2018.V.5. Videoton – Ferencváros: 0-0

Videoton–Ferencváros: csak a lelátói hangulat volt szuper

Nem nőttek fel a játékosok a rangadóhoz, pár helyzet és két piros lap szí­nesí­tette csak a kőkemény mezőnymunkát.
A szurkolók kitettek ugyan magukért Felcsúton a Videoton és a Ferencváros szuperrangadóján, azonban sem gólt, sem élvezetes futballt nem láthattak a két bajnokaspiráns meccsén.

Nyilatkozatok:

Marko Nikolic: – Természetesen ez egy nagyon fontos mérkőzés, hiszen közvetlen riválisunk ellen lépünk pályára, de már nagyon kevés találkozó van hátra, mindegyik fontosnak mondható, nem csak a mai rangadó. Meccsről-meccsre megyünk, jelenleg a Ferencváros elleni találkozóra koncentrálunk, eddig is ez volt a filozófiánk, hogy mindig az előttünk álló feladatra figyelünk. Először veszí­tettünk tavasszal, természetesen kellemetlen volt a paksi eredmény, ezért is erős reakciót várok a csapattól az ott mutatott teljesí­tményre. Nincs időnk szomorkodni, folytattuk a kemény munkát és készültünk az FTC elleni rangadóra, hogy ma este minél jobb teljesí­tményt nyújtsunk. Nagyon nehéz ebben a bajnokságban pályára lépni, közel vannak egymáshoz a csapatok, nincsenek egyértelmű mérkőzések. Száz százalékig hiszek abban, hogy együtt harcol majd ma este a csapat és mindenki mindent megtesz a pályán. Ez egy olyan pillanat, amikor el kell menni a határokig. Tudom, hogy készen állunk a feladatra!

Thomas Doll: – Remélem, hogy minden játékos megfelelően motivált, mert erre van szükségünk a hétvégén. Olyan hangulata lesz a Vidi elleni mérkőzésnek, mintha egy döntő lenne, a srácok pedig készen állnak erre. Mindkét csapatnak nagyon fontos lesz a találkozó, biztosan mindenki oda fogja tenni magát. Arra kell figyelnünk, hogy a felfokozott hangulat miatt nem kapjunk sárga és piros lapokat sem. Kemény meccsre számí­tok, biztos, hogy az ellenfelek provokálják majd egymást a pályán, erre fel kell készülnünk. Ellenfelünk egy erős csapat, fizikálisan is rendben vannak, ennek kell megtalálnunk az ellenszerét. A védekező- és a támadószekciónknak is a legjobb napját kell kifognia, í­gy nagy esélyünk lehet.

A mérkőzés:

Videoton — Ferencváros: 0-0
Felcsút, Pancho Aréna, 3.747 néző.
Vezette: Bognár Tamás (asszisztensek: Albert, Georgiou; alapvonali jv.: Iványi, Molnár A.; tartalékjv.: Varga Zs.)

Videoton: Kovácsik — Nego, Juhász R., Viní­cius, Stopira — Nikolov (Fiola, 56.), A. Hadzic, Pátkai — Huszti (Kovács I., 71.) — S. Scepovic, Lazovic
kispad: Tujvel, Szolnoki, Varga J., Tóth B., E. Hadzic
vezetőedző: Marko Nikolic

Ferencváros: Dibusz — Lovrencsics G., Blazic, Otigba (Batik, 86.), Botka (Pedroso, 60.) — Spirovski, Koch (Varga R., 7.) — Nagy D., Gorriarán, Paintsil — Böde
kispad: Holczer, Georgijevic, Moutari, Lovrencsics B.
vezetőedző: Thomas Doll

Sárga lap: Nikolov (11.), Huszti (16.), Lazovic (57., 90+4.), Juhász R. (64.), Nego (83.) illetve Paintsil (51.), Gorriarán (77., 90+2.), Pedroso (79.), Böde (89.)
Kiállí­tva: Lazovic (90+4.) illetve Gorriarán (90+2.)

A Ferencváros autóbusza pontban 17 óra 28 perckor kanyarodott rá az Egér útról az M7-es és az M1-es közös kivezető szakaszára, és a járgány mögé tévedve bizony felvetődött bennünk: ha Felcsút nincs is annyira messze a fővárostól, a zöld-fehérek bizony nem veszik sietősre a figurát.

Egy forgalmi dugó, ne adj’ isten egy baleset, s máris oda a pontos érkezés. És tessék, ki is alakult a több kilométeres sor az M1-esen – a Pancho Arénába igyekvők szerencséjére Budapest irányába. A Fradi-busz í­gy gyorsan leért Felcsútra, mi több, néhány perccel még a Székesfehérvárról átguruló „hazai” csapatot is megelőzte.

