2013.V.12. Győri ETO – Ferencváros: 1-0

Jova Levente, a Ferencváros kapusa gólt kap a labdarúgó OTP Bank Liga 27. fordulójának Gyõri ETO FC-Ferencváros találkozóján a gyõri ETO Parkban 2013. május 12-én. MTI Fotó: Illyés Tibor

(MTI Fotó: Illyés Tibor)

Az ETO a Fradit legyőzve lett 30 év után ismét bajnok

A labdarúgó NB I 27. fordulójának záró mérkőzésén a listavezető Győri ETO a Ferencvárost fogadta. Mivel délután a győriek legfőbb üldözője, a Videoton vereséget szenvedett Debrecenben, a hazai zöld-fehérek tudták: a Fradi legyőzésével elhódítják a bajnoki címet. Völgyi Dániel 11-esből szerzett góljával végül sikerült is ez, de a vége – a három piros lap miatt is – borzasztóan izgalmasra sikeredett. Előnyét megtartotta azonban a Győri ETO, amely harminc év után lett újra az NB I aranyérmese.

Mérkőzés előtti nyilatkozatok:

Csapatunk az NB I 27. fordulójában a listavezető és bajnokesélyes Győri ETO otthonába látogat. A kisalföldiek vezetőedzője az a Pintér Attila, aki játékosként kupagyőzelemhez, edzőként pedig bajnoki címhez segítette klubunkat. A tréner a vasárnapi mérkőzés mellett klubunkhoz fűződő érzéseiről és a győri csapat eddigi sikerességéről is beszélt.

– Maximálisan elégedett a szezon eddig eltelt részével?
– Régen nem volt ilyen jó pozícióban a Győri ETO, ami az elmúlt időszak jó eredményeinek köszönhető. Ugyanúgy, ahogy a Fradinál, nálunk is nagyon sokat tesznek azért, hogy sikeres legyen a klub. A játékosaim is mindent megtesznek azért, hogy a klub, és ők is eredményesek legyenek.

– Mi az idei Győr titka?
– Nagyon jó csapatszellem uralkodik az öltözőben, jó szellemű játékosaink vannak. Illetve nagyon sok energiát fektettünk az edzésmunkába, hogy minél többre legyen hivatott a csapat. Nincs ebben semmi titok, mindenki maximálisan teszi a dolgát. Mindezek elmaradhatatlan részei a jelenlegi szereplésünknek.

– Mit gondol a Ferencváros jelenlegi csapatáról?
– Nagyon jó játékosokat szerződtettek, különösen az előző érához képest. Az új játékosok nagyban meghatározzák a jelenlegi Fradi játékát.

– Milyen találkozóra számít vasárnap?
– Mindenki tudja, hogy a Fradi milyen szurkolótáborral rendelkezik, a csapat tizenkettedik játékosának számítanak. Olyan hangulatot képesek varázsolni, ami ritka Magyarországon. Jó iramú mérkőzés lesz, amin nagyon higgadtnak kell maradnunk, és csak tudatos játékkal érhetjük el a célunkat, semmi mással. Minden körülményt ki kell zárnunk, csak a játékra szabad koncentrálnunk. A hangulat – amihez a Fradi játékosai hozzá vannak szokva – remélem, hogy minél jobban feldobja majd a labdarúgóimat.

– Klubunk történelmében játékosként és edzőként is letette a névjegyét. Még mindig különleges egy Fradi elleni találkozó?
– Soha nem fogom megtagadni azt – bárki is szeretné -, amitől a legtöbbet kaptam. A Fradiban lettem Pintér Attila, itt ismert meg az ország, büszke vagyok rá, hogy ennek a családnak a tagja vagyok. Azt gondolom, hogy mind játékosként, és később edzőként is mindig azért dolgoztam, hogy a Fradi ugyanolyan nagy legyen, mint egykor volt. Ugyanakkor mindezt erre a kilencven percre el kell felejtenem.

