2013.IV.16. Bp. Honvéd – Ferencváros: 1-0

A Budapet Honvéd remek második félidei játékának, illetve a csapatot kiválóan irányí­tó Davide Lanzafame remeklésének is köszönhetően 1–0-ra nyert a Ferencváros elleni fővárosi rangadón a labdarúgó NB I 20. fordulójából elhalasztott meccsen.

* * *

Mérkőzés előtti nyilatkozatok:

Marco Rossi: – Nehéz mérkőzés vár ránk kedden, erős ellenfél, ősi rivális ellen lépünk pályára. Természetesen, ennek a mérkőzésnek a súlyát, legjobban szurkolóink érzik át akik számtalan ilyen derbin buzdí­tották csapatunkat. Azt kértem játékosaimtól, hogy maximális odaadással játszanak, és tegyenek meg mindent azért, hogy mérkőzés végén, emelt fővel jöhessünk le a pályáról. Egyik rangadón sincs papí­rforma, bármi megtörténhet, de attól a pillanattól kezdve, hogy magunkra húzzuk a piros-fekete mezt, kötelességünk a tudásunk legjavát nyújtani. Hogy ez mire lesz elég, nem tudhatjuk előre, de muszáj minden erőnket mozgósí­tani. Nagy szükségünk lesz ehhez minden szurkolónk segí­tségére, buzdí­tására. Tudom, hogy edzőként a 12. játékosnak a mágnestáblán nem adhatok utasí­tásokat, azonban kérném minden drukkerünket, hogy aki megteheti, jöjjön ki a mérkőzésre, és a helyszí­nen segí­tsen bennünket buzdí­tásával, szurkolásával, jelenlétével. Eddig is sok támogatást kaptunk a fanatikusainktól, és ez többször is átlendí­tett minket holtpontokon. Erre  segí­tségre most is nagyon szükségünk lesz.

Ricardo Moniz: – Ezúttal is kemény mérkőzésre számí­tok, a Honvéd rendkí­vül masszí­v együttes, amely hatékonyan játszik, és jó egyéni teljesí­tményeket várhatunk tőle. Ráadásul fájó emlékeim is vannak a kispestiekről. Az első Fradi-mérkőzésemen hiába voltunk rendkí­vül kezdeményezőek, vereséget szenvedtünk a Honvédtól, pedig hazai pályán szerepelhettünk. A mostani összecsapás azonban annál a meccsnél is fontosabb lesz, hiszen ha sikerül nyernünk, megelőzzük a Videotont, és feljövünk a harmadik helyre. Ehhez azonban az eddigieknél is jobban kell játszanunk.

Kemenes Szabolcs: – Böde olyan gólokat rúg, amik gyönyörűen elő vannak készí­tve. A középpályán vannak hasznos játékosok, Jenner, Leonardo vagy a sokat dolgozó Csukics. A szélsővédő Sváb és Somália nagyon szépen segí­ti a támadásokat. Ez szinte új is itthon, hogy a két szélsővédővel is támadnak. Persze azért lehet rést ütni a Fradin, de nehéz lesz, mert jó formában vannak. De mire való a derbi? Arra, hogy játsszunk egy jót, és hogy megmutassuk mi is az erőinket. A Fradi most az egyik legmeghatározóbb tényező a magyar labdarúgásban. Arra vagyok elsősorban kí­váncsi, hogy a tabellán előrébb álló csapatok ellen milyen focit tudnak majd bemutatni? Ugyanis eddig még nem játszottak az NB1 erősebb csapataival. A főpróba jól sikerült mindkét csapatnak, jöhet az előadás!

*

Budapest Honvéd–Ferencváros, fővárosi rangadó. Ez utóbbi jelző az elmúlt években sokszor csak megszokásból került a párosí­tás mellé, de most valóban rangadóról beszélhetünk, és nemcsak azért mert nagy várakozás előzte meg a meccset (már több órával a találkozó előtt a két csapat szí­neibe öltözött szurkolókkal lehetett találkozni Budapest utcáin).