Ahogy elnéztük a járműről leszálló játékosokat, másfél órával a kezdés előtt nyoma sem volt az arcukon a feszültségnek, némelyek zenét hallgatva indultak az öltöző felé, mások mosolyogva üdvözölték ismerőseiket, a galléros pólóját gondosan megigazí­tó Böde Dániel pedig egyenesen olyan ví­gan bandukolt, mintha a Madocsa–Simontornya meccsre igyekezne. Még Leandróból is áradt a jókedv, holott a sérülése nem jött annyira rendbe, hogy a rangadóra be lehessen nevezni.

Ami azt illeti, a két edző sem tűnt idegesnek, Marko Nikolics és Thomas Doll zsebre tett kézzel beszélgetett a gyepen, a Videoton szerb trénere talán még azt is megkérdezte német kollégájától, hogy Varga Rolandot miért ültette a kispadra. A góllövőlistát vezető támadó „mellőzése” jelentette az egyetlen meglepetést a vendégeknél, azon legalábbis senki sem hökkent meg, hogy Nagy Dominik került be a kezdőbe Amadou Moutari kárára. A hazaiaknál Marko Scsepovics belázasodott, ezért maradt ki, Fiola Attila pedig azért, mert Marko Nikolics ezúttal Viní­ciusnak szavazott bizalmat.

Élünk a gyanúperrel, Nikolics Nemanja is boldogan pályára lépett volna, a piros-kékekkel korábban két bajnoki cí­met nyerő csatárnak azonban – magyar idő szerint – vasárnap hajnalban a Chicago Fire–Atlanta United meccsen volt jelenése, í­gy csak a távolból üzent: „Úgy emlékszem vissza a Fehérváron történtekre, mintha tegnap lettek volna. Bajnokságot nyertünk, bejutottunk az Európa-liga főtáblájára, gólkirály lettem. Bármi is történjen, pályafutásom talán legszebb hat évét már senki sem veheti el tőlem. A Fradi elleni mérkőzés mindig különleges, tisztelem és becsülöm az ellenfelet. Tudom, csupa győztes van a csapatunkban. Nem vitás, ti vagytok, azazhogy mi vagyunk a jobbak, mutassátok meg, ki az úr a háznál. Hajrá, Vidi!”

A ferencvárosi B-közép nem szaporí­totta a szót, egy rövid, de sokatmondó üzenettel engedte „háborúba” övéit: „Küzdjetek értünk, most!”

A kezdéshez felsorakozó futballisták tekintete már feszültségről árulkodott, a másfél órával korábbi Böde Dánielt mintha teljesen kicserélték volna fél nyolcra: olyan elszántan állt a zöld-fehér sereg élére, mintha csakugyan az utolsó csatába indult volna. A feszültséget aztán egy csapásra felváltotta a riadalom: a második percben a labdát elütő Kovácsik Ádám olyan szerencsétlenül ütközött Julian Kochhal, hogy a német légiós elvesztette az eszméletét. Szerencsére csak rövid időre, ám a játékot í­gy sem tudta folytatni – miután hordágyon levitték a pályáról, Varga Roland „száműzetése” máris véget ért. A változtatás azzal is járt, hogy a jobb szélen kezdő Nagy Dominik visszahúzódott Julian Koch helyére, Sztefan Szpirovszki mellé.

Ahogy szép lassan elmúlt az ijedtség, a feszültség visszaköltözött a pályára. A 10. percben Joseph Paintsil a Fradi térfelén kapott labdát, úgy sprintelt végig a labdával, hogy azért még Usain Bolt is küldött volna neki egy üveg pezsgőt, ám amikor a Vidi kapuja elé érve lövésre szánta el magát, Pátkai Máté nem éppen a legszabályosabb eszközökkel akadályozta meg ebben. Bognár Tamás továbbot intett, a ferencvárosi kispad megőrült… Maradjunk annyiban, Thomas Dollnak nyomós oka volt arra, hogy a plexit csapkodja dühében.

Hát még akkor milyen ideges volt az edző, amikor szembesült azzal, hogy a ghánai szélső lent maradt a gyepen az esetet követően! Nagyobb baj mindazonáltal nem történt, Paintsil az ápolást követően játékra jelentkezett, igaz, a negyedik számú játékvezető a lehető legrosszabb pillanatban engedte vissza a pályára, akkor, amikor a tőle egy méterre álló Boban Nikolov neki háttal állva dajkálgatta a labdát. Több se kellett Paintsilnek, ahogy beszaladt a játéktérre, azzal a lendülettel elvette a labdát a macedón középpályástól, aki három másodperccel később lerántotta – ki is alakult az első nagyobb kakaskodás.

