2015.IV.12. Ferencváros – Újpest: 2-0

20150412-ujpest-hajnal-vargarHuszonegyezren ünnepelték a 2. helyet, FTC-siker a derbin

Az Újpest elleni győzelemhez óriási Dibusz-bravúrok is kellettek • Hajnal belőtt egy kipattanót, Varga R. bombázott.
Hajnal Tamás és Varga Roland találatával 2–0-ra nyert odahaza a Ferencváros az Újpest ellen a labdarúgó NB I huszonharmadik fordulójának rangadóján. A derbit 21 217 néző tekintette meg a helyszínen, a vendégektől Asmir Suljicot kiállították a második félidőben. A győzelmével a dobogó második fokára fellépő Fradi 13 mérkőzés óta veretlen, az Újpest hét mérkőzés óta nyeretlen a bajnokságban.


Mérkőzés előtti nyilatkozatok:

Thomas Doll: – A csapat tudja, hogyan kell futballoznia a derbin, valamint azt is, hogy ez lesz az első bajnoki az új stadionban, amelyen az Újpest ellen játszunk. Ugyanúgy készülünk, mint minden más mérkőzésre. Szeretnénk, hogy a csapat derbihangulatba kerüljön. A srácok a Magyar Kupa-meccs után jól dolgoztak, a találkozót követő dühöm azt a célt is szolgálta, hogy összekapjam egy kicsit őket.

Nebojsa Vignjevic: – Jól fogunk most is játszani, ebben biztos vagyok, igaz, ezzel eddig sem volt gondunk. Remélem, hogy most már a góllövéssel sem lesz problémánk. Ismerem játékosaimat, tudom, hogy motiváltak lesznek a pályán is. Itt nálunk mindenki győzelmet vár, méghozzá a legnagyobb győzelmet, hiszen Újpesten különleges jelentősége van a Ferencváros elleni sikernek. Tudom, a Fradi jobb formában van, és szinte minden mellettük szól, de ezt a meccset sem lehet előre lejátszani. Szerencsére semmiféle gondunk nincs a játékosok formáját vagy sérüléseket illetően. Mindenki készen áll a nagy meccsre, bár külön nem sokat tudunk készülni a derbire a kupameccsünk miatt. Voltaképp nagyon egyszerű most a munkám, hiszen a játékosaim nagyon motiváltak, túl is pörögtek picit, úgy kell őket visszafogni.

A mérkőzés:

Ferencváros – Újpest: 2-0 (0-0)
Groupama Aréna, 21.217 néző, vezette: Solymosi Péter (Ring, Albert)

Ferencváros: Dibusz – Dilaver (Batik 35.), Nalepa, Mateos, Ramírez (Bönig 73.) – Somalia – Varga R., Gera, Hajnal (Busai 81.), Lamah – Böde
kispad: Jova, Lauth, Gyömbér, Cukic
vezetőedző: Thomas Doll

Újpest: Balajcza – Nego, Heris, Litauszki, Forró – Andric (Bardhi 79.), Nagy I G., Balogh B., Stanisavljevic, Suljic – Perovic (Ojo 60.)
kispad: Banai, Addo, Kabát, Hudák, Cvejba
vezetőedző: Nebojsa Vignjevic

Gól: Hajnal (61.), Varga R. (71.)
Sárga lap: – illetve Perovic (18.), Stanisavljevic (31.), Nego (85.)
Kiállítva: Suljic (70.)

20150412-ujpest-hajnalA derbit a Ferencváros kezdte jobban, a zöld-fehérek már a 35. másodpercben feljegyezhették az első kapu felé tartó lövésüket, ám Böde Dániel kísérlete Litauszki Róbert lábáról szögletre pattant. A Fradi a folytatásban is nagy nyomás alá helyezte a vendégek kapuját, de Hajnal Tamás próbálkozása sem talált kaput, míg Böde hiába reklamált szabadrúgást a tizenhatos előterében, Solymosi Péter játékvezető sípja néma maradt. Az első negyedóra és a kezdeti megilletődöttség után az Újpest felbátorodott, és a 21. percben kialakította a meccs addigi legnagyobb helyzetét. Asmir Suljic laposan középre gurított labdája után Nemanja Andrics egy csellel elfektette Michal Nalepát, majd hét méterről kapura lőtt, de a kivetődő Dibusz Dénesben elakadt a labda. Néhány perccel később újabb újpesti ziccert láthatott a nézősereg, amikor Loic Nego védők mögé beívelt labdája után Mihailo Perovics löketét hatástalanította a kapujából kirontó Dibusz. A Fradi sokat köszönhetett az első félidőben kapusának, aki több fontos és nagy védéssel segítette elő, hogy gól nélküli állással forduljanak a második félidőre a felek.  Az első játékrészben a hazaiak kezdeményeztek többet, általában az Újpest térfelén folyt a játék, de az igazán nagy lehetőségeket a lila-fehérek dolgozták ki. Említést érdemel, hogy Emir Dilavert kisebb sérülés miatt a 35. percben le kellett cserélni, helyét Batik Bence vette át. A találkozót 21 217 néző tekintette meg a helyszínen, ami természetesen óriási szezoncsúcs az NB I-ben.

