2017.VII.23. Újpest – Ferencváros: 2-2

NS-20170724-01-20170723

Újpest–Fradi derbi: hangulat, hajtás, izgalom és négy gól

Kétszer is vezettek a lelkes lila-fehérek, de mindkét félidő hajrájában betalált a Ferencváros.
Szí­nvonalas, mozgalmas mérkőzésen, sokszor hangulatos szurkolás mellett az Újpest 2–2-re végzett odahaza a Ferencvárossal a labdarúgó NB I 2. fordulójában.

Nyilatkozatok:

Nebojsa Vignjevic: – Még nagyon a szezon elején járunk, ezért úgy gondolom, nehéz megjósolni, hogy mi lesz a mérkőzés végkimenetele. Otthon játszunk, bizakodhatunk a jó eredményben. Remélem, tele lesz a stadion, minden derbin kiemelkedően fontos a szurkolók támogatása. A sok új igazolásnak köszönhetően azt mondhatom, hogy a csapat igazi minőséget képvisel. Ez az év egyik legfontosabb meccse, bí­zom benne, hogy otthon tudjuk tartani a három pontot.

Thomas Doll: – Magyarországon nincs ennél nagyobb rangadó. Az Újpest-Ferencváros mérkőzések mindig kiemelten érdekesek, í­gy kérdés sem férhet a holnapi mérkőzés fontosságához. A fiúkon is látom, hogy nagyon várják már a vasárnapi rangadót. Az Újpestnek sokat változott a kerete az elmúlt idényhez képest, de ez ránk is igaz. Természetes, hogy a keretek átalakulnak, de én a saját csapatomra koncentrálok. Meglátjuk, ki lesz játékra készen, de az biztos, hogy erős Ferencváros fog kifutni a pályára, egy Derbin ez nem is lehet másképp!

A mérkőzés:

Újpest — Ferencváros: 2-2 (1-1)
Szusza stadion, 6.567 néző.
Vezette: Iványi Zoltán (asszisztensek: Ring, Tóth II. V.; alapvonali jv.: Németh Á., Szilasi; tartalékjv.: Király)

Újpest: Pajovic — Balázs B., Bojovic, Litauszki, Mohl — Windecker, Sankovic — Nwobodo (Zsótér., 64.), Nagy D. (Simon K., 64.), Pauljevic — Novothny (Tischler, 82.)
kispad: Banai, Szűcs, Cseke, Pávkovics
vezetőedző: Nebojsa Vignjevic

Ferencváros: Dibusz — Botka, Batik, Koch (Lovrencsics B., 76.), Sternberg — Gera Z. (Otigba, 46.), Gorriarán — Varga R., Rui Pedro, Moutari — Priskin (Böde, 76.)
kispad: Holczer, Kundrák, Csernik, Csonka
vezetőedző: Thomas Doll

Gól: Novothny (27.), Nagy D. (63.) illetve Priskin (36.), Varga R. (90.)
Sárga lap: Nwobodo (39.), Balázs B. (69.), Litauszki (78.), Windecker (84.) illetve Batik (9.), Gorriarán (78.)

Múlt nélkül nincs jövő! – négy szó, nem több, annyi állt a hazai B-közép elé kifeszí­tett drapérián, de abban a négy szóban minden benne foglaltatott.

Azok után, ami az elmúlt hetekben Újpesten történt, várható volt, hogy a klub elmúlt százharminckét évére oly’ büszke drukkerek hallatják majd a hangjukat ország-világ előtt. A 221. derbi speciel tökéletes alkalmat kí­nált erre…

Az ultrák jó része már a kezdés előtt egy órával megszállta a D-lelátót, zúgott is tisztes hangerővel a „Hajrá, lilák!”. A melegí­teni érkező újpesti kapusbrigádot már hatalmas ováció fogadta, a tizenkét nyári igazolás egyike, a korábban Székesfehérváron és Felcsúton is védő, ám az előző szezont szülőhazájában, a szerb Csukaricskiben töltő Filip Pajovics nézett is nagyokat: élete eddigi huszonhárom esztendejében ilyesmiben még nem volt része.

Dibusz Dénes egyszer-kétszer megfordult már a Megyeri úton, sejthette, sőt tudhatta, mi vár rá – meg is kapta. Igaz, őt csak kifütyülték a lila ultrák, mást viszont teli torokból szidtak – a belga tulajdonosról szőtt trágárságot zengte a B-közép, és élünk a gyanúperrel, Roderick Duchatelet, az Újpest tulajdonosa hallhatta a rigmust, hiszen kint volt a meccsen.

