2010.IV.30. Ferencváros – Újpest: 0-1

A helyzeteivel jobban sáfárkodó Újpest 1–0-ra nyert a Ferencváros otthonában a Soproni Liga 25. fordulójának rangadóján. A mérkőzés egyetlen találatát Kabát Péter szerezte a 35. percben, míg a Ferencváros csak helyzetekig és – háromszor is – kapufáig jutott.

* * *

Craig Short (Ferencváros): – Pontosan tudom, milyen fontos mérkőzés vár ránk, hallottam, tapasztaltam már a Ferencváros-Újpest találkozóról éppen eleget, meg aztán Angliából jöttem, nekem nem újdonság, mi az a derbi. Beigazolódott az a reményem, hogy az élklubok ellen jobb teljesítményt nyújtunk, egyrészt, mert képesek vagyunk felnőni a szintjükre, másrészt, mert ők is nyerni, futballozni akarnak, ez által előttünk is több lehetőség nyílik. Most is ezt várom, és azt, hogy biztonságos védekezésből indított támadásaink sikerrel járnak. Ha így lesz, akkor nem csak az edzősködésem alatti veretlenségünket őrizzük tovább.

Mészöly Géza (Újpest): – Már hétfőn lehetett érezni, hogy milyen mérkőzés vár ránk pénteken. Az edzéseken eddig sem volt probléma a munkával, de az elmúlt napokban mindenki kétszeresen odatette magát. A siker az apró részletekből áll összes, és ezek alapján optimista vagyok, mert látni lehet, hogy a játékosok mindent megtesznek a sikerért. A csapat edzőjeként hosszú idő után újra kellemes problémákkal kell megküzdenem, mivel sem sérültünk, sem eltiltottunk nincs, ezért az jelenti a legnagyobb gondot számomra, hogy ki maradjon ki a keretből. Azok a játékosok, akik végül nem léphetnek pályára az Üllői úton, nagyon profin vették tudomásul a döntést, és ugyanúgy segítették a többiek munkáját, mint korábban.

* * *

Doherty eltiltás, Fitos, Joaquín, Wolfe,  Kulcsár és Tóth sérülés miatt nem állt Craig Short rendelkezésére.

* * *

Ferencváros – Újpest: 0-1 (0-1)
Albert stadion, 10.000 néző, vezette: Kassai (Erős, Szpisják)

FTC: Megyeri – Csizmadia, Dragóner, Tutoric, Stockley – Rósa, Adnan (Abdi 60.), Morrison (Lipcsei 74.), Schembri (Shaw 70.) – Elding, Ferenczi
kispad: Haber, Alcantara, Balog Z., Vass
edző: Craig Short

Újpest: Balajcza – Takács, Vaskó, Vermes, Pollák (Szokol 78.) – Simek, Vasziljevic, Korcsmár, Barczi (Kovács 81.) – Kabát, Rajczi (Tóth N. 87.)
kispad: Horváth, Varga, Demjén, Foxi
edző: Mészöly Géza

Gól: Kabát (35.)
Sárga lap: Csizmadia (49.), Elding (74.), Ferenczi (89.) illetve Vasiljevic (45.), Takács (69.)

A hazaiaknál Tóth Bence helyett a máltai André Schembri került be a kezdőcsapatba, míg az újpestiek összeállításában nem volt meglepetés.

Először a 8. percben ugorhattak fel a helyükről a hazai nézők – persze csak azok, akik amúgy ülve nézték a találkozót –, amikor Rósa Dénes beadása ígéretesen kanyarodott középre, ám a labda nemcsak Balajcza Szabolcs, hanem Ferenczi István feje fölött is elszállt. Rósa nem sokkal ezután ismét a figyelem középpontjába került, ekkor egy lövéssel próbálkozott, amely nem sokkal kerülte el a vendégek kapuját. A félidő feléhez értek a felek, amikor kisebb tűzijátékot láthattak a nézők Balajcza kapuja előtt: jobb oldali szögletet követően Djordje Tutorics fejesét védte az újpesti kapus, ám a vendégek nem tudtak felszabadítani. Ahmed Adnan egy csellel becsapta védőjét, majd lövéssel próbálkozott, ám Balajcza hatalmas bravúrral kapufára tudta ütni a labdát, a kipattanót pedig Csizmadia Csaba bombázta centikkel a léc fölé. Megyeri Balázs talán már kezdte úgy érezni, hogy az újpestiek „elfelejtették” őt és a kapuját, amikor a vendégek megszerezték a vezetést. Jobb oldali beadás után a túloldalon helyezkedő Barczi Dávidhoz került a labda, a fiatal játékos Kabát Péter elé tálalt, aki jobbal védhetetlenül lőtt a bal felső sarokba. Kabátot biztos nem zárják a szívükbe a ferencvárosi drukkerek, hiszen a két csapat őszi bajnokiján is betalált ellenük. 0–1. Nem sok – néhány centi – hiányzott hozzá, hogy a Ferencváros még a szünet előtt egyenlítsen, ám Rósa lövése a lécről a gólvonal elé vágódott le. Szinte az ellentámadásból növelhette volna előnyét az Újpest, ám Simek beadása után Rajczi csúsztatása ugyancsak nem sokkal elkerülte a jobb oldali kapufát. A pihenőre így is Mészöly Géza csapata vonulhatott előnnyel.

