2016.III.19. Vasas – Ferencváros: 1-4

NS-20160320-01-20160319A Ferencváros megtette a magáét, Böde és Sesták is duplázott

A zöld-fehérek megverték idegenben a Vasast, ha holnap nem nyer az MTK, máris bajnok a Doll-csapat.
Idegenben is könnyedén nyert a gyakorlatilag már bajnoknak tekinthető Ferencváros a Vasas ellen a labdarúgó NB I 26. fordulójában. A vendégektől Böde Dániel és Stanislav Sesták is duplázni tudott, a hazaiak gólját Jevgenyij Pavlov szerezte. Ha holnap az MTK nem nyer a Debrecen ellen, a zöld-fehérek bajnoki cí­me matematikailag is biztossá válik.

Nyilatkozatok:

Michael Oenning: –  Az ilyen mérkőzések mindig csúcspontnak számí­tanak bármely együttes életében, amikor egy csapat bizonyí­tani szeretne a bajnokságot vezető csapat ellen. Az egyértelmű, hogy nem mi vagyunk a találkozó esélyesei, de szeretnénk alkalomhoz, a rangadóhoz méltóan játszani és természetesen eredményesek is lenni. Sok lehetőségem volt megfigyelni a Ferencvárost, mivel az utóbbi időben több mérkőzésük is volt a Magyar Kupa miatt és általában majdnem minden bajnoki meccsüket is közvetí­ti a televí­zió. A mérkőzésen többet kí­vánunk a védekezésre fókuszálni és nem felkészületlenül, meggondolatlanul előre rohanni, de természetesen a helyzetek kialakí­tásának esélyeit sem hagyjuk szem elől.

Thomas Doll: – A Vasas edzőjével, Oenninggel jó barátok vagyunk, de aki ismer engem, hogyan állok hozzá egy-egy meccshez, legyek játékos vagy edző, az tudja, hogy számomra ez ilyenkor nem számí­t, mindig győzni akarok. Bajnoki forduló lesz, akár eldőlhet a bajnoki cí­m sorsa is, ezt a játékosok is tudják, és egyébként is természetes, hogy győzni szeretnénk. Ezután pedig majd ihatunk egy sört, ha úgy adódik.

A mérkőzés:

Vasas – Ferencváros: 1-4 (1-2)
Illovszky stadion, 3.452 néző.
Vezette: Kassai Viktor (asszisztensek: Tóth II. V., Erős; alapvonali jv.: Pintér Cs., Szilasi; tartalékjv.: Varga Zs.)

Vasas: Nagy G. – Romic, Korcsmár, Debreceni, Szivacski – Vida, Ristevski – Pavlov, Ádám, Müller – Remili (Könyves N. 46.)
kispad: Hermány, Adamovic, Berecz, Novák, Preklet, Ferenczi
vezetőedző: Michael Oenning

Ferencváros: Dibusz – Dilaver (Gyömbér 82.), Nalepa, Leandro, Ramí­rez – Gera Z. – Sesták, Nagy Á., Trinks (Lamah 73.), Radó (Nagy Do. 60.) – Böde
kispad: Jova, Busai, Cukic, Varga R.
vezetőedző: Thomas Doll

Gól: Pavlov (22.) illetve Sesták (11., 19.), Böde (65., 76. – utóbbit 11-esből)
Sárga lap: Remili (44.), Pavlov (67.), Nagy G. (75.)

Sesták lőtte az elsőt

Sesták lőtte az elsőt

A 105. születésnapját ünneplő Vasas vezetői megadták a módját a Ferencváros elleni mérkőzésnek, a labdaszedőket például egy igen tapasztalt BKV-s busz szállí­totta be egészen a hazai kapu mögé.

Azt azonban semmiképpen sem állí­tanánk, hogy a kék-fehér mezbe öltözött felnőttek a buszt a kapu elé tolták volna Kassai Viktor sí­pszavára, ugyanis jó húsz perc alatt két gólt vágott a Fradi: előbb Böde Dániel (0–1), majd Nagy Ádám (0–2) adott gólpasszt Stanislav Sestáknak.

Nem adták fel azonban az angyalföldiek, Korcsmár Zsolt szabadrúgását magától értetődő egyszerűséggel fejelte a kapuba Jevgenyij Pavlov – az 1–2 után is lehetett azonban érezni, hogy egy újabb vendéggól eldönti a mérkőzést.

