2011.VI.30. EL selejtező, Ferencváros – Ulisses: 3-0

Egy holland, egy brazil és egy örmény (ön)gól született (fotó: Mirkó István, NSO)

A kapu mögött a Green Monsters szurkolói csoport feszített ki egy “MINDEN MOST KEZDŐDIK EL…” feliratú drapériát. A Ferencváros 2005 után szerepelhet ismét a nemzetközi porondon.

Mérkőzés előtti nyilatkozatok:

Prukner László, a sorsolás után: – Nagy választásunk nem volt, tudtuk, hogy valószínűleg a keleti régióba kell utaznunk, de függetlenül az ellenféltől szeretnénk továbbjutni. Hogy jól jártunk-e, azt majd csak a két meccs után tudom megmondani…Az biztos, hogy az Ulisses a nyolccsapatos örmény bajnokság egyik legerősebb együttese, tavaly a 3. helyen végzett, a most folyó idényben is ott van az élbolyban. A hazai játékosokon kívül van például orosz és brazil labdarúgója is. Az mindenképp pozitívum, hogy idegenben lesz az első meccsünk.  2200 kilométert kell repülnünk a mérkőzés helyszínére, logisztikailag nem egy egyszerű feladat megszervezni az utazást. Tudom, hogy a második selejtezőkör sorsolása is elkészült, de tovább egyelőre nem gondolkodom.

A ferencvárosi klub elnöke szerint mérföldkőhöz érkezik a csapat az Európa Liga selejtezőjének csütörtöki első fordulós összecsapásán az örmény Ulisses ellen.

Kubatov Gábor, az FTC elnöke szerda reggel, a Kossuth rádió 180 perc című műsorában beszélt az egyesület jelenlegi helyzetéről, s hangsúlyozta, a csütörtöki találkozó “legalább annyira fontos esemény, mint amikor az együttes három év szünet után visszajutott az NB I-be.”

A klubvezető hozzátette, a Ferencváros készen áll a nemzetközi kupaküzdelmek rajtjára, s reményét fejezte ki, hogy a gárda legyőzi örmény riválisát, s továbbjut az első körből.

“Egyfajta csodát kell végrehajtanunk, hiszen költségvetésünket a tavalyi évhez képest csökkentenünk kellett, a jelenlegi büdzsénk a tavalyi 60 százaléka” – mondta. – “Nemcsak a játékosok fizetését, hanem a menedzsment javadalmazását is mérsékeltük, így kellene helytállnunk”

Kubatov kitért arra, hogy az FTC korábbi vezetése 2006-ban egy kölcsönért adta el a csapat nemzetközi kupameccseinek közvetítési jogát, emiatt az egyesület szerdán (ma) feljelentést tesz az illetékes hatóságnál. Az elnök ugyanakkor jelezte, reményei szerint ez a kérdés rövidesen megoldódik, s továbbjutás esetén az EL-selejtező 2. fordulójában sorra kerülő mérkőzést már közvetíti majd valamelyik televíziós társaság.

“Szövetséget akarok kötni a szurkolókkal, hiszen minden egyes esetleges büntetés, legyen az a magyar vagy az európai szövetség részéről, halálos sebet ejthet a labdarúgócsapaton” – tette hozzá. – “Úgy látom, a drukkerek is megértették mindezt, remélem, erős lesz a köztünk kialakuló szövetség.”

„Ütős, agresszív, már-már durva ellenfélre számítok – mondta a Nemzeti Sport Online-nak Maróti Béla, a ferencvárosiak középpályása. – Valószínű nem lesz szemet gyönyörködtető a játék. Nem volt lehetőségünk alaposan felkészülni az ellenfélből, de ez kölcsönös, alighanem ők sem készülhettek igazán belőlünk. Az új igazolásaink közül többen kaphatnak bizalmat az El-mérkőzésen, nekik tudniuk kell beilleszkedni a csapatjátékunkba, és ha ezt meg tudjuk oldani, akkor azt hiszen, nem érhet minket meglepetés.”

„Ez egy igazi ugrás lesz az ismeretlenbe – válaszolta Balog Zoltán, a ferencvárosiak védője. – Bár az UEFA előírja, hogy az ellenfelet milyen felvételekkel kell segíteni a felkészülésben, mi az örményektől egy húsz perces, kézi kamerával rögzített felvételt kaptunk, mintha valamelyik videó megosztó portálról vadásztuk volna le. Azt sem tudjuk, melyik játékos kicsoda. De emiatt nem idegeskedhetünk, ha tudjuk hozni a saját játékunkat, akkor nem lehet bajunk. Márpedig a felkészülési találkozóinkon voltak erre utaló, biztató jelek. Az időpont nem túl szurkolóbarát, ettől függetlenül bízom benne, hogy sokan jönnek el megnézni minket és szurkolni nekünk.”

