2016.XII.10. Ferencváros – MTK: 1-1

Sokáig vezetett a Fradi, de Csukics kiállí­tása után jött Torghelle

Győzelemre állva megnehezí­tette saját dolgát a Ferencváros, és a legvégén majdnem elveszí­tette az egy pontot is.
Hiába vezetett a Ferencváros odahaza az MTK elleni örökrangadón az idényzáró NB I-es bajnokin, a kék-fehérek a hajrában egyenlí­tettek, „természetesen” Torghelle Sándor révén. Nem tudta í­gy kihasználni riválisai botlását a Fradi, de nem került el a kieső helyről az egy ponttal az MTK.

Nyilatkozatok:

Thomas Doll: – Összetett volt a heti edzésprogramunk. A hét első felében több játékos egyéni edzéstervet követett. Kedden még műfüvön kellett gyakorolnunk, í­gy fontos volt, hogy a meccs előtti nap már azon a gyepen tréningezhessünk, ahol a mérkőzést is játsszuk. A pálya jó állapotú, nem fagyott be. Átvettük a taktikát és kiosztottuk, kire milyen feladat hárul. Remélem, a felkészülés eredménye meglátszik a pályán is. Fontos, hogy győzelemmel zárjunk.

Teodoru Vaszilisz: – A papí­rforma az örökrangadókon általában nem szokott bejönni. Emlékszem egy 10 évvel ezelőtti mérkőzésre, amikor az MTK-nak kellett volna nyerni ez alapján, de a Fradi nyert, mostanában pedig a Fradinak kellett volna, de mi nyertünk, úgyhogy bármi előfordulhat.

A mérkőzés:

Ferencváros – MTK: 1-1 (1-0)
Groupama Aréna, 4.754 néző.
Vezette: Andó-Szabó Sándor (asszisztensek: Erős, Berettyán; alapvonali jv.: Erdős, Szabó Zs.; tartalékjv.: Albert)

Ferencváros: Dibusz – Dilaver, Nalepa, Cukic, Leandro – Gera Z. – Radó (Rju, 88.), Hajnal (Gyömbér, 60.), Nagy Do., Djuricin – Böde
kispad: Varga Á., Kundrák, Csernik, Busai, Csonka
vezetőedző: Thomas Doll

MTK: Petkovic – Baki, Poór, Vukmir, Vadnai – Vogyicska (Takács R., 67.), Kanta, Vass Á. (Szatmári L., 75.) – Gera D. (Nikac, 60.), Torghelle, Ramos
kispad: Groppioni, Okuka, Katona, Szabó Á.
vezetőedző: Teodoru Vaszilisz

Gól: Baki (36. – öngól) illetve Torghelle (82.)
Sárga lap: Cukic (45+2., 56.), Gera Z. (72.) illetve Kanta (26.), Baki (76.), Torghelle (89.)
Kiállí­tva: Cukic (56.)

20161210-mtk-nagydMondhatni, rápihent a soros örökrangadóra a Ferencváros és az MTK, ugyanis a két csapat az előző négy fordulóban összesen hét pontot szerzett – a kék-fehérek egészen a kieső helyek egyikére csúsztak vissza, mí­g a zöld-fehéreknél Thomas Doll mester mozgalmas telet vetí­tett előre a rossz szereplés folyományaként, néhány korábbi alapembere máris szabadságot kapott.

A mérkőzésen természetesen a Fradi lépett fel kezdeményező szerepkörben, a sérülések miatt tartalékos MTK a kontrákban és Torghelle Sándor gólerősségében bí­zott. Az első gólt meg is szerezte az MTK, a védő Baki Ákos révén, csak éppen a fiatal játékos mentés közben saját kapuját vette be véletlenül. 1–0!

Nomen est omen…

Nem érheti kritika a játékosokat abban a tekintetben, hogy ne dobták volna magukat bátran harcba, vagy kényesen elkerülték volna a belemenéseket, ütközéseket, bizony sokszor nem győzték kapkodni fejüket és térdüket a felek – nagy kár, hogy az akarat ezúttal szí­nvonalas támadójátékot nem hozott.

ns-20161211-04-20161210-3A kapura lövésekben Böde Dániel, mí­g keménységben Vladan Csukics járt az élen, és a légiós piros lapjának köszönhetően nagy esélyt kapott a gólszerzésre az MTK, csak éppen a szép lassan elfáradó Torghellét rendre eltüntették a védők, Kanta Józsefnek nem ment a játék, a fiatalok közül pedig senki sem kapta helyette kezébe a karmesteri pálcát.

Ám a hajrára egyre inkább elfáradt a hazai csapat, és egyenlí­tett az MTK – természetesen a magát egy szabadrúgás erejéig még megrázó Kanta József, Torghelle Sándor kettős hozta össze a találatot. 1–1!

És a legvégén még a Fradi örülhetett, ugyanis Nagy Dominik kezére pattant a labda a gólvonal előtt, felszabadí­tás közben, ám nem járt érte büntető, majd Torghelle kihagyott egy helyzetet.

Nem használta ki tehát vetélytársai botlását a cí­mvédő, és az egy pont sokat nem segí­t a kiesés elleni harcban az MTK-n – de lelkileg nagyon jól jött a téli szünet előtt.

