2013.IX.28. PAFC – Ferencváros: 3-1

Öngól, kiállí­tás – a Puskás Akadémia meglepte a Fradit

A labdarúgó NB I 9. fordulójában izgalmas, érdekes mérkőzésen a Puskás Akadémia 3–1-re legyőzte Székesfehérváron a Ferencvárost. A fővárosiak Muhamed Besic kiállí­tása miatt emberhátrányban fejezték be a gólhelyzetekben bővelkedő mérkőzést, amelynek során Julian Jenner a lécet és a kapufát is eltalálta, de a pályaválasztó felcsútiak is elképesztő ziccereket puskáztak el.

Mérkőzés előtti nyilatkozatok:

Benczés Miklós: – Aki azt mondja, hogy ez a meccs is csak egy a sok közül, az nem mond igazat. Magyarország egyik legnépszerűbb, a legnagyobb szurkolótáború csapata ellen szerepelünk. Ez minden futballistának és edzőnek különleges élmény. Nem kérdés, a Ferencváros a bajnoki cí­mre tör, az OTP Bank Liga egyik esélyese. A Fradinál minden adva van a tökéletes szerepléshez. Nem tudom, hogy elbizza-e magát a Ferencváros, ez majd a mérkőzésen derül ki. Mindenesetre a Fradi tekintélyt parancsolóan menetel a bajnokságban. 2011-ben az Üllői úton kilenc emberrel fejeztük be a Fradi elleni bajnoki mérkőzést. Igen, az egy egyes döntetlen nagy bravúr volt. Jó lenne most is valami hasonlóan szép eredményt elérni, jó lenne már kilépni a szimpatikus vesztes szerepből.

Ricardo Moniz: – Tiszteljük az ellenfeleket, de ha bajnokok akarunk lenni mindenki ellen nyerni kell. Most is a győzelem a legfontosabb, nemcsak az Újpest elleni rangadón, koncentrálnunk kell, hiába hiszi mindenki, hogy most már könnyebb ellenfelek jönnek. A PAFC csapatában rengeteg lehetőség van, ha összeérnek sok sikert érhetnek el. Az összeszokottság és a tapasztalat dönthet a javunkra. A stadion kedves helyszí­n nekem, hiszen ott nyertük meg a Ligakupát. Több felelősséget kell vállalnia a játékosainknak és vezéregyéniségekre, hatásos kommunikációra van szükségünk és mindenkinek akarnia kell a sikert.

A mérkőzés:

PAFC – Ferencváros: 3-1 (1-0)
Székesfehérvár, 2.800 néző, vezette: Németh Ádám (dr. Varga Zs., Márkus T.)

PAFC: Hajduch – Papucsek, Vaszicsku, Szekeres A., Tamás M. – Haraszti (Molnár T. 89.), Tóth B., Czvitkovics (Baracskai 79.), Polonkai, Gallardo (Tischler 65.) – Lencse
kispad: Somodi, U. Nikolic, Bertus, Zsolnai
vezetőedző: Benczés Miklós

Ferencváros: Jova – Gyömbér, Mateos, Besic, Bönig (Ionescu 62.) – Gerson, Józsi – Jenner, Böde, Holman (Tuijp 62.) – Diallo (Somalia 46.)
kispad: Kurucz, Jovanovic, Busai, Cukic
vezetőedző: Ricardo Moniz

Gól: Vaszicsku (78. – öngól) illetve Czvitkovics (16.), Lencse (58., 76.)
Sárga lap: Tóth B. (38.), Lencse (75.) illetve Holman (35.), Besic (37., 73.)
Kiállí­tva: Besic (73.)

A tabellán második Ferencváros a nyolc forduló alatt négy pontot gyűjtő Puskás Akadémiához látogatott. A zöld-fehérek a két napja szí­vinfarktust kapó Akeem Adams miatt is meg akarták nyerni a találkozót, akinek állapotáról Ricardo Moniz vezetőedző nyilatkozott a meccs előtt. A holland tréner elmondta: a 22 éves trinidadi védő túlélési esélyei már jóval nagyobbak (30 százalék), mint a csütörtöki műtétek után voltak. Állapota továbbra is aggasztó, de mindent elkövetnek azért, hogy meggyógyulhasson.

