2012.III.11. Pécs – Ferencváros: 0-2

A labdarúgó NB I 19. fordulójának vasárnapi játéknapján a Ferencváros 2–0-ra nyerni tudott a Pécsi MFC otthonában. A fővárosiak első gólját Aleksandar Jovanovic szerezte az első félidő hatodik percében, majd a hajrában Pölöskey Péter állí­totta be a végeredményt.

* * *

Mérkőzés előtti nyilatkozatok:

„Nos, Döme azért jobb futballista volt, mint én.” így felelt Mészáros Ferenc arra a felvetésre, hogy a Pécs–Ferencváros bajnoki egyben két kiváló korábbi labdarúgó vetélkedése is lesz – a kispadon.

A pécsiek vezetőedzője nyomban hozzátette: „Szakemberként még nincs lefutva a párharc! Kétségtelen, hogy Détári Lajos remekül összerakta a csapatát, a ferencvárosiak mentálisan és erőnlétben is rengeteget fejlődtek. A zalaegerszegi gól nélküli döntetlenünk során újból megtapasztaltuk, hogy ezt a játékot gólra mérik, és amelyik csapat képtelen betalálni, örülhet, ha nem kap ki.”

„Mondhatnám persze, hogy ezúttal nyerünk, szépek és okosak azonban pusztán a kezdés előtt lehetünk. A mérkőzés lefújásakor ott az eredmény, amely mindennél beszédesebb. Viszont jól ismerjük a vendéggárda gyenge pontjait. Ne feledjük, még Akhilleusz is sebezhető volt a sarkán.”

Détári Lajos: – Optimista vagyok a pécsi mérkőzést megelőzően, úgy érzem, hogy összejöhet a győzelem. Azért dolgoztunk az egész héten, hogy a DVSC ellen látott hibákat kijaví­tsuk. Nagyon fontos, hogy a középpályán jobban megbecsüljük a labdát, és ne í­velgessünk, mint ahogyan tettük azt a Loki ellen. A védelmünket stabilnak érzem, most az a cél, hogy támadásban is fejlődjünk. A múlt hétvégi összeállí­táshoz képest lesznek változások a csapatban, de erről egyelőre még korai beszélni.

* * *

A mérkőzés:

PMFC Matias – Ferencváros: 0-2 (0-1)
Pécs, 5.000 néző, vezette: Fábián Mihály (dr. Varga Zsolt, Kelemen Attila)

Pécs: Dibusz – Simonfalvi, Goia, Lantos, Marovic (Markovic 46.) – Nagy O., Regedei, Kvekveskiri (Horváth Zs. 65.), Demjén – Okoronkwo (Frőhlich 46.), Scepanovic
kispad: Holczer, Nagy J., Causic, Zeljkovic
edző: Mészáros Ferenc

Ferencváros: Jova – Grúz, Balog Z., Klein, Sváb – Jovanovic, Busai, Józsi (Lisztes 59.), Abdi (Hakola 67.) – Pölöskey, Somalia (Rósa 89.)
kispad: Kunsági, Zsivóczky, Kulcsár D., Beliczky
edző: Détári Lajos

Gól: Jovanovic (6.), Pölöskey (90+2.)
Sárga lap: Okoronkwo (33.), Demjén (44.), Lantos (90+1.) illetve Somalia (52.), Klein (72.), Lisztes (82.)

Azt készséggel elismerte a futballistaként szintén nem a kutyaütő kategóriába tartozó Mészáros Ferenc, hogy a Ferencvárost irányí­tó Détári Lajos jobb labdarúgó volt nála, de rögtön hozzá is tette, hogy szakemberként még nincs lefutva a párharc; nem feltartott kézzel fogadják jóval nevesebb vendégüket. „Még Akhilleusz is sebezhető volt a sarkán” – mondta Mészáros, akinél afféle „kincstári óvatosságról” beszélhettünk, hiszen fiai idegenben is legyőzték a zöld-fehéreket, arról már nem is szólva, hogy a baranyaiak a mérkőzés előtt az ötödik, az Üllői útiak pedig a tizenegyedik helyen álltak a tabellán.

Valamit megálmodhatott azért Mészáros, mert a „zöld-fehér Akhilleusz” már a hatodik percben fejbe kólintotta a házigazdát, amikor Sváb Dániel bal oldali beadását Aleksandar Jovanovic szép mozdulattal pörgette 11 méterről a jobb alsóba. 0-1.