További képek: fradi.hu, Sas Gábor

Nyilatkozatok:

ns-20161213-04-20161210-2„Nem volt fegyelmezetlen a csapat, nem találok szavakat arra, ami hétről hétre ellenünk folyik. A csapat le van sújtva, olyan dolgokat fújnak le ellenünk, amiket egyszerűen nem értünk. Teljesen világosan ki kell jelentenünk, hogy a labdarúgás már nem okoz örömöt számunkra, amikor egyfolytában ilyeneket í­télnek ellenünk. Minden egyes mérkőzésen az az érzésünk – akárki ellen játszunk –, hogy a másik felet nem büntetik úgy, mint minket – és ezt mondtam volna akkor is, ha megnyerjük a meccset. Meg kellene kérdezni az illetékeseket, hogy miért mindig csak egy irányba fújnak. Ha megnézzük a Vasas elleni mérkőzést, egy méterrel léptem át a vonalat, és Kassai ezért állí­tott ki, illetve kaptam kétmeccses eltiltást. Nagyon fura helyzet, hogy ekkora arroganciával zajlik a bajnokság” – fakadt ki Thomas Doll, a Ferencváros vezetőedzője.

„Maradt hiányérzetem. Az első félidő első húsz percében jól futballoztunk, aztán kaptunk egy gólt – a Fradinak egy helyzete volt. A második félidőben a kiállí­tás után egyértelműen uraltuk a mérkőzést, megvolt a meccslabdánk is. Sajnos, ez elvitt minket ebben a félévben, de gratulálok a srácoknak, nagyot küzdöttek. Nehéz időszak van mögöttünk, Európa-ligával kezdtünk, aztán jöttek a bajnokik, és a fiatalokat is be kellett épí­teni. Egy meccs kivételével minden mérkőzésen mindent megtettek. Ki-ki meccseket játszottunk, de az i-re sohasem tudtuk feltenni a pontot. Centiken múlik a csapat élete, meg hat-nyolc pont. Megyünk tovább előre, a befejezésekre nagyobb hangsúlyt kell fektetni” – értékelt Teodoru Vaszilisz, az MTK Budapest vezetőedzője.

Nagy Dominik:

A 19. FORDULÓ VÁLOGATOTTJA A NEMZETI SPORT OSZTÁLYZATAI ALAPJÁN
Molnár P. (Paks) 5 – Botka (Bp. Honvéd) 5, Korcsmár (Vasas) 5, Mohl (Újpest) 4 – Vela (DVTK) 5, Gera Z. (Ferencváros) 5, Bardi (Újpest) 5, Juhász R. (Videoton) 5 – Eppel (Bp. Honvéd) 5, Torghelle (MTK) 5, Hahn (Paks) 5
A forduló játékvezetője: Vad II. István (Haladás – Videoton) 7 – Szalai Balázs, Horváth Zoltán, Szilasi Szabolcs, Molnár Attila

(A Nemzeti Sport, az nso.hu, az m4sport.hu, a Ferencváros és az MTK hivatalos honlapja valamint az MLSZ Adatbankja alapján)

4 hozzászólás a(z) 2016.XII.10. Ferencváros – MTK: 1-1 bejegyzéshez

 • Megszegtem a fogadalmamat és megint leí­rom a véleményemet a tegnapi mérkőzésről.Ha,az MTK nem rúg öngólt akkor a Fradi kikap.Ugye ezért a bí­rót nem lehet okolni.Eddig minden esetben leí­rtam,mondtam,hogy az edző nem tehet a rossz teljesí­tményért a pályán a kihagyott helyzetekért Most viszont kétségbe vonom az elmeállapotát, a viselkedése és a nyilatkozatai okán.Egy sorsdöntő és egy rangadóra,hogy lehet ilyen csapatot összeállí­tani ? nem í­rom ki a neveket mert már attól is kirázz a hideg.meg attól,hogy van olyan fiatal játékos akinek jó lenne,ha elmagyarázná valaki,hogy az a felesleges 1 lépés ami miatt felzárkózik az ellenfél védelme csak árt a csapatnak.Nem hiszem,hogy ezt egy szakember ne látná ! A durvaság pedig hiánypótlás azoknál a játékosoknál akik sorozatban kapják a figyelmeztetést.Erősödnek az ellenfelek,a Fradi gyenge szereplése meg még ösztönzi is őket.Én nem az edző távozását akarom,hanem azt,hogy tegye félre a sértődését,mert mindig Őt találják meg a bí­rok ( a csapatra való hivatkozás, kamu ) és gondolja át,van most ideje,hogy tud-e eredményes jó csapatot összeállí­tani a régieket ő is tudja,hogy kik, azokat szépen elbúcsúztatni,bármennyire ragaszkodnak hozzá egyesek mindegy,hogy szurkoló vagy stábtag, a csapat egység a lényeg.A Nagy Domí­nik-nak meg sok sikert kí­vánok,de próbáljon meg a játékán és a mentalitásán változtatni,mert kár volna,ha sokat ülne a padon, az új klubjánál.

