2015.VI.3. Ligakupa-döntő, DVSC – Ferencváros: 1-2

20150603-dvsc-jova-nagyda-bonigA Ferencvárosé lett a „történelmi” Ligakupa

Kupaspecialista Fradi: a Magyar Kupa után a liga kupája is a zöld-fehéreké
A Magyar Kupa után a Ligakupát is elhódította a Ferencváros, amely izgalmas, feszült mérkőzésen 2–1-re győzni tudott a Debrecen otthonában. Meglehet, ezzel a fináléval elbúcsúzott a magyar Ligakupa, amelyet a 2015–2016-os szezonban már nem rendeznek meg.


Mérkőzés előtti nyilatkozatok:

Thomas Doll: – Bár a Ligakupa rangja kisebb, mint a Magyar Kupáé, mégiscsak egy döntőre készülünk, ahol újabb trófeát szerezhetünk, így a célunk nem is lehet más, csakis a siker. Ráadásul ez az utolsó alkalom, hogy megrendezik a Ligakupát – több lehetőségünk nem lesz megnyerni ezt a sorozatot. Ezúttal nem mi leszünk az esélyesek, hiszen a Debrecen hazai pályán biztosan a legjobb összeállításában lép pályára, nálunk pedig sok a hiányzó. A fiatal játékosaink viszont, akik lehetőséget kapnak a finálén, biztosan meg akarják mutatni, hogy nekik is helyük van a csapatban. A Honvéd elleni visszavágón nyújtott teljesítménynél mindenképpen jobb játékra lesz szükségünk, de erre képesek is vagyunk. Szép lenne két trófeával zárni a szezont!

„A kezdetektől komolyan vettük a Ligakupát – érvelt Kondás Elemér a DVSC-Teva vezetőedzője. – Ahogyan az elődeimnél, nálam is tökéletesen illett a szakmai programba, hiszen lehetőséget adott a fiatal labdarúgóknak arra, hogy megmutathassák magukat, a sérülésből felépülőknek pedig arra, hogy újra formába lendüljenek, a bajnokikon kevesebb lehetőséget kapó labdarúgóknak pedig arra, hogy bizonyítsák, lehet rájuk számítani.”

A debreceniek profi hozzáállására jellemző, hogy a Loki 2010-ben a bajnokságot, a Magyar Kupát és a Ligakupát is megnyerte – ennél tökéletesebb sorozat Magyarországon aligha létezhet.

„Elődöm, a szakmai igazgatóként dolgozó Herczeg András irányította Loki hajtotta végre a történelmi tettet, bár hozzáteszem, akkoriban a Ligakupában szereplő együttes zömmel az NB II-es csapatra épült, amelynek felkészítéséhez nekem is volt közöm. Mindent összevetve nagyszerű sikernek számított a hármas diadal, így a múlt és a jelen is kötelez bennünket, ezért szeretnénk újra megnyerni a sorozatot.”

Mára eldőlt, hogy a bajnokságban negyedik helyen végző DVSC a Ligakupa elnyerésével vigasztalódhat. Ez még akkor is igaz, ha a csapat elérte a célt, indulhat az Európa-ligában. Bár telt házra senki sem számít, a szokásosnál élénkebb az érdeklődés a Ligakupa-döntő iránt.

„A DVSC–Ferencváros, legyen az kupa- vagy bajnoki meccs, mindig presztízs – mondta a debreceniek vezetőedzője. – Sajnos sok a sérültünk, nem számíthatok Nenad Novakovicsra, Aleksandar Jovanovicra, Selim Bouadlára, Lázár Pálra és Ibrahima Sidibére sem. No, de nem panaszkodom, a lényeg, hogy le akarjuk győzni a Ferencvárost.”

A mérkőzés:

DVSC – Ferencváros: 1-2 (0-1)
Debrecen – Nagyerdei Stadion, ~3.000 néző, vezette: Fábián Mihály (dr. Varga Zs., Márkus)

DVSC: Verpecz – Kuti (Kulcsár T. 60.), Brkovic, Máté (Mészáros N. 60.), Korhut – Mihelic, Berdó, Ludánszki, Sós (Ferenczi 64.) – Szécsi M. (Bódi 46.), Tisza (Balogh N. 46.)
kispad: Slakta, Zsidai
vezetőedző: Kondás Elemér

Ferencváros: Jova – Haris (Kárász 20.), Batik, Valencsik, Bönig – Cukic, Gyömbér (Csilus Á. 40.) – Nagy Dá. (Nyéki 90+1.), Zsivoczky P. (Kovács K. 57., Lakatos 82.), Ugrai – Böde
kispad: Kurucz, Silye
vezetőedző: Thomas Doll

Gól: Brkovic (73.) illetve Ugrai (8. – 11-esből), Nagy Dá. (47.)
Sárga lap: Bódi (69.), Mészáros N. (74.) illetve Batik (37.), Csilus Á. (69.), Cukic (75.), Jova (82.), Nagy Dá. (88.)
Kiállítva: Ludánszki (32.), Kondás Elemér (46.)

20150603-dvsc-ugrai-2Ritkán lát az ember történelmi futballmérkőzést, márpedig a Debrecen és a Ferencváros összecsapása a tervek szerint az utolsó magyar Ligakupa sorsát volt hivatott eldönteni. Mindkét csapat jó formában fejezte be az idényt, de kissé „elfogyott” a végére, ám ettől függetlenül mindkét vezetőedző tudatosan szerepeltetett a bajnokságban csak ritkán lehetőséget kapó fiatalokat a kezdőben. No, és olyan veteránokat, akik az utolsó mérkőzésüket vívták csapatukban, mint például Philipp Bönig vagy Vladan Csukics, akik közül utóbbi gyorsan kiharcolt egy 11-est (Berdó Péter teljesen fölöslegesen akasztotta), amelyet Ugrai Roland váltott gólra, 0–1!

Összekapta magát a hazai csapat, és több veszélyes támadást vezetett, különösen Sós Bence volt aktív – Thomas Doll sem volt rest, lecserélte a Sóst fogó Haris Attilát már a 20. percben.

Egy kontra során megduplázhatta volna a Fradi előnyét Zsivoczky Péter, ha kissé pontosabban lő az ötös elől, Ludánszki Bence ellenben pontosan eltalálta Gyömbér Gábor bokáját egy kegyetlen becsúszással: a debreceni játékos piros lapot kapott, az áldozatot pedig le kellett cserélni.

20150603-dvsc-nagyda-2Kondás Elemért a szünetben kiállította Fábián Mihály játékvezető, gondoljuk, kitalálják, miért – nos, a 48. percben méltán méltatlankodhatott a debreceni mester, mert Nagy Dániel egyértelműen szabálytalanul szerelt a kapu előtt Korhut Mihályt, mielőtt gólt lőtt volna. 0–2!

Még a szünetben beállt a DVSC-be a Balogh Norbert, Bódi Ádám kettős, majd negyedóra múltán Mészáros Norbert, Kulcsár Tamás és Ferenczi János is pályára lépett, azaz négy középpályással és három csatárral rohamoztak a hajdúságiak, mindent egy lapra téve fel.

Nem is hiába: a mezőny egyik legjobbja, Dusan Brkovics még a hajrá előtt szépített (1–2), majd a neki gólpasszt adó Bódi nem sokkal később a lécre tekert egy szabadrúgást.

A legvégén egyenlíthettek volna a debreceniek, de Rene Mihelic nem tudott kifogni Jova Leventén: a Magyar Kupa után a „történelmi” Ligakupát is elhódította a Ferencváros.

További képek: dvsc.hu, fradi.hu-1fradi.hu-2, Farkas Zsoltmlsz.hu, Sas Gábor

20150603-dvsc-kupagyoztes-4

Mérkőzés utáni nyilatkozatok:

20150603-doll„Kiváló kupamérkőzés volt, tíz emberrel is jól futballoztunk. A második gól szabálytalan volt, de nem lehet itt kritizálni senkit, mert akkor megsértődnek az emberek. Történtek nem várt események a mérkőzésen – mondta Kondás Elemér a Sport Tv-nek. – A második félidőben nagyon akartuk a sikert. Csak gratulálni tudok a csapatnak, mert tíz emberrel is helyzeteket és veszélyes szituációkat alakítottunk ki. Mindenkivel elégedett vagyok. A Ligakupát a fiatalok kipróbálására használtuk, és azok számára, akik kevesebb játéklehetőséget kaptak a szezonban. A srácok megérdemelték volna a győzelmet.”

„A szezon végén ez igen intenzív mérkőzés volt – mondta Thomas Doll, a Ferencváros vezetőedzője a Sport Tv-nek. – Lehetett látni, hogy a Debrecen nagyon akarta a győzelmet. Örülök annak, hogy sok fiatal játszhatott, két tizenhat éves és több labdarúgó az U21-ből is. Harcoltak szívvel-lélekkel. Méltó záró mérkőzés volt.”

