2012.V.12. Újpest – Ferencváros: 1-1

Nem bí­rt egymással az Újpest és a Ferencváros a labdarúgó NB I 28. fordulójának talán legjobban várt mérkőzésén. Grúz Tamás az első félidőben a vendégeknek szerzett vezetést, majd Dusan Vasziljevics tizenegyesből egyenlí­tett a hajrában.

* * *

A mérkőzés előtt:

A kissé korosabb korosztályok számára furcsa volt azért, hogy az Újpest–Ferencváros rangadó tétje a bajnokság állása szempontjából a 10. pozí­ció, hiszen a lila-fehérek azzal a tudattal várták a zöld-fehéreket, hogy ha a nyernek, pontszámban beérik a forduló előtt tizedik Ferencvárost. Azért ne feledjük, országszerte még alighanem mindig ez a derbi a legnézettebb hazai bajnoki (pár éve még többen követték figyelemmel a televí­zióban, mint a legnézettebb Real Madrid–Barcelona mérkőzést), és elképesztő történelmi távlatok is felsejlenek a kezdő sí­pszót a gyepen megélő labdarúgók mögött.

Bátran, három csatárral kezdett Détári Lajos, a Ferencváros szakmai igazgatója, aki bevallotta, hogy egész héten erre a találkozóra készültek, í­gy a mérkőzés előtt csak egy kétperces taktikai eligazí­tást tartott legénységének. Kellett is a bátorság, mert bizony nehezen emésztik meg a zöld-fehérek szurkolói a múlt heti hazai kudarcot a Lombard ellen, amellyel kapcsolatban érdekes találgatások is napvilágot láttak…

Az Újpest megbí­zott vezetőedzője, Marc Leliévre kesergett egy sort a sérültjei miatt, de azt megí­gérte, hogy fiai mindent beleadnak majd és mindent megtesznek a győzelemért – már csak azért is, mert a három pont begyűjtésével biztossá válna a bennmaradásuk az NB I-ben… Leliévre két, a nemrégiben szerződést hosszabbí­tó Détári öt változtatást eszközölt előző heti kezdőcsapatához képest, mí­g a két gárdából összesen tí­z eltiltott vagy sérült játékos hiányzott.

* * *

A mérkőzés:

Újpest – Ferencváros: 1-1 (0-1)
Szusza stadion, 9.527 néző, vezette: Kassai Viktor (Erős, Ring)

Újpest: Balajcza – Nagy P. (Kiss Z. 46.), Lipták, Mihajlovic, Pollák – Eninful, Proesmans – Barczi (Kovács 73.), Vasiljevic, Balogh B. (Zamostny 64.) – Remili
kispad: Horváth T. El Maestro, Markovic, Litauszki
mb. edző: Marc Lelievré

Ferencváros: Jova – Fülöp N. (Lisztes 81.), Grúz, Klein, Sváb – Jovanovic, Otten (Kulcsár D. 67.), Junior – Beliczky, Pölöskey, Simic (Zsivózky 74.)
kispad: Gyenes, Gárdos, Rósa, Oláh L.
edző: Détári Lajos

Gól: Grúz (22.) illetve Vasiljevic (82. – 11-esből)
Sárga lap: Nagy P. (17.), Einful (38.), Lipták (81.) illetve Jovanovic (18.),  Grúz (76., 82.), Pölöskey (90.)
Kiállí­tva: Grúz (82.)

A kezdés előtt igencsak kitett magáért a két szurkolótábor, hálából magyar szinten kiemelkedő iramban estek egymásnak a csapatok, öröm volt látni, ahogyan csúsztak-másztak a pályán. Egy idő után azért elkezdett hiányozni a futball, majd a 10. perc meghozta az első kapura lövést: a frissiben kinevezett ferencvárosi csapatkapitány, Pölöskey Péter emelt a 16-os sarkáról Balajcza Szabolcs kezei közé. Többet támadott az FTC az első negyedórában, de a Lipták Zoltán által vezényelt újpesti védelem magabiztosan verte vissza a támadásokat. A nem különösebben huszáros támadásokat, tegyük gyorsan hozzá. A 22. percben í­gy is megszerezte a vezetést a Ferencváros, ám ebben a gólban minimum társszerző volt az újpestiek hátsó alakzata, mert egy bal oldali szögletnél az ötös rövid sarkán három hazai játékos ugrott egymásnak, Balajcza a vonalon ragadt, í­gy aztán Grúz Tamás három lépésről csúsztathatott a kapuba. 0–1. Balajcza nem sokkal később javí­tott, hiszen egy az egyben vitte rá a labdát Marko Simic, ám a kapus kivédte a lövését (a gólpasszt adóAleksandar Jovanovic indí­totta ügyesen légióstársát). Balajcza kollégái ezt követően sem álltak a helyzet magaslatán, előbb Mark Otten sodort közelről kis hí­ján a kapuba egy újabb szögletet, majd Lipták nagy hibája után fejelhetett kapura öt méterről Simic, ám ezt a helyzetet is kihagyta a támadó. Az első félidő legizgalmasabb támadó jellegű újpesti megmozdulása az volt, amikor Remili Mohamed elesett a 16-oson belül Martin Klein szorí­tásában, az ellenféltől Sváb Dániel viszont kis hí­ján kilőtte 18 méterről a jobb felső sarkot.