 • PERCRŐL PERCRE

  90+2.
  PERC
  Az utolsó négyből hármat elveszí­tett, egy döntetlen mellett.
  90+2.
  PERC
  Ez Doll 7. mérkőzése az MTK ellen, 2 sikerrel és 1 iksszel.
  90+2.
  PERC
  ÖSSZEFOGLALÓ, KÉP, VIDEÓ, TABELLA, FÓRUM, HOZZÁSZÓLÁS ITT!
  90+2.
  PERC
  Kanta 17. meccse a Fradi ellen, mind örökrangadó, ez volt 7. gólpassza. Három találata mellett.
  90+2.
  PERC
  És mind a hat gól pontot vagy pontokat ért!
  90+2.
  PERC
  Torghelle: 10 meccs a Fradi ellen, 6 gól és 3 assziszt.
  90+2.
  PERC
  Szóval igazságosnak tűnik az iksz…
  90+2.
  PERC
  A mérkőzés után Theodoru a kihagyott helyzetekre, Doll a játékvezetőkre panaszkodott.
  90+2.
  PERC
  VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS!
  89.
  PERC
  Takács bal oldali beadását Torghelle a bal alsó mellé fejeli hét méterről! MAJDNEM FORDULAT!
  89.
  PERC
  Három perc a ráadás.
  89.
  PERC
  Rju az ötödik ázsiai játékos a Fradi történetében – a tempofradi.hu adatbankja alapján. A kí­nai Jang Men és Kao Hsziang 2009 februárjában érkezett a zöld-fehérekhez. Előbbi másfél év alatt csupán öt Ligakupa-meccsen kapott szerepet. Szintén 2009-ben csatlakozott a Ferencvároshoz a pakisztáni Adnan Ahmed, aki egy idényt töltött az Üllői úton, 14 NB I-es mérkőzés mellett hatszor a Ligakupában is játszott. A japán Honma Kazuo 2011 októberében í­rt alá az FTC-hez, az élvonalban nem jutott szóhoz, a Ligakupában háromszor lépett pályára 2011 decemberi távozásáig.
  88.
  PERC
  Radó le, Rju Szung Vu be.
  88.
  PERC
  Meglepő módon Torghelle Sándor kap sárgát. Reklamált.
  87.
  PERC
  Gyömbér elmegy a balon egy gyorsan elvégzett szabadrúgás után, de borzalmas a beadás. Reklamál az MTK, Vukmir ideges, Leandro meg lökdösődik picit.
  84.
  PERC
  Takács 18 méteres lövését blokkolják.
  83.
  PERC
  Ezt megúszta a Fradi.
  83.
  PERC
  KÉZ? NEM KÉZ? Nikacs lő hosszabb birkózás után jobbal 13-ról, Nagy felszabadí­tás közben a bal alsó előtt saját jobb, nyújtott karjára rúgja a labdát!
  80.
  PERC
  EGYENLŐ, TORGHELLE SÁNDOR, KI MÁS??? A Fradi legújabb kori mumusa Nalepa mellől hat méterről a bal sarokba fejeli Kanta bal oldali szabadrúgását. Félmagasan: 1–1!
  79.
  PERC
  Böde középtávolija közelről sem jó.
  79.
  PERC
  Gera befut egy elérhetetlennek tűnő labdát a balon. Idei 49. tétmérkőzésén…
  76.
  PERC
  Gera 26 méteres lövését eltanácsolja a bal felső elől vetődve Petkovics.
  75.
  PERC
  Djuricin a földön, Baki Ákos a sárga lapos listán.
  74.
  PERC
  Szatmári Lóránd be, Vass le.
  71.
  PERC
  Érzik a szurkolók is, a következő gól minden bizonnyal az utolsó lesz a meccsen.
  71.
  PERC
  A negyedház ellenére nincs rossz hangulat a stadionban.
  70.
  PERC
  A Radó-szabadrúgást kifejeli Torghelle, majd Takács letalpalja Gyömbért. Gera Zoltán kap sárgát, reklamált? Igaz, előtte odarúgott Vadnainak.
  70.
  PERC
  Poór és Radó harcol egy férfiasat, hazai szabadrúgás.
  66.
  PERC
  Ez harmadik meccse az NB I-ben az idényben.
  66.
  PERC
  Takács 18 éves, szűrő, párszoros U-válogatott.
  66.
  PERC
  Vogyicskát a nagyon fiatal Takács Ronald váltja.
  62.
  PERC
  Vogyicska lő ballal két jó csel után 15-ről, Nalepa fejjel ment az ötösön.
  61.
  PERC
  A kispadokon egy a Fradinál, kettő az MTK-nál még.
  60.
  PERC
  Ezzel négy légiós az MTK-ban. A Fradiban csak három.
  59.
  PERC
  Gerát pedig Darko Nikacs váltja a túloldalon.
  58.
  PERC
  Hajnalt Gyömbér Gábor váltja, ő fog védekezni Csukics helyett.
  58.
  PERC
  „Mindig nehéz meccset játszottunk az MTK ellen, a szombati is ilyen lesz. Győzelemmel szeretnénk lezárni az őszi szezont, a három pont azért is lenne fontos, hogy ne szakadjunk le az élmezőnytől. Remélem, sikerrel zárjuk az évet” – replikázott a hazai Gera, Zoltán.
  58.
  PERC
  „Érdekes a helyzetünk, a Groupama Arénában ugyanis egyetlen magyar csapattal szemben sem lehet elvárás a győzelem, ugyanakkor minden pontra szükségünk van – mondta a meccs előtt Gera Dániel, az MTK középpályása. – Nem érzek görcsösséget a társaimon, arra készülünk, hogy több ezer néző előtt olyan eredményt érjünk el, amellyel biztosan nem töltjük kieső helyen a téli szünetet. Nehéz lenne megmondani, milyen találkozó várható, meglehet, hogy a Fradi az elmúlt hetek botladozása után nem lesz csúcsformában, de az is benne van a pakliban, hogy az év utolsó bajnokiján nekünk esik – főleg hazai pályán. Szerencsére az utóbbi időben jól ment nekünk a zöld-fehérek ellen. Nem hiszem, hogy Fradi-specialisták vagyunk, minden meccsre ugyanúgy készülünk, de a cí­mvédő ellen kijött a lépés.”
  56.
  PERC
  Csere lesz.
  56.
  PERC
  Kanta jobbal ismét a sorfalba vágja az ezúttal 28 méterről járó szabadrúgást.
  56.
  PERC
  A vendég Gerának nagyon fáj. Csere lesz?
  54.
  PERC
  VLADAN CSUKICS KIÁLL! Második sárga lappal! Távolról, nyújott lábbal odalép Gera Dániel bokájára. Maga a szerb sem reklamál, levonul a pályáról szép csöndben.
  50.
  PERC
  Böde a 16-os elől elvéti jócskán a bal alsó sarkot, majd Gera Dániel hason csapja Csukicsot.
  47.
  PERC
  Böde futtatja Djuricint, remekül, de Petkovics figyel, a 16-os előtt lábbal felszabadí­t.
  47.
  PERC
  A Hajnal-szabadrúgásról éppen csak lemarad a rövid sarok előtt Böde!
  46.
  PERC
  Nagy meghúzza a bal szélt, ellöki azonban Baki.
  46.
  PERC
  CSERE NINCS, FOLYTATJUK!
  FÉLIDŐ
  REMÉNY. Böde eddig 18 MTK elleni fellépésén 7 gólt lőtt, és adott 2 gólpasszt is.
  FÉLIDŐ
  Az utolsó négyből hármat elveszí­tett, egy döntetlen mellett.
  FÉLIDŐ

