2017.VII.23. Újpest – Ferencváros: 2-2

NS-20170724-01-20170723

Újpest–Fradi derbi: hangulat, hajtás, izgalom és négy gól

Kétszer is vezettek a lelkes lila-fehérek, de mindkét félidő hajrájában betalált a Ferencváros.
Szí­nvonalas, mozgalmas mérkőzésen, sokszor hangulatos szurkolás mellett az Újpest 2–2-re végzett odahaza a Ferencvárossal a labdarúgó NB I 2. fordulójában.

Nyilatkozatok:

Nebojsa Vignjevic: – Még nagyon a szezon elején járunk, ezért úgy gondolom, nehéz megjósolni, hogy mi lesz a mérkőzés végkimenetele. Otthon játszunk, bizakodhatunk a jó eredményben. Remélem, tele lesz a stadion, minden derbin kiemelkedően fontos a szurkolók támogatása. A sok új igazolásnak köszönhetően azt mondhatom, hogy a csapat igazi minőséget képvisel. Ez az év egyik legfontosabb meccse, bí­zom benne, hogy otthon tudjuk tartani a három pontot.

Thomas Doll: – Magyarországon nincs ennél nagyobb rangadó. Az Újpest-Ferencváros mérkőzések mindig kiemelten érdekesek, í­gy kérdés sem férhet a holnapi mérkőzés fontosságához. A fiúkon is látom, hogy nagyon várják már a vasárnapi rangadót. Az Újpestnek sokat változott a kerete az elmúlt idényhez képest, de ez ránk is igaz. Természetes, hogy a keretek átalakulnak, de én a saját csapatomra koncentrálok. Meglátjuk, ki lesz játékra készen, de az biztos, hogy erős Ferencváros fog kifutni a pályára, egy Derbin ez nem is lehet másképp!

A mérkőzés:

Újpest — Ferencváros: 2-2 (1-1)
Szusza stadion, 6.567 néző.
Vezette: Iványi Zoltán (asszisztensek: Ring, Tóth II. V.; alapvonali jv.: Németh Á., Szilasi; tartalékjv.: Király)

Újpest: Pajovic — Balázs B., Bojovic, Litauszki, Mohl — Windecker, Sankovic — Nwobodo (Zsótér., 64.), Nagy D. (Simon K., 64.), Pauljevic — Novothny (Tischler, 82.)
kispad: Banai, Szűcs, Cseke, Pávkovics
vezetőedző: Nebojsa Vignjevic

Ferencváros: Dibusz — Botka, Batik, Koch (Lovrencsics B., 76.), Sternberg — Gera Z. (Otigba, 46.), Gorriarán — Varga R., Rui Pedro, Moutari — Priskin (Böde, 76.)
kispad: Holczer, Kundrák, Csernik, Csonka
vezetőedző: Thomas Doll

Gól: Novothny (27.), Nagy D. (63.) illetve Priskin (36.), Varga R. (90.)
Sárga lap: Nwobodo (39.), Balázs B. (69.), Litauszki (78.), Windecker (84.) illetve Batik (9.), Gorriarán (78.)

Múlt nélkül nincs jövő! – négy szó, nem több, annyi állt a hazai B-közép elé kifeszí­tett drapérián, de abban a négy szóban minden benne foglaltatott.

Azok után, ami az elmúlt hetekben Újpesten történt, várható volt, hogy a klub elmúlt százharminckét évére oly’ büszke drukkerek hallatják majd a hangjukat ország-világ előtt. A 221. derbi speciel tökéletes alkalmat kí­nált erre…

Az ultrák jó része már a kezdés előtt egy órával megszállta a D-lelátót, zúgott is tisztes hangerővel a „Hajrá, lilák!”. A melegí­teni érkező újpesti kapusbrigádot már hatalmas ováció fogadta, a tizenkét nyári igazolás egyike, a korábban Székesfehérváron és Felcsúton is védő, ám az előző szezont szülőhazájában, a szerb Csukaricskiben töltő Filip Pajovics nézett is nagyokat: élete eddigi huszonhárom esztendejében ilyesmiben még nem volt része.

Dibusz Dénes egyszer-kétszer megfordult már a Megyeri úton, sejthette, sőt tudhatta, mi vár rá – meg is kapta. Igaz, őt csak kifütyülték a lila ultrák, mást viszont teli torokból szidtak – a belga tulajdonosról szőtt trágárságot zengte a B-közép, és élünk a gyanúperrel, Roderick Duchatelet, az Újpest tulajdonosa hallhatta a rigmust, hiszen kint volt a meccsen.

Egyúttal végérvényesen meggyőződhetett arról, hogy sikerült megutáltatnia magát a csapat szurkolótáborával. Mindenesetre a logócsere kapcsán ügyelhettek volna arra, hogy ne félmunkát végezzenek: egy-két, a belső parkolóban álló céges autón ugyanúgy a régi cí­mer virí­tott, mint a kezdés előtt a pálya szélén álldogáló serdülőgárda néhány tagjának pólóján…

Egyébként az első perctől kezdve érezhető volt, hogy van valami a levegőben.

