2015.V.20. MK Döntő, Videoton – Ferencváros: 0-4

Gólzápor a zivatarban – kupagyőztes a Ferencváros!

Tizenötezer néző előtt a 2. félidőben négyet vágott a Fradi – 21. alkalommal hódí­totta el az MK-t.
A labdarúgó Magyar Kupa 2014–2015-ös kií­rásának győztese a Ferencváros lett azzal, hogy az Üllői úton 15 ezer néző előtt rendezett fináléban 4–0-ra legyőzte a Videotont. A gólokat Varga Roland, Batik Bence, Roland Lamah, illetve Szolnoki Roland szerezte – a Vidi jobbhátvédje saját kapujába talált be.


Mérkőzés előtti nyilatkozatok:

Thomas Doll: – Azt mindenki tudja, hogy mi lesz a játékunk, mi a tervünk a mérkőzésen. Most már a döntőre koncentrálunk. Szerdán délelőtt lesz még egy bemelegí­tő edzésünk, hiszen hosszú nap vár ránk. Utána a hotelbe megyünk, hogy tökéletesen felkészüljünk a fináléra. Remélem, hogy minél többen kilátogatnak a stadionba, és bí­zom abban, hogy szinte mindenki nekünk szurkol majd, hiszen Budapesten, a saját stadionunkban játszunk. Nagy esély van rá, hogy tizenegy esztendő elteltével ismét trófeát nyerjen a klub. A fiúk készen állnak a meccsre, az egész klub ezt a találkozót várja. A bajnokságot a Videoton elég meggyőzően nyerte meg, hiszen már két héttel ezelőtt biztosí­totta a bajnoki cí­mét. A mostani kupadöntőben a bajnoki első találkozik a másodikkal, ami igazi kupadöntőt í­gér. Németországból tudom, hogy mennyire látványosak az ilyen mérkőzések. Este nyolctól kezdünk, igazi futballidőben, varázslatos gyepen, gyönyörű stadionban játszunk. Remélem, hogy mindenki nagy meccset lát majd.

A mérkőzés:

Videoton – Ferencváros: 0-4 (0-0)
Groupama Aréna, 15.127 néző, vezette: Iványi Zoltán (Bozó, Georgiou)

Videoton: Calatayud – Szolnoki, Juhász, Viní­cius, Stopira – Simon Á. (Trebotic 63.) – Gyurcsó, Sándor Gy., Oliveira (Álvarez 63.) – Kovács I. (Feczesin 71.) – Nikolics
kispad: Pajovic, Heffler T., Fejes, Ivanovski
vezetőedző: Joan Carrillo

Ferencváros: Dibusz – Dilaver, Batik, Pavlovic, Ramí­rez (Bönig 89.) – Somalia – Varga R., Gera (Cukic 87.), Nagy Á. (Gyömbér 70.), Lamah – Böde
kispad: Jova, Lauth, Nagy Do., Haris
vezetőedző: Thomas Doll

Gól: Varga R. (53.), Batik (60.), Lamah (68.), Szolnoki (86. – öngól)
Sárga lap: Oliveira (33.), Juhász (45.), Calatayud (61.) illetve Batik (13.), Gera (67.)

20150520-videoton-vargarSok meglepetés név nem volt az összeállí­tásokban, ám az egyik húzás igazán váratlanra sikeredett. Thomas Doll ugyanis úgy döntött, ha már ideiglenesen visszatartotta az Új-Zélandra utazó U20-as válogatottól a huszadik életévét még be nem töltő Nagy Ádámot (aki a hétvégén debütált az NB I-ben), rögtön a kezdő tizenegybe is nevezi. A másik oldalon Juhász Roland játéka volt kérdéses, de a magyar válogatott védő ezt a meccset semmiképpen sem akarta kihagyni, annak ellenére is játszott, hogy fájdalmai voltak.

Parádés hangulat fogadta a játékosokat, az új Fradi-stadionban ilyen atmoszféra még egyszer sem volt. Ennek megfelelően kiváló iramban indult a találkozó, és helyenként kőkemény ütközések tarkí­tották a találkozót. Batik Bence a 13. percben rátartott Kovács István bokájára, a védő egyből sárga lapot is kapott.

ÚJONCI HÉV, VIDI-ZICCEREK, HALK SíPSZÓ

20150520-videoton-batikNagy Ádám nem illetődött meg tőle, hogy az U21-es és a futsal NB II-es meccsek után 15 ezer ember előtt kellett futballoznia, ám bő negyedóra elteltével védekezésben hibázott egyet, Mateo Pavloviccsal nem értették meg egymást – a Videoton ziccerbe is került, Nikolics Nemanja lövését azonban blokkolták a tizenhatoson belül a Fradi-védők.

Öt perccel később már nem a védők, hanemDibusz Dénes volt kénytelen menteni. A hétfői sajtótájékoztatón éppen Gyurcsó Ádámmal kellett jellemezniük egymást, kettejük első párharcát pedig a zöldek kapusa nyerte meg. Gyurcsó könnyedén szaladt el Pavlovic mellett, hat méterről a bal oldalról azonban a hatalmas bravúrt bemutató kapusba lőtte a labdát.

A hangulatot jól jellemezte, hogy 25 perc elteltével Roland Lamah már a harmadik játékos volt, aki nem hallotta a játékvezető sí­pját. Két perccel később Nikolics saját maga sem hitte el, hogy nincs lesen, talán ezért rontotta el hatalmas ziccerét.

Az első félidő második fele inkább a nyugtatgatásról szólt, mint a futballról. A játékosok mellett az edzők is egyre feszültebbek lettek, a tartalék bí­róknak meg is kellett mutatniuk a mestereknek, hol a határ – a technikai zónát átlépő szakembereknek néha szó szerint is.

GÓL, ÖZÖNVíZ, GÓL, GÓL, GÓL

20150520-videoton-lamahVidi-helyzettel indult a második játékrész, Gyurcsó beadását Dibusz kiütötte, Filipe Oliveira pedig nem tudott az üres kapuba találni. Nagy hiba volt ez a részéről, a Fradi ugyanis kihasználta adódó lehetőségeit. Nem is egyszer.

Az 53. percben Lamah húzott be középre a jobb oldalról, az egész meccsen nagy kedvvel futballozó Cristian Ramí­rezhez passzolt, aki a hosszú oldalra í­velt. Ott érkezett Varga Roland, és felhőfejessel a jobb alsó sarokba bólintotta a labdát (0–1).

A gól után azonnal megjött a beí­gért eső, szó szerint özönví­z zúdult a pályára. Ennek a Fradi örült jobban, mert bő negyedóra alatt eldöntötte a találkozót. A 60. percben Varga középre í­velése után Batik Bence mindenkit megelőzött, és Juan Calatayud mellett a hálóba pöckölt (0–2).

Már ekkor is eldőlni látszott a találkozó, a 69. perctől azonban nem volt kétség, melyik csapat viszi el a Magyar Kupát. Ramí­rez bedobása után Böde középre í­velte a labdát, Roland Lamahpedig senkitől sem zavartatva fejelt a kapuba (0–3).

20150520-videoton-batik-2Joan Carrillo cserékkel, köztük a jelen kií­rásban kilencszer eredményes Feczesinnel igyekezett javí­tani a Vidi játékán, de nem sikerült. A hátralévő időben is a Fradi dolgozott ki helyzeteket. Ha Lamah pontosabb, Böde is betalálhatott volna, ám ehelyett öngóllal növelték előnyüket a zöld-fehérek.Varga elhúzott a jobb oldalon, középre lőtt, és, bár a hosszú oldalon több társa is érkezett, a menteni igyekvő Szolnoki Roland talált a Videoton kapujába (0–4). Érdekesség: a négy gólszerző közül három is a Roland keresztnevet viseli.

A Ferencváros teljesen megérdemelten nyerte meg történelme huszonegyedik Magyar Kupáját, és ugyanúgy négy góllal győzött a Vidi ellen, mint két éve a Ligakupában (5–1).

Az FTC kilenc meccsen lépett pályára a Magyar Kupa 2014–2015-ös kií­rásában, mérlege hét győzelem, két döntetlen, a gólkülönbsége pedig 34–2 (hét meccsen nem kapott gólt)! Utóbbi még akkor is nagy fegyvertény, ha tudjuk, a zöld-fehérek kilenc mérkőzésükből mindössze kettőt játszottak NB I-es csapat ellen.

A Fradi lassan az Európa-ligán gondolkodhat, és a látottak alapján mindezt elég nyugodtan teheti. A Videoton most nyújtott teljesí­tménye a Bajnokok Ligájába jutáshoz biztosan nem lesz elég, és a csapat háza tájáról érkező hí­rek miatt az is kérdés, ezzel a kerettel vág-e neki egyáltalán a selejtezőknek. A felek néhány héten belül újra összecsapnak egymással, méghozzá a bajnokság záró fordulójában – lehet, addigra okosabbak leszünk.

További képek: fradi.hu-1fradi.hu-2, Farkas Zsolt, Lendvai Róbert, Sas Gábor

Labdarúgó Magyar Kupa - Videoton - Ferencváros

Mérkőzés utáni nyilatkozatok:

„Jól kezdtük a mérkőzést, rengeteg helyzetet alakí­tottunk ki az elején, miközben a Fradinak kevés ziccere volt – mondta Joan Carrillo, a Videoton vezetőedzője. – A második játékrészben nagyon hatékonyan futballozott ellenfelünk, és megérdemelten nyert. Nem tudom, mi történt pontosan a lelátón, csak azt, hogy a hozzátartozóinkhoz odakerült néhány szurkoló, és megrúgták a tizenhét éves fiamat. Lényegtelen most a helyszí­n, ez sehol a világon nem történhetett volna meg, független a stadiontól, de természetes, hogy aggódtam a fiamért.”

