2011.VIII.13. Bp. Honvéd – Ferencváros: 1-0

(Fotó: ftc.hu)

A labdarúgó NB I 5. fordulójában fővárosi rangadót rendeztek a Bozsik-stadionban, a Budapest Honvéd a Ferencvárost fogadta. A gól nélküli első félidő után Németh Norbert a hajrára fordulva megszerezte a vezetést a hazaiaknak, kihasználva Marko Ranilovic hibáját, a vendégek pedig hiába támadtak a hajrában, egyenlíteni nem tudtak.

* * *

Mérkőzés előtti nyilatkozatok:

Supka Attila (Honvéd): – A héten ugyanúgy készültünk, mint minden más esetben, nem változtattunk semmit a heti programon, mert a Ferencváros érkezik. A péntek esti edzés után jelölöm ki a holnapi keretet, de gondolkodok változtatáson. A mérkőzésen hozzáállásban és koncentrációban a maximumot kell teljesítenünk! Amikor első alkalommal voltam Kispesten edző, akkor nagyon sokan kijártak a hazai mérkőzésekre, bízom abban, hogy holnap is sokan leszünk, és hogy jó eredményt érünk el. Vernesen és Nagy Gergőn kívül mindenki hadra fogható – mondta Supka a honvedfc.hu-nak.

Prukner László (FTC): – Nem koncentráltunk jobban az Euroligára <mint a bajnokságra>, de az igaz, hogy a kiesés a kelleténél jobban megviselte a csapatot. De hát ezt a helyzetet ismeri a Honvéd is, mert amikor megnyerték a Magyar Kupát, indultak az Euroligában, és akkor már nem úgy sikerültek a magyar bajnokik. Láttam a Honvéd eddigi meccseit, jó passzban vannak, és megérdemelten győztek. A kollégám fél évig építkezett és jól illesztette be az új elemeket a csapatba, például a Franciaországból visszatérő középpályást is. A Honvéd kész csapat, mi meg egy átalakulóban lévő csapat vagyunk. Lehet, hogy a Honvéd most esélyesebbnek tűnik, de mi nem feltett kézzel megyünk Kispestre!

* * *

A héten állt a bál a csapat háza táján. Két légiósunkkal is szerződést kíván bontani a klub, így sem Liban Abdi, sem Andrezinho nem került be a Bp. Honvéd elleni tizennyolcas keretbe. A vezetők a játékosok sportszerűtlen viselkedésével, míg a légiósok az új csökkentett fizetést tartalmazó szerződés alá nem írásával indokolják a történteket.

* * *

A mérkőzés:

Bp. Honvéd – Ferencváros: 1-0 (0-0)
Bozsik stadion, 5.500 néző, vezette: Bognár Tamás (Lémon, Takács)

Bp. Honvéd: Kemenes – Lovric, Botis, Debreceni, Novák – Abass, Németh N. (Hídi 75.), Akassou, Tchami (Hajdú 35.) – Délczeg (Sekulic 62.), Danilo
kispad: Sánta, Ivancsics, Horváth A., Zelenka
edző: Supka Attila

Ferencváros: Ranilovic – Junior, Grúz (Csizmadia 52.), Otten, Sváb (Lisztes 74.) – Jovanovic, Rósa, Maróti, Tóth B. – Félix (Pölöskey 64.), Oláh
kispad: Végh, Józsi, Balog Z., Somalia
edző: Prukner László

Gól: Németh N. (73.)
Sárga lap: Akassou (64.), Németh N. (71.), Abass (85.), Novák (88.), Lovric (90+2.) illetve Jovanovic (40.)

Nem a legjobb előjelekkel látogatott a Ferencváros a nála hét ponttal többet gyűjtő és a tabellán héttel előkelőbb helyet elfoglaló Honvédhoz, ugyanis a „kontraktus-rebellis” Andrezinho után az Oláh Lórántot felpofozó Liban Abdit is kitették a keretből, az előző bajnoki után pedig tüntettek a szurkolók a székház előtt, némileg morcosan számon kérve a gyenge szereplést. A biztonsági szolgálat embereinek kérésére Prukner László edző hűtötte le a kedélyeket, újfent.

