2017.III.4. Újpest – Ferencváros: 0-1

NS-20170305-01-20170304Peches visszatérés: az Újpest kikapott odahaza a Fraditól

Újra a Szusza Ferenc Stadionban játszhatott az Újpest, de Gera találatával a zöld-fehérek nyerték meg a derbit.
Gera Zoltán szerencsés találatával nyert a Ferencváros az Újpest ellen a Szusza Ferenc Stadionban a labdarúgó NB I 22. fordulójának nagy rangadóján.

Nyilatkozatok:

Thomas Doll: – Különleges találkozóra készülünk. Az Újpest elleni Derbik mindig kiélezett harcot hoznak, mert hatalmas presztí­zzsel bí­r az, amikor ez a két csapat egymás ellen játszik. A bajnokság szempontjából egyáltalán nem mindegy, hogy győztesen hagyjuk-e el a pályát. Nem szabad megengednünk, hogy tovább nőjön a különbség köztünk és a tabella élén lévőkkel. Az elmúlt három meccsen nem kaptunk gólt, ezt nem szabad elfelejteni. A győzelemhez az eddig is látott jó védekezésre, valamint a támadójátékunk szerdán látott formájára van szükség.

A mérkőzés:

Újpest — Ferencváros: 0-1 (0-1)
Szusza stadion, 8.005 néző.
Vezette: Farkas Ádám (asszisztensek: Ring, Buzás; alapvonali jv.: Berke, Szilasi; tartalékjv.: Varga Zs.)

Újpest: Balajcza – Balázs B., Pávkovics, Kálnoki-Kis, Mohl – Windecker, Sankovic (Hazard, 83.) – Balogh B., Cseke (Heris, 58.), Andric – Perovic (Lázok, 58.)
kispad: Kovács Z., Nagy G., Kecskés, Szűcs K.
vezetőedző: Nebojsa Vignjevic

Ferencváros: Dibusz – Botka (Cukic, 68.), Hüsing, Leandro, Sternberg – Dilaver (Hajnal, 81.) – Lovrencsics, Moutari (Radó, 68.), Gera Z., Djuricin – Böde
kispad: Holczer, Bognár I., Varga R.
vezetőedző: Thomas Doll

Gól: Gera Z. (35.)
Sárga lap: Balázs B. (34.), Cseke (52.), Pávkovics (66.), Windecker (90+6.) illetve Djuricin (84.), Radó (88.), Cukic (90+6.)

Több mint ötszáz napja már, hogy Újpest–Ferencváros derbit rendezhettek a Szusza Ferenc Stadionban, és a megjelent szurkolók bizony kitettek magukért, lelkesen biztatták övéiket, zúgtak az ilyen-olyan rigmusok, dörrent a hanggránát, szösszent a füst, és nem maradhatott el a tradicionális rendezői látogatás sem az egyik kemény mag szektorában.

Kellett is a drukkerek „öngondoskodása”, az első félidő ugyanis kevés érdekes játékhelyzetet hozott, ziccert például egyet sem, és bizony veszélyes támadást sem sokat láttunk.

20170304-ujpest-geraNem maradtunk í­gy sem gól nélkül, Gera Zoltán szabadrúgása nyomán a labda egy hazai játékosról az újpesti kapu közepébe pattant: 0–1!

A második félidőben mindkét mester kettős cserével próbált meg életet lehelni a mérkőzésbe: Nebojsa Vignjevics beküldte a szélsővé érett Jonathan Herist és a rutinos középcsatárt, Lázok Jánost, Thomas Doll pedig Radó Andrástól várta a kreativitást, Vladan Csukicstól meg a védelem stabilitásának további erősí­tését.

Lázok lehetett volna a hős a csereemberek közül, de kihagyta a kihagyhatatlant: három lépésről lőtt a kapu fölé.

Ment, ment előre az Újpest, gyömöszölte a kapu elé a labdát a szélekről és középről is, de csak egy helyzetig jutott, hiába állt be a hajrára a frissiben felépülő Kylian Hazard is.

Fontos rangadót nyert meg a (belázasodott Kleinheisler László és a bemelegí­tés közben lesérült Michal Nalepa nélkül kiálló) Ferencváros, í­gy életben maradtak a zöld-fehérek aranyálmai, avagy nem bí­rta el sérültjei hiányát a vártnál sokkal haloványabb teljesí­tménnyel kirukkoló Újpest.

További képek: fradi.hu, Bakai GusztávSas Gábor

Nyilatkozatok:

20170304-tabella„Alapvetően jó mérkőzés volt, inkább a küzdelem került előtérbe – mondta az M4 Sportnak Thomas Doll, a Ferencváros vezetőedzője. – Ez a két csapat Magyarország legjelentősebb derbijét játszotta, mégis egy olyan libalegelőn kellett játszanunk, amilyen pálya a német ötödosztályban sincs. Hihetetlen, hogy ilyen nehéz körülmények között kellett ma lejátszanunk a derbit. A nézők látványos akciókat, gólhelyzeteket akarnak látni, az ilyen pályán azonban csak hosszú labdákkal lehet operálni.”

