2012.VIII.11. Ferencváros – Pápa: 4-1

(fotó: focinews.com)

A gyengébb rajtot vett Ferencváros a Lombard Pápát fogadta a labdarúgó NB I harmadik fordulójában, és emberelőnyét kihasználva győzni tudott.

* * *

Mérkőzés előtti nyilatkozatok:

Détári Lajos, a Ferencváros szakmai igazgatója: – Nyerni szeretnénk hazai pályán, sokszor elmondtam már, a Fradinak nem is lehet más a célja. Persze vannak hibák, amelyeket ki kell javítani. A védekezésünkkel nincs gond, a középpályásainknak viszont jobban kellene támogatniuk a támadásokat. Gólt kell rúgnunk, nincs mese, ez a jelenlegi Fradinak a legnagyobb problémája, hogy az eddigi két fordulóban mindössze egy gólt tudtunk szerezni. A támadó szekcióban sok a sérültünk, jóformán mindenki az. Ezért csak az orvosokkal folytatott konzultációt követően tudok kezdőcsapatot jelölni, a ma délutáni edzés után.

A különböző internetes fórumokon sok minden kering, a tavalyi állítólagos bundával és azzal kapcsolatban is, hogy mekkora a győzelmi kényszer a csapaton.

– A névtelen internetes véleményekkel sohasem törődtem. Nekem megvannak a saját főnökeim a klubnál, nekik tartozom elszámolással. Ez nem azt jelenti, hogy elégedett lennék az eddigi teljesítménnyel, de az edzéseken mindent elkövetünk a siker érdekében. Azt azért megjegyezném, nem hiszem, hogy ebben a bajnokságban sokan fognak győzni Pécse. A Kecskemétet jó lett volna megverni, de a KTE is jó csapat. Egy biztos: az eredmények a pályán dőlnek el, nem az internetes fórumokon. A Pápa ellen győznünk kell, ennek érdekében dolgozunk.

Bene Ferenc, a Lombard Pápa Termál FC edzője: – Előfordulhat, hogy a frissen igazolt Simon András is szerepet kap a kezdő tizenegyben, bár a felkészülését nem velünk folytatta. Elhúzódott a jogi procedúra, van egy kis lemaradása. Edzésmunkájával elégedett vagyok, feltétlenül nevezem a keretbe, de lehet, hogy csak csere lesz. Cekulajevs, a lett gólgyáros még nem száz százalékos, rá hosszútávon számítunk, hat hétig tisztességesen edzett, most apróbb combsérülés gyötri. Maróti is későn érkezett, van némi lemaradása, de jobb fizikai állapotban van, mint amire számítottam. Ő kész NB I-es labdarúgó, végig tudja futballozni a kilencven percet, efelől nincs kétségem. Minden mérkőzés más, egy biztos: a Fradira nagy nyomás nehezedik, idén még nyeretlen, hazai közönség előtt támadnia kell. A két csapatnak mások a céljai, nekünk a bennmaradás, illetve a felzárkózás a középmezőnyhöz. Szerintem legalább annyi az esélyünk szombaton, mint a Fradinak. Sokat jelent hosszú évekre visszamenőleg, hogy Szűcs Lajos áll a Pápa kapujában… Már rég kiestünk volna a korábbi években, ha nem ő a kapusunk. Jó tudni, hogy van egy Szűcs Lajosunk. Ő biztonságot ad a csapatnak.

Gyömbér Gábor számára különleges lesz a mérkőzés, ugyanis öt év után idén nyáron hagyta el a pápai gárdát. Játékosunk a meccsel kapcsolatos gondolatait mondta el.

– Mennyire lesz különleges a hétvégi bajnoki számodra?
– Öt évet játszottam a Lombard Pápában – mondta Gyömbér Gábor. – Nagyon sok játékoshoz baráti kapcsolat fűz, ezért különleges lesz ellenük játszani. Ezt azonban a 90 perc alatt el kell felejteni, a futballra kell koncentrálni. Utána lehet majd barátkozni, bár remélem, hogy a lefújás után én leszek a boldogabb.

