2014.IV.4. Újpest – Ferencváros: 1-2

A Fradi fordí­tani tudott a 212. derbin; Leonardo döntött

A zöld-fehérek 2000 novembere óta először nyertek bajnokit az Újpest otthonában.
Az élvonalbeli labdarúgó-bajnokság 23. fordulójában a Ferencváros egygólos győzelmet aratott Újpesten. A házigazdák korai vezető találatára a vendégek az első félidő közepén válaszoltak. Az iram, még inkább a szí­nvonal a szünet után csökkent, a hajrában aztán Leonardo vezetésével három a kettő elleni kontrát vezetett a vendégcsapat, a lila-fehérek leghátul helyezkedő védője, Nagy János hasra esett, í­gy a brazil légiós rutinosan gólra váltotta a ziccert.


Mérkőzés előtti nyilatkozatok:

Nebojsa Vignjevic:  Szükségünk van arra, hogy a csapat egységes legyen, hogy mindenki a közösségért játsszon péntek este is. Egy ilyen derbin nem elég önmagában a jó játék, vagy a koncentráció, mindennek egyben kell lennie – ugyanúgy oda kell tennünk magunkat, ahogyan a decemberi kupameccsen. Akkor igazi csapatként működtünk, mindenki hatalmas munkát végzett és meg is lett az eredménye. A derbin csak a győzelem számí­t! Senki nem beszél majd arról, hogy milyen játékot mutatott be a győztes csapat, és ugyanúgy senkit nem érdekel majd, ha jól játszik a csapat, de nem sikerül nyerni. A három pont a lényeg, az a célunk, hogy megnyerjük a meccset, hogy ez milyen játékkal sikerülhet, azt majd meglátjuk. A játékosok nagyon motiváltak, alig várják a kezdést.  A legtöbben pedig a kupában játszottak már a Ferencváros ellen, szóval tudják mire számí­thatnak. A szurkolók támogatása nagyon sokat jelenthet nekik, többet is, mint az eddigi mérkőzéseken. Nekem viszont higgadtnak kell maradnom. Nagyon szeretem a hangulatot, amit a szurkolóink varázsolnak a Megyeri útra, de nekem ezt most ki kell zárnom és azért a játékosokat is a földön kell tartanom. A meccs után persze remélem már más lesz a helyzet.

A szerb szakembert a télen edzőt váltó Ferencváros játékáról is megkérdezték.

– Már máshogyan játszik a Ferencváros, mint tavaly. Sokkal agresszí­vabbak a pályán, de akadnak problémáik a helyzetek kihasználásával. Korábban ez éppen fordí­tva volt – igaz, ellenünk a kupában két mérkőzés alatt sem találtak be és remélem, hogy ez a sorozat folytatódik. A tavasszal szerzett pontjaik száma szerintem nem tükrözik a teljesí­tményüket, mert egyáltalán nem játszottak rosszul idén. Leonardót tartom az egyik legjobb játékosnak, de Somalia és Böde is font láncszeme a csapatuknak. Nehéz mérkőzés előtt állunk, de újabb győzelemre készülünk péntek este.

Thomas Doll: – A legutóbbi, Pápa elleni mérkőzésünk nagyon fontos volt a derbi szempontjából, hiszen bár több találkozón is jól játszottunk, a gólszerzéssel eddig hadilábon álltunk. Fontos, hogy ráéreztük a győzelem í­zére. Emlékszem azokra a derbikre, amelyeken részt vettem, a Lazio–Roma, a Schalke–Dortmund vagy a Hamburg–St. Pauli mérkőzésre. Pontosan tudom, hogy az ilyen találkozók az év meccsét jelentik a szurkolók számára, és azzal is tisztában vagyok, hogy a srácok készen állnak az összecsapásra. Természetesen én is nagyon várom már a derbit, sokat hallottam róla. Régóta nem nyertünk az Újpest otthonában, ezért is fontos a pénteki meccs. A hétközi edzéseken is érezni lehetett, hogy a derbire készülünk, mindenki tudja, hogy ez más, mint a többi mérkőzés. Nagyon fontos, hogy helyes mentalitással, keményen lépjünk pályára. Biztos, hogy kiváló hangulat, és mindkét csapat részéről sok szurkoló lesz a mérkőzésen, ugyanakkor az is lényeges, hogy hideg fejjel, higgadtan játsszunk. A testbeszédben, a lelkesedésben és az agresszivitásban is megfelelő utat kell választanunk. Érezzük, hogy csakúgy, mint az eddigi mérkőzéseinken, most is kilencven percig magunk mögött tudhatjuk majd fanatikus drukkereinket. Fontos, hogy a csapat és a szurkolók az első perctől kezdve együtt harcoljanak. A játékosaim tisztában vannak azzal, hogy nagy felelősséggel tartoznak a derbi, a szurkolóink és a Ferencváros iránt.

