2017.V.31. MK Döntő, Vasas – Ferencváros: 1-1

NS-20170601-01-20170531Drámai jelenetek után kupagyőztes a Ferencváros

Lovrencsics elveszí­tette az eszméletét egy ütközés után. 11-esekkel nyert a Fradi.
A Groupama Arénában rendezett Vasas–Ferencváros Magyar Kupa-döntőn az 1–1-es döntetlen, majd gól nélküli hosszabbí­tás után tizenegyesekkel a Ferencváros győzött, í­gy sorozatban harmadszor, összesen 23. alkalommal nyerte meg a Magyar Kupát, de a mérkőzés sajnos nemcsak erről marad emlékezetes, hanem Lovrencsics Gergő ijesztő sérüléséről is.

Nyilatkozatok:

Michael Oenning: – Nem betont keverni megyünk, vagyis nem az a cél, hogy a busszal beálljunk a kapu elé: szeretnénk támadni, gólhelyzeteket kialakí­tani. Mindenki egészséges, készen állunk a mérkőzésre. Hogy milyen szezont zárunk? Az értékeléssel megvárnám a kupadöntőt, de a tavalyi tavasz, az utolsó meccsen elért bennmaradás után szép eredmény a bronzérem, és nagyon komolyan vettük a kupasorozatot. Mindenki nyomot hagyna maga után, azért futballozik, hogy győzelmeket, sikereket érjen el, trófeát szerezzen, amire itt a nagy lehetőség. Sok futballistánk az első fináléjára készül, ezért érzem rajtuk az izgatottságot – érdekes mérkőzés lesz!

Thomas Doll: – Boldogok vagyunk, hogy sorozatban harmadszor készülhetünk a kupadöntőre. Különleges jelentőségű nekünk ez a sorozat, tekintettel arra, hogy az előző két évben mi szereztük meg a serleget, nem is kell magyarázni, mennyire komolyan vesszük… Ismerem valamennyi [távozó játékosomat], és kétségem sincs afelől, hogy mindent megtesznek a szerdai mérkőzés megnyerése érdekében. A klub sikere mindenkinek fontos, ezért mindannyian megtesszük, ami tőlünk telik. Ez egy döntő, itt nagy szerepe van a taktikának, senki sem akar beleszaladni a késbe, megfontoltnak, higgadtnak kell maradnunk.

A mérkőzés:

Vasas — Ferencváros: 1-1 (0-1, 1-1, 1-1) – 11-esekkel: 4-5
Groupama Aréna, 14.970 néző.
Vezette: Solymosi Péter (asszisztensek: Albert, Buzás; alapvonali jv.: Bognár, Erdős; tartalékjv.: Szert)

Vasas: Nagy G. — Burmeister (Korcsmár, 46.), Vaskó, Ristevski — Kleisz, Vida M., Berecz, Hangya (Murka, 57.) — Kulcsár T. (Gaál B., 90+6.), Saglik, Remili
kispad: Póser, Manjrekar, Ádám, Ferenczi I.
vezetőedző: Michel Oenning

Ferencváros: Dibusz — Dilaver, Nalepa, Leandro, Lovrencsics (Csernik, 90+5.) — Gera Z. (Cukic, 68.), Hajnal (Sternberg, 79.) — Varga R., Kleinheisler, Moutari — Radó
kispad: Holczer, Kundrák, Hüsing, Bognár I.
vezetőedző: Thomas Doll

Gól: Varga R. (25.) illetve Kulcsár T. (47.)
Sárga lap: Burmeister (24.), Remili (37.), Saglik (42.) illetve Moutari (80.), Cukic (90+7.)
A büntetőket értékesí­tette: Remili, Berecz, Vida, Gaál B. illetve Varga R., Leandro, Radó, Sternberg, Cukic
A büntetőket kihagyta: Ristveski

20170531-vasas-csapatkep-2

Múlt héten a telt házas Honvéd–Videoton bajnoki „döntővel”, a Fradi–Újpest derbivel és a DVTK–DVSC bennmaradásért folyó csatával egy kicsit visszaköltözött a futballhangulat a lelátókra, és ennek egyfajta folytatását remélhettük a kupadöntőtől is.

Bár a Ferencváros és a Vasas szurkolóinak fenntartott szektorokban is voltak üres helyek a lelátón (főképp az utóbbiban), jó hangulatban kezdődött a kupadöntő, amelyre a hivatalos adatok szerint csaknem 15 ezren látogattak ki, és az első félidőben mindkét tábor igyekezett is folyamatosan biztatni az övéit. A csapatok pedig igyekezték kiszolgálni a nagyérdeműt, mindkét oldalon akadtak nagy helyzetek, és Varga Roland révén gólt is láthattunk.

