2011.IX.11. Ferencváros – ZTE: 2-0

(Fotó: ftcnews.com)

Ritkán fordul elő a futballvilágban, hogy egy menesztett tréner új csapatával épp a régi ellen bizonyíthat először. Prukner Lászlótól nagyjából egy hónapja köszöntek el az Üllői úton, és most a Zalaegerszeg szakvezetőjeként tért vissza az Albert Flórián Stadionba. Kollégája, Détári Lajos szintén első bajnokiját vívta új csapata szakmai vezetőjeként, és kettejük közül ő örülhetett a lefújás után, mert csapata 2–0-s győzelmet aratott.

* * *

Mérkőzés előtti nyilatkozatok:

– Hozzám hasonlóan a játékosok szintén optimistán várják ezt az összecsapást, s ha a szurkolóktól is megkapjuk a szükséges támogatást, meglesz az első győzelmünk – jegyezte meg Détári Lajos, aki szakmai igazgatóként irányítja ferencvárosiakat. – Nagyon bízom benne, hogy a pályán mindenki odateszi magát ennek érdekében.

A régi és az új vezetőedző (Fotó: Kollányi Péter, MTI)

– Amikor felmerült, hogy a ZTE-hez kerülhetek, Nagy Ferenc elnöknek jeleztem: nem szeretnék leülni az első mérkőzésen a kispadra az Üllői úton. De nem azt mondtam, hogy nem is ülök le. Akkor is abban maradtunk, hogy még megbeszéljük mindezt, s mert arra kért, hogy legyek a helyemen, ott is leszek. Az biztos, hogy vasárnap nagy nyomás nehezedik majd a csapatra emiatt – mondta Prukner László. Ideérkezésem előtt, a múlt héten már beszéltem a játékosokkal arról, hogy milyenek a belső viszonyok. Azt akartam feltérképezni, van-e olyan komoly belső gond, ami miatt megoldhatatlan lenne a feladat számomra is. A kudarc sorozat természetesen valamennyire megosztotta a társaságot, de ez természetes is, azonban úgy látom, hogy nincs olyan éles konfliktus, ami miatt ne lehetne eredményesen dolgozni. A társaság az elmúlt négy-öt évben hozzászokott ahhoz, hogy a mezőny első feléhez tartozik, csakhogy ez már nem a korábbi évek valamelyike, amikor három vereség után jött a fordulat. Most már sokkal több vereség van a hátuk mögött, s érezni kell ennek a súlyát. Van még két edzésünk a mérkőzésig, s bár nem sok időt töltöttünk együtt, az apátiából ki kell rángatni a társaságot. Ha előrelépünk a pályán mutatott csapategységben, akkor pontot vagy pontokat szerezhetünk. Van viszont egy csomó gondunk, például Meyét péntekig még nem láttam edzeni, hiszen a gaboni válogatottnál volt, aztán Kamber sem edzett torokgyulladása miatt és vannak további sérültek is. Varga például biztosan nem játszhat és talán Kovács Gábor sem – adott pillanatnyi helyzetjelentést a szakvezető. Ismerem az ellenfelet, tudom, hogy ki mire képes, s erre felhívom mostani csapatom figyelmét is. Négy hete jöttem el az Üllői útról, alapvetően ez idő alatt nem változtak meg ott a dolgok, de persze biztosan lesznek az FTC játékának számomra új elemei. Ahogy nálunk is akadnak ilyenek a korábbiakhoz képest.

Tóth Bence egyre jobb formában futballozik. A Vasas elleni mérkőzésen is kitűnt harcosságával és váratlan megmozdulásaival. A két hetes szünet alatt új edző érkezett a csapathoz. Détári Lajos edzéseiről, valamint a Zalaegerszeg elleni mérkőzésről kérdeztük középpályásunkat.

– Milyen érzés egy világválogatott edzését látogatni?
– Détári Lajos ugyanúgy edző, ahogy az elődei is azok voltak. Annyiban más talán, hogy neki futballista megjelenése van és látszik rajta, hogy a focival kereste a kenyerét nem is akármilyen szinten. Ez azért előnyös, mert a technikai dolgokat meg tudja személyesen is mutatni. Jó érzés együtt dolgozni vele és úgy látom a többiek is élvezik vele a közös munkát.

– Igaz, hogy megkülönböztetett figyelemmel kíséri az edzésmunkádat?
– Ugyanúgy kezel, ahogy a csapat többi tagját. Amikor kell, akkor kijavít, és ha úgy alakul, akkor megdicsér. Persze valamit én is érzek ebből, de nem kell itt semmi különlegességre gondolni. Nem emel ki senkit, nem kivételezik, azonos mércével kezel minden játékost.