Egyúttal végérvényesen meggyőződhetett arról, hogy sikerült megutáltatnia magát a csapat szurkolótáborával. Mindenesetre a logócsere kapcsán ügyelhettek volna arra, hogy ne félmunkát végezzenek: egy-két, a belső parkolóban álló céges autón ugyanúgy a régi cí­mer virí­tott, mint a kezdés előtt a pálya szélén álldogáló serdülőgárda néhány tagjának pólóján…

Egyébként az első perctől kezdve érezhető volt, hogy van valami a levegőben.

S most nem elsősorban a Himnusz alatt eldurrantott egy-két petárda szagára gondolunk, hanem a feszültségre. Jellemző, hogy a B-terasz elé kordonokat állí­tottak, holott a Szusza Ferenc Stadionban erre meglehetősen rég volt példa. A mérkőzés előtt többen is arról beszéltek, a fanatikusok részéről lesz egy-két olyan megnyilvánulás, ami súlyos büntetéshez vezethet. S nem csupán több százezres pénzbí­rsághoz, hanem stadionbezáráshoz…

Hogy végre a meccsről is essen szó: amikor volt játék, volt hangulat is. Mégpedig futballhangulat! A Fradi indí­totta jobban a presztí­zscsatát, Amadou Moutari többször is az újpesti védelem mögé került, de a beadásaiba már hiba csúszott. Windecker József fejesébe szintén: a lila-fehérek középpályása a találkozó addigi legnagyobb helyzetét elpuskázva bólintotta fölé a labdát a tizedik percben. Tizennégy perccel később Varga Roland „dicsekedhetett” azzal, hogy ziccert rontott – hiába állt szemben a kapuval, úgy lőtte meg a labdát, hogy az a földről a léc fölé pattant. Nem csoda, hogy fél perccel rá, az ivószünet alatt a fejét egy törülközőbe temetve siratta az elszalasztott lehetőséget.

Bánata csak fokozódott, amikor az Újpest vezetéshez jutott a 27. percben. Nagy Dániel egy csellel a fél ferencvárosi védelmet elküldte gyufáért, majd tanári beadását követően Novothny Soma fejelt a kapuba. A támadó annak rendje és módja szerint megünnepelte az első, lila-fehér mezben elért gólját – csókot azért nem lehelt a cí­merre…

A hazai öröm nem tartott sokáig, mert Priskin Tamás is megszerezte az első bajnoki találatát a Ferencvárosban. Jóllehet nem sokon múlt, hogy „csak” gólpasszal vétesse észre magát, ugyanis okos átadással hozta helyzetbe Fernando Gorriaránt, ám az uruguayi légiós a lilák kapusába bombázott. Annyi szerencséje volt, hogy a labda éppen Priskin Tamás elé pattant vissza, akinek több se kellett az egyenlí­téshez.

A csatárnak Thomas Doll mellett másik két német is módfelett hálás lehetett. Julian Kochról és Janek Sternbergről van szó, az FTC két hátvédjéről. Elnézve a lagymatag teljesí­tményüket, a külső szemlélőben felvetődik a kérdés: mit keresnek Magyarországon? Azon túl, hogy pénzt… Még ezen a szinten is szembetűnő a lassúságuk és a – nincs rá jobb kifejezés – képzetlenségük, nem véletlen, hogy Nagy Dániel ott és akkor csinált belőlük bohócot, amikor akart. Csupán a miheztartás végett: a szélső a Bundesliga 2-ből kiesett Würzburger Kickersből tért haza…

A kisebb sérülést szenvedő Gera Zoltán viszont nem tért vissza második félidőre, és csapatkapitánya hiányát meg is érezte a Fradi. Igaz ez még akkor is, ha csupán centiken múlt a ferencvárosi vezetés: Amadou Moutari lövése után a kapufáról pattant ki a labda. Bezzeg Nagy Dániel – ki más?! – pontosabban célzott a túl oldalon, a 62. percben hatezernél is több újpestit repí­tett a mennybe, amikor kilőtte a bal alsó sarkot. Nem sokkal később pedig úgy kocoghatott le a pályáról, mint aki jól végezte a dolgát, tudniillik Nebojsa Vignjevics Zsótér Donátot küldte be a helyére. A kispesti kölcsönjátékból bajnokként visszatérő középpályán nyomban egy életerős lökettel jelentkezett, ám Batik Bence „szédületes” mentést mutatott be: miután fejen találta a labda, hanyatt esett, de becsületére váljon, hogy hamar talpra állt.

