2012.III.31. Ferencváros – Vasas: 1-0

Szombaton öt mérkőzéssel folytatódott a labdarúgó NB I 22. fordulója. A Ferencváros a kézilabdacsapat esti meccse miatt az eredetileg tervezettnél előbb, 15 órától fogadta a Vasast, és győzte le tizenegyesből szerzett góllal.

* * *

Mérkőzés előtti nyilatkozatok:

– Úgy érzem, hogy most is egy olyan ellenfél érkezik hozzánk, amely a védekezésre helyezi majd a hangsúlyt, mivel a Vasasnak nagy szüksége van a pontra – fogalmazott Détári Lajos. – Nagyban megkönnyí­tenénk a dolgunkat, ha a találkozó elején betalálnánk, de a csapatot felkészí­tettük rá, hogy türelmesen kell játszani, hiszen 90 percünk van a mérkőzés megnyerésére.

A két gárda a télen közös amerikai túrán vett részt. Mindettől függetlenül Détári Lajos szerint nem ismerhetjük jobban az angyalföldieket, mint bármelyik más csapatot az NB I-ből.

– Ez tulajdonképpen semmilyen előnyt nem jelent, mert azóta átalakult a Vasas kerete, a kezdőcsapat szinte kicserélődött – fogalmazott trénerünk, aki új igazolásunkról, Simicről is szót ejtett. – Marko már harmadszorra edzett a csapatunkkal. Ahogy egyre jobban megismerem, úgy kap majd egyre több lehetőséget.

*

Urbán Flórián a Vasas honlapjának nyilatkozott:

– Amikor Detroitban 2-1-re kikaptunk a Fraditól, szinte közvetlenül a lefújás után azt mondtad, hogy majd a bajnokságban visszavágunk nekik. Ennek akkor most jön el az ideje…
– Természetesen! Nem mondom, hogy revánsot veszünk, mert minden mérkőzés más, de bí­zom benne, hogy eredményesebbek leszünk, mint Amerikában.

– Ezúttal mintha több védekező tí­pusú játékost jelöltél volna a keretbe, mint legutóbb. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy defenzí­vebb futballra készülsz az Albert Stadionban?
– Nem hinném, hogy ennek van jelentősége. Most is vannak támadó szellemű futballisták a névsorban, és egyébként is mindig azt mondom, hogy 11 embernek kell támadnia és 11-nek védekeznie. Persze vannak olyanok, akik jobban értenek az egyikhez, mint a másikhoz, de itt kanyarodnék ismét vissza a korábbi gondolatomhoz: bárhogy is állunk fel, a játékosaimnak egymást kell segí­teniük. Úgy éreztem, hogy most ezeknek a fiúknak kell lehetőséget adnom a Ferencváros ellen.

– Mit gondolsz, mitől lehet az, hogy az FTC csak két hazai bajnokiját tudta megnyerni ebben a szezonban?
– Azt nem tudom megmondani, hogy mi lehet az oka annak, hogy az Üllői úton eredménytelenebbül szerepeltek, mint idegenben. A Ferencváros jó csapat, amelyet egy kiváló edző irányí­t, és mindenkinek rendkí­vül nehéz a stadionjukban pályára lépni, hiszen ott van mögöttük a fanatikus szurkolótáboruk. Azt mondtam a játékosaimnak, hogy biztosan igazi futball-hangulat lesz szombaton, játsszanak felszabadultan ebben a légkörben. Bí­zom benne, hogy sok Vasas szurkoló is elkí­sér minket, és ezt mi jó játékkal tudjuk meghálálni.

* * *

A mérkőzés:

Ferencváros – Vasas: 1-0 (1-0)
Albert stadion, 4.662 néző, vezette: Andó-Szabó Sándor (Viszokai, Medovarszki)

Ferencváros: Jova – Grúz, Balog Z., Klein, Junior – Jovanovic, Lisztes (Simic 64.), Busai, Hakola (Józsi 68.) – Pölöskey, Kulcsár D.
kispad: Kunsági, Beliczky, Sváb, Oláh L., Rósa
edző: Détári Lajos

Vasas: Ilizi – Tóth B., Tóth M. Kovács G., Takács Z. (Katona 46.) – Varga G., Mehmedagic, Bárányos, Kovács D. (Szabó B. 65.) – Dajic (Kiss T. 82.), Hercegfalvi
kispad: Halasi, Huszárik, Rubus, Ferkó
edző: Urbán Flórián

Gól: Pölöskey (45. – 11-esből)
Sárga lap: Kulcsár D. (41.), Klein (53.), Busai (86.) illetve Tóth M. (63.)

