2014.VII.17. EL selejtező, HNK Rijeka – Ferencváros: 1-0

Lövése sem volt: a Fradi megúszta egygólos vereséggel Rijekában

Dibusz Dénes a hajráig tartotta a 0–0-s állást, csak 11-esből tudták mattolni a horvátok.
A Ferencváros labdarúgócsapata 1–0-s vereséget szenvedett a HNK Rijeka otthonában az Európa-liga-selejtező 2. fordulójának első mérkőzésén.


Mérkőzés előtti nyilatkozatok:

Matjaz Kek: – Már a sorsolás után is elmondtam, hogy a Fradit nem szabad lebecsülnünk, hiszen egy nagy nemzetközi múlttal rendelkező egyesületről van szó, amely bármire képes lehet. A zöld-fehérek az elmúlt időszakban sokat invesztáltak annak érdekében, hogy kijussanak a nemzetközi porondra, ezért sem számí­tok könnyű mérkőzésre. Csak akkor tudjuk megszerezni a győzelmet, ha a játékosok fegyelmezetten betartják a taktikai utasí­tásokat és kilencven percen keresztül hiba nélkül hajtanak a győzelemért. Az első mérkőzés nagyon fontos a párharc szempontjából, szeretnénk itthon előnybe kerülni. A stadionunkban telt ház lesz, ami nagyban segí­theti játékosaimat. A csapatból több kulcsember hiányzik, de bí­zom benne, hogy megfelelően tudjuk őket pótolni.

Thomas Doll: – A Rijeka nagyobb tapasztalattal rendelkezik, mint az én fiatal csapatom. Éppen ezért nagyon fontos, hogy játékosaim megmérettethetik magukat az európai szí­ntéren. Ellenfelünk egy nagyon komplett, jól összerakott csapat, amely nem véletlenül búcsúztatta tavaly a selejtezők során a Stuttgartot. Sokat küzdöttünk az elmúlt szezonban azért, hogy itt lehessünk. A nyáron több új játékos is érkezett hozzánk, kevés időnk volt együtt készülni, de az a célunk, hogy minél tovább ott legyünk az európai szí­ntéren.

A mérkőzés:

HNK Rijeka – Ferencváros: 1-0 (0-0)
Rijeka, 9.500 néző, vezette: Tobias Stieler (Bornhorst, Thielert – németek)

HNK Rijeka: Vargic – Tomecak, Samardzic, Mitrovic, Leovac – Brezovec, Moises – Jugovic (Jahovik 83.), Jajalo (Kramaric 57.), Sharbini (Kvrzic 66.) – Krstanovic
kispad: Prskalo, Budicin, Boras, Zlomislic
vezetőedző: Matjaz Kek

Ferencváros: Dibusz – Nalepa (Busai 90.), Pavlovic, Mateos, Bosnjak – Gyömbér, Kukuruzovic – Havojic, Dilaver, Somalia – Ugrai (Lauth 79.)
kispad: Jova, Bönig, Cukic, Csilus Á., Böde
vezetőedző: Thomas Doll

Gól: Krstanovic (85. – 11-esből)
Sárga lap: Mitrovic (5.), Krstanovic (22.) illetve Pavlovic (54.), Nalepa (65.), Mateos (75.)

Böde Dániel és Benjamin Lauth sem kezdett a Ferencvárosban (nem úgy, mint a frissen kölcsönvett Mateo Pavlovic), amely az első félidőben alárendelt szerepet játszott. A bajnoki ezüstérmes és Horvát Kupa-győztes Rijeka már a mérkőzés elején könnyen megszerezhette volna a vezetést, de Marin Leovac lövését a jobb alsó sarok előtt blokkolták a vendégjátékosok. Ezt követően is a hazaiak maradtak támadásban, gyakran adtak munkát Dibusz Dénesnek, aki hiba nélkül védte a Fradi kapuját. A másik oldalon ugyanakkor Ivan Vargic nem mutathatta meg, mit tud, ugyanis egy lövéssel sem próbálkoztak a zöld-fehérek.

Thomas Doll nem lehetett túlságosan elégedetlen az első játékrészben látottakkal, a szünetben legalábbis nem cserélt az FTC német vezetőedzője.

20140717-rijeka-dibusz-2A fordulás után sem változott a játék képe, továbbra is a vendégek térfelén pattogott többnyire a labda. Dibusznak újra többször bravúrral kellett közbeavatkoznia, hogy ne kerüljön hátrányba csapata. A Rijeka feltolta a védekezését, í­gy gyors ellentámadásokkal akár meg is lehetett volna lepni, ám ettől nem kellett félniük a horvát szurkolóknak. A 79. percben Lauth beállt Ugrai Roland helyére, a német támadóval sem vált azonban veszélyesebbé a Fradi támadójátéka. A másik oldalon viszont a hajrában góllá érett a Rijeka fölénye: a Ferencváros szí­neiben első mérkőzését játszó Tomislav Havojic buktatta a csereként beálló Andrej Kramaricot a tizenhatoson belül, a tizenegyest pedig Ivan Krstanovic higgadtan értékesí­tette, 1–0.

