2013.XII.4. MK, Újpest – Ferencváros: 1-0

Moniz nélkül sem jobb a Fradi, kikapott Újpesten

A Ferencváros–Újpest mérkőzésen, a labdarúgó Magyar Kupa nyolcaddöntőjének első felvonásán nem esett gól, a visszavágón is csak egy: mivel ezt a lila-fehérek szerezték Dusan Vasziljevics révén, ők mentek tovább a sorozatban. Nem segí­tett tehát az edzőváltás a Fradin, a Ricardo Monizt ideiglenesen váltó Máté Csaba vereséggel debütált vezetőedzőként a csapat kispadján.

Mérkőzés előtti nyilatkozatok:

Nebojsa Vignjevic: – Az első mérkőzés után azt mondtam, a legnagyobb pozití­vum az volt, hogy annál sokkal jobban is tudunk játszani. Az elmúlt napokban sokfelől azt hallom, hogy azért nyerünk, mert a Ferencvárosnál most ilyen-olyan problémák vannak. Na, ez nem igaz, bí­zom benne, hogy azért nyerünk majd, mert jól játszunk! Az egyetlen út a továbbjutáshoz az lehet, hogy saját magunkkal foglalkozunk és a saját játékunkra koncentrálunk szerda este is. Az első mérkőzésen nem lőttünk eleget kapura, nem alakí­tottunk ki elég helyzetet. Azt láthattuk, hogy ellenfelünk milyen jól megy át támadásba labdaszerzés után, ezért vigyázni kell arra, hogy veszélyes területen ne veszí­tsük el a labdát. Agresszí­vabban kell támadnunk az ellenfél kapuját és nagyobb nyomást kell majd helyezni az ellenfél védelmi vonalát, hogy ne tudják olyan könnyen felhozni a labdát.

Máté Csaba: – A hét eleji történések ismeretében különösen fontos volt a játékosok mentális felkészí­tése. Természetesen minden futballista másképp reagál egy ilyen helyzetre, de nagyon fontos, hogy szerdán mindenki a tudása legjavával segí­tse a Ferencvárost. Ha szokásunkhoz hí­ven sikerül gólt szereznünk idegenben, azzal jócskán megnehezí­thetjük az Újpest dolgát, í­gy a Magyar Kupa-párharcot teljesen nyí­ltnak látom. Célunk a továbbjutás, hiszen í­gy egy újabb fronton versenyben maradunk a nemzetközi kupában való indulásért. Nem szabad azon keseregni, hogy kik nem állnak a rendelkezésünkre. Arra kérjük a szurkolókat, hogy azokat támogassák, akik ott lesznek a pályán, és bizonyí­tási lehetőséget kapnak.

A mérkőzés:

Újpest – Ferencváros: 1-0 (0-0)
Szusza stadion, 5.850 néző, vezette: Kassai Viktor (Erős, Ring)

Újpest: Balajcza – Nego, Ngawa, Juanan, Litauszki – Simon K. (Tshibuabua 77.), Stanisavljevic, Vasiljevic (Sankovic 87.), Balogh B., Suljic (Lázár 90+1.) – Kabát
kispad: Dmitrovic, Eninful, Ligot, Anton
vezetőedző: Nebojsa Vignjevic

Ferencváros: Jova – Jovanovic, Mateos, Gyömbér, Somalia (Gerson 31.) – Busai, Cukic – Jenner, Ionescu, Diallo – Böde
kispad: Rigó, Otten, Bönig, Valpoort, Tuijp, Kovács K.
mb. vezetőedző: Máté Csaba

Gól: Vasiljevic (72.)
Sárga lap: Busai (45.), Jovanovic (45.), Gerson (68.), Mateos (90+4.) illetve Kabát (45.), Simon K. (76.)

Hosszú forró télre lehet számí­tani az Üllői úton – í­rtuk a hétvégén, miután a Ferencváros kikapott odahaza a Pécstől. Nos, ezúttal félsikerrel tippeltünk, mert Ricardo Monizt még a bajnokság vége előtt elküldték, és mint Leonardo szavaiból kiderült, a csapatjáték mellett a fizetések utalása is akadozott, bár ezt Orosz Pál vezérigazgató később cáfolta.

Az idei két hátralévő mérkőzésre Máté Csabát bí­zták meg a vezetőedzői teendők ellátásával, de természetesen azonnal beindult a pletykamalom, amely többnyire külföldi neveket vetett ki eddig magából, Georges Leekenstől Ton du Chatinier-n át egészen Lothar Matthäusig. Ráadásul a Magyar Kupa nyolcaddöntőjében a hazai gól nélküli döntetlen után kellett elutazniuk a visszavágóra zöld-fehéreknek, ilyen előzmények után nem éppen kimagasló továbbjutási esélyekkel.

