2012.XI.3. MTK – Ferencváros: 4-2

A 201. örökrangadón az MTK kétszer is vezetést szerzett Csiki Norbert révén a Ferencváros ellen, de előbb Józsi, majd Böde révén egyenlí­tett a Ferencváros. Már a levegőben lógott a vendégek vezető gólja, amikor az előrehúzódó Hidvégi szinte az utolsó percben újra vezetést szerzett az MTK-nak. Ezután a ferencvárosiak mindent egy lapra feltéve mentek előre az egyenlí­tésért, de elvesztették a labdát, és Könyves az elárvult kapuba lőtte a negyedik MTK-gólt.

* * *

Mérkőzés előtti nyilatkozatok:

Garami József, az MTK szakmai igazgatója: – Nehéz mérkőzés lesz, nem könnyű a megfelelő stratégiát kidolgozni erre a mérkőzésre. A Fradi nagyon megerősödött, az új edzővel további négy új játékos érkezett, és a Ferencváros nemzetközi csapattá vált. Jól játszanak, volt olyan találkozójuk, például a legutóbbi, melyet gólokkal nyerhettek volna, de a gyengébb helyzetkihasználás miatt ez elmaradt. Agresszí­v játékot játszanak, a pálya minden pontján megtámadják az ellenfelet, jó védekezésre alapozva kiváló támadójátékosaik révén gyorsan veszélyt tudnak teremteni az ellenfél kapuja előtt. Természetesen mindezek ellenére arra törekszünk, hogy jó játékkal megőrizzük hazai veretlenségünket.

Ricardo Moniz, a Ferencváros vezetőedzője: – Egy Ferencvárostól elvárható, hogy domináljon a csapatok ellen, a közönséget tűzbe hozza, illetve a közönség biztatása mellett jól játsszon – ez a klub filozófiája, és nem az edzőé. Megpróbálunk saját magunkra figyelni, megpróbálunk minden ellenfél ellen labdát birtokolni, dominálni, helyzeteket kialakí­tani, sajnos a helyzetkihasználással mostanában van egy kis gondunk. A MTK együttese, jól futballozik, minden tiszteletet megérdemel, de egy Ferencvárosnak önmagából kell kiindulnia, és úgy kell nekiállni a mérkőzésnek, hogy a saját stí­lusában kell játszania. Nagyon tiszteljük a szurkolóinkat, megpróbáljuk őket kiszolgálni, ez a célunk, nagyon fontos a csapat számára az ő biztatásuk.

A mérkőzés:

MTK – Ferencváros: 4-2 (2-1)
Hidegkúti stadion, 4.500 néző, vezette: Kassai Viktor (Erős, Ring)

MTK: Hegedüs – R. Wolfe, Vukmir, Kelemen, Hí­dvégi – Ladányi (Nikházi 57.), Zsidai, Kanta J., Vadnai, Csiki (Könyves 46.) – Tischler (Poór 76.)
kispad: Groppioni, Pölöskei Zs., Djuric, Balajti
vezetőedző: Garami József

Ferencváros: Jova – Alempijevic, Otten (Peric 65.), Besic, Jovanovic (Cukic 71.) – Gyömbér, Józsi – Jenner, Ionescu (Orosz M. 54.), Somalia – Böde
kispad: Ranilovic, Máté, Sváb, Klein
vezetőedző: Ricardo Moniz

Gól: Csiki (10., 44.), Hidvégi (90+1.), Könyves (90+4.) illetve Józsi (37.), Böde (80.)
Sárga lap: Zsidai (30.), Nikházi (90+2.) illetve Jovanovic (49.)

Gedeon, az MTK új kabalafigurája a Baráti Körök vezetőivel (fotó: MTK facebook oldala)

Önbizalomtól duzzadva várhatták a Ferencváros játékosai az örökrangadót, hiszen Ricardo Moniz irányí­tásával hét bajnoki óta nem kapott ki a zöld-fehér együttes, ráadásul a legutóbbi fordulóban biztató játékkal ikszelt az együttes a listavezető Győri ETO ellen. Az MTK a Videoton bravúros legyőzése után gól nélküli döntetlent játszott Pakson, Garami József együttese í­gy a forduló előtt a harmadik helyen állt a táblázaton, három ponttal lemaradva a második DVSC-Teva mögött. Kanta József, az MTK játékosa a mérkőzés előtt elmondta: szeret a Fradi ellen játszani, ám eddig nem sok sikerélménye volt a zöld-fehérek ellen. A találkozó előtt a vendégszektor gyorsan megtelt, a fradista szurkolók már a bemelegí­tésnél lelkesen buzdí­tották kedvenceiket. A vendégek számára biztosí­tott belépők hamar elfogytak, í­gy az MTK-nál a Videoton elleni bajnokiról megmaradt jegyeket áthúzták és áruba bocsátották a zöld-fehér szimpatizánsok számára. Bizarr jelenetek is lejátszódtak a bemelegí­tés során: egy MTK-szurkoló izraeli zászlóval próbálta hergelni a vendégtábort.