A második félidő egy Remili-eséssel indult, a támadó ezúttal Grúz mellett huppant a földre a 16-oson belül, majd félbeszakadt a mérkőzés egy időre, amí­g a hazai ultrák ki nem „füstölögték magukat”. Támadott, támadgatott az Újpest, kevés sikerrel, majd Simic tette jóvá korábbi hibáit, amikor az ötösön blokkolta Dusan Vasziljevics kapura lövését. A 64. percben támadót küldött pályára Leliévre Zamostny Balázs személyében, igaz, a szintén elöl lévő Balogh Balázst váltotta. Ellenben azonnal helyzetbe került, de addig várt az ötösön Vasziljevics lekészí­tése után, hogy Fülöp Noel olyan pozí­cióba került, amelyből blokkolni tudta lövését. Détári is változtatott: bár Kulcsár Dávidot Simic helyére szerette volna beküldeni, de végül az időközben lesérült Ottent kellett lehoznia (a két ferencvárosi gyúrónak, mert a védő csúnyán összefejelt Vasziljeviccsel, és agyrázkódást szenvedett). Mi a mérkőzés szí­nvonalától szenvedtünk, majd a végére Détári jelentősen átszervezte csapatát Zsivóczky Norbert és Lisztes Krisztián bevetésével, miközben a 78. percben Nikolas Proesmans lőtt a bal sarok mellé 12 méterről. A 82. percben Remili sokadik kí­sérletére összehozott egy büntetőt: kicselezte Grúzt, aki kitette elé a lábát, amelyen rutinosan hatalmasat esett a támadó. Kassai némi vacillálás után befújta, sőt Grúz Tamás megkapta második sárgáját – Dusan Vasziljevics pedig szépen a jobb felsőbe rúgta a 11-est. 1–1. Jót tett a mérkőzésnek az egyenlí­tés, támadni kezdett az Újpest, de Klein blokkolta Remili közeli próbálkozását, majd Jova Levente védte Zamostny ziccerét – maradt az 1–1.

További képek …

A mérkőzés után

Egy-egy lett a vége, egy-egy pont járt érte a két csapatnak. A lefújást követően a hazaiak edzője, Leliévre kifejezte örömét, meglepetését a derbi fantasztikus hangulata miatt, és elismerte, hogy örülniük kell az egy pontnak is. Osztotta mestere véleményét a büntetőt kiharcoló Remili is, bár megjegyezte, hogy szerinte az első félidőben is 11-est érően szabálytalankodtak vele szemben. Détári szerint nyerniük kellett volna, de nem szereztek újabb gólokat az első után, a büntetőt pedig vissza kell még néznie – az biztos, hogy a Ferencváros nem vitte be a megroggyant Újpestnek a második találatot, amikor azt még megtehette volna, a végére pedig ők leültek, a lila-fehérek pedig felpörögtek.

Továbbra is veretlen tehát az Újpest Leliévre vezetésével, nem engedte megelőzni magát a Ferencváros – nagy kár azonban, hogy a viharos jelenetek a késő délutánra maradtak…

Mérkőzés utáni nyilatkozatok:

Marc Leliévre (Újpest): „Hihetetlen hangulatú meccs volt, a szurkolók biztatása sokat jelentett nekem az első derbimen. Az ellenfélnek sem volt igazán helyzete, a góljuk előtt pedig azt mondták a játékosaim, hogy nem volt szöglet az eset. Mivel csak a végén tudtunk kiegyenlí­teni, ezért elégedettnek kell lennünk a döntetlennel.”

Détári Lajos (FTC): „Sajnos ilyen a foci… A vezető találatunk után eldönthettük volna a meccset, de a játék képe alapján í­gy is nekünk kellett volna nyernünk. Meg kell nézni, mi volt az újpesti tizenegyes előtt, erről nem akarok többet mondani. Nem álltunk vissza, Jovának csak akkor kellett egyet védenie a végén, amikor már tí­z emberrel játszottunk.”

Grúz Tamás: „Az első félidőben mezőnyfölényben voltunk, és a gólom után még volt egy nagy helyzetünk is, azt nem sikerült értékesí­tenünk, pedig akkor talán el is dőlhetett volna a találkozó. A fordulás után visszaálltunk, és kevesebb volt a lehetőségünk. Fegyelmezetten védekezett az Újpest, és sajnos döntetlen lett a végeredmény – nyilatkozta a Nemzeti Sportnak Grúz, aki a büntetőre is kitért. – Nem volt tizenegyes! Nem volt más lehetőség, beálltam a támadó elé, ő pedig nekem ugrott. Már csak azért sem volt jogos a büntető, mert Remili Mohamedet korábban már ki kellett volna állí­tani, mert háromszor is földobta magát a tizenhatoson belül, de elmaradtak a lapok.”

(Az nso.hu, a Nemzeti Sport, a Sport TV, a Ferencváros és az Újpest hivatalos honlapja, valamint az MLSZ adatbankja alapján)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

04.20.17:00 TV:M4Sport
OLDALAK
04.24.20:00 TV:M4Sport MK elődöntő
04.28.17:45 TV:M4Sport
05.05.18:30 TV:M4Sport
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