– Egykori, vagy jelenlegi csapatodat látod esélyesebbnek?
– A tabellán fej-fej mellett helyezkedik el a két együttes, de úgy érzem, hogy mi erősebbek vagyunk. Mindkét csapatnak a támadószekción kell még csiszolni, amit a kevés lőtt gól is jól mutat. Szerintem ezen a mérkőzésen tudunk majd változtatni, és ha nem is nagyarányú, de meggyőző sikert könyvelhetünk el.

– Idegenben sikerült a Videoton otthonából egy pontot elhozniuk. Ez ellenünk is sikerülhet a Pápának?
– Nem hinném, hogy ugyanabban a felfogásban jönnének hozzánk, mint a Videotonhoz. Székesfehérváron egy ötvédős rendszerben álltak fel, masszív csapatot alkottak, masszív védelemmel. Úgy gondolom, nálunk bátrabban fognak támadni, így előttünk több terület nyílhat meg. Remélem sikerül kihasználni az ebből adódó helyzeteket.

– A jelenlegi pápai keretből kit emelnél ki?
– Természetesen elsősorban Szűcs Lajost, aki oszlopos tagja a jelenlegi Lombard Pápának. Rengeteg pontot hozott eddig a csapatnak és idén is szenzációs formában véd. Bízom benne, hogy ellenünk nem lesz ilyen jó formában. A többiek rövid ideje vannak együtt, viszont egy egységes csapat látszatát keltik. Veszélyes lesz a Pápa.

Szűcs Lajos: – Valahol sorsszerű, hogy pont a Ferencváros ellen állok majd 400. alkalommal a kapuban. Biztos, hogy nehéz meccs lesz, ugyan a Fradi eddig nem túl meggyőző az idei bajnokságban, ennek ellenére nem mi vagyunk az esélyesek. Jól kezdtük a szezont, a Videoton elleni idegenbeli döntetlen bravúr, de a Paksot le kellett volna győznünk hazai pályán. Nem voltunk boldogok az egy ponttal, jó lenne már meccset nyerni. Tavasszal az Üllői úton sikerült. Idén is nagyon kiegyenlített lesz a bajnokság, a 10. hely alatt bárki kieshet majd, tavaly sikerült megkapaszkodnunk, remélem, idén ez simábban megy. Mondom ezt annak ellenére, hogy Gyömbér és Lovrencsics távozásával gyengültünk. Sajnos Tóth Bence még mindig sérült, így rá egyelőre nem számíthatunk. Azt szeretném, hogy szombaton este a meccs után is elmondhassam: a Lombard még veretlen az idei bajnokságban.

Maróti Béla: – Mindenképp játszani akartam, és tudtam, hogy a Ferencváros első csapatánál erre nem lesz lehetőségem, ezért váltanom kellett. Nem kaptam rá egyértelmű választ, próbáltam ugyan keresgélni az okokat, de nem találtam. Úgy vagyok vele, hogy csak a jóra emlékezem, ebből pedig volt szép számmal, hiszen egy bronzérmes Fradinak voltam az alapembere, ráadásul elindulhattunk hosszú idő után a nemzetközi kupában. Aki belekóstolt már játékosként a Fradi-közegbe, aki érezte a meccseken a szurkolók szeretetét, az mindig fradista marad. Így vagyok ezzel én is, de most a Lombard labdarúgója vagyok.  Két-két döntetlennel kezdett mindkét együttes, ezért azt gondolom, hogy nagy különbségek nem lehetnek. Mindenki azt várja, hogy a Fradi majd kitöm minket, ez teher is lehet a hazai játékosok számára, ezt tapasztalatból tudom. Úgy érzem, hogy a rájuk nehezedő nyomás nem lesz teljesítményfokozó számukra. Mi azon leszünk, hogy szombaton este mi legyünk a jobbak. Nyerni megyünk az Üllői útra.