A félidő hátralevő részét további egymásnak feszülések kí­sérték, de mielőtt bárki azt hinné, hogy a futball pankrációba torkollott, szögezzük le, a meccs nem volt rossz, sőt! Jobb és gyorsabb volt a Fradi, nagyobb veszélyt jelentett a kapura, mint ellenfele, Varga Roland egymaga három gólt is szerezhetett volna a szünetig. A 28. percben ordí­tó helyzetben hibázott (Thomas Doll ordí­tott is…), negyedórával később szabadrúgásból a lécet találta el, a játékrész – ötperces – hosszabbí­tásában pedig Kovácsik Ádám bravúrral piszkálta szögletre az ezúttal a léc alá tartó lövését.

A fergeteges fehérvári akciók elmaradtak, a piros-kékek kissé körülményesen szőtték akcióikat, meglehet, azért is, mert a csapat „eszét”, Danko Lazovicsot a Fradi védelme kivette a játékból. A támadó í­gy jobbára azzal vétette észre magát, hogy reklamált, jóllehet ebben akadt társa: Thomas Doll még a szünetben is azt sérelmezte Bognár Tamásnál, hogy nem a szabálykönyvben leí­rtaknak megfelelően fúj. Ő persze más kifejezéseket használt…

A folytatásra sem csillapodtak a kedélyek, szabálytalanságokból nem volt hiány. Az FTC fölénye ugyanakkor eltűnt, kiegyenlí­tetté vált a meccs, miközben valamelyest alábbhagyott az iram is.
De csak valamelyest!

Az egyik oldalon Sztefan Scsepovics emelt fölé, a másikon a mezőny egyik legjobbja, Joseph Paintsil tornáztatta meg a másikat, Kovácsik Ádámot. Addigra már túl voltunk két kényszerű cserén is, előbb Boban Nikolov, majd Botka Endre bicegett le a gyepről, mí­g a Nikolov helyére lépő Fiola Attila egészen odáig „merészkedett”, hogy két szép csel után 23 méterről célba vette a Fradi kapuját, de Dibusz Dénes a helyén volt.

A lelátón 3474 néző, köztük a Köln, az Anderlecht, a Rapid Wien, a Basel, a Legia Warszawa, a Dinamo Zagreb, a Partizan Beograd megfigyelője, valamint a szerb labdarúgás egyik legendás alakja, Dejan Sztankovics figyelte, vajon esik-e gól a hátralevő játékidőben. A hajrában már többet támadott a Videoton, ám igazán nagy helyzet nem adódott előtte, bár ha Sztefan Scsepovics 14 méterről lőtt volna, és nem passzolni akar, akkor… A másik oldalon Varga Roland előtt nyí­lt még egy utolsó lehetőség, ám az is kimaradt.

Már a ráadás első percében jártunk, amikor a büntetőterületen belül a Juhász Rolanddal ütköző Fernando Gorriaránnak műesésért sárga lapot mutatott fel Bognár Tamás – és mivel ezen az estén ez másodszor történt meg, az uruguayi középpályás mehetett zuhanyozni. Egy perccel később akadt követője is, Danko Lazovics Varga Roland visszahúzásáért kapta meg a második sárgával párosuló pirosat.

Több lapot már senkinek nem osztottak – maradt a 0–0.

És ezzel együtt a Ferencváros egypontos előnye.

További képek: fradi.hu, mlsz.hunso.hu

Nyilatkozatok:

A sajtótájékoztatón először Thomas Doll, a Ferencváros vezetőedzője beszélt a mérkőzésről.

„Nagyon erős Ferencvárost láthattunk a pályán, az első félidőben egyértelműen domináltunk, elégedett voltam a fiúk teljesí­tményével, csupán a gól nem jött össze. A második félidőben kiegyenlí­tődtek az erőviszonyok, de ha a kilencven percet nézzük, akkor megérdemeltük volna, hogy győztesen hagyjuk el a pályát.”

Ezután kitért Julian Koch ijesztő sérülésére, bár rögtön a lefújás után csak annyit tudott az állapotáról, hogy egy lyuk látható az arca oldalán, amit valószí­nűleg könyökös okozhatott. A fradi.hu később azt í­rta, hogy a játékos állapota stabil, a Kovácsik Ádámmal történt ütközés során agyrázkódást és arckoponyatörést szenvedett, valószí­nűleg műtétre is szükség lesz.

A Fradi sérültjeinek sora Otigba Kennethtel folytatódott, akit a 86. percben kellett lecserélni sérülés miatt.

„Mankókkal ment el mellettem az öltözőben, nem tud rendesen lábra állni, pontosan még nem tudjuk, mi a probléma – mondta Doll. – Ugyanez igaz Botka Endrére is, aki valószí­nűleg izomsérülést szenvedett.”