– Mentálisan lépett előre a csapat az elmúlt két hétben?
– Pozitív hatással van a társaságra, hogy egy új ember érkezett a csapathoz. Ez egy vérfrissülést eredményezett és egyelőre úgy tűnik előrébb léptünk. Nagyon nagy dolgokat nem tudok mondani, de úgy érzem, pozitív irányba mozdult el a csapat. Más hangulattal megyünk be az öltözőbe és az edzéseken is felszabadultabban mozgunk.

– Mennyire ismered a Zalaegerszeg együttesét, és mit vársz a mérkőzéstől?
– Még soha nem léptem pályára a ZTE ellen. Győzelmet várok magunktól, és úgy gondolom nyerni is fogunk. Kínos erről beszélni, mert eddig is ez volt az elvárás, de ennek nem tettünk eleget. Most azonban nagyon úgy érzem, hogy nyerni fogunk, mert Döme hozott annyi változást a csapaton belül, a fejekben, a lelkivilágunkban, hogy ebből egy jó eredménynek kell megszületnie.

* * *

A mérkőzés:

Ferencváros – ZTE: 2-0 (0-0)
Albert stadion, 3.700 néző, vezette: Szabó Zsolt (Kispál, dr. Varga Zs.)

Ferencváros: Gyenes – Maróti, Balog Z., Csizmadia, Junior – Jovanovic (Lisztes 61.), Otten, Tóth B., Hakola (Rósa 67.) – Somalia (Pölöskey 85.), Oláh
kispad: Jova, Sváb, Józsi, Fitos
edző: Détári Lajos

ZTE: Jahic – Kocsárdi, Bogunovic, Bulatovic, Hídvégi – Szalai (A. Delic 60.), Kamber, Máté, Szakály D. (I. Delic 80.) – Tököli, Meyé
kispad: Vlaszák, Hernandez, Turkovs, Bujor
edző: Prukner László

Gól: Oláh (66.), Tóth B. (75.)
Sárga lap: Somalia (39.), Maróti (43.), Hakola (45+1.), Junior (72.) illetve Máté (4.), Bogunovic (7.), Meye (13., 55.), Szalai (38.), Kamber (48.)
Kiállítva: Meye (55.)

Hakola meg nem adott gólja (Fotó: ftc.hu)

Nem akármilyen bajnoki volt ez, hiszen az utolsó előtti fogadta az utolsót, egypontos előnnyel zsebében, ráadásul mindkét, nem is olyan régen még sokkal szebb napokat látott gárda edzőváltáson esett át; mindezek tetejébe a vendégek mestere, Prukner László néhány napja még a Ferencváros kispadján ült!

Kollégája, Détári Lajos nem forgatta fel a Ferencvárost, bár Vecsésről hozta magával remek képességű kapusát, Gyenes Dávidot, és érkezett a még Prukner által felfedezett finn szélső, Juha Hakola a Willem II-től, akik mindketten kezdőként futottak ki a gyepre. Gyenes egyébként már a negyedik kezdőkapusa a zöld-fehéreknek ebben a bajnokságban. Az első félidőben a vendégek csak egyszer tesztelték a második vonal előző évi legjobb kapuvédőjét, aki szépen lépett ki a 16-osra Roguy Méyé elé.

Az első komolyabb helyzetre a 30. percig kellett várni (akkor éppen a gaboni légiós lőtte el keresztbe a labdát az ötös jobb sarkáról), addig is kőkemény belépőkkel szórakoztatták a felek a nagyérdeműt, és ebben a zalaiak jártak az élen. Közülük is Máté Péter, aki csak azért nem állhatott a zuhany alá már a 35. percben második sárga lapja után, mert Szabó Zsolt játékvezető megszánta őt, nyújtott lábbal végrehajtott merénylete ellenére is. A legtöbbször egyébként a szűrőnek előrelépő hollandot, Mark Ottent bántották a vendégek.

Akiknek legjobbja a szlovén kapus, Safet Jahic volt: több alkalommal is ügyesen avatkozott a játékba, bátran vetődött ki és magabiztosan uralta a légteret. Már csak azért is biztos, hogy jó kapus, mert a szerencsével sem áll hadilábon: előbb Oláh Lóránt rúgott neki egy zúgó kapufát, majd a félidő utolsó percében Hakola hiába vette be hálóját, Szabó Zsolt szerint előtte kézzel vette át a szélső a labdát (erősen véleményes döntés volt ez).

