2009.VIII.7. Nyíregyháza Spartacus – Ferencváros: 3-1

Tovább tart az átok, a Nyíregyháza a harmadik fordulóban legyőzte a Fradit

A Soproni Liga 3. fordulójának nyitómérkőzésén a Nyíregyháza a Ferencvárost fogadta. A Szpari a vendégek igazi mumusának számít, és ez az állítás a mostani mérkőzés után sem változik: a hazaiak ugyanis Sindou Dosso és Honma Kazuo góljával már 2–0-ra vezettek a zöld-fehérek ellen az első félidő után, a folytatásban az FTC Wedgbury gólja (Gioa öngólja) révén szépített, Honma viszont második találatával biztosította csapata győzelmét.

Nyilatkozatok:

Szentes Lázár: „Jó hangulatú mérkőzést várok sok nézővel. Bízom benne, hogy sok gól is lesz, és eggyel többet rúgunk, mint ellenfelünk”.

A mérkőzés:

Nyíregyháza Spartacus – Ferencváros: 3-1 (2-0)
Nyíregyháza, 10.000 néző, vezette: Arany Tamás (asszisztensek: Kispál, Demeter; tartalékjv.: Becséri)

Nyíregyháza Spartacus: Vojinovic – Lakatos, MBoussi, Goia, Kiss Z.- Miskolczi (Varga K. 83.), Zabos, Andorka (Ramos 71.) Bogdanovic – Homma, Dosso (Batizi-Pócsi 89.)
kispad: Dénes, Nánási, Müller
vezetőedző: Szentes Lázár

Ferencváros: Holczer – Lowton, Dragóner, Balog Z., Kulcsár D. – Fitos (Morrison 46.), Ashmore, Adnan (Rósa D. 65.), Wedgbury – Ferenczi, Pölöskey (Mamic 73.)
kispad: Megyeri, Joaquin, Vass M., Csiszár
vezetőedző: Robert Davison

Gól: Dosso (14.), Homma (33., 65.) illetve Wedgbury (54.)
Sárga lap: Miskolczi (30.), Kiss Z. (84.) illetve Wedgbury (34.), Dragóner (68.)

A zöld-fehérek hároméves másodosztályú száműzetés után éppen annak a csapatnak az otthonában játszották az első idegenbeli élvonalbeli mérkőzésüket, amely annak idején elsőként hiúsította meg a Fradi visszatérését a legjobbak közé.

A héten már találkozott egymással a a Ferencváros és a Nyíregyháza, a keddi Ligakupa-mérkőzésen a Fradi 4–0-ra nyert az Albert-stadionban.

A mérkőzés elején mindkét csapat vezetést szerezhetett volna, végül ez a hazaiaknak sikerült: Dosso háromszögezett Andorkával, aki a büntetőpontnál háttal állva átvette a labdát, majd továbbtette a balról érkező Dossónak, aki a visszakapott labdát öt méterről Holczer mellett lőtte a kapuba. 1–0

A gól megfogta a vendégeket, átvette az irányítást a Nyíregyháza, Bobby Davison pedig elküldte melegíteni a cseréket. Mikorra úgy tűnt magához térnek a zöld fehérek, jött Honma Kazuo és megszerezte csapata második gólját. A japán játékos 15 méteres, középről leadott ütemtelen lövése meglepte Holczert, aki dermedten nézte, ahogy a labda a kapu jobb oldalában köt ki. 2–0

A félidő további részében mindent megtett a Fradi, szépíteni azonban nem tudott. Közben csitítani kellett a vendégdrukkereket, akik – érthető módon – idegesek voltak a kétgólos hátrány miatt.

Gólt a második félidőben is csak Szpari-játékos szerzett, bár ebben volt egy öngól is. Az 54. percben ugyanis Wedgbury jobb oldali, tizenhatoson belülről leadott lövésébe szerencsétlenül ért bele Goia, a megpattanó labdát nem védhette Vojinovics. 2–1

Nem állt be védekezni a hazai csapat ezután sem, aminek meg is lett az eredménye, Honma megszerezte második találatát is: Bogdanovics ugratta ki a 65. percben a japán támadót, aki a büntetőpontnál Balog szorításában jobb lábbal a kifutó Holczer felett a hálóba emelt. 3–1

A végére beállt Rósa Dénes is a Fradiba, segíteni azonban ő sem tudott a csapatán, így tovább tart az FTC nyírségi átka.