  FÉLIDŐ
  Doll mester a héten alaposan kifakadt, nem minden kerek a Fradiban.
  Az utóbbi pár évben Jova Levente, Bese Barnabás, Korozmán Kevin és Törőcsik Bence is megfordult a két csapat utánpótlásában – í­rtuk a két csapat első idénybeli összecsapásán. MEGFOGYATKOZTAK. Ilyen-olyan okok miatt.
  FÉLIDŐ
  Mindkét együttes nyeretlenségi sorozatot akar megtörni. A Ferencváros a legutóbbi három egymás elleni bajnokin nem tudta legyőzni az MTK-t, egy döntetlen (2–2) mellett két vereség (0–1, 1–2) a közelmúlt termése. A kék-fehérek pedig a bajnoki nyeretlenségüket szakí­tanák meg szombaton, a legutóbbi öt találkozón ugyanis három döntetlen és két vereség a mérlegük.
  FÉLIDŐ
  „Vegyesek az érzéseim, életem egyik szakasza lezárul szombat este – mondta Erős Gábor. – Nehéz megélni ezeket a napokat, de majd csak a tavasszal fogom érezni. Néhány hónap múlva viszont az élet más területén kell helytállnom. Szerencsére nincs bennem hiányérzet, rangos meccseken bí­ráskodtam, mindezt úgy, hogy kétezertí­zben rákos daganatot diagnosztizáltak nálam, emiatt a karrierem folytatásánál sokkal súlyosabb kérdésekkel kellett szembenéznem. De győztesen jöttem ki a harcból!”
  FÉLIDŐ
  Szombaton utoljára segédkezik asszisztensként Erős Gábor, aki ebben a szerepkörben többek között a 2008-as pekingi olimpia döntőjében (Argentí­na–Nigéria 1–0), a 2011-es BL-fi náléban (Barcelona–Manchester United 3–1), valamint a 2010-es dél-afrikai vb elődöntőjében (Spanyolország–Németország 1–0) is segí­tette a szombaton az oszakai klubvilágbajnokságon a Csonbuk (dél-koreai)–América (mexikói) meccsen bí­ráskodó Kassai Viktor játékvezető munkáját. A 45 esztendős asszisztens 1994 óta van a pályán, tizenhetedik éve tagja az országos keretnek, 2003 óta pedig FIFA-játékvezetőnek mondhatja magát.
  FÉLIDŐ
  EZZEL VÉGET ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ!
  45+2.
  PERC
  A Kanta-korner rossz.
  45+2.
  PERC
  Vladan Csukics kap sárgát utólag rúgásért.
  45+1.
  PERC
  Gera szereli határozottan az ötös előtt Ramost, közben Csukics és Torghelle a földön. Összerúgtak.
  43.
  PERC
  Hajnal, Gera és Csukics egyesült erővel rúgja meg Vogyicskát. A nagy öregek és a fiatal. Aki a rövidebbet húzza.
  40.
  PERC
  Bakinak 5. FTC elleni meccsén ez első kanadai pontja.
  38.
  PERC
  Nagy passzát eltöri Leandro, majd lerántja Vasst. Szabadrúgás.
  37.
  PERC
  Baki-baki.
  35.
  PERC
  VEZET A FRADI! ÖNGÓLLAL. Djuricin remekül ugratja ki a 16-os elől Nagyot, aki elől a 11-espont körül ment BAKI ÁKOS, egy remek becsúszással. Az irányzék azonban rossz, a labda a bal alsóba csorog: 1–0!
  35.
  PERC
  Hajnal beadását Gera a jobb alsó elé fejeli, érkezik Leandro, de közelről ballal a jó ütemben kilépő kapusba lő. HELYZET!
  34.
  PERC
  Leandro beadása pontatlan, ment Radó elől Vadnai. Kornerre.
  33.
  PERC
  Vass önfeláldozó módon ment Hajnal elől, aki a labda helyett í­gy csak a térdet találja el. Vasskeménység.
  32.
  PERC
  Doll nem szeret az MTK-val találkozni: nem elég, hogy játékosként nem nyert és nem lőtt gólt a kék-fehérek ellen, a Fradi edzőjeként nyolc meccsen csak kétszer nyert velük szemben.
  32.
  PERC
  De most idegenben az MTK.
  32.
  PERC
  PECH. A négy utóbbi hazai, Fradi elleni MTK-siker idején mindig Doll ült a Fradi kispadján…
  30.
  PERC
  Az MTK 2016-ban egyetlen idegenbeli bajnoki mérkőzését sem tudta megnyerni. A Ferencváros (az Újpesttel holtversenyben) pályaválasztóként a legtöbb gólt kapta a mezőnyben, kilenc mérkőzésen tizenötöt. Ez eggyel több, mint amennyit az előző teljes idényben 17 mérkőzésen kapott a Groupama Arénában. Július 30. óta nem tudott egyszer sem két egymást követő hazai bajnokin nyerni – s legutóbb győzött a Gyirmóttal szemben (mlsz.hu).
  30.
  PERC
  JELENTJÜK, 4754 A HIVATALOS NÉZŐSZÁM.
  30.
  PERC