„A győzelemnek természetesen örülök, a csapatnak nagyszerű hete volt, de ha jobb lett volna a pálya, sokkal jobb mérkőzést láthattunk volna. Örülök annak, hogy nem nőtt a különbség, és begyűjtöttük a három pontot” – zárta gondolatait a német szakember.

20170304-gollovolistaAz Újpest vezetőedzője, Nebojsa Vignjevics szerint bizonyos szempontból jobbak voltak a Fradinál, a befejezéseknél azonban hiányzott valami a csapatból.

„Kidolgoztuk a helyzeteket, ilyen szempontból jobbak is voltunk a Ferencvárosnál, de a kapu előtt hiányzott az utolsó érintés, amivel meg tudtuk volna nyerni az összecsapást. A Fradi kivárta azt a lehetőséget, amivel megszerezte a győzelmet. Mindent megtettünk, ilyen teljesí­tmény után csak gratulálni tudok a csapatnak, menni kell tovább előre” – értékelt a lila-fehérek trénere.

A mérkőzés egyetlen gólját Gera Zoltán szerezte, akinek szabadrúgása után megpattant a labda, és úgy csapódott az Újpest kapujába.

„Ez volt a tervem. A viccet félretéve: szerencsém volt, megpattant egy újpesti védőn. Balajcza valószí­nűleg megfogta volna, mert nem ment el a másik irányba. Most nagyon masszí­vak vagyunk, nem túl látványos a játékunk, de eredményes” – fogalmazott Gera.

A 22. FORDULÓ VÁLOGATOTTJA A NEMZETI SPORT OSZTÁLYZATAI ALAPJÁN
Kovácsik (Videoton) 7 – Osváth (DVSC) 7, Viní­cius (Videoton) 7, Radeljic (Gyirmót) 6, Szabó J. (Paks) 6 – Juhász R. (Videoton) 7, Gera Z. (Ferencváros) 7 – Szakály D. (Paks) 7, Kovács L. (Haladás) 7, Berecz (Vasas) 8 – Lazovic (Videoton) 8
A forduló játékvezetője: Farkas Ádám (Újpest – Ferencváros) 9 – Ring György, Buzás Balázs, Berke Balázs, Szilasi Szabolcs

(A Nemzeti Sport, az nso.hu, a Ferencváros és az Újpest hivatalos honlapja valamint az MLSZ Adatbankja alapján)

7 hozzászólás a(z) 2017.III.4. Újpest – Ferencváros: 0-1 bejegyzéshez

 • Márc 31-én több kell: mondjuk BÖDE DANI 2, Varga ROLI 1 és egy öngóllal 4:0-ra nyerünk. Ez úgy elfogadható lenne…
  Gera tavalyi szabadrúgásgólja éélményszerű, nem lehet elégszer megnézni !

 • EGÉSZ EGYSZERŠ°EN SOKKAL JOBBAK VAGYUNK !
  NAGYON VÁROM a 100. BAJNOKI GYŐZELMÜNKET ELLENÜK !

 • Dilaver 5? Botka 5? -- Az NS-ben milyen mérkőzést néztek? Ezért kár volt “felpontozni” a magyar focit.

  • “Annyi meccsemlék van, ahányan látták…” De kérdés, hogy milyen szemüvegen keresztül nézték.
   Amúgy szerintem úgy 7-es vagy 8-as illene hozzájuk.