Kabát küldi el Morrisont "gyufáért"

A fordulás után nagy Fradi-rohamokra lehetett számítani, ám ezek elmaradtak. A zöld-fehérek nem igazán tudtak mit kezdeni a vendégvédelemmel, egy veszélyesnek tűnő, ám végül Balajcza ölében elhaló lövést leszámítva nem volt miért idegeskedniük az újpestieknek. A mérkőzés előtt kifeszített transzparens szerint a fradisták a markukban tartják ellenfelüket, ám ekkor úgy tűnt, hogy a lilák tartják kezükben a mérkőzést. Ezzel együtt nem nyugodhattak meg, mivel a játék többnyire az ő tizenhatosuk előtt zajlott. Craig Short cserékkel próbálta veszélyesebbé tenni csapatát: Adnan helyén Liban Abdi, Schembri helyén pedig Paul Shaw folytatta. Negyedórával a vége előtt teljesült a hazai szurkolók óhaja: Lipcsei Péter is pályára lépett – az utolsó, Újpest elleni derbijén. Hogy a kapufák ezen a napon nem a hazaiakkal voltak, az a 77. percben harmadszor is bebizonyosodott: Abdi passza után Ferenczi találta el a jobb oldali kapufa tövét. A hajrában minden erejét mozgósította a hazai gárda, de az egyenlítő gól nem jött össze neki. Egyszer Balajcza védett óriásit, majd Ferenczi szabálytalankodása miatt érvénytelenítette Kassai Viktor Elding gólját, végül pedig a 92. percben Rósa hatalmas helyzetben mellé helyezett.

A Ferencváros tavaszi veretlensége így megszakadt, Mészöly Géza viszont edzőként továbbra sem kapott ki az Üllői úton.

További képek …

* * *

Craig Short (Ferencváros): – Nagyon sokat jelentett, hogy ki szerzi meg a vezetést. Megvoltak a lehetőségeink, háromszor lőttünk kaputát, élni kellett volna a lehetőséggel. Nagyon jól védekeztek, taktikailag szervezettek voltak, fegyelmezettek. Számomra csalódás volt a mieink játéka a második félidőben, úgy játszottunk, mintha kétgólos hátrányban lettünk volna. Ilyen mérkőzésen óriási a feszültség, ezt érezni is lehetett. Volt olyan lehetőségünk Schembri révén, amit ha beváltottunk volna, máshogy alakult volna a meccs, de az Újpest lőtte az elsőt, ez döntőnek bizonyult. Azért hoztam be Abdit, mert ő megváltoztathatta volna a játékot, hogy ne csak íveljünk, benne volt fantázia. Azért nem kezdett, mert ő sem játszott kilencven percet három-négy hete. Shaw sem játszott régen, de mindenképpen gólt kellett volna szereznünk, és benne benne van a gól. Adódott előtte helyzet is, de az ellenfél kapusa megakadályozta a góljait.

Mészöly Géza (Újpest): – Igazi derbi volt, hogy ilyen legyen az Üllői úton. Ennek jegyében telt el az első negyedóra, hatalmas feszültség volt a pályán, hatalmas taktikai csata dúlt. Fontos volt nekünk, hogy az első félidőben sikerült gólt szerezni. Taktikailag hihetetlen fegyelmezett volt ma a csapat, amit megbeszéltünk, maradéktalanul megvalósították a játékosok. A második félidőben a Fradi mindent feltett egy lapra, hihetetlenül támadta a kapunkat, de a védőinknek és a középpályásainknak helyén volt a lelkük. A Fradinak három kapufája is volt, nagyon nyomtak, de nekünk is voltak helyzeteink – Rajczi fejese, vagy amikor az első félidőben el tudta vinni Megyeri mellett a labdát. Nagy meccs volt, és fontos három pont. Szerettünk volna támadni a második félidőben. Amikor elveszítettük a labdát mindenki azonnal visszaállt. Nehéz úgy játszani, hogy az ellenfél állandóan felível, de úgy érzem lehetett volna több lehetőségünk is. Mi egy kicsit jobban örülünk ez igaz, de mindkét csapat nagyot alkotott, és régen volt itt ilyen nívós mérkőzés, mint most.