Ricardo Moniz: – Az elmúlt időszakban többször is hibáztunk, így elveszítettük annak a lehetőségét, hogy a sorsunk a saját kezünkben legyen. Azzal azonban, hogy idegenben győztünk a Paks ellen, ismét mi alakíthatjuk a jövőnket. Amennyiben ugyanis az utolsó négy bajnokinkat megnyerjük, úgy vélem, mindenképpen odaérünk az Európa Ligát jelentő harmadik helyre. A Győrtől nem számítok nyílt futballra vasárnap, azt gondolom, nem úgy játszanak, mint egy bajnokcsapat. Természetesen az ő futballstílusukat is tiszteljük, azonban a mi filozófiánk teljesen más. Plusz motivációt nem az jelent, hogy ellenfelünk áll a bajnokság élén, hanem, hogy a mi stílusunk legyőzze a Győrét.

Az nb1.hu a gárda egyik leghasznosabb játékosát, Takács Ákost kérdezte, akinek már van otthon egy bajnoki aranyérme. 2004-ben éppen a soros ellenfél, az FTC játékosaként, de már akkor is Pintér istápolásával szerezte…

– Melyik a kedvenc pezsgőd?
– Nem vagyok egy nagy pezsgős, de amúgy se igyunk előre a medve bőrére! Mi most csakis arra összpontosítunk, hogy teljesítsük az előttünk álló feladatot, tehát legyőzzük a Ferencvárost. Meg aztán ott van a másik meccs is, amelynek az eredménye sokat számít. De hagyjuk is ezt a témát, mert tartjuk magunkat ahhoz, hogy nem foglalkozunk mással, csak a magunk dolgával.

– Rendben, akkor beszéljünk a vasárnapi mérkőzésről! Mire számítasz a Fradi ellen?
– Nekünk ugye volt egy rövidke hullámvölgyünk, de úgy érzem, abból Újpesten sikerült kilábalnunk. Úgy látom a csapattársaimon is, hogy felébredtünk az egy-kéthetes Csipkerózsika-álmunkból. Addig talán picit fásultak voltunk, de a második félidőben már a korábbi ETO-t láthatták a pályán a nézők. Az utóbbi időszakban ellenfelünk is produkált kilengéseket. Tisztelem Ricardo Moniz munkáját, talán annak tulajdoníthatók ezek, hogy ő nem olyan régen jött Magyarországra, rövidebb ideje dolgozik a csapatával.

– Ez döntő lehet a hétvégi rangadón?
– Igen, nagy előnyünk, hogy Attila jobban ismer minket, régebb óta dolgozik velünk. Ez az összeszokottság, összecsiszoltság sokat érhet a mérkőzésen.

– Említetted Pintér Attilát, akivel kilenc évvel ezelőtt, éppen a Ferencvárosnál már ünnepelhettél bajnoki címet…
– Bajnok és kupagyőztes volt abban az évben a Fradi, méghozzá nagyon szoros hajrában, ha a pontszámokra már nem is emlékszem. De én abban az évben egyetlen félidőt játszottam az első csapatban, igaz, járt érte a bajnoki aranyérem.

– Mégis, az edzéseken már akkor is együtt dolgozhattál a mostani vezetőedződdel. Mit tud ő, mi a sikerei titka?
– Anélkül, hogy elárulnám a titkokat, nehogy bárki is felhasználja majd ellenünk? De komolyra fordítva a szót, nincs itt semmiféle titok. Profizmus, hozzáállás, akarás, munka, alázat – leginkább ezeket tudom elmondani róla.

– És ezeket mind át tudja adni nektek?
– Hát, a pályán nyilván mi játszunk, és nem tartanánk itt, ha valami nem jött volna át mindebből belénk is.

– Ő találta ki neked a belső védő posztot is? Vagy a korral jár, hogy odakerültél?
– Nem volt ez idegen nekem, hiszen a serdülőben és az ifiben is sokat játszottam belső védőként. Sőt, amikor Attila felvitt a tartalékcsapatból a felnőttek közé, ott is ezen a poszton láthatott. A későbbiekben valóban kikerültem jobbhátvédnek, jobbfutónak, az utóbbi években nyilván te is ott ismerhettél meg, de azt sosem éreztem igazán a magaménak.

– Ezek szerint jobban szeretsz belső védő lenni?
– Igen, ez jobban fekszik nekem. Más kérdés, hogy kényszerűségből kerültem ide vissza, amikor két belső védőnk is megsérült, de egyáltalán nem bánom!