Ezt maga a szakember is jól tudta, hogy a legkifinomultabb hegyi beszédnél is többet mond egy kínkeservesen kicsikart győzelem, de az első félidőben csak helyzetig jutottak legényei: Júnior 15 méteres lövését fogta Kemenes Szabolcs, Rósa Dénes pedig közelről kapu mellé fejelt egy szögletet. A Honvéd, ha nem is sokkal, de több gólszerzési lehetőséget is kialakított ebben a játékrészben, ám Hervé Tchami fejesét hárította Marko Ranilovic, Danilo pedig centiméterekkel stukkolt a jobb felső mellé, Ivan Lovric szélről leadott lövése pedig középre tartott, így hárított a hálóőr. Inkább harcos, mint élvezhető volt az első 45 perc, a vendégektől csak Mark Ottent és a többnyire válogatott szinten teljesítő Grúz Tamást lehetett dicsérni, valamint a stabilan védekező Sváb Dánielt.

A sajátjainkat évek óta elzavarjuk ...

Utóbbi a szünetre levonulva megjegyezte, hogy „lüktető és gyors a játék”, rávilágítva arra, mennyire más egy mérkőzés kívülről és belülről…

A második játékrész egy 16 méteres, nem túl jól sikerült Abass-lövéssel kezdődött, majd Németh Norbert perdített két méterről mellé, az 54. percben pedig Abass lőtt 15 méterről, ám a Fradi-kapus ezúttal hárított. Nem úgy az unalmas „középidő” után a 73. percben: a honvédos Hajdú Norbert gurított le egy 25 méteres szabadrúgást Novák Alexisz elé, aki kapura lőtte a labdát, de középre – Ranilovic csak kiütni tudta a játékszert, amelyet középről, pár lépésről Németh Norbert kissé ügyetlenül irányított a jobb sarok felé, ahonnan még a biztonság kedvéért fejjel besegítette a hálóba. 1–0. Nem sokkal ezután Ivan Lovric megpattanó lövése is megtréfálta kis híján Ranilovicot, de ez már sok lett volna a kapusnak… Az utolsó percekben ment előre a Ferencváros, de Oláh elpuskázta a mérkőzés helyzetét, amikor Tóth Bence jobb oldali beadását nem tudta elrúgni a jól helyezkedő Kemenes mellett. Győzött a több helyzetet kialakító Honvéd és folytatja jó szereplését, zsinórban negyedik győzelmét aratva, a Ferencváros pedig vereségével még nehezebb helyzetbe került.

További képek itt és itt …

Mérkőzés utáni nyilatkozatok:

Prukner: "A Fradi nem áll abban a helyzetben, hogy folyamatosan topon lévő csapat legyen, csak az építkezésre van lehetőségünk." (Fotó: www.1909foto.hu)

„Tudtunk az elején is, hogy nagyon nehéz mérkőzés vár ránk a Ferencváros ellen, mert a vendégek mindent megtesznek majd annak érdekében, hogy pontot vagy pontokat szerezzenek – mondtaSupka Attila a találkozót közvetítő Sport Tv-nek. – Nem igazán úgy kaptuk el a mérkőzést, ahogy szerettük volna, de úgy érzem, hogy nyolcvan percig nekünk voltak nagyobb lehetőségeink. Bár volt egy olyan szituáció egy nullás vezetésünknél, amikor a Fradi gólt szerezhetett volna, de azt megúsztuk. Azt hiszem, megérdemelten nyertük meg a mérkőzést.”

A kispestiek mestere szerint akarati tényezőkben ellenfelük fölé nőttek és a kapu előtt több veszélyt jelentettek, mint amit nekik okozott a Ferencváros. A kispesti szakvezető a védőket külön is kiemelte, mint akik átlag felettit nyújtottak, ennek alátámasztásaként megemlítette, hogy a vendégek csupán egyetlen komoly gólveszélyes helyzetet tudtak kialakítani a kapujuk előtt. Supka nem sajnálja, hogy ezúttal nem jutottak el négy szerzett gólig, mert most az az egy találat is pont annyit hozott a csapat konyhájára.

A mérkőzés legjobbjának a kispestiek kapusát, Kemenes Szabolcsot választották meg – a hálóőr a zöld-fehéreknél mutatkozott be a felnőtt mezőnyben –, aki a hajrában hatalmas bravúrral, reflexmozdulattal mentette meg kapuját a góltól.

„Nagyon stresszes egy ilyen nap – mondta Kemenes. – Az, hogy este nyolckor kezdünk, gyakorlatilag azt jelenti, hogy a felkeléstől este tíz óráig stresszben van az ember, függetlenül attól, hogy ez most a Ferencváros, a Paks, vagy bármelyik mérkőzés. De különösen a Fradi ellen játszani, főleg ilyen közönség előtt, mert az elmúlt pár hét szerencsére jól sikerült, a szurkolóink is mellénk álltak, egyértelmű, hogy az ember ilyenkor eksztázisban van.”

„Sok okosságot nem tudok mondani – nyilatkozta a vesztes csapat trénere, Prukner László. – Úgy gondolom, hogy a jelenlegi helyzetünkben mindent megtettük azért, hogy innen ponttal, pontokkal menjünk el. Fegyelmezetten játszottunk, a meccs legnagyobb helyzete is a miénk volt, de úgy látszik, most semmi sem sikerült. Magyarázkodni nem fogok és nem is akarok, nem annak van itt az ideje. Megvolt a csapatban az akarat, az összefogás az elmúlt időszak történései után. Valami oka biztos van annak, hogy ebben a három-négy hétben ilyen szériában vagyunk. Egyszer biztos visszakapjuk majd a sorstól.”

„Amint azt a mérkőzés előtt is mondtam: egy ilyen széria után nem nyílhattunk ki. Amikor úgy gondolom, hogy Debrecenben is fegyelmezetten játszottunk, megtettünk mindent az ottani meccsen is, helyzeteink voltak, akárcsak a Pécs ellen. Most nem nyílhattunk ki, kellett az a biztonság, ami után esetleg egy pontrúgás, egy kontra eredményt hozhat. A végén ott volt a kontra, meg is volt a százas ziccer, de kimaradt az is. Úgy gondolom, hogy az összkép alapján nem érdemeltünk vereséget.”

Prukner a Sport TV Harmadik Félidő c. műsorában bővebben is értékelt: – A debreceni meccsünk csalódás volt, ott a szabadrúgásgólt nem kellett volna bekapnunk. A jelenlegi mentális állapotunkhoz viszonyítva ott jól játszottunk. A Videoton ellen később játszunk, de megérdemelt volt a mai Loki siker, nagyon együtt vannak ők most. Örülök annak, hogy a szakértők kiálltak Ranilovic mellett. Ő egy fiatal kapus, akiben sajnos nincs meg a vagányság, ezt nem láttuk amikor leigazoltuk. Hoztunk egy döntést, amely szerint ő lesz az első számú kapus, mögötte pedig lesz két fiatal aki közül egy ezt nem vállalta. Tudom, hogy Marko értéke lesz idővel a Fradinak. Nem szeretnék az Abdi üggyel foglalkozni, egy pofon nem való az öltözőben. Különösen úgy nem való, hogy nem provokálták. Az valótlan hír, hogy őt provokálta egy másik játékos. A norvég kudarc feldolgozása hosszan tart, mert több helyről jöttek a játékosok, nem álltunk össze. Nem megoldhatatlan és nem lehetetlen a helyzet. Nem merült fel bennem a lemondás gondolata. A játékosok és a vezetők bíznak bennem. Nagyon örülök, hogy a Fradit a nemzetközi kupába vittük ki. Az ismert körülményeket az új feltételeket nem vállalták ezt sokan. Itt eredménykényszer van a Fradi nem áll abban a helyzetben, hogy folyamatosan topon lévő csapat legyen, csak az építkezésre van lehetőségünk. Akkor is buktunk amikor Abdi és Andrezinho is játszott. 22-23 gól ment el Schembri és Heinz távozásával. Az új csatárok eredményességéhez idő kell, lehet hibáztunk viszont akkor maikor nem hoztunk még csatárt. Amíg saját magunkat nem tudjuk legyőzni addig nem lesz siker. A Honvéd négyet rúgott mindenkinek, nem mehettünk nekik, kis szerencsével kihúzhattuk volna ikszre, vagy ha Pölöskey helyzete bemegy akkor más a helyzet. Voltak olyan játékosok, ezt már kimondhatom, akik a norvég meccs után a saját érdeküket a csapat elé tették, elakarták magukat adatni, ennek az áldozatai vagyunk most!

(Az nso.hu, az nb1.hu, a Sport TV, a Ferencváros és a Honvéd hivatalos honlapja, valamint az MLSZ adatbankja alapján)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

    TFU_20020100_Fma_001 - 0018
OLDALAK
Ranglisták és statisztikák:
Következik: 12.08.15:45 FTC-PAFC (TV:M4sport)
Következik: 12.12.21:00 EL csoportkör Ludogorec-FTC (TV:Sport1)
VVK 50 – A kupasiker 14 legszebb pillanata
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső Utánpótlás Emléktornák
FACEBOOK:
HOST