20150412-ujpest-vargar-3A második félidőben már végig a Ferencváros irányított, az történt a pályán, amit a hazai játékosok – és szurkolók – elképzeltek, és a látottak, valamint a lehetőségek száma alapján elmondható, csak idő kérdése volt, hogy a hazaiak mikor szerzik meg a vezetést. A futószalagon érkező helyzetek közül az első a 48. percben Böde Dániel fejese volt, amit Balajcza óriási bravúrral tolt a léc fölé. Öt perccel később Hajnal Tamás szöglete után David Mateos csúsztatta meg a labdát a rövid oldalon, míg középen Böde nehéz helyzetből föléfejelt. Újabb egy perc telt el, amikor Roland Lamah lépett ki ziccerben a bal oldalon, 14 méterről leadott lövése átcsúszott az egyébként nagyot védő Balajcza lába alatt, a gólvonal elől pedig Forró Gyula kivágta a labdát a Böde elől. A vendégek a 61. percig tudták állni a rohamokat, ekkor azonban teljesen megérdemelten előnybe került a Fradi. Az Újpest kapujára állandó veszélyt jelentő Lamah ismét meglépett, de Nego utolérte, így a belga szélső lövése felpördült, és Balajcza oldalra tudta paskolni a labdát, ám a második hullámban érkezett Hajnal, aki hat méterről a bal alsó sarokba lőtte a labdát (1–0). A meccs a 70. percben, látványosabbnál látványosabb jelenetek után dőlt el végleg. Történt, hogy egy jobb oldali beadás után a csereként beálló Kim Ojo fejesét Dibusz elképesztő bravúrral tolta ki a kapufa mellől. Aztán jött az ellentámadás, amelynek során Böde vezethette egy az egyben a labdát Balajczára, ám Suljic utolérte, és lerántotta – piros lap a bosnyák szélsőnek és szabadrúgás a Fradinak 20 méterről. A labda mögé Varga Roland állt, aki védhetetlenül tekert a bal felső sarokba. Balajcza földbe gyökerezett lábakkal kísérte a labdát a tekintetével, de ha elindul, akkor sem lett volna esélye védeni (2–0). A hajrában a kapuk már nem forogtak veszélyben, de Busai Attila és Loic Nego még összeszólalkozott azok után, hogy az újpesti védő labdával fejbe dobta Nalepát. A Fradi heves vérmérsékletű középpályása egyből társa védelmére kelt, és összeakaszkodott Negóval, de nem kapott sárga lapot – ellentétben a vendégek játékosával. A találkozó utolsó említésre méltó momentuma Balogh Balázs lövése volt, amelyet Dibusz magabiztosan védett.

A Ferencváros főképp második félidei játékának köszönhetően megérdemelten nyerte meg a 214. derbit, és feljött a tabella második helyére, míg az Újpest továbbra is nyeretlen az idén.

További képek: fradi.hu, fradi.huFarkas Zsolt, mlsz.hunso.hu, Sas Gábor, üllői129.hu

Mérkőzés utáni nyilatkozatok:

„Nagyon boldog vagyok, mert kemény munka volt a győzelem mögött – értékelt Thomas Doll, a Ferencváros vezetőedzője. – Az a szép a futballban, hogy kettő nullás siker után is láthatunk olyat, amiben fejlődhetünk. Az első tíz percben jól játszottunk, aztán viszont elvesztettük a fonalat. Igaz, hogy nem engedtünk sokat az ellenfélnek, de a labdákat elszórtuk. A párharcokat nem nyertük meg kellő számban, és nem volt elég átütőerőnk.”

„A második félidőre azonban összeszedtük magunkat. Azt mondtam a szünetben a fiúknak, hogy a második játékrészben ennél sokkal több kell, szolgáljuk ki a közönséget! Természetesen köszönetet mondhatunk Dibusz Dénesnek, hogy meccsben tartott minket. Válogatott szintű teljesítményt nyújtott annak ellenére, hogy sérüléssel bajlódott a héten, volt, hogy nem is tudott edzeni.”

