2012.VII.7. Ferencváros – Paks: 1-2 (edzőmérkőzés)

„Mondanám, hogy jöhetett volna jobb is, de első ránézésre elégedett vagyok a sorsolással – mondta a 49 esztendős szakember. – Az első öt fordulóban háromszor idehaza játszunk, fogadjuk a Kecskemétet, a Pápát, majd a Honvédot, nem azt mondom, hogy három könnyű mérkőzés, de talán hozható meccsek.”

Már ha addigra összeáll a Ferencváros…


„Már miért ne állna össze?! – kérdezett vissza meglepődve a szakember. – Nehogy nekem a Veszprém elleni meccsel jöjjön! Ilyen találkozóból felesleges messzemenő következtetéseket levonni. Kikapni senki sem szeret, ez egyértelmű, ám nem megyek a Dunának. Bosszankodhattam volna egész éjszaka, lehordhattam volna a srácokat a sárga földig a másnap délelőtti tréningen, de minek…? A lényeg, hogy a munka úgy haladjon, ahogy előre elterveztem, és szerencsére ezzel nincs is gond.”

Nagy kérdés persze, a játékosok miként bí­rják a napközis rendszert: Détári Lajos nem kí­méli őket, úgy hí­rlik, néhányan már a térdükön járnak – bár a szakmai igazgató szerint ez természetes.

„A felkészülést június huszonegyedikén kezdtük el, azóta nyilvánvalóan nem a lazí­tásé a főszerep. Mostantól sorban jönnek az edzőmeccsek, szombaton a Pakssal mérkőzünk, jövő héten a Galgahéví­z és a Soroksár az ellenfél. Először jobbára negyvenöt, később hatvan, végül kilencven perceket játszanak a srácok, még véletlenül sem szeretném, ha most lenne csúcsformában a csapat. Elég nagy baj lenne az nekünk. Alaposan meghajtom a fiúkat, dolgoznak az edzéseken becsülettel, és ha a soros edzőmeccsen az ellenfél frissebb, mint mi, elképzelhető, hogy kikapunk. A lényeg, hogy a bajnokikon ne múljanak felül bennünket.”

De vajon a szakmai igazgató elégedett-e eddig az új szerzeményekkel, Böde Dániel és a többiek milyen benyomást tettek rá?

„Az új fiúk is jó úton haladnak, sőt ki merem jelenteni, talán már túl is vannak a beilleszkedésen. Nagy dolognak tartom, hogy akiket kiszemeltünk magunknak, mind minket választottak – ez jó jel. Az akarat nálam nagyon fontos. A rutinosabb játékosaink már tudják, mit jelent a Ferencvárosban futballozni, az újonnan érkezők pedig hamarosan átélhetik, és remélhetőleg át is érzik ezt.”

Közel a bajnoki rajt, július végén pedig már tétre megy a küzdelem, azaz legfeljebb másfél hónap jut a keret összegyúrására. Elég ez?

„Ki kell használni minden időt, ezért játsszuk sorra az edzőmeccseket – mondta Détári Lajos. – Nem panaszkodom, szerintem a nyári felkészülés ideális hosszúságú, a játékosoknak nem volt sok idejük leereszteni, ugyanakkor szusszanhattak egyet. A felkészülés kezdetén elvégzett tesztek is azt igazolják, hogy nem a nulláról kell kezdenünk a munkát. Már most jó állapotban vannak, nem volt szükség hosszabb átmenetre a kemény tréningek előtt, némi rávezetéssel máris a közepébe csaphattunk. És szerencsére az újonnan érkezők közül sem kellett senkit bottal kitámasztani az első néhány kemény edzés után.”

A zöld-fehéreknél a jelentősebb átigazolásokat nagyjából letudták, és Détári Lajos szerint a vezetőség rendkí­vül korrektül állt a dolgokhoz, amiben előzőleg megállapodtak, azt pontról pontra be is tartották.

„A vérátömlesztésen már túl vagyunk, ha valaki időközben még felbukkan, esetleg elgondolkodom az átigazolásán. De csak akkor, ha úgy érzem, az illető húzóembere lehet az épülő Ferencvárosnak.”

* * *

Ferencváros – Paks: 1-2 (1-1)
Üllői út, 3-as edzőpálya, 400 néző

Ferencváros:

I. félidő: Jova – Fülöp N., Otten, Klein, Sváb – Jovanovic, Cukic, Gyömbér – Somalia, Böde, Pölöskey

A 75. perctől: Gyenes – Batik, Grúz, Papucsek – Nyilasi B., Hakola, Józsi, Orosz, Beliczky – Marosevic, Máté

Paks: Pokorni – Heffler T., Sifter, Szabó J., Csehi T. (Báló 46.) – Kulcsár D., Bartha, Fiola, Sipeki – Kiss T. (Heffler N. 46.), Simon A.