Megpróbálkozott ugyanezzel csapata is, Julian Kochnak veszélyesnek tűnő fejese is akadt, azonban Pajovics kapus a mérkőzés bravúrját bemutatva igazolta, rászolgált a drukkerek – megelőlegezett – bizalmára. A hajrában volt minden, mint a búcsúban, egy helyzet itt, egy ott, még egy itt, még egy ott (Zsótér Donát a lassan védjegyévé váló félpályás emeléssel is megpróbálkozott), no és a derbiken kötelező, „hangulatfokozó” kakaskodás sem maradhatott el. A légkör amúgy méltó volt a mérkőzéshez, angol és német újságí­rók bólogattak elismerősen, amikor „ezerrel” zúgott a lelátó.

A végén mégis a mintegy háromszáz fradista lehetett boldogabb, mivel az utolsó pillanatban Varga Roland pontot mentett. Tegyük hozzá, nem érdemtelenül.

Talán az a helyes, ha úgy fogalmazunk: egyik gárda sem érdemelt vereséget. Becsülettel harcoltak mind a lila-, mind a zöld-fehérek, mi több, futballoztak is, és ezért járt – minimum – egy-egy pont.

Miként a vastaps is.

A Megyeri úton lassacskán elkönyvelhetik a tavalyi szenvedés után: az Újpestnek van jövője.

A múltjáról nem is beszélve.

További képek: nso.hu, Farkas Zsolt

Nyilatkozatok:

„Ma is voltak egyéni hibáink, melyek kí­sértek minket az elmúlt meccseinken is – kezdte Thomas Doll. – Az Újpest dinamikus volt a középpályán és támadásban is, nekünk pedig a bekapott gólok után magunkra kellett találnunk. Stabilabban kellett volna védekeznünk a tizenhatos vonalánál. De játszottak nálunk olyanok, mint Böde és Otigba, akik alig vettek részt edzésen, illetve Lovrencsics Gergő megsérült. Ennek ellenére erkölcsöt mutattunk, úgyhogy tudok örülni a döntetlennek.”

A német szakember hozzátette: mivel a jövő héten már nem vár rájuk nemzetközi mérkőzés, biztosan frissebbek lesznek a következő bajnokin. Ezután újságí­rók arról kérdezték, hogy tervez-e még erősí­teni a nyáron a Fradi?

„Nagyobb játékosállományra lenne szükségünk. Bí­zom ezekben a fiúkban is, ám ha valaki megsérül, akkor kevés a lehetőségünk. Úgyhogy még két-három futballista érkezése is elképzelhető.”

Dollnak felvetették: ez esetleg azt jelenti, hogy rosszul sikerült az eddigi erősí­tés?

„Nem, csak nehéz helyzetben vagyunk. Olyan futballisták, akik Törökországban és Hollandiában játszanak, ilyenkor még kivárnak, hátha kapnak komolyabb helyről ajánlatot. Nem jönnek azonnal ide. Nem vagyunk lusták, de szupersztárok nem fognak Magyarországra jönni. Próbálunk minőségi játékosokat hozni, ehhez azonban szerencse is kell.”

„Derbihangulat volt, ezt köszönöm a szurkolóknak – kezdte Nebojsa Vignjevics. – Büszke vagyok a fiúkra, ugyanakkor csalódott az eredmény miatt, hiszen az utolsó percekben kaptunk gólt. Jobban kezdett a Fradi, de visszajöttünk a meccsbe, és 2–1-nél el is dönthettük volna, ha nem hibázunk támadásban. A végjátékban türelmesebbnek kell lennünk. Gratulálok a Ferencvárosnak.”

Priskin Tamás:

A 2. FORDULÓ VÁLOGATOTTJA A NEMZETI SPORT OSZTÁLYZATAI ALAPJÁN
Pajovic (Újpest) 7 — Lovric (Bp. Honvéd) 7, Fejes A. (Videoton) 7, Otigba (Ferencváros) 6 — Vela (DVTK) 7, Keita (Mezőkövesd) 7, Nagy D. (Újpest) 8, Gorriarán (Ferencváros) 7 — Scepovic (Videoton) 7, Eppel (Bp. Honvéd) 7, Lanzafame (Bp. Honvéd) 7
A forduló játékvezetője: Iványi Zoltán (Újpest — Ferencváros) 9 — Ring György, Tóth II. Vencel, Németh Ádám, Szilasi Szabolcs

(A Nemzeti Sport, az nso.hu, a Ferencváros és az Újpest hivatalos honlapja valamint az MLSZ Adatbankja alapján)

11 hozzászólás a(z) 2017.VII.23. Újpest – Ferencváros: 2-2 bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
BL-PlayOff: 09.23. 21:00, M4Sport
BL-PlayOff: 09.29. 21:00, M4Sport
Novák Dezső
25 ÉVES A BL-SIKER
FOTELSZURKOLÓ