Djordje Tutoric – Úgy érzem nem érdemeltünk vereséget, rengeteg helyzetünk volt, de el voltunk elől átkozva – mondta honlapunknak Djordje Tutoric. Az Újpest szinte a semmiből lőtte a gólját, de nincs mit tenni az eredmény őket igazolja, így gratulálok nekik. Nagyon élveztem a hangulatot a szurkolóink fantasztikusak voltak, ők győztek a lelátón, sajnos mi kikaptunk a pályán. Sajnálom a szurkolókat, hiszen csalódást okoztunk nekik.

Liban Abdi – Úgy érzem nem ment rosszul, de ez mit sem ér ugyanis kikaptunk – mondta az Üllői129-nek Liban Abdi. Hiányzott már a játék, jól éreztem magam a pályán. Bejöttek a cselek és éreztem a közönség szeretetét. Remélem a Győr ellen ismét visszatérünk a helyes útra. Nagyon csalódott vagyok az eredmény miatt, ez a közönség ennél többet érdemelt volna.

(Az nso.hu, az ulloi129.hu, az nb1.hu, az FTC Press, a Ferencváros hivatalos honlapja és az MLSZ adatbankja alapján)

6 hozzászólás a(z) 2010.IV.30. Ferencváros – Újpest: 0-1 bejegyzéshez

  • Nem kell ezt ragozni, negatív gólkülönbség, a legkevesebb gólt lövő csapat vagyunk. Aki pedig jóban van a labdával -- Schemri, Abdi -- pedig nem hogy szerepet nem kapott eddig, de még a padra sem fér oda a legtöbbször. Nem folytatnám a gondolatmenetet, mert nem szeretnék megbántani senkit, azt a kifejezést meg, hogy ki a Fradi szintű játékos nem szeretném használni, mert nem én fizetem a zenészt.

  • Lehet, hogy ezért a hozzászólásomért jónéhányan le akarják szedni a fejemet majd.

    A Debrecen-Videoton-Újpest “meccshármas” eredményei azt mutatják, hogy a mi csapatunk most erre képes. A három ellenfél közül csak az újpestiek vették igazán komolyan a mérkőzést. A Loki és a Vidi valahogyan belülről elhitte, hogy csak elég kivinni a mezt a pályára. Ezek ellen elég volt a hajtás. Az Újpestiek számára ez volt az év legfontosabb meccse. És ők most ennyivel jobbak. Nekik az az egy bement, nekünk semmi. Pedig volt már, amit bent láttam…

  • Pilu, sajnos velük pofozógépek lennénk. nincs utánpótlásunk (sem).

  • Karcsi az a baj,hogy a pályára lépő 14 játékos közül csak 6 volt magyar.Ez szerintem elég elkeserítő ránk nézve.Miért nem játszatnak több fiatalt.Ezeket az eredményeket amiket tavasszal produkáltunk elértük volna Vassal,Nyilasival,Sajóval,Bogátival és a többi fiatal játékosunkkal is.Ezért felesleges idehozni sokad rangú külföldieket kik semmit nem javítanak a játékunkon.

  • Az a baj, hogy az általunk agyonszidott Simek 5 méteren 10-et vert Stockleyra + még van egy-kettő :(.

  • Amióta nézek Fradi meccsket 2003-2004 óta, a sors különös fintora hogy én még nem láttam hogy a Fradi letudta volna győzni az Újpestet (A Ligakupa nem számít), azt hittem ezen a meccsen sikerülni fog erre tessék, a szokásos vereség.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

    TFU_20020100_Fma_001 - 0018
2019. febr. 02. Tapolca V. Novák Dezső Utánpótlás Emléktorna
OLDALAK
Ranglisták és statisztikák:
VVK 50 – A kupasiker 14 legszebb pillanata
FOTELSZURKOLÓ
FACEBOOK:
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
HOST