Böde Dániel a szünet előtt betalálhatott volna, de amit akkor elmulasztott, azt megtette később, mégpedig duplán: előbb a harmatosan futballozó Radó Andrást váltó Nagy Dominik remek passzát lőtte közelről a kapuba (1–3), majd a Nagy Dominik által kiharcol büntetőt értékesí­tette (1–4).

Böde nagyon szeret a Vasas ellen futballozni: 14 mérkőzést ví­vott már az angyalföldiek ellen, ezeken szerzett 10 gólt, adott két gólpasszt. De a legutóbbi hét fellépésére jutott ezek közül 9 találat és a két assziszt! Sestákot sem kell félteni: két bajnokin négy kanadai pontig jutott a Vasas ellen.

Böde az utolsót

Böde az utolsót

Szorosabb is lehetett volna a vége, a hazaiak két 11-est is számon kérhettek Kassain, majd Szivacski Donát rontott ziccert.

Megtette tehát a magáét a Thomas Doll-csapat: ha holnap nem veri meg az MTK a Debrecent, akkor máris a zöld-fehéreké a bajnoki cí­m. Böde egyébként elárulta a mérkőzés után, hogy az MTK-nak fog szurkolni vasárnap, ő ugyanis sokkal jobban szeretne a pályán bajnoki cí­met ünnepelni.

A torta már kész, csak a dí­szí­tés körül adódtak apróbb kérdések

További képek: fradi.hu

Nyilatkozatok:

„Az első két gól jelentette a töréspontot a meccsen – mondta Michael Oenning, a Vasas vezetőedzője az M4 Sportnak. – Ezután kukába dobhattuk a korábbi terveket, ezzel szemben 2–1 után ismét felvettük a fonalat. A második félidőben mindent megpróbáltunk, hogy elérjük a döntetlent, vagy hogy megfordí­tsuk az állást. Aztán belefutottunk egy szerencsétlen kontrába, és ezzel a meccs elszállt. Azért látható volt, hogy időként a Ferencváros szintjén is tudunk játszani, ha nem is az egész mérkőzésen. Láthattunk, hogy a játékosok szí­vüket és a lelküket is beleadják. Ez a későbbi mérkőzések szempontjából fontos. Nem a listavezető ellen kell mindent beleadni. Ki lehet kapni, bár nem szerencsés, hogy ekkora különbséggel. A meccs biztató volt abból a szempontból, hogy be tudjuk húzni a következő, lényegesen fontosabb találkozókat.”

„Azért nem vagyunk még bajnokok – utalt Thomas Doll, a Ferencváros vezetőedzője arra, hogy a lelátókon többször lehetett hallani a »Bajnokcsapat!« rigmust a szurkolóktól. – De örülök, hogy a szurkolók ma is nagyszerűen támogattak minket. Meggyőző volt a játékunk, persze az kellemetlen volt kissé, amikor a Vasas szépí­tett.”

Böde Dániel:

Stanislav Sesták:

BÖDE, BÖDE, BÖDE

NS-20160322-06-20160319-2A bajnokavatás a hétvégén elmaradt azzal, hogy az MTK vasárnap megverte a Debrecent, í­gy a szombaton a Vasast 4–1-re legyőző Ferencvárosnak már biztosan nem sikerül az a bravúr, ami legutóbb 92 éve, 1924-ben éppen az MTK-nak jött össze – vagyis bajnokságot nyerni márciusban. A 22 pontos előnnyel listavezető FTC válogatott csatára, Böde Dániel azonban folytatta a gólgyártást, és újabb két találatával (a szezonban ötödször, sorozatban másodszor duplázott) egy rekordot már beállí­tott, és további csúcsokhoz közelí­t.

Böde a Vasas ellen a 10. bajnoki meccsén a hetedik gólját is megszerezte, legutóbbi hét fellépésén pedig kilenc gólt szerzett és volt hét gólpassza is az angyalföldiek ellen. A bajnokságban 17 gólnál tart, ezzel elérte az eddigi egyéni rekordját (2012–2013-as idény), nem mellékesen az utóbbi nyolc szezonban mindig tí­z gól fölött termelt (egyedüliként az NB I jelenlegi csatárai közül). Jelenleg 257 meccsen 94 találatnál tart, vagyis egy huszáros hajrával még ebben az évadban elérheti a száz gólt.

A góllövőlistán hét találattal előzi meg közvetlen üldözőjét, Torghelle Sándort (MTK), í­gy egyre biztosabbnak tűnik, hogy 20 év, 1996 után ismét a Fradi adja az NB I gólkirályát. Akkor Igor Nicsenko végzett az élen 18 találattal, de ebből nyolcat az őszi szezonban még a Stadler szí­neiben jegyzett. Böde 1990-t követően, Dzurják József (ugyancsak 18 gól) után az első olyan NB I-es gólkirály lehet, aki mindegyik gólját a Fradiban érte el az adott szezonban.

A Ferencvárosban 151 tétmérkőzésen 76 gólnál jár, ezzel a klub örökrangsorában Varga Zoltán előtt és Novák Dezső mögött a 24. helyen áll – derül ki a tempofradi.hu statisztikáiból.

A 26. FORDULÓ VÁLOGATOTTJA A NEMZETI SPORT OSZTÁLYZATAI ALAPJÁN
Balajcza (Újpest) 5 – Grgic (MTK) 5, Vaskó (Békéscsaba) 5, Leandro (Ferencváros) 6Gera Z. (Ferencváros) 6 – Elek Á. (Diósgyőr) 6, Sesták (Ferencváros) 6, Nagy D. (Ferencváros) 6 – Eppel (Bp. Honvéd) 5, Novothny (Diósgyőr) 5, Böde (Ferencváros) 6
A forduló játékvezetője: Erdős József (Békéscsaba – Újpest) 9 – Bozó Zoltán, Farkas Balázs, Németh Ádám, Kulcsár Katalin

(A Nemzeti Sport, az nso.hu, a Ferencváros és a Vasas hivatalos honlapja valamint az MLSZ Adatbankja alapján)

6 hozzászólás a(z) 2016.III.19. Vasas – Ferencváros: 1-4 bejegyzéshez

 • “CSAK EGY MECCSET JÁTSZOTTAK, DE ANNYI MECCSEMLÉK VAN, AHÁNYAN LÁTTÁK”
  Érdemes összehasonlí­tani az NSO és a CsF (Csakfoci) heti válogattját. Mindössze 5 fő egyezik, és közülük is kettő más poszton…

  NSO: Balajcza (Újpest) – Grgic (MTK), Vaskó (Békéscsaba), Leandro (Ferencváros) – Gera Z. (Ferencváros) – Elek Á. (Diósgyőr), Sesták (Ferencváros), Nagy D. (Ferencváros) – Eppel (Bp. Honvéd), Novothny (Diósgyőr), Böde (Ferencváros)

  CsF: Balajcza (Újpest) -- Okuka (Diósgyőr), Vaskó (Békéscsaba), Juhász (Videoton), Lovric (Honvéd) -- Elek (Diósgyőr), Nagy Á. (Ferencváros) – Hidi (Honvéd) – Sesták (Ferencváros), Novothny (Diósgyőr), Eppel (Honvéd)

 • közepes szí­nvonalú mérkőzésen 4 gól.Viszont örülök,hogy a Sesták magára talált.Az egész csapatban megvolt az akarat és az igyekezet.Mi lett ezzel a vasassal,szintén egy nagy múlttal rendelkező egyesület,hogy tud ennyire leépülni.Szinte menthetetlenek.Lehet,hogy sok Fradi szurkolónak furán hangzik,mikor az ellenfelet sajnálom,de,nagyon sok régi szinte barát van közöttük pl.Vasas: Rákoczi,Lakinger, Újpest: Káposzta,Solymosi,MTK: Csordás, és még sorolhatnám akik már nem élnek.Nem szabad hagyni,hogy a hí­res egyesületek akik a világba vitték a magyar futball hí­rét az enyészeté váljanak.A Fradi is akkor lesz a csúcson,ha a hazai ellenfelei megint magas szí­nvonalon űzik ezt a csodálatos sportot.Most jön egy kis szünet,jövő hét szombatig,ha a megérzésem nem csal, akkor a válogatott nyerni fog.Hajrá magyarok benne 4 fradi játékossal.

 • ™¦ Az szinte biztosnak tekinthető, hogy a Fradi megnyeri a bajnokságot, csak az a kérdés, melyik forduló után ünnepelhet. Számára szerencsés esetben már a következő után, mert szombaton ugyebár legyűrte a Vasast, és ha az MTK pályaválasztóként vasárnap nem veri meg a DVSC-t – azaz döntetlent játszik vele vagy kikap tőle –, akkor a kék-fehérek sem kerülhetnek már elé. Még az elmaradt találkozójuk megnyerésével sem. Vasárnap este tehát megeshet, hogy bajnokavatásra kerül sor az NB I-ben.
  ™¦ Márciusi bajnokavatás kilencvenkét éve, az 1923–1924-es szezon óta nem volt a magyar élvonalban. Az idény az akkorihoz képest rendkí­vül korán – 1923 augusztusában – elkezdődött a párizsi olimpiai játékokra való megfelelő felkészülés miatt, és áprilisban már jött is a zárás. Az MTK március 9-én, a 18. fordulóban legyőzte a 33 FC-t (2:0 egy, a beszámolók szerint rettentő rossz meccsen), előnye ekkor nyolc pont volt az FTC és az Újpest előtt. Ekkor még matematikailag nem volt meg a bajnoki cí­m, március 16-án viszont már igen, mivel az MTK 0:2-ről fordí­tva 4:2-re megverte a Vasast a „stí­lusderbin”, az FTC pedig nagy meglepetésre kikapott a Zuglói AC-tól. A korabeli lapok nem sok szót vesztegettek a bajnokavatásra – az MTK-t jókora előnye okán már a tavaszi idény előtt aranyérmesként kezelték…
  ™¦ Szóval, márciusi bajnokavatás 1924 óta nem volt, januári viszont igen, bármilyen bizarrul is hangzik ez a tény, hiszen sem az őszi-tavaszi, sem a tavaszi-őszi lebonyolí­tásnak nem felel meg. A megoldás: az 1954. évi, tavaszi-őszi bajnokság vége a világbajnokság miatt átcsúszott az 1955-ös év elejére, í­gy a Bp. Honvéd a Vasas Izzó elleni 2:2-es döntetlennel 1955. január 6-án lett bajnok, behozhatatlan előnyre téve szert a Bp. Vörös Lobogó (MTK) előtt!

 • PERCRŐL PERCRE

  Ha holnap az MTK nem nyer a Debrecen ellen, a zöld-fehérek bajnoki cí­me matematikailag is biztossá válik.

  A Ferencváros megtette a magáét, Böde és Sesták is duplázott.

  ÖSSZEFOGLALÓ, KÉP, TABELLA, NYILATKOZATOK, FÓRUM, HOZZÁSZÓLÁS ITT!
  90`
  VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS!
  88`
  Szivacski az ötös elől a bal felső fölé nyesi jobbal a labdát!
  87`
  Gyömbér ballal a bal alsó mellé lő egy védő lába között 15 méterről.
  86`
  Próbálta elkapni a kezét a védő, csak éppen kevés sikerrel. Határeset.
  86`
  Ramí­rez mintha kézzel szerelt volna Müller elől a 16-os bal oldalán belül, Kassai továbbot intett.
  82`
  De mégsem megy, mert Dilaver lesérült közben, az ő helyére áll be Gyömbér Gábor. Nagy Ádám megy hátra a védelem jobb oldalára.
  81`
  Nagy Ádám lemegy… de mégsem megy.

  A hazai szurkolók megtalálták a bűnbakot Kassai személyében.

  Pedig az FTC szezonbeli összes vereségét fővárosi csapattól szenvedte el – az elsőt pont az Illovszky-stadionban az MTK-tól, a másodikat hazai pályán az Újpesttől, a harmadikat a Bozsik-stadionban a Honvédtól.

  Böde: csak a szokásos. A Fradi-ék a Vasas ellen 14 mérkőzést ví­vott már, lőtt 10 gólt, adott két gólpasszt. De a legutóbbi 7 fellépésen lőtt 9 gólt, két assziszt mellett!
  76`
  EGY NÉGY! Böde Dániel jobbal a jobb alsóba lő, Nagy hiába érezte, hová megy majd a labda: 1–4!
  75`
  Sárga a kapusnak, és 11-es! Nagy Gergely teljesen fölöslegesen kivetődik az ötös jobb sarka elé Nagy Dominik lábára.
  73`
  Közben Trinkset Roland Lamah váltja.
  73`
  Könyves jobbról be, Pavlov az ötösön a földre le. Dilaver lökött és rúgott is…
  72`
  Ramí­rez bal oldali beadását kivágja jobbal, kapásból Debreceni.
  70`
  Dibusz vetődve elkapja a bal alsó előtt Ádám 22 méteres, ballábas próbálkozását.

  Vagy szabadrúgás után, lásd a mérkőzés elejét.

  Az angyalföldiek rettenetesen kí­nlódnak a gólszerzéssel: a meccs előttig tavasszal hat meccsen egyszer találtak a hálóba, az is tizenegyesből volt, és az erőnléti edző(-játékos) Ferenczi István szerezte. A legutóbbi négy bajnokiján gólképtelen maradt a Vasas. A piros-kékek tavaly december óta nem szereztek olyan gólt, amely ne büntetőből vagy szöglet után esett volna.
  67`
  Jevgenyij Pavlov kap sárgát könyöklésért.

  Sesták még jobban szeret a Vasas ellen játszani: 2 meccs, 3 gól, 1 gólpassz.

  Böde: csak a szokásos. A Fradi-ék a Vasas ellen 14 mérkőzést ví­vott már, lőtt 9 gólt, adott két gólpasszt. De a legutóbbi 7 fellépésen lőtt 8 gólt, két assziszt mellett!
  65`
  ELDŐLT? Nagy Dominik elmegy a balon, két védő mellől remekül ad középre, ahol két védő mellől Böde Dániel jobbal az ötösről a bal alsóba helyez. 1–3!
  64`
  Könyves lefutja a jobbon Dilavert, estében bead, de ez magas Pavlovnak.
  60`
  Radónak nagyon nem ment ma, Nagy Dominik váltja.
  57`
  Könyves vitézkedik a jobbon, kiharcol egy bedobást, amelyet Ádám fejel középre, de Dibusz figyel, öklöz az ötösön.
  54`
  Gera vitatkozik, pedig ő passzolt igen rosszul Dilaverhez a jobbon. A Vasas kárpótolja, gyorsan elveszí­ti a labdát.

  A Vasas 2011. augusztus 28. óta (2–0) nem győzte le a Fradit, amely megnyerte a két csapat legutóbbi három bajnokiját.
  48`
  Nem is Szivacski, Risztevszki volt az.
  48`
  Ramí­rez és Müller összekap, Ramí­rez szalad visszafelé, szereli a 16-oson belül Szivacskit.
  46`
  FOLYTATJUK!
  45`
  Könyves Norbert váltja Remilit a szünetben.

  FÓRUM, HOZZÁSZÓLÁS ITT!

  Ha már régmúlt: 1943-ban a Ferencváros a Kinizsivel játszott az élvonalban, 1951-ben a Kinizsi a Vasassal – mindkét csapat viselte a hadvezér nevét a kényszerű átnevezések korszakában.

  A tempofradi.huemlí­tést tesz az első ténylegesen angyalföldi Vasas-sikerről: 1930 novemberében a Béke utcai pályaavatón 5:2-re mosták le a Fradit. „A Ferencváros letörése katasztrofális méreteket kezd ölteni!” – szól a korabeli újságí­rói í­télet.

  Volt ilyen sok gól régebben is. Az FTC 1928. november 25-én 9:0-ra győzött az angyalföldiek ellen. Takács II József – „kis Taki” – öt gólt szerzett, erre a két csapat rangadóin azóta sem volt képes senki. Minden idők egyik leggólérzékenyebb magyar csatára, Takács II egyébiránt Vasas-nevelés volt…

  Böde: csak a szokásos. A Fradi-ék a Vasas ellen 14 mérkőzést ví­vott már, lőtt 8 gólt, adott két gólpasszt. De a legutóbbi 7 fellépésen lőtt 7 gólt, két assziszt mellett!

  Vida Máté, a Vasas középpályása optimistán várta a mérkőzést, ám tudja, csakis agresszí­v futballal lehet keresnivalójuk a zöld-fehérek ellen: „Hogy aláí­rnám-e a döntetlent? Minden meccsen a győzelemért lépünk pályára, de ezúttal alighanem kiegyeznék az egy ponttal. Csak akkor lehet esélyünk, ha tőlünk mindenki száz százalékot nyújt, a Fradi pedig nem lesz csúcsformában. Persze a pályánkon jelenleg minden csapatnak nehéz lenne a legjobbját nyújtania.”

  „Egy idősebb Vasas-drukker járkál végig a szurkolótáboron, és igyekszik szurkolásra buzdí­tani a hazai hí­veket. Lelkesedésből nincs hiány nála, ám úgy néz ki, mégsem tud sikerrel járni” – jelentik a helyszí­nről.
  45`
  VÉGET ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ!
  44`
  Mohamed Remilié az első sárga, nagyon keményen lépett oda Nalepának.

  Böde az ősszel ugyebár duplázott itt.
  41`
  Újabb helyzet: a hazai védők nem figyelnek, Gera Sesták és Böde elé emel, utóbbi a jobb sarok elől ballal eltalálja a jó ütemben kimozduló kapust.
  40`
  Böde harcol, Radó meg jobbal 16-ról eltalálja az egyik kapu melletti asszisztenst a Kassai-csapatból.

  A Vasas pályaválasztóként november 28. óta veretlen, a legutóbbi négy hazai bajnoki mérkőzésén tí­z pontot szerzett, mi több, ezeken a találkozókon mindössze egy gólt kapott (mlsz.hu)

  A listavezető idegenbeli mérlege kiváló, csak három meccsét nem nyerte meg vendégként, apró érdekesség ellenben, hogy mindkét vereségét Budapesten szenvedte el, az MTK ellenit éppen az Illovszky-stadionban. A legutóbbi hét idegenbeli bajnoki mérkőzésén, ha gólt kapott, vereséget is szenvedett.
  35`
  Kissé körülményes Fradi-támadás és egy Ramí­rez-beadás után fejjel tisztáz középen Korcsmár.
  33`
  Szivacski most az ötös előtt vitézkedik, szereli a saját cseleibe belezavarodó Radót.
  32`
  Szivacski egyszerre felborí­tja Gerát és Nagyot is, a szabadrúgást jobbról jobbal Trinks adja be, Risztevszki fejjel ment azonban a kapu előtt.
  31`
  Ádám szereli kőkeményen a balon Ramí­rezt, a kisszöglet meg Mülleré.

  Egymás elleni mérkőzések a közelmúltból, jegyzőkönyvekkel, cikkekkel ITT!
  28`
  Most már stabilabb a Vasas-védelem, megállnak a 16-os előtt a vendégtámadások.

  FÓRUM, HOZZÁSZÓLÁS ITT!

  Pavlov szárnyal ebben a Vasasban, 16. bajnokiján ötödik kanadai pontját szerzi.
  22`
  Megszületett a Vasas első 2016-os akciógólja. Egy szabadrúgás után.
  22`
  OTT MEG A SZÉPíTÉS! Korcsmár jobb oldali szabadrúgását Gera és Dilaver közül az ötösről a jobb alsóba fejeli Jevgenyij Pavlov. 1–2!
  19`
  OTT AZ ÚJABB VENDÉGCSAPÁS! Gera futattja a jobbon Nagy Ádámot, aki jobbal középre ad, az ismét üresen hagyott Stanislav Sesták meg jobbal félmagasan a jobb sarokba lő. Kapásból, 14 méterről: 0–2!
  13`
  Debreceni röviden kifejelt labdáját Radó ballal jócskán a léc fölé küldi, 23-ról.
  11`
  OTT A GÓL! A harmadik jobb oldali beadást után már vezet a Fradi! Böde lestoppolja az ötös előtt Trinks beadását, három védőt is beforgat, jobbal a túlsó alsó elé passzol, ahonnan az egymaga érkező Stanistav Sesták ballal a kapu közepébe passzol. Egy lépésről: 0–1!
  10`
  A következőt kifejeli Korcsmár.
  9`
  Sesták fejel az ötösről a léc fölé egy jobb oldali szögletet.

  Nézze meg a labdaszedők parádés, BKV-s bevonulását!

  Mezőnyjátékkal, jelentjük.
  1`
  ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!

  A hazaiak köszöntik a 105 éves Vasast, illetve a jóval fiatalabb Kiss László, Genzwein Ferenc kettőst.

  A hazaiak vörös-kék mezben és kék nadrágban, a vendégek tiszta fehérben.

  NB I, 26. forduló, március 19., 18.00. Illovszky Rudolf Stadion, 3452 néző. Vezeti: Kassai.

  A hazai kispadon: Hermány (k.), Preklet, Berecz, Adamovics, Novák, Ferenczi I. és Könyves.

  A vendégekén: Jova (k.), Csukics, Lamah, Varga R., Busai, Gyömbér és Nagy Do.

  „Számunkra minden meccs bajnoki döntővel ér fel, a Fradi ellen is megvan a tervünk, de részleteket nem szeretnék elárulni – mondta a német szakvezető. – A Ferencváros az erősebb csapat, ám kérdés, milyen összeállí­tásban lép pályára, és mennyire lesz friss hétközi kupamérkőzése után. A játék képe ugyanis jelentős részben azon múlik, hogy ellenfelünk mennyit tud megvalósí­tani terveiből. A futás és az agresszivitás viszont nem képzettség kérdése, és el is várom labdarúgóimtól, hogy ezen a téren felvegyék a versenyt a listavezetővel. A többit majd meglátjuk. Ami a kevés gólt illeti, talán sokakat meglep, de nem látom kilátástalannak a támadójátékunkat, hiszen a ziccereink minden bajnokin megvoltak. A pályánk minőségéről szóló hí­reket túlzónak találom. Az újonnan átadott stadionok gyepszőnyegéhez nyilván nem hasonlí­thatjuk, bizonyos helyeken talán kevesebb a fű, de az túlzás, hogy szörnyű állapotban lenne. Aki akar, igenis tud rajta futballozni.”

  Thomas Doll védekező, kontrákra épí­tő Vasasra számí­t, az ellenfél gólképtelen játékának nem tulajdoní­t nagy jelentőséget, a játéktér minőségét pedig nem fogadja el kifogásként. Vajon mit gondol minderről Michael Oenning, a Vasas vezetőedzője?

  „Elnézve a korábbi mérkőzéseiket, kollégám valószí­nűleg ezúttal is a kontrákra épí­ti a taktikáját. Arra is fel vagyok készülve, hogy alighanem több szögletet és szabadrúgást próbálnak kiharcolni ellenünk, mert azokkal lehet keresnivalójuk. Egy biztos, nekünk kizárólag magunkkal kell törődnünk.”

  „Nem számí­t, hány számí­t, hány gólt lőtt eddig a Vasas, a kiesés elől menekül, ez mindig veszélyes szituáció. A Vasas alighanem ezúttal is beáll védekezni, hátul magas, jó felépí­tésű védői vannak, nem lennék meglepve, ha szombaton a küzdelem dominálna. Nem lesz szépségdí­jas találkozó, de a lényeg a győzelem. Okosan, ésszerűen kell ezt a mérkőzést lehozni.”

  „Néhány poszton frissí­teni kell – mondta a zöld-fehérek vezetőedzője, Thomas Doll. – Debrecenben többen is gyenge napot fogtak ki, de sűrű a programunk, tizenegy labdarúgóval nem lehet végigjátszani egy bajnokságot, és közben sikerrel venni a kupameccseket is. Egy támadó akkor játszik jól, ha veszélyes az ellenfél kapujára. Ezt eddig nem mindenki mondhatja el magáról. Nem elég kialakí­tani a helyzeteket, kí­méletlenül be is kell lőni őket.”

  Egy kis örökmérleg: a forduló legnagyobb múltú presztí­zsmérkőzése: a Vasas és a Ferencváros az 1916-os első találkozóval együtt 162 közös élvonalbeli bajnokit í­rt a magyar futball történelemkönyvébe. Az örökmérleg az FTC fölényét mutatja: a zöld-fehérek 81 alkalommal győztek, a Vasas 42-szer nyert, mí­g 39 mérkőzés döntetlenre végződött.

  JÖTTEK-MENTEK!
  A Vasastól a Fradihoz:
  2011, Beliczky Gergő
  2012, Kulcsár Dávid
  2011, Lisztes Krisztián
  2011, Végh Zoltán
  2005, Adem Kapic
  2006, Kiss György
  2002, Takács Ákos
  2001, Szili Attila
  1994, Eugen Neagoe
  1927, Takács József
  A Fraditól a Vasashoz:
  2013, Grúz Tamás, i.
  2011, Kulcsár Dávid
  2010, Ferenczi István
  2007, Jovánczai Zoltán
  2006, Kiss György
  2004, Kiss György
  2001, Hámori Ferenc
  1996, Aranyos Imre
  1993, Sorin Cigan
  1993, Szenes Sándor
  1986, Szabadi László
  1983, Kakas László
  1978, Esterházy Márton
  1974, Kü Lajos
  1943, Kiszely István
  1943, Pósa Béla

  Eltiltott: Hangya (öt sárga lap).

  A hazaiaktól Czvitkovics (térdműtét után) sérült, a vendégektől Batik (részleges térdszalagszakadás) és Hajnal (combizomhúzódás) maródi.

  A megoldás: az 1954. évi, tavaszi-őszi bajnokság vége a világbajnokság miatt átcsúszott az 1955-ös év elejére, í­gy a Bp. Honvéd a Vasas Izzó elleni 2:2-es döntetlennel 1955. január 6-án lett bajnok, behozhatatlan előnyre téve szert a Bp. Vörös Lobogó (MTK) előtt!

  Szóval, márciusi bajnokavatás 1924 óta nem volt, januári viszont igen, bármilyen bizarrul is hangzik ez a tény, hiszen sem az őszi-tavaszi, sem a tavaszi-őszi lebonyolí­tásnak nem felel meg.

  Ekkor még matematikailag nem volt meg a bajnoki cí­m, március 16-án viszont már igen, mivel az MTK 0:2-ről fordí­tva 4:2-re megverte a Vasast a „stí­lusderbin”, az FTC pedig nagy meglepetésre kikapott a Zuglói AC-tól. A korabeli lapok nem sok szót vesztegettek a bajnokavatásra – az MTK-t jókora előnye okán már a tavaszi idény előtt aranyérmesként kezelték…

  Márciusi bajnokavatás kilencvenkét éve, az 1923–1924-es szezon óta nem volt a magyar élvonalban. Az idény az akkorihoz képest rendkí­vül korán – 1923 augusztusában – elkezdődött a párizsi olimpiai játékokra való megfelelő felkészülés miatt, és áprilisban már jött is a zárás. Az MTK március 9-én, a 18. fordulóban legyőzte a 33 FC-t (2:0 egy, a beszámolók szerint rettentő rossz meccsen), előnye ekkor nyolc pont volt az FTC és az Újpest előtt.

  Még egyszer, a bajnokavatási feltételek:
  • az FTC győzze le a Vasast
  • az MTK ne nyerjen a DVSC ellen.

  Még az elmaradt találkozójuk megnyerésével sem. Vasárnap este tehát megeshet, hogy bajnokavatásra kerül sor az NB I-ben.

  Az szinte biztosnak tekinthető, hogy a Fradi megnyeri a bajnokságot, csak az a kérdés, melyik forduló után ünnepelhet. Számára szerencsés esetben már a következő után, mert ha szombaton a Fáy utcában legyűri a Vasast (ebben az esetben 65 pontja lesz, és a 3. helyen álló Újpest már nem előzheti meg, a mögötte lévő csapatokról nem is beszélve), mí­g az MTK pályaválasztóként vasárnap nem veri meg a DVSC-t – azaz döntetlent játszik vele vagy kikap tőle –, akkor a kék-fehérek sem kerülhetnek már elé.

  Ritka dolog az, amikor a zöld-fehérek tiszta szí­vből szorí­tanak a debreceniek sikeréért.

  A 26. forduló következik a labdarúgó NB I-ben, és ez az első kör a 2015–2016-os idényben, amikor esély lehet bajnokavatásra: ez a listavezető Ferencváros eredményétől és a DVSC–MTK mérkőzéstől függ.

  A billentyűknél: B. J.

  ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT A VASAS FC–FERENCVÁROS LABDARÚGÓ NB I-ES MÉRKŐZÉS ONLINE KÖZVETíTÉSÉBEN!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
10.16. 17:00 m4 Sport
EL-csoportkör 10.19. 16:30 M4 Sport
10.24. 18:00 m4 Sport
MK: VSK Tököl-FTC 10.27.13:30 M4 Sport
10.30. 19:30 m4 Sport
Novák Dezső
FOTELSZURKOLÓ