2018.V.19. Bp. Honvéd – Ferencváros: 1-1

A Videoton nyerte meg a Honvéd és a Fradi rangadóját…

Nem bí­rt a cí­mvédővel a Ferencváros, a forduló győztese a három pontot szerző fehérvári csapat.
A bajnoki cí­mre törő Ferencváros nem tudott nyerni a cí­mvédő Budapest Honvéd otthonában, az egy egyre végződő rangadó győztese í­gy az éllovas, a 31. fordulóban a maga bajnokiját megnyerő Videoton lett.

Nyilatkozatok:

Supka Attila: – Megvan a saját célunk, ennek megfelelően készülünk a Ferencváros elleni mérkőzésre. Ha mindenki a maximumot hozza ki magából, akkor tudunk majd eredményesen játszani, annak ellenére, hogy azért vannak problémáink. Meghatározó játékosaink – Lovric, Ikenne-King, Nagy Gergő – sérüléssel bajlódnak, akikre nem tudunk számí­tani, Baráth Botond pedig kétmeccses eltiltást kapott, ami még az FTC ellen él. Ennek ellenére úgy megyünk ki a pályára, hogy mindent megteszünk azért, hogy hazai környezetben a három pontot begyűjtsük.

Thomas Doll: – Nem is kérdés, hogy több gólt kellene rúgnunk és erre rengeteg lehetőségünk akadt az elmúlt mérkőzéseken. Ez a cél, ennek kell lebegnie a szemünk előtt. A Vasas ellen több lehetőségünk is akadt, de veszni hagytuk őket. Az utolsó öt mérkőzésünkből négyen döntetlent játszottunk, ez nagyon kevés tőlünk. A Honvéd otthonában mindig nehéz játszani, ez is egy budapesti derbi. Két gazdag történelemmel rendelkező klubról van szó, a Honvéd a cí­mvédő, jelenleg a harmadik helyért küzdenek, mi pedig a bajnoki cí­mért. Lendületesen kell indí­tanunk és az első vagy a második helyzetünket be kell rúgnunk, hogy ne a sokadik lehetőségig kelljen várnunk. A játékosok tudják, hogy ennél többre képesek, mi rúgtuk a legtöbb gólt az idei bajnokságban, szóval fontos, hogy újra elkapjuk a fonalat.

A mérkőzés:

Bp. Honvéd — Ferencváros: 1-1 (0-0)
Bozsik stadion, 4.680 néző.
Vezette: Farkas Ádám (asszisztensek: Berettyán, Varga Zs.; alapvonali jv.: Pintér Cs., Nagy R.; tartalékjv.: Becséri)

Bp. Honvéd: Gróf — Heffler T., Kamber (Kosút, 37.), Bobál D. — Holender, Pölöskei Zs., Gazdag, Banó-Szabó (Tömösvári, 26.), Kukoc (Danilo, 61.) — Lanzafame, Eppel
kispad: Horváth A., Májer, Szendrei, Lukács
vezetőedző: Supka Attila

Ferencváros: Dibusz — Botka, Blazic, Leandro, Sternberg — Spirovski — Varga R., Nagy D. (Lovrencsics B., 77.), Gorriarán (Batik, 85.), Paintsil (Georgijevic, 82.) — Böde
kispad: Holczer, Pedroso, Bőle, Moutari
vezetőedző: Thomas Doll

Gól: Lanzafame (69. – 11-esből) illetve Blazic (49.)
Sárga lap: Lanzafame (4.), Holender (42.), Gazdag (62.) illetve Dibusz (67.), Böde (71.), Leandro (76.), Botka (87.)
Kiállí­tva: Thomas Doll (88.)

Végre futballhangulat!

Persze a nézőszám nagyon messze van attól, mint amikor a két csapat az egykori Népstadionban, kettős rangadón játszott emlékezetes csatákat, de mindkét kanyart megtöltötték a szurkolók, voltak koreográfiák, élőképek, lufik emelkedtek a magasba – a miliő messze meghaladta azt, amit magyar pályákon mostanában megszokhattunk.

A két csapat úgy lépett pályára, hogy tisztában lehetett a délután lejátszott öt bajnoki végeredményével, vagyis a Ferencvárost győzelmi kényszer nyomta, mí­g a Honvéd nagy lépést tehetett a bronzérem felé. Ennek, no meg a hangulatnak megfelelően jó iramban kezdődött a mérkőzés. Böde Dániel került először helyzetbe, ám nem találta el a kaput, válaszképpen Eppel Márton már pontosabban célzott: előbb a fejese után Dibusz Dénes a felső sarok elől ütötte el a labdát, majd amikor a csatár nagy erővel a jobb alsó sarok felé lőtt, már a forduló védését kellett bemutatnia a ferencvárosi kapusnak, hogy menteni tudjon.

