2013.VII.27. Pécs – Ferencváros: 1-2

Két új holland szerzeménye góljaival nyert a Fradi Pécsen

A PMFC a Ferencvárost fogadta a labdarúgó NB I első fordulójában, de hiába játszott jól és egyenlítette ki Tuijp vezető gólját, azt már nem tudta elviselni, hogy Szatmári kiállítása miatt majdnem 30 percen keresztül emberhátrányban játszott. A Fradi begyötörte a győztes találatot, így idegenbeli győzelemmel indult a budapestiek szezonja.

Mérkőzés előtti nyilatkozatok:

Lőrincz Emil: – Nekünk egy nagyon szervezett csapatvédekezést kell kialakítanunk amiből a kontráinkat indíthatjuk. A Fradi játékoskeretét nézve biztos, hogy dominálni fognak, mi pedig kontrára fogunk játszani. Az ilyen mérkőzésen amúgy nagyon sok helyzet nem szokott kialakulni, viszont azt a kevés adandó helyzetet nagyon jól ki kell használnunk, hogy eredményesek legyünk. Nem szabad a zöld-fehéreknek területet hagyni azért sem, mert képzett, jó futballistáik vannak. Bátran fel kell vállalnunk a ránk vonatkozó feladatokat és úgyis az fog dönteni, hogy a játékosok mit hoznak ki a képességeikből.

Ricardo Moniz: – Az új játékosaink a pályán megmutathatják, hogy jó vásárt csináltunk velük. Ha bajnoki címhez segítenek minket, elmondhatjuk, hogy jól igazoltunk. A friss szerzemények nagy része külföldről jött, ezért be kell bizonyítaniuk, hogy jobbak, mint a magyar játékosok, és el kell érniük, hogy a csapat az előző szezonban elért ötödik helynél jobb legyen. Nagy fájdalmam, hogy öt fiatal megkapta a lehetőséget, de egyelőre nem élt vele, tovább kell dolgoznunk velük. A taktikánk nem fog változni, folyamatosan támadni fogunk, hogy szórakoztassuk a szurkolóinkat. Emellett fejleszteni akarjuk  játékosainkat, ahogy azt tettük például Böde, Somália vagy Besic esetében. A győztes mentalitás tavaly is megvolt, de számos olyan meccsünk volt, ahol fölényben voltunk, de győzni nem sikerült. Támadni fogunk, nem riadunk meg semmitől, és a győzelemért játszunk. Minden tiszteletem a Pécsé, a tavalyi idényben idegenben 0–0-s döntetlent játszottunk velük, a második, 3–2-es győzelmünket hozó meccsen pedig nem érdemeltünk három pontot. Kétgólos pécsi vezetésnél a szerencse is kellett ahhoz, hogy a végén nyerni tudjunk. Tisztában vagyunk vele, hogy az első meccs mindig nagy kihívás, főként hogy sok szurkolónk kísér el bennünket. Biztos vagyok benne, hogy elhozzuk a három pontot!

A mérkőzés:

Pécs – Ferencváros: 1-2 (0-1)
Pécs, 5.400 néző, vezette: Szabó Zsolt (Lémon, Takács G.)

Pécs: Dibusz – Fodor F., Balogh B., Romic, Uzoma – Márkvárt (Rácz F. 73.), Szatmári L., Koller, Horváth A., Wittrédi (Városi 56.) – Grumic (Frőhlich 77.)
kispad: Gőcze, Lantos, Nagy J., Kővári
vezetőedző: Lőrincz Emil

Ferencváros: Jova – Jovanovic, Gyömbér, Besic, Hidvégi (Alempijevic 46.) – Cukic (Valpoort 61.), Józsi – Somalia, Böde, Jenner – Tuijp (Otten 90+3.)
kispad: Kurucz, Ionescu, Busai, Holman
vezetőedző: Ricardo Moniz

Gól: Koller (59.) illetve Tuijp (28.), Valpoort (77.)
Sárga lap: Márkvárt (3.), Szatmári L. (38., 61.), Frőhlich (90+4.) illetve Besic (31.), Jenner (42.), Alempijevic (56.), Gyömbér (76.)
Kiállítva: Szatmári L. (61.)

A mérkőzést rekkenő hőségben rendezték, vagyis a hangulat már a kezdő sípszó előtt meglehetősen forró volt. Lőrincz Emil óvatosan optimista volt, győzelmet remélt, amelyet elsősorban kontrajátékkal akart elérni a Pécs.