Tudjuk, tudjuk, hogy új idők új szelei cibálják egyre őszebb haja szálainkat, de mégis csak furcsa volt azt leí­rni a Ferencváros–Vasas NB I-es bajnoki mérkőzés előtt, hogy a tabella 11. helyezettje fogadja a 13. pozí­cióban álló ellenfelét. Nem mellékesen a két gárda legutóbb Detroitban találkozott, és az akkori találkozó helyszí­nén kí­vül az amerikai túra körülményei is elképzelhetetlenek lettek volna egy emberöltővel ezelőtt – akárcsak az, hogy most a Vasast az a veszély fenyegeti, hogy bajnoki fordulónként egy büntetőpontot vonnak le tőle mindaddig, amí­g egykori edzőjével, Komjáti Andrással szemben fennálló tartozását nem fizeti meg.

Igazi „hétpontos” bajnoki előtt álltunk tehát, amelyen nagy kérdés volt az is, hogy ki fog itt gólt lőni (vagy fejelni). A Ferencvárosnál csak az utolsó helyezett Zalaegerszeg szerzett a meccs előtt kevesebb gólt, de az is csak eggyel (19-et), a Vasastól pedig három támadót éppen az Üllői útiak szipkáztak el a közelmúltban. Közülük csak Kulcsár Dávid lépett kezdőként pályára, Beliczky Gergő és a mérkőzés előtti napon szerződtetett, a Vasast még a télen elhagyó Marko Simic a kispadon kezdett.

Pölöskey gólja döntött. Fotó: Kovács Tamás (MTI)

A szél és a hazai csapat pedig viharosan, ám a kisebb-nagyobb helyzetek után, valljuk meg őszintén, egészen a félidő hajrájáig csak (r)enyhe mezőnyjátékot láthattunk, ferencvárosi fölénnyel. A 44. percben azonban felbolydult a stadion: Pölöskey Pétert szerelte a 16-oson belül szabályosan Takács Zoltán, Andó-Szabó Sándor játékvezető pedig némi töprengés után a 11-es pontra mutatott. A labdát a „sértett”, Pölöskey Péter higgadtan a kapu közepébe emelte. 1–0.

„Hát itt minden van, de mikor fognak focizni?” – jajdult fel a félidő végén Büdösborz nevű fórumozónk, szépen összefoglalva az addig látottakat. Nem tudjuk, de nem is baj talán, hogy miket mondott a vendégek mestere, Urbán Flórián a szünetben; majd azt követően, hogy a második játékrészben Hercegfalvi Zoltán, Jusuf Dajic és Szabó Bence is hatalmas helyzeteket hibázott el (nem mellékesen: Varga Gábor remek passzait követően). Különösen Dajic lövése marad emlékezetes: az ötös sarkáról emelt a teljesen üres kapu fölé. A 75. perc tájékán az addig türelmes hazai szurkolók egy része elkezdett fütyülni, erre megemberelte magát kissé csapatuk, ám abból meg Busai Attila mutatta meg, hogyan lehet a kapu fölé bombázni az ötös előteréből.

Végül megőrizte előnyét a Ferencváros, megnyerve a „hétpontos”, egykor rangadónak nevezett találkozót.

További képek …

Mérkőzés utáni nyilatkozatok:

Détári Lajos (FTC): – Nem játszottunk jól, amióta a Fradi edzője vagyok, azóta ez volt a leggyengébb teljesí­tmény, amit a csapat mutatott. Igazat adok abban Urbán Flóriánnak, hogy volt a Vasasnak három nagy helyzete, a mérkőzés alakulhatott volna másképp is, de egyszer nekünk is lehet szerencsénk. Nagyon fontos győzelmet arattunk, ebben nagy szerepe volt a csodálatos közönségünknek, akik végig kitartottak mellettünk. Rossz játékkal, de nagyon fontos három pontot szereztünk.