„Agresszív együttes lesz az ellenfelünk, azt biztosan tudjuk, hogy keményen játszanak majd az örmények, így erre próbáltunk felkészülni. Természetesen győzni kell, előre nem tudom megmondani, hogy hány gólos előnnyel lennék elégedett, hiszen ez nagyban függ a játék képétől, de a lényeg, hogy nyerjünk, előnyt szerezzünk és továbbjussunk. Jobb csapat vagyunk az Ulissesnél, egyértelműen mi vagyunk a párharc esélyesei, és ezt be is akarjuk bizonyítani a pályán” – nyilatkozta Csizmadia Csaba a klub hivatalos honlapjának.

„A hangulat jó a csapatnál, fejben is felkészültünk a harcra. A pálya jó állapotú, az időjárás is kedvező a meccsre, igyekszünk megmutatni, mit tudunk – minden készen áll egy jó mérkőzéshez. A labda megszerzése és birtoklása lehet a kulcs a jó eredmény eléréséhez, mert láttuk dvd-ken, hogy ellenfelünk fizikálisan erős és jól felkészített. Úgy gondolom, meg tudjuk találni az ellenszerét a Ferencváros játékának, az biztos, hogy nagy lelkesedéssel és akaraterővel fogunk küzdeni” – mondta az NSO-nak  Szevada Arzumanjan, az Ulisses vezetőedzője.

Prukner László: – Egyelőre még nincs kész csapatunk, hiszen vannak olyan játékosaink, akik az utolsó pillanatban érkeztek, nekik akklimatizálódniuk kell és az edzettségi állapotuk sem olyan, mint a többieknek. Azok a rutinos magyar játékosok pedig, akik ebben a helyzetben segíteni tudnának, sérültek, Rósának el van törve a keze, Lisztesnek pedig részleges combizom szakadása van. Tehát ebből a szempontból egy picit szanaszét vagyunk, de megpróbáljuk ezt a másfél napot is felhasználni arra, hogy építkezzünk és megtaláljuk azt a tizennyolc játékost, aki sikerrel megvívja majd ezt a mérkőzést. Az örmények március óta folyamatosan játékban vannak, mi pedig most kezdjük a szezont. A másik probléma, hogy kellett volna küldeniük egy felvételt a csapatukról, ami mind a mai napig nem érkezett meg. Ugyan van egy húsz perces egykamerás felvételünk, amin a játékosokat sem lehet felismerni. Ez így egy picit vakrepülés lesz, ezért inkább azzal kell foglalkozzunk, hogy a mi csapatunkat maximális szintre emeljük és belőlük a legtöbbet kihozzuk. Természetesen ettől függetlenül pozitív reményekkel várjuk a mérkőzést, máshogyan nem is lehet egy ilyen találkozóra tekinteni. Elfogadni természetesen én is csak a továbbjutást tudom, de a körülmények jelenleg egy picit nehezítik a helyzetünket.

* * *

A Nemzeti Sport Online kellő részletezettséggel taglalta a Fradi nemzetközi kupaszereplését a KK-tól az utolsó nemzetközi tétmérkőzés, a Ripo Minszk elleni találkozóig.

* * *

A mérkőzés:

Ferencváros – Ulisses: 3-0 (2-0)
Albert stadion, 6.600 néző, vezette: Slavko Vincic (Bojan Ul, Milan Kogej – szlovénok)

Ferencváros: Ranilovic – Fülöp N. (Balog Z. 73.), Grúz, Otten, Junior – Jovanovic, Maróti, Józsi (Csizmadia 77.), Andrezinho – Oláh (Félix 63.), Abdi
kispad: Jova, Morales, Pölöskey, Rodenbücher
edző: Prukner László

Ulisses: Malkov – Ugrekelidze, Hahnazarjan, Kraszovszki, Andrikjan – Paro (Szahakjan 50.), A. Grigorjan, Adamjan, Bareghamjan, D. Grigorjan (Dzsikia 55.) – Zokou (Nranjan 75.)
kispad: Afrikjan, Hovhanniszjan, Akobia, Kirakoszjan, Manaszjan
edző: Szevada Arzumanjan

Gól: Józsi (29.), Otten (33.), Félix (69.)
Sárga lap: Maróti (45.) illetve Bareghamjan (39.)

Grúz előzi meg a támadót (fotó: Mirkó István, NSO)

Az első öt percben fölényben játszott a Ferencváros, a játék inkább a vendégek térfelén zajlott. Az első sorban a jobb oldalon próbálkozó Fradi – akárcsak ellenfele – azonban nem tudott nagyobb helyzetet kialakítani. A szakadó eső sem könnyítette meg a játékosok dolgát, de az égi áldás ellenére ellenére 5-6 ezer ember a helyszínen tekintette meg a mérkőzést. Az első negyedórában a Fradi irányított, de kicsit összeszokatlannak tűnt a támadó szekció. Persze, ez nem meglepő, a nyári szünetben nagyon sok változás történt a zöld-fehérek játékoskeretében. Az első említésre méltó helyzet „természetesen” így is a Fradi előtt adódott: a 11. percben Józsi ívelt szabadrúgásból a vendégkapu elé, s miután Malkov kapus kiöklözte a labdát, Mark Otten lövésénél mentettek a védők, a pörgő labda pedig átszállt Oláh feje fölött. Az első fél óra végén pedig már a vezetést is megszerezte a Ferencváros! A 31. percben Józsi 26 méterről elvégzett szabadrúgását követően Tigar Hahnazarjan a saját kapujába csúsztatta a labdát. A Fradi játékosai Marótit ünnepelték – ő volt a legközelebb az esethez. 1–0. És ha egy üzlet egyszer beindul: nem sokkal később már kettő volt a Ferencváros előnye. A 33. percben Józsi bal oldali szöglete után Otten volt jó helyen, és a kapusról kipattanó labdát közelről a kapu bal oldalába gurította. 2–0. Bár a ferencvárosi támadók még nem érezték annyira egymást, a magyar csapat a szélről történő beívelésekkel rendre zavarba tudta hozni az Ulisses játékosait. Ennek is köszönhető, hogy kettővel vezetett az FTC. A szurkolók a szakadó eső ellenére énekeltek – remekül alakult a Fradi visszatérése Európába. Aztán Otten összehozott egy tizenegyest, vagy mondhatnánk, hogy a holland megmozdulása után kissé jótékony volt a játékvezető az örményekkel. Marko Ranilovic azonban igazságot szolgáltatott, megfogta Adamjan büntetőjét a 45. percben.

Otten gratulál Ranilovicnak a kivédett büntető után (fotó: Illyés Tibor, MTI)

A második félidő elején is a Ferencváros futballozott jobban. A zöld-fehérek irányították a találkozót, az Ulisses erejét felemésztette a védekezés. Látszott, nem valószínű, hogy a vendégeknek még egyszer lesz akkora lehetőségük, mint a tizenegyesnél. Aztán a harmadik gólt is megszerezte a Ferencváros, amivel végérvényesen eldöntötte az összecsapás (és talán a továbbjutás…) sorsát. Felipe Félix alighogy beállt (Oláh helyére), rögtön helyzetbe került a 66. percben: egyedül ment el a bal szélen, az egyik védő szorításában lőtt, a kapus azonban hárított. Három perccel később azonban már nem volt kegyelem… A Liban Abditól kapott passz után a brazil támadó egyedül léphetett ki a 69. percben, majd 14 méterről a kapuba bombázott. Most már megnyugtató volt a Ferencváros előnye. 3–0. A folytatásban újabb gól nem született, a Ferencváros teljesen megérdemelt győzelmet aratott, a látottak alapján a háromgólos különbség reálisnak mondható.

A két csapat közti legnagyobb különbséget az jelentette, hogy az örmények a beívelt labdáknál nagyon bizonytalanok voltak, erre a hazaiak ráéreztek, és az első félidőben mindkét találatukat egy-egy Józsi-beívelés után szerezték. A második félidőben elfáradtak az örmény védők, a ferencvárosiak többször is leindították őket, egy ilyen akció végén született a harmadik hazai találat is, a csereként beállt Felipe Félix révén, aki a gólja mellett több helyzetet is kialakított. A brazil támadó mellett ki kell emelni Mark Ottent, aki hátul sallangmentesen takarított, a hajrában pedig a középpályán is helyt állt, és az első félidőben gólt is szerzett.

A Fradi nyugodtan várhatja az egy hét múlva esedékes visszavágót.

További képek ittitt, itt és itt …

A leendő ellenfél találkozóján hazai győzelem született: Aalesund (norvég)–Neath (walesi) 4–1 (Fuhre 35., Sylling Olsen 37, F. Ulvestad 48. – 11-esből, Sellin 77., ill. Trundle 23.)

 

Mérkőzés utáni nyilatkozatok:

Örülök, hogy az első nemzetközi kupamérkőzésen győzni tudtunk. Nem tudtuk feltérképezni ellenfelünket, de tudtuk, hogy hazai pályán alkotnunk kell valamit. Nem kezdtünk jól, feszültek voltunk a várakozástól, egészen az első gólig. Jobban játszottunk az ellenfélnél, de a fordulópont Ranilovic hárított tizenegyese volt, melynek hárítása egy félreértésnek volt köszönhető, ugyanis Abdival üzentem Ranilovicnak, hogy a kapus melyik irányba induljon el, de Abdi rosszul adta át a szavaimat, de éppen így lett jó, hiszen kapusunk védeni tudott. Ezt követően lélektani fölénybe kerültünk, ami végül ezt a győzelmet eredményezte. Köszönetet mondok minden támogatónak, első sorban a Groupamának, amely elsők között állt a csapat mellé. Ez új erkölcsi alapokra épülő Ferencváros lesz. A visszavágón ugyanígy kell összpontosítanunk, a párharcnak még nincs vége.– nyilatkozta Prukner László.

A szakember kérdésre válaszolva beszélt a csapat újonc játékosairól.

„Mark Otten olyan futballista, aki nemcsak elrúgni képes a labdát, hanem kihozni is. Olyan játékos, aki a csapatépítésben is nagy hasznunkra lehet, mert meghallgatja, amit mondok, és neki is van saját véleménye, ami a hasznunkra lehet. Az ő érkezése talán kezdő lépés lehet afelé, hogy megforduljon az eddigi irány, ne csak tőlünk menjenek játékosok Hollandiába, hanem onnan is jöjjenek értékes labdarúgók hozzánk” – fogalmazott a szakember, aki Felipe Félix kapcsán a csatársorról is szót ejtett.

„Van négy fél csatárunk. Félixet a brazil strandról hoztuk el, éppen napozott, amikor hívtuk. Oláh Lóri sérülésből jött vissza, Pölöskey Péter jelenleg is sérült, tíz-tizenkét napot hagyott ki az NB II-es szezon után. Abdi sokat dolgozott, ő nagy értéke a csapatunknak. Itt van még egy brazil fiú, aki elszaggatja a gumikötelet, olyan gyors, de még a klubjával rendeznie kell a viszonyokat, így még nem tekinthető teljesen a mi játékosunknak” – utalt a szakember a brazil Somáliára.

Prukner László arról is beszélt, hogy Csizmadia Csaba és Balog Zoltán kihagyása nem üzenet értékű a jövőre nézve.

„A felkészülés során meggyőzött a Fülöp, Jovanovic tengely a jobb szélen, ezért döntöttem mellettük, de hosszú a szezon, mindenkire szükségünk van” – mondta a szakvezető, aki hozzátette: ennyi idő alatt képtelenség összerakni a csapatot, ez csak az első lépés volt.

„Sajnos az valósult meg, amitől tartottunk a meccs előtt. Nem tudtuk a saját játékunkat játszani, a hazaiak kihasználták a hibáinkat. Ezt a találkozót gyorsan el kell felejtenünk, a visszavágót tiszta lappal próbáljuk kezdeni, meglátjuk, ez mire lesz elég.” – nyilatkozta a mérkőzés után az örmény Ulisses vezetőedzője, Szevada Arzumanjan.

Felipe Félix: – Nagyon örülök, hogy gólt szereztem. 3-0-ra nyertünk, de nem szabad elégedettnek lenni, nehéz második meccs vár ránk idegenben, azon a találkozón is szeretnék segíteni a csapatnak, remélem, megkapom a lehetőséget. A közönség fantasztikus, góllal szerettem volna meghálálni a biztatást, ez szerencsére sikerült. Tudom, hogy nem vagyok olyan technikás, mint mondjuk Andrezinho, de sokat futok és imádok gólt lőni. Remélem, minél többször eredményes leszek a Ferencvárosban.

Az Ulisses elleni első EL-meccsünkön Marko Ranilovic viselte a csapatkapitányi karszalagot. A “csk”-ként most debütáló kapusunk magabiztos teljesítményt nyújtott, nem mellékesen pedig megfogott egy büntetőt.