A mérkőzés:

Ferencváros – Pápa: 4-1 (2-1)
Albert stadion, 3.700 néző, vezette: Németh Ádám (Kispál, Medovarszki)

Ferencváros: Jova – Jovanovic, Grúz (Orosz M. 80.), Klein, Sváb – Józsi, Gyömbér (Cukic 70.) – Alempijevic, Böde, Somalia (Gárdos 83.) – Máté
kispad: Gyenes, Beliczky, Fülöp N., Hakola
szakmai igazgató: Détári Lajos

Pápa: Szűcs L. – Horváth L., Balogh B. (Tóth G. 76.), Rodenbücher, Németh M. – Quintero, Maróti, Arsic (Fellai 46.), Szabó O. – Seye, Simon A. (Dóczi 64.)
kispad: Markek, Benko, Nagy G., Présinger
vezetőedző: ifj. Bene Ferenc

Gól: Józsi (6., 17. – 11-esből), Klein (68.), Máté J. (73.) illetve Maróti (9.)
Sárga lap: Grúz (10.), Klein (33.) illetve Rodenbücher (5., 15.), Szabó O. (42.)
Kiállítva: Rodenbücher (15.)

Az első gól előtti pillanatok

Nem a legjobban kezdte a Ferencváros a bajnokságot, sokan máris kikezdték Détári Lajost. A Videoton otthonában egy pontot kiharcoló Lombard Pápa nem ígérkezett kellemes ellenfélnek, ám a zöld-fehérek remekül kezdtek, az ötödik percben megszerezték a vezetést Józsi György remekbe szabott szabadrúgásával. Alig csendesedett el azonban a hazai közönség ünneplésének moraja, egyenlített a Pápa: egy védelmi hiba után Mouhamadou Seye lőtt a lécre, az egykori ferencvárosi Maróti Béla pedig közelről a kapuba vágta a kipattanót. A 25. percben egy másik egykori Fradi-játékos, Rodenbücher István került reflektorfénybe, de ennek egyáltalán nem örült, mert miután Németh Milán lökte Aleksandar Jovanovicot a 16-oson belül, ő addig reklamált a megítélt büntető miatt, hogy második sárgája miatt kiállt. A tizenegyest Józsi higgadtan értékesítette – és aki azt hiszi, hogy a lelkes FTC ezt követően lerohanta a megszeppent Pápát, az hatalmasat téved. A vendégjátékosok dicséretes módon nem azzal foglalkoztak, hogy a két gól előtt valóban történt-e szabálytalanság, hanem több veszélyes támadást is vezettek. Fura volt hallani, hogy több hazai szurkoló is arra bíztatta kedvenceit, hogy fussanak (tehát nem csodát, gólparádét vagy vikingmetálos harcosságot vártak, megelégedtek volna a minimummal is) – a 35. percben a szavuk is elakadt azonban, amikor Máté János remek beadását Somalia egy méterről a kapu fölé vágta…

A fordulást követően azonban nekidurálta magát a Ferencváros, és ha fel nem is falta, de bedarálta a Pápát. Az egyre többet hibázó vendégek elkészültek erejükkel, a hazaiak pedig előbb Martin Klein fejesével, majd Máté János szabadrúgásával vették be a 400. élvonalbeli bajnokijától nem ilyen eredményt váró Szűcs Lajos kapuját.

A második félidőben kihasználta tehát emberelőnyét a Ferencváros, és megszerezte első győzelmét a bajnokságban.

További képek itt és itt …

Mérkőzés utáni nyilatkozatok:

Détári Lajos (a Ferencváros szakmai igazgatója): – Elégedett vagyok az eredménnyel, csapatom uralta a játékot, és a kiállítás után kamatoztattuk a mezőnyfölényünket – értékelt a szakmai igazgató, aki a begyakorolt szabadrúgásokat érintő kérdésre megismételte, amit a televízióban is mondott („Nem szoktuk gyakorolni a pontrúgásokat, edzésidőben beszélgetünk és kártyázunk″), majd kitért az Újpest elleni jövő heti derbire is. – Egyáltalán nem gyakoroltuk a szabadrúgásokat, sőt edzés sem volt a héten. A játékosok kártyáztak és csak beszélgettek. Megtehették, mert ez nem volt nehéz mérkőzés, vagyis edzésre sincs szükség. Felkészülünk, odamegyünk, és megpróbálunk nyerni.