 • PERCRŐL PERCRE

  90+5.
  PERC
  A Fradiból Nalepa húzódás, Kleinheisler betegség miatt hiányzott. Belázasodott a középpályás.
  90+5.
  PERC
  Fontos rangadót nyert a Ferencváros, í­gy életben maradtak a zöld-fehérek aranyálmai, nem bí­rta el sérültjei hiányát a vártnál sokkal haloványabb teljesí­tménnyel előrukkoló Újpest.
  90+5.
  PERC
  De az eredményen ez sem változtat: nyert a Fradi a Szusza-stadionban.
  90+5.
  PERC
  Csukics és Lázok még lökdösődik egy egészségeset.
  90+5.
  PERC
  VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS!
  90+5.
  PERC
  Szerelik Lázokot is, Djuricin megindul, de ez a támadás sem jobb. Na még egy hazai attak a végére…
  90+4.
  PERC
  Dibusz kiöklözi balra Mohl balos beí­velését, Radót szerelik.
  90.
  PERC
  Öt perc a ráadás.
  90.
  PERC
  Heris tanár úr lő jobbról a léc fölé 14-ről, kissé önző módon.
  88.
  PERC
  Radó András is kap egy sárgát műesésért, nekifutott Heris térdének a nagy magyar szélsőí­géret.
  83.
  PERC
  Marco Djuricin kap sárgát műesésért, remek í­télet Farkastól.
  82.
  PERC
  Szankovics le, a frissiben felépült Kylian Hazard be. Nincs több csere ma.
  82.
  PERC
  Balázs 21 méteres lövését blokkolja Sternberg, majd Szankovics lő a bal felső mellé jobbal, 23-ról.
  81.
  PERC
  A hivatalos nézőszám: 8.005.
  80.
  PERC
  Az utolsó mai ferencvárosi csere: Dilaver helyére Hajnal Tamás érkezik, szervezkedni.
  79.
  PERC
  Balogh azért bedob most egy szép visszahúzós cselt, de Mohl beadása már pontatlan.
  79.
  PERC
  Szóval ilyen pici apróságokba kell most kapaszkodnunk közvetí­tés cí­mén, higgyék el, a pályán ritka a pontos passz.
  78.
  PERC
  A pályán is zajlik az élet, Balázs és Balogh segí­t Farkas Ádám sporttársuknak a hátán újravezetékelni a kommunikációs szettet. Élő szövet a fémvázon, illetve éppen fordí­tva ez alkalommal.
  77.
  PERC
  Visszatérve a helyi erőkre: egy szurkoló WC-nek használja a lelátót (Az egész világ egy nagy WC-csésze, mondta már Bud Spencer is), egy biztonsági erő közbelép gyorsan, de humánusan a már elkezdtett műveletet nem szakí­ttatja félbe. Emberség.
  75.
  PERC
  LÁZOK! Kihagyja a kihagyhatatlant, Mohl beadását remekül fejeli középre Balogh, Lázok meg két lépésről jobbal az égbe lő!
  74.
  PERC
  Böde fejeli Radó elé Lovrencsics beadását, a szélső meg ballal 14-ről a léc fölé lő. Kissé jobbról.
  70.
  PERC
  Előző hét idegenbeli bajnokijából csak egyet sikerült megnyernie a Ferencvárosnak, október 29-én Diósgyőrben 3–2-re.
  70.
  PERC
  No de nézzük inkább ezt a meccset!
  70.
  PERC
  On man show.
  70.
  PERC
  A túlzsúfolt sajtópáholy előtt egy elképesztően részeg fazon oldja a feszültséget, majdnem előre esik, aztán képzeletbeli ellenségekkel ví­v egyenes kieséses bokszmérkőzéseket. Szemmel láthatóan nyerésre áll.
  69.
  PERC
  Lázok 11 eddigi FTC elleni mérkőzésén 4 gólt vágott, gólpassz nélkül.
  69.
  PERC
  Heris megforgatja a balon Leandrót, de beadása kicsit magas középen Lázoknak.
  67.
  PERC
  … Botkát Vladan Csukics váltja a vendégeknél.
  67.
  PERC
  Moutarit Radó András…
  66.
  PERC
  Pávkovics Bence kap sárgát Böde lerántásáért, a szabadrúgást Leandro ballal 25-ről a bal felső fölé tekeri.
  66.
  PERC
  Heris beadása Hüsingről kornerre pattan, a szöglet elcsúszik Dibusz, de az újpestiek előtt is: ismét Böde viccelte meg fejjel a kapusát, Windecker combjáról jócskán a kapu mellé tartott a labda.
  60.
  PERC
  Heris jobb oldali beadása éppen csak magas a túlsó sarok elé berobbanó Lázoknak, aki kézzel belelap jobb hí­ján a labdába. Járt volna a sárga most is.
  59.
  PERC
  Legutóbbi három tétmérkőzésén nem kapott gólt a Fradi: 0–0 a Debrecennel és a Videotonnal, majd 2–0-s kupagyőzelem a Honvéd otthonában. Az Újpest az előző két tétmeccsén nem kapott gólt – 2–0 a Haladás és a ZTE ellen.
  58.
  PERC
  Dilaver ismét a földön.
  58.
  PERC
  Heris nagyon gonosz könyökléssel rázza le magáról a nekiugró Dilavert, járt volna egy sárga.
  57.
  PERC
  Cseke helyére Jonathan Heris lép pályára, ma is támadó középpályásnak.
  56.
  PERC
  Perovicsnak nem ment ma, Lázok János váltja.
  56.
  PERC
  Kettős csere a hazaiaknál, két táblával.
  51.
  PERC
  Cseke Benjámin odalép Dilaver bokájára, sárga és pici ápolás.
  50.
  PERC
  Cseke bal oldali, jobblábas szögletét elméri fejjel a kapu előtt Böde, ezzel becsapja kapusát, de szerencséjére mindenki mást is.
  49.
  PERC
  Mohl balos beadását kivágja az ötösről Hüsing.
  47.
  PERC
  Böde lő Balajcza ölébe a 16-os bal oldala elől.
  47.
  PERC
  A szünetben a biztonságiak meglátogatták a hazai kemény magot, szavak helyett mást is dobáltak egymás fejéhez egyesek, de hamar helyreállt a rend. Aztán láthattak a nézők egy leánykérést is, állí­tólag sikeres lett a hadművelet.
  FÉLIDŐ
  ÖSSZEFOGLALÓ, KÉP, TABELLA, FÓRUM, HOZZÁSZÓLÁS ITT!
  FÉLIDŐ
  A bajnokságban egymás után két 0–0-s döntetlent ért el a Ferencváros. Legutóbb 2011 novemberében fordult elő a Fradival hasonló, akkor előbb a Pakssal, majd a Kaposvárral játszott gól nélküli meccset. Akkor Détári Lajos irányí­totta a zöld-fehéreket – bár az MLSZ adatbázisa a megfelelő licenccel rendelkező Nagy Tamást tartja nyilván vezetőedzőként…
  FÉLIDŐ
  ÉS A MAIAK. Az őszi szezonban az Újpest játszotta a legtöbb döntetlent, kilencet, és a lila-fehérek kaptak ki a legkevesebbszer, négyszer. A remik számában azóta a Paksi FC beérte őket, és a vereségek tekintetében sem egyedül, hanem már holtversenyben nekik a legjobb a mérlegük, az Újpest mellett a Honvéd, a Videoton, a Vasas és a Ferencváros is csak ötször kapott ki.
  FÉLIDŐ