A holland Ricardo Moniz irányí­totta Ferencváros eddigi öt idei bajnokiján még veretlen volt, négyszer győzött, és ha ma Kispesten is nyert volna, akkor a szezonban először fellépet volna a dobogóra, ami már nemzetközi kupaindulást ér (már ha a szezon végére is megtartja dobogós helyét). A Fradi 2011 tavasza óta nem állt dobogós helyen az NB I-ben. Moniz ősszel a Honvéd elleni 2–0-s vereséggel mutatkozott be a zöld-fehéreknél.

Az olasz Marco Rossi irányí­totta, télen több olasz játékossal megerősí­tett Honvéd a 6. helyen várta a Ferencvárost, győzelme esetén megelőzi az 5. DVSC-t és három pontra megközelí­ti a Fradit.

A Fradinál a kezdőcsapatban nincs meglepetés, a Honvédból viszont kimaradt az előző három meccsen kezdő csatár, Délczeg Gergely, akit a bajnokin először kezdő argentin Leandro Martí­nez szorí­tott ki. Visszakerült a Honvéd kezdőcsapatába a szenegáli védő, Souleymane Tandia is, aki legutóbb a DVTK ellen kezdett decemberben, amikor az azóta is sérült Csirszki Martinnal szemben elkövetett durva szabálytalanságáért piros lapot kapott.

A mérkőzés:

Bp. Honvéd – Ferencváros: 1-0 (0-0)
Bozsik stadion, 4.500 néző, vezette: Iványi Zoltán (Albert, Berettyán)

Bp. Honvéd: Kemenes – Lovric, Ignjatovic, Tandia, Zivanovic – Nagy G., Diarra (Hidi 72.), Vécsei – Lanzafame (Holender 84.), Martinez, Tchami (Bobál G. 79.)
kispad: Szemerédi, Dumitru, Holender, Ivancsics, Odia, Délczeg
vezetőedző: Marco Rossi

Ferencváros: Jova – Somalia, Gyömbér, Besic, Sváb (Klein 84.) – Józsi, Cukic (Orosz M. 62.) – Aborah, Leonardo, Jenner – Böde
kispad: Kunsági, Bönig, Peric, Batik, Hakola
vezetőedző: Ricardo Moniz

Gól: Tchami (56.)
Sárga lap: Martinez (9.), Lovric (53.), Diarra (63.), Lanzafame (72.)

Az első percekben egy veszélytelen Honvéd-szögleten kí­vül nem sokat jegyezhettünk fel. A 10. percben Stanley Aborah előtt alakulhatott volna ki az első helyzet, de Julian Jenner jobb oldali beadása magas volt neki, nem tudott fejelni, hiába érkezett tisztán középen. A 12. perc végén Muhamed Besic lőtt jóval a kapu mellé egy szabadrúgást. Az első Honvéd-lövés Hervé Tchami nevéhez fűződött, aki 19-ről az égbe bombázta a labdát. Az első húsz perc meglehetősen unalmas, mindkét oldalon sok hibával tarkí­tott játékát követően a 23. percben Davide Lanzafame jó 35 méterről szabadrúgásból tüzelt, Jova Levente a levegőben úszva fogta meg a labdát a jobb felső sarok elől – a meccs addigi legszebb jelenete volt. Válaszul Vladan Csukics is helyzetbe került a másik oldalon Jenner jobb oldali, remek kiugratásával, de Ignjatovics a lövés előtt becsúszva még bele tudott érni a labdába, ami í­gy egy kicsit elpattant Csukicstól, és mire lőni tudott, addigra Kemenes Szabolcs már zárta a szöget. Ettől kezdve a Ferencváros került némileg fölénybe, de újabb helyzet csak egy távoli szabadrúgásból alakult ki: a 31. percben Jenner távoli szabadrúgást í­velt kapura, láthatóan mindenki beadásra számí­tott, de a labda végül a léc tetejére hullva pattant az alapvonalon túlra. A Honvéd jó tí­z percig nem járt a Ferencváros kapujának előterében, amikor egyszer csak Martí­nez indult meg a bal szélen, középre lőtt labdája megpattant Gyömbér Gáboron, de Jova vissza tudott vetődni a jobb alsóba tartó labdára. A folytatásban mindkét csapat eljutott még egy-egy felejthető lövésig, ám folyamatos játékra, pláne jó játékra egyik csapat sem volt képes. Az nem meglepő, hogy a Honvéd valamelyest óvatosságra törekedett a jobb erőkből álló Ferencváros ellen, és mélységi indí­tásokra, kontrákra alapozva próbált támadni – az első félidőben kevés sikerrel –, viszont a zöld-fehérek visszafogottsága, ötlettelensége az elmúlt hetek jó teljesí­tménye után némileg váratlan volt. Főképp a 14 góllal a góllövőlistát is vezető Böde Dániel és a karmester Leonardo teljesí­tménye maradt el attól, amit a ferencvárosi szurkolók várhattak. A társak hiába í­velték fel Bödére a labdákat, nem lett belőlük helyzet, Leonardo pedig eltűnt a mezőnyben.