Bene Ferenc (a Lombard vezetőedzője): – Most jött el az a pillanat, amikor nem kívánom szakmailag értékelni a mérkőzést. Ami a játékosaimra vonatkozik, azt lerendezem az öltözőben. Szombaton rosszkor voltunk rossz helyen. Ami az első tizenöt percben történt, egy fél szezonra is sok. A Ferencváros kihasználta adódó lehetőségeit, ellenfelünknek nem tehetek szemrehányást. A játékosok, edzők, szakvezetők tisztességgel dolgoznak, de ez a mérkőzés nem a mi munkánkról szólt.

Józsi György is kellett ahhoz, hogy magabiztosan legyőztük a Lombard Pápát. Középpályásunk 2 gólt lőtt és 1 gólpaszt adott, ennek köszönhetően Lipcsei Péter és Ifj. Albert Flórián a mérkőzés legjobbjának választotta meg. A mérkőzés legjobbját a Puebla támogatta.

Máté János a Lombard Pápa ellen volt először kezdő a Ferencvárosban. A nyáron igazolt támadó rögtön góllal tette le névjegyét a Fradi tábor előtt, ugyanis a 73. percben egy szabadrúgás után bevette az ellenfél kapuját.

– Milyen érzés volt kezdőként pályára lépni, és gólt szerezni a Fradiban?
– Fantasztikus, leírhatatlan érzés – mondta Máté János. – Nagyon vártam már erre a pillanatra. Úgy gondolom, sikerült meghálálni a bizalmat és örülök, hogy átestem a tűzkeresztségen. Remélem, nem kell sokat várnom a következő találatra, és már a hétvégi mérkőzésen ismét gólt ünnepelhetek.

– Milyen hatással volt rád a Fradi tábor?
– Feldobott ez a nagy szurkolói buzdítás. Nagyon jó érzés volt a Fradi tábor előtt játszani, amely tényleg egyedi Magyarországon. Ezt most kezdőként is megtapasztalhattam. Jó érzés így futballozni.

– Számítottál rá, hogy kezdő leszel?
– Igen, mert már az edzéseken is jelezte felém a mester, hogy hétvégén lehetőséget kapok a bizonyításra. Elmondta azt is, hogy mit vár tőlem. Ez elsősorban természetesen a gólszerzésre vonatkozott.

– Mi játszódott le a fejedben, amikor nekiindultál annak a szabadrúgásnak, amelyből végül a gólod született?
– Az villant át az agyamon, hogy a szabadrúgásokat egész életemben sokat gyakoroltam. Koncentráltam és éreztem, hogy ezt be fogom rúgni, szerencsére sikerült is.

– Hozzátartozóid közül kik szurkoltak neked a lelátóról?
– Három bérletes családtagom van: édesanyám, édesapám és az öcsém. Mindhárman kint voltak, ugyanúgy, mint minden hazai meccsen. Természetesen gratuláltak, hiszen az első NB I-es gól az mindenkinek emlékezetes. Nekem is kellemes élmény, de ezt az élményt már a hétvégén, az Újpest elleni találkozón újra felidézném.

– Ha már szóba került az Újpest. Mit vársz a lilák ellen?
– A szurkolók és a mi számunkra is csak a győzelem elfogadható. Úgy készülünk, hogy megtörjük a tizenkét éves idegenbeli nyeretlenségi sorozatot. Gólt szeretnék ünnepelni az Újpest otthonában is.

(Az nso.hu, az nb1.hu, a pepsifoci.hu, a Sport TV, a Ferencváros és a Pápa hivatalos honlapja, valamint az MLSZ adatbankja alapján, fotók: Lendvai Róbert, képgaléria: focinews.com)

Egy hozzászólás a(z) 11111011100ejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

    TFU_20020100_Fma_001 - 0018
OLDALAK
Ranglisták és statisztikák:
Következik: 02.01.17:00 Kisvárda-FTC (TV:M4 Sport)
EL-csoportkör 2019
VVK 50 – A kupasiker 14 legszebb pillanata
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső Utánpótlás Emléktornák
FACEBOOK:
HOST