  FÉLIDŐ
  Sajnos, manapság ott tartunk, hogy egyes vélemények szerint ez a mérkőzés – meg a három és fél évvel későbbi, 1979. szeptemberi 7–1-es Fradi-siker is, és még ki tudja, mennyi legendás összecsapás… – bundamérkőzés volt. Sem megerősí­teni, sem cáfolni nem tudjuk az ilyen pletykákat, mindenesetre fölöttébb furcsa lenne, hogy a Fradi akkori játékosai szántszándékkal akartak volna nyolcat kapni a Dózsától, hogy aztán évekig ezzel cukkolják őket az újpestiek. És az sem éppen életszerű, hogy ezen az esti, villanyfényes meccsen a bajnoki cí­m megszerzéséért a Videotonnal ádáz csatát ví­vó ferencvárosiak megegyeztek volna a lilákkal, hogy ugyan verjék már meg őket, hogy az aznap délután az SBTC-vel ikszelő, í­gy a tabellán egy ponttal eléjük kerülő fehérváriakat még csak véletlenül se tudják visszaelőzni, sőt még a Dózsa is egy ponttal megközelí­tse őket…
  FÉLIDŐ
  A két csapat egyik legemlékezetesebb mérkőzése a legendás, 8–3-as derbi. Ezen a találkozón esett a legtöbb gól, az újpestiek ezen a bajnokin találtak be a legtöbbször a Ferencváros kapujába. Az 1976. május 15-én lejátszott meccsen Fazekas László ötször volt eredményes, rajta kí­vül Fekete László (2) és Törőcsik András szerzett gólt a lilák közül, a Fradi találatait Szabó Ferenc (2) és Nyilasi Tibor jegyezte. Fazekas a Népsport tudósí­tóitól a legmagasabb, 10-es osztályzatot kapta, fantasztikus, „ötcsillagos” mérkőzés volt ez, nem túlzás, hetekig, hónapokig erről beszéltek az emberek.
  FÉLIDŐ
  Élvezetes, fordulatos mérkőzést hozott a két csapat pár évvel ezelőtti találkozója. A gól nélküli első félidőt igencsak mozgalmas második követte: Farkas Ádám játékvezető jogosan í­télt meg egy-egy tizenegyest mindkét oldalon, s bár rengeteg sárga lapot osztott ki, sikerült kézben tartania a mérkőzést, megfékezte az indulatokat. Simon Krisztián lövésének ugyanakkor senki sem tudott megálljt parancsolni: az újpestiek szélsője Enisz Bardhi átadása után befelé tolta a labdát középen, és tizenhét méterről jobbal a kapu jobb oldalába lőtt. Thomas Doll elismerte: nem úgy futballoztak, ahogy az egy derbihez illik.
  FÉLIDŐ
  Olyan ez a mérkőzés, mint Spanyolországban a Real Madrid–Barcelona párharc: mindenki ezt várja. Az Újpest végre valóban hazai pályán fogadhatja ellenfeleit, abban bí­zom, a Fradi elleni meccs olyan látványos kilencven percet hoz, mint annak idején a nyolc–hármas vagy éppen a hat–nullás derbi. Ha esetleg elmarad a látvány, nem tragédia, de az akarást ne érhesse kritika! (GÖRÖCS JÁNOS, az Újpest 62-szeres válogatott csatára)
  Hogy mit jelent ez a mérkőzés a magyar futballban élő embereknek? Szentes Lázár szavai jutnak eszembe, akit miután elküldtek az egyébként ezüstérmet hozó kétezernyolc–kétezerkilences idény után, azt mondta: csak azt sajnálja, hogy miután a Ferencváros visszajutott az első osztályba, nem ülhet ellene a kispadon. (NAGY LÁSZLÓ, az Újpest 25-szörös válogatott támadója)
  Szerintem döntetlen lesz. A Fradi felszabadultabban futballozhat azután, hogy továbbjutott a Magyar Kupában, az Újpest pedig stabil csapat, szóval szí­nvonalas mérkőzést várok. Nem hiszem, hogy három–három lesz, mint legutóbb, ennél szerintem óvatosabbak lesznek a csapatok. Egy-egy jó egyéni teljesí­tmény dönthet. (KARDOS JÓZSEF, az Újpest 33-szoros válogatott védője)
  FÉLIDŐ
  … VÉGET ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ!
  45+1.
  PERC
  … bedobás. De nem is, mert…
  45+1.
  PERC
  Mohl lő kapura balról, ballal…
  45.
  PERC
  Ez Gera idénybeli 5. gólja a Fradiban, két assziszt ellen, az Újpest ellen ez a nyolcadik meccse. Két gól és egy gólpassz a mérleg.
  41.
  PERC
  Ha csak a bajnoki mérkőzéseket nézzük, akkor nincs jó passzban az FTC, négy forduló óta nyeretlen (vereség Mezőkövesden, majd három döntetlen), és e négy meccsén csupán egy gólt szerzett. A „szerzett” kifejezést ráadásul idézőjelbe tehetjük, hiszen nem ferencvárosi futballista volt eredményes, hanem az MTK ellen decemberben (1–1) a kék-fehérek játékosa, Baki Ákos talált a saját kapujába…