A Fradi kezdte jobban a meccset, húsz perc alatt Kleinheisler Lászlónak volt két távoli lövése, de egyiknél sem találta el igazán jól a labdát.

20170531-vasas-vargar-2Ugyanúgy, ahogy a 26. percben Varga Roland sem, ám a távoli szabadrúgás lepattant Nagy Gergely előtt, a labda í­gy becsapta a Vasas kapusát és a kapuban kötött ki. 1–0 a Fradinak.

A Ferencváros a gól után is lendületben maradt. Amadou Moutari lőtte a labdát a kapuba, ám Solymosi Péter játékvezető a Vasas javára í­télt szabadrúgást, tegyük hozzá, jogosan, mert Radó András nyújtott lábbal ütközött Nagy Gergellyel, aki lent is maradt az esetnél, í­gy üresen maradt a kapu. Rövidebb ápolás után az angyalföldi kapus folytatta a játékot, méghozzá egy bravúrral: a levegőben úszva védte Varga Roland löketét, majd kiszurkolta, hogy Leandro lövése elsuhanjon a bal sarok előtt.

A félidő hajrája azonban a Vasasé volt. Előbb Felix Burmeister fejese ment nem sokkal a jobb alsó mellé, majd Mahir Saglik lövését tolta a lécre Dibusz Dénes, és még Kleisz Márk is megtornáztatta a kapust.

A második játékrész ott folytatódott, ahol az első abbamaradt, illetve nem pont ott, mert már nemcsak helyzetig jutott a Vasas, hanem gólt is szerzett. Az ezúttal balhátvédet játszó Lovrencsics Gergőről ismét bebizonyosodott, hogy szélső védőként nem mozog annyira otthonosan a pályán: Kulcsár Tamás vezette rá a labdát, a Fradi válogatott középpályása behátrált, majd tett egy fölösleges lépést balra, a Vasas támadója pedig jobb külsővel, nagy erővel kilőtte a kapu jobb oldalát. 1–1

A Fradi a Vasas egyenlí­tése után látványosan szenvedett, mert a sérült Böde Dániel és Marco Djuricin hiányában nem tudott veszélyes támadójátékkal kirukkolni. És meglepő volt, hogy Thomas Doll nem is próbált meg új játékost csatasorba állí­tani elöl. A feltehetőleg sérülés miatt lecserélt Gera Zoltán helyére ugyanis a védekező középpályás Vladan Csukics állt be, mí­g Hajnal Tamást a balhátvéd Janek Sternberg váltotta (Lovrencsics jobbra került, mí­g Emir Dilaver a középpályára). Miközben a múlt héten profi szerződést kapott fiatal csatár, Kundrák Norbert, valamint a támadó középpályás, Bognár István a kispadon maradt.

Felépí­tett akciók hí­ján í­gy távoli lövéssel próbálkozott a Fradi, méghozzá legaktí­vabb támadója, a gólt is szerző Varga Roland révén, a labda a léc tetejét súrolva hagyta el a játékteret.

A 89. percben aztán a Vasas előtt adódott meccslabda, Kire Risztevszki vágtatott végig a Fradi térfelén, majd Murka Benedeket hozta helyzetbe, aki azonban nem tudta a kapuba lőni a labdát a kifutó Dibusz Dénes mellett.

Ezt követően aztán a futball sajnos hosszú percekre háttérbe szorult. Lovrencsics Gergő és Murka Benedek ütközött a levegőben, ami után a ferencvárosi játékos, láthatóan eszméletlenül, arccal előre zuhant. Sokáig kellett ápolni, az első hí­rek szerint percekig eszméletlen állapotba került, de amikor hordágyon levitték a pályáról, már kiintegetett az őt éltető közönségnek. Ezúton is kí­vánunk jobbulást neki (az M4 értesülései szerint a mozgása orientált, a gerince nem sérült).

A rendes játékidőben ezután már csak azt jegyezhettük fel, hogy Lovrencsics helyett beállt Csernik Kornél, és jöhetett a hosszabbí­tás. Tehát a Ferencváros a bajnokságban a Vasas ellen lejátszott három meccshez hasonlóan (egy idegenbeli iksz mellett két Üllői úti vereség volt a Fradi mérlege ezeken a találkozókon) ezúttal sem tudott győzni a piros-kékek ellen 90 perc alatt.

A hosszabbí­tásban egyik csapat sem kockáztatott, a ráadás első félidejében Moutari kerülhetett volna még nagy helyzetbe, de a Vasas középpályása, Kleisz Márk a labda elé vetődött.