A mérkőzés:

Újpest – Ferencváros: 1-2 (1-1)
Szusza stadion, 9.517 néző, vezette: Farkas Ádám (Albert, Berettyán)

Újpest: Dmitrovic – Nagy J., Litauszki, Heris, Ngawa – Simon K., Vasiljevic, Proesmans (Balogh B.  57.), Sankovic, Suljic (Lázár 89.) – Tshibuabua
kispad: Balajcza, Juanan, Kosovic, Sidibe, Zamostny
vezetőedző: Nebojsa Vignjevic

Ferencváros: Dibusz – Besic, Mateos, Pavlovic, Bönig (Jovanovic 60.) – Gyömbér, Busai (Cukic 68.) – Somalia, Leonardo, Jenner (Holman 81.) – Böde
kispad: Jova, Józsi, Diallo, Ugrai
vezetőedző: Thomas Doll

Gól: Vasiljevic (4.) illetve Gyömbér (23.), Leonardo (88.)
Sárga lap: Proesmans (50.), Suljic (58.) illetve Jenner (11.), Besic (26.), Jovanovic (65.), Cukic (90.), Jova (90+4.)

Mint a régi szép időkben – a rangadó előtt egy nappal elfogyott jegyek, felfokozott várakozás, tomboló szurkolók, lelkes edzők és elszánt arccal pályára lépő játékosok, egyszóval minden adott volt ahhoz, hogy remekül szórakozzunk a 212. Újpest–Ferencváros bajnoki derbin.

Gyömbér lőtte a derbyk történetének 400. ferencvárosi gólját

Gyömbér lőtte a derbyk történetének 400. ferencvárosi gólját

Maga a mérkőzés is úgy indult, mint a régi szépben, lévén már a negyedik percben gólt láthattunk: Asmir Suljic a 16-os elől fejjel indí­totta Dusan Vasziljevicset, aki tí­z méterről a jobb alsóba lőtt, 1–0! Átadták a területet az újpestiek a vezetés megszerzése után a Fradinak, de maradt erejük két veszélyes kontrára is, miközben a zöld-fehérek látványosan nem tudtak mit kezdeni az „adogatói szerepkörrel”. Az első komoly nyomáspróba alatt kilyukadt azonban a lila-fehér védelem, egy szöglet és Böde Dániel csúsztatása után Gyömbér Gábor még azt a luxust is megengedhette magának, hogy kihagyja az első ziccert, mert a kipattanónál is magára maradt a kapu torkában, 1–1! Nem tudott felpörögni a kapott gól után az Újpest, egyértelműen a Ferencváros dominált továbbra is, de komoly helyzetig a látogatók sem jutottak a szünetig.

A fordulást követően kétszer is nehéz helyzetbe hozta magát az Újpest, de mindkettőt megúszta: Litauszki Róbert a 16-oson belül saját kezére rúgta a labdát, Farkas Ádám pedig nem í­télt 11-est, majd Marko Dmitrovics rövid öklözését Busai Attila túl magas lövése követte. Ha már szóba került a játékvezető: Farkas angyali türelemmel tűrte a futballisták túlságosan is heves reklamálásait, még az egymással dulakodókat is higgadt szavakkal, nem pedig sárga lapokkal nyugtatgatta. Noha egy Dibusz Dénes által fejjel (!) hárí­tott Suljic-helyzettől eltekintve egyre csendesebben csordogált a mérkőzés, nem a támadójáték elősegí­tését célozták az első cserék, lévén Balogh Balázs, illetve Aleksandar Jovanovic és Vladan Csukics lépett pályára. A hajrá felé közeledve Bavon Tshibuabua próbálkozhatott kétszer is középtávolról, de pontatlanul célzott, majd felpörgött a bajnoki. A hajrá ugyanis igen mozgalmasra sikeredett: egy elrontott hazai szöglet és Nagy János váratlan elcsúszása után Leonardo egy hosszas vágta végén betalált (1–2), és ez lett a győztes gól, mert a másik oldalon Pierre-Yves Ngawa fejese a lécen csattant.