Az „odavágón” nem láthattunk sok helyzetet, de a visszavágón az első negyedóra négyet is hozott: előbb Böde Dániel döngette meg a bal oldali kapufát, aztán Ulysse Diallo fejelt a léc fölé az ötösről, tiszta helyzetből, majd Simon Krisztián és Dusan Vasziljevics ziccereit védte Jova Levente. Alaposan kitettek magukért a lila-fehér szurkolók, a gyengébb kezdés után pedig szép lassan átvette az irányí­tást a pályán csapatuk, csak éppen helyzetig nem jutott. Az első fél óra táján újabb nevet í­rhattunk a maródiak közé (a hazaiaktól heten, a vendégektől hatan hagyták ki a derbit egészségügyi okok miatt), Somáliát, akit Gerson váltott. Az első félidő vége felé egyre monotonabbá vált a mérkőzés, de í­gy is vezetést szerezhettek volna a lila-fehérek, ám Vasziljevics elhibázta második helyzetét is. Meglehetősen feszült hangulatban tértek pihenőre a felek, mert Böde gólhelyzetben nagyot esett az összezáró Pierre-Yves Ngawa, Litauszki Róbert kettős között, Kassai Viktor azonban nem í­télt büntetőt.

A fordulást követően is lüktető maradt a játék, és továbbra is láthattunk veszélyes lövéseket és í­géretes támadásokat, még ha ezek nem is csúcsosodtak ki helyzetekben. Egy váratlan ellentámadásból végül az Újpest szerzett vezetést: Loic Nego szépen adott be első elfutása végén, Dusan Vasziljevics pedig harmadik gólhelyzetét már nem puskázta el: 1–0! Még élénkebben támadott a Fradi, középtávoli lövései azonban távolról sem voltak pontosak, í­gy különösebb izgalmak nélkül teltek a hajrá percei, mert a hazaiak teljes erővel „ráfeküdtek” az eredmény tartására. A ráadás harmadik percében mégis továbbjuthatott volna a vendégcsapat, de Busai Attila lövését blokkolta Juanan: ősi riválisán át jutott tovább a Magyar Kupában az Újpest, valami nagyon elromlott a Ferencvárosnál, és ezen Moniz elküldése sem segí­tett rövid távon.

További képek itt, itt és itt …

Mérkőzés utáni nyilatkozatok:

„Tudtam, mit jelent ez a párosí­tás ennek a két klubnak és a szurkolóknak. Tisztában voltam vele, milyen tradí­ciója van a párharcnak, hogy ez presztí­zscsata. Hogy a játékosok mez nélkül érkeztek az öltözőbe? Ezt majd a szertárossal kell megbeszélniük…” – kezdte az értékelést Nebojsa Vignjevics, a győztes Újpest vezetőedzője.

„Több tényezőnek is szerepe volt a továbbjutásunkban, például hogy a két csapat közül a Ferencváros tűnt fáradtabbnak. Tudtuk, hogy nehéz mérkőzés lesz ez is, ráadásul most rajtunk volt a nagyobb nyomás, nehogy gólt kapjunk, mert az végzetes lehet. Az első félidő kiegyenlí­tett játékot hozott, ám a másodikban agresszí­van kezdtünk, igaz, ezzel a Fradinak is nagyobb területe lett a támadásokra, de a szünet utáni harcmodorunk dönthetett. Örülök, hogy a játékosok nem okoztak csalódást, és tudom azt is, hogy az Újpest-szurkolók az utóbbi években mennyi keserűséget éltek meg. Egyfajta kezdeti ajándéknak tekinthető ez az eredmény számukra.”

A Ferencváros megbí­zott vezetőedzője, Máté Csaba nem volt könnyű helyzetben – Ricardo Moniz menesztése után csak napjai voltak a derbiig. A Ferencváros a téli szünet előtt nagyon nehéz helyzetbe manőverezte magát: a Magyar Kupából most kiesett a csapat, a bajnokságban 13 pont a hátránya a listavezető DVSC-vel és 10 pont a második Videotonnal szemben.

„A hétfő volt a legnehezebb, szinte mindenkit sokkoltak az események, ám kedden már éreztem, hogy a játékosok a mérkőzésre koncentrálnak. Mondjuk ez az Újpest elleni csata előtt nem annyira meglepő. Ez a koncentráció érződött is a csapaton, hiszen jól kezdtünk. Ennyi idő alatt túl nagy változtatásokat nem vihettem véghez, a középpályás védekezésünk volt kicsit más, és próbáltuk a földön megjátszani Böde Dánielt. A mérkőzés képéhez tartozik, hogy Somália kiválása nagy problémát okozott, kényszerűségből át kellett szervezni a védelmet. Ugyanakkor nem szeretnék arról beszélni, hogy helytálltunk, hogy milyen gólhelyzeteink voltak, ez az a meccs volt, amelyen kizárólag a továbbjutás számí­t, az pedig nem sikerült.”