„Nem akarom kisebbí­teni Thomas Doll érdemét a győzelemben, kiváló edző, nagyszerű együttese van, de én most a saját csapatommal, és az objektí­v tényezőkkel szeretnék foglalkozni. A mai napon, a kupadöntőben felülmúlt minket a Fradi, a bajnokságban viszont mi voltunk jobbak. Erős csapattól kaptunk ki ma, szeretnék pozití­v maradni a vereség ellenére.”

20150520-videoton-doll„A Fradi szurkolói nagyszerű hangulatot teremtettek, de a mi drukkereink is kitettek magukért. Nem szabad elfelejteni, hogy a Bajnokok Ligájában két meccsen dőlnek el a találkozók, ott nem csak idegenben kell játszanunk, az más lesz, mint a mai kupadöntő.”

„Az első félidőben voltak problémák azzal, hogy megtaláljuk a játékunkat – értékelt Thomas Doll, a Ferencváros vezetőedzője. – Sokszor elszórtuk a labdát, szerencsénk is volt, Dibusz Dénesnek bravúrokat kellett bemutatnia. Eddig a negatí­vumok, mert a második játékrész sokkal jobban sikerült, nagyon elégedett vagyok a srácokkal.”

„Négy–nullára nyertünk, de ez nem feltétlenül tükrözi hí­ven a látottakat. Másfél éve dolgozom itt, nagyon boldoggá tesz, hogy ma végre kupát tudtunk szerezni. Hosszú éjszakánk lesz, holnap reggelre az összes magyar dalt megtanulom!”

„Nagy Ádám kezdő tizenegybe nevezésében volt kockázat, de aki látta, hogy játszott és edzett az elmúlt hetekben, az tudja, megérdemelte ezt. Gera Zoltán és Somália is ott volt mellette, meg lehetett ezt a lépést húzni. Tetszett a játéka, a végére egy kicsit elfáradt, de ez természetes. Bí­zom a fiatal játékosokban, képesek egy ilyen döntőn is jól teljesí­teni.”

20150520-videoton-vargar-2„Az első félidőben pontatlanul játszottunk, nem azt csináltuk, amit az edző kért tőlünk és amit elterveztünk, de a vezetőedző a szünetben felhí­vta a figyelmet a hibákra. Egyszer az első félidőben vagyunk jók, most azonban a második játékrész lett olyan, amilyennek lennie kell. Nagyon jó Videotont vertünk meg. Mindenkinek köszönjük a szurkolást, annak is, aki kint volt a stadionban és annak is, aki nem” – mondta Varga Roland.

Dibusz Dénes: – Az első félidő nem úgy sikerült, ahogy szerettük volna, el kell ismerni, hogy a Vidinek voltak helyzetei és jobban is játszott nálunk. A második félidő elején aztán sikerült vezetést szerezni és beindult a csapat, bementek a helyzetek, í­gy megérdemelten nyertünk. A különbség talán túlzó, de megérdemeltük a kupát. Nekem is hozzá kellett tennem a magamét, többször is helyzetbe került a Vidi, nagyon örülök, hogy sikerült. Mi tartottuk hátul a nullát, szerencsére a támadók elől elintézték a többit…a két kezdő belső védőnk sérült, í­gy Batik és Pavlovic jutott szóhoz, de már meccsek óta nagyszerűen megoldják a feladatukat, ez í­gy volt ma is, nagyon jól játszottak. Már ezért a kupagyőzelemért megérte a Ferencvároshoz igazolni, jövőre szeretnénk bajnoki cí­met is ünnepelni. A bajnokcsapatot 4-0-ra megverni nagyon nagy dolog, de a földön kell maradnunk, be kell biztosí­tani a második helyet az ünneplés után.

Batik Bence: – Az első félidőben nem is az lepett meg, hogy két csatárral állt fel a Videoton, sokkal inkább az, hogy a középpályán rombusz-formációban helyezkedtek el. A második félidőben úgy rendeztük a sorokat, hogy a széleken emberfölénybe kerüljünk. Varga Roland mondta, hogy ha tudok, maradjak fent a kapu előtt. Most megpróbáltam, bejött, nagyon jó érzés volt gólt szerezni, pláne egy ilyen fontos mérkőzésen. Amikor betaláltam, akkor nagyon sok minden felszabadult bennem, fantasztikus volt… A meccs után a csapat együtt ünnepelt, ez is mutatja, hogy nem csak beszélünk a jó csapategységről.

(Az nso.hu, a Ferencváros és a Videoton hivatalos honlapja valamint az MLSZ adatbankja alapján)

12 hozzászólás a(z) 2015.V.20. MK Döntő, Videoton – Ferencváros: 0-4 bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
BL-PlayOff: 09.23. 21:00, M4Sport
BL-PlayOff: 09.29. 21:00, M4Sport
Novák Dezső
25 ÉVES A BL-SIKER
FOTELSZURKOLÓ