Érezte Prukner is, nagyjából Fortunának köszönheti csapata, hogy nem áll vesztésre, mert sokkal feljebb tolta csapata védekezését a második játékrészben, míg a ferencvárosi játékosoktól olyat láthattunk, amit régen nem: még a légiósok is csúsztak-másztak. Két ziccer-féleséget mégis kialakított a ZTE, pontosabban előbb Csizmadia Csaba rúgatott gólt kis híján Méyével, majd Maróti Béla cselekedett hasonlóképpen Mátéval.

Az 56. percben aztán emberelőnybe kerültek a hazaiak, amikor egy sárgával a háta mögött Méyé nyújtott lábbal odacsúszott Balog Zoltánnak, majd mehetett is lefelé. Tíz perc múlva szüretelte le emberelőnyét a Ferencváros: Maróti szedett össze egy hosszúnak tűnő labdát a jobb oldalon, Tóth Bence beadását pedig a rövid ötösről Oláh Lóránt kapásból a rövid sarokba tette.

Nem adta fel a Zalaegerszeg, egy-két helyzetet ki is alakított, aztán ahogyan oly sokszor ebben az idényben, a kék mezes védelem összehozott egy gólt az ellenfélnek: a Milan Bogunovics, Rados Bulatovics kettős hibája volt annak a feltétele, hogy egy kipattanót Tóth Bence tíz méterről egy csel után a jobb felsőbe varrhatot.

El is dőlt ezzel a mérkőzés, sőt a 2–0 után további gólokat szerezhetett volna a Détári-legénység, de Jahicon többször már nem tudtak kifogni.

Megszerezte első győzelmét a nyolcadik fordulóban a zöld-fehér gárda, teljesen megérdemelten és magabiztosan, míg jelen állás szerint Prukner Lászlónak csodát kell tennie a zalaiakkal, ha el akarják kerülni a kiesést.

További képek …

Mérkőzés utáni nyilatkozatok:

 

„Szeretném megköszönni a Fradi-tábornak, hogy ezt a helyzetet megkönnyítette a számomra és normálisan fogadtak, nem bántottak. A kiállításig a két csapat pillanatnyi helyzetének megfelelő volt a mérkőzés, komoly futball helyett inkább a játék küzdőjellege domborodott ki. A hét sárga lap és a piros lap azt gondolom, önmagáért beszél, vissza kell majd néznem, hogy ennyire durvák voltunk-e. Egy ilyen szituációban lévő csapat nehezen viseli ezt el. Egy null után már nem hittük el, hogy itt nekünk keresni valónk van. Elsősorban mentálisan kell rendbe hoznunk a csapatot a következő hazai meccsünkre. Bízom benne, hogy a jövő héten már fel tudunk állni innen” – értékelte a találkozót a Sport Tv kamerája előtt Prukner László.

„Heteket vártunk már arra, hogy megszülessen az a gól, amely leszakítja a játékosok válláról a terhet. Onnantól kezdve a csapat önmagához méltón játszott, és végre kiszolgálta a publikumot. Ha nem is kezdtünk nagyon jól, ettől függetlenül nagyon kontrolláltan, összeszedetten futballoztunk végig” – nyilatkozta a hazaiak részéről Nagy Tamás.

A sajtótájékoztató hanganyaga az üllői129.hu jóvoltából:

Sounds from Sunday evening by ulloi129. Uploaded with SoundCloud Android

Tóth Bence: – Meglepődtem a csapathirdetésnél, nem igazán számítottam rá, hogy kezdő leszek, mindent megtettem, hogy éljek a bizalommal. Nem érzem azt, hogy külön kezelt volna engem, nem volt semmilyen külön nagy elbeszélgetés, elmondta, mi a dolgom, mit vár tőlem, ugyanúgy, mint mindenki másnál. Más ember, máshogy látja a labdarúgást, másban hisz, de ez minden edzőre igaz. Mindenkinek igyekszik kijavítani a hibáját, mindenkit nyeseget, és ezek az impulzusok jót tettek most a csapatnak, egy nagyon fontos mérkőzésen. A gólom ösztönös megoldás volt, viszont ha jobban belegondolok, ferencvárosi játékosként talán nem is lőttem még gólt a tizenhatoson belülről, illetve csak tizenegyesből.

(A Zalai Hírlap, a Blikk, az nso.hu, a Sport TV, a Ferencváros és a ZTE hivatalos honlapja, valamint az MLSZ adatbankja alapján)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

    TFU_20020100_Fma_001 - 0018
OLDALAK
Ranglisták és statisztikák:
Következik: 11.24.18:00 FTC-ZTE (TV:M4sport)
Következik: 11.28.18:55 EL csoportkör FTC-Espanol (TV:Sport1)
VVK 50 – A kupasiker 14 legszebb pillanata
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső Utánpótlás Emléktornák
FACEBOOK:
HOST