A szokásos zöld-fehér szerelésében pályára lépő Ferencváros kezdett jobban, a vendégek birtokolták többet a labdát az első percekben, ám helyzetig nem jutottak, az utolsó passzokba mindkét oldalon hiba csúszott. Elkezdett éledezni a felcsúti csapat is, ám a ferencvárosiak jól védekeztek. A 10. percben volt az első igazán nagy helyzet a mérkőzésen: Vaszicsku Gergő lyukat rúgott az ötösön belül, Holman Dávid lecsapott a gazdátlan labdára, és az ötös bal sarkáról a rövid felső mellé lőtt. Sokba kerülhetett volna ez a hiba a Puskás Akadémiának.  A jobb oldalon vezettek támadást a felcsútiak, Lencse László gurí­tott vissza az érkező Czvitkovics Péterhez, aki állí­tgatás nélkül 18 méterről a felső sarokba bombázott, Jova Levente nem érte el a léc alá tartó labdát, 1–0. A gól után két perccel Lencse iramodott meg a ferencvárosi védőket faképnél hagyva, ám Jova jól mozdult ki a kapujából és tisztázni tudott. A túloldalon is akadt helyzet, a 22. percben Lubos Hajdúch húzta le a labdát a jobb oldali beadás után, Böde Dániel fejelt volna, ha nem jön a kapus. A 33. percben Julian Jenner vette célba Hajdúch kapuját 14 méterről, középről, ám a jobb alsó mellett elsuhant a labda. A 36. percben kis hí­ján egyenlí­tett a Fradi: a rosszul kifejelt labdát Philipp Bönig lőtte el kapásból a bal oldalról, 14 méterről, a Papucseken megpattanó labdát Hajdúch bravúros mozdulattal tolta a jobb oldali kapufára. A félidő hajrájára feljavult a Ferencváros, a zöld-fehérek percekig saját térfelükre szorí­tották a felcsútiakat, ám védelmüket nem igazán tudták feltörni. A 43. percben Haraszti remek indí­tásával Francesco Gallardo lépett ki a vendégek védelme mögött – Bönig lemaradt középen –, ám a spanyol légiós nem tudta átemelni 13 méterről a kapujából kirohanó Jovát, mellé lőtt, méterekkel… A szünetben í­gy 1–0-ra vezetett a Puskás Akadémia Czvitkovics góljával.

Szabics Imre visszavonult.

Graz: Szabics Imre visszavonult

A szünetben Akeem Adams arcképével ellátott pólóban melegí­tettek a ferencvárosiak. Cserélt a szünetben Ricardo Moniz. Ulysse Diallót Somália váltotta. A PAFC-nál nem volt változtatás.