„A második játékrészben már nagyobb nyomást tudtunk gyakorolni ellenfelünkre, a stadionban mindenki láthatta, hogy nagyon meg akartuk nyerni a mérkőzést. Köszönöm a fiúknak a kiváló munkát. A mérkőzés előtt azt mondtam nekik, hogy az első meccsünkön az új stadionban a Chelsea töltötte meg a lelátókat, most pedig mi. Ezzel az üzenettel küldtem őket pályára, örülök a győzelemnek, megérdemeltük!”

„Németországban azt mondjuk, hogy amíg nem halott a medve, ne osszuk szét a bundáját… Még nem harcoltuk ki az Európa-liga-indulást. Korai még erről beszélni, májusban térjünk vissza rá! Hallottam, hogy a szurkolók a nevemet skandálják, hazudnék, ha azt mondanám, nem érintett meg, nagyon jólesett. Már az elejétől remek a kapcsolatom velük, sokkal jobb így dolgozni.”

„Hogy mit mondtam Varga Rolandnak, miután a gólját követően kirohant hozzám? Fogalmam sincs. Valószínűleg azt, hogy lőjön még egyet… Na, meg azt, hogy én ilyen szép gólt pályafutásom alatt egyszer sem szereztem!”

20150412-ujpest-villanyujsag„A Fradi volt ma a jobb, különösen a második félidőben, az első játékrésszel még elégedett voltam – értékelt Nebojsa Vignjevics, az Újpest vezetőedzője. – Sok esetben a tizenhatosunk elé engedtük az ellenfelet, ehhez pedig túl jók a Fradi játékosai. A gól után visszafogottabb volt a csapat, ez megengedhetetlen, sokkal nagyobb nyomást kell gyakorolni, így az egyenlítés nem jöhetett össze, a Fradi folyamatos nyomása pedig újabb gólt eredményezett.”

„Tudtuk, hogy az atmoszféra mellett nehéz lesz az elején koncentrálni, de jól átvészeltük ezeket a helyzeteket. A második félidőben engedtük, hogy ránk jöjjön az ellenfél, ebből problémánk volt. Hogy ki szerezhet végre gólt? Három vagy négy ziccerünk volt, én már nem tudom, miből tudunk betalálni, ha ezekből nem…Nagy nyomás alatt vannak a srácok, egyszerűen nincs az a befejező ember, aki meg tudná ezt oldani. Ma is megvoltak a lehetőségek, de Dibusz fantasztikusan védett.”

„Az ősszel csatár nélkül játszottunk, sikeresebb is volt, annak ellenére, hogy kevés gólt szereztünk. Most van centerünk, de egyelőre nem jönnek az eredmények sem. Hogy mit érzek, amikor kihagyjuk a helyzeteket? Nincs túl sok időm ilyenkor gondolkodni, most például a Fradi rögtön ziccerbe került ezek után. Hosszú távon ez a szívemre mehet…”

„Bízom benne, hogy a kupában tudunk javítani. Hogy mit gondolnék egy újabb derbiről a kupában? Majd ha oda kerülünk, akkor beszélünk róla… A Fradinak sokkal könnyebb lenne az útja a fináléig, alacsonyabb osztályú csapatokkal játszott, de egy évvel ezelőtt sem gondolta volna senki, hogy sikeresek leszünk a sorozatban…”

„Csodálatos mérkőzés volt. Kettő nullra nyertünk, és nagyszerű teljesítményt nyújtottunk. Egyre jobb a csapat, jó a közeg, sokat dolgozunk. Szeretnék ugyanezen az úton továbbhaladni” – mondta a vezető gólt szerző Hajnal Tamás a meccs után.

Varga Roland:

(Az nso.hu, a Ferencváros és az Újpest hivatalos honlapja valamint az MLSZ adatbankja alapján)

12 hozzászólás a(z) 2015.IV.12. Ferencváros – Újpest: 2-0 bejegyzéshez

  • Nem értettem egészen a Népsport cikk összehasonlìtàsàiban, hogy miért volt fontos a légiòsok és a “Magyar” jàtékosok tagolt felsorolàsai.

   Vagyis mit akart a lap ezzel mondani ?

   Persze a Varga Roland szép gòljànak a megemlìtésének is örültem. Mért maradt ki Batik ?

   Szerintem nem az a fontos, hogy ki (Volt) a légiòs, vagy ki jött màshonnan, hanem az, hogy mi lett kibôl a Fradiban.