Gól: Cukic (16.) illetve Bartha (20.), Simon A. (60. – 11-esből)
Sárga lap: Klein (59.), Nyilasi B. (82.)

A mieink tiszta fehérben, a vendégek kék felsőben és fekete nadrágban léptek pályára. A találkozót a Ferencváros kezdte. A mérkőzés jó tempóban kezdődött, az első percekben Böde – aki volt csapata ellen lép ma pályára – átlövésével veszélyeztettünk. Nem sokkal később Jovanovic lőtt kapura, de kí­sérletét blokkolták. A 10. percben egy tetszetős, gyors támadás végén Cukic lőtt 19 méterről a bal felső sarok fölé. A kí­sérletet követően Pölöskey Péter lőtt a tizenhatoson belülről, szorongatott helyzetben a kapu mellé. Az első negyedóra végén a hálóba találtunk, de a játékvezető közbefújt, í­gy a gólt érvénytelení­tették. A csapat azonban nem esett pánikba, egy perccel később Cukic ment el a jobb szélen, majd remek í­vű beadása a paksi kapu jobb oldalába csapódott (1-0). Az újrakezdést követően Sipeki kiváló lövése csapódott nem sokkal kapunk bal alsó sarka mellé. A 20. percben egykori játékosunk, Bartha László sajnos pontosabb volt: a tizenhatos sarkáról Jova kapujába lőtt (1-1). Öt perccel később Pölöskey és Böde játszott össze, utóbbi két testcselt követően centikkel lőtt a jobb oldali kapufa mellé. A félidő hajrájában egyébként Pölöskey is megeresztett egy í­géretes lövést, de próbálkozása elkerülte a jobb felsőt. A meccs egyik legnagyobb helyzetét Böde és Somalia hozta össze: előbbi egy remek szólót követően kiugratta a brazil csatárt, aki azonban a kimozduló Pokorni fölött a kapu mellé pörgetett. A félidő egyik utolsó momentumaként Kiss szállt bele kí­méletlenül Somaliába. Légiósunk a vállát fájlalta, de vissza tudott futni a pályára. A félidőre 1-1-es döntetlennel vonulhattak a csapatok.

A második félidő elején Ottennel szemben szabálytalankodtak a tizenhatoson belül, a játékvezető tizenegyest í­télt. A büntetőt Pölöskey Péter végezte el, de Pokorni hárí­tani tudott. A 60. percben a Paks is büntetőt kapott, az ellenfél nem hibázott: Simon Attila kapunk jobb alsó sarkába lőtte a tizenegyest (1-2). A második félidő kevésbé izgalmas és tartalmas, mint az első volt, a helyzetek száma is kevesebb, zömében a mezőnyben gyűrik egymást a csapatok. A második félidőben Détári Lajos teljes sort cserélt, pályára lépett többek között a próbajátékon levő Papucsek Barna (a Videoton II. védője 1989-es születésű, 5 élvonalbeli találkozón lépett pályára a Tatabánya és a Vasas csapataiban), valamint Perica Marosevic is. A találkozó 2-1-es paksi győzelemmel ért véget.

További képek …

Détári Lajos: – Az ilyen találkozókon nem nézzük az eredményt, nemrég kezdtük el a felkészülést, a történet most arról szól, hogy a legjobb állapotba kerüljünk – kezdte értékelését Détári. – Sok új játékos érkezett különböző csapatoktól, most az a cél, hogy mindenki azonos fizikai állapotba kerüljön. Tí­z nap múlva már lehet arról beszélni, hogy a csapat gyakorolta a taktikát, akkor már frissebbek leszünk, a felkészülés célegyenesébe érkezünk. Azok az edzőmeccsek nagyon fontosak lesznek, akkor nem is cserélek majd teljes csapatot. Most az volt a cél, hogy mindenki 60-70 percet játsszon, és egységes terhelést kapjon.

(A Ferencváros, a Paks hivatalos honlapja, a pepsifoci.hu és az nso.hu alapján)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

03.31.18:00 TV:M4Sport
04.03.20:00 M4 Sport MK-negyeddöntő
OLDALAK
04.07.14:45 M4 Sport
04.14.16:30 M4 Sport
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