemzeti Sportnak Bobby Davison vezetőedző elárulta, azért, mert a keret és a kezdő összetételénél nem a szí­vére, hanem az eszére hallgatott.

“Bevallom, aggódtam a bajnokság záró szakasza miatt, fontosnak tartottam, hogy ne az utolsó fordulók döntsenek a feljutásról, mindenáron öt-hat héttel az idény vége előtt biztossá akartuk tenni a visszakerülést – mondta az FTC angol mestere. – Egyrészt a későbbiekben kénytelen leszek több külföldi labdarúgót is nélkülözni, akiknek válogatott kötelezettségük lesz, másrészt a jövőre is fókuszálni kell. Az élvonalban korábban véget ér az idény, és hiába próbáltuk előbbre hozni az utolsó meccseket, a szövetség nem járt el korrektül, nem engedte a módosí­tást. Ezért számunkra sokkal kevesebb pihenő jut. így, hogy kicsit oldódott bennem a feszültség, és az öltözői hangulat is jelentősen javult a feljutás ismeretében, lehetőségem nyí­lik rotálni a játékosokat, és olyan futballistákat előtérbe helyezni, akik eddig kevesebb szerepet kaptak. Az eredmény rovására ugyanakkor nem mehet a változtatás: szeretnénk, hogy százszázalékos legyen a tavasz. A kulcsemberek nem nyaralhatnak korábban, de nem kell olyan feszí­tett tempót diktálni, mint az évad közben.”

Továbbra is kérdés: milyen erősí­téseket tervez a klubvezetőség, hogy a 2009–2010-es szezonban megvalósulhasson a következő cél, azaz a visszakerülést követő idényben bajnok legyen a Ferencváros?

“A kérdés még nem aktuális, de elkezdődtek az egyeztetések – folytatta Bobby Davison. – Nagyon friss még a feljutás ténye, ezért csak általánosságban beszélhetek a jövő kapcsán. Ami biztos: továbbra sem adjuk alább, és legyen szó bárkiről, csak akkor szerződtetjük, ha hajlandó alávetni magát az orvosi vizsgálatoknak. Angliában sincs ez másként, emlékezhetünk, amikor Ruud van Nistelrooyt tesztelte a Manchester, és kiderült, hogy nem tökéletes a térde, csak a gyógyulása után szerződtették. Mi sem akarunk befürödni. Tidiane Sekou Souarénál nem vettük észre a bajt, megállapodtunk vele, erre megsérült – feleslegesen fizettük a bérét, a lakását, az ellátását. A Sheffieldtől várható szakmai segí­tség, az viszont még nem tisztázódott, mekkora összegből erősí­thetünk a nyáron. Lesznek játékosok, akik maradnak, de távozókra is kell számí­tani, ám az egyre szorosabb együttműködésnek köszönhetően, akit nem marasztalunk, mehet az ausztrál vagy a kí­nai testvércsapathoz. A másik részleg, amelynél jelentős fejlődést várunk, az akadémia. Ennek érdekében úgy tetszik, hogy az eddig a szigetországban nevesnek tartott utánpótlásbázist vezető Ron Reid igazgató Budapestre költözik, és a jövőben a Fradi-akadémiát irányí­tja majd.”

Prémium nélkül Amikor az angol Championshipben szereplő Barnsley csapatából a Ferencvároshoz igazolt, azt mondta: az idény végén tud választ adni arra a kérdésre, megérte-e a magyar NB II-ben folytatni a pályafutását.

A Fradi szombati győzelme és a Bőcs vasárnapi döntetlenje után kiderült, hogy Ferenczi Istvánnak nem kell megvárnia az idényzáró fordulót…

“Megérte a Fradihoz szerződnöm! – mondta a 28 bajnoki találatnál járó csatár. – Úgy vágtunk neki a tavasznak, hogy megpróbáljuk minél hamarabb kiharcolni a feljutást, elérni, hogy leszakí­tsuk a vetélytársakat. Látszott az edzőnkön, Bobby Davisonon is, hogy feszült. Nem akart számolgatni, nem akarta, hogy a végén is kiélezett legyen a verseny, mert tudta, lesznek hiányzók, és később fejeződik be a szezon, mint az élvonalbeli gárdáknak. A hétvége után felszabadultabbak lehetünk.” Ami két évad után nem sikerült, most megvalósult. Kérdés: jár-e a siker, a feljutás valamiféle honoráriummal?