A hazai csapat pedig remek produkcióval feledtette az előző fordulóbeli paksi kisiklást, és igazi népünnepélyt varázsolt a nyíregyházi stadionba.

Nyilatkozatok:

„Ezen a mérkőzésen jobbak voltunk a Ferencvárosnál. Az első félidő nagyon jól sikerült, a másodikban voltak problémáink, ám összességében megérdemelt a győzelmünk, a Fradiban ma nem volt több erő. Három forduló telt még csak el, nincs még miről álmodoznunk” – mondta a mérkőzést közvetítő televíziónak Szentes Lázár.

Bobby Davison: „Amíg múlt szombaton hat helyzetünkből négyet gólra váltottunk, a Nyíregyháza ellen hiába akadt tizennégy lehetőségünk a gólszerzésre, mindössze egyszer találtunk a kapuba. Tizennégy helyzetből egyetlen gól… Az igaz, hogy ez is színvonalas meccs volt, többek között azért, mert mindkét együttes nyerni akart” – mondta a mérkőzés után a vezetőedző.

„Azért nem lehetek elégedett, mert kikaptunk. Helyzetkihasználásban feltétlenül javulnunk kell, mert hiszem, hogy az előttünk álló meccseken is sok lehetőségünk lesz a gólszerzésre.”

Varázslatos nyíregyházi este

A Nyíregyháza remek játékkal 3–1-re legyőzte a Ferencvárost, ráadásul az első perctől az utolsóig jól szórakozhatott a tízezres publikum.

„Te vagy a király, Pölöskey!” – üvöltötte világgá egy Ferencváros-drukker, midőn megpillantotta a Városi Stadion elé másfél órával a kezdés előtt begördülő narancssárga buszról leszálló vendégcsapat ifjú támadóját. Lám, ennyit tesz két NB I-es gól: a múlt szombaton a Zalaegerszeg ellen duplázó Pölöskey Péter máris a szurkolók egyik kedvencévé nőtte ki magát. S úgy fest, teljesítményével Bobby Davisont is meggyőzte, a zöld-fehérek vezetőedzője tudniillik pénteken már a kezdő tizenegybe jelölte a korábbi Fradi-csatár, Pölöskei Gábor fiát. Az igazsághoz tartozik, ha Paul Shaw nem jelent sérültet, a legutóbb nyerő cserének bizonyuló 21 éves futballistának alighanem csak a kispadon jutott volna hely. Apropó, kispad: csakúgy, mint az előző hétvégén, Lipcsei Pétert ezúttal sem nevezték – még a tartalékok közé sem…

Három perccel azt követően, hogy megérkezett a csapat, befutottak a szurkolók is: bár az őket kísérő rendőrautó éktelen szirénázása rosszat sejtetett, balhénak nyoma sem volt, a fővárosiak mintha csak egy múzeumba léptek volna be, oly békésen foglalták el helyüket. Nem mellesleg: ismerős lehetett számukra a vendégszektor, hiszen amíg a legtöbb NB I-es vetélytárs otthonában legalább három éve nem jártak, a piros-kékekkel az NB II Keleti csoportjában is megmérkőztek – ha abból indulunk ki, hogy elsőre éppen a Szpari hiúsította meg az FTC feljutását, a legutóbbi látogatásra aligha emlékeztek jó szívvel.