20170531-vasas-dibusz-2Maradt a döntetlen, jöhettek a tizenegyesek. A Vasasból Kire Risztevszki hibázott (a középre tartó lövését Dibusz Dénes védte), és miután a Fradiból senki sem rontott (az utolsó tizenegyest a visszavonulását már többször bejelentő Vladan Csukics értékesí­tette), kezdetét vehette a ferencvárosi fieszta. A Fradi sorozatban harmadszor nyerte meg a Magyar Kupát (ilyen szériát korábban kétszer, 1942–1944 és 1993–1995 között produkált az FTC), összesen pedig huszonharmadszor.

További képek: fradi.hu, mlsz.huSas Gábor

Nyilatkozatok:

20170531-vasas-doll-2„Ilyenkor a labdarúgásnak másodlagos a szerepe, mindannyian nagyon nagyon féltünk, amikor Lovrencsics a földön feküdt. A tarkójára kapott egy erős ütést, legutóbb pedig azt hallottam, hogy eltörött az orra. így gyakorlatilag arról beszélhetünk, hogy szerencsés kimenetelű volt az eset” – mondta Thomas Doll, a Ferencváros vezetőedzője a győztes kupadöntő után.

„Védekezés szempontjából jól hajtottuk végre a feladatot, stabilabbak voltunk, mint a korábbi mérkőzéseinken. Elöl ellenben valamivel nagyobb átütőerőre lett volna szükségünk. Egyik csapat sem mindent egy lapra téve támadott. Amikor Varga Roland góljával vezettünk, akkor úgy gondolom, hogy nem adtak meg nekünk egy gólt. Természetesen vissza kell néznem ezeket az eseteket, majd csak ezt követően mondhatok bármit is biztosra.”

„Csukics már két évvel ezelőtt elment, közben még mindig itt van. Hihetetlen figura, hatalmas Fradi-szí­ve van. Ezért a klubért a tűzön is keresztül menne. A terv az, hogy a csapathoz kössük őt, de ezt még vele is meg kell beszélnünk” – mondta az utolsó tizenegyest gólra váltó szerbről a ferencvárosiak német edzője.

„A magyar csapatokról nagy csodákra nem kell számí­tani az európai kupaporondon, most ért véget a szezon, és nemsokára már újra tétmeccsen kell pályára lépnünk. Ennek ellenére mindent megteszünk majd az Európa-ligában.”

Doll a sajtótájékoztatón azt is elárulta, hogy két játékosa, Michal Nalepa és Emir Dilaver is távozik a Ferencvárostól a nyáron – utóbbi az interjú közben búcsúzott el edzőjétől, Nalepa pedig a lefújás után kérdésünkre megerősí­tette a vele kapcsolatban már megjelent sajtóhí­reket, hogy hazatér Lengyelországba és a Lechia Gdansknál folytatja a pályafutását.

Az NSO kérdésére Doll azt is elmondta, hogy a kölcsönbe érkező játékosok – Rju Szung Vu, Marco Djuricin és Kleinheisler László – egyaránt visszatérnek a csapatukhoz. Hajnal Tamás további sorsáról a későbbiekben tárgyalnak.

„Először is gratulálok a Ferencvárosnak! Mind a két csapatnak megvoltak a lehetőségeik, hogy megnyerje a mérkőzést, de talán nekünk voltak a nagyobbak, a hajrában például óriási ziccert hagytunk ki. Összességében nem érzem úgy, hogy veszí­tettünk volna, százhúsz percen keresztül támadólag léptünk fel, úgy, ahogy azt elterveztük, és ha a tizenegyesektől eltekintünk, akkor a bajnoksághoz hasonlóan ezúttal sem kaptunk ki a Ferencváros otthonában” – fogalmazott Michael Oenning, a Vasas trénere a kupadöntő utáni sajtótájékoztatón.

„A fiatal játékosok most csalódottak, de ez ilyenkor í­gy van jól, ebből lehet majd erőt merí­teni a jövőben. Remélem, a tapasztalatokat át tudjuk menteni a jövő évre, és í­gy akár meg is nyerjük a kupát.”

Az angyalföldiek trénere újságí­rói kérdésre azt is elmondta, hogy amí­g ő Vasas edzője, addig nem várhatóak óriási átigazolások, ők csendesen csinálják a feladatukat, csak olyan posztra szerződtetnek játékost, ahová muszáj.

Böde Dániel, Dibusz Dénes, Leandro, Varga Roland:

(A Nemzeti Sport, az nso.hu, a Ferencváros és a Vasas hivatalos honlapja valamint az MLSZ Adatbankja alapján)

23 hozzászólás a(z) 2017.V.31. MK Döntő, Vasas – Ferencváros: 1-1 bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
BL-PlayOff: 09.23. 21:00, M4Sport
BL-PlayOff: 09.29. 21:00, M4Sport
Novák Dezső
25 ÉVES A BL-SIKER
FOTELSZURKOLÓ