Jobban kezdte a második játékrészt a Ferencváros, Hajdúchnak előbb Jenner beadását kellett lehúznia, majd egy távoli lövést kellett lábbal védenie. Az 55. percben Somália adott be a jobb oldalról, az ötös bal sarkánál érkező Jenner fejelte le a labdát a földre, amit Hajdúch tolt a keresztlécre. Az 57. percben Czvitkovics emelte középre a labdát bokából, Mateos határozatlanul próbálta kifejelni, a lecsorgót Lencse harcosan begyűjtötte, lekezelte és jobbról, hét méterről a kapu közepébe bombázott, Jovának esélye sem volt, 2–0. Eldőlt a mérkőzés? Ehhez azért lesz még egy-két szava a Fradinak is, Moniz a második kapott gólra kettős cserével reagált, Jack Tuijp és Andrei Ionescu is pályára lépett, a vendégek háromvédős hadrendre váltottak. Rég láttunk ekkora kimaradt helyzetet az NB I-ben: a 68. percben Gallardo passzolt remekül Harasztihoz, akinek csupán az üres kapuba kellett volna passzolnia az ötösről, ám csinált egy cselt befelé, de hosszan tolta meg a labdát, í­gy lövésébe a visszaérő Jova belevetődött… Na innen nagyon nehéz dolga lesz a Ferencvárosnak: Besic előbb megrángatta Tischler Patrikot, amit lefújt a játékvezető, majd a bosnyák légiós dühében földhöz vágta a labdát, a jelenetet követően Besic sárga lapot kapott, amiből már volt neki egy, í­gy villant a piros! A kiállí­tás után jött az újabb pofon a Ferencvárosnak: Haraszti emelt középre a bal oldalról, Jova tovább paskolta a labdát, ami í­gy épp Lencséhez került, aki állí­tgatás nélkül négy méterről az üres kapuba lőtt, 3–0. Felpörögtek az események a hajrára, a 10 emberrel küzdő FTC szépí­teni tudott: Jenner adott be a bal oldalról, a menteni igyekvő Vaszicsku Gergő mindenkit megelőzött, és az ötös rövid sarkáról a hosszú alsóba csúsztatott, 3–1. A 83. percben közelebb zárkózhatott volna a Fradi, Jenner Bödével való összjátéka után estében a jobb oldali kapufát trafálta telibe. Ugyanebben a percben Tuijp csúsztatott a bal alsó mellé – semmi sem akart összejönni a vendégeknek. Lencse triplázhatott volna a találkozón, a 86. percben elhúzta a labdát Jova mellett, ám kisodródott helyzetből az oldalhálóba bombázott.

A találkozón gól már nem született, í­gy a Puskás Akadémia megszerezte második győzelmét az NB I-ben, mí­g a Ferencváros harmadik vereségét szenvedte el a jelenlegi szezonban.

További képek ittittitt és itt …

Mérkőzés utáni nyilatkozatok:

Benczés Miklós: „Számomra két fontos üzenete volt a Ferencváros elleni mérkőzésnek. Az egyik az, hogy bár a Fradi erősebb csapat a Puskásnál, a játékosaim fegyelmezett, elszánt és alázatos futballal el tudták tüntetni ezt a különbséget. A másik, hogy ezen a meccsen bebizonyosodott, az Akadémia csapatának szüksége van idősebb és tapasztalt játékosokra, akiktől tanulhatnak a fiatalok. Hét közben volt egy kupameccsünk Sopronban, amikor éppen nem mi hibáztunk, hanem az ellenfél, és éreztem, hogy fordult a kocka. A futball azért is csodálatos játék, mert egy-két momentum mindent megváltoztat. Néha szerencse, néha tudás, néha pedig azt sem tudom, hogy mi kell ehhez. A Fradi ellen talán a Jóisten is mellénk állt, ám feltétlenül hozzá kell tenni, a játékosok rengeteget tettek azért, hogy ez í­gy legyen.”

Ricardo Moniz: „Megérdemelten nyert az ellenfél. Nem kezdtünk rosszul, de az egyik védekezési hibánkat kihasználta a házigazda, és onnantól fogva csak futottunk az eredmény után. Az Újpest elleni mérkőzéssel ellentétben ezúttal nem voltunk elég kreatí­vak, és ez mindenképpen a vetélytársunkat dicséri. Nyilvánvalóan mindannyiunkat megviselt és megvisel, hogy egy fiú, aki közülünk való, az életéért küzd, de ez nem lehet kifogás. Ha profi k vagyunk, az érzelmeket ki kell zárnunk. Emberileg ez nem egyszerű, de muszáj változtatnunk a hozzáálláson. Bár most lemaradtunk a Videotontól, még mindig az a célunk, hogy bajnokok legyünk. Ebből következően fel kell tennünk magunkban a kérdést: eredményesek akarunk lenni? Ha igen a válasz, akkor mentálisan fejlődnünk kell!”

(Az nso.hu, a Ferencváros és a PAFC hivatalos honlapja valamint az MLSZ adatbankja alapján)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
03.17.14:45 TV:M4Sport
03.31.18:00 TV:M4Sport
04.03.20:00 M4 Sport MK-negyeddöntő
04.07.14:45 M4 Sport
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
04.14.16:30 M4 Sport
Categories
FOTELSZURKOLÓ