2016.VI.14. EB, Magyarország – Ausztria: 2-0

NS-20160615-01-20160614

HATALMAS MAGYAR DIADAL – ÉS MÉG SZALAIRA IS GONDOLT A SORS!

A szünet után sokáig emberelőnyben játszottunk, okosan őriztük előnyünket – győzelemmel kezdtük az Európa-bajnokságot.
Remek kezdés: a magyar labdarúgó-válogatott Szalai Ádám és Stieber Zoltán góljával 2–0-ra legyőzte Ausztriát az Európa-bajnokság kedd kora esti bordeaux-i mérkőzésén!

LABDARÚGÓ EURÓPA-BAJNOKSÁG
F-CSOPORT, 1. FORDULÓ

MAGYARORSZÁG – AUSZTRIA 2-0 (0-0)
Bordeaux, Nouveau Stade de Bordeaux, 34.424 néző.
Vezette: Clément Turpin (asszisztensek: Cano, Danos; alapvonali jv.: Bastien, Fautrel – franciák; tartalékjv.: Manzano – spanyol)

MAGYARORSZÁG: Király G. – Fiola, Guzmics, Lang, Kádár – Gera, Nagy Á. – Dzsudzsák, Kleinheisler (Stieber Z. 79.), Németh K. (Pintér Á. 89.) – Szalai Á. (Priskin 69.)
kispad: Dibusz, Gulácsi, Korhut, Elek Á., Böde, Lovrencsics, Nikolics, Bese, Juhász R.
Szövetségi kapitány: Bernd Storck

AUSZTRIA: Almer – Klein, Dragovic, Hinteregger, Fuchs – Baumgartlinger, Alaba – Harnik (Schöpf 78.), Junuzovic (Sabitzer 59.), Arnautovic – Janko (Okotie 65.)
kispad: Lindner, Özcan, Garics, Ilsanker, Suttner, Prödl, Wimmer, Hinterseer, Jantscher
Szövetségi kapitány: Marcel Koller

Gól: Szalai Á. (62.), Stieber Z. (87.)
Sárga lap: Németh K. (80.) illetve Dragovic (33., 66.)
Kiállítva: Dragovic (66.)

20160614-ausztria

OSZTRÁK KAPUFÁVAL KEZDŐDÖTT

Az ijesztő kezdés, David Alaba kapufája után gyorsan rendezte sorait a magyar válogatott, aminek bizonyítéka egyfelől a következő osztrák támadások veszélytelenségében, másfelől az első fél órát jellemző statisztikákban érhető tetten.

Nemcsak a labdabirtoklásban voltak jobbak a mieink (55:45 százalék), hanem a labda járatásában is: többet és pontosabban passzoltak, amivel sikerült elejét venni annak, hogy az osztrákok gyorsítsák a játékot.

Más kérdés, hogy az ekkor elsősorban az osztrákok lefékezésére összpontosító Storck-csapatnak támadások építésére nem sok energiája maradt. Ellenfelünk mindenesetre szembesült azzal, amire alighanem készült is: ha nyerni akar, kevés helyzetből kell gazdálkodnia.

DZSUDZSÁK LÁBÁBAN MARADT A GÓL

A játékrész hajrájában két lehetőségük nyílt a pirosaknak: Zlatko Junuzovic távoli lövésénél Király Gábor már nem először mutatta meg, hogy Eb-korelnökként is jók a reflexei, majd a bal oldalon megszökő Marko Arnautovic kissé mély beadása után Martin Harnik magától hibázott.

A játékrész végére maradt egy hatalmas magyar lehetőség is, Kleinheisler László kiugratását követően Dzsudzsák Balázs jobbal gyatrán a hosszú sarok mellé lőtt. Ha másra nem, arra azért jó volt ez az akció, hogy óvatossá tegye ellenfelünket.

A második félidő elejének is megvolt a maga ijesztő pillanata (egy balról érkező osztrák beadásnál Guzmics Richárd csúnyán elvétette a labdát), de megint rendeződtünk, az első negyedórában sokat volt nálunk a labda. S hogy mi is ijesszünk, Dzsudzsák egy hatalmas távoli lövéssel igencsak megtornásztatta Robert Almert.