Urbán Flórián (Vasas): – Vegyes érzéseim vannak, mert nem érdemeltünk vereséget. Az első félidőben a játékunk nem volt jó, sőt, semmilyen volt, meg voltunk rémülve, riadt nyusziként játszottunk. Aztán rendeztük a sorokat, és a második játékrészben intenzí­vebben játszottunk, volt három ordí­tó helyzetünk, amit elhibáztunk. Egy ilyen nehéz helyzetben levő csapatnak, mint a Vasas, ezt nem engedheti meg. Sajnos pont nélkül távoztunk, de a mérkőzés összképe alapján pontot érdemeltünk volna.

Pölöskey Péter góljával győztünk a hétvégén a Vasas ellen. Támadónk az első félidő hajrájában kiharcolt, majd értékesí­tett egy büntetőt, í­gy három roppant fontos ponttal gazdagodott csapatunk.

– Sajnálom, hogy a szurkolókat nem tudtuk kiszolgálni – kezdte a legelején csatárunk. – Fontos volt, hogy megszerezzük a három pontot, ez a legfőbb pozití­vum a Vasas elleni mérkőzés kapcsán.

– Nem is volt kérdés, hogy te lövöd a büntetőt?
– Már régebben is a tizenegyes elvégzésére kijelölt emberek között voltam, csak nem nagyon kaptunk büntetőket…

– Egy panenkás mozdulattal végrehajtott tizenegyeshez nem kis bátorság kell…
– Nem tartottam tőle. Úgy gondoltam, hogy a kapus biztosan elvetődik az egyik sarok felé, ezért választottam ezt a megoldást. Úgy láttam, hogy nem volt veszélyben a gól.

– Gondoltad volna, hogy ez a találat el is dönti a mérkőzést?
– Abban a pillanatban úgy éreztem, hogy a második félidőben több gólt is lövünk majd, de sajnos nem í­gy alakult. Emiatt egy picit csalódás volt a második negyvenöt perc. A helyén kezeljük ezt a győzelmet.

(Az nso.hu, a Nemzeti Sport, a Sport TV, a Ferencváros és a Vasas hivatalos honlapja, valamint az MLSZ adatbankja alapján)

Egy hozzászólás a(z) 11111011100ejegyzéshez

  • A múlt hétvégi elkeseredésem ellenére kimentem a meccsre. A 3 ponton kí­vül nem sok örömre volt okunk. Nyertünk egy kérdőjeles 11-essel, mert szerencsénkre a Vasas kihagyta három ordí­tó helyzetét. Igaz, nekünk is volt a második félidőben két helyzetünk, az egyiknél a teljesen üresen álló Simics fejelt a kapus kezébe labdalevétel és lövés helyett, a másiknál Busai lőtt az égbe Simics ügyes visszafejese után. Csapatunknál gyengébb csak a játékvezetés volt, de ezt már lassan megszokjuk. Azt viszont nehéz megszokni, hogy az edzőnk lehetetlen összeállí­tásban küldi pályára a csapatot, és a cseréi is érthetetlenek. Kulcsárt be sem lett volna szabad állí­tani, pláne nem csatárnak. Lisztes is csak cserének jó, Józsinak kellett volna kezdenie. Grúz és Busai együtt a középpályán, ki érti ezt? Miért igazoltuk le Beliczkyt, ha nem kap lehetőséget a nagy csatárí­nségben? Tudom, hogy Hakola sérült volt, de nem őt kellett volna lecserélni. Egyedül Simics beállí­tása volt pozití­v hatással a csapat játékára, de korábban Kulcsár helyett kellett volna beküldeni. Többet nem pöfögök. Félek, hogy nagy baj lesz Zalaegerszegen, mert van két jó csatáruk, Pavicsevics és Brkics. Ne legyen jogos az aggodalmam! Hajrá Fradi!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

03.31.18:00 TV:M4Sport
04.03.20:00 M4 Sport MK-negyeddöntő
OLDALAK
04.07.14:45 M4 Sport
04.14.16:30 M4 Sport
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