Hogy 2009. augusztus 7-én már első osztályú találkozót vívhatott a két együttes, az a nézőszámon is meglátszott: fél órával a kezdés előtt a főlelátó éppúgy megtelt, mint a fradisták számára fenntartott kanyar – a hangosbemondó kérte is a későn jövőket, hogy bandukoljanak át a szemközti oldalra, ahol még van néhány szabad hely. Mire Arany Tamás a sípjába fújt, tízezren verődtek össze. szólnunk kell. Amíg Aco Sztojkov a díszpáholy egyik székére huppant le, Luis Ramos a kispadon helyezte magát kényelembe: előbbi napokon belül Aarhusba igazolhat, ezért nem kockáztatták meg a játékát, míg a hondurasi válogatott középpályás hamarosan Debrecenbe költözhet. Azt feltehetőleg még az elvakult Sztojkov- és Ramos-rajongók is elismerték, hogy az első félidőben egyikük sem hiányzott a Spartacusból: noha Andorka Péter elpuskázott ziccerét egy veszélyes Ferenczi István-fejes követte, a házigazdák két góljára már nem érkezett válasz. A meccset ugyan nagypályán játszották, ám a Nyíregyháza első gólja a grundfocit idézte: a piros-kékek addig gurigáztak, amíg a kapuba nem juttatták a labdát. A 13. percben esett gól szerzőjének, Sindou Dossónak fura érzés lehetett, hogy társai a nyakában lógtak: ezt megelőzően másfél éve volt eredményes…

Bezzeg Honma Kazuo rutinos ünneplőnek számít: harmadik nyíregyházi bajnokija után immár négy góllal büszkélkedhet. Merthogy a Vasas elleni nyitányon duplázó japán támadó nevéhez fűződött a Szpari második és harmadik gólja is; egyik szebb volt, mint a másik – hogy melyik a nyerő, azt döntsék el a nyíregyházi drukkerek. A két Honma-gól között ugyan szépített az FTC, ám az egyenlítésre esélye sem volt a negyedórás hullámvölgyéből még időben kijövő, amúgy 75 percen át remekül futballozó riválisa ellen. A Nyíregyháza-drukkerek olyannyira megrészegültek a győzelemtől, hogy sietve emlékeztették ferencvárosi „kollégáikat”, hogy az NB II Keleti csoportját idézte a zöldek teljesítménye – mi tagadás, utóbbiak nem vették jó néven. Súlyosabb atrocitás szerencsére nem történt, a fanatikusok sem Romániát, sem Szlovákiát, sem Elefántcsontpartot nem szidták – ami abból a szempontból nem jött rosszul, hogy pénteken a 16 élvonalbeli klub tulajdonosa – a pályabezárások kapcsán – levélben fordult Kisteleki Istvánhoz, arra kérve az MLSZ elnökét, ne legyen oly szigorú. Ami azt illeti, az olyan mérkőzéseket, mint a Nyíregyháza–Ferencváros volt, kár lenne bárkinek is kihagyni.

Újra hatékony nyírségi támadások

AZ NS JÁTÉKOSÉRTÉKELÉSE

A Nyíregyháza kapujában Drasko Vojinovics még gól nélküli állásnál mutatott be egy bravúrt. A védelemben Yves Simplice Mboussi az eddigi két meccsel ellentétben ezúttal nem hozott össze tizenegyest, Sabin-Cosmin Goia erejéből pedig a góllövésre is „futotta”, igaz, rossz kapuba talált be… Támadásban Igor Bogdanovics még akkor is villogott, amikor a második félidőben Jason Morrison személyében külön őrzőt kapott, Honma Kazuo két csodás gólt szerzett, Sindou Dosso önbizalmának pedig jót tett a korán lőtt gól. A Fradi kapusát, Holczer Ádámot mintha váratlanul érte volna a második gól előtti lövés. A védelemből Kulcsár Dávid két gólnál is hibázott, ezt csak némileg ellensúlyozta a szépítés előtti cselsorozata. James Ashmore csupán szabadrúgásokból bizonyult veszélyesnek, Ferenczi István a második meccsén sem talált be. Hazai „hangzavar”

PROVOKÁLÁS

Sajátos módját választotta a hangulatkeltésnek a Nyíregyháza szpíkere, ugyanis az első félidőben a hazai akciók után hangosan kommentálta az eseményeket – amíg a helyszínen közreműködő MLSZ-ellenőr meg nem tiltotta. Ráadásul nem megfontolt viselkedés, hogy a Spartacus vezetésénél egymás után többször biztatta a publikumot, hogy emlékeztesse a fradistákat az aktuális állásra…
Sok játékosból igazi csapat

Nyelvi nehézségek nincsenek, a légiósok remekül megértik egymást Nyíregyházán Szétvetette az öröm a nyíregyházi öltözőt, míg odakint a közönség ünnepelt, bent a főszereplők fülig érő szájjal nyilatkoztak.

VÉLEMÉNYEK

RÓSA DÉNES az FTC középpályása: Örülök, hogy újra magyar első osztályú bajnoki mérkőzésen léptem pályára, de nem ilyen „bemutatkozásról” álmodtam – nem ilyen érzésekkel kívántam távozni Nyíregyházáról. Mielőtt Bobby Davison becserélt, még bíztunk a győzelemben. Nem törünk meg a vereségtől, jövő héten megpróbálunk javítani.

FERENCZI ISTVÁN az FTC csatára: Ezt a meccset mi rontottuk el. Rengeteg helyzetünk adódott, és egymás után hagytuk ki a lehetőségeket – velem az élen. Az első félidőben két ziccert is elpuskáztam, ostoba megoldásokat választottam. Nem vigasztal, hogy magyar viszonylatban lendületes összecsapást játszottunk.

Három gól a Fradinak: ez már valami!

Nem véletlen, hogy a lefújás után sokáig ünnepelte a nyíregyházi közönség a csapatát, amely második hazai mérkőzésén (az elsőn a Vasast verte meg 5–1-re) is gólra törő futballal győzött.

Miként két hete az angyalföldiek, a Fradi elleni találkozót követően is a szerb Igor Bogdanovicsnak és a japán Honma Kazuónak járt a legtöbb vállveregetés. A két támadó összjátékának eredményeként két gól született, és a meseszépre sikerült első gólt megelőző akcióból is kivette a részét a japán légiós. Honma Kazuo két hazai mérkőzésen eddig négy gólt szerzett, magasra állítva a mércét a maga számára az elkövetkező fellépések előtt.

„Bizonyára nem lesz ez mindig így, hogy kettesével szerzem a gólokat, de kétségtelen, nagyon örülök a mostani duplámnak is – mondta a góllövőlista éllovasa, Honma Kazuo. – Különösen, hogy pályafutásom során először játszottam a Ferencváros ellen. Társaim beszéltek nekem arról, hogy ez a meccs más lesz, mint a többi, ezt most a saját bőrömön éreztem. Az első gólomnál szerencsém volt, hogy jól sikerült a labdaátvétel, a másodiknál pedig sikerült megelőznöm a vendégek kapusát. Mindkét akcióban elévülhetetlen érdemei voltak Igornak, aki jobbnál jobb labdákkal szolgált ki. És ez egyre jobb lesz, hiszen még csak másfél hónapja dolgozunk együtt. Meccsről meccsre, edzésről edzésre összeszokottabb párost alkotunk majd.”

– És ezzel máris a témánál vagyunk: vajon hány gólpasszal szolgálja még ki japán csapattársát Igor Bogdanovics?
„Meg tudom erősíteni Honma szavait, vagyis egyre jobban ismerjük egymást a pályán – válaszolta Igor Bogdanovics, aki társaival együtt technozenére tombolva ünnepelte az öltözőben a nem mindennapi győzelmet. – Nyelvi nehézségeink sincsenek, hiszen Honma jól beszél szerbül, már csak emiatt is nagyszerűen megértjük egymást. Nekem nem okoz gondot, ha »csak« gólpasszokkal veszem ki a részem a győzelmekből, sosem tartottam magam befejező csatárnak, hanem amolyan második hullámban érkező, »sunyi« támadónak. A Fradi elleni eddigi meccseim? Debreceni játékosként elég jól sikerültek, hiszen egy három kettes győzelemből a győztes találat szerzésével, egy kettő nullás sikerből pedig duplával vettem ki a részem. Igaz, idegenben még nem tudtam maradandót alkotni a zöld-fehérek ellen, de a tavasszal talán ennek is eljön az ideje.”

„Nagyon szép győzelmet arattunk”

– Elégedett?
– Az első félidővel maximálisan Akkor látványosan játszottunk, a támadójátékunk szinte tökéletes volt, szereztünk is két gólt. Hozzáteszem, a Fradinak is akadt egy-két lehetősége a gólszerzésre. Némi hiányérzetem a második játékrész elején történtek miatt van, mert bár azt kértem a játékosoktól az öltözőben, hogy rögvest az első perctől koncentráljanak, bizony akadt rövidzárlat a játékunkban. A Ferencváros ezt góllal büntette, de a lélektanilag döntő találatot mi szereztük. Összességében azt mondom: nagyon szép győzelmet arattunk.

– Az első fordulóban, a Vasas elleni győzelem után dicsérhette játékosait, egy hete a paksi vereséget követően kritizálta őket, most pedig újfent elismerően szólhat teljesítményükről. Egyetért azzal, hogy kétarcú a Nyíregyháza?
– Való igaz, eddig kétszer jól, egyszer rosszul futballoztunk, ám ne feledjük, hogy alakulóban van a csapat. Bízom benne, hogy a következő fordulóban már nem fogunk rosszul játszani.

– Igor Bogdanovics és Honma Kazuo is nyolcas osztályzatot érdemelt ki lapunktól. Ön melyiküket látta jobbnak?
– Az egyéni értékelésekbe csupán annyira megyek bele, hogy megfigyelem, ki mennyire tartotta be az utasításokat. Ez csapatjáték, itt nem az a lényeg, hogy ez vagy az a játékos jól futballozzon, hanem hogy az együttes nyerjen. Ez a mérkőzés nem rólam vagy a Ferencváros vereségéről emlékezetes, hanem a Nyíregyháza győzelméről! Örülök, hogy sokan voltak a lelátón, és sikerült meghálálnunk a szurkolók bizalmát.

„Tizennégy helyzetből egyetlen gól!”

Egy hete is jó mérkőzést játszottak, most is. Azon kívül, hogy a Zalaegerszeget legyőzték, a Nyíregyházától pedig kikaptak, mi volt a legnagyobb különbség a két találkozó között?
Elsősorban az, hogy amíg múlt szombaton hat helyzetünkből négyet gólra váltottunk, a Nyíregyháza ellen hiába akadt tizennégy lehetőségünk a gólszerzésre, mindössze egyszer találtunk a kapuba. Tizennégy helyzetből egyetlen gól…Abban igazuk van, hogy ez is színvonalas meccs volt, többek között azért, mert mindkét együttes nyerni akart.

– Mondhatjuk azt, hogy a vereség ellenére elégedett csapatával?
–  Azért nem lehetek elégedett, mert kikaptunk. Helyzetkihasználásban feltétlenül javulnunk kell, mert hiszem, hogy az előttünk álló meccseken is sok lehetőségünk lesz a gólszerzésre. Aggódni viszont nem aggódom: ismerve futballistáim profi mentalitását, biztos vagyok benne, hogy a következő edzésen az lesz az első dolguk, hogy a támadások befejezését gyakorolják. Nekem szólnom sem kell majd, ők kimennek a pályára, és teszik a dolgukat.

– Bár az elmúlt napokban még reménykedtek abban, hogy Paul Shaw felépül a nyíregyházi meccsig, végül nem vállalhatta a játékot. Mennyire súlyos az angol csatár sérülése?
– Valószínűleg jövő héten sem számíthatok rá. Sajnálom a sérülését, de nem bánkódom, a keretben számos olyan játékos van, aki alig várja a lehetőséget, hogy bizonyítson. Tóth Bence, Jason Morrison, Rafa Wolfe és Rósa Dénes is erőssége lehet a csapatnak – kis idő kell nekik, amíg formába lendülnek. Meglátják, jók leszünk!

(Az nso.hu, a Nemzeti Sport, a Ferencváros hivatalos honlapja és az MLSZ Adatbankja alapján)

Egy hozzászólás a(z) 11111011001ejegyzéshez

 • 90
  Vége
  87
  Egy kipattanó után Balog lőtt fölé.
  86
  Mamic két védő közül fejelt, Vojinovics bravúrral védett.
  85
  Miskolczi helyére Varga állt be.
  84
  Kiss csúszott rá Wedgburyra, ez is sárga.
  83
  Egy szép támadás végén Dosso lőtt 16 méterről, Holczer védett.
  82
  Egy gyors kontra után Bogdanovic passzol Miskolczihoz, aki középre gurított, Honma pedig éles szögből az oldalhálóba lőtt.
  81
  Wedgbury játszott össze Lowtonnal, utóbbi adott középre keményen, de a kapus megfogta a labdát.
  73
  Mamic debütál a Fradiban, Pölöskey helyett állt be.
  71
  Andorka-Ramos csere.
  68
  Dragóner kapott sárgát, miután ellökte Andorkát.
  66
  Adnan helyére Rósa állt be.
  65
  Sajnos újabb nyírségi gól. Bogdanovics passza után Honma 8 méterről a hosszú sarokba emelte a labdát. 3-1
  60
  A második félidőben eddig többet birtokoljuk a labdát.
  54
  Szépítettünk! Kulcsár gyönyörűen hozta fel a labdát, majd lepasszolta Wedgburynek, aki 10 méterről lőtt, lövése megpattant, de így lett gól. 2-1
  48
  Ashmore szögletét Dragóner fejelte fölé.
  47
  Egy kipattanó után Adnan lőtt fölé.
  46
  Elkezdtük a második félidőt, Morrison állt be Fitos helyére.
  45
  Vége az első félidőnek.
  44
  Adnan ívelt vissza a kapu elé egy labdát, amit Ferenczi fölé fejelt.
  43
  Honma sokadszor kapott jó labdát a jobb oldalon, az alapvonalról középre adott, de Dragóner tisztázni tudott.
  39
  Ashmore ívelt középre egy szabadrúgást, Dragóner robbant be, de a kapu mellé fejelt.
  33
  Wedgbury beleszállt Zabosba, ez is sárga, a hazaiak játékosát ápolni kell.
  32
  Egyre nagyobb a baj! Honma egy jó csel után 18 méterről kilőtte a jobb sarkot. 2-0
  30
  Miskolczi buktatta Ashmore-t, sárga.
  28
  Dosso cselezgetett a tizenhatoson belül, de Lowton jó ütemben szerelte.
  22
  Sajnos jobban játszik a Nyíregyháza, ezúttal Lakatos oriási bedobása után Andorka lőtt 8 méterről félfordulatból, de Holczer szépen védett.
  20
  Goija 28 méteres szabadrúgása szállt fölé.
  13
  Ajaj! Vezet a Szpari. Egy szép támadás után Dosso 5 méterről emelt a kapuba. 1-0
  10
  Balog hatalmas bedobása után Ferenczi fejelt 6 méterről, a hazaiak kapusa óriásit védett, a duplázást Pölöskey fölé lőtte.
  8
  Mi is elpuskáztunk egy hatalmas helyzetet: Ferenczi vihette tisztán a labdát kapura, de Lakatos hátulról szerelte.
  6
  Holczer élete egyik legnagyobb bravúrját mutatta be: Andorka üresen lépett ki, majd 10 méterről lőtt, de kapusunk kiválóan mozdult ki kapujából és védett.
  5
  Wedgbury egy szép csel után 19 méterről lőtt, de a kapus védett.
  1
  A piros-kékben játszó hazaiak kezdtek, mi zöld-fehér csíkosban léptünk pályára.
  .
  Majdnem teltház várja a csapatokat, remek a hangulat a stadionban.
  .
  Csapatunk este 19 órától Nyíregyházán játssza második bajnokiját.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

  TFU_20020100_Fma_001 - 0018
OLDALAK
Ranglisták és statisztikák:
Következik: 10.19.19:30 FTC-Újpest (TV:M4sport)
Következik: 10.24.18:55 EL csoportkör CSZKA Moszkva-FTC (TV:Sport1)
Következik: 10.27.17:15 MOL Fehérvár-FTC (TV:M4sport)
Következik: MK 10.27. 12:30 BKV Előre-FTC (TV: -)
VVK 50 – A kupasiker 14 legszebb pillanata
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső Utánpótlás Emléktornák
FACEBOOK:
HOST