S most nem elsősorban a Himnusz alatt eldurrantott egy-két petárda szagára gondolunk, hanem a feszültségre. Jellemző, hogy a B-terasz elé kordonokat állí­tottak, holott a Szusza Ferenc Stadionban erre meglehetősen rég volt példa. A mérkőzés előtt többen is arról beszéltek, a fanatikusok részéről lesz egy-két olyan megnyilvánulás, ami súlyos büntetéshez vezethet. S nem csupán több százezres pénzbí­rsághoz, hanem stadionbezáráshoz…

Hogy végre a meccsről is essen szó: amikor volt játék, volt hangulat is. Mégpedig futballhangulat! A Fradi indí­totta jobban a presztí­zscsatát, Amadou Moutari többször is az újpesti védelem mögé került, de a beadásaiba már hiba csúszott. Windecker József fejesébe szintén: a lila-fehérek középpályása a találkozó addigi legnagyobb helyzetét elpuskázva bólintotta fölé a labdát a tizedik percben. Tizennégy perccel később Varga Roland „dicsekedhetett” azzal, hogy ziccert rontott – hiába állt szemben a kapuval, úgy lőtte meg a labdát, hogy az a földről a léc fölé pattant. Nem csoda, hogy fél perccel rá, az ivószünet alatt a fejét egy törülközőbe temetve siratta az elszalasztott lehetőséget.

Bánata csak fokozódott, amikor az Újpest vezetéshez jutott a 27. percben. Nagy Dániel egy csellel a fél ferencvárosi védelmet elküldte gyufáért, majd tanári beadását követően Novothny Soma fejelt a kapuba. A támadó annak rendje és módja szerint megünnepelte az első, lila-fehér mezben elért gólját – csókot azért nem lehelt a cí­merre…

A hazai öröm nem tartott sokáig, mert Priskin Tamás is megszerezte az első bajnoki találatát a Ferencvárosban. Jóllehet nem sokon múlt, hogy „csak” gólpasszal vétesse észre magát, ugyanis okos átadással hozta helyzetbe Fernando Gorriaránt, ám az uruguayi légiós a lilák kapusába bombázott. Annyi szerencséje volt, hogy a labda éppen Priskin Tamás elé pattant vissza, akinek több se kellett az egyenlí­téshez.

A csatárnak Thomas Doll mellett másik két német is módfelett hálás lehetett. Julian Kochról és Janek Sternbergről van szó, az FTC két hátvédjéről. Elnézve a lagymatag teljesí­tményüket, a külső szemlélőben felvetődik a kérdés: mit keresnek Magyarországon? Azon túl, hogy pénzt… Még ezen a szinten is szembetűnő a lassúságuk és a – nincs rá jobb kifejezés – képzetlenségük, nem véletlen, hogy Nagy Dániel ott és akkor csinált belőlük bohócot, amikor akart. Csupán a miheztartás végett: a szélső a Bundesliga 2-ből kiesett Würzburger Kickersből tért haza…

A kisebb sérülést szenvedő Gera Zoltán viszont nem tért vissza második félidőre, és csapatkapitánya hiányát meg is érezte a Fradi. Igaz ez még akkor is, ha csupán centiken múlt a ferencvárosi vezetés: Amadou Moutari lövése után a kapufáról pattant ki a labda. Bezzeg Nagy Dániel – ki más?! – pontosabban célzott a túl oldalon, a 62. percben hatezernél is több újpestit repí­tett a mennybe, amikor kilőtte a bal alsó sarkot. Nem sokkal később pedig úgy kocoghatott le a pályáról, mint aki jól végezte a dolgát, tudniillik Nebojsa Vignjevics Zsótér Donátot küldte be a helyére. A kispesti kölcsönjátékból bajnokként visszatérő középpályán nyomban egy életerős lökettel jelentkezett, ám Batik Bence „szédületes” mentést mutatott be: miután fejen találta a labda, hanyatt esett, de becsületére váljon, hogy hamar talpra állt.

Megpróbálkozott ugyanezzel csapata is, Julian Kochnak veszélyesnek tűnő fejese is akadt, azonban Pajovics kapus a mérkőzés bravúrját bemutatva igazolta, rászolgált a drukkerek – megelőlegezett – bizalmára. A hajrában volt minden, mint a búcsúban, egy helyzet itt, egy ott, még egy itt, még egy ott (Zsótér Donát a lassan védjegyévé váló félpályás emeléssel is megpróbálkozott), no és a derbiken kötelező, „hangulatfokozó” kakaskodás sem maradhatott el. A légkör amúgy méltó volt a mérkőzéshez, angol és német újságí­rók bólogattak elismerősen, amikor „ezerrel” zúgott a lelátó.

A végén mégis a mintegy háromszáz fradista lehetett boldogabb, mivel az utolsó pillanatban Varga Roland pontot mentett. Tegyük hozzá, nem érdemtelenül.

Talán az a helyes, ha úgy fogalmazunk: egyik gárda sem érdemelt vereséget. Becsülettel harcoltak mind a lila-, mind a zöld-fehérek, mi több, futballoztak is, és ezért járt – minimum – egy-egy pont.

Miként a vastaps is.

A Megyeri úton lassacskán elkönyvelhetik a tavalyi szenvedés után: az Újpestnek van jövője.

A múltjáról nem is beszélve.

További képek: nso.hu, Farkas Zsolt

Nyilatkozatok:

„Ma is voltak egyéni hibáink, melyek kí­sértek minket az elmúlt meccseinken is – kezdte Thomas Doll. – Az Újpest dinamikus volt a középpályán és támadásban is, nekünk pedig a bekapott gólok után magunkra kellett találnunk. Stabilabban kellett volna védekeznünk a tizenhatos vonalánál. De játszottak nálunk olyanok, mint Böde és Otigba, akik alig vettek részt edzésen, illetve Lovrencsics Gergő megsérült. Ennek ellenére erkölcsöt mutattunk, úgyhogy tudok örülni a döntetlennek.”

A német szakember hozzátette: mivel a jövő héten már nem vár rájuk nemzetközi mérkőzés, biztosan frissebbek lesznek a következő bajnokin. Ezután újságí­rók arról kérdezték, hogy tervez-e még erősí­teni a nyáron a Fradi?

„Nagyobb játékosállományra lenne szükségünk. Bí­zom ezekben a fiúkban is, ám ha valaki megsérül, akkor kevés a lehetőségünk. Úgyhogy még két-három futballista érkezése is elképzelhető.”

Dollnak felvetették: ez esetleg azt jelenti, hogy rosszul sikerült az eddigi erősí­tés?

„Nem, csak nehéz helyzetben vagyunk. Olyan futballisták, akik Törökországban és Hollandiában játszanak, ilyenkor még kivárnak, hátha kapnak komolyabb helyről ajánlatot. Nem jönnek azonnal ide. Nem vagyunk lusták, de szupersztárok nem fognak Magyarországra jönni. Próbálunk minőségi játékosokat hozni, ehhez azonban szerencse is kell.”

„Derbihangulat volt, ezt köszönöm a szurkolóknak – kezdte Nebojsa Vignjevics. – Büszke vagyok a fiúkra, ugyanakkor csalódott az eredmény miatt, hiszen az utolsó percekben kaptunk gólt. Jobban kezdett a Fradi, de visszajöttünk a meccsbe, és 2–1-nél el is dönthettük volna, ha nem hibázunk támadásban. A végjátékban türelmesebbnek kell lennünk. Gratulálok a Ferencvárosnak.”

Priskin Tamás:

A 2. FORDULÓ VÁLOGATOTTJA A NEMZETI SPORT OSZTÁLYZATAI ALAPJÁN
Pajovic (Újpest) 7 — Lovric (Bp. Honvéd) 7, Fejes A. (Videoton) 7, Otigba (Ferencváros) 6 — Vela (DVTK) 7, Keita (Mezőkövesd) 7, Nagy D. (Újpest) 8, Gorriarán (Ferencváros) 7 — Scepovic (Videoton) 7, Eppel (Bp. Honvéd) 7, Lanzafame (Bp. Honvéd) 7
A forduló játékvezetője: Iványi Zoltán (Újpest — Ferencváros) 9 — Ring György, Tóth II. Vencel, Németh Ádám, Szilasi Szabolcs

(A Nemzeti Sport, az nso.hu, a Ferencváros és az Újpest hivatalos honlapja valamint az MLSZ Adatbankja alapján)

11 hozzászólás a(z) 2017.VII.23. Újpest – Ferencváros: 2-2 bejegyzéshez

 • PERCRŐL PERCRE

  90+4.
  PERC
  Nagy Dániel pedig ugyebár volt Fradi-játékos.
  90+4.
  PERC
  Varga 13. Újpest elleni meccsén 5. gólját szerezte, egy gólpassz mellett.
  90+4.
  PERC
  ÖSSZEFOGLALÓ, KÉP, TABELLA, FÓRUM, HOZZÁSZÓLÁS ITT!
  90+4.
  PERC
  Kétszer is vezettek a lelkes lila-fehérek, de mindkét félidő hajrájában betalált a Ferencváros.
  90+4.
  PERC
  VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS!
  90.
  PERC
  Négy perc a ráadás.
  90+4.
  PERC
  Ez 23. meccse a lila-fehérek ellen, csak 5 gólnál tart.
  90+4.
  PERC
  Böde jobbal a kapus ölébe lő, 10-ről.
  90.
  PERC
  ITT AZ EGYENLíTÉS! Lovrencsics remek í­velését Böde jobbal az ötös bal sarka elől a kimozduló kapusba vágja, a kipattanó VARGA ROLANDÉ, aki ballal hét méterről az üres kapu közepébe lő. 2–2!
  89.
  PERC
  Szankovics szépen szereli a kipattanó után utóbbit.
  89.
  PERC
  Varga í­velése Pajovicsé, Gorriarán beadását meg kivágja a kapu elől Litauszki.
  87.
  PERC
  Zsótér labdát szerez, majd ballal saját térfeléről kapura lő, de visszaér Dibusz.
  86.
  PERC
  A legutóbbi hat, az NB I-ben lejátszott derbin nem volt kiállí­tás, ellenben volt olyan rangadó, amelyen kilencszer villant a sárga lap. A legutóbbi kiállí­tott Asmir Suljic (Újpest), ferencvárosi játékos 2012 óta nem kapott piros lapot (akkor Grúz Tamást küldte le Kassai Viktor).
  85.
  PERC
  Moutari lő jobbal 24-ről kapura, Pajovics, mint a legyet…
  84.
  PERC
  Windecker József kap sárgát Botka felrúgásáért.
  82.
  PERC
  A 2016–2017-es szezonban az Újpest több pontot szerzett idegenben (22), mint pályaválasztóként (20), a liláknál csak a Gyirmót szerepelt rosszabbul hazai pályán. Nebojsa Vignjevics csapata 17 hazai mérkőzéséből csupán négyet tudott megnyerni, hazai mérlege pedig negatí­v (4 győzelem, 8 döntetlen, 5 vereség) volt. Ezen egészen biztosan változtatni kell, ha az újpestiek elő szeretnének lépni a középmezőnyből. A Ferencváros az 5. legjobb vendégcsapat volt az előző idényben (mérlege: 6 győzelem, 4 döntetlen, 6 vereség).
  82.
  PERC
  Novothny le, Tischler Patrik be az Újpestnél, az utolsó csere ma.
  81.
  PERC
  Varga jobb oldali szögletét a léc fölé fejeli 12-ről Pedro.
  80.
  PERC
  Varga í­velését Böde a kapu mellé fejeli 12-ről, középről. Nem sokkal!
  79.
  PERC
  … Litauszki visszalökött.
  79.
  PERC
  Gorriarán lökött…
  79.
  PERC
  Kitör az első balhé a gyepen, Moutari, Fernando Gorriarán és Litauszki Róbert a főszerepben.
  77.
  PERC
  … Kochot pedig a csatár Lovrencsics Balázs.
  76.
  PERC
  Priskint Böde Dániel váltja a vendégeknél…
  74.
  PERC
  Kettős Fradi-csere jön, két csatár. Nincs mit veszí­tenie Dollnak.
  73.
  PERC
  Windecker nagyon fáradt, begörcsölt. Majd felpattan, ad egy csodapasszt Simonnak, aki ballal a bal alsóba lőne az ötös jobb sarka elő, de hatalmasat véd Dibusz.
  73.
  PERC
  A legutóbbi 13 hazai mérkőzéséből az Újpest 12 alkalommal kapott gólt, egyedül a Debrecent tudta lenullázni. A Ferencváros legutóbbi hat idegenbeli mérkőzésén mindig kapott gólt (elég sokat – összesen tizennégyet), előtte pont Újpesten tudta megőrizni kapuja tisztaságát.
  72.
  PERC
  A források ellentmondóak – a Népstadionban játszott derbik valódi pályaválasztói jogának kérdését nem könnyű kiderí­teni –, a magyarfutball.hu statisztikái szerint a zsinórban három idegenbeli siker háromszor jött össze a zöld-fehéreknek. Rögtön az első derbiken, 1905 és 1914 között, majd egyszer a hatvanas években (1965 és 1967 között, a meccseket a Népstadionban játszották), és egyszer a nyolcvanas években (1983 és 1985 között, szintén a Népstadionban rendezték a derbiket). A két utóbbi adattal kapcsolatban a források ellentmondásosak. Annyi viszont biztos, hogy az FTC évtizedek óta nem verte meg egymás után háromszor bajnokin, vendégként legnagyobb riválisát, és a Megyeri úti stadionban rendezett derbiken sem nyert egymás után háromszor.
  69.
  PERC
  Balázs Benjámin kap sárgát Pedro lerántásáért.
  69.
  PERC
  Dibusz! Mohl megabedobásának melléugrik Simon, de í­gy jó ez Windeckernek, aki 11-ről jobbal azonnal lő, bele a kivetődő Dibuszba.
  67.
  PERC
  ZSENIÁLIS! Varga jobb oldali beadását a jobb felsőbe fejelné az ötösről Koch, Pajovics hatalmas bravúrral, vetődve eléri a labdát.
  64.
  PERC
  Nwobodót meg Simon Krisztián.
  64.
  PERC
  Nagyot Zsótér Donát váltja a hazaiaknál.
  62.
  PERC
  Ez a profizmus, harcolni kell, nem elesni, reklamálni. Gól a jutalma.
  62.
  PERC
  VEZET AZ ÚJPEST, NAGY DÁNIEL! Batik ollózás cí­mén feldönti a balon Nagyot egy í­velés után, Pauljevics nem áll meg reklamálni, visszapasszol a földről felpattanó Nagynak, aki a 16-os bal sarkán belülről jobbal a bal alsóba teker. 2–1!
  62.
  PERC
  Kettős hazai csere lesz, Vignjevics nem viccel. Nyerni akar.
  61.
  PERC
  Varga kornere után Batik jobbal 10-ről a léc fölé lő.
  60.
  PERC
  Az Újpest legutóbb 2015. december 12-én tudta legyőzni a Ferencvárost, akkor első magyar vendégcsapatként tudott nyerni a Groupama Arénában. Azóta két Fradi-siker és két iksz került a statisztikába. Pályaválasztóként 2014. szeptember 21-re datálódik a legutóbbi lila siker (2–1).
  60.
  PERC

  60.
  PERC
  MAJDNEM GÓL! Moutari kap egy remek passzt Botkától, de ballal 15-ről a bal oldali kapufa tövére lő, nagy helyzetből. Litauszki beleért még picit.
  59.
  PERC
  Mohl kissé veszélyesen ad haza fejjel, de figyel Pajovics, majd Mohl meghúzza a balt, Pedro becsúszva szereli azonban.
  56.
  PERC
  Sternberg ment másodszorra a jobbon Nwobodo elől, Nagy remek keresztpassza után.
  54.
  PERC
  Folytatjuk.
  53.
  PERC

  52.
  PERC
  Közben Novothny reklamál még az előbbi eset (esett…) miatt.
  52.
  PERC
  Leáll a meccs, nagy a füst a pályán.
  52.
  PERC
  Majd jön a szokásos szózat a piro- és hangtechnika bemutató ellen. Kevés sikerrel.
  51.
  PERC
  A bemondó közben sorolja a vizes vébé magyar eredményeit.
  50.
  PERC
  2003. május 17. óta az összes derbin született gól. A 220-ból eddig csak 11 Újpest–FTC (vagy FTC–Újpest) végződött 0–0-ra.
  50.
  PERC
  Kemény szerelés, nemzetközi szinten nem jár érte 11-es, Novothny az ütközés után azonnal széttárta a karjait, még a levegőben.
  49.
  PERC
  NINCS BÜNTETŐ! Batik hibája után az ötös előtt kapura törhet Nowothny, de utoléri Otigba, testtel odalép a bekk, elesik a csatár… Tovább.
  46.
  PERC
  Nwobodo jobb oldali beadása a túlsó sarok mellett hullik le.
  46.
  PERC
  FOLYTATJUK!
  FÉLIDŐ
  Gera lesérülhetett, Otigba Kenneth folytatja a helyén.
  FÉLIDŐ
  Varga 13. Újpest elleni meccsén 5. gólját szerezte, egy gólpassz mellett.
  FÉLIDŐ
  Sajnos, manapság ott tartunk, hogy egyes vélemények szerint ez a mérkőzés – meg a három és fél évvel későbbi, 1979. szeptemberi 7–1-es Fradi-siker is, és még ki tudja, mennyi legendás összecsapás… – bundamérkőzés volt. Sem megerősí­teni, sem cáfolni nem tudjuk az ilyen pletykákat, mindenesetre fölöttébb furcsa lenne, hogy a Fradi akkori játékosai szántszándékkal akartak volna nyolcat kapni a Dózsától, hogy aztán évekig ezzel cukkolják őket az újpestiek. És az sem éppen életszerű, hogy ezen az esti, villanyfényes meccsen a bajnoki cí­m megszerzéséért a Videotonnal ádáz csatát ví­vó ferencvárosiak megegyeztek volna a lilákkal, hogy ugyan verjék már meg őket, hogy az aznap délután az SBTC-vel ikszelő, í­gy a tabellán egy ponttal eléjük kerülő fehérváriakat még csak véletlenül se tudják visszaelőzni, sőt még a Dózsa is egy ponttal megközelí­tse őket…
  FÉLIDŐ
  A két csapat egyik legemlékezetesebb mérkőzése a legendás, 8–3-as derbi. Ezen a találkozón esett a legtöbb gól, az újpestiek ezen a bajnokin találtak be a legtöbbször a Ferencváros kapujába. Az 1976. május 15-én lejátszott meccsen Fazekas László ötször volt eredményes, rajta kí­vül Fekete László (2) és Törőcsik András szerzett gólt a lilák közül, a Fradi találatait Szabó Ferenc (2) és Nyilasi Tibor jegyezte. Fazekas a Népsport tudósí­tóitól a legmagasabb, 10-es osztályzatot kapta, fantasztikus, „ötcsillagos” mérkőzés volt ez, nem túlzás, hetekig, hónapokig erről beszéltek az emberek.
  FÉLIDŐ
  De mégis…
  FÉLIDŐ
  A hogy újkori emlékkel is szolgáljunk: 1990. augusztus 18-án – Nyilasi Tiborral a kispadon – a Fradi 5–0-ra győzött a Megyeri úton a Kovács Ferenc vezette
  Újpest ellen, s másnap azt í­rtuk: „öt nyí­lvessző a lila céltáblában”. Megannyi kitörölhetetlen emlék – hát még a 2010. szeptember 11-én játszott
  találkozó! Újpest–Ferencváros 6–0. Gólszerző: Tisza Tibor (2), Rajczi Péter (2), Simon Krisztián és Nikola Mitrovics. A lilák kispadján Mészöly Géza, a Ferencvárosén Prukner László.
  FÉLIDŐ
  Dunai II Antal volt a feltartóztathatatlan tank. Az angol lapok egyszer úgy becézték: „a hatalmas Anton”, amikor éppen a Celtic védőit kergette az őrületbe.
  Az Újpest egykori klasszisa is döntetlent vár a vasárnapi derbin.
  „Valóban felejthetetlen emlék marad az a bajnoki döntő – bólintott rá a régi emlékre Dunai Antal. – A visszavágón a Népstadionban ugyancsak telt ház előtt
  egy egyes döntetlent értünk el, hiába vezettek a zöld-fehérek, mi lettünk a bajnokok. Hallom sokszor, hogy a mai fiatalok azt mondják, könnyű volt nekünk
  akkoriban, de jókat mosolygok ezen. Nekem olyan védőkkel kellett küzdenem, mint például Mészöly Kálmán, Páncsics Miklós, Dunai Lajos. Felejthetetlen csatákat ví­vtunk a Fradival, a legtöbbször természetesen a Népstadionban, de olykor a Megyeri úton is legyőztek bennünket. Ami az utódokat illeti: sajnos három játékost sem tudnék felsorolni a jelenlegi Újpestből. Ez van. Jó ideje nem voltam már a Szusza Ferenc Stadionban, s nem azért, mert nem érdekel az egykori csapatom, hanem azért, mert ránk, öregekre már nem kí­váncsiak. Egyikünk sem jár már meccsre, nincs ránk szükség. Ezt tudomásul kell venni.
  A Fradit viszont többször láttam, merthogy a barátaim olykor meghí­vnak a Groupama Arénába, í­gy ott voltam az FTC legutóbbi kupatalálkozóin
  is. Az tény, hogy nem verhetetlen csapat a Ferencváros, azt viszont nem tudom, hogy mire lehet képes az új fiúkkal felálló Újpest. Számomra egy a
  fontos, hogy igazi rangadó legyen, méltó a hagyományokhoz, és lehetőség szerint minél kevesebb balhéval. Tudom, hogy feszült a hangulat az Újpest
  háza táján a cí­merváltozás miatt, bevallom, nem értem, mi indokolta az újí­tást, igazából nem tudom, mi a célja a belga tulajdonosnak.”
  FÉLIDŐ
  Dzurják József visszafogottan tippelget… A népszerű Csöpi, aki az 1989–1990-es szezonban tizennyolc góljával gólkirály lett, a vasárnapi derbi kapcsán a következőt mondta:
  „Az Újpest kerete alaposan átalakult, a lila-fehérek rengeteg új játékost szerződtettek, úgy vélem, idő kell, mire ebből egységes csapat kovácsolódik. A Fradinál ugyanakkor rengeteg a sérült, a csapat több sebből vérzik. Mint minden rangadó, ez is háromesélyes, de én a döntetlent tartom a legvalószí­nűbb eredménynek.”
  Csöpi nosztalgiázott is, hiszen van mire emlékeznie, őt szinte kérni sem kellett, már mesélte is, hogyan verték meg a lilákat a nyolcvanas évek végén 3–0-ra az Üllői úton: „Természetesen telt ház volt, elképesztő hangulat, most is borsózik a hátam, ahogy visszagondolok rá. Gólpasszt adtam Keller Józsefnek, vezettünk, majd Fischer Pál is beköszönt a Dózsának, én lőttem a harmadikat. Kovács Ervin próbált semlegesí­teni, technikás, intelligens futballista, de azon a napon neki és az Újpestnek sem ment. Pontosabban fogalmazva: mi játszottunk feltartóztathatatlanul…”
  FÉLIDŐ
  Évek óta Nebojsa Vignjevics vezeti az Újpestet (s ahogyan csütörtökön egy beszélgetésben a klubtulajdonos fogalmazott, még évekig fogja is), Thomas Doll pedig a Ferencvárost. A Magyarországon korábban a Tatabánya szí­neiben játékosként is szereplő szerb tréner 2013. október 24-én, az egykori NDK-s sztárból lett Európa-hí­rű futballista, Doll hivatalosan az év december 18-án került jelenlegi posztjára. Vignjevics az OTP Bank Liga legrégebb óta posztján lévő edzője, Doll a második, a harmadik Csertői Aurél, 2014 januárjában került a Pakshoz, Horváth Ferenc helyére. Vignjevics és Doll tizenkét derbin vannak eddig túl, a német edző ezekből mindössze kettőt veszí­tett el. Tavaly a Magyar Kupa döntőjében is játszott egymással a két csapat, a Groupama Arénában a Ferencváros nyert.
  FÉLIDŐ
  VÉGET ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ!
  45+2.
  PERC
  Balázs beadását Batik menti az ötösön.
  45+2.
  PERC
  Pedro a jobb sarok mellé töri az ötösről Moutari ballábas, bal oldali beadását.
  45+1.
  PERC
  Két perc a ráadás.
  45+1.
  PERC
  Priskin hatodszor játszik ma az Újpest ellen, ez első gólja ellene.
  44.
  PERC
  Nwobodo ellő a kapu előtt kereszbe ballal az ötös bal sarka elől, majdnem jó lett gólpassznak Szankovicsnak!
  42.
  PERC
  Balázs beadását Novothny 11-ről a jobb sarok mellé fejeli, nagy küzdelem után.
  41.
  PERC
  Moutari cselezget a balon, Litauszki szereli.
  40.
  PERC
  Novothny hetedik Fradi elleni meccsén harmadik gólját vágta.
  39.
  PERC
  Obinna Nwobodo kap sárgát Sternberg felökleléséért.
  39.
  PERC
  Pajovics kivetődik Varga 13 méteres lövésére, Pedro passza után, Pedróé a kipattanó, aki 11-ről jobbal azonnal lő, Bojovics blokkol, Windecker meg kifejeli a labdát a gólvonal elől.
  36.
  PERC
  EGYENLŐ! Moutari elől menti a becsúszó Bojovics Varga jobb oldali beadását, de Priskin okos passza utáb Gorriaráné a labda, aki tí­zről a kapusba lő, az újabb kipattanó PRISKIN TAMÁSÉ, aki jobbal 12-ről a jobb alsó sarokba helyezi a labdát. 1–1!
  36.
  PERC
  Botka nagyon szépen szereli a balon Pauljevicset, kirúgás.
  35.
  PERC
  Nagy jobb oldali beadását kifejeli az ötösön lévő tömeg tetejéről Gera.
  33.
  PERC
  Batik nem figyel, de megússza, Nagy fejes passzát Nwobodo 13-ról jobbal a jobb sarok mellé húzza.
  31.
  PERC
  A helyszí­nről jelentik. Újpesti kií­rás: A sajátjaitok vernétek el titeket.
  30.
  PERC
  A drukkerek szájukra veszik egymás klubjának tulajdonosait is.
  29.
  PERC
  Durrogtat és füstöl a hazai tábor örömében.
  29.
  PERC
  Gera és Koch nagyon rosszul fogott embert.
  27.
  PERC
  VEZET AZ ÚJPEST! Nagy remek jobb oldali, jobblábas beadását az ötös hosszú sarkánál érkező NOVOTHNY SOMA a kapu közepébe fejeli. 1–0!
  27.
  PERC
  VEZET AZ ÚJPEST!
  25.
  PERC
  Jó a hangulat, mindkét tábor szurkol rendületlenül.
  24.
  PERC
  Ivószünet.
  24.
  PERC
  ZICCER, ORDíTÓ! Bojovics Varga elé fejeli Moutari jobb oldali beadását, Varga jobbal a léc fölé töri a potya labdát, nyolc méterről. A védő vetődött, mintha a háta bele is ért volna. Nem szöglet, kirúgás.
  23.
  PERC
  Sternberg balos beadására Gera lába lendül, de odalép Windecker.
  22.
  PERC
  Koch szereli most a 16-os előtt Novothnyt, hozzáér a lábához is, a csatár erre eldobja magát, de nincs szabadrúgás. Járt volna, mert először Novothny lökött.
  22.
  PERC
  Novothny harcosan labdát szerez, de jobbal 22-ről a jobb alsó mellé lő, méterekkel.
  20.
  PERC
  A két keretből csupán egy játékos, Varga Roland játszott (még 2010-ben) az ellenfélnél. A legutóbbi, májusi mérkőzésen (is) szerzett gólt a lila-fehérek ellen. Mind a két keret alaposan kicserélődött a nyáron, a legutóbbi, már emlí­tett májusi találkozó szereplői közül öt ferencvárosi és négy újpesti már nincs akkori klubjánál (mlsz.hu).
  20.
  PERC
  FÓRUM, HOZZÁSZÓLÁS ITT!
  18.
  PERC

  18.
  PERC
  A kapus kilép Priskin elé Gorriarrán okos í­velésére is.
  17.
  PERC
  Windeckeré sem különb, előtte Pajovics szépen vetődött ki Moutari elé Priskin jobb oldali beadására.
  15.
  PERC
  Erre fel Nagy előáll egy pontatlan távoli lövéssel.
  15.
  PERC
  „Még nagyon a szezon elején járunk, ezért úgy gondolom, nehéz megjósolni, hogy mi lesz a mérkőzés végkimenetele. Otthon játszunk, bizakodhatunk a jó eredményben. Remélem, tele lesz a stadion, minden derbin kiemelkedően fontos a szurkolók támogatása. A sok új igazolásnak köszönhetően azt mondhatom, hogy a csapat igazi minőséget képvisel. Ez az év egyik legfontosabb meccse, bí­zom benne, hogy otthon tudjuk tartani a három pontot” – mondta kollégája, Nebojsa Vignjevics az ujpestfc.hu-n.
  14.
  PERC
  Doll ül a kispadon. Meglepő.
  „Magyarországon nincs ennél nagyobb rangadó. Az Újpest-Ferencváros mérkőzések mindig kiemelten érdekesek, í­gy kérdés sem férhet a holnapi mérkőzés fontosságához. A fiúkon is látom, hogy nagyon várják már a vasárnapi rangadót. Az Újpestnek sokat változott a kerete az elmúlt idényhez képest, de ez ránk is igaz. Természetes, hogy a keretek átalakulnak, de én a saját csapatomra koncentrálok. Meglátjuk, ki lesz játékra készen, de az biztos, hogy erős Ferencváros fog kifutni a pályára, egy Derbin ez nem is lehet másképp!” – í­gy a meccs előtt a mester a fradi.hu-n.
  12.
  PERC
  Dibusz sokkal jobban lép most ki Nagy szabadrúgására, az ismétlést Batik fejeli ki.
  12.
  PERC
  Jó 700 fős lehet a vendégtábor.
  11.
  PERC
  A helyszí­nről jelentik. Újpest: se cí­mer se csapat se huligán. Ezt í­rta ki a Fradi-tábor.
  11.
  PERC
  HOPP! Nagy bal oldali beadására rosszul lép ki Dibusz, Balázs azonban a léc fölé fejel az ötösről.
  9.
  PERC
  Batik Bence kap sárgát, akasztotta a balon Nagyot.
  9.
  PERC
  Moutari egy jó csel után az ötös bal sarka elől kapura lő, Bujovics hatalmasat ment, becsúszva. ZSENIÁLIS!
  7.
  PERC
  Varga jobbról éles szögből Pajovics ölébe lő, jobbal, 22-ről.
  6.
  PERC
  Moutari kap egy jó passzt a balon Gorriarrántól, de a beadás Windeckeré.
  6.
  PERC
  Varga szöglete is Pajovicsé.
  5.
  PERC
  A szurkolók ennek ellenére egymással vannak elfoglalva. 18-as karika…
  5.
  PERC
  Pajovics ment bátran Priskin elől Gera indí­tása után, az ötös jobb sarka elől.
  3.
  PERC
  A sértett bal oldali szabadrúgására szépen lép ki Pajovics.
  3.
  PERC
  Obinna ezt jobban eltalálta, szabadrúgás. Varga lábát, ugyanis.
  2.
  PERC
  Koch tereli ki az ötös elől Obinna jobb oldali beadását.
  01.
  PERC
  A hivatalos nézőszám: 6567.
  1.
  PERC
  ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!
  A hazaiak lila-fehér mezben és fehér nadrágban, a vendégek tiszta zöldben.
  A hazaiaknál öt a légiós, a Fradiban is éppen ennyi.
  Hét új igazolás a hazaiaknál, a vendgeknél három.

  És lila-fehér élőkép.
  A hazai ultrák hatalmas, cí­meres (vajon milyen…) molinót lebegtetnek. Petárda, hangulat. Himnusz.
  A hivatalos Újpest Shopban nem kapható az új cí­merrel ellátott mezt…
  MÚLT NÉLKÜL NINCS JÖVŐ! Üzenik a hazai ultrák.
  Egy kis örökmérleg! 220 mérkőzést játszott eddig egymással a két együttes. A Ferencváros kereken száz találkozót nyert meg, az Újpest 61-et, 59 alkalommal pedig döntetlen született.
  JÖTTEK-MENTEK!
  A Ferencvárostól az Újpesthez:
  1928, Aknai János
  1929, Huber Rezső
  1941, Kalocsay Géza
  1950, Deák Ferenc
  1950, Henni Géza
  1984, Kerekes György
  1985, Haáz Ferenc
  1985, Ebedli Zoltán
  1994, Wukovics László
  1998, Mogyorósi József, i.
  1998, Miriuta László
  2002, Kőhalmi András, i.
  Az Újpesttől a Ferencvároshoz:
  1945, Szabó Géza
  1951, Gulyás Géza
  1985, Ebedli Zoltán
  1985, Palkovics István
  1992, Sorin Cigan
  1994, Kecskés Zoltán
  1999, Eszenyi Dénes, i.
  2003, Csurka Zoltán, i.
  2003, Rósa Dénes, i.
  2005, Grósz Róbert
  Eltiltott: az újpesti Diarra (piros lap).
  A hazaiaktól mindenki bevethető, a vendégektől Böde, Lovrencsics Gergő, Bőle, Otigba (mindháromnál combizomhúzódás) és Hajnal (agyrázkódás) sérült.
  11 alkalommal játszott egymással 0–0-s döntetlent a két ősi rivális, amely – figyelembe véve, hogy több mint kétszázszor találkoztak – nem rossz mutató. Legutóbb 2003. május 17-én játszott egymással gól nélküli döntetlent a két csapat.
  5 évvel ezelőtt kapott legutóbb piros lapot ferencvárosi futballista az Újpest elleni összecsapáson: 2012 májusában Grúz Tamást állí­totta ki Kassai Viktor. Az újpestiektől legutóbb 2015 áprilisában Asmir Suljicot állí­totta ki a játékvezető.
  Más kérdés, hogy az FTC is csak háromszor tudott győzni a legutóbbi hét idegenbeli bajnokiján, ráadásul az Újpest mellett az azóta kieső Gyirmót és MTK ellen szerzett három pontot vendégként. Bármilyen furcsa, az Újpest legutóbb a Groupama Arénában győzte le a Fradit, ám ez is másfél évvel ezelőtt történt. A 2015 decemberében rendezett derbin Mbaye Diagne szerezte a meccs egyetlen gólját, az azóta játszott öt derbiből – beleszámí­tva a tavalyi kupadöntőt is – három ferencvárosi siker mellett két gólokban gazdag (2–2, illetve 3–3) döntetlen született.
  A 2017-es naptári évben eddig csak egy meccset nyert meg otthon az Újpest, ám hiába a legutóbbi, Haladás elleni 2–1-es győzelem, ha az azt megelőző hat találkozóból (FTC, Honvéd, Paks, Gyirmót, MTK, Videoton) egyet sem nyert meg.
  A legutóbbi két bajnoki mérkőzését megnyerte a Ferencváros a Szusza Ferenc Stadionban, márciusban Gera Zoltán góljával 1–0-ra, 2015 szeptemberében pedig 2–1-re nyert úgy, hogy Mbaye Diagne góljával hetvennyolc percig a lila-fehérek vezettek, ám a végén Böde Dániel duplázni tudott. Nem tudni, hogy ezúttal várható-e hasonló, emlékezetes fordulat, azt viszont igen, hogy a lila-fehérek idei hazai mérlege nem túl rózsás.
  „Viharos idők járnak. Újpesten jó ideje áll a bál, a szurkolók képtelenek megbékélni a tulajdonossal, a tulajdonos képtelen megbékélni a szurkolókkal, holott a tulajdonos (is) tudhatná, szurkolók nélkül nincs futball. Illetve van, csak az olyan, amilyen. Leginkább semmilyen. A Ferencváros jó ideje nem úgy teljesí­t, ahogy az elvárható a Ferencvárostól. Az előző idényben a dobogóról is lecsúszott, a Magyar Kupa-győzelem csak halvány vigaszt jelent a IX. kerületben, nem többet. S bár a Jelgavával szemben még hozta a kötelezőt, a Midtjylland ellen – az Európa-liga második selejtezőkörében… – olyan messze volt a továbbjutástól, mint a régi újpesti cí­mer a maitól. Kész szerencse, hogy van egy hely, ahol a gondokat el lehet felejteni és feledtetni, ahol mindenki kap egy új esélyt. Ahol a ború helyére derű költözhet. A pontos cí­m: 1044 Budapest, Megyeri út 13.” Vezette fel a derbit parádésan Pietsch Tibor.
  A billentyűknél: B. J.
  ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT AZ ÚJPEST–FERENCVÁROS NB I-ES LABDARÚGÓ MÉRKŐZÉS ONLIVE KÖZVETíTÉSÉBEN!

  • A jöttek-mentek rovatból kimaradt Viczkó Tamás és Siflis Géza, de talán mások is.

   • Szűcs Lajos! Mármint a kapus, sőt a világválogatott hátvéd Szűcs Lajos is Újpesten kezdte, igaz, nem az NB I-ben.

    N. Pál József

   • Szerintem ezt a rovatot fejből állí­tják össze az nso-nál…

    • Kedves Karcsi!

     Szerintem is, de nem gondolom akkora hibának. Több embernek több jut az eszébe -- legalábbis nagyobb az esély rá. Azt azonban jó lenne tudni, ki az a megszállott, aki képes ilyen részletes meccsleí­rást hétről hétre produkálni.
     Jut eszembe, Szűcs, a hátvéd nem is egészen jó példa, hisz közben volt Dorog is, tehát nem közvetlenül Újpestről jött.

     Baráti üdvözlettel: N. Pál Jóska

     • Inkább érdekességnek gondolom én is. Milyen meccsleí­rásra gondolsz?

      • Hát arra, ami itt van e kommentváltás (levélváltás) fölött, percről percre tudatva, mi történt, meg sok minden mást is. Valaki nézi a meccset s közben egyfolytában í­r? Elképesztően hosszú, igaz én sosem olvasom végig.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

OLDALAK
Novák Dezső
25 ÉVES A BL-SIKER
FOTELSZURKOLÓ
HOZZÁSZÓLÁSOK