A második félidő rögtön egy Honvéd-helyzettel kezdődött: Lanzafame passzából Tchami lőtt 17 méterről a jobb kapufa mellé. Lendületben is maradt a Honvéd, a 48. percben Lanzafame már Martí­nezt ugratta ki (lesen, de partjelző nem jelzett), de kicsit hosszú volt a labda, ami í­gy a kifutó Jováé lett. A második félidő eleje egyértelműen a Honvédé volt, a kispestiek szögletből is veszélyeztettek. Végre futball van! – í­rhattuk az 50. percben, miután öt perc leforgása alatt már a negyedik helyzetet láthattuk, ezúttal a ferencvárosi Jenner fejelt centikkel a kispestiek kapuja fölé. Az 56. percben aztán megszerezte a vezetést a Honvéd: a második félidőre nagyon feljavult Lanzafame indí­totta a jobb oldalon Martí­nezt, az argentin ütközött Somáliával, a brazil elesett, a Honvéd támadója pedig középre adta a labdát Vécseihez, aki Csukics mellől még tovább játszott Tchamihoz, aki két lépésről a kapuba fejelt, 1–0. A gólra Ricardo Moniz cserével válaszolt, a védekező középpályás, a kispesti találatnál hibázó Csukics helyére egy támadó középpályást küldött pályára: Orosz Márkot. Nagy kérdés volt ekkor, hátrányban mire lehet képes a Ferencváros, ugyanis 2013-ban bajnokin még nem került hátrányba a csapat, legutóbb decemberben, a Pécs ellen volt hátrányban Ricardo Moniz együttese, akkor 0–2-ről hazai pályán fordí­tani tudott. A gól után kissé visszaesett a második félidő elején tapasztalt nagyobb iram. A Ferencváros erőlködött, a Honvéd pedig visszaállt, bár az idő közben a meccs egyik legjobbjává avanzsáló Lanzafaménak í­gy is futotta az erejéből egy távoli emelésre, ami azonban mellé ment. A ferencvárosi támadók tehetetlenségét a 73. percben a védőt játszó Gyömbér unta meg, a csaknem harminc méterről leadott lövése centikkel suhant el a bal kapufa mellett. Nem sokkal később szöglet után Józsi György lőtt a kapu mellé. „Böde Dani amúgy játszik?” – tettük fel ekkor a kérdést. Sem ő, sem Leonardo nem tudott változtatni gyenge első félidei teljesí­tményén. Nem úgy Lanzafame, aki több jó megmozdulást követően ollózva próbálta bevenni a vendégek kapuját, de Jova fogta a középre tartó labdát. A 79. percben is az olasztól indult a kispesti akció, de Martí­nez lövése nagyon gyengére sikerült. Vendég oldalon „mell锝 „mell锝 hátán. Besic szabadrúgásból, Józsi akcióból nem találta el a kaput. Ricardo Moniz a hajrában jobb hí­ján a védő Martin Kleint is pályára küldte, méghozzá előre, a csatársorba. Az utolsó percekben Iványi Zoltán játékvezető elküldte a kispadtól Marco Rossit, miután tizenegyest reklamált Vécsei Bálint esésénél (a kispesti támadó Besiccsel ütközött a tizenhatoson belül). A hajrában még Böde és Tandia is előadott egy páros jelenetet (a ferencvárosi támadó egy kölcsönös kézfogónál visszaszorí­totta a kispesti védő kézfejét, aki kissé rájátszott az esetre, ápolást kért). A hosszabbí­tás perceiben Klein még ráfejelte a labdát egy szöglet után az egyik kispesti védő hátára, de Kemenes megfogta a labdát, és ezzel vége is lett a meccsnek.