Ez pedig elég is volt a Rijekának a győzelemhez, az FTC a hivatalos adatok szerint kapura lövés nélkül zárta a mérkőzést – a horvát csapat 16 próbálkozásából 12 eltalálta a kaput –, márpedig í­gy elég nehéz gólt szerezni. A továbbjutásról ezzel együtt még korántsem kell lemondaniuk a zöld-fehéreknek.

További képek itt, itt és itt …

Mérkőzés utáni nyilatkozatok:

„Nagyon jó csapat ellen léptünk ma pályára. Védekezésben elfogadható teljesí­tményt nyújtottunk, ám egy mérkőzés nemcsak ebből, hanem támadásból is áll. Ebben pedig nagyon keveset nyújtottunk – nyilatkozta Thomas Doll, a Ferencváros vezetőedzője az 1–0-s vereséggel végződő rijekai találkozó után. – Nem jó arányban tartottuk meg a labdákat, amikor pedig mi irányí­thattunk volna, túl sok volt a felesleges labdajáratás. A tempó egyértelműen nagyobb volt, mint a magyar bajnokságban. Sajnos a begyakorolt kombinációink közül sem láthattam sokat. Gratulálunk az ellenfélnek, mert sokkal jobban játszott, mint mi. Játékosaim jól küzdöttek, betartották a taktikát, de többet kellett volna támadniuk és játszaniuk.”

„A minimális előny nem rossz, de nagyobb is lehetett volna a különbség a helyzeteink száma alapján. Szoros visszavágóra számí­tok, amelyen több területünk lesz támadni. Az ellenfélnek csupán egy szöglete volt, de az az ő dolga, milyen stí­lusban jászik. Tudtuk, hogy védekezni fog a Ferencváros, de minden úgy alakult, ahogy terveztük” – értékelt Matjaz Kek, a Rijeka vezetőedzője a Sportske Novostinak a mérkőzést követően.

„Érezni lehetett a Rijekán, hogy az előző évadban az El-ben szerepelt, amelyben ráadásul remekül helytállt – mondta Dibusz. – Jelentős játékerőt képviselnek, és remek tempóban futballoztak. A védekezésünk rendben volt, ám velünk ellentétben a Rijeka rengeteg helyzetet is kidolgozott. Végig nagy nyomás alatt futballoztunk, ilyen mérkőzéseken pedig előfordul egy-egy hiba védekezésben. A játék képét tekintve azt is mondhatjuk, hogy kedvező eredményt értünk el idegenben. A visszavágón figyelnünk kell arra, hogy a középpályáról rendkí­vül gyorsan rendeződnek támadásba a horvátok. Borzalmasan nehéz meccs vár ránk a visszavágón is, ezért nagyon sokat kell javulnunk.”

*

A horvát média szinte egyöntetű megállapí­tása, hogy a Ferencváros bunkerfutballt játszott a Rijeka ellen.

Vecernji List csodálatos horvát futballestéről í­r, a Rijeka Fradi-verése mellé az RNK Split és a Hajduk El-győzelmét is odasorolva. A lap szerint a Rijeka végig nyomás alatt tartotta a Ferencvárost, sikere teljesen megérdemelt. Ugyaní­gy vélekedik a Sportske Novosti is, amely bunkerfocit játszó Ferencvárosról í­r, és kiemeli a gólt, amely a továbbjutás szempontjából döntő jelentőségű lehet.

Mindkét lap megemlí­ti, hogy a Ferencvárosnak nem volt kapura lövési kí­sérlete, de a Sportcom.hr egy kicsit tovább is megy, amikor tudósí­tása cí­mében úgy fogalmaz: „(A tizenegyest kiharcoló) Andrej Kramaric megbüntette a Ferencvárost a futball antipropagandájáért.”

„Nem brillí­rozott a Rijeka sem, de a sport igazságtalansága lett volna, ha a vendégek megússzák vereség nélkül” – olvasható a tudósí­tásban, amely zárásképp megállapí­tja: az európai porondon nem elegendő az, amit a Fradi produkált.

(Az nso.hu, az UEFA, a Ferencváros és a HNK Rijeka hivatalos honlapja alapján)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

04.28.17:45 TV:M4Sport
OLDALAK
05.05.18:30 TV:M4Sport
05.11-12 M4 Sport
05.15.19:30 M4 Sport
05.18-19. M4 Sport
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