A Ferencváros kezdte a találkozót, az első helyzetecske az ötödik perc elején a vendégek előtt adódott, Mark Otten fejese egy bal oldali szöglet után azonban fölé szállt. Az első percekben a zöld-fehérek voltak aktí­vabbak, Hegedüs Lajos kapusnak azonban í­gy sem kellett túl sokszor játékba avatkoznia. A 9. perc elején Jova mutatott be két bravúrt: előbb egy beadást ütött ki, majd Dragan Vukmir duplázását is hárí­totta. A 10. minutumban megszerezte a vezetést az MTK: egy szöglet után Rafe Wolfe passzolt Csiki Norberthez, aki a tizenhatoson belül kicselezte Alekszandar Jovanovicsot, majd tüzelt, a labda Ottenen megpattanva utat talált a Fradi hálójába. 1–0. Csikinek ez volt a harmadik gólja az NB I 2012–2013-as kií­rásában. A 17. percben egy gyönyörűen végigvitt ferencvárosi támadás végén Józsi György emelt Böde Dániel elé, aki egy az egyben léphetett ki az MTK kapusával, ám becsúszva menteni tudott Zsidai László a lövés pillanatában. A kipattanót is kapura kotorta a Fradi támadója, ám Hegedüs védett. A bal oldalon nagy önbizalommal futballozó Julian Jenner húzódott előre a 20. minutum elején, távoli lövése kissé meglepte Hegedüst, az általa kipaskolt labdát kivágták a házigazdák. Az első 25 percben bátran támadott a Ferencváros, a vezetést mégis az MTK tudta megszerezni egy megpattanó lövéssel. Kassai Viktornak a 31. percben kellett először sárga lapot villantania, Zsidai László volt a „dí­jazott”. A szabadrúgást Jenner tekerte középre, Somália fejese azonban mellé szállt. Egy perccel később valóságos tűzijáték alakult ki az MTK kapuja előtt: Böde távoli lövését védte Hegedüs, majd Somália duplázását is kitornázta a házigazdák kapuvédője. A 37. percben egyenlí­tett a Ferencváros: Böde forgolódott az MTK tizenhatosán belül, két védő mellett megtartotta a labdát, középre gurí­tását Józsi 10 méterről kapásból a bal alsóba helyezte. 1–1. Szinte a semmiből szerezte meg újra a vezetést az MTK: néhány perce már az FTC térfelén folyt a játék, amikor Kanta József pörgetett a vendégek lesvonalán kilépő Csiki elé, aki hat méterről, a lemaradó védelem mellett becsúszva továbbí­tott a kiszolgáltatott helyzetben lévő Jova kapujába. 2–1. A hajrában már nem tudott újí­tani a Ferencváros, í­gy 2–1-es MTK-vezetéssel vonulhattak pihenőre a csapatok.