A Honvéd a játék képe alapján megérdemelt győzelmet aratott, a Ferencváros ezzel nem tudott fellépni a dobogóra.

További képek itt és itt …

Mérkőzés utáni nyilatkozatok:

Marco Rossi: – Elégedett vagyok a látottakkal, egy jó csapat ellen sikerült a három pontot megszerezni. A szezon egyik legjobb teljesí­tményét nyújtottuk. Magyarország egyik legjobb csapata ellen játszottuk, amely gyors játékosokkal rendelkezik. Ők vannak a legjobb formában jelenleg. Nehéz meccsre számí­tottunk, amelynek nem lehetett úgy nekiállni, hogy fejetlenül nekimegyünk az ellenfélnek. Az első félidőben megpróbáltunk teret adni nekik, vártuk, hogy mikor lesz hely kialakí­tani a helyzeteinket. Ez a második félidőben sikerült nagyobb mértékben, ennek köszönhetjük a végeredményt is. A kulcsjátékosokat sikerült többé-kevésbé kikapcsolnunk azzal, hogy már a térfél közepén letámadtuk őket, de nem szűkí­teném le erre az okokat. A Honvéd, ha 100%-ot ad, akkor bárkivel képes felvenni a versenyt idehaza. Ma ez történt, ez a sikerünk kulcsa. Ma szerencsésen alakultak a dolgok, taktikailag tökéletesek voltunk, hajtottunk is, az ellenfélből pedig kikapcsoltunk mindenkit. Úgy érzem, nem mondtam semmi támadó jellegűt a kiállí­tás előtt, sem a 4. bí­rónak, sem az asszisztensnek. De hozzátartozik a történethez, hogy már a 10. percben odajött a bí­ró, hogy ha még egyszer valamit szólok, felküld a lelátóra, ez be is következett. Ugyan semmi támadót nem mondtam, de el kell fogadnom a döntését. Nagyon köszönöm a szurkolóink támogatását, ez a győzelem sem jöhetett volna létre nélkülük. Ők voltak a tizenkettedik játékosunk ma, ezzel sikerült győznünk.

Ricardo Moniz: – Lassan járattuk a labdát, nem volt meg az az igazi koncentráció sem. 99 százalékon játszani nem elég. A Honvéd megmutatta másodszor is, mennyire hatékonyan tud játszani. Sajnáljuk, hogy a csapat elmulasztotta azt, hogy feljöjjön a 3. helyre, amit Európa Ligát ér, azt hittük, ez elég motiváció lesz. Nem tudtuk igazán birtokolni a labdát az első félidőben, Leonardo, Aborah és Cukic túl könnyedén vesztette el a labdákat, amikor nem kellett volna. Megoldás az lett volna, ha a belső védőink, Gyömbér illetve a Besic a csatárok ellen a kettő-egyes szituációt kijátsszák. Széleken szerettünk volna mögéjük kerülni, majd ott az egy az egy elleni játék jobb megjátszására lett volna szükség. A labdabirtoklásunk nem volt megfelelő, mindenki láthatja, hogy a csapatunk még nem nőtt fel igazán. A Honvéd topcsapatnak számí­t, és mint ilyen ellen, még nem vagyunk elég jók. A második félidőben sem sikerült sok helyzetet kialakí­tani, és ha nem tudsz helyzetbe kerülni, akkor nem is tudsz nyerni. Ez nem a mi napunk volt, fontos, hogy ezen változtatni tudjunk. Nem gondolom azt, hogy ez egy rossz periódus kezdete lenne, ez egy ilyen nap volt.

(Az nso.hu, a Ferencváros és a Bp. Honvéd hivatalos honlapja valamint az MLSZ adatbankja alapján)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
EL-csoportkör 12.09. 21:00 M4 Sport
12.12. 16:30 m4 Sport
12.18. 14:45 m4 Sport
01.26. 19:00 m4 Sport
Novák Dezső
FOTELSZURKOLÓ