2014.V.10. Ferencváros – Diósgyőr: 2-1

Böde góljával sorozatban hetedszer győzött a Fradi

Az FTC DVTK elleni sikerével beállította a szezon leghosszabb győzelmi szériáját.
A labdarúgó NB I 28. fordulójának rangadóján a Ferencváros 2–1-re legyőzte a DVTK-t a Puskás Ferenc Stadionban, és feljött a tabella harmadik helyére – míg a Videoton Kaposvár elleni sikerével vissza nem küldte a negyedik pozícióba.


Mérkőzés előtti nyilatkozatok:

Thomas Doll: – Nagyon fontos, hogy megfontoltan, okosan játszunk a diósgyőriek ellen. Ellenfelünknek magas játékosai vannak, így biztosan kőkemény harcokat kell majd folytatnunk az egyes helyekért, pozíciókért. Több játékosunk sem állhat a rendelkezésünkre, de száz százalékosan megbízunk azokban a futballistákban, akik holnap majd pályára lépnek. Minden poszton el tudják látni a feladatukat. Egy csapat nem egy-egy labdarúgóból áll, hanem egy egész közösségből. Minden áron meg akarjuk mutatni a szurkolóinknak, hogy mi egy igazi csapat vagyunk.

Tomislav Sivic: – Miután szerdán bejutottunk a Magyar Kupa döntőjébe, szombaton minden feszültség nélkül játszhatunk. Ez a mérkőzés számunkra nem élet és halál kérdése, nekünk nincs mit veszítenünk. Előre is kell gondolkodnunk, hiszen jönnek a kupadöntők, ezért pihentetni fogok néhány játékost, akik az elmúlt hetekben sorra játszották végig a 90 perceket. Meg szeretnénk nyerni előbb a Ligakupa, majd a Magyar Kupa döntőjét, de ez nem azt jelenti, hogy veszíteni megyünk a Puskás Ferenc Stadionba, hanem azt, hogy a két döntőre koncentrálunk. A DVTK nem rendelkezik a bajnoksághoz és a két kupasorozathoz mért kerettel, ezért az összes játékos folyamatos játéklehetőséget kapott, nincs első és második sorunk. Például William Alves és Debreceni András ősszel kevesebbet játszott, most alapemberek, vagy említhetem Egerszegi Tamást, aki az utóbbi hetekben nagyon jól teljesítményt nyújt. Számomra ez hatalmas öröm! Az FTC – DVTK mérkőzés mindig rangadó, részünkről bárkiből is áll majd a kezdő 11, az erős csapat lesz és egy jó mérkőzést játszik a Ferencváros ellen. Tudjuk, hogy a hazai csapatnak jönnie kell, mi pedig higgadtak és nyugodtak leszünk, ebből pedig bármi lehet.

A mérkőzés:

Ferencváros – Diósgyőr: 2-1 (1-0)
Puskás stadion, 11.171 néző, vezette: Kassai Viktor (Ring, Berettyán)

Ferencváros: Dibusz – Jovanovic, Cukic, Besic, Bönig – Gyömbér, Busai – Holman (Laczkó 70.), Leonardo, Ugrai (Diallo 70.) – Böde
kispad: Jova, Hidvégi, Józsi, Ionescu, Nagy D.
vezetőedző: Thomas Doll

Diósgyőr: Rajic – Eperjesi, Alves, Debreceni, Vadász – Batioja, Kádár, Egerszegi (Elek 42.), Gosztonyi – Futács (Bacsa 46.), Grumic (Barczi 77.)
kispad: Rados, Gohér, Vági, Nikházi
vezetőedző: Tomislav Sivic

Gól: Bönig (29.), Böde (85.) illetve Elek (47.)
Sárga lap: Cukic (1.), Gyömbér (35.), Jovanovic (74.), Bönig (79.) illetve Eperjesi (35.), Kádár (68.), Bacsa (90.)

A kezdőrúgást Hajdu Attila, korábbi magyar válogatott labdarúgó, a Ferencváros egykori kapusa végezte el a Polgári Platform „Szurkoljunk a rasszizmus ellen!” kampánya keretében.

20140510-dvtk-bonig-3Az ünnepélyes kezdőrúgás után jött az igazi, a csapatok pedig egymásnak estek. Az első lehetőségre sem kellett sokat várnunk, az 50. NB I-es mérkőzésén pályára lépő Csukics buktatta Futácsot a tizenhatos előterében, Gosztonyi lőhetett szabadot, a kapu helyett azonban csak a sorfalat találta telibe. Az első apró diósgyőri lehetőség után jött a teljes Fradi-fölény, szinte labdába sem tudtak érni a vendégek, ziccerig azonban így sem jutott Thomas Doll együttese egészen a 30. percig. Ekkor azonban már meg is szerezte a vezetést a fővárosi csapat. Ugrai cselezgetett a balon, laposan Philipp Bönig elé tette a labdát, a német pedig a tizenegyespontról kapásból a bal alsóba pörgetett (1–0).  Ez volt a 140 német élvonalbeli meccset gól nélkül lehozó védő első találata a magyar élvonalban. A gól után nagyot változott a meccs képe, a ferencvárosiak egyre bizonytalanabbul passzolgattak, a DVTK pedig lassan magára talált.

A fordulás után is a diósgyőriek domináltak, és a gyors hazai pirotechnikai bemutató után ki is egyenlítettek. Egy jobb oldali beadás után Alves fejese a kapufán csattant, a kipattanóra nem figyeltek a hazai védők, így a második hullámban érkező Elek Ákos a kapu közepébe tudta pofozni a labdát (1–1). Az egyenlítés után újra visszazárt a DVTK, és bár a csereként beálló Diallo kétszer is eltévesztette a kaput, a végén Böde Dániel találatával begyűjtötte a három pontot a Fradi. Busai jobb oldali lökete után megint Rajicsnak kellett védenie, a kipattanóra a zöld-fehérek hórihorgas támadója érkezett, és higgadtan, erőből a kapu bal oldalába vágta a labdát (2–1), kialakítva a végeredményt.

A Ferencváros ezzel beállította a 2013–2014-es idény leghosszabb győzelmi sorozatát – amelyet pont mostani ellenfele, a DVTK tart hét sikerrel –, és ideiglenesen feljött a tabella harmadik helyére.

20140510-dvtk

További képek itt, itt, itt, itt és itt …

Mérkőzés utáni nyilatkozatok:

20140510-dvtk-bonigThomas Doll: – Boldogok vagyunk, óriási dicsőség, hogy zsinórban a hetedik bajnoki győzelmünket arattuk. Tudtuk, hogy visszaáll majd a Diósgyőr, de sikerült játékosait hibázásra kényszerítenünk. Tudtuk, hogy az egy pont nem elég, ha az Európa-ligában szeretnénk indulni, ezért mindenképpen nyernünk kellett. Ki kell térnem Böde Danira, aki öt perccel a vége előtt szerzett győztes gólt. Megérdemelte. A tizenegyesgyanús szituációnál szerencsénk volt! Maradjunk annyiban, hogy mindenki behunyta a szemét. Nem panaszkodhatunk a bíróra. Abban állapodtunk meg a bosnyák kapitánnyal, hogy Muhamed Besic a jövő héten a Haladás ellen még játszik, utána viszont csatlakozik a válogatott kerethez.

Tomislav Sivic: – Bosszús vagyok, de ez futballünnep volt, rengeteg nézővel, két jó csapattal, gyönyörű idővel. Sokkal többet érdemeltünk volna, vitatható volt a Ferencváros második gólja, ráadásul korábban talán tizenegyest kellett volna kapnunk. Olyan taktikát választottunk, amilyenre jelenleg alkalmas a keretünk, kontráztunk, de a három pontért négy ziccerből azért néhányat be kellene rúgnunk. A szurkolók előtt le a kalappal! Megnézem majd a tizenegyes esetét, gyanús volt, esetleg Puhl Sándor megmondja, jogos volt-e vagy sem… Futács Márkónak össze kellett varrni a kétcentis sebét, miután az első percben megrúgták. Még a csont is látszódott, nem volt valami szép látvány. Egerszegi Tamás még nem bírja ezt az iramot, Miroszlav Grumicsot is sérülés miatt kellett lehoznom. Elképesztő, lassan igazolnom kell…

Böde Dániel: – Nagyon kemény mérkőzésen vagyunk túl, küzdenünk kellett a sikerért, de úgy érzem, hogy az összképet tekintve megérdemelten gyűjtöttük be a három pontot. Ebben a fél évben sajnos nem megy nekem annyira a játék, de a sors ezzel a mostani góllal adott egy új esélyt, amivel élni akarok. Boldog vagyok, hogy győztünk, remélem, hogy megmarad a lendületünk és a hátralevő két mérkőzést is behúzzuk. Egyelőre csak a Haladás elleni találkozóra koncentrálunk, úgy lépünk pályára Szombathelyen, mint bármelyik másik ellenfél ellen. Ott is győzni akarunk, mert a dobogón akarjuk zárni a bajnokságban.

Philipp Bönig:

*

20140510-dvtk-cukicSzerb középpályásunk, Vladan Cukic a DVTK ellen játszotta 50. bajnoki mérkőzését a Ferencvárosi Torna Clubban. A fanatikus küzdőszelleme, és harciassága miatt a közönség által is kedvelt labdarúgót nem csak a jubileumról, hanem a csapat eredményességéről, és a bajnoki hajrával növekvő nyomásról is kérdeztük.

– Melyik meccset emelnéd ki az ötvenből?
– Természetesen még az Újpest elleni kettő egyes derbit, amely több okból is fontos volt, nem csak az én, hanem a klub számára is – mondta Cukic. – Egyrészt győztes találatot szereztem a derbin, másrészt az volt az utolsó gól az Albert Flórián Stadionban. Felejthetetlen este volt, minden pillanatára emlékszem, és boldog vagyok, hogy akkor olyan nagy boldogságot okozhattam a drukkereknek. Nem bajnoki meccs volt, de ide sorolnám még a spanyolországi edzőtáborban lejátszott Steaua Bucuresti elleni mérkőzést is. Akkor az én gólommal tudtuk megnyerni az Impact Cup-ot, ami szintén emlékezetes volt.

– Az biztos, hogy a legnagyobb győzelmi sorozatodat most érted el a Ferencvárossal, hiszen a csapat hét meccs óta nem talált legyőzőre. Mitől vagyunk most jobbak a korábbiakhoz képest?
– Szervezettebbek vagyunk, sokkal jobb a védekezésünk. Mindezt nem csak a hátvédekre értem, hanem az egész csapatra. Rendkívül egységesek és fegyelmezettek vagyunk. Thomas Doll felhívta a figyelmünket arra, hogy mik a hiányosságaink, és ezeket próbáljuk kijavítani. Talán ennek az eredménye az, hogy az elmúlt hét meccset megnyertük.

– Következik a Haladás elleni találkozó, légiósaink közül talán te lehetsz a legjobban tisztában a szombathelyiek erejével. Milyen találkozóra számítasz? 
– Már a Kecskemét játékosaként is nagyon kemény meccseket játszottam a Haladás ellen, de ez a Ferencvárosban sem változott meg. A szombathelyiek soha nem adják könnyen a pontjaikat, biztos vagyok benne, hogy most is meg kell szenvednünk a győzelemért. Ugyanakkor a Ferencváros – legyen akárki is az ellenfél – mindig úgy lép a pályára, hogy nyerni akar. Ebből most sem adunk alább.

– Sok minden múlik az utolsó két mérkőzésen. Nagy a nyomás rajtatok?
– Aki a Ferencvárosba igazol, annak tisztában kell lennie azzal, hogy mindig nyomás alatt kell játszania. Lehet, hogy a riválisaink számára ez most furcsa helyzet, de nekünk természetes. A Ferencvárosra nem csak akkor nehezedik nagy nyomás, ha a dobogóért harcol, hanem minden egyes találkozón.

– Mintha mindezt élveznéd.
– Persze! Nekem erre szükségem van. De ha végignézek a srácok arcán az edzések, vagy a meccsek előtt, akkor azt látom, hogy ugyanúgy igénylik ezt, akárcsak én. Mi most egy ilyen csapatot alkotunk.

(Az nso.hu, a Ferencváros és a DVTK hivatalos honlapja, valamint az  MLSZ adatbankja alapján)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

    TFU_20020100_Fma_001 - 0018
OLDALAK
Ranglisták és statisztikák:
Következik: 05.31. 21:05 PFLA-FTC (M4Sport)
Következik: 06.07. 21:05 FTC-DVTK (TV:M4Sport)
Következik: 06.10. 21:05 Paks–FTC (Tv: M4Sport)
EL-csoportkör 2019
VVK 50 – A kupasiker 14 legszebb pillanata
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső Utánpótlás Emléktornák
HOST