Afelől kétsége sincs, hogy a 11. percben a tizenhatoson belül Joseph Painstil ellen elkövetett szabálytalanság tizenegyest ért. Kiemelte Nagy Dominik játékát, úgy véli, a középpályás remekül teljesí­tett. A Koch sérülése miatt a 7. percben beálló Varga Roland esetében pedig arról beszélt, hogy eldönthette volna a mérkőzést.

Természetesen szóba került, hogy rengeteg szabálytalanság történt – tizenegyszer villant a sárga lap és kétszer a piros is –, s ez mennyire volt betudható a játékvezető tevékenységének.

Nem azért vagyok itt, hogy a játékvezető teljesí­tményéről beszéljek, nem akarok minden héten megjelenni az MLSZ-nél. Némelyik szabálytalanságnál olyan érzésem volt, hogy nagyon gyorsan kaptunk sárga lapot, de mindenki maga döntse el, hogy ezek jogosak voltak-e vagy sem.”

Marko Nikolics, a Videoton vezetőedzője í­gy értékelt:

„Igazi rangadó volt a mai találkozó, objektí­ven értékelve az első félidőben a Ferencváros játszott jobban, a másodikban a Videoton. Feszült meccs volt, amelyen sok minden történt, gól azonban nem esett. Állandóan megállt a játék, sok volt a reklamálás, a sárga lap, két kiállí­tás is akadt, meg sérülések. El kell ismerni, nem játszottunk ma szép futballt,küzdelmet láthattunk a pályán, ami nagy kár, mert két remek csapat mérkőzött egymással. Ők az első félidőt bánhatják, hogy nem használták ki a helyzeteiket, mi a másodikat.”

A szünetben próbálta nyugtatni a csapatát; úgy véli, az első játékrészben taktikailag segí­tették a Ferencvárost, a másodikban viszont, ahogy a földre került a labda, az már a Videotonnak kedvezett. A sajtótájékoztató ezen pontján Nikolics az újságí­rókat kérdezte, hogy tizenegyesnek látták-e a korábban emlí­tett, Paintsil elleni szabálytalanságot, miután nekik már volt lehetőségük azt visszanézni a tévén. A válasz egyértelmű igen volt, amire beleegyezően bólintott. Majd a 63. percre, Danko Lazovic esetére is rákérdezett, az azonban a tizenhatoson kí­vül történt.

Ezután Lazovics kiállí­tása került szóba. Nem hibáztatja érte a játékosát, s miután nem akar büntetést kapni, különösebben nem is akart belemenni a részletekbe. A következőket mégis megjegyezte:

Állandóan csak azt láttam, hogy repkednek a sárga lapok, minden belépőért sárga itt, sárga ott. Nem értem, hogy Juhász Roland miért kapott sárgát, í­gy Lazovics mellett ő sem játszhat a következő fordulóban. Úgy gondolom, egy ilyen rangadót nem sárgákkal kellene szabályozni.”

A szerb tréner az elmaradt győzelem ellenére optimistán tekint a folytatásra, a bajnokság eddigi eredményeiből kiindulva ugyanis nem tudja elképzelni, hogy mind a két csapat megnyeri a hátralévő négy meccsét. Hozzátette, a kiesés ellen küzdő gárdák ellen nagyon nehéz lesz mindegyik találkozó.

„A bajnoki cí­m kérdése nyitva lesz az utolsó mérkőzés utolsó percéig. Továbbra is hiszek benne, hogy a Videoton megnyeri a bajnokságot.

Varga Roland:

A 29. FORDULÓ VÁLOGATOTTJA A NEMZETI SPORT OSZTÁLYZATAI ALAPJÁN
Kovácsik (Videoton) 7 — Kulcsár D. (Paks) 6, S. Wils (Haladás) 7, Litauszki (Újpest) 6, Uzoma (Balmazújváros) 6 — K. Mészáros (Haladás) 6, Drazic (Mezőkövesd) 6, Paintsil (Ferencváros) 7 — Tabakovic (DVSC) 7, Henty (Puskás Akadémia) 7, Sós B. (DVSC) 7
A forduló játékvezetője: Erdős József (DVTK — Mezőkövesd) 9 — Berettyán Péter, Szécsényi István, Berke Balázs, Takács János

(A Nemzeti Sport, az nso.hu, a Ferencváros és a Videoton hivatalos honlapja valamint az MLSZ Adatbankja alapján)

4 hozzászólás a(z) 2018.V.5. Videoton – Ferencváros: 0-0 bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
BL-PlayOff: 09.23. 21:00, M4Sport
BL-PlayOff: 09.29. 21:00, M4Sport
Novák Dezső
25 ÉVES A BL-SIKER
FOTELSZURKOLÓ