Böde Dániel, Jova Levente, Ugrai Roland, Csilus Ádám:

*

ligakupa-2015-nsA Ligakupa győztesei:

2008: Fehérvár FC
2009: Fehérvár FC
2010: Debrecen
2011: Paksi FC
2012: Videoton
2013: Ferencváros
2014: Diósgyőr
2015: Ferencváros

(Az nso.hu, a Ferencváros és a DVSC hivatalos honlapja valamint az MLSZ adatbankja alapján)

3 hozzászólás a(z) 2015.VI.3. Ligakupa-döntő, DVSC – Ferencváros: 1-2 bejegyzéshez

 • Gyönyörű siker ez, bár egyesek vitatják a sportértékét, de induláskor mindenkinek egyenlő esélye volt elnyerni … pár napja írtam, milyen szép lenne 2 kupával és 1 ezüsttel zárni a szezont … ezek az eredmények már kezdenek a Fradi szebb éveire emlékeztetni … Imre bácsinak -szokás szerint -igaza van: akinek hosszabb a kispadja, annak jó volt a Liga Kupa … meg kell nézni az eddigi győzteseket … egyébként “véletlenül”, “érdemtelenül” egyetlen trófeát sem nyer el senki … Ez összességében egy egész csinos kis szezon lett a végére, az elején mi is, és az egész mezőny túl nagy előnyt adott a Vidinek … akiknek gratulálok, az EGÉSZ idénybeli teljesítmény alapján nyilván megérdemelték, de a BL-ben féltem őket, mert a klubvezetés egyelőre csak dilettantizmusban látszik magyar bajnoknak … a Vidi szereplése azért fontos nekem, mert annak idején a Komlói Bányász, vagy a Vác, vagy a Dunaferr is fontos volt … nk. színtéren MINDEN magyar csapatnak (még a “Dózsának” is!) szurkolok … hisz MAGYARORSZÁGOT képviselik … a mai gyásznapon, az európai történelem legnagyobb kollektív bűntényének 95. évfordulóján hadd legyen ez még fontosabb nekem … egyébként meg tényleg, igazán a kispadot kellene erősíteni, a csapat nagyjából egyben van … Ich Danke, Herr Doll!

 • Amikor megláttam az összeállítást, némileg megborzongtam, de aztán viszonylag hamar le is nyugodtam. Sorsdöntő helyzetekben a Doll-csapat nem tud (??) veszíteni. Még akkor is, ha a végén a „C” keretből is voltak a pályán. Mindenesetre a Ligakupát eltehetjük a vitrinbe.
  Én a magam részről sajnálom, hogy nem lesz folytatása. Csak azok nyávogtak ellene, akiknek nem volt komoly keretük. Nálunk Doll szisztematikusan felhasználta arra, hogy kipróbálja és bizonyos fokig mozgásban tartsa az első vonal mögött álló embereket. Előre félek, hogy mi lesz ezekkel. Pedig éppen az idény vége bizonyította, hogy szükség van rájuk.
  Mindenesetre: szép volt, fiúk!

  • Én is úgy gondolom, hogy ez sem lett végiggondolva. Egyrészt jelentősen csökkenni fog a tétmeccsek száma (az, hogy a klubok úgy álltak fel, ahogy, őket minősíti), másrészt a 20-21 évesek megint mehetnek az NB III-ba…
   A tétmeccsek keretszáma adott volt, meg kellett volna tölteni tartalommal.
   Pl. idén játszhatott volna 8 vagy 4 (ahogy a versenynaptár engedi) NB I-es csapat a kupáért, és a győztes pl. meccselhetett volna a 3. EL indulóval a nemzetközi porondért.
   Nagyon kevés lesz a tétmeccs és a bajnokik minősége is egyre gyatrább már csak azért is, mert óriási a különbség az elől lévő 1-2 és a maradék csapat közt. Ráadásul a különbség úgy nő, hogy a maradék gyengül évről-évre.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

  TFU_20020100_Fma_001 - 0018
OLDALAK
Ranglisták és statisztikák:
Következik: 07.24. 20:00 BL selejtező FTC–Valletta FC (TV: M4)
VVK 50 – A kupasiker 14 legszebb pillanata
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső Utánpótlás Emléktornák
FACEBOOK:
HOST