„Várható volt, hogy az Újpest nem esik nekünk, hiszen az esetleges idegenben szerzett gól hatalmas előnyt jelentett volna nekünk. Mégis nagy helyzettel kezdődött a meccs, sajnos Böde Dániel a kapufát találta el. Ezt követően többször is voltak jó lehetőségeink, és volt egy tizenegyesgyanús eset is. Márpedig ha vezetést szerzünk, nyilván másképp alakul a folytatás, hiszen az ilyen kiélezett kupacsatában egyetlen gólnak nagy jelentősége van – ezt később a saját bőrünkön tapasztaltuk. Az Újpest nagyon zártan védekezett a hajrában, de Busai Attila révén még í­gy is volt esélyünk a továbbjutást jelentő gól megszerzésére – de azt is elismerem, hogy ekkor már minden újpesti kontraakció veszélyes volt.”

(Az nso.hu, a Ferencváros és az Újpest hivatalos honlapja valamint az MLSZ adatbankja alapján)

3 hozzászólás a(z) 2013.XII.4. MK, Újpest – Ferencváros: 1-0 bejegyzéshez

  • Nem akartam hozzászólni a mostani helyzethez, mert nagyon megviselt Moniz menesztése. Sajnálom, hogy a vezetés részéről nem kapott kellő támogatást, amikor (lelkiismereti)válságba került Adams tragédiája miatt. Furcsa most arra hivatkozni, hogy túl nagy szabad kezet kapott. Ha a vezetők látták Moniz lelki problémáját, akkor talán többet kellett volna vele beszélgetni, nem pedig az elbocsátás lehetőségét emlegetni. Ha jól belegondolunk, í­gy sem lett volna komoly problémánk, legalább 10 ponttal többünk lenne, ha nem kapunk rendszeresen potyagólt (egy jó kapus irányí­tja a védőket és bravúrokra képes), és a jogos 11-esek felét megkaptuk volna. A játékvezetők Fradi ellenessége bicskanyitogató, s ez ellen sem tett semmit a vezetőség. Elkeserí­t, hogy megint kezdhetünk mindent elölről. Egy ragyogó szakembert veszí­tettünk el! Tudom, hogy sokan nem értenek egyet velem… Hajrá Fradi! Tavasszal is ott leszek minden hazai meccsen, mert vezetőktől, edzőktől, játékosoktól függetlenül vagyok FRADISTA!

  • Mint ahogyan í­rtam,Moniz felé levő “loyalitásom” miatt nem tekintettem meg a meccset.
    Ma megnéztem az összefoglalót,sajnos nem vagyok meglepve.
    Annyiszor leí­rtam már,í­gy nem eresztem “bő lére” a dolgokat.
    Nincs csapat,borzalmasak egyes játékosok,amiről Nem Moniz tehet/ett és a vezetőség ismét nagyot alkotott!!!

    Hajrá Fradi!!!

  • semmi meglepő, Gerson használhatatlan, Levi ezúttal nem kifutni, hanem vetődni felejtett el adott sztuban, Mateosszal látványosan nem értik meg egymást, Busai és az első félidőben Ionescu csipkedte magát (kaphattak volna eddig is több lehetőséget), Dani akart, Kassai a szegény embert húzó ág, de ennek más nem lehetett a vége, a szezont húzhatjuk le a klotyón, de ez már néhány hete sem volt kérdés; inkább csak az, hogy hányat még? lesz-e reménysugár mondjuk tavaszra, és hosszabb életű-e, mint amí­g Monizban merhettünk bí­zni? optimista nem vagyok, remélem, nem ér még ehhez képest is kellemetlen meglepetés, de nagyjából ugyanezt a játékosforgalmat, jövés-menést várom -- ha ebből lesz csapat és marad idő épülni is (ill. látjuk, hogy valóban épül), az a minimális, ha nem, az a megszokott. most bukjunk alá és bekkeljük ki nyárig, függetlenül a tavasztól.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
03.17.14:45 TV:M4Sport
03.31.18:00 TV:M4Sport
04.03.20:00 M4 Sport MK-negyeddöntő
04.07.14:45 M4 Sport
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
04.14.16:30 M4 Sport
Categories
FOTELSZURKOLÓ