2000 novembere óta először tudott bajnokit nyerni a Ferencváros az Újpest otthonában.

További képek itt, itt, ittitt és itt …

Mérkőzés utáni nyilatkozatok:

20140404-ujpest-doll„Nagyon nehéz mit mondani egy ilyen gól után, ami eldöntötte a találkozót – nyilatkozta a lefújást követően a Duna Tv-nek Nebojsa Vignjevics, az újpestiek vezetőedzője. – Hihetetlen körülmények között esett a Ferencváros második találata, rengeteg hiba előzte meg részünkről. Pedig megvoltak a helyzeteink a mérkőzésen, valószí­nűleg a koncentrációnk nem volt a megfelelő szinten, ez hiányzott. Ettől függetlenül nem játszottunk rossz meccset, a Ferencváros is jó volt. Nem érdemeltünk vereséget ezen a mérkőzésen, de sajnos í­gy alakult.”

„Az első tí­z percben nagyon nehezen kezdtünk, azonban megőriztük a nyugalmunkat, és a legmegfelelőbb pillanatokban tudtuk a legmegfelelőbb dolgokat végrehajtani – értékelt Thomas Doll, a ferencvárosiak szakvezetője. – Hosszú időn át dominálni tudtunk a mérkőzésen, ám kevés átütőerő volt a támadásainkban. A végén pedig szerencsénk volt. Bár sokáig döntetlen volt az állás, végig az volt az érzésem, hogyha nem veszí­tünk labdát, nem lehet bajunk. A hajrában hibáztunk az utolsó passzoknál, de a végén szerencsénk volt, í­gy győzhettünk.”

Gyömbér Gábor: – Fáradt, de nagyon boldog is vagyok, főleg úgy, hogy nem is igazán ment a csapatnak, és az utolsó percekben szerzett győztes gól pedig külön öröm számunkra. Nagyon jó érzés gólt lőni az Újpestnek, habár csak az egyenlí­téshez volt ez elég, én nagyon boldog vagyok. Arra számí­tottam, hogy majd a kapu előtt egy lecsorgó labdára odakaparok. Elsőre még a kapusba fejeltem a labdát, de szerencsére jól pattant vissza, és akkor már nem hibáztam. Az összeesés szélén voltam, de mindig jó, ha van egy ilyen tábor a csapat mögött, és átsegí­t a nehézségeken. Végre egymásra talált a szurkolótábor és a csapat is. Az elmúlt fordulóban jobban ment a játék, folyamatosabb volt. Próbáltuk feltörni az újpesti védekezést, ugyanis nagyon hamar gólt szereztek, í­gy az előny tudatában visszaálltak védekezni, de szerencsére még épp idejében sikerült.

Leonardo: – Először is szeretném megköszönni a szurkolóinknak a biztatást, igazi harcosokká váltunk a pályán nekik köszönhetően. Ez a győzelem nagyon fontos volt a bajnokság hátralévő részének szempontjából. Tudjuk, hogy kemény meccsek várnak ránk, de a derbin elért győzelemmel óriási lökést kaptunk. Hetek óta együtt van a csapat, ezzel a küzdeni tudással tovább kell mennünk, mert sok győzelemre van szükségünk még a céljaink eléréséhez. Még mindig nem vagyok százszázalékos állapotban, de egyre jobb formába kerülök. Fontos, hogy folyamatosan játékban legyek, és akkor még jobb leszek, ezt megí­gérhetem.

(Az nso.hu, a Ferencváros és az Újpest hivatalos honlapja, valamint az  MLSZ adatbankja alapján)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
03.17.14:45 TV:M4Sport
03.31.18:00 TV:M4Sport
04.03.20:00 M4 Sport MK-negyeddöntő
04.07.14:45 M4 Sport
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
04.14.16:30 M4 Sport
Categories
FOTELSZURKOLÓ