Alig telt el tehát tí­z perc, és máris volt három gólt í­gérő akció, ehhez hasonló folytatásban reménykedtek a szurkolók. Gyorsan kirajzolódott a két csapat hadrendje: a Honvéd a tőle megszokott 3–5–2-es formációban kezdett, s ha volt ideje rendeződni, öten alkották a védelmi vonalat, előttük három fedezet próbálta lelassí­tani a vendégek akcióit, elől a két ék várt a kiugratásra. Ennek a lényege az lehetett, hogy az öttagú hátsó alakzat szélességében lefedje a tizenhatos előtti területet, ezzel megakadályozza, hogy az FTC szélsői lendületből a hazai játékosok mögé tudjanak kerülni. Márpedig a Ferencvárosnak nyilvánvalóan ez volt a célja. A zöld-fehérek négy védője közül a két szélső minden támadásnál felzárkózott az akciókhoz, a két belső védő és előttük a szűrő, Sztefan Szpirovszki maradt csak hátul.

Ám a taktikai táblára felrajzolt terveket, jól tudjuk, a játékosoknak kell megtölteniük tartalommal, márpedig a Fradi játéka kissé egysí­kú volt: ha labdát szereztek a vendégek, azonnal Joseph Paintsilt próbálták kiugratni, ám ha visszarendeződött a hazai védelem, a támadásépí­tés sokszor céltalan előreí­velésben merült ki. Erre pedig felkészült a Honvéd, amelyben egyébként ebben a naptári évben második alkalommal kezdő volt Pölöskei Zsolt. A piros-feketék nem voltak szerencsések az első félidőben: előbb Banó-Szabó Bence, majd a szünet előtt Djordje Kamber kért cserét sérülés miatt, alaposan felborí­tva az előzetes taktikai elképzeléseket.

Nagy volt a küzdelem, csakhogy ez együtt jár a folyamatos játék kialakulását lehetetlenné tévő rengeteg szabálytalansággal, emiatt ritmustalan, kevéssé élvezetes volt a játék tempója.

A második félidő sokkal élvezetesebb volt, mint az első. A játékrész úgy kezdődött, hogy Miha Blazic hetedik gólját is megszerezte ebben a bajnokságban (középső védőtől nagyszerű teljesí­tmény), és ekkor úgy tűnt, a zöld-fehérek elképzelései szerint alakul a találkozó. Ám nem először ebben a bajnokságban, a vezetéstől túlságosan is megnyugodott a Fradi, lassí­totta a játékot, akkor is hátrafelé küldte a labdát, amikor lett volna területe veszélyes kontraakciót vezetni, ez a túlzott magabiztosság megbosszulta magát. Davide Lanzafame lépett ki egyedül a lesre játszó vendégvédők között, és a játékvezető úgy látta, tizenegyest érően esett át az eléje vetődő Dibusz Dénesen – a megí­télt büntetőt pedig az olasz légiós könyörtelenül gólra váltotta. 1–1

Egy csapásra felpörgött az FTC, ám vérszemet kapott a Honvéd, í­gy fokozódott a feszültség a sok ütközéssel, szabálytalansággal tarkí­tott mérkőzésen. Böde Dániel hozta magát tiszta helyzetbe, de nem találta el a kaput. A pálya minden területén harcoltak, birkóztak, küzdöttek egymással a játékosok, és az utolsó tizenöt percben az FTC mindent egy lapra feltéve rohamozni kezdett. Ez azonban azzal járt, hogy hatalmas üres területek nyí­ltak a Honvéd előtt a megindulásokra, í­gy lüktető, változatos lett a játék.
Lehetett volna az első félidőben is ilyen…

Az utolsó pillanatokban a Ferencváros mindent megpróbált, még ha ez a lendület és szenvedély jellemzi kilencven percen át, alighanem győz – ám a hátralévő időt a Honvéd átvészelte, í­gy a Ferencváros eltávolodott a bajnoki cí­mtől. A hátránya a Videotonnal szemben három pont, de mivel pontazonosság esetén a több győzelem számí­t, ha a fehérváriak a hátralévő két meccsükből egyet megnyernek, bajnokok.

További képek: fradi.hunso.hu

Nyilatkozatok:

Máté Csaba í­gy értékelte a látottakat:

„A mérkőzés úgy alakult, ahogy mindenki várta. Nekünk győzelemre kellett játszanunk, a Honvéd pedig átengedte a területet. Fennhagyták a két csatárukat, akik a magyar mezőnyben klasszis játékosoknak számí­tanak, és nyolc emberrel védték a kapujukat, ezt kellett nekünk megpróbálni feltörni. Már az első félidőben is voltak lehetőségeink, jól kontrolláltuk a meccset. Ugyanakkor tudtuk, hogy az idő múlásával egyre több rizikót kell vállalnunk.„ 

„A második félidőben gyorsan vezetést szereztünk és volt néhány helyzetünk, amiből megszerezhettük volna a második gólunkat, ezt viszont sajnos elmulasztottuk. Majd jött egy olyan szituáció, ami számunkra úgy tűnt, hogy nem volt tizenegyes. Nehéz mit mondani, mert sokszor reklamáltuk a szezon során, hogy mi nem kaptunk büntetőt, most ellenünk í­téltek olyat, ami kérdéses volt. Még ezután is ott volt a lehetőségünk a győztes gól megszerzésére, több játékosunkat is előreküldtük, de már nem sikerült újra betalálni, az egy pont pedig számunkra nem sokat jelent.”