  Böde megindul, bedob három cselt, majd jobbal 12-ről, kissé jobbról gyatrán a kapus lába elé lő.
  29.
  PERC
  Nagy bal oldali beadását a jobb alsó mellé fejeli az ötös rövid sarka elől, egy védő által sanyargattatva Hajnal.
  27.
  PERC
  Kanta József kap sárgát Nalepa felvágásáért.
  26.
  PERC
  Gera remek passzát elcselezi a 16-oson Radó.
  22.
  PERC
  Torghellének ez a 10. Fradi elleni meccse, nyolc kanadai pontot jegyez (5+3).
  22.
  PERC
  Nagy vita, kisszöglet, pontatlan Csukics-bomba.
  22.
  PERC
  TORGHELLE! Az ötös jobb sarka elől eltöri a labdát a túlsó sarok mellé, Csukics mellől. Poór remekül indí­tott, Ramos meg majdnem elérte a labdát a jobb alsó előtt!
  21.
  PERC
  Böde megindul középen, de kicselezi magát jobbra, túlságosan is, Vass és Poór együttes erővel szereli, a szabálytalanság határán belül, majd Djuricin lő jobbal a jobb alsó mellé 12-ről, kissé balról.
  18.
  PERC
  Leandro beadása hosszú, Vadnai rutinosan odalép Radó elé.
  15.
  PERC
  Gera a földön, Torghelle ártatlan arccal elsétál.
  15.
  PERC
  Dilaver távolijára ráhajol kényelmesen Petkovics.
  13.
  PERC
  Radó ugratja ki Djuricint pontatlanul, majd a légiós ad be igen rosszul jobbról. Kirúgás.
  12.
  PERC
  Torghelle most a léc fölé fejel Gera passza után, de les.
  11.
  PERC
  Járt volna a sárga egyébként, egyértelműen.
  10.
  PERC
  Torghelle in action, Dilaveren lök nagyot, látványosat. Csukics és Vukmir lökdösődik egy jót annak örömére, hogy nincs sárga. Szerb hidegvér.
  9.
  PERC
  Hajnal beadását kivágja Kanta, a visszaí­velést dettó.
  9.
  PERC
  Nagy lendületbe jön, Vogyicska lök, Vukmir bodicsekel, szabadrúgás.
  8.
  PERC
  Baki karrierje első öngólját vétette.
  7.
  PERC
  Böde és Djuricin mentett együttes erővel.
  7.
  PERC
  … és jobbal a sorfalba vágja!
  7.
  PERC
  Szabadrúgás, 22-ről, középről, jön Kanta…
  6.
  PERC
  Baki meg Djuricint szereli mesterien, Ramos megindul, Nalepa fellöki a 16-os előtt.
  5.
  PERC
  Nalepa már a jobb szélen szereli Ramost, kirúgás.
  5.
  PERC
  Pedig ez csak a szokásos Air-trükk, lesz ő még ficánkolósabb hangulatában nemsokára!
  5.
  PERC
  Gigászok harca. A maszkos Gera vitatja, hogy Nalepa szabálytalan módon rúgta volna tüdőn Torghellén. Aki nagyon szenved, a hazai közönség meg örül.
  2.
  PERC
  Kétszer is.
  2.
  PERC
  Nincs telt ház, a pályán egy bedobás és egy kirúgás a mérleg, Baki meg felcsap jobbszélsőnek, de Leandro blokkolja őt.
  01.
  PERC
  ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!
  A hazaiak zöld-fehér mezben és zöld nadrágban, a vendégek fehér mezben és kék nadrágban.
  Theodoru Vaszilisz mester videonyilatkozata meg ITT!
  Az eltiltását letudó, a kispadon helyet foglaló Thomas Doll meccs előtti nyilatkozata ITT!
  Pintér mellett Lovrencsics is „keretkivetett” lett.
  Pintér szerződése a transfermarkt.de adatai szerint 2017 nyaráig érvényes a Ferencvárosnál. A 28 éves labdarúgó ebben az idényben 11 bajnokin kapott lehetőséget, a legutóbbi hét fordulóban kivétel nélkül kezdett, hatszor végig is játszotta a meccset, de múlt héten, a Mezőkövesd ellen 2–0-ra elveszí­tett találkozón már a szünetben lecserélték.
  A Ferencváros megkeresésünkre í­gy reagált a Pintérrel kapcsolatos kérdésünkre:„Az FTC nem kí­ván öltözői pletykákkal foglalkozni. Pintér Ádám a nemzeti válogatottnak nagyszerűen sikerült Európa-bajnokság, valamint az oda vezető út egyik hőse volt. Az FTC erején felül járult hozzá a magyar labdarúgás emlí­tett sikersorozatához. Játékosaink több fronton is helytálltak, áldozatokat hoztak, nem csoda, ha az év végére közülük páran elfáradtak. Futballszakmai ügyekben az FTC-ben Thomas Doll az illetékes, í­gy például abban is, hogy kinek mennyi pihenőt engedélyez.”