   Lehet ezek a kérdések nem tettem volna fel, ha megértettem volna, hogy mire Volt jò a “Nemzeti Sport” összeàllìtàsa.

   • Én a mérkőzés osztályzatain akadtam ki. Azt már megszoktam, hogy a légiósokat mindig alacsonyabban mérik, de aki Lamah-nak 4-s osztályzatot adott, az valószínűleg többet töltött a büfében mint meccsnézéssel. Igazi veszélyt Lamah jelentett, tény, hogy kihagyott 4 helyzetet, de az egyikből gól lett (Hajnal), a másiknál már olyan passzt adott Bödének, hogy ha azt magyar (és főleg fiatal) játékos adja, a Harmadik félidőben ódákat zengenek róla.

    • A Népsport oldalàn valòszìnûleg csak azt làssuk, hogy hogyan osszàk az osztàlyzatokat.

     De megmarad az a kérdés, hogy ki az, aki itelkezik ùgy, hogy ezt a jàtékost a màsik jàtékos felé, vagy alà helyezi el.

     Benyomàsom, hogy a TV-lencse dönti el sokszor, (mert nem ott van, ahol pl. Lamah van), hogy ki a “jobb” és ki a “rosszabb”.

     Vagyis nem is errôl lenne szò ?

    • Általában csak azért veszem meg a NS-ot, hogy Fradi meccsek osztályozását megnézzem. Valóban, az az ember érzése, hogy a tudósítók vagy nem látták a mérkőzést, vagy nem értenek a labdarúgáshoz. A mostani osztályzatokkal sem voltam megelégedve, mert pl. Mateos (4) kiemelkedett a négy védő közül, Gera (4) pedig jobb volt Hajnalnál (6), annak ellenére, hogy Tomi gólt lőtt. Persze, én sem vagyok szakember, csak egy szurkoló…

  • Kész rasszizmus…

 • Thomas Doll: “…az a szép a futballban, hogy kettô nullàs siker utàn is làthatunk olyant, amiben még fejlôdhetünk…”

  Sokat ér egy szakember derûlàtàsa !

  Ha netàn mégis elbizakodnànk, akkor a “…dühöm azt a célt szolgàlta, hogy összekapjam egy kicsit ôket”. (szintén Doll edzô)

  Ha érzi a Publikum, hogy “szolgàljuk ki a nézôket”, akkor nem a nézôk kiszolgàltattjai lesznek a jàtékosok, hanem 12. jàtkosnak 11 tàrsai.

  • nem akarok a mindenki méltóságán (de főleg az enyémen) aluli vitában igazságot osztani beléptetés és bojkott témakörben, csak annyit tennék hozzá, hogy szörnyű szemellenzős, ostoba egy index-cikk ez (nem is tudom, melyik nagyobb gáz: ha szándékosan, vagy ha ténylegesen ennyit-tudásból), láthatóan egy kb. 25 éves, belpesti újságírócskától, aki bárkit dicsér, ha szidhatja általa azt, akit amúgy is szidni akar, másrészt viszont röhejes ténybeliséggel, mint pl. hogy “20 éve ismert”-nek mondja azt a kevéssé fennkölt ellenfél-szidó rigmust, amit jómagam először 32 éve hallottam, és nyilván nem a keletkezésének pillanatában. és ez manapság az objektíven hiteles tájékoztatás.

  • „…màr régòta semmi sincs rendben…

   Milyen rendre gondol a cikk ìròja, akinek a mostani rend egyàltalàn nem smakkol. Sok ebben a cikkben az „egyébbként“ és „àltalânos“.

   Mi valòjàban a köze az MLSZ és a FIDESZ közt (eltekintve attòl, hogy mindkét rövidìtés az „Sz“-betûvel végzôdik). Miért a politikàra valò ràjàtszàs a: „Kubaov takarodj – Gyur…takarod-ja ?

   Hova sorolja a cikk ìròja a Fradit és a szurkolòit, hiszen ùgy tesz, mintha szét lehetne vàlasztani mindkettôjüket és a vezetôségével szembesìteni ?

   A cikk ìròjànak igazat adok abban, hogy a Fradi, mint nagyon vegyes csapat, nem csak a középosztàlybòl toborozza a szurkolòit, hanem vannak a munkàsosztàlybòl is egy jò néhànyan.

   A FIDESZ – mint a középosztàlyt képviselô pàrt – persze „kreàlni“ szeretne valamit, ami màr rég megvan, ha a Fradit vesszük, de amit a Fradival szemben nem lehet, mert megvan màr régòta.

   Az Ultràk (mint romantikusok, és hagyomànyôrzôk) ezt talàn jobban làssàk, mint az FTC vezetôsége.

   Mire céloznak a milliàrd-forintos stadion-befektetések, ha nem arra, hogy egy bizonyos anyagi (pénzbeli) alapot rakjanak àltaluk a „magyar“ labdarùgàsnak. Ez az alap azonban nem anyagi, hanem csakis szellemi lehet.

   Ha ez az alap hiànyzik, kihalt, vagy elveszett volna, akkor ezt nem lehet ùjjàépìteni !

   Azzal az elentmondàssal talàlkozok ebben a cikkben, hogy azok, akik „ùjraépìteni“ akarnak mindent, azok tudatossan, vagy nem – egy „idejitmùlt“ alapnak a halàlàt hirdetni akarjàk.

   Az Ultràk szerint – abban igazuk van – ilyesmiféle „ùjraépìtésre“ nincs szükség, jò volt ahogy volt. Pont. Amen.

   Az MLSZ-FIDESZ egylet persze egy középosztàlyi beàllìtottsàg terméke. A stadionok szilàrd betonfalai a középosztàly védôbàstyài.

   Az egyhàz azonban nemzetfeletti, a munkàsosztàly pedig nemzetközi.

   Ezért – aznélkül, hogy elkezdjek politizàlni, a két tàbor nem fognak addig kibékülni, amìg rà akarjàk egymàsra kényszerìteni a sajàt nézetüket.

   Egy munkàsembernek nem muszàj ùgy gondolkoznia mint egy középosztàlyù embernek, hogy „jò“ Fradista legyen belôle. A lényegben egyetértenek.

   Elfejtették volna a „fradistàk“, (vagy a cikk ìròja), hogy a fû azért tart össze, mert nem tudni honnan ered, és mibôl ered a közös összetartozàsa. Földalatti – nem làthatò, hogy függ össze eggyik fûszàl a màsikkal. Az hogy összefügg, az a fontos. Senki sem kérdezi meg a meccs utàn, hogy melyik fûszàlon fordult meg a legtöbb jàtékos. A fûn jàtszàk a meccset. Kész. Ne csinàljon senki fûszàlhasogatàst.

   Ha nem fontos màr az, hogy „tény“ (fûgyep) az összetartozàs, függetlenül attòl, hogy honnan ered az egyéni fûszàl, akkor hiàba valamivel màssal helyettesìteni ezt az összetartozàst.

   Hiàba: fàkkal hiàba akarunk egy gyepet és labdarùgòpàlyàt csinàlni, azon nem lehet focizni. Alàzatos, hajlékony fû kell ahhoz, aki felkell ùjra, ha le is tiporjàk.

   Ha az egyéni fûszàlat vasfazékban ültessük, akkor ne csodàlkozzunk, ha màshol keres egy ùj hazàt. Ott ahova terveztük, ott nem akar és nem is fog nôlni, hiszen fû csak akkor lehet, ha tàrsakra talâl.

   Az összetartozàst nem lehet megcsinàlni, sem épìteni. Az csak abbòl tud nôlni, ami màr megvan. A fûmag magàban hordozza az egész mùltjàt és jövôjét. A fûszàl nem csak magàért él, hanem a gyep szoros része.

   Nem tudni hova indul és hova fut (és mit fut be).

   Valahogy mégis az az érzésem, hogy a két Fradi tâbor megint rà fog döbbenni arra, hogy a fûnek hajlamosnak és alâzatosnak kell lennie, ha össze akar nôlni és tartani. Fàkbòl nem jò pàlyàt rakni.

   Egyûtt mégis jobb ! Akkor tudjuk csak, hogy összetartozunk, ha össze is tartunk. A fû erre egy példa lehetne.

   Az Ultràk, szerintem most annak a fû helyzetében vannak, amely a vasfazékban pròbàl nôlni.

   Csak idôk kérdése, mìg ùj hazàt fognak keresni. Remélem az meg a „régi“ fog lenni: Üllôi ùt 129-es cìmen.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

  TFU_20020100_Fma_001 - 0018
OLDALAK
Ranglisták és statisztikák:
Következik: 08.22.19:00 EL PLAY-OFF FK Suduva-FTC (TV:M4)
Következik: 08.25.18:00 Puskás-FTC (TV:M4)
Következik: 08.29.20:00 EL PLAY-OFF FTC-FK Suduva (TV:M4)
VVK 50 – A kupasiker 14 legszebb pillanata
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső Utánpótlás Emléktornák
FACEBOOK:
HOST