A másodedző kérdésre válaszolva elmondta, a látszat ellenére nemcsak az egyenlí­tő gól után pörögtek fel a Fradi játékosai, hanem előtte is tették a dolgukat, ugyanakkor hozzátette, a kapu előtt valóban nem olyan élesek, mint amennyire kellene.

„Nyí­ltabbá vált a mérkőzés miután a Honvéd hátrányba került. Valamilyen szinten a mi malmunkra hajtotta a vizet, hogy szellősebbé váltak, ebből tűnhetett úgy, hogy felpörögtünk. A játékosok tették a dolgukat már az első félidőben is, de tény és való, a kapu előtt nem vagyunk olyan élesek, mint néhány hónappal ezelőtt.”

 „Van még két forduló, hat pontot lehet szerezni, három pont a különbség, í­gy matematikailag még bármi lehetséges” – válaszolta Máté Csaba arra a kérdésre, hogy elúszott-e a bajnoki cí­m.

Ezután a hazaiak vezetőedzője, Supka Attila értékelte a találkozót.

„A mérkőzés előtt is nagyon nehéz helyzetben voltunk. Az első félidő még nehezebbé tette a dolgunkat, hiszen rengeteg sérültünk van, két játékosunkat kényszerűségből hamar le kellett cserélni. Függetlenül ettől, úgy gondolom, amit elterveztünk azt meg tudtuk valósí­tani. Jól lezártuk a területeket, nem hagytunk lehetőséget a Ferencvárosnak, hogy a gyors játékosaival megbontson minket.” 

„Az első félidőben talán nem is volt olyan szituáció, amelynél le tudtak volna minket futni és helyzetet alakí­tottak volna ki. A második félidőben rögtön az elején egy szögletrúgás után hibáztunk, és abból kaptunk egy gólt. De úgy vélem, ez jót tett a mérkőzésnek, mert bátrabban támadtunk. Danilo beállí­tása rizikós volt, tartottunk attól, hogy esetleg még egy sérülés lesz és létszámhátrányba kerülünk, de vállaltuk. Úgy érzem, jót tett a mérkőzésnek, hogy beszállt a játékba. Ha egy kicsit koncentráltabbak vagyunk a végjátékban, a három pontot is megszerezhettük volna.”

Dibusz Dénes: — A mérkőzés elején kétszer is komoly helyzetbe került a Honvéd, szerencsére tudtam védeni. Aztán nekünk is megvoltak a lehetőségeink, a második félidő elején pedig meg is szereztük a vezetést. Az egyenlí­tés után is volt még helyzetünk, de sajnos Böde Dani a kapufát találta el. Nyilván csalódottak vagyunk most, de nem érezzük úgy, hogy eldőlt a bajnokság. Meg kell nyernünk a hátralévő két mérkőzést, és bí­zni benne, hogy a Videoton botlik. A tizenegyes? Lanzafame megpróbálta ellőni a bal kezem mellett a labdát, lábbal védeni tudtam. Onnantól kezdve én tehetetlen vagyok, úgyhogy nem értem, miért í­télt büntetőt a játékvezető.

Miha Blazic:

A 31. FORDULÓ VÁLOGATOTTJA A NEMZETI SPORT OSZTÁLYZATAI ALAPJÁN
Horváth L. (Balmazújváros) — Nego (Videoton) 7, Blazic (Ferencváros) 7, Rus (Balmazújváros) 7 — Vajda S. (Balmazújváros) 8, Gazdag (Bp. Honvéd) 7, Maisuradze (Balmazújváros) 7, Batarelo (Balmazújváros) 7 — Bognár I. (Mezőkövesd) 7, Kovács I. (Videoton) 7, Zsótér (Újpest) 7
A forduló játékvezetője: Erdős József (Haladás — Újpest) 8 — Georgiou Theodorosz, Ví­gh-Tarsonyi Gergő, Szilasi Szabolcs, Kulcsár Katalin

(A Nemzeti Sport, az nso.hu, a csakfoci.hu, a Ferencváros és a Bp. Honvéd hivatalos honlapja valamint az MLSZ Adatbankja alapján)

3 hozzászólás a(z) 2018.V.19. Bp. Honvéd – Ferencváros: 1-1 bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
BL-PlayOff: 09.23. 21:00, M4Sport
BL-PlayOff: 09.29. 21:00, M4Sport
Novák Dezső
25 ÉVES A BL-SIKER
FOTELSZURKOLÓ