Ricardo Moniz azt mondta, hogy az új játékosok jó benyomást tettek rá, de a bajnoki meccsen is bizonyítaniuk kell. Ugyanakkor csalódott, hogy a magyar kupacsapatok rosszul szerepeltek, ezért még inkább arra törekszik a Fradi, hogy kijusson a nemzetközi porondra. Helyzetkialakítást, dominálást és természetesen győzelmet várt a Pécs ellen. Amikor megkérdezték a Ferencváros edzőjétől, hogy a majdnem 40 fokos hősében is magán tartja-e a melegítőjét, Moniz úgy válaszolt, hogy van még egy kabátja, valószínűleg azt is fel fogja venni. Hiába, a zöld-fehérek nagyon nem akartak „megfázni” a baranyai kiránduláson.

Tuijp elvitte a labdát, és megszerezte a Ferencváros vezető gólját

Tuijp elvitte a labdát, és megszerezte a Ferencváros vezető gólját

Rögtön a Fradi játszott agilisabban, már a félpályánál agresszívan letámadta a labdát felhozó hazaiakat. Aztán a 3. percben az első veszélyes akció után Jenner 25 méteres szabadrúgását kellett bravúrral a léc fölé ütnie Dibusznak. Aztán feléledt a Pécs is, a 8. percben egy bal oldali szöglet után Balogh Béla emelkedett a legmagasabbra, és 11 méteres fejese alig ment el a léc fölött. Már csak azért is nagy teljesítmény volt, mert ketten is szorosan őrizték. Nagy volt az iram, a játékosok nem kímélték a testi épségüket sem, de amilyen hamar megszerezték, olyan gyorsan el is szórták a labdát. A 18. percben megint Szatmári volt veszélyes. Átkígyózott három ferencvárosi között, majd 18 méterről lövésre vállalkozott, de alaposan célt tévesztett, Jovának nem kellett megmozdulnia. Szinte az ellentámadásból gólt szerezhetett volna a Ferencváros, de előbb Jenner, majd Böde lövésébe lépett bele egy védő 7 méterre a pécsi kaputól. Egyre jobban kezdett nyomni a Ferencváros, és a pécsiek sokszor csak üggyel-bajjal tudtak szerelni. Somaliát azonban nem tudták a 21. percben, és csak a ferencvárosi támadón múlt, hogy 16 méteres lövése túl gyenge volt ahhoz, hogy Dibusz ne kapja fel könnyedén. A hazaiak védelme csak nézte az akciót. A félidő felénél ivószünetet tartottak, amelyet az edzők rögtönzött taktikai értekezletnek használtak ki. A röpke szünet után ott folytatták a csapatok, ahol abbahagyták, nagy iramban nyüstölték egymást, leginkább a Pécs térfelén. Aztán a 28. percben megszerezte a vezetést a Ferencváros. Tujip szinte először ért labdába, és máris gólt lőtt a nagy gólvadász. Bödétől elpattant a labda, amelyet a holland csatár összeszedett 11 méterre a Pécsi kaputól, elvitte kissé jobbra három védő mellett, majd 6 méterről, ballal a jobb sarokba bombázott. Dibusz eldőlt, és a lábáról pattant a labda a hálóba, 0–1. A középkezdés után majdnem egyenlített a Pécs, hiszen Wittrédi jobbal, éles szögből alig lőtt a bal felső sarok fölé. Sőt, újabb lehetőségük adódott a 32. percben, amikor Szatmári beadását Balogh Béla a kapu torkából fejelte mellé, mintegy négy méterről. Az első félidő utolsó perceiben Somalia indult meg előre, lefutotta Uzomát, aki ellökte a tizenhatoson belül, de a bíró sípja néma maradt. A következő akciónál Jenner lőhetett volna gólt, de hanyag emelése jócskán mellé ment. Úgy ért véget a félidő, hogy a jó iramú meccsen a Pécsnek is jó lehetőségei voltak, de a gólt a Fradi szerezte.