– Kicsit kellemetlenebb téma: el-elhangzott, hogy egyesek szerint nem a tiétek a legjobb csapat. Hogyan kezelitek a kritikákat?
– Mint már mondtam, igyekszünk nem foglalkozni a külső hangokkal. Ami kritika mégis eljut hozzánk, azon csapatostul, stábostul, klubostul csak jókat tudunk nevetni. Hogy mást ne mondjak, most gyorsan kinyitottam a tabellát, és ennek alapján ötvenkét gólt szereztünk, nyolccal többet, mint a második legeredményesebben támadó csapat. Folytassam?

– Fölösleges, igazad van. Nemrég azt nyilatkoztad, nagy plusz terhet jelent, hogy éllovasként mindenki a ti skalpotokra vadászik. Akkor milyen teher a bajnoki címért pályára lépni?
– Pont ezek miatt nem számolgatunk, és nem olvassuk az újságokat. Nyilvánvaló, hogy ez így is okoz egyfajta belső feszültséget az emberben, aztán az egyéntől függ, hogy ki hogyan küzdi le. De többek között ettől is ilyen fantasztikus sportág a labdarúgás. Tudnunk kell ezt a feszültséget átbillenteni pozitív irányba, olyan játékba, amely a bajnoki címünkhöz vezethet.

A mérkőzés:

Győri ETO – Ferencváros:  1-0 (0-0)
Győr, ETO-Park, 13.700 néző, vezette: Farkas Ádám (Bozó, Horváth R.)

Győri ETO: Stevanovic (Molnár P. 46.) – Svec, Lipták, Takács Á., Völgyi – Kronaveter (Andric 46.), Pátkai, Kamber, Trajkovic (Dinjar 65.) – Varga R., Strestík
kispad: Kink, Dudás, Pilibaitis, Dordevic
vezetőedző: Pintér Attila

Ferencváros: Jova – Alempijevic, Besic, Gyömbér, Bönig (Sváb 55.) – Józsi, Cukic – Somalia, Leonardo (Ionescu 81.), Martinus (Peric 62.) – Böde
kispad: Ranilovic, Klein, Holman, Orosz M.
vezetőedző: Ricardo Moniz

Gól: Völgyi (60. – 11-esből)
Sárga lap: Völgyi (33., 61.) illetve Besic (50.), Cukic (69.), Böde (87.)
Kiállítva: Völgyi (62.), Strestík (79.) illetve Alempijevic (59.)

A listavezető Győri ETO játékosai aktuális bajnokijuk előtt melegítés közben ezúttal nem az ellenfél, a Ferencváros játékosait stírölték, nem a gyülekező szurkolók számát saccolgatták, hanem folyamatosan a kispad felé sandítottak, onnan várva a friss híreket, hogy hogyan áll Debrecenben legfőbb üldözőjük, a Videoton. Nos, a hazai zöld-fehérek ügyesen imádkoztak, mert bár a Vidi Torghelle Sándor révén vezetéshez jutott, a kihagyott ziccerek mérkőzésén a hazaiak két góllal tudtak válaszolni. Ebből aztán egyenesen következett: saját kezébe vette sorsát a Győr, a bajnokavatáshoz „csak” a Fradit kellett legyőznie.

A hét közben Ricardo Moniz, a vendégek holland mestere alaposan odapiszkált a győrieknek, mondván, nem futballoznak nyíltan, nem úgy játszanak, mint egy bajnokcsapat – legényei pedig kevés híján két góllal húzták alá mesterük mondandóját az első tíz percben, de előbb Vladan Csukics tévesztette el centiméterekkel a jobb felsőt, majd Böde Dániel közeli fejesét térdelte ki Szasa Sztevanovics. Sokkal jobban kezdtek a vendégek, Djordje Kambernek minden tudására szüksége volt ahhoz, hogy szerelni tudja a kapura törő Bödét, aki pár perc múlva éppen csak eltévesztette 16 méterről a bal alsó sarkot. Az első fél óra nem telt el azért hazai helyzet nélkül, de Nikola Trajkovics az ötösről a léc fölé bólintott – a 34. percben már a hálóba került a labda, ám Böde egyértelműen lesről talált a győri kapuba. Az első játékrészben sokkal többet és veszélyesebben támadtak a fővárosi zöld-fehérek, hallatszott is szórványos elégedetlenkedés a nézőtérről, hiszen a 14 ezres közönség többsége bajnokavatásra vágyott.

A szünetben a győri női kézilabdások villogtatták meg elbűvölő mosolyaikat, no és a frissiben elnyert Bajnokok Ligája-trófeát, majd a sérült Sztevanovicsot a hétközi kupamérkőzést végigvédő Molnár Péter váltotta, Rok Kronavetert pedig a mostanában igen agilis Nemanja Andrics.

A második félidőben először Varga Roland miatt törhetett volna ki akkora ünneplés, mint a sokszorosan aranyos lányok, asszonyok miatt korábban, de a labdarúgó először Jova Leventébe lőtte ziccerét, majd rosszul passzolt középre az ötös sarkáról. Jegyezzük meg, mindkétszer azt a Philipp Böniget futotta le, aki korábban megütötte a fejét egy Bödével történt ütközés során, de az ápolás után visszatért a pályára. Nem kellett volna, hamarosan már a ferencvárosi játékosok kérték mesterüket, hogy cserélje le a szédelgő németet, akit Sváb Dániel váltott végül. Nemcsak a letámogatott, az első félidőben egyébként prímán futballozó Bönig, más sem ismert a Ferencvárosra, előnybe is került az ETO, mégpedig kettős előnybe: Andrics kiharcolt egy 11-est Alekszandar Alempijevics mellett, a tettes kiállt, Völgyi Dániel pedig higgadtan értékesítette a büntetőt. 1–0! A fiatal hátvéd hamar a pokolba került a mennyből, mert még ki sem igazán ünnepelhette magát a gól után, könyöklés miatt megkapja második sárgáját, és utolérte Alempijevicset a folyosón… Gyorsan reagált a két mester, Moniz a támadó Milan Pericset, Pintér Attila a védő Marko Dinjart dobta harcba – a csatár középpályást, a hátvéd pedig támadót váltott. Jó tíz perc múlva a gólhátrány is kis híján kiegyenlítődött, de Muhamed Besic lövése a kapufán csattant – tenyerébe is rejtette arcát a kispad előtt ülő Pintér, pontosan tudva, mint jelentett volna ez a gól a vendégeknek. Majdnem annyit, mint a Leonardóra hátulról gyilkosan rácsúszó Marek Strestík piros lapja… Le is sérült a brazil cselkirály (fradi.hu: Leonardónál az elsődleges vizsgálatokat követően szárkapocscsont-törést diagnosztizáltak), és amikor a román Andrei Ionescu állt be helyette, már csak bő tíz perc volt hátra a mérkőzésből. Besic egy szabadrúgással, Gyömbér Gábor egy közeli kanalazással veszélyeztette Molnár kapuját, de a cserekapuson nem tudtak kifogni, majd Böde csúsztatott a bal sarok mellé az ötösről bevetődve. KIVÉDEKEZTE TEHÁT A HAJRÁT A GYŐRI ETO, AZ EGYGÓLOS ELŐNY MEGŐRZÉSE PEDIG AZT JELENTETTE, HOGY HARMINC ÉV UTÁN ISMÉT ARANYÉRMET SZERZETT AZ NB I-BEN A RÁBA-PARTI ALAKULAT!

A lefújás után hatalmas örömünnep vette kezdetét a gyepen, Pintér Attila főszereplésével. A szakember egyáltalán nem mellesleg a neki annyi örömöt és annyi bánatot okozó Ferencváros ellen lett ismét az NB I bajnoka.

További képek itt, itt és itt …

Mérkőzés utáni nyilatkozatok:

A győriek vezetőedzője, Pintér Attila a találkozót követően a Sport TV-nek adott nyilatkozatában mindenkinek köszönetet mondott, amiért bíztak benne.

„Nagyon szépen köszönjük a gratulációkat. Meg szeretném köszönni Antók Zoltánnak, aki velem mindig korrekt volt, bízott bennem és bármilyen eredmény volt, akkor is tudta, milyen munkát végzek. Meg szeretném köszönni Tarsoly Csabának, aki bízott bennem, és visszahozott, hiszen úgy gondolom, csak ő merte egyedül megcsinálni, hogy visszahoz engem. Meg szeretném köszönni a szüleimnek, édesanyámnak, aki most otthon izgul. Ne izgulj, mama, megnyertük! És sajnos, aki nem lehet most velünk, az az édesapám, de föntről mindig figyel rám, úgyhogy nagyon szépen köszönöm!” – mondta a Sport TV-nek könnyeivel küszködve Pintér Attila a találkozót követően.

A találkozót követő sajtótájékoztatón Pintér Attila értékelte a látottakat – és persze  a szezont is.

“Nagyon jó meccs volt, hiszen a Ferencváros nagyon erős, köszönhetően a Détári-korszakot követő igazolásoknak. Nem ért minket meglepetés, hiszen tudtuk hogy mit játszanak, és persze mi is próbáltuk a saját játékunkat játszani. Később a cserék is tudtak lendíteni a játékon, illetve volt egy kényszerű változtatás is, nevezetesen Stevanovicsé. Kapust nem szerettem volna cserélni, de azt gondolom, hogy meg kell dicsérni Molnár Petit, hiszen mind a kupameccsen, mind a Fradi ellen magabiztos teljesítmény nyújtott. Akadtak helyzetek itt is ott is, de megérdemelten nyertünk. Kapott ez a csapat hideget, meleget. Nem akartam szezonközben bármit is mondani, megvártam inkább, hogy bajnokok legyünk, hogy akkor kinyithassam a számat. Vannak emberek ebben az országban, akik osztják az észt futballtudás nélkül. Szidnak olyan embereket, akikről azt sem tudják, hogy mit csinálnak, hogy mit tesznek azért napról-napra, hogy eredményes legyen a Győri ETO. Ez nagyon fájó pont volt, de bármennyire próbáltak minket kibillenteni kívülről, láthatják, hogy nem sikerült. Gratulálok a csapatnak az egész éves teljesítményéhez. Meg szeretném köszönni annak az embernek, aki mindig is bízott bennem, de a sárvári embereket sem szeretném kihagyni, ahol annak idején elkezdtem az edzősködést. Meg szeretném említeni – illetve szeretném, ha ez minden újságba bekerülne – Antók Zoltánt, aki mindenben támogatott, segített, akit csak a munka érdekelt. Meg kell említenem még egy embert, aki a nagy tiltakozás és sok telefon ellenére visszahívott engem, mert tudta, hogy annak idején becsapták őt. Ezt a bátor húzást meg szeretném köszönni Tarsoly Csaba elnök úrnak, mert nem biztos, hogy ezt más meglépte volna. Sosem törekedtem arra, hogy elégtételt vegyek. Nézzék meg a pályafutásomat, megyei osztályban kezdtem, voltam NB III-ban, NB II-ben, NBI B-ben és NB I-ben. Nézzék meg, hogy hány érmet szereztem csapataimmal, és hányat mások, akik akár húsz évvel is idősebbek. Már eddig is a BL-re készültünk, mivel nem vagyunk vakok, és látjuk, hogy milyen problémáink vannak, tudjuk, hol kell erősítenünk. Magyarországon nem Cristiano Ronaldo-szerű játékosokat igazolunk, tehát idő kell ahhoz, hogy olyan labdarúgókat be tudjunk építeni, akik tehetségesek, de nincsenek olyan edzettségi állapotban, mint az elvárható lenne, vagy olyanokat, akik esetleg nem ismerik az adott rendszert eléggé. A magyar bajnokság nem alkalmas arra, hogy felkészüljünk egy ilyen megmérettetésre. Jó lenne, ha a hazai bajnokság rendszerét újragondolnák, mivel azt nem szabad megengedni, hogy a kiesők sorsa már a szezon első felében eldőljön.”