  39.
  PERC
  Balajcza! Jobbra vetődve kikapja a jobb alsó elől Sternberg közeli, ballábas lövését. Moutari indí­tott szépen.
  37.
  PERC
  Andricson.
  35.
  PERC
  VEZET A FERENCVÁROS! GERA ZOLTÁN jobbal 17 méterről a kapu közepébe lő, Balajcza elvetődött közben balra, egy hazai játékoson megpattant azonban a labda. 0–1!
  34.
  PERC
  Balogh Balázs telalpalja a 16-os előtt Djuricint, sárga és szabadrúgás.
  33.
  PERC
  Bemutatót láthatunk éppen rossz passzokból, de bí­z(z)unk a jobb folytatásban.
  30.
  PERC
  Az OTP Bank Ligában ugyanis a zöld-fehérek október 29. óta mindössze egyszer, a sereghajtó Gyirmót ellen nyertek, a legutóbbi négy bajnoki találkozójukon nyeretlenek maradtak. Vendégként augusztus eleje óta mindössze kétszer nyertek, Gyirmóton és Diósgyőrben. A fővárosi riválisok ellen azóta nem tudtak nyerni idegenben, az MTK és a Vasas ellen összesen egy pontot szereztek. Érdekes, hogy az Újpest–Ferencváros vagy Ferencváros–Újpest derbik közül a legutóbbi négy bajnokin nem nyert a hazai csapat, ősszel hatgólos meccsen osztoztak a pontokon a felek (mlsz.hu).
  30.
  PERC
  A lila-fehérek eddig albérletben (előbb a Fáy utcában, majd Kecskeméten) játszottak, inkább csak jelzés értékű a hazai mérleg: tí­z mérkőzésen három győzelem, öt döntetlen és két vereség. A Ferencváros a hét közben kiejtette a bajnoki listavezető Bp. Honvédot a Magyar Kupából, a Bozsik Stadionban nyert 2–0-ra. Kérdés, hogy Thomas Doll alakulatának létezik-e egy a kupában mutatott arca, s egy bajnokságbeli…
  30.
  PERC
  Gera szöglete például Balázshoz száll, Pávkovics indí­tana, ha volna kit, de Andrics három védővel néz farkasszemet egyszerre.
  29.
  PERC
  Doll továbbra is nagyon ideges, dévaj-duhaj táncot jár mérgében a kispad előtt, játékosai nagyon nem az ő kottájából játszanak ma. Nem könnyű szakma…
  28.
  PERC
  Kellene némi kreativitás.
  28.
  PERC
  Helyzet nincs, pontatlan passzok annál inkább, nagyon óvatos minkét gárda.
  27.
  PERC
  Az őszi szezonban nem a saját pályáján, hanem először Angyalföldön, az Illovszky Rudolf Stadionban, majd Kecskeméten játszotta hazai mérkőzéseit az Újpest. Pályaválasztóként három győzelem, öt döntetlen, két vereség a mérlege: a Paksot, a Gyirmótot és a Debrecent verte meg, a Honvédtól és a Videotontól kapott ki. Előző öt „hazai” bajnokija közül az első négy ikszre végződött, a legutóbbin nyert.
  26.
  PERC
  Doll próbálja futásra ösztökélni Bödét és Djuricint.
  25.
  PERC
  Andrics beadását csoda higgadtan fejeli haza az ötösről Sternberg.
  24.
  PERC
  Mohl majdnem elcselezi magát Bödével szemben, de megússza.
  22.
  PERC
  CSERE NINCS, FOLYTATJUK!
  21.
  PERC
  „Különleges találkozóra készülünk. Az Újpest elleni Derbik mindig kiélezett harcot hoznak, mert hatalmas presztí­zzsel bí­r az, amikor ez a két csapat egymás ellen játszik. A bajnokság szempontjából egyáltalán nem mindegy, hogy győztesen hagyjuk-e el a pályát. Nem szabad megengednünk, hogy tovább nőjön a különbség köztünk és a tabella élén lévőkkel. Az elmúlt három meccsen nem kaptunk gólt, ezt nem szabad elfelejteni. A győzelemhez az eddig is látott jó védekezésre, valamint a támadójátékunk szerdán látott formájára van szükség” – mondta a derbi előtt a hazaiak mestere, Thomas Doll a fradi.hu-nak.
  19.
  PERC
  A Ferencváros a tavaszi tétmeccsein még veretlen: a Magyar Kupában oda-vissza legyűrte a Honvédot, mí­g a bajnokságban kétszer ikszelt, a DVSC-vel és a Videotonnal is 0–0-t játszott.
  18.
  PERC
  Legutóbbi két tétmérkőzését megnyerte az Újpest, múlt szombaton bajnokin Sopronban 2–0-ra megverte a Haladást, majd szerdán – visszatérve a felújí­tott Szusza Ferenc Stadionba – a Magyar Kupában 2–0-ra legyőzte a ZTE-t. A tavaszi első bajnokiján viszont súlyos, 5–1-es vereséget szenvedett a Videoton vendégeként.
  17.
  PERC
  Cseke és Balázs is előáll egy-egy borzalmas beadással.
  16.
  PERC

  16.
  PERC
  Gera ad egy rossz passzt balra Sternbergnek, örül a hazai publikum.
  14.
  PERC
  Gera szögletét kapura fejeli 11-ről Hüsing, de csemege ez a kapusnak.
  13.
  PERC
  Dilaver lekönyökli Csekét, de ő sérül bele.
  12.
  PERC
  Két újpesti helyzettel indul tehát a derbi.
  12.
  PERC
  Balogh passzol okosan középre, de Szankovics passzát menti Sternberg, majd blokkolják Andrics próbálkozását is, végül Mohl ad be balról, Balogh meg nem sokkal fejel az ötös elől a bal alsó mellé!
  11.
  PERC
  Botka hatalmas mokeszt kapott a szerdai, Honvéd elleni kupameccsen, de játszik ma.
  10.
  PERC
  ANDRICS! Balról középre cselez Botka mellett, majd jobbal 18-ról nem sokkal lő a rövid felső mellé!
  8.
  PERC
  Lovrencsics megindul a jobbon, Pávkovics felrúgja, a szurkolók erre gyalázkodó rigmusokban törnek ki. Derbi.
  6.
  PERC
  Pávkovics lép közbe egy í­géretes Moutari, Djuricin akció végén, a 16-os előtt. Balajcza a nevető negyedik.
  6.
  PERC
  A lelátókon a hangulat ellenben remek.
  5.
  PERC
  Moutari kap egy nagyon rossz passzt Hüsingtől, egyébként mezőnyjáték folyik a pályán.
  5.
  PERC
  Gera jobb oldali szabadrúgását kifejeli az ötös elől Kálnoki-Kis.
  5.
  PERC
  Balajcza és Gera a két csapatkapitány, ketten összesen 74 évesek.
  2.
  PERC
  Dibusz ment a 16-os előtt lábbal Perovics elől, Balogh passza után, majd Andrics lő a 16-os elől a kapus öléhez.
  01.
  PERC
  Körülbelül 8.000 néző a stadionban.
  1.
  PERC
  ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!
  A hazaiak lila-fehér mezben és fehér nadrágban, a vendégek fehér-világoszöld mezben és zöld nadrágban.
  Balajcza Szabolcsot köszöntik 350. NB I-es mérkőzése alkalmából.
  Ferencváros–Újpest 4–2. Egyelőre í­gy áll a két csapat egymás elleni mérlege, amióta Nebojsa Vignjevics, illetve Thomas Doll irányí­tja a két fővárosi együttest. A szerb és a német szakvezető egymás elleni első meccsét 2014 tavaszán a Megyeri úton rendezték, a találkozó pedig 2–1-es zöld-fehér győzelemmel zárult – az akkor még a Ferencvárosban futballozó Leonardo a 88. percben szerezte a győztes gólt. A következő szezonban mindkétszer a hazai pályán játszó együttes nyert (az Újpest 2–1-re, a Fradi 2–0-ra), mí­g az előző szezon három egymás elleni meccsén három különböző eredmény született, legutóbb meg egy emlékezetes 3–3-as iksz.
  Egymás elleni mérkőzések a közelmúltból, jegyzőkönyvekkel ITT!
  Több mint 110 évvel ezelőtt, 1905. február 19-én találkoztak először egymással, akkor az FTC 2:0-ra győzött.
  Egy kis örökmérleg! A két csapat eddig 218 élvonalbeli bajnokit játszott egymással (ez rekord itthon!), a mérleg: 61 Újpest-győzelem, 59 döntetlen, 98 Ferencváros-siker, 3101, ill. 411 rúgott góllal.
  JÖTTEK-MENTEK!
  A Ferencvárostól az Újpesthez:
  1928, Aknai János
  1941, Kalocsay Géza
  1950, Deák Ferenc
  1950, Henni Géza
  1985, Haaz Ferenc
  1985, Ebedli Zoltán
  1994, Wukovics László
  1998, Mogyorósi József, i.
  1998, Miriuta László
  2002, Kőhalmi András, i.
  Az Újpesttől a Ferencvároshoz:
  1945, Szabó Géza
  1951, Gulyás Géza
  1985, Ebedli Zoltán
  1992, Sorin Cigan
  1994, Kecskés Zoltán
  1999, Eszenyi Dénes, i.
  2003, Csurka Zoltán, i.
  2003, Rósa Dénes, i.
  2005, Grósz Róbert
  Eltiltott a hazai Diarra (piros lap).
  A hazaiaktól Angelov (sérvműtét után) és Bardhi sérült, a vendégektől Koch, Nalepa és Kleinheisler maródi.
  Egy nulla, gólszerző Mbaye Diagne.
  Amilyen csekély volt a különbség, olyan nagy a győzelem értéke. Van úgy, hogy az ember megérzi, valami jó vár rá, márpedig az Üllői úti aréna öltözőjében ülve magabiztosságot, lazaságot láttam a csapaton, hogy senki sem görcsöl, azt sulykoltuk magunkba, ki más vehetné el a Fradi hazai bajnoki veretlenségét az új stadionjában, ha nem mi, az Újpest.
  Meglehetősen hosszú pályafutása három legszebb meccsemléke közé sorolja?
  Legalábbis nem esik nehezemre a képzeletbeli dobogóra raknom. A másik kettő egyike a Kecskeméttel kiví­vott Magyar Kupa-győzelem, illetve a bemutatkozásom az Admira Wackerben. Tizenkilenc évesen, a Rapid ellen nyertünk három egyre, én szereztem a második gólunkat, adtam egy gólpasszt, a három öt kettes hadrendben bal oldali futót játszottam, de bátran előremehettem, mögöttem bal oldali belső védőként Mátyus János söprögetett.
  Ezúttal más-más klub győzelmét kí­vánják, hanem az érdekelne, fehérvári srácként, aki csak jó másfél éve újpesti, mennyire hatolt a zsigereibe a derbi?
  Nagyon, és nem tudom, hozzájárult-e ehhez, hogy nekem kissrácként egyetlenegy poszter volt kint a falon, az Újpesté. Magam sem tudom már, miért, de az Újpest volt a kedvenc, hogy a Megyeri útra sodort az élet, ajándéknak tekintem. Ám mert ez tradicionális rangadó, a legnagyobb idehaza, szerintem mindegy, hogy valaki a harmadikra vagy a harmincadikra készül, olyan érzelmi többlettel megy fel a gyepre, olyan elszántsággal, győzelmi vággyal, mintha egész életében ide tartozott volna. Az Újpest–Fradi mindig döntő, a felfokozott várakozás azonban sohasem nyom le, rendre felemel. És ha el is fog a drukk a meccs előtt, a kezdő sí­pszóval elmúlik, mindannyiunkban tudatosul, kilencven perc az élet.
  A negyedik derbije következik, feltételezzük, a korábbi háromból a kétezertizenöt decemberi a legédesebb.
  Az bizony – vágta rá Mohl Dávid, az Újpest 31 éves balhátvédje.
  „Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a cserék bizonyos szempontból könnyebb helyzetben vannak, mert fáradtabb ellenfél ellen kell lendületet vinniük a játékba – folytatta Lovrencsics Gergő. – Ezzel együtt örülök, hogy jól szálltam be a meccsbe, bí­zom benne, hogy a gólpasszal végleg magam mögött hagytam a gyenge őszi szezonomat. Annak külön örülök, hogy az Újpest elleni rangadó előtt végre gólt szereztünk. A védekezésünk mindkét bajnokin rendben volt, de bosszantott, hogy egyik meccsen sem tudtunk betalálni. Ha jobban értékesí­tjük a helyzeteinket, négy ponttal is többet szerezhettünk volna. Sajnos ezen már nem tudunk változtatni, í­gy bí­zom benne, hogy az Újpest ellen ott folytatjuk, ahol szerdán abbahagytuk. A kispestiek ellen nem volt sok ziccerünk, azt a keveset viszont jó százalékban használtuk ki. Szombaton is ezen múlhat a három pont.”
  „Szeptemberben huszonhat perc után sérülés miatt le kellett cserélni, í­gy nem sokáig élvezhettem a rangadó hangulatát – mondta lapunknak a 15-szörös válogatott futballista. – A Megyeri úton értelemszerűen még sohasem játszottam a Fradi labdarúgójaként, a Pápával viszont kétezertizenegy júliusában elvittük a három pontot, szóval tudom, milyen érzés nyerni ott. Szombaton is ez lesz a célunk, és ha nem is szeretem a kötelező győzelem kifejezést, az biztos, hogy a bajnoki cí­m szempontjából rendkí­vül fontos a bajnoki. A Videoton a Honvéddal játszik, márpedig ha a kispestiek győznek, mi pedig nem… Nos, ebbe bele sem akarok gondolni. A rangadók többsége mindig háromesélyes, természetesen a szombati meccs is az, csakhogy több botlás nem fér bele.”

  Bár az őszi Ferencváros–Újpest (3–3) bajnokin is pályára lépett Lovrencsics Gergő, a Ferencváros szélsője úgy készül, mintha először szerepelne a derbin.
  „Biztosí­tási alkuszként dolgozom – mondta Telek András, a Ferencváros korábbi, 24-szeres válogatott labdarúgója. – A Ferencváros utánpótlásában dolgozhattam, és szerettem is a munkát. Jó volt gyerekekkel foglalkozni, oktatni, nevelni őket a futballra, a Fradi szeretetére. Csakhogy jött a válság, és az FTC-t sem kí­mélte. Elmaradtak a fizetések, minden bizonytalanná vált, kénytelen-kelletlen civil foglalkozás után néztem. Egyébként nemcsak a Fradi alkalmazásában álltam, hanem a MLSZ-ében is, mert egy ideig én lehettem a magyar női válogatott szakmai irányí­tója. Innen valóban éles váltás volt az ügynöki munka.”
  „A nyártól talán újra edzőnek vallhatom magam. Szerencsére az elmúlt években minden a helyére került a Ferencvárosnál, a klub épül és szépül, talán megint helyem lesz a Fradi-családban. A tervek szerint ismét utánpótlás-nevelőként dolgozhatok a Népligetben, s ez azért is vonzó a számomra, mert ötesztendős fiam, Barnabás futballozni szeretne, talán egyszer ő lesz a Fradi középhátvédje. Úgy látom rajta, szereti a labdát. Négy gyerekem van, a tizenkét éves lányom kosárlabdázik, a hétesztendős lányom a versenytáncot választotta, a legnagyobb, a tizenöt esztendős fiam pedig teljesen másfelé fordult, őt nem igazán érdekli a sport.”
  „Bennünket, labdarúgókat a kilencvenes években még senki sem készí­tett fel rá, mi lesz velünk a pályafutásunk befejeztével. A mának éltünk, a sikerekben fürödtünk, nem terveztük a jövőt. Úgy voltunk vele szinte valamennyien, majd csak lesz valahogy. Azt látom, hogy néhányunknak í­gy is sikerült egzisztenciát teremtenie, sikeres civillé válnia. Szeiler József a Sugár üzletközpont igazgatója, Hajdu Attilának panziója, kávézója van, Hrutka János menedzserként is megállja a helyét, Lisztes Krisztián nemcsak a futballban, de a vendéglátóiparban is sikeres. Azt kellett volna csinálnunk, amit Kovács Kokó István, az ökölví­vó olimpiai bajnok, mert ő még versenyzőként vállalkozásba kezdett, gondolt a holnapra, a holnaputánra.”
  „Bennünket, futballistákat feldobott a derbiket övező feszültség, hihetetlenül motivált a derbi hangulata, sőt a körí­tése, de… Nem szerettem sem a füstbombát, sem a petárdát, az erőszak pedig távol áll tőlem. Sohasem felejtem el az Újpest elleni első találkozómat, a Megyeri úton egy egy lett a meccs vége, sokszor csaptam össze a pályán Bácsi Sándorral. Kezem-lábam remegett, amikor kifutottunk a kezdéshez a pokoli légkörben.”
  A 26 esztendős középpályás a megszokottnál is izgatottabban várja a zöld-fehérek elleni kilencven percet, mert csapata végre újra a Szusza Ferenc Stadionban fogadhatja ősi riválisát. Az újpesti létesí­tmény elkészült, a szükséges megállapodások is megszülettek, ráadásul a hí­rek szerint a jegyek is szép számban fogytak a találkozóra.
  „Mindenesetre a derbi teljesen más taktikát kí­ván, mint bármelyik másik találkozó. Ezek azok a meccsek, amelyeken döntő a napi forma, vagyis az, hogy reggel ki melyik lábbal kelt fel.”
  „…tudom, megelőzzük a Fradit a tabellán – fejezte be a mondatot Balogh Balázs, a lila-fehérek középpályása. – Kétségkí­vül jól hangzik. Csakhogy nem kedvezne, ha ez a tény elterelné a figyelmünket. Jobban járunk, ha csak a taktikára összpontosí­tunk. Nem titok, a Fradi ellen mindig másképp játszunk, mint egyébként. Az utóbbi időben sokszor mértük össze az erőnket, a két vezetőedző, Nebojsa Vignjevics és Thomas Doll is jól ismeri egymást, nehéz a másiknak meglepetést okozni. Mi mégis megpróbáljuk. Fontos lesz, hogy ne hagyjuk az ellenfelünket érvényesülni. Jó lenne, ha védekezésben azt nyújtanánk, amit legutóbb a Haladás ellen is.”
  Ha nyer az Újpest szombaton…
  A billentyűknél: B. J.
  ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT AZ ÚJPEST FC–FERENCVÁROS NB I-ES LABDARÚGÓ-MÉRKŐZÉS ONLIVE KÖZVETíTÉSÉBEN!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
04.20.20:00, M4 Sport
04.25. 17:00, M4 Sport
Novák Dezső
FOTELSZURKOLÓ