A második félidőre a Ferencváros némileg átalakította a védekezését, a meccs pedig úgy folytatódott, hogy a Pécs támadott többet, és egy ilyen akció után Wittrédi beadását az ötös táján bántóan egyedül álldogáló Grumics fejelhette kapura, de nem célzott elég pontosan, ezért elment a labdája a léc fölött. A Fradi átadta a kezdeményezést a hazaiaknak, akik jöttek is előre becsülettel, de az átütőerő hiányzott a játékukból, és a tizenhatos előterében a zöld-fehérek rendszeresen elvették a labdát a pécsi támadóktól. 59. percben sikerült az egyenlítés a Pécsnek. Bal oldali szöglet után Koller Krisztián emelkedett a legmagasabbra, és 4 méterről a kapu bal oldalába fejelt, 1–1. De amikor a pécsiek már nagyobb reményeket kezdtek volna szövögetni, akkor Szatmári Lóránd megkapta a második sárga lapját, ezért a 61. percben tíz emberre fogyatkoztak a hazaiak! Egyre többet támadott az emberelőnyben lévő Ferencváros, a hazaiak pedig minden erejükkel a védekezésre koncentráltak. A 66. percben Jenner jobb oldali beadását Somalia óriási helyzetből fejelte fölé néhány lépésről. A 73. percben aztán Tuijp lőhetett volna újabb gólt, de remek lövése hajszállal a bal kapufa mellé ment. Nem bírta ki a nyomást a Pécs, és újra vezetést szereztek a vendégek. A 77. percben a jobb oldali beadásra Dibusz rosszul jött ki, alig érte el a labdát a tizenhatoson belül, és balszerencséjére éppen a közelben ólálkodó Valpoort elé ütötte, aki megköszönte a lehetőséget, és 13 méterről, kissé balról az üres kapuba lőtt, 1–2. Arsenio Valpoort is góllal mutatkozott be a Ferencvárosban! Az utolsó percekben a Fradi többet támadott, de újabb gólt nem tudott szerezni, majd a legvégén minden erejét összeszedte a Pécs, de emberhátrányban már nem sikerült az egyenlítés.Idegenbeli győzelemmel kezdett tehát Ricardo Moniz csapata.

További képek ittitt, és itt …

Mérkőzés utáni nyilatkozatok:

„Az elején a kelleténél jobban tiszteltük a Fradit, de ahogyan telt múlt a mérkőzés, a játékosok fokozatosan belátták, hogy nincs miért – nyilatkozta a mérkőzést közvetítő Sport Tv-nek Lőrincz Emil, a Pécs vezetőedzője. – Úgy gondolom, hogy nem az történt a pályán, amit a Fradi akart, nekünk volt több lehetőségünk, helyenként jól játszottunk. Voltak érdekes ítéletek, voltak érdekes dolgok. Hibáztunk mi is a góloknál, de azért a játékvezetői ítéletekre is kíváncsi leszek, ha majd visszanézem utólag a jeleneteket, mert jópár döntését furcsálltam. Jelen pillanatban nagyon mérgesek vagyunk, mert ha azt mondták, hogy a Ferencváros bajnokesélyes, akkor nem lesz könnyű dolga, ha a folytatásban így játszik. Ugyanis a mai mérkőzésen nekünk több lehetőségünk volt, és sokkal jobban megérdemeltük volna a győzelmet, mint ők.”

„Teljesen mást játszik a Pécs, mint a korábbi időszakban, hiszen nem húzódtak be a kapujuk elé, hanem nagyon bátran feltolták a védekezésüket, és letámadtak minket – nyilatkozta a mérkőzést közvetítő Sport Tv-nek Ricaro Moniz, a Ferencváros vezetőedzője. – A mérkőzés első részében komoly gondjaink adódtak, amit sikerült megúsznunk, és csak utána tudtunk eredményesek lenni. Elégedett vagyok az újoncainkkal, bár egyikük sem játszott jól, de mindkettőjüknek sikerült gólt szereznie. Ez egyébként jellemző Tuijpre, hogy a semmiből képes gólt szerezni, ami eddig csak Böde Danira volt jellemző, most azonban már van még egy ilyen típusú játékosunk, és ez még nagyon fontos lehet. Viszont továbbra is fejlődnünk kell, hogy bátrabbak legyenek a játékosok. Ha kell, irányítsák egymást, legyenek felszabadultabbak, mert akkor tudunk szebben játszani és eredményesebbek lenni.”

Jack Tuijp, Arsenio Valpoort:

(Az nso.hu, a Ferencváros és a Pécs hivatalos honlapja valamint az MLSZ adatbankja alapján)

2 hozzászólás a(z) 2013.VII.27. Pécs – Ferencváros: 1-2 bejegyzéshez

  • Kevesebb eladott labda, több pontos átadás, hatékonyabb középpálya, látványos és pontos összjáték, több kényszerítőzés, kevesebb előreívelgetés kellene……
    Az sem lenne baj, ha a bíró megadná a javunkra a jogos 11-est, és már akkor kiállítaná a szabálytalankodó pécsi játékost, amikor sorozatban elkövette azt.

  • Nehéz szülés volt, de a lényeg, hogy a gyermek (a 3 pont) egészséges! Ha jól emlékszem, ’67-ben, ’76-ban, ’81-ben, ’92-ben is rengegeg nyögvenyelős meccsünk volt, azután mi lett a vége??? Boldog volt az egész ország!!!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

    TFU_20020100_Fma_001 - 0018
OLDALAK
Ranglisták és statisztikák:
Következik: 02.22. 19:30 Mezőkövesd-FTC (TV:M4 Sport)
EL-csoportkör 2019
VVK 50 – A kupasiker 14 legszebb pillanata
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső Utánpótlás Emléktornák
HOST