Ricardo Moniz (FTC): – Először is gratulálunk a Győrnek a bajnoki címhez. Nagy csalódás a mai mérkőzés a számunkra, hiszen csökkentek az esélyeink az EL-helyek megszerzésére. Felkészültünk a mai találkozóra – igaz, Jenner személyében fontos láncszem hiányzott. Az első félidőben több alkalommal is gólt szerezhettünk volna, de a lövések, az utolsó passzok nem sikerültek. Mezőnyfölényben voltunk, ezzel együtt tudtuk, hogy egy kontrával életveszélyes lehet a Győr. Fontos a fiatalok számára, hogy olyan együttest lássanak, amely kezdeményező. A második félidőben is volt egy enyhe fölényünk, de csak Leonardo révén tudtunk az ellenféltől egy embert levenni a pályáról. A széleken gyengék voltunk, nem sikerültek a beadások, így Böde erősségét sem tudtuk középen kihasználni. Lövéseink, kapufánk is volt, de egy ellentámadásból gólt kaptunk. Azt lehet felróni a csapatunknak, hogy a meccs végén meglévő emberelőnyünket nem használtuk ki, és ellenfelünk kivédekezte az összecsapást. Nagyon szomorú, ami Leonardóval történt. Klubunk megpróbált kreatív labdarúgókat idehozni, de láthatjuk, hogy hagyják, hogy az ellenfél futballistái vadásszanak Leonardóra, mégis ő kapott az eddigi meccsek alatt négy sárgát. Nagyon szomorú, hogy az ellenfél edzői hívják fel a figyelmet arra, hogy Leót provokálni, rugdalni kell. Ha ez így van, akkor mindannyian vesztesei vagyunk ennek a játéknak. Leo minőségi többletet adott a magyar futballnak, ami most a sérülésével jó időre elveszett. Hogyan tudjuk felhívni a figyelmet arra, hogy az ilyen futballistákat védeni kell? Mindenkinek az kell legyen a célja, hogy a magyar futball ezáltal is fejlődjön. Még egyszer gratulálunk az ellenfélnek, de a mai mérkőzésből mindenkinek tanulnia kell.

A győztes gólt szerző Völgyi Dániel szerint ennél nagyobb ajándék nem is kell egy vasárnap estére.

„Szenzációs élmény, ami most itt megtörténik velünk, harminc éve vártak a szurkolók itt erre. Megmondom őszintén, én még soha nem voltam bajnok, ez valami hihetetlen. Ennél nagyobb ajándék nem is kell egy vasárnap estére. Nagyon, nagyon boldog vagyok” – mondta a félmeztelenre vetkőzött Völgyi Dániel a Sport TV-nek.

„Az egész szezonban ezért dolgoztunk, és végre sikerült bajnoki címet szereznünk. Én úgy érzem, hogy megérdemeltük ezt a címet, nagyon sokat tettünk érte” – tette hozzá Völgyi, aki egyetértett azzal a felvetéssel, hogy hihetetlen hangulat vár a csapatra Győrben a következő hetekben.

„Igen, igen, biztosan. A városházára is biztosan megyünk, úgy érzem az emberek is meg vannak elégedve, hiszen tényleg ezért dolgoztunk egész évben és hála Istennek sikerült. A stábnak és edzőknek is nagyon szépen köszönjük, hogy így felkészítettek minket, hiszen nélkülük nem tudtuk volna ezt elérni.”

Marek Strestík a Sport TV-nek adott nyilatkozatában elmondta, nagyon sajnálja, hogy sérülést okozott Leonardónak, és elnézést kér a vendégek braziljától.

„Fantasztikus érzéseket okoz a bajnoki cím megnyerése, de kicsit elrontja az ünneplést, hogy hallottam, hogy Leonardo bokasérülést szenvedett. Nagyon sajnálom, és bocsánatot szeretnék kérni, mert nem akartam senkinek sérülést okozni – mondta Marek Strestík, aki nem tud felhőtlenül örülni a bajnoki címnek. – Nem tudok most az ünneplésre koncentrálni, mert nagyon sajnálom Leonardót, és még egyszer bocsánatot kérek tőle.”

Leonardo: „Szomorú nap volt ez, az egyik legrosszabb karrierem során. Csak azért, mert néhányan nem tudják elviselni a pályán a tehetséges játékosokat, Egy ilyem ember miatt véget érhet a karrierem.”

(Az nso.hu, a Ferencváros és a Győri ETO hivatalos honlapja valamint az MLSZ adatbankja alapján)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

    TFU_20020100_Fma_001 - 0018
OLDALAK
Ranglisták és statisztikák:
Következik: 10.20. 19:30 PAFC-FTC (TV:M4)
VVK 50 – A kupasiker 14 legszebb pillanata
FOTELSZURKOLÓ
FACEBOOK:
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
HOST