Pár perc múlva a boszniai légiós ugyanonnan lőhetett jóval nagyobb helyzetből, ám ezúttal fölé trafált – sokkal frissebb, elszántabb és ötletesebb volt a Ferencváros az első negyedórában. Ezt követően átvette a kezdeményező szerepet a Pécs, de nemhogy az ellenfél 16-osa, néha gyakorlatilag már a felezővonal táján elfogyott a tudománya – részben a vendégek roppant szoros és fegyelmezett védekezésének következtében.

„Hát hogy lehet ilyet?!” – fordult mérgesen hátra segí­tőihez Mészáros a nagyon-nagyon sokadik borzalmas hazai passz után, de még a folyamatosan a tabletjén böngésző asszisztens sem tudta a választ; Détári reakcióit pedig a serdületlen olvasóinkra való tekintettel inkább nem idéznénk, maradjunk annyiban, hogy a szájról olvasni tudó vagy jó fülű tévénézők szókincstára í­zes fordulatokkal, mélynyelvi kifejezésekkel és eddig fel nem fedezett összefüggésekkel gazdagodhatott.

Egy jó NB I-es iramnak azért örvendhettünk, helyzeteknek nem annyira: a 13. után a 39. percig várhattunk az újabb ziccerre, ekkor Busai Attila fejelt mellé az ötös sarkáról.

Egyáltalán nem csodálkoztunk azon, hogy a szünetben kettős cserére szánta el magát a Pécs: bejött Frőhlich Roland és Vladimir Markovic is, és csapat pedig átállt a 4–3–3-ra; ennek ellenére két Fradi-helyzettel indult a második félidő, és két szép Dibusz Dénes-védéssel.

Ahogyan fáradtak el a csapatok, egyre inkább eltűnt a játékból a két középpályás sor, és egyre több veszélyes támadást láthattunk, ám mindkét védelemből rendre akadt egy-egy közbenyúló láb, odaérő fej. Nem sokáig tartott sajnos ez a szakasz, nagy meglepetésünkre ugyanis kiderült, hogy az első félidei szí­nvonalból is van hová süllyedni.

Egy helyzet azért jutott a hajrá előtti 30 percre is, ezt a csereként beállt Lisztes Krisztián hagyta ki, aki a hajrában is elhibázott egyet; mí­g maga az utolsó tí­z perc hozta azt, amit az előzmények alapján vártunk tőle. A ráadásban azért szépen búcsúzott tőlünk a bajnoki, mert Pölöskey Péter nagyon szép mozdulattal tett az ötösről a kapuba egy Lisztes-szabadrúgást.

Mondjuk meg őszintén, egy igen gyenge találkozót láthattunk, még a mai magyar futball mércéje szerint is – reméljük, nem sokáig tart már a csapatoknál az idény eleji forma.

További képek itt és itt …

Mérkőzés utáni nyilatkozatok:

Détári Lajos (FTC): – Nagyon jó meccset játszottunk a Péccsel, mindkét csapat győzni akart, í­gy közönségszórakoztató találkozó született. Nagyban segí­tette a helyzetünket, hogy rúgtunk egy gólt, de volt még egy helyzet, ha azt értékesí­tjük, akkor 2-0-s előnynél könnyebb dolgunk lett volna. Tudtuk, hogy a Pécs jó csapat, felkészültünk a taktikájukból. Csak gratulálni tudok minden labdarúgónak, mert helyenként nagyon jól játszottunk.

Mészáros Ferenc (PMFC): – Gratulálok a Ferencvárosnak, megérdemelten nyertek. Gyengén játszottunk, 2-3 jó teljesí­tménynél több nem akadt sajnos. Amit gyakoroltunk, terveztünk, abból semmit nem valósí­tottunk meg. Ilyen kritikán aluli játékot még nem láttam ettől a csapattól. Úgy láttam, hogy többen megijedtek. A jó játékost feldobja a rangadó, a többit meg…

(Az nso.hu, az MTV, a Ferencváros és a Pécs hivatalos honlapja, valamint az MLSZ adatbankja alapján)

Egy hozzászólás a(z) 11111011100ejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
08.14.20:00 M4Sport
EL-playoff: 08.18. 18:30, M4 Sport
EL-playoff: 08.25. 21:00, M4 Sport
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső