2018.IX.22. MK, Szegedi VSE – Ferencváros: 0-2

A Ferencváros fél gőzzel nyert, és továbbjutott Szegeden

A Magyar Kupa főtáblájának első fordulójában kétgólos sikert aratott a Rebrov-csapat.
A Ferencváros Leandro és Kjartan Finnbogason góljával 2–0-ra nyert a Csongrád megyei első osztályú Szegedi VSE otthonában, í­gy könnyed játékkal jutott be a labdarúgó Magyar Kupa legjobb 64 csapata közé.

Nyilatkozatok:

Brinszky Adrián: — Egy amatőr csapat életében nehéz egy csapásra profilt váltani. Az edzéseken próbáltuk levenni a terhet a srácok válláról, kifejezetten külön a Ferencvárosból csak szerdától készültünk. Megpróbáljuk összeszedni magunkat és a lehetőségeinkhez mérten normálisan szerepelni. Bí­zom benne, hogy pozití­van tudjuk majd felhasználni ezt a nem hétköznapi lehetőséget, de természetesen a realitás talaján maradva várjuk az összecsapást.

Szerhij Rebrov: — Ez egy remek alkalom arra, hogy olyanok is lehetőséget kapjanak, akik a bajnokságban nem mindig a kezdőcsapat tagjai. De ugyanúgy hasznos azoknak, akik rendszeresen játszanak, hiszen í­gy van egy újabb mérkőzésnyi idő arra, hogy minél jobban elsajátí­tsuk a taktikai elképzeléseinket. Profi játékosokkal dolgozom hatalmas potenciállal, mindenki tudja a dolgát. Nincs különbség mérkőzés és mérkőzés közt abból a szempontból, hogy mindig ugyanolyan elánnal kell neki vágni egy találkozónak. Fontos ez a sorozat, és itt is meg lehet mutatni, hogy mire vagyunk képesek.

A mérkőzés:

Szegedi VSE — Ferencváros: 0-2 (0-1)
Szeged, SZVSE-pálya, 15:00. ~3.500 néző.
Vezette: Antal Péter (asszisztensek: Bornemissza, Garai)

Szegedi VSE:  Pluhár – Kormányos, Vastag, Seres, Nagypál – Pócs D., Csamangó – Végh A., Bilics (Bakos Á., 87.), Juhász S. (Baka, 68.) – Kelemen B. (Vitos, 46.)
kispad: Miklós, Péter, Nagy B., Szabó M.
vezetőedző: Terjéki Tamás László

Ferencváros: Holczer – Lovrencsics G. (Csonka, 84.), Blazic, Otigba, Leandro – Spirovski, Sigér – Csernik (Koch, 62.), Lanzafame (Finnbogason, 64.), Petrjak – Böde
kispad: Varga Á., Takács Zs., Frimpong, Rodriguez
vezetőedző: Szerhij Rebrov

Gól: Leandro (21.), Finnbogason (87.)

Szegeden a Fradi!

Évtizedek óta nem í­rhattunk ilyet, hiszen a dél-alföldi városban tönkrement a labdarúgás. Pedig annak idején a SZEOL AK gyakran megfordult az első osztályban, a Szegedi Dózsa törzstag volt az NB II-ben, a Délép is eljutott oda, és a negyedik városi csapat, a vasutasoké, a SZVSE (szegedi kiejtésben: Szvese) a harmadik osztályban vitézkedett. Négy csapat, rengeteg jó játékos. Ma azonban Szeged a múltjához, a város méretéhez és lehetőségeihez képest szégyenszemre nincs ott a magyar futball első két osztályában.

Az idősebb generáció könnyes szemmel emlegette a régi, nagy meccseket. 1981 őszén 12 ezer ember előtt lépett fel Szegeden a Fradi a kilencedik fordulóban. Addig a SZEOL nyolc vereséggel, nulla ponttal, biztos kiesőként várta a bajnokot – és verte meg 2–1-re. Fültanúk szerint zengett az öltözőfolyosó a ciki eredményt nehezen viselő Nyilasi Tibor hangjától.

Nem sokkal később, 1984. május 26-án már ugyanitt, a szombati kupamérkőzés helyszí­nén, a Vasutas-pályán fogadta a SZEOL a Fradit. Az volt a klub legjobb szezonja: a Kaszás Gábor vezette kék-feketék a bajnoki cí­mvédő Rába ETO-t 4–2-re, a szezont aranyéremmel záró Honvédot 4–3-ra, az Újpesti Dózsát 4–1-re verte meg, a Fradi ellen pedig 3–3-ra végeztek. A Honvéd elleni mérkőzés nemcsak a Kozma testvérek, az aznap ellenfél Zoltán és Mihály különmeccséről maradt emlékezetes, hanem arról is, hogy a 82-szeres válogatott Garaba Imre csetepatéba keveredett a szegedi gyúróval, Pióker Sándorral.

„,A közönségnek tetszett a harcosságom” – idézte fel az esetet a sokáig a Pick kézilabdásait „karbantartó”, tavaly elhunyt masszőr.

Szóval a Fradi – és a többi, fővárosi nagycsapat – érkezése mindig is nagy szó volt Szegeden, s ebből valamit most is érezni lehetett. Noha 1984-ben 12 ezer ember zsúfolódott össze a Pulz utcai stadionban, 2018-ban 3500 volt a legtöbb, amennyit beengedhettek. Ennek ellenére jó volt újra látni, hogy gyülekezik a tömeg – és nem a szemközti bevásárlóközpont akciói, hanem a futball miatt érkeztek az emberek.

A pénteki napfényes délutánt orkánerejű szél váltotta fel szombat délre, és a kavargó szél láthatóan zavarta a futballistákat. Szerhij Rebrov nem nagyon változtatott: Dibusz Dénes helyett Holczer Ádám állt a kapuban, de a Ferencváros összeállí­tását akár egy NB I-es bajnokin is viszontláthatnák a szurkolók – ez azt is jelentette, hogy az ukrán vezetőedző komolyan vette a párharcot, egyszersmind megadta a tiszteletet a negyedik ligás ellenfélnek. A hazai játékosok úgy voltak vele, nekik nagy élményt jelent a játék a televí­zióban látott ferencvárosiakkal, céljuk a minél kisebb különbségű vereség volt; az első percekben szervezetten, fegyelmezetten, érezhetően motiváltan futballoztak a bajnoki cí­mre törő FTC ellen.

Alig telt el húsz perc, amikor Leandro szabadrúgását követően Vastag Balázs fején irányt változtatott a labda, és í­gy vezetést szerzett a Fradi. A hazai védő nem sokkal korábban jó nagyot rúgott, na nem a labdába, hanem Böde Dánielbe, ezek nem az ő percei voltak. Ugyanakkor a szegediek minden apróságnak örültek: vastaps járt a szöglet kiharcolásáért, később már egy, a Fradi térfelén elért bedobásért is járt az elismerés, de megtapsolták Ivan Petrjakot is, amikor sarokkal tette kapura a labdát. A vendégek sokkal inkább az eredmény tartására, mintsem az előny növelésére törekedtek. A szegediek szimpatikusan és lelkesen küzdöttek, csakhogy a kaput ezen a meccsen nagyon messzire helyezték el tőlük.

A Fradi ezúttal nem kápráztatta el a nézőket, és bár Kjartan Finnbogason kétségkí­vül nagy gólt lőtt, az SZVSE nagyszerűen helytállt. A város futballkedvelői pedig tovább álmodnak arról, hogy talán lesz még egyszer 12 ezer ember egy szegedi labdarúgómeccsen…

További képek: fradi.hu, nso.hu

Nyilatkozatok:

Brinszky Adrián: — Az ország legnépszerűbb csapata hamisí­tatlan focihangulatot teremtett térségünkben, ezért jár a köszönet a Ferencvárosnak. Fizikai és technikai fogyatékosságaink miatt eleinte nem mertük vállalni, a hajrában azonban megpróbálkoztunk a bátrabb támadójátékkal, ám ellenfelünk extrém találata megpecsételte a sorsunkat.

Szerhij Rebrov: — A fontos, hogy győztünk, a pálya ebben nem könnyí­tette meg a dolgunkat. Az is jó, hogy kapott gól nélkül sikerült lehozni a találkozót, és senki sem szenvedett sérülést. Tempósan próbáltunk játszani, meg voltak a lehetőségeink, és sikerült megszerezni a győzelmet érő gólokat. Irányí­tottunk, és a leglényegesebb dolog az, hogy továbbjutottunk. Tiszteltünk az ellenfelünket, mert erős csapat. Törekedtünk a további gólokra, a Szeged jól védekezett, pár helyzetünk kimaradt.

Leandro:

Kjartan Finnbogason:

(A Nemzeti Sport, az nso.hu, a szegedma.hu, a Ferencváros és a Szegedi VSE hivatalos honlapja valamint az MLSZ Adatbankja alapján)

Egy hozzászólás a(z) 11111100010ejegyzéshez

 • PERCRŐL PERCRE

  93. perc: Véget ért a mérkőzés, a Ferencváros 2–0-ra legyőzte a Szegedi VSE-t, í­gy bejutott a Magyar Kupa legjobb 64 csapata közé.

  Az izlandi csatárnak tétmérkőzésen ez volt az első gólja az FTC szí­neiben.

  87. perc: GÓÓÓL! OTT A MÁSODIK! Böde nyert meg egy fejpárbajt, majd Kjartan Finnbogason egy pattanás után jobbal, 22 méterről kilőtte a jobb felső sarkot. Pluhárnak nem volt esélye. 0–2

  87. perc: Megtörtént az utolsó szegedi csere is, Bilics helyére Bakos Ádám állt be.

  86. perc: Egy kicsiben elvégzett szöglet után Végh lövése volt veszélytelen.

  84. perc: Csonka András váltotta Lovrencsicset az FTC-ben.

  83. perc: Lovrencsics beadása veszélytelen volt, majd Koch felí­velése után Finnbogason küldte a kapu mellé a labdát.

  80. perc: Pluhár húzott le magabiztosan egy felí­velt labdát.

  74. perc: Ezúttal is Leandro próbálkozott, de a labda a sorfalról szögletre pattant.

  74. perc: Sigér harcolt ki egy szabadrúgást nagyjából szemben a szegedi kapuval, nagyjából 17 méterre attól.

  69. perc: Lovrencsics jobb oldali beadása után Finnbogason mellel, majd lábbal is átvette a labdát, végül jobbal a jobb oldali kapufa mellé lőtt.

  69. perc: Szegedi csere, Juhász helyére Baka Márk állt be.

  68. perc: Bödét állí­tották meg lesen.

  68. perc: Finnbogason jobb oldali beadása után Petrjak sarokkal húzta kapura a labdát, de Pluhár könnyedén hárí­totta az erőtlen kí­sérletet.

  64. perc: Újabb csere az FTC-nél, Lanazafame helyét Kjartan Finnbogason vette át.

  63. perc: Petrjak ugrott ki ziccerben, de lövés helyett a passzt választotta, a labda pedig í­gy elakadt Seresben.

  62. perc: Cserélt Rebrov, Csernik helyére Julian Koch érkezett. így Lovrencsics egy sorral feljebb lépett, és Koch lett a jobb oldali védő.

  59. perc: Lovrencsics jobb oldali beadása után Pócs vágta szögletre a labdát.

  55. perc: LÉC! Lanzafame löbbölése után Böde átvette a labdát, majd egy pattanás után lőtt, a labda azonban a lécet is súrolva elhagyta a játékteret.

  54. perc: Lanazfame sarkazása után Böde bombázta a labdát egy blokkoló védőbe.

  51. perc: Egy felí­velés után Petrjak fejelt kissé váratlanul, de a labda elment a bal oldali kapufa mellet.

  49. perc: Lanzafame szabadrúgása után Blazic maradt le centikkel a labdáról.

  46. perc: A szünetben egyik csapat sem cserélt, 30 másodperc elteltével azonban változtatott a hazai együttes: Kelemen helyére Vitos Gergő állt be.

  46. perc: Újra útjára indult a labda, a hazaiak kezdték a második félidőt.

  ELSŐ FÉLIDŐ

  45+1. perc: Véget ért az első félidő, a szünetben a Ferencváros 1–0-ra vezet.

  45+1. perc: Lanzafame bal oldali szabadrúgása után Pluhár mentett lábbal szögletre.

  45. perc: Egy perc a ráadás.

  41. perc: Lanzafame szöglete után Otigba maradt le kevéssel a labdáról.

  36. perc: Nagy mentés! Lovrencsics jobb oldali lapos beadása után a hosszún érkező Petrjak passzolta volna közelről a kapuba a labdát, Kormányos azonban az utolsó pillanatban szögletre tisztázott.

  35. perc: Kelemen volt lesen.

  35. perc: Veszélytelen volt Lanzafame szabadrúgása.

  34. perc: Petrjakot buktatta szemben a szegedi kapuval. Nagyjából 30 méterről végezhet el szabadrúgást a Fradi.

  32. perc: Végh jobb oldali szöglete után nem alakult ki helyzet az FTC kapuja előtt, Seres fejese veszélytelen volt.

  31. perc: Leandro rosszul adta hazai a labdát, Holczer nem érte el, í­gy szöglethez jutott az SZVSE.

  Elvétve tudja csak megtartani a labdát az SZVSE, nagy fölényben játszik a Ferencváros.

  21. perc: GÓÓÓL! VEZETÉST SZERZETT AZ FTC! Leandro a jobb alsót vette célba bal lábbal, Pluhár jó irányba is indult, ám középen a menteni igyekvő Vastag Balázs fején irányt változtatott a labda, amely í­gy a hálóban kötött ki. 0–1

  20. perc: Csamangó húzta vissza Lanzafamét, í­gy jó helyről, nagyjából 18 méterről jutott szabadrúgáshoz az FTC.

  17. perc: Leandro indí­tása után Bödét állí­tották meg lesen.

  14. perc: Lanzafame esett el a tizenhatoson belül, a játékvezető azonban nem látott szabálytalanságot.

  13. perc: Vastag tévesztett ütemet, Bödének lépett oda keményen.

  11. perc: Ezúttal Sigér indult lesről.

  10. perc: Leandro bal oldali beadása után Lanzafame vette át mellel a labdát, amelytől végül szabályosan elválasztották.

  9. perc: Petrjakot állí­tották meg lesen.

  8. perc: Petrjak beadása után Böde nem találta el a labdát, majd Leandro bombázott a kapu fölé kissé balról.

  6. perc: Lanzafame lőtt közelről a kapuba, ám a játékvezető az asszisztens jelzésére les miatt érvénytelení­tette a gólt.

  5. perc: Bilics vágta fel Petrjakot.

  A szegediek tiszta pirosban, a ferencvárosiak pedig tiszta fehérben léptek pályára.

  1. perc: Elkezdődött a mérkőzés, a vendégek indí­tották útjára a labdát.

  A csapatok már a pályán, elhangzott a magyar himnusz is.

  Ahogy azt várni lehetett, közel telt ház van a szegedi stadionban – ez azt jelenti, hogy nagyjából 3000 ember figyeli a helyszí­nen a mérkőzést.

  Köszöntjük kedves olvasóinkat, hamarosan kezdődik a Szegedi VSE–Ferencváros mérkőzés a Magyar Kupa 2018–2019-es főtáblájának első fordulójából. Tartsanak velünk!

  ELŐZMÉNYEK

  „Ez egy remek alkalom arra, hogy olyanok is lehetőséget kapjanak, akik a bajnokságban nem mindig a kezdőcsapat tagjai. De ugyanúgy hasznos azoknak, akik rendszeresen játszanak, hiszen í­gy van egy újabb mérkőzésnyi idő arra, hogy minél jobban elsajátí­tsuk a taktikai elképzeléseinket. Profi játékosokkal dolgozom hatalmas potenciállal, mindenki tudja a dolgát. Nincs különbség mérkőzés és mérkőzés közt abból a szempontból, hogy mindig ugyanolyan elánnal kell neki vágni egy találkozónak. Fontos ez a sorozat, és itt is meg lehet mutatni, hogy mire vagyunk képesek” – idézi Szerhij Rebrovot a fradi.hu.

  „Egy amatőr csapat életében nehéz egy csapásra profilt váltani. Az edzéseken próbáltuk levenni a terhet a srácok válláról, kifejezetten külön a Ferencvárosból csak szerdától készültünk. Megpróbáljuk összeszedni magunkat és a lehetőségeinkhez mérten normálisan szerepelni. Bí­zom benne, hogy pozití­van tudjuk majd felhasználni ezt a nem hétköznapi lehetőséget, de természetesen a realitás talaján maradva várjuk az összecsapást” – mondta a szegedma.hu-nak Brinszky Adrián, aki egy héttel ezelőtt vette át az SZVSE irányí­tását.

  A 6. fordulóban (a főtábla első körében) az első és másodosztály együttesei kiemeltek a sorsoláson, í­gy nem kerülhettek össze. A 7. és a 8. fordulóban már csak az NB I-es klubok kiemeltek, a 9. körtől (nyolcaddöntőtől) kezdve viszont már nincs kiemelés.

  A 6., 7. és 8. fordulóban a továbbjutás egy mérkőzésen dől el. Ha a rendes játékidő végén döntetlen az állás, kétszer tizenöt perces hosszabbí­tás, valamint szükség esetén tizenegyespárbaj következik. A nyolcaddöntőtől kezdve viszont már oda-vissza vágós rendszerben zajlanak a párharcok.

  Minden esetben az alacsonyabb vonalbeli csapatok a pályaválasztók, ha azonos osztálybeliek kerülnek össze, akkor az előbb kihúzott együttes.

  A kupadöntő helyszí­ne a Groupama Aréna lesz.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
10.24.19:30, m4sport
10.28. 21:00, m4sport
10.31. 19:30, m4sport
11.04. 21:00, m4sport
11.08. 17:00, m4sport
Novák Dezső
Tárhelyszolgáltatónk
25 ÉVES A BL-SIKER
FOTELSZURKOLÓ