2017.IX.9. Ferencváros – Vasas: 5-2

NS-20170910-01-20170909Varga triplázott, a Fradi a hajrában kiütötte a Vasast

Szivacski Donát kiállí­tása kulcsfontosságúnak bizonyult a meccs végkimenetele szempontjából.
Kétszer is vezetett a Vasas a Ferencváros otthonában, ám a triplázó Varga Roland vezérletével 5–2-re győzött az FTC az NB I 8. fordulójának szombati játéknapján.

Nyilatkozatok:

Thomas Doll: –

Michael Oenning: – Az előző mérkőzésekhez képest mindenképpen más lesz azért, mert nem áll olyan sok információ a rendelkezésünkre az ellenfélről, mivel a Ferencváros a Videoton elleni találkozó után várhatóan olyan változtatásokat eszközöl, amiket a pályán eddig nem láthattunk. Ez azonban csak részben érdekes számunkra, mivel arra kell majd ügyelnünk, hogy a saját tervünket hajtsuk végre a mérkőzésen. Mindig örülünk annak, ha a Groupamában játszhatunk, mivel egy jó stadionban, jó gyepen mérkőzhetünk meg egy jó ellenfél ellen, í­gy a motiváció kérdése fel sem merülhet.

A mérkőzés:

Ferencváros — Vasas: 5-2 (1-1)
Groupama Aréna, 7.135 néző.
Vezette: Bognár Tamás (asszisztensek: Tóth II. V., Berettyán; alapvonali jv.: Erdős, Németh Á.; tartalékjv.: Horváth R.)

Ferencváros: Dibusz — Lovrencsics G., Otigba, Leandro, Pedroso — Spirovski — Varga R., Gorriarán (Priskin, 77.), Paintsil, Moutari (Botka, 67.) — Böde (Rui Pedro, 86.)
kispad: Holczer, Kundrák, Csernik, Koch
vezetőedző: Thomas Doll

Vasas: Kamenár — Burmeister, Manjrekar, Ristevski — Szivacski, Vida M., Berecz, Hangya — Kulcsár T. (Vergos, 63.), Gaál B. (Vaskó, 77.), Remili (Vogyicska, 75.)
kispad: Nagy G., Ádám, Pavlov, Simunek
vezetőedző: Michael Oenning

Gól: Paintsil (32.), Varga R. (62., 81., 90+3. – 11-esből), Priskin (84.) illetve Kulcsár T. (14.), Gaál B. (60.)
Sárga lap: Pedroso (43.) illetve Ristevski (52.), Hangya (55.), Szivacski (70., 72.), Manjrekar (90+2.)
Kiállí­tva: Szivacski (72.)

Leandro csak csóválta a fejét.

20170909-vasas-spirovskiA Ferencváros hátvédje viszonylag egyszerű í­velést rontott el, az oldalvonal mellett álldogáló Amadou Moutarinak szánt labdája a szélső feje felett szállt el. Érthetően bosszantotta a hiba, de a többi hazai játékos testbeszéde is árulkodó volt. A pontatlan emelést kapó nigeri szélső hosszú másodpercekig feküdt a földön, miután elveszí­tette a labdát, Böde Dániel egyre nehezebben viselte, hogy elöl egyedül sprintelget a komótosan passzolgató angyalföldi védők között. A Fradiban bemutatkozó, és rögtön kezdőként lehetőséget kapó ghánai Joseph Paintsil pedig a legkisebb ütközésnél is megadta magát, majd rendszeresen dühösen nézett a játékvezetőre.

20170909-vasas-paintsilVagyis hiába kezdett jobban a Fradi – Böde Dániel közeli fejese után Lubos Kamenár már a 2. percben nagyot védett –, idővel kiegyenlí­tődött a játék, sőt az első negyedóra végén vendégek a vezetést is megszerezték. Pedig a Vasas nem csinált semmi különöset, csupán a tőle megszokott sokpasszos játékkal tartotta a labdát. Az első félidő első felében ez még úgy is bőven elegendő volt, hogy az egyébként tehetséges Berecz Zsombor ezúttal több, könnyűnek tűnő labdát is elveszí­tett, valamint Felix Burmeister, és olykor Szivacski Donát is könnyű szí­vvel adta vissza a megszerzett labdát a zöld-fehéreknek. Akik pedig hamar viszonozták a szí­vességet… Aztán kiderült, nem feltétlenül kell pontos passz a gólhoz: Kire Risztevszki beadása éppen úgy pattant le az egyik hazai védőről, hogy a labda tökéletes lett Kulcsár Tamásnak, s a támadó gyönyörűen kilőtte a bal alsó sarkot, a májusi Magyar Kupa-döntő után ismét bevéve Dibusz Dénes kapuját.

Ha Michael Oenning együttese jól kontrázó csapat lenne, növelhette volna az előnyét, ha pedig kellően stabil lenne, nem engedte volna talpra állni a Ferencvárost. így viszont a hazaiak az első játékrész második felére átvették az irányí­tást, és többnyire a Vasas térfelén folyt a játék. Habár a 19 esztendős Joseph Paintsil góljához az angyalföldi hátvédek tétovázása is kellett, a ghánai légiós szépen oldotta meg a ziccert. Szebb bemutatkozásról aligha álmodhatott, ráadásul a játék képe alapján sem érdemtelenül egyenlí­tett a Fradi.

20170909-vasas-vargarA fordulás után néhány másodperc alatt kétszer is a lécen pattant a labda. Böde Dániel ugyanis elszakadt Jamestől a tizenhatos jobb szélénél, de a kanadai légiós beledobta magát a csatár beadásába, és a lábáról úgy perdült fel a labda, hogy kétszer is a lécre pattant, mielőtt az alapvonalon túlra került.

És ha ennél az esetnél nem volt szerencséje a Fradinak, mit mondjunk a folytatásról? A Vasas csak másodpercekre tudta megtartani a labdát, Varga Roland távoli lövése nem sokkal kerülte el a jobb alsó sarkot, aztán… Aztán egy ártalmatlan helyzetnél Leandro és Dibusz Dénes összehozta a vezető gólt a vendégeknek. A bosszankodás ugyanakkor nem tartott sokáig, s az előző hetek alapján nem nehéz kitalálni, ki sietett ismét a csapat megmentésére: két perccel Gaál Bálint gólját követően Varga Roland gyönyörű egyéni akció végén egyenlí­tett. Majd az utolsó húsz percre nagy esélyt kapott a Ferencváros, miután Szivacski Donát néhány percen belül két sárgát is begyűjtött – tegyük hozzá rögtön, mindkettőt jogosan –, í­gy emberelőnybe került a hazai együttes.

20170909-vasas-priskinA ferencvárosiak vezetőedzője, Thomas Doll Priskin Tamást, kollégája, Michael Oenning Vaskó Tamást küldte be a hajrára. A cél tehát mindkét oldalon egyértelmű volt. Végül a hazaiak számí­tása jött be, a piros-kékek nem bí­rták a nyomást. Lovrencsics Gergő beadta, Böde Dániel átlépte, Varga Roland pedig a hálóba belsőzte a labdát, mí­g a győzelmet a csereként beálló Priskin Tamás biztosí­totta be.

Sőt a ráadásban Varga Roland feltette a koronát teljesí­tményére, s higgadtan értékesí­tette a jogosan megí­télt büntetőt – í­gy mesterhármassal zárta a mérkőzést.

Ekkor már senki sem emlékezett az első félidő akadozó játékára.

További képek: fradi.hu, nso.hu

Nyilatkozatok:

A Ferencváros vezetőedzője, Thomas Doll természetesen elégedett volt az 5–2-re megnyert mérkőzés után.

„Jó meccset láttunk a csapattól, örülök, hogy volt morális tartásunk és kétszer is visszajöttünk hátrányból. A találkozó elején kicsit nehezen találtunk önmagunkra, annak ellenére, hogy az első öt percben jól játszottunk. Utána azonban percről percre lehetett érezni, hogy egyre jobban érzik magukat a pályán a játékosok, majd a félidőben néhány dolgot megbeszéltünk, ennek tükrében egészen remekül sikerült a második játékrész. Néhány fontosabb játékos visszatérésével több opciónk nyí­lt az összeállí­tásra és í­gy a játék képe is egészen máshogyan nézett ki, mint az elmúlt hetekben. Jó volt látni, hogy egységes volt a csapat.”

Hozzátette, aki ért egy kicsit is a labdarúgáshoz, az tudja, hogy annak az együttesnek időre van szüksége, hogy összeálljon a játéka, amelynek sok a sérültje illetve az új igazolásai nem érkeztek meg időben. Mint mondta, ha Hajnal Tamás Gera Zoltán, Bőle Lukács, Julian Koch és Janek Sternberg is felépül, akkor még nagyobb merí­tési lehetősége lesz a gárda összeállí­tására.

A három gólt szerző Varga Rolandot – akit a Videoton ellen még azért cserélt le a félidőben, mert elégedetlen volt a játékával – külön kiemelte:

Varga Roland egy fenomén. Gyors, jó a lövőtechnikája, s bár az első félidő elején volt néhány eladott labdája, végig égett benne a vágy, hogy célba vegye a góllövőlista élét. Miután James elkaszálta a tizenhatoson belül, egy darabig még a földön feküdt, de amikor látta, hogy tizenegyes, nagyon gyorsan felkelt, mert mindenképpen ő akarta lőni a büntetőt. A válogatottnál és az elmúlt bajnoki mérkőzéseken is megmutatta, mennyire értékes játékosa a Ferencvárosnak.”

A sajtótájékoztató zárásaként elmondta, hogy hihetetlenül fontos volt megnyerniük ezt a meccset.

„Az öltözőben új, friss szelek fújnak, egészen más szellemiség lett úrrá, valószí­nűleg érezték a fiúk is, hogy ma nagyszerű teljesí­tményt nyújtanak. Megtaláltuk azt az utat, amit kerestünk, s bár még vannak olyanok, akiktől több kell, alapvetően ma megmutattuk, mire képes ez a csapat.”

A Vasas vezetőedzője, Michael Oenning arról beszélt, hogy a vereség ellenére azt a támadófutballt játszotta az együttese, amit a bajnokság folytatásában is elvár tőlük.

„Elvesztettük ezt a meccset, de azt is meg kell nézni, hogyan alakult ki ez az eredmény. Az első félidőben időnként tökéletesen futballoztak a játékosaim, azt csinálták, amit szerettem volna látni a pályán. Kétszer is vezettünk, a második kapott gól korán jött, de végig arra törekedtünk, hogy megnyerjük a mérkőzést.”

Úgy véli, a kiosztott lapok nagyban befolyásolták az összecsapást:

Sok volt a sárga lap, ráadásul szerintem kicsit egyoldalúan osztotta ki őket a játékvezető. A kiállí­tás fordulópontot jelentett, határozottan más irányt vett a mérkőzés, ahogy ez ilyenkor lenni szokott. De tí­z emberrel is próbáltunk előremenni, három–kettőnél nem sokon múlott, hogy kiegyenlí­tsünk, és voltak további helyzeteink is. Nem tudok komolyabb kritikát megfogalmazni a játékosaim felé, mindent megtettek a győzelem érdekében. Ma ez í­gy jött össze, azonban a helyén kezeljük a dolgot. Viszonylag kevés csapat játszik támadófutballt a Ferencváros otthonában, a 80. percig ráadásul sokesélyes volt a mérkőzés. Látszott is a végén, hogy az ellenfelünk mennyire örült a győzelemnek.”

Szivacski Donát kiállí­tására külön is kitért:

„Az első sárga lapot jogosnak érezzük, az egy technikai szabálytalanság volt. A másodikra sem mondom, hogy jogtalan lett volna, de az átgondolandó, ahogy ez a szituáció kialakult. Azt nem gondolom, hogy fegyelmezetlen lett volna a játékosom, egyszerűen szerencsétlenül jött ki, hogy rövid időn belül kettő sárgát is kapott.”

Varga Roland:

Joseph Paintsil: — Nagyon boldog vagyok, nagyon szép győzelmet arattunk. Örülök a gólomnak is, de a gratuláció kijár a csapattársaknak, és az edzőknek is, mert ezt együtt értük el. Fontos volt, hogy még a szünet előtt egyenlí­tsünk, úgyhogy a lehető legjobbkor jött a találatom. Folytatnom kell a kemény munkát, biztos vagyok benne, hogy ez a gól nagy lendületet fog adni. Gólokkal, valamint gólpasszokkal kell továbbra is segí­tenem a csapatot, hogy együtt még szebb sikereket érhessünk el.

A 8. FORDULÓ VÁLOGATOTTJA A NEMZETI SPORT OSZTÁLYZATAI ALAPJÁN
Antal B. (DVTK) 7 — Lázár (Mezőkövesd) 7, Kinyik (DVSC) 6, Heris (Puskás Akadémia) 6, Balogh B. (Puskás Akadémia) 6 — Varga R. (Ferencváros) 8, Pátkai (Videoton) 7, Paintsil (Ferencváros) 7, Varga K. (DVSC) 8 — Knezevic (Puskás Akadémia) 7, Arabuli (Balmazújváros) 7
A forduló játékvezetője: Farkas Ádám (Mezőkövesd — Balmazújváros) 9 — Szécsényi István, Szalai Balázs, Karakó Ferenc, Kulcsár Katalin

(A Nemzeti Sport, az nso.hu, a Ferencváros és a Vasas hivatalos honlapja valamint az MLSZ Adatbankja alapján)

4 hozzászólás a(z) 2017.IX.9. Ferencváros – Vasas: 5-2 bejegyzéshez

 • PERCRŐL PERCRE

  90+3.
  PERC
  VÉGE A MÉRKŐZÉSNEK, A FERENCVÁROS AZ EMBERELŐNYT IS KIHASZNÁLVA 5–2-RE LEGYŐZTE A VASAST!
  90+2.
  PERC
  GÓÓÓL! Varga Roland higgadtan a jobb sarokba helyezte a labdát (5–2).
  90+2.
  PERC
  James kaszálta el Vargát, a kanadai sárgát, a Fradi tizenegyest kapott.
  90+1.
  PERC
  Vergosz a kezdőkörből próbálta átemelni Dibuszt, nem sokat tévedett.
  90.
  PERC
  Négy perc a ráadás.
  89.
  PERC
  Szépen kipasszolt akció végén Paintsil tüzelt a tizenhatosról – a változatosság kedvéért kapu fölé.
  88.
  PERC
  Botka távoli lövése lecsúszott, elkerülte Kamenár kapuját.
  86.
  PERC
  Hangya beadása nem jutott el Vergoszig, Botka volt jó helyen.
  86.
  PERC
  A hivatalos nézőszám: 7135.
  85.
  PERC
  Az utolsó csere: BödeRui Pedro
  84.
  PERC
  GÓÓÓL!!! Priskin Tamás remek csellel verte át Vaskót, majd higgadtan a bal alsóba helyezett (4–2).
  83.
  PERC
  Berecz lövését nagy bravúrral védte Dibusz.
  81.
  PERC
  GÓÓÓL!!! Lovrencsics adott be bal szélről, Böde okosan átlépte a labdát, amit az érkező Varga Roland kilenc méterről a bal sarokba lőtt (3–2).
  81.
  PERC
  Lovrencsics cselezte be magát a tizenhatoson belülre, éles szögből leadott lövése viszont elkerülte a hosszú alsót.
  79.
  PERC
  Vogyicska harcolt ki szögletet a Vasasnak, Hangya beadását azonban kiütötte Dibusz.
  77.
  PERC
  A túloldalt az utolsó csere: GaálVaskó
  76.
  PERC
  Gorriarán helyett Priskin a pályán.
  74.
  PERC
  Csere a Vasasnál: RemiliVogyicska
  72.
  PERC
  Szivacski tarolta le Gorriaránt, amiért a Vasas játékosa megkapta második sárga lapját, í­gy emberhátrányba került a Vasas.
  72.
  PERC
  Varga í­velt középre jobbról, Lovrencsics gyenge fejesét könnyedén fogta Kamenár.
  70.
  PERC
  Szivacski megkapja a lapját.
  70.
  PERC
  Paintsilt rántotta le Szivacski, Bognár helyesen előnyszabályt mutatott, Böde azonban nem tudta árhámozni magát Jamesen.
  67.
  PERC
  Thomas Doll is változtat: MoutariBotka
  63.
  PERC
  A gól után csere a vendégeknél, KulcsárVergosz.
  62.
  PERC
  GÓÓÓL!!! Varga Roland nagyszerű csellel verte át Jamest, majd lőtt nyolc méterről a hosszú sarokba (2–2).
  60.
  PERC
  GÓÓÓL!!! Leandro becsúszva röviden tette haza a labdát, Gaál Bálint pedig 21 méterről nagyszerű helyzetfelismneréssel emelte át Dibusz Dénest jobb lábbal (1–2).
  59.
  PERC
  Otigba rántotta le Kulcsárt, ezekben a percekben a faultok dominálnak.
  57.
  PERC
  Varga Roland távoli lövése kerülte el a jobb sarkot.
  55.
  PERC
  Kezdenek elszabadulni az indulatok, ezúttal Hangya csúszott rá csúnyán a hazaiak játékosára. Ez is sárga.
  54.
  PERC
  Paintsil taszajtott egyet Vidán, a lap ezúttal elmaradt.
  52.
  PERC
  Risztevszki ezúttal visszarántotta ellenfelét, jutalma sárga lap.
  52.
  PERC
  Varga tekerése Kamenár keztei között landolt.
  51.
  PERC
  Risztevszki ütközte le Vargát a tizenhatos csücskétől néhány méterre, í­géretes helyről jöhet a Fradi szabadrúgással.
  50.
  PERC
  Veszélytelen a hazaiak szöglete, nem sokkal később Moutari lőtt kapásból jócskán kapu fölé.
  49.
  PERC
  Böde fordult le nagyszerűen védőjéről a tizenhatoson belül, James azonban még bele tudott lépni a beadásba, í­gy a labda a lécen pörgött végig. Szöglet.
  48.
  PERC
  Burmeister szögletét könnyedén lehúzta Dibusz.
  46.
  PERC
  ELKEZDŐDÖTT A MÁSODIK FÉLIDŐ, CSERE NINCS!
  FÉLIDŐ
  A szünetben Mészöly Géza és Telek András teqballozik.

  FÉLIDŐ
  NINCS HOSSZABBíTÁS, 1–1-GYEL ÉR VÉGET AZ ELSŐ JÁTÉKRÉSZ!
  45.
  PERC
  Paintsil í­velt messziről kapura, önbizalom volt, pontosság nem…
  44.
  PERC
  Berecz lőtt 25 méterről, a labda körülbelül két méterrel suhant el a jobb alsó mellett.
  43.
  PERC
  Pedoroso akasztotta össze Remili lábait, hazaiak játékosáé az első sárga.
  42.
  PERC
  Gorriarán esernyőzte be ellenfelét, majd indí­totta Bödét, akinek beadását James akadályozta meg.
  41.
  PERC
  Pedroso vitte el Kulcsár mellett a labdát, majd adta be, Varga maradt le nem sokkal, a védők tisztáztak.
  34.
  PERC
  Varga adott középre laposan a jobb oldalról, Paintsil megelőzte védőjét, de már csak a kapu mellé tudott lőni.
  32.
  PERC
  GÓÓÓL!!! Lovrencsics indí­totta Bödét, akinek ugyan nem volt jó, a mélységből érkező Joseph Paintsil azonban lecsapott a labdára és higgadtan a bal alsó sarokba helyezett (1–1).
  31.
  PERC
  A sarokrúgás után Gorrirarán elé fejelték le a labdát, amit az uruguayi jócskán kapu fölé vágott.
  30.
  PERC
  Gorriarán í­velt Lovrencsicshez, aki a jobb szélről adta be élesen a labdát, Burmeister mentett szögletre.
  26.
  PERC
  Paintsil tört be a tizenhatoson belülre, és ugyan Burmeister elsodorta, les miatt kifelé í­télt szabadrúgást Bognár.
  24.
  PERC
  Az FTC–Vasas párosí­tásban 1972 óta – ez a mostanit is beleszámí­tva 39 meccset jelent – mindegyik bajnokin megzördültek a hálók.
  21.
  PERC
  Az utóbbi percekben a Vasas vette át az irányí­tást, a Ferencváros beszorul a saját térfelére.
  19.
  PERC
  Berecz adott nagyszerű labdát a bal oldalon kilépő Remilinek, aki túl sokat várt, próbálkozását blokkolták a védők.
  17.
  PERC
  Paintsil esett el James mellett, a játékvezető továbbot intett.
  14.
  PERC
  GÓÓÓL!!! Risztevszki adta be a bal szélről a labdát, ami ugyan megpattant, de éppen í­gy lett jó Kulcsár Tamásnak, aki a tizenhatosról gyönyörűen, kapásból lőtt a bal alsó sarokba (0–1).
  13.
  PERC
  Vida távoli próbálkozását blokkolták a védők.
  13.
  PERC
  A Ferencváros birtokolja többet a labdát, a mezőnyben azonban kiegyenlí­tett játék folyik.
  9.
  PERC
  Gorriarán sarkazott Vargához, aki hiába adta középre a labdát, a játékvezető szerint már kint volt a labda, kirúgás jön.
  8.
  PERC
  A becsült nézőszám: 5000.
  7.
  PERC
  Moutari kapta lesen a labdát.
  4.
  PERC
  A szlovén Miha Blazicra még az előző csapatában összeszedett eltiltás miatt nem számí­that Thomas Doll.
  2.
  PERC
  A sarokrúgást követően a hármas ferencvárosi gyűrűből az egyik hazai játékos kotorta közelről kapura a labdát, és bár Bognár már közbefújt, Kamenár azért biztos ami biztos alapon ismét mentett.
  2.
  PERC
  Rögtön az első nagy helyzet! Varga adta be a labdát a jobb szélről, Böde fejesét nagy bravúrral védte Kamenár. Szöglet következik.
  01.
  PERC
  ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS, A VASAS INDíTOTTA ÚTJÁRA A LABDÁT!
  Mindkét csapat szokásos szerelésében lép pályára: a Fradi zöld-fehérben, a Vasas pedig piros-kékben.
  A mérkőzés játékvezetője Bognár Tamás.
  Sztefan Szpirovszki és Joseph Paintsil az első mérkőzését játssza a zöld-fehéreknél, a túloldalt a görög Nikolaosz Vergosz csereként debütálhat.
  A hazaiaknál Gera Zoltán, mí­g a vendégeknél Ví­t Benes, Murka Benedek és Kleisz Márk hiányzik sérülés miatt. Eltiltott egyik oldalon sincs.
  A Vasas elveszí­tette legutóbbi két idegenbeli találkozóját: Újpesten 1–0-ra, Debrecenben 4–1-re kapott ki. Az angyalföldiek legutóbb 2015–2016 fordulóján szenvedtek egymás után kettőnél több vereséget vendégként, akkor meg sem álltak hat zakóig.
  A Ferencváros hazai pályán 7 mérkőzéses veretlenségi sorozatban van. Az FTC a 2017-es naptári évben egyetlen hazai bajnokiját veszí­tette el: pont a Vasas ellenit.
  A Groupama Arénában lejátszott legutóbbi két mérkőzést egyaránt a Vasas nyerte meg 2–1-re. A 2010-es években a Vasas mérlege pozití­v az FTC vendégeként. Ha az angyalföldiek most is győzni tudnak, akkor beállí­tják leghosszabb ferencvárosi sikerszériájukat – egymás után három mérkőzést 1964–1966-ban és 1980–1981-ben nyertek meg az FTC pályaválasztása mellett (igaz, akkor a mérkőzések többségét „semleges” helyszí­nen, a Népstadionban játszották).
  A Vasas veretlen legutóbbi három bajnoki mérkőzésén az FTC ellen, kétszer nyert, egyszer ikszelt. Döntetlen született a kupadöntőn is, ám az angyalföldiek azon tizenegyespárbajban alulmaradtak.
  167 élvonalbeli bajnoki mérkőzésen találkozott eddig a két patinás fővárosi csapat. Jókora fölényben van a Ferencváros, 83 mérkőzést nyert meg, 44-et bukott el, 40 alkalommal döntetlen született.
  KÖSZÖNTJÜK KEDVES OLVASÓINKAT A FERENCVÁROS–VASAS NB I-ES MÉRKŐZÉS ONLINE TUDÓSíTÁSÁBAN!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső