2016.XI.13. VB-selejtező, Magyarország – Andorra: 4-0

ns-20161114-01-20161113Gera! Lang! Gyurcsó! Szalai! Andorra nem okozott gondot

Gól nélküli 33 percet követően hozta a kötelezőt a magyar válogatott az utolsó 2016-os tétmeccsén.
A magyar labdarúgó-válogatott a világbajnoki selejtezősorozat 4. fordulójában hazai pályán 4–0-ra legyőzte Andorrát.

VB-SELEJTEZŐ, EURÓPAI ZÓNA, B-CSOPORT, 4. FORDULÓ

MAGYARORSZÁG – ANDORRA 4-0 (2-0)
Budapest, Üllői út, Groupama Aréna, ~20.000 néző.
vezette: Christos Nicolaides (Charalambous, Lazarou; tartalékjv.: Massias – ciprusiak)

MAGYARORSZÁG: Gulácsi – Bese, Lang, Guzmics, Korhut – Nagy Á., Gera (Böde 84.) – Dzsudzsák, Kleinheisler (Stieber Z. 74.), Gyurcsó (Németh K. 81.) – Szalai
kispad: Dibusz, Megyeri, Hangya, Fiola, Elek Á., Lovrencsics, Pintér Á., Priskin, Vida M.
Szövetségi kapitány: Bernd Storck

ANDORRA: Gomes – C. Rubio, E. Garcí­a, Vales, Llovera, San Nicolás – Ví­ctor Rodrí­guez (Moreira 83.), Vieira, C. Martí­nez (A. Martí­nez 67.) – Pujol (J. Sánchez 87.), Aláez
kispad: Pol, A. Rodrigues, M. Garcia, J. Rubio
Szövetségi kapitány: Koldo Álvarez

Gól: Gera (34.), Lang (43.), Gyurcsó (73.), Szalai (88.)
Sárga lap: Kleinheisler (15.), Korhut (35.) illetve –

20161113-andorra

TÁMADÁS!

Ez volt a jelszó, vagy legalábbis ennek kellett lennie a mieinknek Andorra ellen. A kezdőcsapatban két érdekesség volt, az egyik alátámasztotta ezt a jelszót, a másik nem. A lettországi meccshez hasonlóan ezúttal is két támadó(bb) szellemű szélső hátvéddel kezdtünk, Fiola Attila helyett Bese Barnabás volt a jobb-bekk, a másik oldalon pedig nem is variálhatott Bernd Storck, Kádár Tamás eltiltott volt, í­gy Korhut Mihály játszott balhátvédként.

Ugyanakkor a rigai találkozóval ellentétben ezúttal csak egy csatárral kezdtünk – igaz, az ott játszó Nikolics Nemanja sérülés miatt nem volt kerettag –, jó hí­r volt viszont, hogy Gera Zoltán kezdeni tudott.

Támadtunk, vagy legalábbis próbáltunk, merthogy a kezdetekben teljesen meddőnek bizonyultak a próbálkozásaink, sőt több esetben bántó technikai hibákat követtek el a mieink, Lang Ádám átadásai közül például kettő is kiment az oldalvonalon túlra.

Két veszélytelen andorrai lövést követően a 27. percben megvolt az első hazai helyzet is. Dzsudzsák Balázs cselezte túl magát néhány vendégjátékoson a jobb oldalon, középre tett labdáját Szalai Ádám kiválóan tartotta meg, a lövése előtt azonban odapiszkált egy védő, í­gy a kí­sérlet sikertelen volt. Két perccel később ismét csapatkapitányunk próbálkozott, de a szabadrúgása a sorfalban kötött ki.

GERA!

20161113-andorra-geraA 33. percben aztán megszereztük a vezetést! Dzsudzsák teremtett egy veszélytelen szituációból veszélyest a jobb oldalon, nagyszerűen fordult le a védőjéről, lehúzta az alapvonalig a labdát, majd középre lőtte, Josep Gomes csak ütni tudta, éppen Gera Zoltán elé, akinek a lövésébe még beleértek, de a labda a kapuban kötött ki (1–0).

Ez volt Gera Zoltán 26. gólja a válogatottban, ezzel vezet az aktí­v játékosok között. Még egy találat, és beéri a válogatott örökranglista 13. helyén Sándor Károlyt, Takács II Józsefet és Toldi Gézát.

A félidő végére aztán a pontatlanságokat és a bizonytalanságokat felváltották a szemet gyönyörködtető megoldások. Kleinheisler László „elástico” csele nem mindennapos magyar pályán, valamint Dzsudzsák sarkazása – ami majdnem gólpassz lett – is tapsot érdemelt.

LANG!

Aztán az is, ahogy „csékánk” ismét elhúzott a jobb oldalon, újra nagyszerűen lőtte középre a labdát, amelyre Lang Ádám érkezett, és bár nem ez volt pályafutása legjobb félideje, ez lett (18. fellépésén) az első válogatott gólja: a jobb alsóba pörgetett (2–0).

Dzsudzsák 86 válogatott mérkőzésen 20 gólnál jár, most pedig kiosztotta a 20. gólpasszát is.

A helyenként felharsanó korai füttyszavaknak í­gy nem kellett felerősödniük, a szünetre megnyugtató előnnyel vonulhattunk, egy szerencsés szurkoló ráadásul már ekkor megkapta Dzsudzsák mezét! A második félidő hasonlóan kezdődött, mint az első: kevés izgalommal, ámde magyar mezőnyfölénnyel.

GYURCSÓ!

A 73. percben végre növelni tudtuk az előnyünket. Gera Zoltán nagyszerű labdát adott Gyurcsó Ádámnak, aki a beragadó védők miatt nem volt lesen, viszont teljesen üresen maradt, í­gy nyugodtan lőhetett jobb külsővel a bal alsó sarokba (3–0).

A Pogon Szczecin szélsője 15. fellépésén a harmadik gólját szerezte a válogatottban, az első találatát debütálásán lőtte Csehországnak, Petr Cech kapujába, a másodikat pedig a legutóbbi meccsünkön Lettországnak.

A végén még lehetőséghez jutott Stieber Zoltán, Németh Krisztián és – a közönség nagy örömére – Böde Dániel is. Egy kis érdekesség a másik oldalról is, a 87. percben csereként beállt Andorrába Juli Sánchez, aki épp ezen a napon húsz évvel ezelőtt debütált a válogatottban.

SZALAI!

Sok örömre azonban nem volt oka, beállása után egy perccel Stieber Zoltán gyönyörű csellel ment el védője mellett, Szalai Ádámhoz passzolt, aki sarokkal (!) vette be a vendégek kapuját (4–0)! Szalai Ádám a 13. gólját szerezte meg a válogatottban, beérve Détári Lajos, Titkos Pál, Várady Béla, Szabics Imre, Orth György és Machos Ferenc hatosát az örökranglistán.

Bár 33 percig türelmetlenkedniük kellett a szurkolóknak, végül magabiztos, 4–0-s győzelmet arattak a mieink, Andorra pedig elkönyvelhette egymás utáni 86. nyeretlen találkozóját. A játékosok mellett kijár a dicséret a szurkolóknak is, akik ismét nagyszerű hangulatot teremtettek, és még Andorra ellen is majdnem megtöltötték a stadiont.

További képek: mlsz.hu, Farkas Zsolt

Nyilatkozatok:

„Nehezen találtunk magunkra, de tudtuk, nem lesz könnyű feltörni Andorra fegyelmezett védelmét – mondta Bernd Storck, a mieink szövetségi kapitánya a mérkőzés utáni sajtótájékoztatón. – Huszonöt perc elteltével jobb lett a helyzet, az első gól után nagy kő esett le mindenki szí­véről. Gratulálok a játékosoknak, nem türelmetlenkedtek, végig gólra törően játszottak. Két ponttal kevesebbünk van, mint ami elvárható lett volna, igaz, Feröeren nem voltunk jó állapotban. Az eddigiek alapján jól teljesí­tünk a selejtezőben.”

„Kleinheisler László nagyon jól játszott, főleg a második félidő elején. Fiatal játékos, aki néha fegyelmezetlenül viselkedik, emiatt kapta az eltiltást érő sárga lapját.”

„A következő esztendő feladatai közé tartozik, hogy fejlődjünk, minden játékosnak sokat kell szerepelnie klubjában, a fiataloknak pedig több rutint kell szerezniük. Portugália vár ránk, addig még talán lesz egy felkészülési mérkőzésünk” – fejezte be mondandóját a német szakember.

„Ha a mérkőzések csak harmincpercesek lennének, jó eredményeket érnénk el, de egy futballmeccs kilencven percig tart – kezdte Koldo Álvarez, az andorraiak szövetségi kapitánya. – Fél óráig sikerült megállí­tanunk a magyarokat. Súlyos következményei voltak a hibáinknak. A két csapat közti tudásbeli különbség az első harminc perc után mutatkozott meg, a magyar együttes megmutatta, jobb minőséget képvisel, mint mi. A csoport három legerősebb együttesével már játszottunk, nehéz megmondani, ki jut tovább.”

Gera Zoltán:

A B-CSOPORT ÁLLÁSA

1. Svájc 4 4 – – 9–3 +6 12
2. Portugália 4 3 – 1 16–3 +13 9
3. MAGYARORSZÁG 4 2 1 1 8–3 +5 7
4. Feröer 4 1 1 2 2–8 –6 4
5. Lettország 4 1 – 3 2–8 –6 3
6. Andorra 4 – – 4 1–13 –12 0

(A Nemzeti Sport, az nso.hu és az UEFA hivatalos honlapja alapján)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

04.28.17:45 TV:M4Sport
OLDALAK
05.05.18:30 TV:M4Sport
05.11-12 M4 Sport
05.15.19:30 M4 Sport
05.18-19. M4 Sport
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