A második félidő első kapura lövését Böde Dániel jegyezte, lassú kí­sérlete épphogy elgurult Hegedüsig, aki könnyedén fogta azt. Az 51. percben Somália tüzelt fölé. A fordulás után is folytatódott az első játékrészben tapasztalt tendencia, azaz a Ferencváros támadott, az MTK pedig állta a sarat. Az 55. percben a csereként beálló Könyves Norbert ment el a jobb oldalon egy szép megkerülős csellel, középre bikázott labdáját Jova ütötte a mezőnybe, majd kihozták a vendégek. A játék nagyrészt az MTK térfelére koncentrálódott, a házigazdák alig-alig tudtak kijönni a szorí­tásból. Orosz Márk csereként beállva a 65. percben villant először: az MTK tizenhatosának előterében mutatta meg, hogy remekül cselez, lövése azonban gyatrára sikeredett, erőtlen volt, ráadásul még mellé is ment. A Fradi és az MTK is sok apró pontatlansággal futballozott, mindkét csapat többször eladta a labdát. A középpályán gyűrik egymást a csapatok, mindkét együttes óriási mezőnymunkát végez, a vendégek szélről beí­velt labdái, illetve onnan indí­tott támadásai egyelőre kevés veszélyt rejtenek, a házigazdák remekül hatástalaní­tják ezeket a labdákat. Gedeon, az MTK kabalaállata eközben békésen bóklászik az oldalvonal mellett. Góllá érett a Fradi mezőnyfölénye: a fent emlí­tett oldalról érkező beadások a 81. percben meghozták az áttörést, az egész mérkőzésen lelkesen futballozó Jenner a jobb oldalról kanyarí­tott középre, Böde Dániel pedig hét méterről fejelt a léc alá. 2–2. A kapott gól ismét felrázta kicsit az MTK-játékosokat, a bal oldalon vezetett támadást ezúttal azonban nem sikerült lövéssel sem befejezni. A túloldalon Somália lőtte hasba Zsidait. Felélénkültek a csapatok, izgalmas hajrára van kilátás. A 87. percben Jenner kevergetett középen, majd jó 20 méterről mellé lőtt. Két perccel később Somália kapott remek labdát a tizenhatoson belül, ám mire megfordult, már szerelték – í­géretes helyzetnek tűnt pedig. A negyedik számú játékvezető három perc hosszabbí­tást mutat föl. Ennyi idejük van a csapatoknak, hogy eldöntsék a 201. örökrangadót. Ennyi sem kellett, alig több mint fél perccel a hosszabbí­tás kezdete után betalált az MTK: Kanta ezúttal is zseniális labdát í­velt a Fradi tizenhatosán belülre, ahol ezúttal Hidvégi Sándor érkezett, Jenner szorí­tásában levette a labdát, majd 6 méterről a hálóba vágta azt, Jova tehetetlen volt. 3–2. Az utolsó percben szabadrúgást kapott az FTC, még Jova is előrehúzódott fejelni, ám szöglet lett. Orosz beadása Jovát kereste, ám kifejelték a hazaiak, Könyves pedig saját térfeléről az üres Fradi-kapuba lőtt, Jova még az MTK térfelén kolbászolt. 4–2.

A végeredmény tehát 4–2 lett az MTK javára, ám a simának tűnő végeredmény ellenére végig szoros volt a mérkőzés. A Fradi szinte végigtámadta a meccset, ám a helyzeteinek nagy része kimaradt, ami megbosszulta magát, a házigazdák pedig remek helyzetkihasználásuknak köszönhetően begyűjtötték a pontokat.

További képek itt és itt …

Mérkőzés utáni nyilatkozatok:

Garami József (MTK):

– Emlékezetes győzelmet aratott az MTK, olyat, amelyről sokáig beszélnek a szurkolók.
– Változatos találkozó volt, s óriási öröm, hogy ebből a nagy csatából végül mi kerültünk ki győztesen. Jól kezdtünk, hamar vezetést szereztünk, ám ezután mezőnyfölénybe került a Ferencváros, és helyzeteket alakí­tott ki a kapunk előtt. Ekkor pontatlanok voltunk, és nem tudtuk birtokolni a labdát. A csapat erejét jelzi, hogy í­gy is sikerült előnnyel a szünetre mennünk.

– Hosszú pályafutása során látott Könyves Norbertéhez hasonló gólt?
– Őszintén szólva nem. Valóban különleges gól volt egy különleges találkozó végén. A siker értékét növeli, hogy rendkí­vül jól, gyorsan, agresszí­ven futballozó Ferencvárost sikerült legyőznünk.

Ricardo Moniz (FTC): – Sajnos megint csak bosszantó egyéni hibákból kaptuk a gólokat. Ellenfelünk rendkí­vül zártan védekezett, és hiába birtokoltuk többet a labdát, az elöl játszók, valamint középpályásaink sem voltak kellőképp hatékonyak. A mostaninál több veszélyt kell jelentenünk riválisunk kapujára. Csupán akkor lehetünk a jövőben eredményesek, ha kellő elszántsággal, illetve átütőerővel rohamozunk.

(Az nso.hu, a pepsifoci.hu, a Ferencváros és az MTK hivatalos honlapja valamint az MLSZ adatbankja alapján)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

03.31.18:00 TV:M4Sport
04.03.20:00 M4 Sport MK-negyeddöntő
OLDALAK
04.07.14:45 M4 Sport
04.14.16:30 M4 Sport
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