“Úgy egyeztem meg a vezetőséggel, hogy a havi fizetésemen túl semmiféle prémiumot nem kapok – í­gy Ferenczi István. – Sem a győzelmek, sem a gólok, sem pedig a pályára lépések után nem jár bónusz, és úgy tudom, a többi magyar játékos is hasonló feltételekkel í­rt alá a klubhoz. A feljutásért sem volt meghatározva pluszösszeg, ám úgy tudom, a vezetőség nagylelkűségének hála kapunk jutalmat. Ám egyelőre nincs konkrétum, szerintem a gesztus is dicsérendő.”

(Az nso.hu, a Nemzeti Sport, a Ferencváros hivatalos honlapja és az MLSZ Adatbankja alapján)

Egy hozzászólás a(z) 11111011001ejegyzéshez

  • 90
    Vége, magabiztosan nyertünk.
    89
    Lipcsei villog: előbb labdát szerez, majd kitűnő ütemben ugratja ki Kamatét, akinek a lövését védi a kapus, a szöglet után Lipcsei fejese után mentenek a védők.
    83
    Barna kapott sárgát.
    81
    Medgyesi-Gór csere a vendégeknél.
    79
    Kamate is beáll Lowton helyett.
    78
    Shaw helyett a pályán LIPCSEI PÉTER!!!
    75
    Ferenczi ugrott ki a védők közül, majd a kapus mellett a kapuba gurí­tott.
    73
    Mi is cserélünk, Zsivoczky jön le, Fitos be.
    69
    Szabót Ladóczki váltotta.
    66
    Zsivoczky 16-ról csavart a bal felső fölé.
    65
    A szurkolók folyamatosan Lipcsei nevét skandálják.
    62
    Fehér helyére Olasz állt be.
    59
    Medgyesi iramodott meg, Lowton a tizenhatoson beül buktatta ez is 11-es, a sértett a bal sarokba helyezett.
    57
    Ramos buktatta Morrisont a büntetőterületen belül, a megí­télt 11-est Ferenczi értékesí­tette.
    48
    Egy szöglet után Ferenczi fejelt 5 méterről, a kapus kiütötte a labdát. Az újabb szöglet után Balog fejelt közelről a bal sarokba.
    46
    Elkezdődött a második félidő.
    45
    Vége az első félidőnek.
    45
    Ashmore 18 méterről a felső lécre tekert egy szabadrúgást.
    43
    Miklósvári szállt bele Zsivoczkyba, ez is sárga.
    36
    A gól után feljavult a játékunk, ismét Ashmore adott középre, Rafa Wolfe egy berobbanás utána a kapu mellé helyezett.
    33
    Vezetünk! Ashmore í­velt középre egy szabadrúgást, Ferenczi pedig gyönyörűen fejelt a jobb sarokba. Pistának ez a 26. találata.
    32
    Fehér hátulról felrúgta Shawt, sárga.
    30
    Az elmúlt 10 percben semmi nem történt a pályán, a lelátó Lipcseit élteti.
    20
    Lowton élesen adott középre, Ferenczi alig maradt le.
    16
    Ashmore í­velt jobbról középre egy szabadrúgást, Rafa Wolfe a kapu fölé fejelt.
    11
    Horváth Dávid 18 méterről lőtt alig mellé.
    9
    Wedgbury beadása után Zsivoczky fejelt 11 méterről a kapu mellé.
    5
    Többet birtokoljuk a labdát, helyzet még nem volt.
    1
    Mi kezdtünk, tiszta zöldben játszunk, az ellenfél sárgában.
    .
    Lipcsei Péter a szolnoki meccs után ismét a padon kap helyet.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

03.31.18:00 TV:M4Sport
04.03.20:00 M4 Sport MK-negyeddöntő
OLDALAK
04.07.14:45 M4 Sport
04.14.16:30 M4 Sport
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