– Óriási megtiszteltetés számomra, hogy a Ferencváros csapatkapitánya lehettem ezen a nemzetközi meccsen. Kiváló hangulatban léphettünk pályára, voltak gyengébb és jobb periódusai számunkra a mérkőzésnek, de végig a mi akaratunk érvényesült, megérdemelten nyertünk. Az örmények büntetőjénél szerencsém volt, mivel eltaláltam a sarkot, sikerült hárítanom a 11-est. A második félidőben szereztünk még egy gólt, így a 3-0- magabiztos előnynek számít a csütörtöki visszavágó előtt, de nem bízhatjuk el magunkat, hiszen idegenben minden bizonnyal nehezebb dolgunk lesz majd.

*Megjegyzés: a magyar sportsajtó az első gólt Hahnazarjan öngóljának írja, míg az UEFA hivatalos honlapja Józsinak adta.

(A Ferencváros és az UEFA hivatalos honlapja valamint nso.hu alapján)

7 hozzászólás a(z) 2011.VI.30. EL selejtező, Ferencváros – Ulisses: 3-0 bejegyzéshez

 • Bevallom becsülettel, féltem a mérkőzéstől mert nem éreztem még együtt a csapatot. Mivel csak a tudosításból és videókból láttam a meccset megnyugodtam, hogy jó úton haladunk. Kár, hogy a harmadik gólunkról lemaradt az kamerás, de így is nagyszerű munkát végzett. Köszönet érte!
  Remélem a visszavágó is meglesz, és már jobban összeszokva várhatjuk a norvégokat.
  Örömet szereztek a fiúk betegeskedő szívemnek. Hajrá Fradi!

 • Előbb verjük őket oda-vissza! De legalább X-el jöjjünk haza. Ez a kiindulási alap.
  Utána jön egy verhető (már, ha magyar csapat számára létezik ilyen ellenfél, de azért adok 30% esélyt a továbbjutásra) norvég csapat. Ha ott úgy esünk ki, hogy volt sanszunk továbbmenni, akkor az már valami.

 • Köszi Miki. Megelőztél. 🙂

 • Sajnos nem láttam, de a tv nem közvetítés miatt most már bánom, hogy nem szerveztem át a programomat. Majd legközelebb.
  Bár én mindig optimista voltam és nagyon könnyen el is kap a hurrá hangulat, de várjunk még a túlzó dicsérettel. Azt meg igazán nem értem, ahogy Félixet fogadta állítólag a közönség. Remélem a 10. forduló után is ilyen sztár lesz a Szentélyben.
  Ottenről látható volt a videón, hogy a “hagyományos” középső védőként tanulta a szakmát, Jovanovics meg úgy látszik nem véletlenül kapott olyan magas átlag osztályzatot a szerb bajnokságban.
  Junior esete meg arra figyelmeztet, hogy egy-két rosszabb mérkőzés után nem szabad senkit sem leírni. Nekem nagyon szimpatikus az a hozzáállás amit az elmúlt egy évben mutatott. A közvetítés azt sugallja, hogy talán Józsi is belerázódik a Fradi szerepbe. Vagy Prukner megtalálta a helyét Maróti mellett.
  A jelenlegi játékosállományt nézve biztosan nagy harc lesz a csapatba kerüléséért.

 • Én ugyan minden részsikernél hasra szoktam esni, de aki látta, az most nagyon bizakodó, aki pedig nem az higgyen nekünk, minőségi játszó futballisták érkezetek, és jogosan skandálta a B-közép: játszik a Fradi.

  A játékot játszó futballisták kerültek többségbe, és rengeteget gyorsultunk a tavalyi csapathoz képest. Az újak nagyon sok örömet fognak még szerezni, remélem nem fognak beleszürkülni a magyar fociba.

  Ez egy igazi kupameccs volt, néha szikrázóan kemény férfias, de nem durva összecsapásokkal (csak halkan jegyzem meg sem a játékosok, sem a játékvezető nem a magyar bajnokikon megszokott felfogásban játszották, illetve vezette a mérkőzést).

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

  TFU_20020100_Fma_001 - 0018
OLDALAK
Ranglisták és statisztikák:
Következik: 11.24.18:00 FTC-ZTE (TV:M4sport)
Következik: 11.28.18:55 EL csoportkör FTC-Espanol (TV:Sport1)
VVK 50 – A kupasiker 14 legszebb pillanata
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső Utánpótlás Emléktornák
FACEBOOK:
HOST