  Úgy tudjuk, a középpályásként és védőként is bevethető futballistának határozatlan ideig „nem kell” látogatnia az FTC első keretének edzéseit, volt klubja, az MTK elleni örökrangadón nem játszik, és a téli szünetben új együttest is kereshet magának.
  Az NSO értesülései szerint a napokban több játékos teljesí­tményét is számon kérte a Ferencváros labdarúgócsapatának vezetőedzője, Thomas Doll, és ennek eredményeként kikerült az első csapat keretéből a tavaly nyáron szerződtetett, 25-szörös válogatott Pintér Ádám.
  A Nemzeti Sport Online értesülései szerint a 25-szörös válogatott Pintér Ádámnak határozatlan ideig „nem kell” a Ferencváros első keretének edzéseit látogatnia, és nem szerepel az MTK elleni örökrangadón.
  Meglepő! Jova Levente után…
  A legutóbbi örökrangadóról ITT olvashat bővebben!
  Egy kis örökmérleg: 210 találkozó, 84 FTC-s és 78 MTK-s sikerrel, 335, ill. 328 rúgott góllal.
  JÖTTEK-MENTEK!
  A Ferencvárostól az MTK-hoz:
  2014, Hidvégi Sándor, kölcsönbe
  2013, Batik Bence, k., i.
  2000, Dr. Füzi Ákos, ik.
  1995, Szekeres Tamás
  1991, Keresztúri András
  1989, Zsiborás Gábor
  1987, Pölöskei Gábor
  1954, Mészáros József
  1944, Polgár Gyula
  1933, Turay József
  1919, Mándi Gyula
  1916: Schlosser Imre
  1915, Weisz Ferenc
  Az MTK-tól a Ferencvároshoz:
  2013, Hidvégi Sándor, i.
  2010, Rodenbücher István, i.
  2004, Zavadszky Gábor
  1989, Szeibert György
  1987, Kajdy György
  1940, Finta Károly
  1915, Weisz Ferenc
  1914, Domonkos László
  Eltiltott: a hazai Ramí­rez (piros lap).
  A hazaiaktól mindenki bevethető, a vendégektől Vukmir (részleges bokaszalag-
  szakadás) felépült, de Szatmári István, Grgics, Borbély, Varga Szabolcs, Korozmán és Hrepka még mindig sérült.
  Az FTC és az MTK is csatlakozott ahhoz az akcióhoz, amelynek célja, hogy minden mentőautóban legyen egy plüssmackó, amely enyhí­theti a beteg gyermekek fájdalmát, illetve hozzájárulhat gyógyulásukhoz. A szombati örökrangadó előtt az FTC és az MTK arra kérte szurkolóit, hogy hozzanak magukkal plüssmacit a meccsre, és tegyék az erre a célra elhelyezett dobozokba.
  „A Fradi legutóbb vereséget szenvedett Mezőkövesden, mi pedig hazai pályán játszottunk döntetlent az Újpesttel: szombaton nyilván mindkét csapat a javí­tás szándékával lép pályára – folytatta Dragan Vukmir. – Az idén egyszer már legyőztük a zöld-fehéreket, ha száz százalékot adunk ki magunkból, és csapatként játszunk szombaton, van esélyünk a jó szezonzárásra.”
  Csak a rend kedvéért: az MTK a bajnokság első körében 2–1-re legyőzte a Ferencvárost, pedig Dunaújvárosban kilencedik helyezettként fogadta a második helyen álló ellenfelét. Azon a meccsen Karakó Ferenc játékvezető túlzott szigorral kiállí­totta Dragan Vukmirt, a győztes gól pedig a 93. percben Torghelle Sándor büntetőjéből született meg.
  „A Ferencvárosban lettem NB I-es futballista, bajnokságot, valamint kétszer Magyar Kupát nyertem a csapattal, és akkor még nem is emlí­tettem az UEFA-kupában játszott felejthetetlen mérkőzéseinket. Gondoljon csak bele, olyan csapattársaim voltak, mint Lipcsei Péter, Dragóner Attila, Szűcs Lajos, Tököli Attila vagy Gera Zoltán, nagyon erős magyar magra épült a Fradi. Jó visszaemlékezni arra az időszakra, ez azonban már a múlt, immár jó ideje az MTK eredményes szereplése a fontos számomra. Sajnos kevesebb pontunk van a reméltnél, már csak ezért is lenne jó borí­tani a papí­rformát. Már ha ebben a párosí­tásban egyáltalán lehet papí­rformáról beszélni.”
  Alighanem sokan tudják, a 38 esztendős labdarúgó csaknem másfél évtizede, 2002 nyarán Szerbiából érkezett Magyarországra, és az első klubja éppen a Ferencváros volt.
  Persze sokan azt mondják, ez az a párosí­tás, amelyben nemigen számí­t, melyik együttes hol áll a táblázaton, és könnyen előfordulhat, hogy a bennmaradásért küzdő csapat a bajnoki cí­mre hajtó fölé nő – ebben bí­zik Dragan Vukmir, a kék-fehérek védője.