AZ ŐRÜLET NYOLC PERCE

NS-20160627-24-20160626S ezt követte válogatottunk közelmúltjának talán legzsúfoltabb és legtöbbet ígérő nyolc perce:
• előbb megsérült és cserét kért az osztrákok egyik legfontosabb játékosa, Junuzovic;
• egy Kleinheislerrel lebonyolított remek összjáték után a néhány perccel korábban még kifütyült, játékával addig sok gólveszélyt valóban nem jelentő Szalai Ádám közelről bepréselte a vezető gólt, nem mellesleg újabb érvvel alátámasztva, hogy Bernd Storck kiváló érzékkel hoz személyi döntéseket (1–0);
• néhány perccel később Aleksandar Dragovic a magyar tizenhatoson belül rátartott Kádár Tamás lábára – ezzel egyszerre „harcolt ki” magának piros lappal felérő második sárgát és tette sípszó utánivá Hinteregger kapunkban landoló bombáját…

Vezettünk, emberelőnybe kerültünk, az ellenfél két hatalmas pofontól rogyadozott – mi kell még?!

STIEBER MEGADTA A KEGYELEMDÖFÉST

A kérdés már csak az volt, hogy a hirtelen roppant kedvezővé váló szituációval élünk-e. Éltünk!

Próbáltuk tartani a labdát, a kettős hátrányba kerülő osztrákokon egyre inkább elhatalmasodott a tanácstalanság, és a kínálkozó létszámfölényes megugrásaink egyikéből a nem sokkal korábban becserélt Stieber Zoltán csodálatos gólt emelt, biztossá téve a remek győzelmet. 2–0

További képek: mlsz.hu (ittittitt és itt), nso.hu

Nyilatkozatok:

„Óriási, amit a csapat teljesített, nagyon keményen dolgoztunk, megérdemelten nyertünk! Olyan az egész, mint egy álom, amely valóssággá vált. Jó az eredmény, jó volt a meccs, bravó! A meccs eleje nehéz volt, de aztán belejöttünk, nagyszerű volt a második félidő. Most jön egy kis szünet, aztán regenerálódunk” – mondta Bernd Storck szövetségi kapitány a mérkőzés után az M4 Sportnak.

„Gratulálok a csapatomnak. Most lehet kiemelni azt a munkát, amit az elmúlt időszakban, a felkészülési meccseken elvégeztünk – folytatta Storck már a hivatalos sajtótájékoztatón. – Nyilván kellett egy kis szerencse is Alaba kapufájánál, de a játékosok képesek voltak önmagukat túlszárnyalni. Gratulálok Szalai Ádámnak a góljához, de a második gól is egy felépített támadás eredménye volt, ez volt a hab a tortán.”

Bernd Storck kérdésre válaszolva Király Gábort is méltatta, most is elmondta, nem öreg vagy fiatal játékosai vannak, hanem jó játékosai. Ez érvényes Király Gáborra is, aki nagy segítségére volt a csapatnak.

Ezután Kleinheisler László került szóba újságírói kérdésre. „Nagyszerű tehetség, nagyon örülök, hogy vele dolgozhatom. Ő Magyarországon nem játszott, de én már az U21-es válogatottnál felfigyeltem rá, nem véletlenül került a Bundesligába.”

Storck szerint a siker kulcsa az volt, hogy ellenőrzés alatt tudtuk tartani az osztrákok kulcsjátékosait. A szakember elmondta, most csak a következő, Izland elleni meccsre összpontosít, nem kíván távolabbra tekinteni.

„A mai mérkőzés bizonyította, hogy a futballban bármi megtörténhet. Negyvennégy év után szerepel a magyar válogatott Eb-n, és rögtön győzni tudott. És úgy gondolom, hogy ezt a munkát folytatva a második, ugyancsak történelmi jelentőségű siker is meglehet. Gratulálok még egyszer mindenkinek a mai sikerhez” – zárta a sajtótájékoztatóját Storck.

„Jól kezdtünk, de ezt követően kiengedtük a kezünkből a mérkőzést, mivel felesleges hibák sorát követtük el. Sorra adtuk el a labdákat, ez pedig kiszívta az erőnket. Idegesen, hektikusan futballoztunk. A magyar csapat jó mérkőzést játszott, a keménységük pedig a futball része. Több nyugalomra lett volna szükségünk a labda járatásához. Emberhátrányban ez nem egyszerű. Idegesítő természetesen a vereség az első mérkőzésen, de össze kell szednünk magunkat. Meg kell próbálnunk megverni Portugáliát – de most már sokkal nagyobb nyomás nehezedik ránk” – értékelt Marcelo Koller, Ausztria szövetségi kapitánya.

„Borzasztó kemény felkészülés van mögöttünk, sokszor voltunk nehéz helyzetben fizikailag és pszichikailag is, de mindig hittünk abban, hogy a munka kifizetődik. Ez ezen a mérkőzésen megtörtént, a srácok fantasztikusan teljesítettek – nyilatkozta a rekordot döntő Király Gábor, aki Alaba első perces lövéséről ezt mondta: – Nagyon jó, helyezett lövés volt, szerencsénk volt, hogy kifelé pattant.”

Az első gólunkat szerző Szalai Ádámmal öt perc alatt nagyot fordult a világ: „A kritikák a sporttal együtt járnak. Magamnak sikerült bizonyítanom. A munka kifizetődött. Ezt most ma még kiélvezem, de holnaptól a következő feladatra koncentrálunk. Öt perccel a gól előtt még nem annyira szerettek az emberek, most már mindenki szeret. Ilyen a futball. Boldog vagyok, hogy ennek részese lehettem.”

Másik góllövőnk, Stieber Zoltán így emlékezett vissza a találatára: „Az első gondolatom az volt, hogy »megbököm« a kapust, aztán beugrott egy pillanatra, hogy talán mégis inkább el kellene passzolnom mellette, de hála istennek, így döntötten. Azt gondolom, ez pályafutásom egyik, ha nem a legszebb gólja.”

„Nagyszerű, hogy kijutottunk, óriási élmény ennyi magyar előtt játszani – értékelt Gera Zoltán. – Minden képzeletet felülmúló győzelmet arattunk a sokkal esélyesebbnek tartott Ausztria felett. Jó csapatot győztünk le. Az elején volt egy kis megilletődöttség a játékunkban, lassan kezdtünk, de aztán sikerült összeszednünk magunkat, sokat volt nálunk a labda, helyzeteket alakítottunk ki. A félidőben arról beszéltünk, hogy meglesz az az egy-két gólszerzési lehetőség. Nagyon örülök, hogy (Szalai) Ádám ilyen hosszú idő után gólt szerzett, és elhallgattatta az őt támadókat.”

„A csapat érdeme a győzelem. Nem kapkodtunk, kivártunk, voltak is helyzeteink, megérdemeltük a győzelmet – nyilatkozta a meccs legjobbjának megválasztott Kleinheisler László, aki elmondta azt is, hogy ez az első sajtótájékoztatója. – Fantasztikus, hogy ennyi szurkoló itt volt, és hogy örömet tudtunk nekik szerezni.”

A válogatott összes tagja először szerepelt Európa-bajnoki mérkőzésen, a csapat legfiatalabb játékosának, Nagy Ádámnak fizikailag nem okozott gondot a találkozó.

„Fizikailag nem volt gond, a futást genetikailag bírom, ilyen szempontból nem volt kiugróan más szint, mint amihez eddig szoktam – nyilatkozta a mérkőzést végigjátszó középpályás. – Persze felépítésben van még hová fejlődnöm, hogy a párharcokban, ütközésekben erősebb legyek és jobban fedezzem a labdát.”

„Nagyon boldog vagyok, hogy nyertünk, de nem elégedünk meg, ez a győzelem „csak” egy lépcsőfok volt – fogalmazott Pintér Ádám. – Eddig is a munka volt a sikerünk, így ugyanígy végezzük tovább a dolgunkat, készülünk a következő, Izland elleni mérkőzésre. Hatalmas élményt jelentett a számomra, hogy pályára léphettem. Sajnos a saját játékommal nem voltam elégedett, de a legfontosabb most az, hogy le tudtuk győzni Ausztriát és ezzel roppant fontos három pontot szereztünk – vélte középpályásunk, aki azt is elárulta, hogy az Európa-bajnoksághoz méltó körítés, illetve kiszolgálás várja őket minden területen. – Mindent megkapunk, amit szeretnénk, egy rossz szavunk sem lehet. A létesítmények, amelyekben készülhetünk, a legmagasabb minőséget képviselik. Minden azért van, hogy a lehető legjobb teljesítményt nyújtsuk, ez nagy segítség a számunkra.”

„Nem leptek meg a magyarok, tudtuk a mérkőzés előtt is, hogy jó csapatot alkotnak. Remekül kezdtünk, több lehetőségünk is volt, hogy megszerezzük a vezetést, de ezeket kihagytuk. A magyaroknak is volt néhány lehetőségük, kettővel éltek is, így megérdemelten nyertek” – mondta David Alaba, az osztrákok legnagyobb sztárja.

Aleksandar Dragovic nem értette, miért kapott másodszor is sárga lapot a mérkőzésen.

„A második sárga lapom egyszerűen megmagyarázhatatlan számomra. Lőni akartam, és elkéstem. Mindenesetre azzal tisztában voltunk, hogy nem lesz ez sétagalopp Magyarország ellen…” – kesergett a kiállított osztrák.

(A Nemzeti Sport, az nso.hu és az UEFA hivatalos honlapja alapján)

10 hozzászólás a(z) 2016.VI.14. EB, Magyarország – Ausztria: 2-0 bejegyzéshez

 • Az osztràk Televìziò a meccs napjàn egy nagyon
  érdekes és tanulsàgos dokumentàciòs filmet sugàrzott ki. Névileg: Österreich-Ungarn. Mehr als nur ein Spiel.

  Osztràk-Magyar: Több mint csak egy meccs.

  Nem ismétlem, az ott elhangztottakat, amit Tik ûgy is sokkal jobban tudtok.

  Szerintem ez a meccs talàn ingerelhetné a “sògorokat”, hogy revànst vegyenek.

  Màs szavakkal: Egy régi baràtsàg ùjjàélesztésének megkezdése.

  Nem érdekes és a szerencse furcsa fordulata, hogy pont Franciaorszàgban talâlkozik az a két orszàg, akiknek közös többszàzéves mùltjukat pont Franciaorszàg bontotta fel?

  Még meg francia sìpbìrò vezette a meccset is !

  Az Osztràkok nagy “tragédiàja” és a Magyarok mulatàsa (vagy fordìtva) visszaidézik azokat az idôket, mikor a fociban Ausztria, Csehorszàg és Magyarorszàg voltak Euròpàban a foci tanàrai.

  Mit gondoltok. Gyakrabban fogjàk ùjra jàtszani az Osztràk-Magyar meccseket ?

  • Igen, remélem! Hátha minden évben lesz megint egy jó osztrák -- magyar! Utóbbi 10 évben azért nem volt, mert MÉG ŐK SEM (!!!) vettek komolyan bennünket … hátha ez most változik! 😛
   Egyébként meg a francia -- román meccsen magyar bíró volt! :-)))

   • Eretnekség volna, ha azt àllìtanàm, hogy miközben Kassai a Franciàknak “hùzott”, a francia bìrò meg a Magyaroknak ?

    • lacimadàr, hozzàteszem, hogy én is csatlakozom reményedhez.

     A “sògorok”-nak, ha végighallgathattad volna a bemondàsokat, valòjàban, “nem vettek komolyan bennünket”.

     A közös megbecsülésnek kell, hogy ùjbòl a régi baràtsàg (persze nem csak annak, de mindegy) felélésének a kezdetén àllnia.

     A Magyarok részérôl màr gondolom ez meg van.

     Az Osztràkok most majd következni fognak.

     Együtt ünnepeltek az Osztràkok és a Magyarok a meccs utàn. Ez màr egy kis jel.

     Akàrhogy is van, vagy akàrhogy is lett, többszàz éves közös történelmünk van velük.

     • Sőt, már a meccs előtt is! Valamely osztrák újság írta, hogy “megható volt”, milyen szépen sörözgettek, szurkoltak együtt magyarok és osztrákok … Laci, holnap 18,00-kor: AMI A CSÖVÖN KIFÉR, ÚGY SZORÍTSON MINDENKI A MAGYAROKNAK!!! Nem Orbán miatt! Hanem, hogy végre ez a szerencsétlen nép is jusson egy kis örömhöz! Láttad, hogy mi volt Pesten a meccs után? Ilyen még sosem volt Magyarországon! persze, tomboltunk örömünkben a ’70-es-’80-as években is egy-egy ragyogó győzelem után, de az a Népstadion környékére korlátozódott … Ott még eltűrték a magyar zászlót és a “Ria-ria-Hungáriát” … ott se nagyon … de 2 megállóval arrébb már gumibotoztak a magyar zászló miatt … ez IS a történelmünk része! Az NDK-n kívül az egyetlen ország voltunk Európában (a világon?), ahol, ha kifejezted örömödet egy csodálatos nemzethez való tartozásod miatt, gumibotot vagy könnygáz-spray-t kaptál … “Tűnjenek el, de gyorsan!” -- ordították a rendőrök egy magyar -- román 1-0 után … kaptunk bőségesen … pedig nem volt randalírozás, eszünkbe sem jutott volna autókat gyújtogatni, kirakatokat beverni, mint pl. az akkori “kulturált” angol szurkolóknak … szerettünk volna örülni egy kicsit … ennyiből irígylem a mai fiatalokat, hogy ma már vannak óriás-kivetítők, és ők bulizhattak, ünnepelhettek együtt … ilyen spontán népünnepély még tényleg nem volt Magyarországon! Mert, amikor lett volna rá ok, akkor nem lehetett, mióta meg lehetne, azóta nem volt rá ok! HAJRÁ MAGYAROK!!!

      • lacimadàr, sajnos az M4-et nem tudom megfogni, de az osztràk TV-adàs bejön.

       A képernyôn fogok szorìtani.

       Hajrà Magyarok !

       De ne feledjük el: Hajrà Fradi is, hiszen a Fradi a vàlagotott szìve.
       A szìv nélkül meg nem mûködik az ész Sem.

       • Jól mondod, a Fradi a magyar labdarúgás szíve! És esze :- ) Hajrá magyarok! Fantasztikusan, óriási szívvel küzdöttek a fiúk! És még nagyon jól is játszottunk! Futballoztunk!! Évtizedek óta nem láttam ilyet! Szívvel-lélekkel játszó magyar csapat, ami közben jól (ragyogóan!) játszik!!! HAJRÁ MAGYAROK!!! MOST semmi más nem számít, csak ez!!! De, a csapat magja Fradista! És azt hiszem, kapunk is az UEFA-tól szépen pénzt, még Sesták után is!

 • Kedves YSE, előző hsz-om elszállt valahova … de a lényeg! EZT senki nem tudja és akarja kisajátítani! Csodálatos győzelem volt, a győzelmet pedig sosem kell megmagyarázni … (a vereséget pedig nem lehet … 😛 ) MOST ne azzaL foglalkozzunk, hogy egyébként ki mit mondott, hanem örüljünk ennek a tényleg ragyogó diadalnak! Az első játéknap után 3 csapat áll 3 pont, 2-0-ás gólkülönbséggel! Németország, Olaszország, Magyarország! Bárcsak a végén is valami ilyesmi lenne … 😛 😛 😛
  HAJRÁ MAGYAROK, HAJRÁ MAGYARORSZÁG!!!

 • Nagyon okos és jó játékkal elért megbecsülendő eredmény. Ám kíváncsi vagyok, hogy ezt is ki akarja-e valaki sajátítani.
  Mert a magyar futball körüli emberek magatartása engem sokszor a kuruc hadseregére emlékeztet. Ha tízezren indultak a csatába, vereség után jó, ha ötezret össze lehetett szedni, míg győzelem esetén húszezren jelentkeztek a zsákmányért…

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

  TFU_20020100_Fma_001 - 0018
OLDALAK
Ranglisták és statisztikák:
Következik: 02.01.17:00 Kisvárda-FTC (TV:M4 Sport)
EL-csoportkör 2019
VVK 50 – A kupasiker 14 legszebb pillanata
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső Utánpótlás Emléktornák
FACEBOOK:
HOST