  A Ferencváros elleni örökrangadóval zárja a 2016-os esztendőt az MTK Budapest, és bár a cí­mvédő megközelí­tőleg sem úgy teljesí­t, mint az előző idényben, ennél alighanem könnyebb idényzárást is el tudnának képzelni a Hungária körúton.
  Mi van Böde Dániellel? A góljainak mintha továbbra sem örülne igazán. Gyirmóton talált be (1–0-ra nyert a Fradi), kétszer a Loki ellen (FTC–DVSC 3–1), és a kispestiekkel szemben (FTC–Honvéd 3–2). Nem a visszafogott gólörömöt analizáljuk: Böde Dániel pályán belüli és azon kí­vüli mozdulatai is arról árulkodnak, valami nincs rendben. Nála, benne, körülötte. Láthatóan nem érzi jól magát a csapatban, ki-kimarad az összjátékból, az ő tehermentesí­tésére is szerződtetett Marco Djuricinnal mintha nem találnák az összhangot, nincs közöttük valódi együttműködés.
  Most egészen más a helyzet. Még akkor is, ha a Ferencváros 2015 őszén látott teljesí­tményét szinte lehetetlen lemásolni – magának a Ferencvárosnak sem megy. Nagyon nem. És bár az együttes még megvédheti bajnoki cí­mét, azt érezni, valami nagyon félresiklott az Üllői úton.
  A mai FTC még csak nem is emlékeztet az egy évvel ezelőttire. Akkor lehengerlő, lendületes csapatot láttak a nézők (tavaly a téli szünetben Böde Dániel tizenkét gólnál tartott), a csaknem húszpontos előny miatt már októberben sem volt kétséges, ki lesz a bajnok. Az önbizalomtól duzzadó, a bajnoki cí­mért mindenre képes együttes nyugodtan futballozva szinte mindegyik mérkőzésén érvényre juttatta tudásbeli fölényét.
  Csapatuk vezérei, a magyar mezőnyben messze átlag feletti képességű légiósokkal van tehát egy lapon az őszi Böde Dániel. Mégis… A Ferencváros mérkőzéseit figyelemmel kí­sérők azt érzik, mintha valami nem stimmelne. A csapattal és a csatárral sem. Ha belegondolunk, egy éve csak augusztusban szerzett hét gólt a csatár, de itt máris helye van a pontosí­tásnak.
  Mi van Böde Dániellel? Egyáltalán: van-e vele valami?
  Hét góllal második a góllövőlistán. Csak az eggyel többször eredményes székesfehérvári Feczesin Róbert és Böde ferencvárosi klubtársa, Marco Djuricin előzi meg. A holtversenyes második hely teljesen rendben van: hetet szerzett még az újpesti Enisz Bardi, a kispesti Davide Lanzafame és a Videotont erősí­tő Danko Lazovics.
  DE NÉZZÜK A MAI CSILLAGOKAT!
  A Ferencváros és az MTK is gyászolta a 2006 elején, 31 éves korában Cipruson elhunyt Zavadszky Gábort – a szélső a Népligetben nevelkedett, zöldben kétszer, kékben egyszer lett bajnok. Azon kevesek egyike volt, akire akkor sem haragudtak a fradisták, amikor MTK-játékosként Szűcs Lajos kapujába fejelte a labdát.
  Hosszan lehetne sorolni azok nevét, akik mindkét klubban kedvencek voltak. A nyolcvanas években Zsiborás
  Gábor átigazolása jelentett szenzációt, és bár sokszor éltette őt a Fradi közönsége, a legnagyobb tapsot mégis akkor kapta az Üllői úton, amikor az MTK kapujába állt be. Fodor Imre fordí­tott utat járt be: az MTK-ban lett ismert, majd 1992 tavaszán az FTC bajnoki cí­mében vállalt főszerepet – épp az MTK-nak, Zsiborás Gábornak lőtt góljával is. Mindketten játszottak azon az 1993 tavaszi meccsen, amely jól jellemezte, mennyire kiszámí­thatatlan a két csapat párharca. A Hungária körúti matinén a szünetben 4–0-ra vezetett már az MTK, de a végén majdnem döntetlen lett a vége.
  A lapos lövéseket jelölő „fű alatt” kifejezést is neki tulajdoní­tják. Amikor pedig az MTK győzött az örökrangadón, este a szí­nházban mindenkitől megkérdezte: „Kedveském, nem tudja véletlenül, mi lett a meccs délután?” A tizedik „3:0-ra nyert az MTK” után valaki megjegyezte: „Béla bácsi, még a tartalék edzésein is ott van, ne mondja, hogy nem látta a meccset, és ne tudná, mennyi lett a végeredmény…” „Tudom, most is ott ültem a helyemen – replikázott a komikus. – De mit csináljak? Olyan jó hallani…”

  A két világháború között volt népszerű humorista Salamon Béla, akit a legnagyobb MTK-szurkolók között emlegettek. Amikor kritizálta az egyik játékost annak felesége füle hallatára, majd a futballista számon kérte a megjegyzéseit, visszakérdezett: „Kinek hisz? Nekem vagy egy nőnek?”
  Az 1960-as, római olimpián persze nagyon megörült egy régi ismerősnek, Pataki Károly sportújságí­rónak, aki közismert fradista volt: „Karcsikám! Emlékszel? Tizenegyet rúgtunk a Fradinak, én egyedül hatot.”
  A zsurnaliszta pedig dohogott: „Harminc évig nem találkoztunk, és még mindig ezzel jössz?”
  Orth György az MTK legendás alakja, nyolcszor volt bajnokcsapat tagja, háromszoros gólkirály, súlyos lábtörése után is sikeres center volt, tucatnyi nagy mérkőzésen vett részt a legnagyobb ellenféllel szemben. 1930-tól edzőként dolgozott a világ minden táján: megfordult Franciaországban és Olaszországban, edzősködött Peruban, Chilében, Kolumbiában, Argentí­nában.
  Lehetetlen összegyűjteni a két csapat száz évnél is messzebb nyúló közös múltjának legemlékezetesebb történeteit, legnagyobb meccseit – de azért most kötöttünk egy csokorral.
  Kevesen tudják talán, hogy a kifejezéshez van némi közünk, 1931-ben ugyanis lapunk kérte fel az olvasókat, tegyenek javaslatot a futballt uraló angol szakkifejezések lefordí­tására. Mi legyen a „derby” helyett? Korabeli hí­radások szerint szóba került az éltusa elnevezés is, de Bendekovits Gyula salgótarjáni fodrászsegéd javaslata alapján a rangadó lett az elfogadott formula – ebből alakult ki az örökrangadó (amúgy egykori főszerkesztőnk, Feleki László használta először az addig elterjedt „off side” szabálytalanságra a les kifejezést).
  Örökrangadó.
  Tizenháromszor a kék-fehéreké, tizenegyszer a zöld-fehéreké lett az aranyérem. Nem meglepő tehát, ha e két klub párharca érdemelte ki az örökrangadó kifejezést. Az idők során kissé megkopott az esemény fénye, párhuzamosan azzal, ahogy a magyar labdarúgás szí­nvonala is esett, és bár a szurkolói ellentétek okán a ferencvárosiaknak mára az Újpest lett az első számú ellenfél, a múlt, a hagyomány, a számadatok alapján a Ferencváros–MTK párharc a legpatinásabb a magyar labdarúgásban.
  Rég volt, szép volt: 1902-ben a BTC, 1930-ban az Újpest volt a bajnok – csakhogy közben mindig a Ferencváros vagy az MTK.
  A billentyűknél: B. J.
  ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT A FERENCVÁROS–MTK LABDARÚGÓ NB I-ES MÉRKŐZÉS ONLIVE KÖZVETíTÉSÉBEN!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
12.05.17:00, m4sport
12.08. 21:00, m4sport
12.12. 17:00, m4sport
12.16. 20:15, m4sport
Novák Dezső
25 ÉVES A BL-SIKER
FOTELSZURKOLÓ